De Amerikaanse presidentsverkiezingen 2004

Nog tot de presidentsverkiezingen van 2008


Home
About this weblog
Bronnen
Mail mij
Atom
This gif is freely copyable. Just right click, save Powered by
RSSify at WCC

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

vrijdag, juli 30, 2004
Dag 4 in Boston
"I am John Kerry and I am reporting for duty." Dat was de eerste zin van John Kerry toen hij op het podium verscheen in op de Democratische conventie in Boston. Kerry salueerde erbij en dus zullen veel Nederlanders ongetwijfeld meteen aan Pim Fortuijn gedacht hebben. Maar wat volgde was toch ene paar maatjes groter dan de Nederlandse politiek.
Bruce Springsteen werd langzaam weggedraaid en Kerry begon aan de speech van zijn leven. De toon werd al vrij vroeg gezet. Na een grap over zijn geboorte in een ziekenhuis in Colorado ("I was born in the west wing") maakte Kerry meteen duidelijk dat hij geen pessimist was, dat hij niets op had met het beleid van president Bush en zette hij de toekomst van Amerika onder leiding van hemzelf als president uit.
Al na een minuut of 20 accepteerde Kerry de nominatie, die hem gisteren al aangeboden was. Ruim applaus.
Uit elke zin stroomde het vertrouwen in het Amerikaanse volk en zijn wantrouwen in de regering-Bush. Meer dan eens werd diens beleid met ferme taal nergezet: "Saying 'Mission accomplished' doesn't make it so" en "we don't go to war because we want to, but we go to war because we have to." Dat kon Bush allemaal in zijn zak steken.
Veel nadruk op de American values, zoals gezin, geloof, hard werken en respect voor anderen. Als een spiegel van gisteren, toen John Edwards de zaal opzweepte met het herhalen van "hope is on the way", sprak nu Kerry bij herhaling uit "America can do better and help is on the way." De zinnen waren belangrijk genoeg om door de gedelegeerden op bordjes boven hun hoofd te houden. Wat dat betreft zag je weer hoe goed geproduceerd de conventie was.
Kort nam Kerry zijn plannen door die hij heeft voor het onderwijs, de gezondheidszorg, en alternatieve energiebronnen. Wie meer wilde weten, moest maar naar JohnKerry.com gaan, een zin die, zo merkte hij op, Franklin Roosevelt nooit in zijn acceptance speech had kunnen uitspreken.
De speech was goed, want beter dan waar veel mensen rekening mee hadden gehouden in dit spel van hoge verwachtingen. Hij was toekomstgericht, veelal optimistisch en de aanval op president Bush was hard, maar redelijk netjes. Eind augustus de Republikeinse conventie in New York. Eens kijken of de Democraten dan net zo bejegend worden in de speeches daar.

Ik keek naar CNN en wederom kreeg vlak na de speech een Republikein weer alle ruimte om de toespraak te kleineren. Ik snap dat tot op zekere hoogte van een nieuwsorganisatie die beide kanten van een zaak wil laten zien, maar waarom ze Ed Gillespie, de voorzitter van de Republikeinse partij weer zonder weerwoord wat laten roepen, ik weet het niet. Je mag best kritisch beide kanten op zijn. Gillespie dook meteen op het doel af: waarom had Kerry het nauwelijks over zijn tijd als senator? Hij heeft daar toch enkele decennia in gezeten en nu werd zijn tijd daar afgedaan in drie zinnetjes. Tsja, vier jaar geleden had Bush het nauwelijks over de tijd dat hij als zakenman faalde en door vrienden van zijn vader werd uitgekocht, en daar wezen de Democraten toen ook niet op minuten na de speech. Er waren duidelijke keuzes gemaakt in de speech, dus veel aandacht voor de Kerry de Vietnam-veteraan en veel aandacht voor de verschillende inzichten tussen Kerry en Bush en een optimistische kijk naar de toekomst. In New York zal je ongeveer hetzelfde horen van Bush, met uitzondering van zijn diensttijd (ik vermoed dat bij CNN een Democraat daar direct op zal wijzen na afloop van Bush's acceptance speech).

Wat ik heel erg vreemd vond van CNN was dat ze tijdens het slotapplaus, wanneer de ballonnen en de confetti over het publiek worden uitgestort, zij de open microfoon van de producer van de conventie lieten horen, waarin hij schold op de mensen in de nok van het gebouw, die er niet in slaagden om de ballonnen massaal los te laten. "Go balloons. Stand by confetti." OK, en dan zet je als CNN dus dat geluidskanaal dicht. Maar nee hoor, dit was lekker makkelijk scoren, zeker toen de producer bozer werd en riep:"What the fuck are you guys doing up there?" CNN riep achteraf wel dat het een ongelukje was, maar zo'n ongelukje kan je heel snel rechtzetten en dat liet CNN opzettelijk na. De conservatieve kranten en nieuwszender hebben in ieder geval hun opening en dit leidt weer lekker af van de boodschap die Kerry probeerde uit te dragen. Ik denk dat de Kerry-campagne even niet zo blij is met CNN, en ik geef ze geen ongelijk.




© Marc van Gestel 2003 - 2004