De Amerikaanse presidentsverkiezingen 2004

Nog tot de presidentsverkiezingen van 2008


Home
About this weblog
Bronnen
Mail mij
Atom
This gif is freely copyable. Just right click, save Powered by
RSSify at WCC

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

maandag, oktober 04, 2004
Hangen voor de buis: NNY blijft sterk met gasten; Lobbyisten zakken weg
De gasten van Nova New York blijven erg goed. Wist de redactie vorige week Ann Coulter te strikken (ok, ze wilde maar wat graag haar nieuwe boek promoten), deze week schoven bij Twan Huys aan Mark McKinnon, media-adviseur van president Bush en maker van zijn tv-spotjes, en onderzoeksjournalist Seymour Hersh, die als eerste melding wist te maken van de martelingen en het misbruik van Iraakse gevangenen in Abu Graib, de gevangenis die onder Saddam toch al niet zo'n goede naam had. Jammer dat beide heren niet met elkaar in discussie gingen, maar ik vermoed dat een van de twee daar geen behoefte aan had. Hun standpunten liggen namelijk genoeg uiteen om tot een interessant tweegesprek te komen. Zo optimistisch als McKinnon over de kansen van Bush was (hij was netjes zoals alle Republikeinse koppen op tv "on message"), zo donker zag Hersh een tweede termijn van de zittende president in. Volgens hem zou Bush bij een herverkiezing de oorlog in Irak laten escaleren, omdat er gewoonweg geen andere optie was. De verkiezingen in Irak zouden wel uitgesteld worden en de oorlog zou niet gewonnen kunnen worden. Vietnam all over again. Volgens Hersh was Bush Irak niet binnengevallen vanwege olie of Israël, maar omdat hij idealist, utopist en zelfs Trotskist was, met een groot geloof in de revolutie in Irak. Invallen met weinig soldaten, bommen en veel vlagvertoon zouden de Irakezen de Amerikanen in de armen vallen en democratie zou uit het niets over het land neerdalen. Ook Seymour Hersh kwam in het programma om zijn boek aan te prijzen. Het heet Chain of command – The road from 9/11 to Abu Ghraib. Volgens Twan Huys was het boek al een succes in Nederland.
Verder bleef er veel vaart in het programma, met een reportage over een jonge Mexicaans-Amerikaan die in het leger wilde, om het mooie uniform en om de glorie. Politiek wetenschapper Hans Anker kwam langs en legde uit hoe het met de peilingen stond (al geloof ik niet dat het peilingenoverzicht betrouwbaarder wordt als je alle uitslagen van de verschillende peilingen optelt en middelt, maar dat zal wel weer aan mij liggen). Verder liet hij zien hoe onderzocht wordt of wat de kandidaten tijdens het debat zeggen wel goed aankomt bij de twijfelende kiezer. Volgens dat onderzoek had Kerry het een stuk beter gedaan dan Bush.
Ik hoop dat het niveau van gasten zo hoog blijft als afgelopen twee keer.

De Lobbyisten van de VPRO kakte een beetje in zaterdagavond. Presentatoren Levi en Sadeghi spraken met een groot aantal Nederlandse politici, die in gebrekkig Engels hun vooroordelen over Amerika mochten tentoonspreiden. Had dat nou lekker in het Nederlands gedaan. Of moet het programma nog doorverkocht aan de VS? Ik ben benieuwd wie het wil hebben.
Op de mening van Onno Ruding zat ik niet te wachten. Ik was net zo blij dat we zijn kop niet meer hoefden te zien. Het gesprek met Noam Chomsky ging verder en ook rechts strateeg Lyn Nofziger, beroemd tijdens de regering-Reagan, werd lichtjes aan de tand gevoeld. De presentatoren kwamen vrijwel niet meer Engels sprekend in beeld en dat kwam het programma ten goede. Ik geef het nog even het voordeel van de twijfel (in ruil voor een van die Bush t-shirts die het programma weggeeft, schrijf ik een jubelrecensie).




© Marc van Gestel 2003 - 2004