De Amerikaanse presidentsverkiezingen 2004

Nog tot de presidentsverkiezingen van 2008


Home
About this weblog
Bronnen
Mail mij
Atom
This gif is freely copyable. Just right click, save Powered by
RSSify at WCC

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

dinsdag, maart 09, 2004
Waar gaat het de komende maanden om?
Het is in de geschiedenis regelmatig voorgekomen dat kandidaten zich vreselijk druk maken over een politiek onderwerp en er dan na hun nederlaag achterkomen dat de Amerikaanse kiezer een heel ander issue belangrijk vond. Dit jaar kunnen de kandidaten bij één onderwerp niet mis grijpen: de economie. Hoewel ik argwanend blijf over opiniepeilingen hoef je geen statisticus te zijn om te begrijpen dat de Amerikaanse burger zich het meest zorgen maakt over de economie en de werkgelegenheid. Dat gebeurt namelijk elk verkiezingsjaar in of vlak na een economische recessie. Carter-Reagan 1976 en Bush-Clinton 1992 zijn de recentste voorbeelden.
De Amerikaanse media denken dat een ander belangrijk onderwerp "leiderschap" zal zijn. De eerste spotjes van Bush wijzen er al op dat hij van zijn leiderschap een campagne-issue gaat maken. Ik denk dat het met de kracht van dat onderwerp wel meevalt. Zeker, de kandidaten zullen van elkaar beweren dat ze volstrekt ongeschikt zijn om de VS in deze onzekere tijden te leiden, maar dat zal voor de meeste kiezers niet de belangrijkste reden zijn om voor de ene of de andere kandidaat te stemmen.
Omdat een campagne niet genoeg heeft aan één onderwerp (na een maand of wat zou niemand meer opletten bij alweer een speech over de werkgelegenheid), zullen ook andere onderwerpen langskomen, die vast voor een aantal kiezers belangrijk zullen zijn, maar niet de doorslag zullen geven. Te denken valt aan de binnenlandse veiligheid, het buitenlands beleid, de belastingen, onderwijs en gezondheidszorg. Daarna komen er zeker ook onderwerpen aan bod die de basis van elke partij zal aanspreken, maar de rest van de stemmers zo verdeelt dat er geen kiesman winst uit zal zijn te halen: het homohuwelijk en de militaire dienstplicht van de kandidaten springen als meest recente onderwerpen in beeld. Maar er valt ook te denken aan de doodstraf en het milieu. Hoogst interessante onderwerpen allemaal, maar, om maar weer het adagium van de Clinton-campagne af te stoffen: "It's the economy, stupid."
Het wachten is natuurlijk op het moment dat de economie over een paar maanden zo verschrikkelijk hard aantrekt dat de economie ophoudt een interessant discussieonderwerp te zijn voor de Democraten. Mocht het zover komen, dan is de kandidatuur van Kerry ten dode opgeschreven. Hij kan dan alleen nog maar hopen op een nieuwe terreuraanslag (op Amerikaans grondgebied of op Amerikaanse doelen in het buitenland) of een groot schandaal waarbij president Bush betrokken is. Ik denk dat Kerry liever verliest dan dat hij hoopt op een terroristische aanslag, en de kans op een groot schandaal is ook gering. Maar mocht het toch gebeuren in een zich herstellende economie, alleen dan maakt Kerry nog een kans.




© Marc van Gestel 2003 - 2004