De Amerikaanse presidentsverkiezingen 2004

Nog tot de presidentsverkiezingen van 2008


Home
About this weblog
Bronnen
Mail mij
Atom
This gif is freely copyable. Just right click, save Powered by
RSSify at WCC

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

zondag, november 30, 2003
Het geloof en de kandidaten
Uit sommige peilingen blijkt dat de ondervraagden graag meer willen horen over de plaats die religie in het leven en de politiek van de kandidaten inneemt. Voor president Bush is het eenvoudig. Met afstand neemt bij hem religie de meest prominente plaats in van alle presidenten van de afgelopen decennia. In woord en gebaar.
De Democratische kandidaten houden zich meer op de vlakte. Zij zeggen alle negen religieus te zijn, maar ze houden hun geloof voor zichzelf tijdens de campagne. Slechts twee Democratische kandidaten hebben het regelmatig over hun geloof, de Joodse kandidaat Joe Lieberman en dominee Al Sharpton. Lieberman zegt dat de laatste twee Democratische presidenten (Jimmy Carter en Bill Clinton) het vaak over hun geloof hadden en dat meer kandidaten dat zouden moeten doen. Om hun kansen te vergroten bij de verkiezingen is dat inderdaad geen loos advies.
Dus hier een lijstje kandidaten en de club waartoe zij behoren:
Joe Lieberman: Joods
John Edwards: Methodist (was Baptist)
Wesley Clark: Katholiek ( bezoekt regelmatig Presbyteriaanse diensten)
John Kerry: Katholiek
Dean: Congregationalistisch Christen
Dick Gephardt: Baptist

Van de kiezers zegt een overgrote meerderheid religious te zijn. Bij de Democraten is dat 70 procent en bij de Republikeinen is dat zelfs 80 procent. Van de Amerikaanse gelovigen zijn volgens politicologen twee groepen in te delen als “swing voters” (die dus niet altijd op dezelfde partij stemmen). De eersten zijn “freestyle Evangelicals,” die in de buitenwijken wonen, sociaal conservatief zijn en politiek onafhankelijk. De anderen zijn “convertible Catholics,” die cultureel gematigd tot conservatief zijn en zeer hangen aan sociale rechtvaardigheid. De kandidaten proberen ook hun aanhang te vergroten bij de zwarte Christenen, die sociaal conservatief zijn vooral op het vlak van schoolkeus en homorechten. Carter en Clinton waren populair bij die laatste groep. Bush heeft geprobeerd ze voor zich te winnen, maar dat lijkt mislukt.
Dean bijvoorbeeld wil minder aandacht voor de religieus gevoelige zaken. In Texas zei hij onlangs: "We've got to stop voting on guns, gods, gays and school prayer." Dat zou hem nog stemmen kunnen kosten onder de religieuze groepen die hij probeert voor zich te winnen. Maar het past allemaal in het voornemen van Dean om ook bij die groepen zijn seculiere politieke boodschap uit te dragen. Banen, huisvesting en ziektekostenverzekering zijn net zo belangrijk voor gelovigen als niet gelovigen, vindt Dean.




© Marc van Gestel 2003 - 2004