De Amerikaanse presidentsverkiezingen 2004

Nog tot de presidentsverkiezingen van 2008


Home
About this weblog
Bronnen
Mail mij
Atom
This gif is freely copyable. Just right click, save Powered by
RSSify at WCC

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

vrijdag, oktober 01, 2004
Debat nummer 1: wat nu?
Veel minder belangrijk dan wat de kijker van het debat vindt lijkt volgens de deskundigen te zijn wat de media er achteraf van vindt. Daar wil ik eigenlijk niets van begrijpen, want het kan toch niet zo zijn dat de media beslissen wat de Amerikanen er van vinden? Maar het hangt er helemaal vanaf wat de media uit het debat van anderhalf uur pikken en dan onophoudelijk gaan draaien. Net zolang totdat de kijkers, maar vooral de niet-kijkers, de overtuiging krijgen dat wat zij herhaald zien door de media overeenkomt met hun eigen mening. Hebben die media zo'n invloed? Je zou het haast gaan denken.
Wie het debat echt heeft gewonnen (als er al een ware winnaar is aan te wijzen, vaak is het verschil nihil) kan je meestal zelf beslissen. Maar hou er rekening mee dat elke partij bij hoog en bij laag zal beweren dat hun kandidaat toch echt gewonnen heeft. En als zij dat niet doen, dan zullen de journalisten en deskundo's u wel proberen te overtuigen dat kandidaat x het toch echt niet goed heeft gedaan en dat kandidaat y misschien op de issues verloor, maar in het overbrengen van zijn boodschap toch duidelijk als eerste uit de bus kwam.
Hou in het achterhoofd dat de luisteraars van het debat tussen Richard Nixon en John F. Kennedy de eerste als winnaar uitriepen en de kijkers naar het debat de laatste. Waar had iedereen het na afloop alleen maar over: het beeld en dus over de winst van Kennedy.
Ik geloof er niets van dat de Amerikanen zich helemaal laten leiden tot wat de media vinden dat hij moet denken. Mijn vermoeden is dan ook dat na alle debatten en nadat al het stof is gaan liggen de verschillen in de peilingen gelijk blijven of minder worden.




© Marc van Gestel 2003 - 2004