De Amerikaanse presidentsverkiezingen 2004

Nog tot de presidentsverkiezingen van 2008


Home
About this weblog
Bronnen
Mail mij
Atom
This gif is freely copyable. Just right click, save Powered by
RSSify at WCC

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

vrijdag, september 03, 2004
De twee-maandengrens is bereikt
Het is nog 60 dagen voor de verkiezingen. Een belangrijk punt in de verkiezingsstrijd, want volgens de nieuwe campagnefinancieringswet mogen actiegroepen geen tv-spotjes meer maken waarin kandidaten voor het Witte Huis of de Senaat worden genoemd. Dat zou een eind moeten brengen aan de negatieve spotjes tegen president Bush en John Kerry. Behalve als je de kleine lettertjes van de wet leest. Daarin staat namelijk dat groepen die geld gebruiken dat alleen door individuele donoren is gegeven, uitgezonderd zijn van deze wettelijke beperking.
Dus wat hebben heel veel groepen gedaan: inderdaad, als een gek geld van individuen binnengehaald. Democratische groeperingen zoals de Media Fund en MoveOn.org hebben in die context veel gehad aan de miljoenendonaties van miljardair George Soros. Maar ook Republikeinse groepen zijn met het inzamelen succesvol gebleken. Ik noem maar ene groep als de Swift Boat Veterans For Truth, die we nog kennen van een stel zeer pittige spotjes tegen Kerry. Ook het Republikeinse Progress for America Voter Fund heeft tientallen miljoenen van individuele Republikeinen verzameld. Ze zullen alleen wat omzichtiger hun voorkeur kenbaar moeten maken, want ze mogen nog steeds niet zeggen: "stem op die", of "stem niet op die." Maar dat deden ze toch al niet.
(Hoe ver men gaat om de andere partij, en in dit geval een financier, zwart te maken, mag het volgende citaat van Republikeinse Speaker van het Huis van Afgevaardigden Dennis Hastert aantonen: "You know, I don’t know where George Soros gets his money. I don’t know where - if it comes overseas or from drug groups or where it comes from" (in de New York Daily News). Dat is het schoolvoorbeeld van een smear campaign. Een waartoe Republikeinen zich eigenlijk niet toe zouden moeten verlagen.)




© Marc van Gestel 2003 - 2004