De Amerikaanse presidentsverkiezingen 2004

Nog tot de presidentsverkiezingen van 2008


Home
About this weblog
Bronnen
Mail mij
Atom
This gif is freely copyable. Just right click, save Powered by
RSSify at WCC

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

zaterdag, augustus 23, 2003
De volgende patiënt
In een column op de site van het NOS Journaal verklapt correspondent Charles Groenhuijsen alvast wie de nieuwe president van de Verenigde Staten wordt: George Bush. Hij is er zeker van, maar bouwt wel direct een voorbehoud in: als hij het fout heeft belooft hij overtuigend uit te leggen waarom Bush toch verloor. Mooi zo.

De kritiek van de Democraten op Bush vanwege de oorlog in Irak doet Groenhuijsen af als gemiauw. Volgens hem zijn de meeste Amerikanen voor de oorlog en voor Bush. That remains to be seen. Opiniepeilingen zijn zo te manipuleren dat het vooraf gewenste antwoord er altijd uit komt. En bovendien: niets zo grillig als de mening van een Amerikaan. De populariteitscijfers van Bush schuiven langzaam richting het rood. Vraag aan de Amerikaan of hij voor de oorlog is en hij geeft als antwoord dat hij de Amerikaanse soldaten altijd door dik en dun zal steunen. Dat is geen antwoord op de vraag, maar wel het antwoord dat zij het liefste zullen geven.

Het komt er op neer dat het nu nog veel te vroeg is om aan te wijzen wie de volgende president wordt. Ik kan dat niet, en eigenlijk geeft Groenhuijsen toe dat hij het ook niet kan. Er zijn domweg teveel onzekere factoren. Als Bush de recessie niet weet om te keren en als er in Irak of welke andere brandhaard dagelijks een Amerikaanse soldaat omkomt, dan zie ik het donker in voor Bush in november 2004. Volgens mij zijn de verkiezingen doorgaans een rapport over de prestaties van de zittende president. Scoort hij onvoldoende, dan is het uit met de pret in het Witte Huis en kan W weer naar Texas. Wie zijn Democratische tegenstrever is, doet er dan eigenlijk niet zoveel toe.



Wat is nou weer een Caucus?
In de staat Iowa wordt een Caucus gehouden om een kandidaat voor elk van beide partijen kiezen, en geen voorverkiezing ofwel “Primary”. In een voorverkiezing gaan de aanhangers van beide partijen gewoon naar de stembus, maar de Caucus kent doorgaans een getrapt systeem. Overigens wordt een caucus om de twee jaar gehouden, want de samenkomsten zijn er ook om lokale verkiezingen te houden.
Een Caucus is een volksbijeenkomst, waar men aangeeft op wie men denkt te gaan stemmen. Er worden op het lokale niveau afgevaardigden gekozen, die weer op county niveau afgevaardigden kiezen voor de conventies op districts- en staatniveau. Zij op hun beurt vaardigen weer afgevaardigden af voor de nationale partijconventie, waar officieel de uiteindelijke kandidaat voor de partij wordt gekozen. Bent u daar nog? Voor kandidaten is het dus belangrijk om vriendjes te maken met de afgevaardigden op lokaal niveau, vandaar dat die kandidaten regelmatig opduiken in heel Iowa en de andere staten met een Caucus-systeem.

Iowa is altijd de eerste staat die zijn Caucus houdt en New Hampshire heeft de eerste primary. Omdat de uitkomst van zo’n eerste voorverkiezing belangrijk is en het veel publiciteit voor de kandidaten maar ook de staten oplevert, is er wel eens een strijd over de datum. De Iowa Caucus is op 19 januari, en de New Hampshire primary op 27 januari. De enige spelbreker is het District of Columbia, dat zijn primary op 13 januari houdt, dus voor de beide andere. Maar niemand neemt dat serieus, het District is niets meer dan de stad Washington DC en dat is de meest machteloze staat van de Verenigde Staten.



Herziening van de regels voor financiering van de campagne
Het inzamelen van geld door de partijen is dit jaar nog minder goed uit te leggen dan vorig jaar. De oorzaak daarvan is de McCain-Feingold campaign-finance reform act, die in 2002 is aangenomen. Het probleem van de wet is dat die rechtsgeldig is, maar dat het Supreme Court, het Amerikaanse Hooggerechtshof, er volgend jaar over zal oordelen, zodat de kans bestaat dat er in de aanloop van de voorverkiezingen andere regels gelden dan in 2004.

Het hete hangijzer is soft money, de ongelimiteerde donaties die van bedrijven en organisaties kwamen. De wet probeert dat uit te bannen. Hoe raar het ook mag klinken, maar vooral de Democraten zijn de dupe van deze wet, omdat zij vooral afhankelijk waren van de grote bijdragen van vakbonden en rijke individuen, terwijl de Republikeinen hun kassen meestal vulden met kleinere bijdragen. Bovendien moeten de Democraten in heel korte tijd een heftige strijd in de voorverkiezingen houden en de winnaar komt ongetwijfeld blut uit de strijd. In de tussentijd zit Bush, die vrijwel zeker geen tegenstand vanuit Republikeinse hoek hoeft te verwachten, op een steeds groeiende pot met geld.
Individuen mogen maximaal $2000 voor de voorverkiezingen en $2000 voor de landelijke verkiezingen schenken. Daarnaast mag een individu nog aan Political Action Committees geven, die op hun beurt $5000 aan kandidaten en $15.000 aan partijen mogen geven. PAC’s zijn organisaties die officieel onafhankelijk van de kandidaten zich inzetten voor specifiek gedachtegoed, meestal dat van een specifieke kandidaat.
De partijen zitten dus nu zonder de inkomsten uit soft money, maar zullen er alles aan doen om daar weer creatief omheen te werken. Maar de kans bestaat dat de creatieve oplossingen onwettig worden verklaard.
Een andere interessante beperking in de wet is het verbod op negatieve reclamespotjes gericht tegen een bepaalde kandidaat. Organisaties zoals de Sierra Club en de wapenlobbyisten van NRA, de National Rifle Association, mogen 30 dagen voor een primary en 60 dagen voor de nationale verkiezingen geen negatieve spotjes meer vertonen.



vrijdag, augustus 22, 2003
Arbeiders steunen Gephardt
Dick Gephardt, de Democratische kandidaat uit Missouri, wil de steun vergaren van zoveel mogelijk arbeiders. Hij heeft al de steun van 12 verschillende vakbonden, zo'n 3,5 miljoen noeste werkers. Om de aanbeveling van de overkoepelende vakbond AFL-CIO te winnen, moet Gephardt tweederde van de aangesloten bonden mee krijgen, dat zijn 8,5 miljoen leden.

Gephardt presenteert zich als de meest liberale Democratische kandidaat. Hij is voor een grotere en meer activistische overheid. Dat staat in contrast met de meeste andere kandidaten die zich centristisch noemen (o.a. Dean) of die conservatief zijn (Lieberman).



Dit is de automatische opbelservice van kandidaat X...
Nog meer trucs voor de beginnende presidentskandidaat. Honderden vrijwilligers optrommelen om uw goede boodschap het land in te bellen? Niet nodig. U kunt dat beter uitbesteden aan de experts van OPC Marketing. Hun verbeterde product Political Voter Contacting Service staat nu tegen een aantrekkelijke prijs tot uw beschikking. Bel nu miljoenen potentiële stemmers in een ogenblik! Het kost u minder dan vier dollarcent per aangenomen gesprek. Gebruik als u dat wil de gesproken tekst van uw eigen kandidaat. Geen opstartkosten! Laagste prijzen van de VS! Ervaring waarop u kunt bouwen! Geschikt voor elke capaciteit.

Belt wanneer u net aan uw magnetronmaaltijd wilt beginnen (tenminste dat is mijn ervaring).



Hoe doen ze het toch?
Zouden ze allemaal zelf het wiel uitvinden: die politici met hun websites? Vast niet. Ze lezen allemaal het boek Winning campaigns online - strategies for campaigns and causes. In 320 pagina's, inclusief case studies, leggen Emilienne Ireland en Phil Nash het strategisch gebruik van het internet in een politieke campagne haarfijn uit. Stel uzelf kandidaat, bouw die website en zie het geld binnenstromen. Leve de flaptekst.



Fact and fiction
Veel interessanter dan de kandidaten voor het presidentschap zijn de politiek adviseurs die zich op de achtergrond tegen de campagne aan bemoeien. De AMerikaanse kwaliteits-betaalzender HBO heeft ook door en komt met een nieuwe tv-serie K Street waarin feit en fictie door elkaar heen lopen. De hoofdrolspelers zijn het echtpaar James Carville (politiek adviseur in de Clinton campagne van 1992) en Mary Matalin (politiek adviseur van Bush sr. in diezelfde campagne). Zij spelen zichzelf en om hen heen lopen andere echte politici en acteurs die al improviserend lobbyisten spelen. Het klinkt als een serie die het Nederlandse scherm gegarandeerd niet gaat halen, al ben ik erg nieuwsgierig. Maar als de prachtige serie The West Wing (een dramaserie over het wel en wee van de presidentiële staf in het Witte Huis) het al niet haalt, dan deze serie zeker niet (al gaat het gerucht dat The West Wing het voor een derde mag proberen bij HMG).



donderdag, augustus 21, 2003
Spam spam spam spam…
De campagne van Howard Dean (wat krijgt hij toch een hoop aandacht de laatste weken. Ik kan er ook niks aan doen) is – onbedoeld? – aan het spammen geslagen. Op 11 augustus werd een mailbericht rondgestuurd naar mensen die daar niet om gevraagd hadden. Matthew Gross, hoofd internet-communicatie van Dean, bevestigde dat de mail is verzonden, maar voegt daaraan toe dat het bericht alleen was bedoeld voor mensen die uitdrukkelijk toestemming tot toezending hadden gegeven. De campagne heeft inmiddels de samenwerking opgezegd met de bedrijven dat de fout heeft gemaakt. Want het lag natuurlijk niet aan de internetjongens van Dean. Wat weten zij nou van computers?



Peilinggeil
Een Fox News-Opinion Dynamics peiling van afgelopen week wijst uit dat als de presidentsverkiezingen van 2004 nu zouden zijn (en dat is meteen het zwakke punt van de peiling: die zijn pas in november van 2004 ) Bush herkozen zou worden met 42 procent. 31 procent zou stemmen voor de Democratische kandidaat en 19 procent laat het afhangen van de Democratische kandidaat of vindt het te vroeg om daar een uitspraak over te doen. Laat ik de eerste Nederlander zijn om Bush te feliciteren met deze virtuele herverkiezing. En hem er op wijzen dat hij finaal weggestemd wordt wanneer die twijfelaars alsnog op de Democratische kandidaat stemmen. Maar dat laatste is de dappere cijferaars van Fox News blijkbaar ontgaan. Hoe ze daarom in deze context over de herverkiezing van Bush kunnen praten is me een raadsel. Misschien is de wens de vader van de gedachte.
Ook heel opvallend in een eerder onderzoek is de vaststelling dat vrijwel niemand nog de Democratische kandidaten kent. Hoe zou dat nou toch komen? Ik spreek ze na de voorverkiezingen in New Hampshire en de Iowa caucus wel (wat een caucus is. Probeer ik dit weekend uit te leggen).
In het verlengde daarvan een aardige waarneming van Jay Leno: "According to a new CBS poll, 66 percent of Americans cannot name a single Democratic candidate running for president.The other 34 percent are Democratic candidates running for president."



De racende minderheid
Meer nieuws van Fox News: De grootste gemene deler van de Amerikaanse kiezer is de NASCAR dad: een over het algemeen blanke arbeider of plattelandsbewoner en fan van autoraces (vandaar de verwijzing naar de NASCAR racecompetitie). Daar zijn er zoveel van dat ze de belangrijkste demografische eenheid kunnen worden in november volgend jaar. Ze heten overigens ook softball dads of office park dads. Dus het is duister waarom een groep die onder zoveel namen bekend staat als een demografische eenheid wordt gepresenteerd. We wachten het af. Komt u in de VS een man met een basebal-knuppel tegen dan weet u in ieder geval dat hij een belangrijke doelgroep van de presidentskandidaten is. Behandel hem dus met respect (tenzij hij de knuppel tegen u gebruikt. Ren dan voor uw leven. Hij is vast niet alleen).



Een groen waas
De Green Party, vier jaar geleden zo succesvol in het voor de wielen rijden van Al Gore (volgens sommige boze Democraten de reden dat hun kandidaat het Witte Huis niet haalde), zal ook dit keer geen traan laten wanneer zij weer bijdragen aan de ondergang van de Democratische kandidaat. Volgens de partij is de Democratische partij zo ver verdreven van haar oorspronkelijke basis dat ze de Republikeinen de mogelijkheid geven nog verder naar rechts op te schuiven, zonder bang te hoeven zijn een meerderheid te hoeven verliezen. Over de rol van de Groenen in de vorige verkiezingen kom ik zeker nog een keer terug.



Generaal voor president
De website Draftwesleyclark.com probeert de viersterren generaal er toe te bewegen om zich kandidaat te stellen als Democraat. Wie is Wesley Clark? Inderdaad een voormalig Amerikaans generaal, destijds oppercommandant van de NAVO en NAVO-baas tijdens de oorlog in Kosovo. Argument van de makers van de website: : "I want the president I was promised as a kid." Al 6000 supporters hebben zich aangemeld, en er is in vier weken $400.000 toegezegd voor de eventuele campagne. De generaal houdt zich voorlopig op de vlakte, maar is wel in de talkshows en bij spreekbeurten in de staten met de eerste voorverkiezingen gesignaleerd.



Where the action is
De eerste belangrijke date voor de voorverkiezingen zijn 19 januari (de caucus in Iowa) en 27 januari (de eerste voorverkiezing in New Hampshire). Dat zijn dus de twee staten waar de Democratische kandidaten nu alvast de deur plat lopen, en dat de komende maanden zullen blijven doen. Voor New Hampshire zijn dikke laarzen en warme jassen in de wintermaanden geen overbodige luxe. Of een training in handen schudden, want hoe digitaal, interactief en televisiegeniek de verkiezingen nog zijn: in New Hampshire verwachten de kiezers de persoonlijk de hand te kunnen schudden van de kandidaten. Anders gaat hun stem naar iemand anders.



woensdag, augustus 20, 2003
Democratische gouverneurs houden aanbeveling voor zich
De club van Democratische gouverneurs in de VS heeft zich nog niet met één stem uitgesproken voor een specifieke Democratische presidentskandidaat. Dit in tegenstelling tot hun Republikeinse collega's vier jaar geleden, die niet wisten hoe snel ze Bush moesten steunen. Dat schrijft de Washington Post.
De kandidaten zullen waarschijnlijk nog een tijd moeten wachten op een "endorsement", want de Democratische gouverneurs zijn er nog helemaal niet uit. De helft van de 24 democraten is nieuw in de gouverneurswoning en heeft het druk genoeg met de economische recessie in eigen staat. De ex-gouverneur Dean hoopt intussen toch op politieke steun van zijn ex-collega's. Binnen de club heerst echter grote verdeeldheid over de geschikte kandidaat, en men wil toch graag met een unanieme aanbeveling komen.

Volgens The New Republic is dit bericht uit de Washington Post een slap verhaal met non-nieuws. In het verhaal impliceren de schrijvers dat er wat betreft de positie van Dean een analogie is met de Bush-campagne van 2000 en de campagne van Clinton in 1992. Beide waren ook gouverneur en kregen steun van hun collega-gouverneurs. Bush was echter een politieke insider met onmetelijke invloed (daar waar Dean een outsider is), en Clinton kreeg pas de steun van andere gouverneurs toen hij lang en breed genomineerd was. Domme Washington Post.



Bush online
De officiële website voor de 2004 campagne van George Bush is in de lucht. Geen opzienbarende dingen, al heeft de beta-versie volgens internetmagazine The Slate een tijdje open gestaan. De site onderscheidt zich op geen enkele wijze van die van andere kandidaten, al zal er ongetwijfeld meer geld in gestoken zijn. Maar geld is een probleem waar George Bush niet echt last van heeft.



Peilingen in New Hampshire
Hoe nietszeggend ik opiniepeilingen ook vind (op de verkiezingsdag wordt pas een echt betrouwbare peiling gehouden. Inderdaad: de verkiezingen zelf), deze cijfers wil ik u niet onthouden. Het zijn de huidige percentages voor de kandidaten voor de democratische voorverkiezingen in New Hampshire, die in januari gehouden zullen worden. Het onderzoek is gedaan door de American Research Group.

Howard Dean: 28%
John Kerry: 21%
Dick Gephardt: 10%
Joe Lieberman: 4%
Het grootste deel van de kiezers zweeft nog: 32%

Wat zeggen deze cijfers? Weinig, maar het lijkt toch duidelijk dat Lieberman's conservatieve agenda niet op veel steun mag rekenen in denoord-oostelijke staat New Hampshire.
Bron: demwatch.blogspot.com



dinsdag, augustus 19, 2003
Peilstanden
Een USA TODAY/CNN/Gallup peiling naar de Democratische kandidaten geeft de volgende top vier:

Joe Lieberman 17%
Dick Gephardt 14%
Howard Dean 14%
John Kerry 12%

De peiling is gedaan onder 449 Democraten of mensen die naar de Democratische partij neigen. Pas echt interessant wordt het natuurlijk als de voorverkiezingen echt dichtbij komen.



Bush klikt zich rijk
Alsof het allemaal niet genoeg is, meldt ook Bush zich als ICT'er. Ook zijn campagne heeft in no-time een fondsenwervings-website het internet op geknald en al binnen een dag minstens 1,3 miljoen dollar opgehaald. Via de normale verzamelactiviteiten hadden Bush en Cheney al meer dan 35 miljoen binnen gehaald.
"I think smart campaigns use the Web, to reach the 58 percent of Americans online," wist Bush's campagneleider Ken Mehlman te melden, die dat percentage ongetwijfeld al een minuut of tien kende.
In 2000 wist John McCain, toenmalig Republikeins tegenstander van Bush, na het winnen van de voorverkiezing in New Hampshire in één dag via zijn site 1 miljoen dollar te verzamelen.
De website van Bush zal "cutting edge features" bevatten, zoals een continue newsfeed uit de campagne en een lijst van donoren en vrijwilligers van de campagne.



Geldstromen
Howard Dean haalt inmiddels zoveel geld binnen dat hij overweegt om af te zien van deelname aan het publieke systeem van campagnefinanciering. Dat systeem voorziet namelijk in een 44 miljoen dollar plafond voor de periode van de voorverkiezingen. Daar staat dan wel een bedrag aan "matching funds" tegenover, maar Dean denkt dus met fondsenwerving ruim over de 44 miljoen te kunnen komen. President Bush verwacht ruim vijf keer de uitgavenlimiet te gaan inzamelen – zo'n 200 miljoen dollar – en zal dus ook niet aan het publieke campagnefinancieringssysteem meedoen. Dean had eerder beloofd wel aan het systeem mee te doen. Het mogelijk verbreken van zijn gelofte is hem al op kritiek van de Kerry-campagne komen te staan, die er natuurlijk belang bij heeft om zo iets onnozels breed uit te meten.



Dean blijft talk of the town
Democratische kandidaat Howard Dean hoeft niet zoveel meer te doen. Elk tijdschrift, elke krant en elk tv-programma besteedt aandacht aan zijn campagne. Het risico bestaat dat hij te vroeg piekt (onze schaatsers hebben daar ook altijd een handje van) maar hij geniet ongetwijfeld van al de aandacht, die zeker zal bijdragen tot nog meer geld in zijn schatkist.

Meestal gaat het over zijn internet-activiteiten. En als het daar niet over gaat gaat het over de vraag of hij niet te "liberal" is om kans te maken op de nominatie. Zo ook in het NBC-programma Buchanan & Press (een kopie van het CNN-programma Crossfire. Sterker nog, met twee voormalige presentatoren van Crossfire: Patrick Buchanan en Bill Press):

Bill Press, host: How do you respond to the rap that you’re too liberal to lead the party?
Howard Dean (D), presidential candidate: That’s mostly put out by people who are afraid I’m going to win because they’re not, but the fact is I balance budgets. I believe in health concerns for every single American. I’m not a big gun control person because I come from a very rural state. I’d say I’m a centrist. I believe in gay rights because I believe every American ought to have the same rights as everybody else. So, you have to decide whether I’m a conservative or a liberal or a moderate. I think I’m a centrist.


Vandaar dat hij aan alle kanten door zijn concurrenten wordt aangevallen, Joe Lieberman voorop.



Fox News wil Democratische debatten
Het Amerikaanse vakblad Broadcasting & Cable bericht op 11 augustus dan het Amerikaanse kabelnieuwsstation Fox News Network, dat voorzichtig gezegd van een nogal conservatieve signatuur is, drie Democratische voorverkiezingsdebatten wil gaan uitzenden (Voor de goede orde: in de VS wordt CNN als links bestempelt. Maar leg dat maar eens uit aan een gemiddelde Nederlander). Fox News Network wordt geleid door Roger Ailes, voormalig Republikeins strateeg. Bij de presidentsverkiezingen in 2000 meldde Fox als eerste dat Bush Florida had gewonnen. Verantwoordelijk voor die mededeling, die direct gevolgd werd door de grote tv-networks, was John Ellis, Fox-medewerker en neef van George W. Bush.
Acht van de negen Democratische kanshebbers hebben hun deelname aan de debatten toegezegd. Alleen John Kerry heeft nog geen ja gezegd.
De debatten staan gepland voor 9 september (Baltimore) en 26 oktober (Detroit). In januari, aan de vooravond van de primary in South Carolina, is een derde debat gepland.



maandag, augustus 18, 2003
Democraten in de aanval
Op de website van de Democratische partij staat een artikel waarin president Bush wordt aangevallen op de verschillen in wat hij zegt en wat hij doet. Dat Bush er in de ogen van de Democraten niet goed vanaf komt, spreekt voor zich. Maar oordeelt u zelf.
De formele persconferentie die Bush op 30 juli 2003 hield - en waarop de Democraten reageren - was overigens pas zijn 9e van zijn hele presidentsschap. Dat is niet veel.



Whizzkid Dean
CBS bericht over het succes dat de Democratische kandidaat Howard Dean met zijn internet campagne had. Zelfs de Republikeinen zijn onder de indruk.

"On a scale of 1 to 10, I think even the most partisan Republican has to give Dean an 11," said Larry Purpuro, who coordinated the Republicans' e.GOP Project in 2000. "He's truly made it a platform for people to do a whole lot of things. It's not just a couple of gimmicks."

Het success is voor een groot deel te danken aan Joe Trippi, Dean's campagneleider, die jaren rondgebanjerd heeft in IT-Walhalla Silicon Valley. Het gebruik van internet sloot naadloos aan bij Dean's wens een goedkope gedecentraliseerde campagne op te zetten. En het werkt:
- Tussen april en juni haalde Dean 7,5 miljoen dollar op, waarvan 40 procent via het internet.
- Door het hele land komen mensen bij elkaar om lokaal actief te worden voor de campagne van Dean. De samensmedende kracht er achter was Meetup.com, dat in opdracht van het Dean-team de e-mail-campagne uitvoert.
- TV-optredens en artikelen over Dean in de geschreven media worden aangekondigd via sms

Ook bij Newsweek een artikel over de internetactiviteiten van Dean. Hij is er in ieder geval goed in geslaagd met zijn campagne de publiciteit te halen. Met dank dus aan Joe Trippi, campagneleider, en Matt Gross, opper-weblogger van Dean. Dean krijgt met zijn verzoeken om donaties via het internet een ongekende 50 procent respons. Nog een reden voor zijn concurrenten om het internet te omarmen. En dat terwijl de ex-gouverneur van Vermont voor het begin van zijn campagne nauwelijks gebruik maakte van e-mail en nog niet eens gehoord had van webloggen. Zijn licht saaie bijdragen aan zijn weblog bewijzen volgens zijn campagneleider dat hij ze zelf schrijft: "Trippi [said] that if it were ghostwritten, they’d do a better job."



Total Recall
Alle aandacht van de media is voorlopig gericht op California, waar de recall van de gouverneur de gemoederen bovenmatig verhit. De Democratische presidenten-wannabe's begrijpen dat zij alleen aandacht krijgen als ze op zijn minst verwijzen naar de situatie in California:

Howard Dean: "So what we're seeing in California is that the California governor is getting the blame for the things George Bush has done to this country. If you want to recall somebody, it ought to be George Bush. And we'll have that opportunity."

Al Sharpton: "But I'm the real Terminator. I want to terminate Bush."

In de tussentijd zijn de kiezers in Florida blij dat de aandacht van comedians nu is verlegd van hun staat naar California.



zondag, augustus 17, 2003
Twee partijen
Er zijn slechts twee partijen in de VS die kans hebben de nieuwe president te leveren. Alleen zijn er nog heel veel andere partijen die daar anders over denken. Zoals daar zijn:

Green Party
Libertarian Party
Natural Law Party
Prohibition Party
Reform Party
Socialist Party USA
Socialist Workers Party

En dan nog een hele lijst onafhankelijke kandidaten. De meeste derde partijen en kandidaten zijn niet in alle staten vertegenwoordigd en dus vrijwel bij voorbaat kansloos. De Green Party deed in 2000 mee met presidentskandidaat consumentenactivist Ralph Nader. Zonder zijn deelname had Al Gore waarschijnlijk Florida gewonnen. Maar volgens de Greens was Gore toch zelf als enige schuldig aan zijn verlies. Ik zal de komende maanden nog wel eens vaker over de derde partijen schrijven. Ze zijn in de Amerikaanse geschiedenis namelijk minder belangrijk dan het soms lijkt. En ze worden elke verkiezingen weer enorm tegengewerkt door de Democraten en Republikeinen.




© Marc van Gestel 2003 - 2004