De Amerikaanse presidentsverkiezingen 2004

Nog tot de presidentsverkiezingen van 2008


Home
About this weblog
Bronnen
Mail mij
Atom
This gif is freely copyable. Just right click, save Powered by
RSSify at WCC

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

zondag, februari 01, 2004
Tussenstand bij Democraten
De voorverkiezingen zijn bedoeld om gedelegeerden te verzamelen die op de conventies van beide partijen een kandidaat zullen kiezen. Maar niet alle gedelegeerden worden gekozen. Sommigen, “superdelegates,” spreken zich los van de voorverkiezingen uit in hun keus voor een kandidaat. Dat gebeurt niet in alle staten, elke staat heeft daarvoor zijn eigen regels. Wel is het zo dat de overgrote meerderheid van gedelegeerden wèl via de voorverkiezingen worden toegewezen. Maar bij telling van de gedelegeerden nu trekken de keuzes van de superdelegates het beeld nog scheef. Howard Dean staat er dus verrassend goed voor (want aan de leiding):
Dean: 114 delegates
Kerry: 99
Edwards: 40
Clark: 31
Lieberman: 25
Gephardt: 7
Sharpton: 4
Kucinich: 2

De superdelegates die zich aan Gephardt hadden verbonden, zijn door de ex-kandidaat vrijgelaten: zij mogen nu stemmen op wie ze willen. Er zijn minimaal 2162 gedelegeerden nodig om gekozen te worden. Het totaal aantal gedelegeerden is dus 4322 en er zijn al 323 gedelegeerden gekozen.
Bij de Republikeinen zijn pas 32 gedelegeerden gekozen via de voorverkiezingen. Al die 32 gedelegeerde stemmen gaan op de Republikeinse conventie naar president Bush. Hij heeft 1255 stemmen nodig op de conventie van de in totaal 2509 gedelegeerden. Er bestaat geen twijfel over of hij dat aantal zal halen.

Update: de cijfertjes die hier stonden waren verkeerd. Die heb ik nu verbeterd en dat maakt de bovensten plek voor Dean alleen maar interessanter, als is die plek van tijdelijke aard. Er zijn namelijk meer gewone gedelegeerden te verdelen dan dat er superdelegates zijn. Met dank aan Daniël van Gool voor de oplettendheid.




© Marc van Gestel 2003 - 2004