De Amerikaanse presidentsverkiezingen 2004

Nog tot de presidentsverkiezingen van 2008


Home
About this weblog
Bronnen
Mail mij
Atom
This gif is freely copyable. Just right click, save Powered by
RSSify at WCC

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

zondag, oktober 03, 2004
Gespleten debat
Het gebruik van split de screen-techniek leverde in de Amerikaanse media veel kolommen op. In het 32-pagina's tellende "memorandum of understanding" (het "knevelcontract") was de eis opgenomen dat als de ene kandidaat sprak, de andere niet in beeld mocht komen. Dit om te voorkomen dat reacties van de niet-sprekende kandidaat in beeld gebracht zouden worden bij uitspraken van de ander. De Amerikaanse tv-networks hadden geen boodschap aan deze eis, het memorandum was niet aan ze voorgelegd. Dus konden de zenders doen wat ze wilden en dat leverde bij veel zenders het gebruik van split-screen op, zodat beide kandidaten tegelijk in beeld waren. De beperking was in het memorandum aangebracht door de Bush-campagne, volgens de Democraten.
Dat pakte niet bijzonder voordelig uit voor president Bush, die zijn emoties niet altijd de baas was wanneer Kerry hem in zijn spreektijd aanviel. En dat was nogal eens. Kerry daartegenover was altijd rustig en zelfverzekerd, ook wanneer hij niet sprak. Hij was zich duidelijk bewust van het feit dat de camera op hem gericht was, het hele debat door.
Kerry kwam ook beter in beeld. Dat was geen opzet van de regisseur, maar had alles met zijn lengte te maken. Brit Hume, de presentator van Fox News Channel, de zender die dit keer verantwoordelijk was voor het maken van de beelden, legde dat na het debat uit: "There's a thing we have to worry about in television called head room. When you're trying to match shots side by side, you give parties the same amount of head room in the shot. Because of Kerry's height within the frame, his picture was necessarily bigger. Kerry looked taller, and the president looked smaller. That's something that I think both sides were conscious of. I'm not sure it was something anybody planned, but it worked out that way."
Gevlg: het Kerry-team was opgetogen over het beeld bij het debat, de Bush-campagne een stuk minder, al probeerden ze er luchtig over te doen.
De networks zijn van plan lekker door te gaan met de split-screen-presentatie. De parlementaire kabelzender C-SPAN zond het hele debat in split-screen uit, dan kon de kijker gewoon alles zien. Dat leverde ze complimenten van de kijkers op, maar ook kritiek, omdat de ene kandidaat de hele tijd groter leek dan de ander: omdat Kerry groter was, kwam hij kleiner in beeld, omdat hij in dezelfde verhoudingen als Bush in beeld kwam.
Maar enige relativering is op zijn plek. De winnaar van het debat wordt niet beslist door het beeld alleen. Of zoals Phil Griffin van MSNBC zei: "I honestly don't think anyone made a judgment based on the shape of the split-screen."




© Marc van Gestel 2003 - 2004