De Amerikaanse presidentsverkiezingen 2004

Nog tot de presidentsverkiezingen van 2008


Home
About this weblog
Bronnen
Mail mij
Atom
This gif is freely copyable. Just right click, save Powered by
RSSify at WCC

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

zaterdag, augustus 07, 2004
Kerry: wel of geen oorlogsheld?
Veel ophef de laatste dagen over een zeer kritische tv-spot van de Swift Boat Veterans for Truth, die de aanval inzet op het oorlogsverleden van John Kerry in Vietnam. Hij was daar schipper van een swift boat en verrichtte daar naar eigen zeggen heldendaden en werd daarvoor meerdere malen gedecoreerd.
"When the chips were down, you could not count on John Kerry," zegt een Vietnam-veteraan in de spot. De organisatie kwam ook met een boek waarin, net als in de tv-campagne, openlijk wordt getwijfeld of Kerry zijn medailles wel eerlijk heeft verdiend.
De reacties logen er niet om. John McCain, Republikeins collega-senator van Kerry en ook Vietnam-veteraan, sprak er schande van. Hij noemde de anti-Kerry-campagne oneerlijk en oneerbiedig. Hij riep het Witte Huis op om net als hij de spots te veroordelen. Het Witte Huis zweeg over de spot, maar was kritisch over al het geld dat al de onafhankelijke actiegroepen tot hun beschikking hebben, vooral Democratische.
McCain was in de voorverkiezingen van 2000, toen hij kandidaat was tegenover George W. Bush, het slachtoffer van een campagne om zijn naam te bezoedelen. Saillant detail is dat de spots werden geproduceerd door de adviseurs die McCain in dienst had in 2000. Een van de mediaconsultants van de actiegroep is Meredith Spaeth, die ook aan de basis stond van de campagne vier jaar geleden tegen McCain.
Even saillant is het feit dat de groep exclusieve financiële steun van Republikeinen krijgt. Hoofdsponsor is de projectontwikkelaar Bob Perry, die de afgelopen jaren voor 5 miljoen aan de Republikeinen doneerde, volgens FEC-gegevens. En saillant detail nummer drie is dat de Swift boat veterans beweren met Kerry gediend te hebben in Vietnam. Dat is bijna waar: ze dienden in dezelfde periode. Maar geen enkele in het spotje figurerende veteranen dienden onder Kerry. Een figurerende schipper nam de swift boat over van Kerry toen hij weer terug naar huis mocht, maar dat was drie maanden na het vertrek van Kerry. Ze hadden elkaar nooit ontmoet. De aanklacht in de tv-spot tegen Kerry komt dus van mensen die Kerry niet eens echt kennen. Maar ze beweren wel dat Kerry's redding van soldaat Rassman (die Kerry nu van harte steunt in de campagne) gebeurde terwijl er niet geschoten werd op de boot, zoals in het verhaal van Kerry en zijn bemanning, en dat Kerry in die actie ook helemaal niet werd gewond, wat zijn vertrek uit Vietnam wegens drie verwondingen tot een leugen maakt.
De hele spot stinkt een beetje naar de Mekong-delta tijdens de oorlog. Maar een van de veteranen die in het boek en in de tv-spot beweert dat Kerry zijn Silver Star niet verdiende, draait zijn bewering, die hij zelfs via een geschreven verklaring ondertekende, nu terug. Kerry zou een gewonde, met bazooka bewapende, Vietcong-soldaat in de rug hebben geschoten. Die actie was de basis voor de toekenning van de medaille, en is nu dus strijdpunt geworden. Volgens Kerry en zijn crew schoot Kerry de soldaat niet in de rug, was die niet gewond maar wel een gevaar voor hun leven. Luitenant commandant George Elliott betreurt het nu dat hij de verklaring heeft getekend. Hij gelooft niet meer dat Kerry de Vietnamees in de rug heeft geschoten, en hij gelooft dat Kerry de Silver Star heeft verdiend. Hij tekende de verklaring omdat de makers van het boek aan een deadline waren gebonden. Dat vindt hij zelf nu ook een zwak excuus.
Komende week verschijnt het anti-Kerry-boek: "Unfit for Command: Swift Boat Veterans Speak Out Against John Kerry," in de winkels. Achterhaald voordat het is verschenen, maar ongetwijfeld een hit bij vele Republikeinen. De tv-spots draaiden in verschillende belangrijke battleground states. Meer informatie over en van de Swift boat Veterans for Truth bij Swiftvets.com.
Voor een inhoudelijke afbraak van het spotje, surf naar de linkse waakhond-website Mediamatters.org.




© Marc van Gestel 2003 - 2004