De Amerikaanse presidentsverkiezingen 2004

Nog tot de presidentsverkiezingen van 2008


Home
About this weblog
Bronnen
Mail mij
Atom
This gif is freely copyable. Just right click, save Powered by
RSSify at WCC

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

maandag, november 03, 2003
It don’t mean a thing…
In Amerika heten ze “swing voters”. Niet omdat ze hebben leren stijldansen, maar omdat ze meestal tot op het laatste moment niet weten op welke kandidaat zij zullen stemmen. Ook deze keer weer twijfelen veel kiezers. Volgens veel Amerikaanse media is het uiteindelijk deze groep die elke keer weer de verkiezingsuitslag bepaalt. Veel aandacht voor die kiezers dus. De krant USA Today heeft een tool ontworpen waarmee de twijfelende kiezers in het midden van het politieke spectrum (zo’n acht miljoen huishoudens) in kaart kunnen worden gebracht.
Zij komen uit de middenklasse en hebben geen sterke band met partijen, als zij niet al onafhankelijke kiezers zijn. Samen vormen zij 10 procent van het electoraat. In een land waar de verschillen tussen beide grote partijen zo klein zijn als ze nu in de VS zijn is het dus belangrijk die twijfelende kiezers te bereiken.
De groep is onderverdeeld in een aantal subgroepen, elke weer anders van samenstelling en politieke affiliatie. Marktonderzoekers van Claritas hebben de volgende indeling gemaakt.
•Up-and-Comers: Net afgestudeerde twintigers. Single, geïnteresseerd in technologie, entertainement en atletiek.
•Boomtown Singles: jonge alleenstaande arbeiders die doorgaans in een appartement wonen en graag naar een sportbar gaan.
•Middleburg Managers: Managers op kantoor die tegen het pensioen aan zitten of al gepensioneerd zijn. Interesses: lezen en muziek.
•Sunset City Blues: Gepensioneerde arbeiders die tv kijken, de krant lezen en vaak naar familierestaurants gaan.
•White Picket Fences: Getrouwde stellen uit de middenklasse met kinderen. Veel van hen zijn zwart of Latino’s.
Waar maken zij zich zorgen over? Wat doet hen er toe besluiten om op wie te stemmen? Meer vragen dan antwoorden, maar de onderwerpen zijn duidelijk en zijn hier al eerder genoemd: de economie (die is volgens iedereen slecht), de werkgelegenheid (die ook) en de oorlog in Irak (grote verdeeldheid).




© Marc van Gestel 2003 - 2004