De Amerikaanse presidentsverkiezingen 2004

Nog tot de presidentsverkiezingen van 2008


Home
About this weblog
Bronnen
Mail mij
Atom
This gif is freely copyable. Just right click, save Powered by
RSSify at WCC

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

dinsdag, november 02, 2004
Kort nieuws
Beide kandidaten, hun partijen en andere groepen hebben samen meer dan 600 miljoen dollar uitgegeven aan tv-spots deze campagne. Dat is drie keer zoveel als vier jaar geleden aan tv-spots is uitgegeven. John Kerry en de Democratische partij zijn goed voor 250 miljoen (met 70 miljoen van pro-Democratische groepen) en president Bush en de Republikeinse partij staan in de boeken voor 240 miljoen en 40 miljoen komt van pro-Bush-groepen.

De opkomst tijdens de verkiezingen is zeer waarschijnlijk hoger dan vier jaar geleden. Dat hadden we zelf op kunnen tellen, maar ook de peilingen wijzen dat nu uit. Vooral jongeren zeggen massaal naar de stembus te gaan. 84 procent van de ondervraagden in een peiling van het Pew Research Center zeggen dat deze verkiezingen zeer belangrijk zijn. In 2000 was dat aantal 67 procent. Volgens de peiling is het aantal vroege kiezers gelijk verdeeld tussen president Bush en John Kerry.

In 11 staten mogen deze verkiezingen kiezers ook hun mening geven over het homohuwelijk. Er kan namelijk gestemd worden of er een constitutionele ban op het homohuwelijk moet komen. Het initiatief is in de elf staten op het stembiljet gezet door religieuze activisten. Het initiatief staat op de rol in Michigan, Ohio, Kentucky, Georgia, Mississippi, Arkansas, Oklahoma, Utah, North Dakota, Montana en Oregon. Alleen in de laatste lijkt de ban het niet te halen.

Volgens de legende komt de uitslag van de laatste thuiswedstrijd van de footballclub de Washington Redskins voorafgaand aan de verkiezingen overeen met de uitslag van de presidentsverkiezingen. Winnen de Redskins, dan wordt de zittende president opnieuw gekozen. Verliezen ze, dan wint de uitdager. De mythe houdt al 17 verkiezingen lang stand. De uitslag van de Washington Redskins tegen de Green Bay Packers was 14-28. Zij verloren en dus wint John Kerry de verkiezingen. Wat is het leven wederom eenvoudig en overzichtelijk.

Volgens een studie heeft president Bush meer aanvallende tv-spotjes gericht tegen John Kerry persoonlijk de ether in geslingerd dan omgekeerd. Er zijn 225 spotjes bekeken en in 53 procent van de spotjes van Bush viel hij Kerry aan. Omgekeerd was dat 45 procent. Het onderzoek werd gedaan door de University of Missouri-Columbia. Daar staat dan weer tegenover dat de negatieve spotjes van de Democratische partij in verhouding negatiever waren dan die van beide kandidaten (82 procent negatief over Bush). De Republikeinse partij maakt zijn spotjes zelden alleen, maar wel in samenwerking met de Bush-campagne. Die zijn dus niet los te tellen.

Op de site www.globalvote2004.org heeft John Kerry een klinkende overwinning behaald op president Bush. De wereldbevolking, die op internet mocht stemmen alsof zij ook Amerikaans staatsburger waren, koos duidelijk voor de Democratische kandidaat. Hij ontving 77 procent van de stemmen. Er stemden 113.000 mensen uit 119 landen mee. Raplh Nader ontving bijna 14 procent en president Bush moest het doen met een magere 9 procent. Zoals u weet hebben de wereldburgers helemaal niets in te brengen bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen.

In Ohio, waar het gezeur over de geldigheid van kiezersregistraties het meest frequent is, heeft de rechter maar weer eens ingegrepen. De Republikeinen in de staat wilden in de stembureaus bij elke stemmer kijken of de registratie wel klopte. De rechter heeft dat, vanzelfsprekend, verboden. De medewerkers van de stembureaus beslissen wie er stemgerechtigd is, niet de Republikeinen.
De rechter zei: "In light of these extraordinary circumstances, and the contentious nature of the imminent election, the court cannot and must not turn a blind eye to the substantial likelihood that significant harm will result not only to voters, but also to the voting process itself, if appointed challengers are permitted at the polls." En gelijk heeft hij.

UPDAT: Maar toch niet. Een andere rechtbank heeft beslist dat de Republikeinen toch waarnemers bij de stembureaus mogen neerzetten, om de controleren of kiezers echt wel stemgerechtigd zijn. Democraten vrezen dat de aanwezigheid van dei waarnemers intimiderend werkt.




© Marc van Gestel 2003 - 2004