De Amerikaanse presidentsverkiezingen 2004

Nog tot de presidentsverkiezingen van 2008


Home
About this weblog
Bronnen
Mail mij
Atom
This gif is freely copyable. Just right click, save Powered by
RSSify at WCC

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

vrijdag, augustus 06, 2004
Nog meer politiek op celluloid
Politieke films zijn in. Na het doorslaand succes van Fahrenheit 9/11 van Michael Moore (waarvan de Republikeinen vinden dat hij succesvol is doorgeslagen) is er een stroom aan films met een politiek thema uitgebracht.
Zo is daar de remake van "The Manchurian Candidate" uit 1962, een thriller waarin de communistische partij de macht in de VS probeert te grijpen door middel van hersenspoeling en moord in plaats van het gebruik van traditionele strijdmiddelen zoals karaktermoord door tv-spotjes.
Verder binnenkort Silver City, met in de hoofdrol een domme presidentskandidaat, een politieke satire Team America: World Police, vande makers van South Park. Subtiliteit en smaak zullen dus woorden zijn die niet op deze film van toepassing zijn.
Een kijkje in de keuken van de Arabische nieuwszender Al Jazeera is de documentaire Control Room en een kijkje in de keuken van Fox News Network, een nieuwszender die de schijn van neutraliteit ophoudt (zij gebruiken als ondertitel "Fair and balanced" maar dat is ongetwijfeld ironisch bedoeld). "Outfoxed: Rupert Murdoch's War on Journalism" heet de documentaire, dus dan is de insteek wel duidelijk. Andere titels die op de rol staan zijn: "Bush's Brain", over de topadviseur van president Bus, Karl Rove, en "The hunting of the President" over de jarenlange samenzwering van rechts om Bill Clinton uit het Witte Huis te verdrijven. Die laatste film wordt gemaakt door Harry Thomason, een goede vriend van, inderdaad, Bill Clinton.
Hebben de Republikeinen nog een antwoord? Tsja, eigenlijk alleen "Michael Moore hates America." Jammer alleen dat die bewering aantoonbaar onjuist is. Michael Moore is dol op Amerika, maar op een heel ander Amerika dan die de Republikeinen voorstaan. En die hebben niet het alleenrecht om Amerika te definiëren. Tenminste dat is mijn bescheiden mening. Laat ze nou maar een heleboel films maken, want zo te zien lopen ze een beetje achter de feiten aan.




© Marc van Gestel 2003 - 2004