De Amerikaanse presidentsverkiezingen 2004

Nog tot de presidentsverkiezingen van 2008


Home
About this weblog
Bronnen
Mail mij
Atom
This gif is freely copyable. Just right click, save Powered by
RSSify at WCC

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

dinsdag, november 02, 2004
Zal steun voor systeem van kiesmannen afkalven?
Als dit jaar wederom een kandidaat de meeste stemmen halt maar dankzij de stemming in het kiescollege (het Electoral College) niet de verkiezingen wint, het liefst wanneer president Bush de meeste stemmen halt, dan zou het er wel eens van kunnen komen dat ook de Republikeinen na gaan denken over het voortzetten van het kiescollege.
Vier jaar geleden wilden de Democraten het kiescollege ter sprake brengen, maar de Republikeinen weigerden het onderwerp op de agenda te zetten. Al Gore had een half miljoen stemmen meer dan Bush maar verloor op het aantal behaalde kiesmannen.
Als Amerikanen in een peiling wordt gevraagd naar het kiescollege, dan hebben zij daar doorgaans weinig goeds over te zeggen. Ze vinden het college slecht of dom. Maar het kiescollege is vastgelegd in de grondwet en er is dus een grondwettelijk amendement nodig om de zaak te wijzigen. 700 pogingen om dat te voor elkaar te krijgen zijn al mislukt. Er is voor een amendement een tweederde meerderheid in zowel Senaat als Huis van Afgevaardigden nodig en minimaal 38 staten moeten het amendement dan ook nog eens ratificeren. Omdat het kiescollege de kleien staten buitenproportioneel vele invloed geeft bij het kiezen van een president zullen die daar niet om staan te trappelen. Elke staat heeft minimaal drie kiesmannen, geeft niet hoe weinig inwoners die heeft.
De bescherming van de kleine staten kan een argument zijn om het kiescollege te houden. Kandidaten zouden nooit meer in een kleine staat campagne voeren als die geen invloed meer heeft op de uitslag. Maar nu gaan kandidaten toch alleen maar naar de staten waar het verschil het kleinst is, of de staat nu groot of klein is.
Er zijn een paar wijzigingen mogelijk:
- Afschaffing van het kiescollege en directe verkiezingen voor het presidentschap (wellicht met een eis van 40 procent voor de winnaar om een herverkiezing te vorkomen)
- Het kiescollege houden, maar de kiesmannen worden proportioneel toegewezen (wordt dit jaar in Colorado voorgesteld)
- De Maine- en Nebraska-methode: winnaar in de staat krijgt twee kiesmannen en de winnaar van een district krijgt 1 kiesman.
- Degene met de meeste stemmen nationaal krijgt bonus-kiesman(nen)
Me kwam in 1968 nog het dichtst bij de afschaffing van het kiescollege. De kandidatuur van George Wallace leidde tot angst dat er in de toekomst nooit meer iemand met een meerderheid van de kiesmannen zou winnen. Dus stelde het Huis van Afgevaardigden het houden van directe verkiezingen voor, met steun van president Nixon. Maar senatoren uit zuidelijke staten torpedeerden het initiatief en het amendement haalde het niet.
Republikeins afgevaardigde Jim Leach uit Iowa is voorstander van afschaffing van het kiescollege: "We're advocating democracy around the world. Are we suggesting to anyone they have an electoral college?"




© Marc van Gestel 2003 - 2004