De Amerikaanse presidentsverkiezingen 2004

Nog tot de presidentsverkiezingen van 2008


Home
About this weblog
Bronnen
Mail mij
Atom
This gif is freely copyable. Just right click, save Powered by
RSSify at WCC

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

woensdag, oktober 20, 2004
Om welke staten gaat het de komende weken?
Het is goed mogelijk dat in acht staten, goed voor 99 kiesmannen, de verkiezingen beslist gaan worden. De beide kandidaten richten zich in hun campagne vrijwel exclusief op die staten: Florida, Ohio, Pennsylvania, Wisconsin, Iowa, Nevada, New Hampshire en New Mexico. De belangrijkste van die acht zijn weer Florida, Ohio en Pennsylvania, omdat die goed zijn voor 68 van de 99 kiesmannen die het rijtje kan opleveren.
Democratisch consultant Greg Haas uit Ohio: "Whoever wins two of those three wins the White House — and I hope to God it's my guy."
De staten waar een kandidaat een ruime marge heeft zijn redelijk netjes verdeeld tussen beide kandidaten. Bush staat er goed voor in 26 staten (222 kiesmannen) en Kerry in zestien staten en Washington D.C., goed voor 217 kiesmannen. De president heeft 48 kiesmannen nodig om te winnen, Kerry 53 om Bush in de wielen te rijden.
Staten die nog op het spel staan, maar momenteel nog naar een van de kandidaten neigen zijn: Minnesota, Michigan, Maine en misschien zelfs New Jersey (neigen naar Kerry) en de naar Bush neigende staten Colorado, West Virginia en misschien Arizona, als Kerry op stoom komt.
De grote onzekere factor in alle dit jaar is de opkomst. Beide campagnes zijn druk geweest met het registreren van nieuwe kiezers, maar de vraag is of die nieuwe kiezers ook daadwerkelijk naar de stembus gaan en dus zeker onduidelijk is wat dat voor gevolgen gaat hebben voor de uitkomst. Volgens sommige analisten uit beide kampen zijn de Democraten er beter in geslaagd om in de swing states de meeste nieuwe kiezers te registreren. Maar wie weet of zij ook gaan stemmen op 2 november?
Dus opletten op verkiezingsnacht en vooral op de uitslagen in Ohio, Pennsylvania en Florida.




© Marc van Gestel 2003 - 2004