De Amerikaanse presidentsverkiezingen 2004

Nog tot de presidentsverkiezingen van 2008


Home
About this weblog
Bronnen
Mail mij
Atom
This gif is freely copyable. Just right click, save Powered by
RSSify at WCC

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

zondag, november 09, 2003
Dean betaalt de rekening helemaal zelf
De kogel is door de kerk: Howard Dean is de eerste kandidaat die er van af ziet om zijn campagne deels te laten subsidiëren door belastinggeld, de zogenaamde “public financing”. Dat heeft hij zaterdag bekend gemaakt. Hij denkt dat hij meer kan binnenhalen dan wat hij met de staatssubsidie bij elkaar krijgt. Aan die subsidieregeling zit namelijk een maximum verbonden. Daar denkt de Dean-campagne dus op eigen kracht overheen te komen. Dean had zijn achterban gevraagd te melden of hij van de public financing moet afzien. Volgens de campagne heeft 85 procent van zijn aanhang die heeft gereageerd, erop aangedrongen om zelf al het geld bij elkaar te krijgen, zonder hulp van de belastingbetaler. Dean is de eerste Democratische kandidaat ooit die van dit geld afziet.
Zijn aanhang is enthousiast over de beslissing. Zij hebben de laatste 48 uur alweer 5 miljoen dollar toegezegd gekregen. Twee rivalen, John Kerry en Wesley Clark overwegen dezelfde stap (in het geval van Clark zou ik zeggen: niet doen! Hij is relatief nieuw in de race en ik vraag me af of hij wel aan of over het maximum komt).
Kandidaten die publieke financiering nemen in de voorverkiezingen kunnen maximaal 18,7 miljoen dollar aan belastinggeld ontvangen, maar mogen maximaal 45 miljoen dollar aan de campagne voor de voorverkiezingen uitgeven. Bush zit al ruim boven die 45 miljoen met eigen geld en Dean denkt dat bedrag dus ook te overschrijden.

De reacties van zijn concurrenten waren te verwachten: zij reageren negatief. Zij herinneren zich allemaal Deans belofte vroeg in de campagne dat hij zich netjes in het systeem zal voegen, en nu stapt hij er uit. Kerry, Lieberman, Edwards en Gephardt wezen hier allevier op. Clark, die dezelfde overweging maakt, houdt zich wat meer op de vlakte. Hij noemt wel de verbroken belofte van Dean, maar laat het aan de kiezer over wat voor mening zij moeten hebben.




© Marc van Gestel 2003 - 2004