De Amerikaanse presidentsverkiezingen 2004

Nog tot de presidentsverkiezingen van 2008


Home
About this weblog
Bronnen
Mail mij
Atom
This gif is freely copyable. Just right click, save Powered by
RSSify at WCC

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

donderdag, november 18, 2004
Arnie for president?
In California zijn tv-spotjes te zien die er op aandringen Arnold Schwarzenegger en andere staatsburgers die niet in de VS geboren zijn de kans te geven om het tot president van de Verenigde Staten te schoppen.
De groep die voor de tv-spotjes betaalt, wil de grondwet laten aanpassen om dit mogelijk te maken. Een tekst uit de tv-reclame: "You cannot choose the land of your birth. You can choose the land you love."
Schwarzenegger heeft wel aangegeven dat hij best president wil worden, maar heeft nooit aangedrongen op het wijzigen van de grondwet. Uit peilingen blijkt dat Schwarzenegger zeer populair is onder de kiezers, maar het wijzingen van de grondwet op dit onderwerp is dat zeker niet. Er cirkelen vier grondwetswijzigingen rond in het Congres, maar er wordt niet veel mee gedaan. Om een grondwetswijziging door te voeren is een tweederde meerderheid in het Huis van Afgevaardigden en in de Senaat nodig en daarna nog eens een driekwart meerderheid van alle staten (38 dus). Dat blijkt de afgelopen 200 jaar een flinke drempel te zijn geweest op het doorvoeren van amendementen.
Het is ook een beetje raar om van Arnold Schwarzenegger de aanleiding te maken om de grondwet aan te passen. Dat er een populaire gouverneur van California rondloopt die toevallig in Oostenrijk is geboren is volgens mij een vreemde reden. Niet dat hij geen goede president zou kunnen zijn. Als Ronald Reagan dat kan, dan Arnold ook wel.
© Marc van Gestel 2003 - 2004