De Amerikaanse presidentsverkiezingen 2004

Nog tot de presidentsverkiezingen van 2008


Home
About this weblog
Bronnen
Mail mij
Atom
This gif is freely copyable. Just right click, save Powered by
RSSify at WCC

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

maandag, augustus 02, 2004
Democraten stuiterend het land in
Meesurfend op de hopelijk aardige bounce van de Democratische conventie hebben de twee Johnnen hun campagnevliegtuigen weer opgezocht en zijn zij druk in de weer met het geven van speeches door het hele land. 2 weken, 21 staten en 5600 kilometer: de "Believe in America"-tour.
De bounce is een vreemd fenomeen. Na de conventie stijgt een kandidaat altijd aardig in de peilingen terwijl niet veel mensen kijken naar de conventie. Wie er kijkt is meestal voor de partij die de conventie organiseert, dus is het kleine restje verantwoordelijk voor soms wel meer dan 5 procent stijging in de peilingen. Bijzonder. Vooral bijzonder onwaarschijnlijk. Bovendien treed de bounce doorgaans op na de conventies van beide partijen, en is meestal ongeveer even groot, dus het netto resultaat is nihil, maar het is inmiddels een integraal onderdeel van de verkiezingsfolklore geworden, dus elke zichzelf respecterende krant wijdt wel een artikel aan dit ongrijpbare fenomeen. Het was dit jaar zelfs zo dat de Republikeinen voorspelden dat de bounce na de Democratische conventie wel 15 procent zou zijn. Gelukkig nam geen enkel medium deze doorzichtige poging van de Republikeinen over om de daadwerkelijke bounce te laten tegenvallen. Maar het was het proberen waard.
Ook George W. Bush dook weer vol enthousiasme in zijn campagnebus ("Wanneer stijgt dit ding nou op?") die hem door Missouri, Michigan, Ohio en Pennsylvania vervoerde.
Tijdens de Democratische conventie zijn Bush en zijn team druk in de weer geweest met het maken van nieuwe tv-spots die binnenkort zullen worden uitgezonden. De Democratische partij heeft 6 miljoen dollar uitgetrokken om deze spots van repliek te dienen. De Kerry-campagne zelf wil geld besparen door in augustus geen enkele spot uit te zenden. Bush kan in tegenstelling tot Kerry nog vijf weken geld inzamelen en uitgeven voor zijn voorverkiezingscampagne, tot en met de laatste dag van de Republikeinse conventie.




© Marc van Gestel 2003 - 2004