De Amerikaanse presidentsverkiezingen 2004

Nog tot de presidentsverkiezingen van 2008


Home
About this weblog
Bronnen
Mail mij
Atom
This gif is freely copyable. Just right click, save Powered by
RSSify at WCC

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

woensdag, november 03, 2004
Kerry erkent nederlaag; tweede termijn Bush
John Kerry heeft in een toespraak bekend gemaakt dat hij de verkiezingen heeft verloren. Hiermee kwam een eind aan een zenuwslopende en miljoenenverslindende presidentscampagne, die soms een wat viezere nasmaak gaf dan nodig was.
Kerry erkende in Ohio niet de noodzakelijke stemmen bijeen te kunnen schrapen om de 20 kiesmannen van de staat aan zijn totaal toe te voegen. Met iets meer dan 150.000 stemmende Democraten was de uitslag van de verkiezingen spectaculairder geweest dan die van vier jaar geleden, vooral omdat Kerry in dat geval zo'n drie miljoen minder stemmen had gehaald dan Bush en toch had gewonnen.
De komende dagen zal ik nog wat regels wijden aan nabeschouwingen en de zaken die rond de verkiezingen hebben plaats gevonden. Maar wat vooral duidelijk zal worden is dat president Bush bij het nomineren van rechters voor het Hooggerechtshof voor een flinke hoeveelheid onrust in de Verenigde Staten zal zorgen. Vooral de fysieke gesteldheid van de baas van de rechters van het Hooggerechtshof, William Rehnquist, is zodanig dat een redelijk spoedige vervanging waarschijnlijk is. De Republikeinen hebben de meerderheid in beide kamers van het Congres, dus het is de grote vraag of de Democraten een voldoende vuist kunnen maken om er voor te zorgen dat de sociale wetgeving waar zij generaties lang aan hebben gewerkt, door een Hooggerechtshof met een conservatievere samenstelling teniet kan worden gedaan. Ik denk persoonlijk dat die eventuele benoemingen de belangrijkste wapenfeiten van de tweede periode Bush zullen worden, vooral omdat zij voor meerdere generaties en president invloed zullen hebben over hoe de Verenigde Staten er uit zien.
President Bush zal vast nog wel meer zaken voor elkaar krijgen, zaken die misschien meer in het oog springen dan de benoeming van rechters. Presidenten in hun tweede termijn willen graag iets nalaten. En die nalatenschap moet liefst meer zijn dan een definitieve belastingverlaging. Wereldvrede zou een aardige zijn, maar het helpen oplossen van het Israelisch-Palestijnse conflict zou ook al mooi zijn. Maar met een oorlog in Irak, een terreurdreiging die niet is verminderd en een begrotingstekort dat epische proporties heeft aangenomen, zal Bush zijn aandacht eerst op het binnenland en Irak moeten richten. Daar heeft hij de komende jaren een flinke kluif aan.




© Marc van Gestel 2003 - 2004