De Amerikaanse presidentsverkiezingen 2004

Nog tot de presidentsverkiezingen van 2008


Home
About this weblog
Bronnen
Mail mij
Atom
This gif is freely copyable. Just right click, save Powered by
RSSify at WCC

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

maandag, oktober 06, 2003
Kansloze maar interessante kandidaat: Dennis Kuchinich
Mooi profiel van Dennis Kuchinich in USA Today, van de eerste keer dat hij zich als student kandidaat stelde voor een openbaar ambt in 1967 (hij verloor) tot de juiste uitspraak van zijn achternaam (niet koe-ki-nik of koe-tsji-nitsj, of varianten daarop, maar Koe-sie-nik. Leerzaam. En handig voor als ik hem eens tegenkom).
Op zijn 31ste werd hij de jongste burgemeester van een grote Amerikaanse stad, Cleveland, Ohio. Twee jaar later was hij burgemeester van de eerste stad sinds de Grote Depressie die bankroet ging. In 1979 was zijn carrière als burgervader voorbij.
Een tweede kans kreeg hij pas in 1996, toen hij een zetel in het Huis van Afgevaardigden won. Daarna heeft hij geen verkiezing meer verloren. Maar daar komt volgend jaar hoogstwaarschijnlijk verandering in, want de kans dat hij het tot presidentskandidaat of zelfs tot president schopt in 2004 is erg klein.
Politiek analisten vragen zich af waarom hij zich kandidaat heft gesteld. Sommigen denken dat hij naam wil maken als nationale leider van het “echte” links, anderen denken dat hij ooit de consumentengroep Public Citizen wil overnemen van zijn oude vriend en supporter Ralph Nader. Dat Nader een goede vriend is zou meteen verklaren waarom deze consumentenman zich nog steeds niet kandidaat heeft gesteld voor het presidentschap, net als in 2000, toen hij Gore zijn overwinning door de neus boorde.
Wat zal Kuchinich doen als hij president is? Hij belooft een arbeiders-Witte Huis, dat vrede brengt, gezondheidszorg voor iedereen en een intrekking van Nafta, het voor Amerikaanse arbeiders nadelige Noord-Amerikaanse vrijhandelsverdrag. De Katholieke kandidaat heeft kritiek gekregen op de wijziging in zijn abortusstandpunt. Hij was tegen, maar gelooft nu in het recht van de vrouw om te kiezen.
Toen hij lid werd van het Huis van Afgevaardigden, sprak Kuchinich zijn politieke motto uit: "If at first you don't succeed, try, try, try, try, try again."




© Marc van Gestel 2003 - 2004