De Amerikaanse presidentsverkiezingen 2004

Nog tot de presidentsverkiezingen van 2008


Home
About this weblog
Bronnen
Mail mij
Atom
This gif is freely copyable. Just right click, save Powered by
RSSify at WCC

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

zaterdag, augustus 21, 2004
And the beat goes on…
John Kerry heeft een klacht ingediend bij de Federal Election Commission (FEC) tegen de tv-spotjes van de Swift Boat Veterans for Truth. De controverse is erg populair bij de media, ook de Nederlandse, want er wordt geruzied, en dan hoeven de media tenminste geen aandacht te besteden aan de standpunten van de kandidaten. Of het verstandig is wat Kerry doet is de vraag, want zo lang hij aandacht besteed aan de tv-spotjes, zullen de media fragmenten van die spotjes blijven uitzenden in items over de ruzie. Maar zoals ik gisteren al schreef, eigenlijk heeft Kerry geen keus. Als hij niet in de aanval gaat wacht hem hetzelfde lot als Michael Dukakis in 1988 en Al Gore in 2000: verlies bij de verkiezingen. Als maar lang genoeg zonder tegenwoord een niet al te mooi beeld wordt geschetst van een kandidaat, dan blijft dat hangen en heeft dat gevolgen. Kerry begint volgens peilingen al de steun van een groot aantal veteranen te verliezen. De noodklok luidt dus bij de Kerry-campagne.
Het grote probleem is dus dat Kerry niet kan bewijzen dat de campagne van Bush iets met deze actiegroep te maken heeft. De grote financier van de Swift Boat Veterans is een bekende Republikeinse donor uit Texas, die ook Bush senior nog ruim van fondsen heeft voorzien en nu zij zoon financieel steunt. Maar die kan altijd beweren dat hij uit oprecht conservatieve overtuiging deze groep steunt. Hij wordt door vrienden al als iemand neergezet die van niemand orders aanneemt.
Maar het feit dat Bush weigert afstand te nemen van de spotjes (er is inmiddels een nieuwe spot uit, waarin Kerry opnieuw keihard voor leugenaar wordt uitgemaakt), spreekt boekdelen, en verklaart waarom Kerry hem er van beschuldigt dat hij de groep zijn vuile werk laat opknappen. Bush roept op om al die actiegroepen maar aan te pakken die buiten de campagnes om met onbeperkte middelen de tegenkandidaten zwart maakt. Dat klinkt goed, maar Bush was altijd tegen de campagnefinancieringswet van zijn partijgenoot McCain, tekende die met tegenzin en zette daarna al zijn macht in om in het Congres de wet zoveel mogelijk uit te laten kleden. Met de oorspronkelijke wet zouden de 527-groepen, zoals die actiegroepen door de belastingdienst gecategoriseerd worden, in de verste verte niet de mogelijkheden hebben die ze nu hebben.
Er hangt om de hele spot een enorme Lee Atwater – Willie Horton-sfeer. In 1988 kwam een onafhankelijke actiegroep met een spotje waarin Dukakis werd gekoppeld aan Willie Horton, een zwarte misdadiger die op verlof uit de gevangenis in Masachusetts (toen Dukakis daar gouverneur was) een vrouw verkrachtte en haar man vermoordde. De spot had een racistische ondertoon en legde bovendien de verantwoordelijkheid van de moord en verkrachting in de schoot van Dukakis, terwijl het verlofsysteem was ingevoerd door de voorganger van Dukakis, een Republikein (en de misdaad had dus net zo hard onder Republikeinse verantwoordelijkheid kunnen vallen). De Bush-campagne ontkende in alle toonaarden enige betrokkenheid, distantieerde zich (volgens mij) niet van de spot, en het kwaad was geschied. Maar degene die de Willie Horton-zaak tot campagne-issue maakte was de campagneleider van Bush senior, Lee Atwater, de man die aan negatief campagnevoeren nieuwe inhoud gaf en het lichtend voorbeeld is van veel huidige campagnevoerders, niet in het minst de huidige campagnestrateeg van Bush, Karl Rove.
John McCain, de grootste voorvechter van campagnehervorming die Amerika kent, heeft Bush opgeroepen om zich te distantiëren van de spotjes en van de groep. Bush komt niet verder dan het loven van de militaire carrière van Kerry. Ik schreef al eerder dat McCain vier jaar geleden zelf slachtoffer was van een negatieve campagne van aanhangers van Bush, in de voorverkiezingen om de Republikeinse nominatie. In North Carolina werd net onder de radar een anti-McCain-fluistercampagne gestart, financieel gesteund door dezelfde zakenlieden als die nu de SwiftVets steunen. Hij weet dus wat de gevolgen kunnen zijn.
Wel is erg dat de media maar niet in staat blijkt om tijdens de reportages over te laten zien dat de aantijgingen van de SwiftVets meestal niet overeenkomen met de werkelijkheid. In de eerste spot beweren alle veteranen die aan het woord komen dat ze met Kerry gediend hebben in Vietnam. Dat impliceert dat ze hem van dichtbij hebben meegemaakt, dus bij hem in de boot hebben gezeten. Maar geen van de veteranen heeft dat. Beweringen dat Kerry helemaal niet onder vuur lag toen hij een soldaat uit het water redde, zijn inmiddels door de feiten weerlegd en zo zijn er nog een aantal zaken in de spotjes die niet kloppen of op zijn minst een eenzijdig standpunt laten zien of een niet meer te bewijzen bewering. Maar in reportages komen al deze zaken niet naar voren en dat kan je de media best aanrekenen. Uit peilingen blijkt dat inmiddels 50 procent van de ondervraagden (delen van) de tv-spot heeft gezien, maar dan niet als onderdeel van de reclamecampagne, maar omdat de nieuwsmedia de spot zo vaak laten zien. De spot is voor de SwiftVets althans zijn geld meer dan waard.
De linkse actiegroep MoveOn.org heeft inmiddels een anti-Bush-spot gelanceerd en ook de Kerry-campagne heeft flink geïnvesteerd in een spot die de aantijgingen tegenspreekt en Bush aanspreekt op zijn zwijgen.
Maar Bush is in alle opzichten de winnaar. Kerry wordt frontaal aangevallen op een van zijn speerpunten van zijn campagne, Bush hoeft daar niets voor te doen en geen cent voor uit te geven. Kerry daarentegen moet al diep in de campagnekas duiken die hij eigenlijk wilde reserveren voor de strijd na de Republikeinse campagne, wanneer ook president Bush gebruik gaat maken van de overheidssubsidie voor de landelijke campagne. De controverse komt Bush zo goed uit, dat het haast niet is voor te stellen dat zijn campagneteam de zaak niet een duwtje heeft gegeven. Elke cent die Kerry nu moet uitgeven om de schade te herstellen kan hij in september en oktober niet meer uitgeven aan de strijd tegen Bush. Uit alles blijkt weer dat de Republikeinen de beste campagnevoerders in Amerika zijn.




© Marc van Gestel 2003 - 2004