De Amerikaanse presidentsverkiezingen 2004

Nog tot de presidentsverkiezingen van 2008


Home
About this weblog
Bronnen
Mail mij
Atom
This gif is freely copyable. Just right click, save Powered by
RSSify at WCC

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

dinsdag, oktober 21, 2003
Viersterrenloopbaan
Het campagneteam van Wesley Clark heeft de militaire carrière van de ex-generaal in kaart gebracht. Er is een document van meer dan 200 pagina’s samengesteld waar in de 34 jaar in militaire dienst wordt beschreven, maar daarin is opvallend het eind van de carrière van de generaal, die nogal rommelig is verlopen, achterwege gelaten. De bedoeling van het publiceren van het document is om de burgers de kans te geven eens kritisch naar de daden van hun kandidaat te kijken, aldus de Clark-campagne. Behalve dan dat het publiek geen 200 pagina’s gaat doorworstelen. Daar heeft het publiek de media voor. Ook goed natuurlijk. Het verschijnen heeft natuurlijk niets te maken met de geruchten dat de generaal niet zo perfect was als hij wel doet voorkomen.
De informatie is beschikbaar tot het moment dat hij driesterren generaal werd, en juist uit die periode komen de verhalen dat Clark niet helemaal zuiver heeft gehandeld. Zo heeft hij generaalspetten uitgewisseld met de Bosnische generaal Mladic, die ook onze Karremans het lastig heeft gemaakt, vooral door Karremans een mooie klok (of was het een bureaulamp?) te geven in ruil voor de levens van de Moslimmannen uit Srebrenica (ik chargeer een beetje).
Het leger wilde toen Clark vervangen, maar de minister van defensie en de voorzitter van de chefs van staf voorkwamen dat. In 1999 kwam de NAVO in actie in Kosovo, om de Serven te verdrijven. Clark was toen bevelhebber van de NAVO. Hij kwam toen meer dan eens in conflict met zijn superieuren, de – inmiddels nieuwe – minister van defensie en voorzitter van de chefs van staf. Clark wilde veel sneller met de grondoorlog beginnen dan zijn bazen. Genraal Shelton, voorzitter van de CvS, vond Clark arrogant en niet loyaal en heeft inmiddels gezegd niet op Clark te zullen stemmen. Toenmalig minister van defensie, William Cohen, onthoudt zich van commentaar.




© Marc van Gestel 2003 - 2004