De Amerikaanse presidentsverkiezingen 2004

Nog tot de presidentsverkiezingen van 2008


Home
About this weblog
Bronnen
Mail mij
Atom
This gif is freely copyable. Just right click, save Powered by
RSSify at WCC

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

donderdag, maart 25, 2004
Waar is Ralph?
Het is alweer drie weken geleden dat Ralph Nader zichzelf kandidaat stelde als onafhankelijke kandidaat voor het presidentschap. Van de campagne hebben we daarna weinig meer gehoord, maar in peilingen blijkt zijn kandidatuur toch al voor beroering te hebben gezorgd. Hij schijnt op dit moment op 5 á 6 procent te staan, en dat is slecht nieuws voor John Kerry, die het in de peilingen veel beter doet wanneer Nader niet mee zou doen.
Maar de stilte rond Naders campagne roept toch vragen op. Een nationaal telefoonnummer is nog niet bekend, en het hoofdkantoor van de campagne in Washington DC zit verstopt in een kantoor van een van Naders stichtingen. Bezoek levert verbaasde blikken op, schrijft de Boston Globe, die eens een kijkje ging nemen.
Twee hoofdproblemen moet de Nader-campagne overwinnen: in zoveel mogelijk staten op stembiljetten terecht zien te komen (erg lastig voor kandidaten van derde partijen vanwege de vele drempels, die niet gelden voor Democratische en Republikeinse kandidaten) en geld. Op 31 maart wordt duidelijk hoeveel geld Nader in die drie weken heeft weten te verzamelen, want dan worden de periodieke cijfers van de Federal Election Committee openbaar gemaakt.
Het onafhankelijke blad Ballot Access News is er overigens van overtuigd dat Nader in minstens 45 staten op het stembiljet moet kunnen komen. De enige vraag is of hij voldoende vrijwilligers kan vinden om de handtekeningen te verzamelen die nodig zijn voor een plekje op het biljet.
De Nader-campagne blijft positief en zegt het beter te doen dan in 2000. Er wordt meer geld ingezameld en er zijn al 7000 vrijwilligers opgetrommeld.
De staten waarin Nader het meeste moeite zal hebben om op het stembiljet te komen zijn stevig in Republikeinse handen. Staten als Texas, Oklahoma, Indiana, North Carolina, Georgia en Florida kennen hoge drempels om binnen te komen als onafhankelijk kandidaat. Vele tienduizenden handtekeningen of soms notarieel vastgelegde verklaringen van supporters moet Nader verzamelen om op het stembiljet te mogen. In Florida moet hij als onafhankelijke kandidaat 93.000 handtekeningen inleveren en Democraten hopen dat hij dat niet haalt. Er is een uitweg: als Nader een partij opricht, of zich alsnog aansluit bij een bestaande partij dan zijn de eisen opeens veel lager.




© Marc van Gestel 2003 - 2004