De Amerikaanse presidentsverkiezingen 2004

Nog tot de presidentsverkiezingen van 2008


Home
About this weblog
Bronnen
Mail mij
Atom
This gif is freely copyable. Just right click, save Powered by
RSSify at WCC

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

donderdag, januari 01, 2004
Power to the weblogs
De journalisten en columnisten die altijd de campagne volgden, al dan niet door achter e kandidaten aan te reizen, waren vroeger de mensen die de meeste invloed hadden op wat kiezers over de kandidaten te weten kwamen. Maar daar kwam met de opkomst van het internet verandering in. Webloggers krijgen steeds meer invloed. Zij kunnen vrijwel gratis hun mening op internet verkondigen en dwingen met hun verhalen vaak de reguliere journalisten om die ook te volgen. Al voor 2000 was Matt Drudge al een voorbeeld van deze tendens. Drudge, auteur van de website Drudgereport.com, publiceerde roddels zoals hij ze hoorde, zonder de moeite te nemen ze te controleren.
De kracht van de weblogs is dat iedereen ze kan bijhouden. Webloggers kunnen hun mening verkondigen zonder het filter van een krant of ander groot medium. Ze werken zo eenvoudig om de politieke journalistiek heen. Webloggers zijn geen journalisten. Zij zijn niet objectief en pretenderen dat vaak ook niet te zijn (ik ben dat natuurlijk wel;^))

Bekende weblogs over politiek zijn:
GOPUSA.com, dat gerund wordt door Republikein Bobby Eberle, een technicus uit Houston, Texas. Hij kreeg het voor elkaar een interview te mogen houden met Karl Rove, de topadviseur van president Bush.
Democraat Markos Moulitsas Zuniga, een 32-jarige “political junkie” die de site DailyKos.com, volschrijft, werd uitgenodigd mee te reizen met Democraat Howard Dean.
Er moet natuurlijk wel gezegd worden dat de webloggers nog lang niet zo’n publiek hebben als de journalisten van de reguliere media. Maar zij hebben wel invloed op die journalisten, en zo indirect ook op de lezers van die journalisten.
Webloggers van populaire sites weten zelfs geld uit hun weblog te halen. Met de vraag om geld voor een nieuwe webserver kreeg Moulitsas binnen 12 uur 4000 dollar van lezers binnen. Andrew Sullivan, columnist van The New Republic en Time en ook weblogger zamelde vorig jaar 100.000 dollar in om zijn weblogactiviteiten te financieren.
Er zijn intussen miljoenen webloggers. Blogspot (waar ik ook mijn weblog host) heeft er inmiddels 1,5 miljoen.
Volgens de voormalige New York Times-medewerker Christopher Lydon van het weblog The Blogging of the president 2004 (www.bopnews.com): "In my own humble observation, what's happening out there is the start of a fundamental reordering of democratic energy and political influences."

Andere blogs die genoemd zijn in het artikel van USA Today:
Kausfiles.com
Dneiwert.blogspot.com
RealClearPolitics.com
Instapundit.com




© Marc van Gestel 2003 - 2004