De Amerikaanse presidentsverkiezingen 2004

Nog tot de presidentsverkiezingen van 2008


Home
About this weblog
Bronnen
Mail mij
Atom
This gif is freely copyable. Just right click, save Powered by
RSSify at WCC

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

donderdag, augustus 26, 2004
Bescheiden bounce verwacht na conventie
Verbaasden de Republikeinen een maand of wat terug nog de hele wereld door te voorspellen dat John Kerry wel een bounce van 15 procent kon verwachten na de Democratische conventie (dachten ze dat we echt zo dom waren), voor hun eigen conventie hebben ze de verwachtingen naar beneden bijgesteld. Campagneadviseurs hopen op een hopje in de opiniepeilingen van een procent of drie, vier. Dat alles gebaseerd op de door iedereen behalve de Republikeinen voorspelde bounce van vijf procent na de Democratische conventie (en zelfs toen kwam die maar laat).
Het electoraat is verdeeld en dat zorgt voor weinig veranderingen in de peilingen, zo gaat nu de politieke wijsheid (het soort wijsheid dat vooral achteraf voorspelt wat er is gebeurd).
Maar verwacht in prime time geen keiharde aanvallen op John Kerry. Ook al zullen ze de Republikeinse basis ongetwijfeld in vuur en vlam zetten, de onafhankelijke kiezers, die de Republikeinen hard nodig zullen hebben in november, moeten daar doorgaans niet van hebben. Dus het wordt een brave conventie, net zoals in Boston, met hier een daar een speldenprikje naar de politieke tegenstander.
Van de speech van Bush wordt verwacht dat er een visie instaat over wat de president van plan is voor het land te gaan doen in zijn mogelijk tweede termijn, zo specifiek mogelijk. Republikeins strateeg Charlie Black: "The president needs to give a good forward-looking speech to talk about the future, give out an agenda for a second term and be fairly specific, since Kerry is not being very specific." Dat soort speldenprikjes dus ook. Dus verwacht aandacht voor zijn belastingverlagingen (die hij permanent wil maken), voor de noodzaak om hem de klus in Irak te laten afmaken (hoewel ik niet verwacht dat alle Amerikanen over vier jaar verdwenen zullen zijn uit Irak) en zijn beleid tegen het terrorisme. Amerika is sterk, veerkrachtig, zal nooit wijken voor geweld en komt elke economische tegenslag te boven, zolang de Amerikanen maar blijven geloven in hun land, de beste democratie ter wereld. Vlaggen hijsen, aanzwellende muziek, en laat maar komen die ballonnen!




© Marc van Gestel 2003 - 2004