De Amerikaanse presidentsverkiezingen 2004

Nog tot de presidentsverkiezingen van 2008


Home
About this weblog
Bronnen
Mail mij
Atom
This gif is freely copyable. Just right click, save Powered by
RSSify at WCC

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

maandag, april 12, 2004
Rekenen is ook een kunst
Eerder schreef Michael Kinsley al over de bewering van de Republikeinen dat John Kerry als senator wel 350 keer voor hogere belastingen stemde. Kinsley toonde al aan dat het cijfer berustte op creatief boekhouden door de Republikeinen, maar Kinsley is een liberal, dus in sommige ogen verdacht. Nu heeft ook het Annenberg Public Policy Center de cijfers geanalyseerd, en het centrum is minder verdacht (behalve wanneer je vindt dat ook alle universiteiten linkse bolwerken zijn).
De optelsom van de Republikeinen is inderdaad flink opgeblazen:
- Als Kerry voor minder hoge belastingverlaging stemde werd dat meegeteld als een stem voor belastingverhoging.
- Een stem tegen belastingverlaging (en dus het houden van dezelfde belasting) werd meegerekend als een stem voor belastingverhoging (dit gold voor het merendeel van de 350 keer die de Republikeinen telden).
- Dezelfde voorstellen kwamen meerdere malen terug ter stemming. Elke stem van Kerry werd geteld. Dus ook wanneer het uiteindelijk niet eens tot een stemming kwam.
Maar de Democraten rekenen zichzelf ook graag rijk. Volgens een Democratisch spotje op internet verlaagt president Bush het budget voor belangrijke onderwijsmaatregelen met 27 procent en bezuinigt hij 24 procent op training voor werklozen. In werkelijkheid vroeg Bush minder geld van het Congres voor zijn onderwijsprogramma "No child left behind" dan Congres daarvoor had vrijgemaakt, maar in de eerste drie jaar van Bush' regering is 60 procent meer geld in onderwijs gestoken, meer dan in acht jaar Clinton. De bezuiniging in training voor werklozen is eigenlijk een transfer van fondsen van het ene programma naar het andere.
Maar of de gemiddelde kiezer iets van deze details begrijpt, of ze zelfs maar onder ogen krijgt, dat blijft de vraag, en dat blijft overigens ook waar beide partijen op hopen.




© Marc van Gestel 2003 - 2004