De Amerikaanse presidentsverkiezingen 2004

Nog tot de presidentsverkiezingen van 2008


Home
About this weblog
Bronnen
Mail mij
Atom
This gif is freely copyable. Just right click, save Powered by
RSSify at WCC

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

zondag, januari 04, 2004
AD fundum
Zoveel deskundigen, zoveel meningen. Op de opiniepagina van het Algemeen Dagblad van zaterdag 3 januari een column van Joshua Livestro en een opiniestuk van Willem Post. Van Joshua Livestro heb ik nog nooit gehoord en dat zal ongetwijfeld mijn verlies zijn, maar hoe hij in de eerste alinea al Howard Dean tot extreem-linkse presidentskandidaat kan verklaren, doet veel over zijn inzicht in de Amerikaanse politiek vermoeden. Hij verklaart verder alvast president Bush tot man van het jaar en daar kan ik eigenlijk pas in december van dit jaar op terugkomen.
Willem Post, Amerika-commentator voor diverse media, kopt zijn artikel met “Howard Dean kan winnen van Bush.” Ik kan de hoofdprijs van de staatsloterij winnen. Dat wil nog niet zeggen dat het gebeurt. Nu lult Post niet uit zijn nek, al vertelt hij mij meestal niets nieuws, maar hij stapt in het AD met zoveel enthousiasme over de grootste “als” heen (“Als de oorlog in Irak is afgelopen, of wat meer naar de achtergrond verdwijnt…”) dat hij Dean al het Witte Huis ziet binnen marcheren. Zo snel gaat dat natuurlijk niet. Ten eerste moet hij een felle voorverkiezing zien te overleven, waarbij zijn Democratische collega’s zoveel landmijnen zullen leggen dat het moeilijk zal worden om daar zonder kleerscheuren uit te komen. Mocht Dean de nominatie winnen, dan zal hij de rest van het jaar druk bezig zijn te strijden tegen een Democratische partij die moet wennen aan alweer een outsider als kandidaat, tegen de te verwachten negatieve campagne van Bush en tegen de veel meer dan 100 miljoen dollar in de campagnekas van de president, tegen een niet onverdienstelijke 40 miljoen dollar van Dean. Dat Post schrijft dat Dean nu met Bush lijkt te kunnen concurreren is dan oko een veronderstelling die ik niet zou durven maken op basis van de campagnedonaties.
Post denkt bovendien dat Wesley Clark de ideale vice-president van Dean zou zijn, omdat hij de veiligheidsagenda voor zijn rekening zou kunnen nemen. Bovendien komt Clark uit het zuiden van de VS, uit het Arkansas van Bill Clinton. De vraag is of Clark wel van plan is om tweede viool te spelen en of er niet een geschiktere kandidaat uit het zuiden, laten we zeggen John Edwards (South Carolina), rondloopt tussen de overige kandidaten. Clark heeft wel weer mee dat hij gesteund wordt door allemaal aanhangers van Clinton, waar we uit op zouden kunnen maken dat de oud-president achter Clark staat. Ik kan u alvast verklappen dat Clinton achter iedere Democratische kandidaat zal staan, zodra die kandidaat genomineerd is. Daar zal Clinton helemaal geen hoge prijs voor vragen (“namelijk een meer op het midden gerichte politieke agenda”), zoals Post beweert, omdat Dean na de nominatie heel rustig naar het politieke midden zal schuiven, waar hij zich overigens op veel standpunten al bevindt. Daar heeft hij de druk van Clinton niet voor nodig. Maar in een pak van negen Democratische kandidaten moet je nou eenmaal geen middenpositie innemen, wil je kans maken op de nominatie. Dus mijn korte-termijn-voorspelling, ijs en weder dienende, is dat Dean de Democratische nominatie krijgt. Wie zijn vice-president wordt is anybody’s guess, maar ik vermoed niet dat hij zich zal laten leiden door een Amerikadeskundige uit Nederland.




© Marc van Gestel 2003 - 2004