De Amerikaanse presidentsverkiezingen 2004

Nog tot de presidentsverkiezingen van 2008


Home
About this weblog
Bronnen
Mail mij
Atom
This gif is freely copyable. Just right click, save Powered by
RSSify at WCC

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

dinsdag, november 04, 2003
Ook Amerikaanse jongeren stemmen weinig
De opkomst van Amerikaanse jongeren bij verkiezingen is laag. Zij zijn politiek niet geïnteresseerd en die desinteresse groeit nog steeds. In 2000 stemde slechts 29 procent van de stemgerechtigde 18- tot 24-jarigen, zo’n 8,4 miljoen jongeren. Hun stemmen verdeelden zij gelijk tussen beide kandidaten Gore en Bush. De opkomst van alle kiezers bij elkaar was 55 procent.
Vergeleken met 1968 was het verschil flink. Destijds, met de oorlog in Vietnam en de dienstplicht als schaduw over de verkiezingen heen, stemde 45 procent van de 21- tot 24-jarigen. Zij stemden in groten getale op de anti-oorlogskandidaat Eugene McCarthy. Vier jaar later, met het afschaffen van de dienstplicht en het verlagen van de stemgerechtigde leeftijd, zette de afname van de kieslust onder jongeren in. Daarna zorgde het watergate-schandaal voor een groot cynisme dat de zin om naar de stembus te gaan niet groter maakte.
In 1992 was er een kleine opleving toen de jongeren de kandidatuur van Bill Clinton wel zagen zitten. De opkomst was toen 38 procent. Bij Clintons herverkiezing was het percentage alweer gedaald naar 28 procent.
Toch spannen de kandidaten zich nog steeds in om de jonge kiezer te trekken. Howard Dean lijkt daarin te slagen: zijn aanhang, de internetgeneratie, Generation Dean, lijkt ontvankelijk voor zijn politieke boodschap en zijn methode om die boodschap over te brengen. Ook andere kandidaten doen hun best. John Edwards belooft een jaar gratis onderwijs voor jongeren die tien uur per week vrijwilligerswerk doen.
Daarnaast ontplooien verschillende organisaties, waaronder popzenders kiezersregistratie-initiatieven zoals Rock the Vote.




© Marc van Gestel 2003 - 2004