De Amerikaanse presidentsverkiezingen 2004

Nog tot de presidentsverkiezingen van 2008


Home
About this weblog
Bronnen
Mail mij
Atom
This gif is freely copyable. Just right click, save Powered by
RSSify at WCC

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

vrijdag, oktober 01, 2004
Debat nummer 1: Wat gebeurde er allemaal?
Het was allemaal iets minder star dan waar ik rekening mee had gehouden. Zeker, in het begin was het duidelijk dat er voornamelijk uit het hoofd geleerde standaardantwoorden gingen komen, maar in het verloop van het debat gingen president Bush en John Kerry toch echt in op elkaars uitspraken, maar alleen wanneer ondervrager Jim Lehrer (PBS) na de 2 minuten eerst antwoord en de anderhalve minuut reactie nog ruimte gaf om nog extra te reageren. Wat mij daarbij opviel, is dat Bush ene aantal keren de mogelijkheid tot reactie opeiste, terwijl dat aan de vragensteller is om te beslissen. Het was duidelijk in die ogenblikken dat Bush zich ergerde aan een opmerking van Kerry.
Het onderwerp was dus buitenlands beleid en vanaf het begin was het duidelijk dat Irak een centrale rol zou gaan spelen deze avond, net als de bestrijding van het terrorisme. Maar Noord-Korea en Darfur kregen ook aandacht.
Duidelijk was ook dat Kerry heel duidelijk in de aanval ging. Daar reageerde Bush vanzelfsprekend op door te melden wat er allemaal geslaagd was aan zin beleid in de afgelopen vier jaar, hoewel ik soms het gevoel kreeg dat hij een beetje in de verdediging moest schieten. Maar goed, je krijgt als president niet altijd een grote terroristische aanslag op je bord en ook niet een oorlog, al ben je die zelf begonnen.
Kerry stond op het podium alsof hij er thuis hoorde. Of hij een natuurtalent is weet je natuurlijk niet (want hoeveel zou hij hiervoor geoefend hebben?) maar dat hij de kunst beheerst is een feit. Hij kreeg en nam de ruimte om zijn verschillen in beleid duidelijk te maken, net als Bush dat deed. Geen opvallende versprekingen, geen grove leugens, geen gezucht of gesteun, helaas ook weinig humor. Dat zit er bij zo'n onderwerp natuurlijk ook niet echt in. Bush impliceerde nog wel dat hij Irak binnen viel omdat zij begonnen waren, maar Kerry antwoordde daar adequaat op: er is geen band tussen 9/11 en Irak. Maar dat was niet iets waar hij enorm mee gaat winnen.
Een net debat, vol respect gevoerd en de verschillen in beleid lijken me duidelijk voor de kijkers. Ik persoonlijk denk dat Kerry net heeft gewonnen. Hij heeft een aantal "beschuldigingen" van het Bush-kamp weten te neutraliseren, in ieder geval voor de korte termijn. Bush was na een vraag soms op zoek naar woorden, alsof hij in de kaartenbak in zijn hoofd een poging deed het juiste antwoord te vinden. Dat waren geen sterke momenten. Kerry had altijd op elke moment een antwoord klaar, maar niet op de belerende encyclopedische manier die vier jaar terug irritatie opwekte bij Al Gore.
Ik verwacht dat de campagne die Bush voert helemaal niets zal veranderen vergeleken met die voor het debat. Het Bush-kamp zal aanvoeren dat ze Kerry nog steeds een flipflopper vinden, dat ze hem nog steeds geen standvastig leider vinden en dat zullen ze tot in lengte van dagen volhouden. Kerry en zijn team zullen blijven herhalen dat Bush een verkeerde oorlog voert, dat Kerry wel een standvastig leider is, bovendien met een plan op buitenlands gebied.
Het volgende presidentieel debat heeft geen thema. Dat is goed, want voor de Amerikanen die zich niet echt interesseren in buitenlands beleid (hoezeer ze zich ook zorgen maken over hun veiligheid) was dit debat van de drie de minst interessante. Debat nummer twee kent het town hall format, waarin een groep twijfelende kiezers over elk onderwerp mogelijk een vraag mogen stellen. Dat vereist dus een instant antwoord op een veel bredere variëteit aan vragen. Dat wordt dus stampen voor beide kandidaten.

En wel heel erg snel: de transcriptie van het debat staat al hier op de website van de Commission on Presidential Debates.

UPDATE: Ik heb een paar nuances in mijn oorspronkelijke reactie aangebracht over het verschil in optreden tussen beide kandidaten.




© Marc van Gestel 2003 - 2004