De Amerikaanse presidentsverkiezingen 2004

Nog tot de presidentsverkiezingen van 2008


Home
About this weblog
Bronnen
Mail mij
Atom
This gif is freely copyable. Just right click, save Powered by
RSSify at WCC

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

woensdag, maart 03, 2004
Kerry rekent zich rijk
De Washington Post is druk geweest met het narekenen van de economische en fiscale voorstellen van Democraat John Kerry. Volgens de kandidaat kan hij en geld stoppen in al zijn binnenlandse plannen en het federale tekort aanzuiveren alles door de belastingverlaging van president Bush terug te draaien voor de topinkomens in de VS en door de mazen van de belastingwet te dichten.
De Post denkt dat Kerry dat niet gaat lukken. Volgens hun berekeningen zal Kerry in zijn eerste jaar als president 165 miljard dollar meer uitgeven dan hij kan besparen met zijn belastingplannen. Bij die 165 miljard is nog niet gerekend wat Kerry voor een aantal nog niet doorgerekende plannen moet gaan betalen. Duidelijk is wel dat John Edwards de Washington Post goed leest, want juist op Kerry's belastingplannen viel Edwards de koploper afgelopen zondag in het debat hard aan.
Een adviseur van Kerry verklaart dat de kandidaat zijn belofte om het tekort te halveren zal inlossen in 2009 en dat Kerry de economie in de eerste twee jaar van zijn presidentschap zal stimuleren door extra investeringen. Probleem opgelost. Aldus de adviseur.
Ook woordvoerster Stephanie Cutter (die we bij winst van Kerry ongetwijfeld terugzien als press secretary van het witte Huis) doet nog een oratorische duit in het zakje: "When John Kerry outlines the full details of his budget - both his proposed initiatives and the significant government waste and corporate giveaways he will get rid of - it will be clear that his vision will reduce the Bush deficit and restore fiscal discipline." Klare taal. Maar ook niet meer dan dat. Ervaringen uit het nabije verleden leren dat geen enkele kandidaat als president precies de plannen weet door te voeren waar hij de verkiezingen mee won. Spelbrekers zijn meestal de economie, die zich niets van de plannen van de nieuwe president aantrekt, en het Congres, dat zijn onafhankelijkheid van het witte Huis kenbaar maakt door een geheel eigen economische agenda te voeren, vrijwel zonder uitzondering niet in lijn met de plannen van de president.




© Marc van Gestel 2003 - 2004