De Amerikaanse presidentsverkiezingen 2004

Nog tot de presidentsverkiezingen van 2008


Home
About this weblog
Bronnen
Mail mij
Atom
This gif is freely copyable. Just right click, save Powered by
RSSify at WCC

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

zaterdag, november 06, 2004
Plannen van Bush
In zijn eerste persconferentie heeft president Bush zijn plannen voor de komende vier jaar bekend gemaakt. Bush vindt dat hij een duidelijk mandaat heeft gekregen van de kiezers (interessant, want dat beweerde hij vier jaar geleden ook): "I earned capital in the campaign, political capital, and now I intend to spend it."
Dus wil de president ingrijpen in Social Security, dat te duur dreigt te worden voor komende generaties. De belastingen moeten vereenvoudigd (lees: definitief verlaagd) worden en de vergoedingen voor de gedupeerden bij letselschadezaken moeten ook omlaag, want de medische professie en de aangeklaagde bedrijven gaan er door failliet (laten we maar in het midden houden hoe het leven van de gedupeerde consumenten er door nalatige producenten of blunderende artsen uit is gaan zien).
Voor de inspanningen in Irak, Afghanistan en tegen het terrorisme in het algemeen zal Bush begin volgend jaar weer geld vragen aan het Congres, zo'n 75 miljard dollar. Bush heeft al gevraagd om steun van de Democraten. Hij wil toch proberen om zijn campagneleus van vier jaar terug (I am a uniter, not a divider) waar te maken: "I will be your president regardless of your faith, and I don't expect you to agree with me necessarily on religion. As a matter of fact, no president should ever try to impose religion on our society. ... The great thing that unites is the fact you can worship freely if you choose, and if you – you don't have to worship."



Uithuilen en opnieuw beginnen
Filmer Michael Moore hulde zich na de uitslag die hem ongetwijfeld niet aanstond in een diep stilzwijgen. Op zijn website stond in eerste instantie alleen een foto van president Bush, op een zwarte achtergrond.
Inmiddels geeft de filmer er een opsomming van 17 redenen om uw polsen niet door te snijden. De eerste: President Bush kan niet worden herkozen. De laatste reden: er stemden 55 miljoen Amerikanen op de "#1 Liberal in the Senate". Dat is meer dan het aantal mensen dat op Reagan stemde, meer dan het aantal dat op Bush I stemde en meer dan er op Bill Clinton stemde. Als dat geen hoop geeft op een glorieuzer toekomst, dan weet Moore het ook niet meer.
De activistenorganisatie MoveOn.org probeert zijn aanhang ook een hart onder de riem te steken: "We have suffered a defeat, but we are not defeated. And our heartache does not diminish our pride in what you've done. Today, we'll take a breath. Tomorrow, we'll keep moving toward the America we know is possible."



Geheugentekort
Het blijft lastig, zo'n stemcomputer. In North Carolina verdwenen meer dan 4500 stemmen uit een computer omdat het geheugen niet voldoende was. Er was door de fabrikant gezegd dat er wel 10.500 stemmen op het geheugen van zijn stemcomputer paste, maar het bleken er maar 3005 te zijn. Oeps.
Dus 3005 van de vroege stemmen werden opgeslagen, maar de volgende 4530 niet. De verdwenen informatie bleek niet meer terug te halen. Bush won South Carolina met 430.000 stemmen verschil, dus deze verdwenen stemmen zouden de uitslag niet echt veranderd hebben, maar vertel dat maar eens aan de mensen die nu voor niets hebben gestemd.
De machines kwamen van UniLect. Corp. Dus volgende keer dat u een stemcomputer van dit bedrijf wilt kopen: eis een geheugenuitbreiding!



IQ zie IQ zie, wat jij niet ziet…
Op dit plaatje is te zien dat hoe hoger het gemiddelde IQ is in een staat, des te waarschijnlijker is het dat er gestemd is op John Kerry. Dat zal de Europeanen en Amerikaanse Democraten een plezier doen, al krijgen ze er nog steeds hun gedroomde president niet mee.



Lachen om het circus
"A quick reminder to people in Ohio, the crooked voting machines are due back to Florida by Friday." --David Letterman
"Conservatives are very happy about the Bush victory. When Bill O'Reilly heard about it, he said, I haven't been as excited as this since, well, you know." --Conan O'Brien
"You have to feel bad for John Kerry because now he he'll have to go back to his life of being a senator, windsurfing and being a billionaire." --David Letterman
"I'm no pundit but do you remember a few weeks when Kerry was in Ohio and went duck hunting? I think that probably hurt Kerry because Bush easily carried the duck vote." --David Letterman
"Kerry did say he was sorry he lost the election because he was looking forward to spending less time with his wife." --David Letterman
"It looks like people are giving Bush and Cheney four more years. The bad news, Cheney's doctors are only giving him two more years." --Jay Leno
"President Bush was really sweating this, because he knew if Kerry won, he's probably make Bush go to Iraq and finish his National Guard service." --Jay Leno
"Dick Cheney was thrilled. Today he was wearing his happy sneer. Dick Cheney was so excited he's now appearing with his lesbian daughter." --David Letterman
"Well, I guess we've got four more years to capture bin Laden. No hurry now." --Jay Leno
"In his concession speech, John Kerry said he is so grateful he wishes he could hug everyone of his supporters. After hearing this, Ralph Nader said, actually I was able to hug all of my supporters." --Conan O'Brien
"In NBC's brilliant election coverage, a giant map of the United States was on the ice rink in Rockefeller Plaza. The states were painted red when President Bush won a state, blue when Kerry won a state, and yellow when Tim Russert had to relieve himself." --Conan O'Brien
"It all came down to one state. Political experts say that this year's Florida is Ohio. As a result, this year's spring break is expected to suck." --Conan O'Brien



vrijdag, november 05, 2004
Warmlopen
In 2006 zijn de mid-term-verkiezingen. Maar niemand die daar op let. Deze verkiezingen zijn nog maar nauwelijks voorbij, of de eerste bewegingen voor 2008 zijn al waargenomen. De potentiële kandidaten verkennen het terrein alvast.
De kandidaat met de hoogste bekendheid lijkt Senator John Edwards te zijn. Inderdaad, de running mate van John Kerry: "You can be disappointed, but you cannot walk away. This fight has just begun," zei hij in Boston, voordat Kerry zijn verlies bekend maakte.
Aangezien president Bush niet meer herkozen kan worden, is de strijd voor beide partijen open. Dick Cheney heeft aangegeven niet voor de nummer-1-plek te gaan in 2008.
De namen die al genoemd worden zijn Senator Bill Frist (R) van Tennessee, John Kerry (niet waarschijnlijk, zie Al Gore), Senator Hillary Clinton (D) van New York (maar ja, liberal senator uit het noordoosten, en net zo gehaat als geliefd: moet zij dat risico wel nemen?), Senator Evan Bayh (D - Indiana), gouverneur Tom Vilsack (D - Iowa). Verder bij de Republikeinen: Senatoren John McCain (Arizona), Rick Santorum (Pennsylvania) en Chuck Hagel (Nebraska). En niet te vergeten oud-burgemeester van New York, Rudolph Giuliani en ook gouverneurs Mitt Romney van Massachusetts en George Pataki van New York. Gevarlijke outsider gouverneur Jeb Bush van Florida zegt niet geïnteresseerd te zijn in een zelfde carrière als zijn vader en broer.



Vakbonden falen
De vakbonden gaven vele tientallen miljoenen dollars uit aan de campagne om president Bush te ontzadelen. Weggegooid geld, want het lukte de bonden niet om zoveel kiezers op de been te krijgen dat John Kerry de plaats van Bush kon innemen. 14 procent van de kiezers dinsdag was lid van een vakbond. In 2000 was dat nog 16 procent. Tweederde van de vakbondsleden die ging stemmen deed dat op Kerry, ongeveer hetzelfde percentage als vier jaar geleden. Maar de vakbonden gaven in 2000 90 miljoen dollar uit aan de inspanningen om Al Gore te kiezen, dit jaar was het zo'n 180 miljoen voor Kerry.



Wall Street juicht
Toen de eerste exit polls bekend werden, nog vroeg op de dinsdag, en John Kerry er goed voor leek te staan, daalde meteen de Dow Jones met 18 punten. Een sterker staaltje paniekvoetbal was niet veel vaker vertoond. De polls bleken er bovendien vrij grondig naast te zitten (mental note: niet meer naar vroege exit polls kijken).
Maar Wall Street jubelde om de herverkiezing van president Bush. De Dow Jones steeg weer, net als de Nasdaq en de Stanrd And Poor's 500 index.
Het door de grote bedrijven aan Bush gedoneerde campagnegeld was waarschijnlijk in één klap terugverdiend.



Dorpje huilt
Droefenis in het Tsjechische dorpje Horni Benesov. De grootvader van John Kerry werd er geboren en dus hadden de 2400 inwoners een band met de Democratische kandidaat. Zijn verlies afgelopen dinsdag kwam daarom hard aan.
De eigenaresse van de textielwinkel in het dorpje, Irena Chromikova, kon haar tranen nauwelijks bedwingen: "I am devastated that he hasn't won. I've been rooting for him the whole time as I think he would have made a good president -- he's so kind and has a better attitude when it comes to international politics."
De hoofdmeester van de lagere school had de school naar Kerry willen vernoemen. De hoop dat Kerry een bezoek zal brengen aan de school is nu vervlogen.



Topsenator Daschle verliest
Senator Tom Daschle van South Dakota was de partijleider van de Democraten in de Senaat. Niet langer, want hij verloor, symbolisch voor deze verkiezingen, zijn zetel aan zijn Republikeinse tegenstander John Thune. Het was een felle en dure strijd, en uiteindelijk verloor Daschle, met maar 4535 stemmen verschil. Er waren 400.000 stemmen uitgebracht.
De Republikeinen waren er echt op uit geweest om Daschle te verslaan, want zij zagen in hem de architect van de Democratische tegenstand tegen Bush in de Senaat. Beide kandidaten gaven per kiezer in de staat ieder 50 dollar uit. In totaal kostte de strijd 26 miljoen. Voor de vervanging van Daschle als minderheidsleider in de Senaat komt Senator Harry Reid van Nevada in aanmerking. Die werd in dezelfde verkiezingen herkozen.



Opkomst hoog
De verkiezingsopkomst van dit jaar was de hoogste in dertig jaar. Met nog maar 1 procent van de stembureaus niet geteld, staat de teller op 114,3 miljoen kiezers. Maar er hebben 120 miljoen kiezers gestemd, inclusief 5,5 tot 6 miljoen voorwaardelijke en overzeese stemmen, die nog geteld moeten worden. Die 120 miljoen is net geen 60 procent van de kiesgerechtigde Amerikanen, de hoogste opkomst sinds 1968. Vier jaar geleden wisten maar 105,4 miljoen kiezers de stembureaus te vinden, 54 procent. Dieptepunt was 1996, toen maar 49 procent van de kiezers kwam opdagen.
Waarschijnlijk is de hoge opkomst te danken aan president Bush. Hij mobiliseerde zowel voor- als tegenstanders.



donderdag, november 04, 2004
Internet factor in verkiezingen?
Door de moordaanslag op Theo van Gogh werd het programmaschema op Radio 1 omgegooid en ging mijn optreden bij Radio Online van de TROS niet door. Terecht natuurlijk, maar het onderwerp was de invloed van het internet op de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Daar wist ik wel wat over te vertellen. Maarten Reijnders van Webwereld.nl overigens ook en zijn verhaal (wat grotendeels overeenkomt met wat ik had willen vertellen) staat online.



Kort post-verkiezingsnieuws
Komt er aan in de loop van de dag. Vandaag werk ik even op een wat lager pitje vanwege mijn slaaptekort. De komende dagen gaat de productie weer omhoog.



Lachen om het circus (mosterd na de maaltijd)
"The polls now show the two candidates in a dead heat. In case of a tie, the presidency, of course, goes to the guy whose brother is the governor of Florida." --David Letterman
"I think tomorrow's election is going to be very exciting. Here what's going on at the White House? Every time a state is called for Bush the twins will do a shot" --David Letterman
"As cities burn around the country, people furious that the Electoral College has once again – I'm sorry, I'm reading Wednesday's headlines." –Jon Stewart (op dinsdag)
"President Bush told an Ohio reporter that he is unfazed that Osama Bin Laden has not been caught. He said it's only a matter of time till Osama Bin Laden is caught. Well it better be in the next hour or he is gonna be screwed." --Jay Leno
"The Red Sox have broken their curse after 86 years. That means the only one now not wining after 86 years is Ralph Nader." --Jay Leno
"If you want to have gay sex or visit a library, it's probably your last night to do those things … Personally I'll be killing two birds with one stone." --"Daily Show" correspondent Ed Helms, on the Bush mandate
"The president is focusing on his agenda for the next three years. One: finishing the war in Iraq. Two: starting the war in three other places." --Ed Helms
"No word yet on what Daschle will do in private life, but insiders agree, whatever it is, it's safe to assume he'll be ineffective." --Jon Stewart
"It is right now 10:04 on the East Coast. We are here at Prelude to a Recount. We are seeing record turnout across the nation on this election day, certainly a momentous occasion. The closest election that we have seen in ... about 4 years quite frankly. It's pretty much the same thing as last time. ... Except this time the world is watching, and, quite frankly, in Iraq tonight they're going, you invaded us to bring us this?" --Jon Stewart




woensdag, november 03, 2004
Kerry erkent nederlaag; tweede termijn Bush
John Kerry heeft in een toespraak bekend gemaakt dat hij de verkiezingen heeft verloren. Hiermee kwam een eind aan een zenuwslopende en miljoenenverslindende presidentscampagne, die soms een wat viezere nasmaak gaf dan nodig was.
Kerry erkende in Ohio niet de noodzakelijke stemmen bijeen te kunnen schrapen om de 20 kiesmannen van de staat aan zijn totaal toe te voegen. Met iets meer dan 150.000 stemmende Democraten was de uitslag van de verkiezingen spectaculairder geweest dan die van vier jaar geleden, vooral omdat Kerry in dat geval zo'n drie miljoen minder stemmen had gehaald dan Bush en toch had gewonnen.
De komende dagen zal ik nog wat regels wijden aan nabeschouwingen en de zaken die rond de verkiezingen hebben plaats gevonden. Maar wat vooral duidelijk zal worden is dat president Bush bij het nomineren van rechters voor het Hooggerechtshof voor een flinke hoeveelheid onrust in de Verenigde Staten zal zorgen. Vooral de fysieke gesteldheid van de baas van de rechters van het Hooggerechtshof, William Rehnquist, is zodanig dat een redelijk spoedige vervanging waarschijnlijk is. De Republikeinen hebben de meerderheid in beide kamers van het Congres, dus het is de grote vraag of de Democraten een voldoende vuist kunnen maken om er voor te zorgen dat de sociale wetgeving waar zij generaties lang aan hebben gewerkt, door een Hooggerechtshof met een conservatievere samenstelling teniet kan worden gedaan. Ik denk persoonlijk dat die eventuele benoemingen de belangrijkste wapenfeiten van de tweede periode Bush zullen worden, vooral omdat zij voor meerdere generaties en president invloed zullen hebben over hoe de Verenigde Staten er uit zien.
President Bush zal vast nog wel meer zaken voor elkaar krijgen, zaken die misschien meer in het oog springen dan de benoeming van rechters. Presidenten in hun tweede termijn willen graag iets nalaten. En die nalatenschap moet liefst meer zijn dan een definitieve belastingverlaging. Wereldvrede zou een aardige zijn, maar het helpen oplossen van het Israelisch-Palestijnse conflict zou ook al mooi zijn. Maar met een oorlog in Irak, een terreurdreiging die niet is verminderd en een begrotingstekort dat epische proporties heeft aangenomen, zal Bush zijn aandacht eerst op het binnenland en Irak moeten richten. Daar heeft hij de komende jaren een flinke kluif aan.



Marc dankt
In de vijftien maanden die ik tot nu toe aan mijn weblog heb besteed, heb ik regelmatig e-mail ontvangen van lezers. Ze moesten wel mailen, want ik had besloten om geen commentaar-functie toe te voegen omdat ik bij genoeg weblogs zag wat voor potentiële puinhoop dat kon opleveren.
Maar de e-mails waren eigenlijk maar op één na allemaal positief (Die negatieve wil ik u niet onthouden: "Inderdaad. U heeft niets te melden. Verveelt u zich soms? Niets nuttigs omhanden? H W" Mooi hè?). Zij bevatten complimenten, links, meningen en adviezen waarmee ik mijn weblog eigenlijk alleen maar beter heb kunnen maken. Ik weet dat mijn log er wat grafische vormgeving betreft niet bijzonder uitziet, maar het gaat mij dan ook alleen om de inhoud. Ik wil mijn lezers een zo compleet mogelijk beeld geven van het hele Amerikaanse verkiezingscircus en ik hoop dat dat tot nu toe een beetje is gelukt. Ik ga de komende weken nog door. Ik vermoed dat een groot aantal lezers met de verkiezing van de president vandaag de belangstelling wel zal verliezen, maar voor degenen die de cirkel rond willen maken, zal ik ook proberen een beeld te geven van de periode tot en met de inauguratie van de nieuwe president. Ik had graag gewild dat Kerry had gewonnen, maar dan vooral omdat ik dan heel mooi de transitie van de ene president naar de andere had kunnen vastleggen. Nu zullen er, op een aantal wijzigingen in de personele sfeer, waarschijnlijk niet veel spannende dingen gebeuren. Maar ik zal ze hier natuurlijk wel melden.
Ik ben nog bezig na te denken wat ik zal doen na die tijd, maar voor 20 januari 2005 zal ik u daarvan op dit weblog op de hoogte stellen. Dat ik de weblogvorm zal blijven hanteren ligt voor de hand, want die is me zeer goed bevallen. Wie had vijftien maanden geleden gedacht dat mijn weblog mij nog tot in de radiostudio's en gisteren en vandaag zelfs in de tv-studio's zou brengen? Ik niet. Was een mooi moment in de geschiedenis van Potus2004.
Van de lezers die nu weer voor vier jaar genoeg hebben van het feest dat de Amerikaanse politiek heet, neem ik hier afscheid. Ik hoop dat u wat aan mijn stukjes heeft gehad en er net zoveel plezier aan heeft beleefd als ik aan het schrijven ervan. Gegroet. Iedereen die mij heeft gemaild en onverhoopt geen rechtstreekse reactie van mij heeft ontvangen (er slipt soms wel eens wat tussendoor): bedankt voor uw belangstelling en tijd.
Voor de lezers die het nog even vol willen houden: ik zal de komende maanden iets minder schrijven, maar natuurlijk mijn best doen om alle belangrijke gebeurtenissen mee te nemen. Gaat vast wel lukken.



Gut feeling: Bush wint verkiezingen
Wat mij betreft is het duidelijk. De Amerikaanse zenders Fox en NBC geven Ohio aan Bush en hoewel dan nog niet alle staten zijn vergeven kan je met enige zekerheid aannemen dat Bush de overwinning niet kan ontgaan. De verkiezingen lijken vrijwel geheel op die van vier jaar geleden, op New Hamphire (nu naar de Democraten) en New Mexico (nu vrij waarschijnlijk naar de Republikeinen) na.
Is dat een risico, nu al de winnaar verklaren? Reken maar. Het kan ongetwijfeld weer voorkomen dat bijvoorbeeld Ohio toch stiekem too close to call wordt, maar zelfs als dat zo is, meen ik te kunnen beweren dat de staat uiteindelijk toch in het Bush-kamp terecht zal komen. Maar goed. Erg spannend wordt het zeker en Teletekst weet te melden dat Ohio wellicht pas later met de definitieve uitslag kan komen. Volgens Democratisch vice-presidentskandidaat John Edwards moeten daar toch echt alle stemmen geteld worden, inclusief de provisional ballots, de voorwaardelijke stembiljetten, waarvan de verwerkeing wegens de noodzakelijke administratieve rompslomp een paar dagen kan duren.
Er staan nog twee staten open: naast Ohio zijn dat New Mexico (maar waarschijnlijk Bush) en Iowa (die laatste staat gelijk). Bush kan de overwinning moeilijk ontgaan. Maar de Kerry-juristen zijn alvast onderweg naar Ohio: er moeten nog 250.000 stemmen geteld. En Kerry gaat er winnen, dat weten ze zeker in zijn campagne.
Aangezien de Republikeinen ook de meerderheid in de Senaat houden (zelfs uitbreiden van 51 naar 52 zetels), is president Bush verzekerd van een Republikeins Congres. Mocht hij nog spannende plannen hebben in de komende vier jaar, dan kan hij een eind komen.
Verwachte opkomst: meer dan 120 miljoen (zou ongeveer 60 procent van de kiesgerechtigde Amerikanen zijn. In 2000 waren het 105,4 miljoen kiezers, 54 procent).

Op 25 december 2003 voorspelde ik dat president Bush zou worden herkozen. Lees mijn voorspelling van toen hier. De voorspelling geldt eigenlijk alleen voor het winnen van de popular vote (het aantal mensen in heel de VS), maar komt meestal overeen met de overwinning in het kiescollege (vier jaar terug was echt een uitzondering, maar het is niet gezegd dat een herhaling van 2000 onmogelijk is).

UPDATE: aangepast aan de situatie van 12.00 uur.



Invloed Nader nihil
Onafhankelijk kandidaat Ralph Nader heeft dit jaar eigenlijk nauwelijks invloed gehad op de uitslag van de verkiezingen.
vier jaar geleden was dat verschil nog wel aantoonbaar, vooral in Florida, waar hij volgens de Democraten Al Gore van de overwinning afhield. In Florida stond Nader op een half procent, terwijl het verschil tussen John Kerry en president Bush zo'n 4 procent was. Vier jaar terug had Nader in New Hampshire nog 5 procent, dat was dit jaar minder dan 1 procent. In Minnesota, waar een peiling afgelopen week Nader nog op 5 procent zette, kwam hij ook niet aan de 1 procent. Weinig succes dus voor de onafhankelijke kandidatuur van Nader.



Stamcelonderzoek in California
In California wordt 3 miljard dollar vrijgemaakt voor stamcelonderzoek. Proposition 71 werd aangenomen met ongeveer 59 tegen 41 procent en was een heet hangijzer voor president Bush, aangezien hij het onderzoek naar stamcellen juist wil beperken. Bush wilde niet verder gaan dan een investering van 25 miljoen dollar.
Er moet nog een flink deel van de stemmen geteld worden, maar de verwachting is dat het voorstel het gewoon haalt. Gouverneur Arnold Schwarzenegger steunt het voorstel.
In alle elf staten waar een ban op het homohuwelijk op de rol stond is de ban aangenomen, zelfs in Oregon, waar verwacht werd dat het voorstel het niet zou halen.



Het gaat dus duidelijk om die drie staten
Florida, Ohio, Pennsylvania. Die drie staten zijn nog steeds too close to call. En verwacht daar voorlopig geen uitslag en dus blijft de spanning hoog. Alle andere staten volgen de uitslag van vier jaar geleden. De conventionele wijsheid zegt: win twee van de drie staten en je wint de verkiezingen. Makkelijk gezegd, en gezien de ontwikkelingen waarschijnlijk heel erg aan. Ik neem aan dat iedereen die mijn log leest ook meekijkt op tv of luistert naar de radio, dus veel nieuws kan ik u niet vertellen. Hier in de studio wordt niets spannends achter gehouden. Dan zou ik het u melden...



Kerry staat even voor
Dankzij een mooie winst in Illinois gaat John Kerry eventjes aan de leiding met 77-66 aan kiesmannen. Maar zo vroeg is er weinig van te zeggen.
Wel interessant, maar ook nog weinig zeggend, zijn de Senaatsverkiezingen, waar Democraat Barack Obama in Illinois een Republikeinse Senaatszetel verovert, maar dat in Georgia de Democratne de zetel van Zell Miller kwijtraken aan de Republikeinen. Miller kunt u kennen van de Republikeinse conventie waar hij als Democraat wel heel hard de aanval inzette op Kerry. Maar Miller stemde toch al regelmatig mee met de Republikeinen, dus dat maakt voor de stemming weinig uit. Wel is zo'n zetel belangrijk want als die de meerderheid voor Democraten betekent dan heeft wdat gevolgen voor voozitterschappen van belangrijke Senaatscommissies.



Eerste exit polls goed voor Kerry
Als u zoveel slagen om de arm houdt dat u de arm niet meer kunt zien, dan mag u even naar internettijdschrift Slate, waar de eerste, volstrekt onbetrouwbare peilingen te vinden zijn. Daarin lijkt John Kerry het goed te toen. Hij staat ruim voor in Pennsylvania en licht in Ohio en Florida. Maar goed, eerste polls, pak het zoutvaatje er maar bij.



dinsdag, november 02, 2004
Lange rijen bij de stembureaus
Het ziet er goed uit, als ik de tv mag geloven: lange rijen bij de stembureaus, goede hoop op een hoge opkomst. Getallen van tussen de 210 en 225 miljoen kiezers. Dat kan de strijd alleen maar spannender maken.
Verder is er natuurlijk helemaal niets te zeggen over het stemmen. Ik heb nog maar weinig klachten gehoord en iedereen wacht netjes op zijn beurt. Dat doen Amerikanen altijd, dus nieuws is het niet te noemen.
Zometeen op de trein naar Hilversum en dan eens kijken of al die stemmen ook ergen toe gaan leiden. Zoals gezegd, ik zal proberen om mijn log vannacht bij te werken, maar ik kan niets beloven. Voor iedereen die vannacht op blijft, of in ieder geval een deel daarvan: sterkte en veel plezier. Voor iedereen die morgen wel ziet hoe het afgelopen is: tot morgen!



Kort nieuws
Beide kandidaten, hun partijen en andere groepen hebben samen meer dan 600 miljoen dollar uitgegeven aan tv-spots deze campagne. Dat is drie keer zoveel als vier jaar geleden aan tv-spots is uitgegeven. John Kerry en de Democratische partij zijn goed voor 250 miljoen (met 70 miljoen van pro-Democratische groepen) en president Bush en de Republikeinse partij staan in de boeken voor 240 miljoen en 40 miljoen komt van pro-Bush-groepen.

De opkomst tijdens de verkiezingen is zeer waarschijnlijk hoger dan vier jaar geleden. Dat hadden we zelf op kunnen tellen, maar ook de peilingen wijzen dat nu uit. Vooral jongeren zeggen massaal naar de stembus te gaan. 84 procent van de ondervraagden in een peiling van het Pew Research Center zeggen dat deze verkiezingen zeer belangrijk zijn. In 2000 was dat aantal 67 procent. Volgens de peiling is het aantal vroege kiezers gelijk verdeeld tussen president Bush en John Kerry.

In 11 staten mogen deze verkiezingen kiezers ook hun mening geven over het homohuwelijk. Er kan namelijk gestemd worden of er een constitutionele ban op het homohuwelijk moet komen. Het initiatief is in de elf staten op het stembiljet gezet door religieuze activisten. Het initiatief staat op de rol in Michigan, Ohio, Kentucky, Georgia, Mississippi, Arkansas, Oklahoma, Utah, North Dakota, Montana en Oregon. Alleen in de laatste lijkt de ban het niet te halen.

Volgens de legende komt de uitslag van de laatste thuiswedstrijd van de footballclub de Washington Redskins voorafgaand aan de verkiezingen overeen met de uitslag van de presidentsverkiezingen. Winnen de Redskins, dan wordt de zittende president opnieuw gekozen. Verliezen ze, dan wint de uitdager. De mythe houdt al 17 verkiezingen lang stand. De uitslag van de Washington Redskins tegen de Green Bay Packers was 14-28. Zij verloren en dus wint John Kerry de verkiezingen. Wat is het leven wederom eenvoudig en overzichtelijk.

Volgens een studie heeft president Bush meer aanvallende tv-spotjes gericht tegen John Kerry persoonlijk de ether in geslingerd dan omgekeerd. Er zijn 225 spotjes bekeken en in 53 procent van de spotjes van Bush viel hij Kerry aan. Omgekeerd was dat 45 procent. Het onderzoek werd gedaan door de University of Missouri-Columbia. Daar staat dan weer tegenover dat de negatieve spotjes van de Democratische partij in verhouding negatiever waren dan die van beide kandidaten (82 procent negatief over Bush). De Republikeinse partij maakt zijn spotjes zelden alleen, maar wel in samenwerking met de Bush-campagne. Die zijn dus niet los te tellen.

Op de site www.globalvote2004.org heeft John Kerry een klinkende overwinning behaald op president Bush. De wereldbevolking, die op internet mocht stemmen alsof zij ook Amerikaans staatsburger waren, koos duidelijk voor de Democratische kandidaat. Hij ontving 77 procent van de stemmen. Er stemden 113.000 mensen uit 119 landen mee. Raplh Nader ontving bijna 14 procent en president Bush moest het doen met een magere 9 procent. Zoals u weet hebben de wereldburgers helemaal niets in te brengen bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen.

In Ohio, waar het gezeur over de geldigheid van kiezersregistraties het meest frequent is, heeft de rechter maar weer eens ingegrepen. De Republikeinen in de staat wilden in de stembureaus bij elke stemmer kijken of de registratie wel klopte. De rechter heeft dat, vanzelfsprekend, verboden. De medewerkers van de stembureaus beslissen wie er stemgerechtigd is, niet de Republikeinen.
De rechter zei: "In light of these extraordinary circumstances, and the contentious nature of the imminent election, the court cannot and must not turn a blind eye to the substantial likelihood that significant harm will result not only to voters, but also to the voting process itself, if appointed challengers are permitted at the polls." En gelijk heeft hij.

UPDAT: Maar toch niet. Een andere rechtbank heeft beslist dat de Republikeinen toch waarnemers bij de stembureaus mogen neerzetten, om de controleren of kiezers echt wel stemgerechtigd zijn. Democraten vrezen dat de aanwezigheid van dei waarnemers intimiderend werkt.



Peilgeil in Amerika
Laat ik vandaag helemaal geen zin hebben om al die peilingen over te typen. Klik gewoon hier en u kunt ze allemaal zelf bekijken.
Laat ik me beperken tot mijn favoriete peiling (niet dat die betrouwbaarder is dan anderen en ik kan mijn voorkeur ook helemaal niet rationeel verklaren), namelijk die van Reuters/Zogby. Een landelijke peiling waar we weinig aan af kunnen lezen, maar aangezien ik hem de laatste weken elke dag ongeveer heb genoemd, zet ik hem er voor de zekerheid maar bij: president Bush staat weer een puntje voor op Kerry: 48-47 procent. Het gelijkspel blijft tot op de laatste dag behouden. In alle andere landelijke peilingen zien we tussen de 0 en drie punten verschil.
En globaal in de belangrijkste staten:
Florida: de peilingen weten het niet.
Michigan: Kerry
Minnesota: de peilingen weten het niet
New Jersey: Kerry
Ohio: de peilingen weten het niet
Pennsylvania: de peilingen weten het niet
Wisconsin: de peilingen weten het niet
Met "de peilingen weten het niet" bedoel ik dat de ene peiling Bush voor heeft staan en de andere Kerry.



Het einde van dit weblog nabij?
Zoals u heeft kunnen lezen zal ik vannacht in de Radio 1-studio zitten. Ik zal dan proberen hier en daar mijn weblog bij te werken. Er is een computer aanwezig, dus dat zou het probleem niet mogen zijn. De vraag is eerder of Blogger het deze verkiezingsnacht niet te druk krijgt met al zijn webloggers die allemaal tegelijkertijd als eerste de winnaar willen melden. Dus als er niets online komt te staan, ligt dat daar aan. In de loop van de woensdag zal ik dan weer proberen om de afloop van de verkiezingen op mijn weblog te zetten.
Is het daarna over en uit? Nog even niet. Ik vind dat de finish pas is gehaald als er een nieuwe president is ingehuldigd. Dat is pas op 20 januari, dus ik kan nog even door. Ik geef toe, de spanning is er dan af, en in de transitieperiode hoeft er niet per se veel te gebeuren. Maar wie toch mee wil om de zoektocht naar een nieuwe president af te maken is de komende maanden nog steeds welkom op dit weblog. Misschien dat ik ietsje minder frequent verslag doe, maar dat zien we dan wel weer. En wat ik daarna ga doen met mijn weblog (of met een nieuw weblog), daar heb ik dus nog een paar maanden de tijd voor om dat te bedenken.



De schaduwrace: de strijd om de Senaat
Dat de Senaatsrace net zo spannend is als de race om het Witte Huis was u hopelijk bekend, maar het kan wel eens lang duren voordat bekend is welke partij de meerderheid in de Senaat heeft. Zeker als het om maar 1 zetel gaat. In Louisiana is de stemprocedure voor een senaatszetel zodanig anders dat als er geen duidelijke winnaar is op 2 november, er een herstemming is voor de dan open Senaatszetel op 4 december. En de Senaatsstrijd in Louisiana is erg spannend.
Mocht John Kerry de presidentsverkiezingen winnen, dan komt zijn Senaatszetel pas in het voorjaar onder de hamer en dan weten we nog later welke partij de meerderheid in de Senaat haalt.
Ook erg spannend is het in South Dakota, waar Democraat Tom Daschle, leider van de Democraten in de Senaat, het erg moeilijk heeft om zijn zetel te behouden. Tegenstander John Thune is hem in de peilingen al op 2 punten genaderd. Wel opvallend is dat in die strijd astronomische bedragen zijn ingezameld door beide kandidaten. Er gaan waarschijnlijk maar iets meer dan 300.000 kiezers stemmen, maar Daschle heeft ruim 19 miljoen in zijn campagne gestoken en Thune bijna 14 miljoen. Dat zijn dure zetels (of stemmen).



Verkleed stemmen mag niet
In Georgia is tijdens het vroege stemmen Kevin Dodds gearresteerd. Hij stond buiten een stembureau en droeg een John Kerry T-shirt en een George W. Bush masker. Het voeren van campagne buiten een stembureau is niet toegestaan. Hij werd aangeklaagd wegens wangedrag en wegens het dragen van een masker. Voor de laatste aanklacht werd gebruik gemaakt van een wetje dat eigenlijk tegen leden van de Ku Klux Klan is ingesteld.
De zaak begon met het bezoek van de vrouw van Dodds. Zij kwam naar het stembureau met haar baby, dat een Kerry-Edwards T-shirt aanhad. Zij mocht alleen gaan stemmen als zij het t-shirt van de baby binnenste buiten zou draaien. Zij weigerde.
De straf voor deze misdrijven kan maximaal 1 jaar cel en 1000 dollar boete opleveren.



Verkleed stemmen mag niet
In Georgia is tijdens het vroege stemmen Kevin Dodds gearresteerd. Hij stond buiten een stembureau en droeg een John Kerry T-shirt en een George W. Bush masker. Het voeren van campagne buiten een stembureau is niet toegestaan. Hij werd aangeklaagd wegens wangedrag en wegens het dragen van een masker. Voor de laatste aanklacht werd gebruik gemaakt van een wetje dat eigenlijk tegen leden van de Ku Klux Klan is ingesteld.
De zaak begon met het bezoek van de vrouw van Dodds. Zij kwam naar het stembureau met haar baby, dat een Kerry-Edwards T-shirt aanhad. Zij mocht alleen gaan stemmen als zij het t-shirt van de baby binnenste buiten zou draaien. Zij weigerde.
De straf voor deze misdrijven kan maximaal 1 jaar cel en 1000 dollar boete opleveren.



Registreren op verkiezingsdag
Alsof er niet genoeg onzekere factoren zijn, kan ook de kiezer die zich op de verkiezingsdag zelf registreert de beslissing brengen in de verkiezingen dit jaar. Niet elke staat staat het registreren op dezelfde dag toe, maar het kan wel in Wisconsin, Minnesota, New Hampshire, Maine (dat zijn zwevende staten), Idaho en Wyoming (die veilig in de Bush-kolom staan). Maar er zijn inmiddels in de meeste staten al zoveel mensen geregistreerd dit jaar dat het aantal registraties op de verkiezingsdag zelf wel eens laag kan zijn. Maar zeker is dat nooit.
In 1998 leidde de "same day registration" er toe dat oud-worstelaar en onafhankelijk kandidaat Jesse Ventura het tot gouverneur van Minnesota schopte.



Zal steun voor systeem van kiesmannen afkalven?
Als dit jaar wederom een kandidaat de meeste stemmen halt maar dankzij de stemming in het kiescollege (het Electoral College) niet de verkiezingen wint, het liefst wanneer president Bush de meeste stemmen halt, dan zou het er wel eens van kunnen komen dat ook de Republikeinen na gaan denken over het voortzetten van het kiescollege.
Vier jaar geleden wilden de Democraten het kiescollege ter sprake brengen, maar de Republikeinen weigerden het onderwerp op de agenda te zetten. Al Gore had een half miljoen stemmen meer dan Bush maar verloor op het aantal behaalde kiesmannen.
Als Amerikanen in een peiling wordt gevraagd naar het kiescollege, dan hebben zij daar doorgaans weinig goeds over te zeggen. Ze vinden het college slecht of dom. Maar het kiescollege is vastgelegd in de grondwet en er is dus een grondwettelijk amendement nodig om de zaak te wijzigen. 700 pogingen om dat te voor elkaar te krijgen zijn al mislukt. Er is voor een amendement een tweederde meerderheid in zowel Senaat als Huis van Afgevaardigden nodig en minimaal 38 staten moeten het amendement dan ook nog eens ratificeren. Omdat het kiescollege de kleien staten buitenproportioneel vele invloed geeft bij het kiezen van een president zullen die daar niet om staan te trappelen. Elke staat heeft minimaal drie kiesmannen, geeft niet hoe weinig inwoners die heeft.
De bescherming van de kleine staten kan een argument zijn om het kiescollege te houden. Kandidaten zouden nooit meer in een kleine staat campagne voeren als die geen invloed meer heeft op de uitslag. Maar nu gaan kandidaten toch alleen maar naar de staten waar het verschil het kleinst is, of de staat nu groot of klein is.
Er zijn een paar wijzigingen mogelijk:
- Afschaffing van het kiescollege en directe verkiezingen voor het presidentschap (wellicht met een eis van 40 procent voor de winnaar om een herverkiezing te vorkomen)
- Het kiescollege houden, maar de kiesmannen worden proportioneel toegewezen (wordt dit jaar in Colorado voorgesteld)
- De Maine- en Nebraska-methode: winnaar in de staat krijgt twee kiesmannen en de winnaar van een district krijgt 1 kiesman.
- Degene met de meeste stemmen nationaal krijgt bonus-kiesman(nen)
Me kwam in 1968 nog het dichtst bij de afschaffing van het kiescollege. De kandidatuur van George Wallace leidde tot angst dat er in de toekomst nooit meer iemand met een meerderheid van de kiesmannen zou winnen. Dus stelde het Huis van Afgevaardigden het houden van directe verkiezingen voor, met steun van president Nixon. Maar senatoren uit zuidelijke staten torpedeerden het initiatief en het amendement haalde het niet.
Republikeins afgevaardigde Jim Leach uit Iowa is voorstander van afschaffing van het kiescollege: "We're advocating democracy around the world. Are we suggesting to anyone they have an electoral college?"



Quote Of The Day
"There are times when I'd rather sit in a tank of snakes and eat bugs than watch TV or read the newspapers." --ex-first lady Barbara Bush, niet blij met de berichtgeving over haar zoon, president George W. Bush.



Hoe zit het nou met het die kiesmannen?
Op de valreep nog even wat feiten over het Electoral College, het college van kiesmannen. Zodat iedereen wat er dinsdag precies gebeurt.
Er zijn 538 kiesmannen, verdeeld over de 50 staten en Washington D.C. dat niet als staat telt. Voor elke Afgevaardigde en elke Senator die een staat heeft krijgt het ook een kiesman. 270 kiesmannen zijn nodig om de verkiezingen te winnen, als je er vanuit gaat dat de kiesmannen verdeeld gaan worden over de twee belangrijkste kandidaten, zoals je dit jaar wel mag aannemen. De kandidaat met de meeste stemmen in de staat krijgt de kiesmannen (behalve in Nebraska en Maine, waar ze iets anders verdeeld worden. De winnaar in die staten krijgt 2 kiesmannen en verder worden de overige kiesmannen toegewezen aan de winnaar per congressioneel district). De kiesmannen brengen dan twee stemmen uit. Een voor president en een voor vice-president. De stemmen worden gecertificeerd door het Congres. In Colorado wordt gestemd voor een initiatief om de kiesmannen proportioneel toe te wijzen.
Volgens de grondwet moeten kiesmannen stemmen voor minstens één kandidaat uit een andere staat, vandaar dat de vice-president op het ticket altijd uit een andere staat komt dan de presidentskandidaat. Dick Cheney moest zijn woonadres in 2000 snel verplaatsen naar Wyoming. Hij had een huis in Texas, net als Bush.
Kiesmannen hoeven niet per se op de kandidaat te stemmen die gewonnen heeft. Daarover staat niets in de grondwet. Maar de meeste partijen in de staten vaardigen alleen kiesmannen af die beloofd hebben om op de winnaar te stemmen. In de hele geschiedenis van de VS hebben 10 van de 21.000 kiesmannen op iemand anders dan de winnaar uit hun staat gestemd. Dat heeft de uitslag nooit beïnvloed.
Technisch gezien wordt de president pas in januari gekozen. De kiesmannen van de winnaar komen in de eigen staat samen, waar ze hun stem uitbrengen op de winnaar. Dat gebeurt op 13 december. De stemmen worden naar het Congres gestuurd en die certificeert de stemmen op 6 januari. Op 20 januari, twee weken later, wordt de president ingehuldigd.
Bij een gelijk spel (dat is mogelijk) beslist het Huis van Afgevaardigden wie de nieuwe president wordt. De Senaat wijst dan een vice-president aan. Dat kan interessant worden als de Senaat een andere meerderheid heeft dan het Huis van Afgevaardigden.
Vier keer won een kandidaat met een minderheid van stemmen in het land, maar met een meerderheid in het kiescollege. De recentste kent iedereen (2000), maar daarvoor gebeurde het ook in 1824, 1876 en 1888.
De verdeling van de kiesmannen wordt vastgelegd op basis van de laatste volkstelling. Die was in 2000 en heeft gevolgen gehad voor de verdeling van dit jaar: Florida en Texas hebben beide twee kiesmannen erbij gekregen en New York en Pennsylvania zijn er ieder twee kwijt geraakt.



Moore roept op tot filmen van stembureaus
Michael Moore is vastbesloten om op de verkiezingsdag mensen te ergeren. Hij zal zorgen voor honderden camera's buiten stembureaus in swing states als Ohio en Florida (vooral in buurten waar veel minderheden wonen) om te kijken of er pogingen worden ondernomen om de kiezersopkomst te beperken. Hij heeft professionele en amateurcameramannen en -vrouwen opgeroepen om te gaan filmen. Moore verklaart: "I'm putting those who intend to suppress the vote on notice: Voter intimidation and suppression will not be tolerated."



Veel geld in Senaatsraces dit jaar
Laten we vooral niet vergeten dat er gelijk met de presidentsverkiezingen nog meer verkiezingen aan de gang zijn, die minstens zo belangrijk voor de komende vier jaar als die om het presidentschap. Dan heb ik het vooral over de strijd om een aantal senaatszetels, aangezien het niet in de lijn der verwachtingen ligt dat de Republikeinen hun meerderheid in het Huis van Afgevaardigden zullen verliezen (zo ja, dan is dat bij voorbaat de grootste revolutie van de verkiezingen van dit jaar, geeft niet wie er president wordt).
Er zijn negen races om Senaatszetels die zo close zijn dat uit de uitslag van die races duidelijk zal worden wie de meerderheid in de Senaat zal hebben. Winnen de Democraten en wint president Bush: dan heeft hij een niet zo'n fijne laatste vier jaar voor de boeg. Winnen de Republikeinen de Senaat en wint Bush, dan kan hij nog wel wat voor elkaar krijgen de laatste vier jaar. Voor Kerry is winst van Democraten of Republikeinen in de Senaat minder interessant (al hoopt hij op een Democratische meerderheid), zolang het Huis van Afgevaardigden in meerderheid Republikeins blijft.
Er staan dit jaar 34 zetels op het spel. De Republikeinen hebben een 51-48 meerderheid. Om de twee jaar zijn er verkiezingen voor een derde van de zetels. Een senator zit zes jaar op zijn stoel. En er wordt flink geld uitgegeven dit jaar. De National Republican Senatorial Committee (de Republikeinse partij speciaal voor de senaat) denkt dit jaar 70 miljoen dollar uit te geven. Diens Democratische tegenhanger zegt zo'n 67 miljoen te gaan spenderen.
De kandidaten zelf tasten ook flink in de buidel. Democraat Erskine Bowles steekt 1,8 miljoen dollar in zijn strijd tegen Richard Burr om een zetel van North Carolina. Biermagnaat Pete Coors heeft 500.000 dollar over voor een van de Senaatszetels van Colorado.
Er is veel meer geld ingezameld dan ooit, maar soms is er zoveel dat het niet meer valt uit te geven. In Alaska viel er zelfs geen reclamezendtijd meer in te kopen voor een Senaatsrace. Die was domweg op. Spannende races te verwachten in onder andere Alaska, Kentucky, Oklahoma, South Carolina en South Dakota.



Nader kan nog steeds rol spelen in uitslag
In een aantal sleutelstaten ligt er nog steeds een strategische rol in het verschiet voor onafhankelijke kandidaat Ralph Nader. Hoewel hij in veel staten iet veel meer haalt dan 1 procent van de stemmen en dat alleen in peilingen, kan hij in de zwevende staten nog steeds een factor van belang zijn.
Nader staat nu in 34 staten en Washington D.C. op de kieslijst. Vier jaar geleden, als kandidaat van de Green Party, waren dat nog 43 staten. Nader is daar niet blij mee en hij geeft het de facto tweepartijenstelsel in de VS de schuld: "If you're not willing to lose in politics, and fight and lose again, and fight and lose again, your agenda will never prevail. I urge all Americans to vote their conscience – it's the only way to go."
Nader staat in Florida, Iowa, Minnesota, Nevada, New Hampshire, New Mexico en Wisconsin op de kieslijst en dat zijn allemaal staten waar de verschillen tussen John Kerry en president Bush zo klein zijn dat Nader in al die staten de kans heeft om de Democraten van de winst af te houden. In Minnesota stond Nader in een peiling zelfs op 5 procent, met Bush op 47 en Kerry op 44. Daar zijn de Democraten niet blij mee. Gore won Minnesota vier jaar geleden met maar 2 procent verschil. In Winsconsin staan Kerry en Bush gelijk, en haalt Nader 1 procent. In New Mexico hetzelfde verhaal.
Nader claimt dat hij meer Bush-supporters trekt dan die van Kerry, maar peilingen spreken dat tegen.



Stemmen voor dope
Voor de liefhebbers van wiet heb ik goed nieuws: in drie staten staat de marihuana-problematiek op het stembiljet. In Alaska kan de softdrug legaal worden als de kiezers daar mee instemmen. In de peilingen kan het initiatief nog niet op een meerderheid rekenen. In Montana kan de drug verstrekt gaan worden op doktersrecept, ook weer als de kiezers daarmee akkoord gaan. In Oregon is marihuana al beschikbaar voor patiënten sinds 1998, maar men wil nu dat de patiënten tien planten zelf in bezit mogen hebben een een "pound' aan marihuana in legaal bezit. Stichtingen zouden marihuana mogen distribueren.
Het Witte Huis en een aantal medische instellingen zijn tegen alle voorstellen.



maandag, november 01, 2004
Drukte rond het stemhokje
Gezien het grote aantal nieuwe registraties is de kans al groot dat het druk wordt bij de stembureaus, maar ook de hoeveelheid waarnemers of andere officials zullen het druk maken in de kiesdistricten.
Verwacht naast de kiezers ook monitors, juristen en verschillende groepen activisten die op eigen gezag langskomen om het verkiezingsproces vast te leggen of zelfs te beïnvloeden. Omdat er weinig regels omtrent deze groepen zijn, moeten de bazen van de kiesdistricten nieuwe regels vaststellen, die door de actiegroepen dan weer in de rechtszaal kunnen worden betwist.
DeForest Soaries J., voorzitter van de U.S. Election Assistance Commission (ingesteld om de verkiezingen beter te laten verlopen dan vier jaar geleden): "People who are doing this care about the election — they're passionate, and I'd hate to see passion rise to the level of confusion or confrontation. They have to remember that one flare-up anywhere in the country could trigger an intense response in multiple places."
De "verkiezingswaakhonden" hebben natuurlijk alle recht om toe te zien of de verkiezingen goed verlopen, maar er is altijd het risico dat ze kiezers intimideren door hun aanwezigheid of de stemmers ophouden.



Peilgeil in Amerika
Er is elke dag wel een peiling te vinden die de Democraten goede hoop geeft (Zogby). Maar dan is er ook altijd een peiling die de Republikeinen weer blij maakt (Mason Dixon). Wat dat betreft zijn peilingen alles voor iedereen. De ultieme "crowd pleaser." Ook de volgende weer, waarbij de meeste peilingen met inachtneming van de foutmarge een gelijkspel aangeven.
Nationaal: Bush: 49, Kerry: 48, Nader: 1 (ABC Washington Post)
Arkansas (6): Bush: 51, Kerry: 43
Colorado (9): Kerry: 48, Bush: 47 (Zogby)
Colorado: Bush: 50, Kerry: 43 (Mason Dixon)
Florida (25): Bush: 48, Kerry: 47 (Zogby)
Florida: Bush: 49, Kerry: 45, Nader: 1 (Mason Dixon)
Iowa (7): Kerry: 45, Bush: 44 (Zogby)
Iowa: Bush: 49, Kerry: 44 (Mason Dixon)
Michigan (18): Bush: 47, Kerry: 45 (Zogby)
Michigan: Kerry: 47, Bush: 42 (Mitchell Research)
Michigan: Kerry: 50, Bush: 46 (Research 2000)
Michigan: Kerry: 47, Bush: 45 (Mason Dixon)
Minnesota (10): Bush: 46, Kerry: 45 (Zogby)
Minnesota: Bush: 48, Kerry: 47 (Mason Dixon)
Missouri (11): Bush: 49, Kerry: 44
New Hampshire (4): Kerry: 47, Bush: 46, Nader: 1
New Mexico (5): Bush: 49, Kerry: 43 (Zogby)
New Mexico: Bush: 49, Kerry: 45, Nader: 1 (Mason Dixon)
New Mexico: Bush: 47, Kerry: 44 (Research & Polling Inc.)
Nevada (5): Bush: 50, Kerry: 45 (Zogby)
Nevada: Bush: 50, Kerry: 44 (Mason Dixon)
Ohio (20): Kerry: 47, Bush: 44 (Zogby)
Ohio: Bush: 48, Kerry: 46 (Mason Dixon)
Oregon (7): Kerry: 50, Bush: 44
Pennsylvania (21): Bush: 47, Kerry: 47 (Zogby)
Pennsylvania: Kerry: 48, Bush: 46 (Mason Dixon)
West Virginia (5): Bush: 51, Kerry: 43
Wisconsin (10): Kerry: 49, Bush: 46 (Zogby)
Wisconsin: Kerry: 48, Bush: 46 (Mason Dixon)
(Kiesmannen tussen haakjes)

Foutmarge tussen de plus en min 3 en de plus en min 4.



Wat een videoboodschap al niet teweeg brengt
Het was toch nog een October Surprise, maar niet een die werd verwacht: de videoband van Osama bin Laden. Terwijl alle Amerikaanse deskundigen proberen om de invloed van de video te bagatelliseren, is de invloed overduidelijk: er wordt de laatste dagen vooral over de oorlog in Irak en de binnenlandse veiligheid gepraat, en niet over de werkloosheid, de gezondheidszorg en de economie. Precies wat president Bush wil. Wat dat betreft kan de videoboodschap zeker invloed hebben op de paar twijfelaars die er nog zijn. Maar hoeveel zijn er nog? Hebben de meesten niet al een keus gemaakt? Of misschien zelfs al gestemd? Nu maar hopen dat we op 3 november het antwoord te weten komen. Maar de kans is niet gering dat de uitslagen in sommige staten pas later bekend zijn, vanwege deadlines voor absentee ballots, hertellingen of rechtszaken.



Kijk naar rechts
De presidentskandidaat van de Libertarian Party staat in meer staten (op twee na alle staten) op de kieslijsten dan Ralph Nader, maar is veel minder bekend. Zijn naam is Michael Badnarik en hij kan de "spelbederver voor Bush" genoemd worden. Want een stem op hem zou zonder de kandidaat van de Libertarian Party waarschijnlijk naar president Bush gaan.
Libertarians geloven in "self-ownership": elk mens is de baas over zijn lichaam, zijn vrijheid en zijn bezit en kan doen wat hij wil zolang hij daar anderen niet mee hindert. De Libertarian Party is daarom voor het afschaffen van zoveel mogelijk regels. Dat zou moeten leiden tot een gedecimeerde overheid en grotere vrijheid. Zo willen zij een einde aan het verbod op marihuana en het openstellen van de grenzen. Maar ook een einde aan de beperkingen op wapenbezit. De lokale gemeenschap moet weer de grootste unit in de samenleving worden. Omdat de Libertarian Party zo klein is, kan het alleen doen wat een kleine partij kan: "We were looking for battleground states. We were looking for states where we could make the margin of difference one way or the other," aldus Geoffrey Neale, campagnemedewerker van de Libertarians.
Verder: "We're doing it to basically say that's how third parties need to make their point, espcecially in states where the race is close."
Vier jaar geleden haalde toenmalig presidentskandidaat Hary Browne 350.000 stemmen door het hele land. De meeste stemmen haalde hij in Georgia, 2 procent van de stemmen in de staat. In 2002 haalden libertijnse kandidaten bij elkaar opgeteld meer dan 4 miljoen stemmen.



Geld inzamelen voor hertelling toegestaan
De Federal Election Commission heeft er in toegestemd dat de campagnes voor hun hertellingactiviteiten onbeperkte donaties mogen aannemen, zolang ze maar van individuele donateurs komen. Bedrijven en vakbonden zijn van donaties uitgesloten. Het geld wordt in een aparte potje ingezameld, los van de campagnefondsen.
De FEC is van mening dat de maatregel niet strijdig is met de campagnefinancieringswet uit 2002. De maatregel is dezelfde als die werd toegepast in 2002.



Klieren met registraties
Republikeinse stemmenwerver Nathan Sproul is er trots op dat hij Democraten op de kast heeft gejaagd met zijn tactiek bij het stemmenwerven in swing states.
Zijn bedrijf registreerde kiezers maar probeerde de Democratische te omzeilen en alleen Republikeinse kiezers te registreren. Van Democratische kiezers die toch werden geregistreerd vernietigde men de registratie. Het niet registreren van kiezers van de andere partij is niet strafbaar, maar wordt niet gewaardeerd. Het veranderen van registratieformulieren is een misdaad. Het vernietigen van formulieren valt daar ook onder. Sproul ontkent dat er Democratische registraties zijn vernietigd, zoals een ooggetuige beweerd.
Sproul: "I take great pride in the fact that the Democrats are having hysterical fits about how well we did our job." Zijn bedrijf was actief in West Virginia, Pennsylvania, Nevada en Oregon. De Republikeinse partij betaalde hem rijkelijk voor zijn diensten (hij ontving 526.000 dollar voor kiesregistratie-activiteiten en 490.000 voor consultancy). De Democraten, onder wie senator Ted Kennedy, eisen een onderzoek door het ministerie van justitie.



Stamcelonderzoek op stembiljet California
Niet alleen Colorado heeft een interessant referendum op het stembiljet staan, ook California kan de kranten halen. Proposition 71 vraagt van de kiezers tot 6 miljard dollar om de komende tien jaar stamcelonderzoek in California te bekostigen. Dat zou de ban van president Bush op verder federaal gefinancierd onderzoek uit 2001 waardeloos maken. Het is dus een verzoek om financiering door de staat en niet door de landelijke overheid.
Voorstanders van het onderzoek staan te juichen en hopen dat het referendum het haalt: "State funding would make a real difference in getting much more sustained research and would effectively undercut and circumvent everything that the president has very vigorously attempted to prohibit and restrict," aldus Art Caplan, hoofd van het departement voor medische ethiek van de universiteit van Pennsylvania.
Over het voorstel wordt gepeild en volgens de LA Times-peiling is 53 procent voor en 34 procent tegen. De peiling van het Public Policy Institute laat een 50-39 procent voorsprong zien voor het voorstel. Naast sterren als Brad Pitt en Michael J. Fox, staat ook gouverneur Arnold Schwarzenegger achter het voorstel, tegen de partijlijn van de Republikeinen in. Mel Gibson, devoot katholiek, is tegen: "I found that the cloning of human embryos will be used in the process and that, for me, I have an ethical problem with that. Why do I, as a taxpayer, have to fund something I believe is unethical?"



Verkiezingsproblemen in 1800
1800: presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten. Kandidaten Thomas Jefferson voor het presidentschap en Aaron Burr voor het vice-presidentschap, namens de Democratic-Republican Party. Kandidaat voor de Federalists: John Adams. De kiesmannen van Jefferson en Burr schreven beide namen op hun stembriefje en daarmee kwamen beide kandidaten op 73 stemmen. Adams kreeg er 65. In de bestaande procedure zou de man met de meeste stemmen president worden en de nummer 2 de vice-president.
De Founding Fathers hadden in de grondwet geen rekening gehouden met het vormen van partijen en er was geen mogelijkheid geschapen om de president en vice-president onafhankelijk van elkaar te kiezen. De 16 Amerikaanse staten hadden in het Huis van Afgevaardigden 36 kiesronden nodig voordat Jefferson werd gekozen tot president en Burr tot VP.
In 1804 werd het 12 Amendement aangenomen, waarin werd geregeld dat de kiesmannen apart voor president en vice-president zouden stemmen. (Bron: AP)



Clinton ingezet in New Mexico
In New Mexico is het wederom zo spannend dat John Kerry maar weer de hulp heeft ingeroepen van Bill Clinton. Vier jaar terug won Al Gore er met slechts 366 stemmen verschil. Clinton trad in de staat op samen met Teresa Heinz Kerry en acteur Martin Sheen.
Clinton over de Republikeinen: "They are under the misimpression that we cannot afford to change leaders while we're fighting terror and dealing with the problems in Iraq. Don't let anybody ... go in and vote against John Kerry on the security issue, because it is not an issue," aldus de oud-president.
Ook de Bush-campagne is druk in de weer in New Mexico. Hij komt zelf langs, en ook voorzitter van de Republikeinse partij Ed Gillespie en minister van handel Don Evans doorkruisen de staat. Dick Cheney en John McCain zullen de staat ook nog aandoen.



Preciezere telling in voordeel van Kerry
Vier jaar geleden werden in de VS meer dan 1,9 miljoen stembiljetten ongeldige verklaard, omdat er teveel keuzes op waren gemaakt, of geen enkele. Maar de afgelopen vier jaar zijn er, ondanks dat er nu nog steeds geklaagd wordt, veel verbeteringen aangebracht, waaronder betere ontwerpen van het stembiljet, nieuwe stemmachines en betere instructie van de kiezer. Als gevolg van die verbeteringen kan volgens een rapport van Harvard University het kiezersfoutpercentage (vier jaar geleden ongeveer 2 procent van alle biljetten) met de helft teruggebracht worden. Dus zullen ongeveer 1 miljoen stembiljetten dit jaar wel geteld worden die het vier jaar geleden niet zouden hebben gehaald.
Schiet iemand daar nog iets mee op? Het lijkt erop dat John Kerry er het meest van zal profiteren, want de meeste afgekeurde stembiljetten kwamen doorgaans uit Democratische kiesdistricten, waar veel minderheden wonen. Het rapport is een van de weinige positieve geluiden in een periode waarin veel kritiek is op het verkiezingsproces. Een Time-peiling wees nog uit dat bijna de helft van de Amerikaanse kiezers (48 procent) in meerdere of mindere mate vreest dat de president die in januari ingezworen zal worden niet de legitieme winnaar van de verkiezingen is. En dat allemaal vanwege problemen met het kiezen. 58 procent is bang dat de winnaar aangewezen gaat worden door een rechtbank.



zondag, oktober 31, 2004
San Fransisco: Halloween is belangrijker
Van Gerlof Kruidhof, mijn correspondent in San Fransisco, kreeg ik de volgdende sfeerimpressie vanuit de westkust:

"In San Francisco is weinig te merken van de presidentsverkiezingen. De staking van hotelpersoneel en Halloween bepalen de laatste dagen het straatbeeld en dus het lokale nieuws. Hier en daar hangt een (inmiddels vergeelde) poster van John Kerry voor het raam en het lijkt erop dat iedereen het prima vindt dat Californie voor Kerry kiest. Het enige dat nog een beetje voor discussie zorgt zijn de lokale referenda, over bijvoorbeeld de ziektekostenverzekeringen. Een interessant referendum is ook de vraag of de voorverkiezingen in het vervolg opengesteld moeten worden voor alle kiezers in plaats van alleen de partijleden. Lokale (gratis) kranten geven bladzijden vol endorsements, die je uit kan scheuren en mee kan nemen naar het stemburo, zodat je weet hoe je het beste kan stemmen (hier in SF naast president en senator ook gemeenteraad en ongeveer 40 referenda)."



Verkiezingsuitzendingen op tv
Naast de vrijwel dagelijkse aandacht voor de presidentsverkiezingen in het nieuws en de actualiteitenrubrieken kunt u de komende dagen ook uw hart ophalen op radio en tv aan speciale verkiezingsuitzendingen.

Op Nederland 3 is vanavond de Grote VPRO Amerika Avond, gepresenteerd door Felix Rottenberg en Jan Donkers. Van de website: Tegenlicht, RAM en Het geluk van Nederland werken nauw samen op deze avond. Voor Tegenlicht reist de socioloog Abram de Swaan in gezelschap van Hans Fels en Hans Keller opnieuw van de oostkust naar de westkust van Amerika in een 'roadmovie', die veertig jaar later door een opnieuw hevig gepolariseerd land voert. Aan de vooravond van de Amerikaanse verkiezingen, twee dagen na deze uitzending, geldt voor velen nog steeds dat het onmogelijk is om niet van Amerika te houden, maar met welke gemengde gevoelens gaat dat besef inmiddels gepaard?
Ook zullen de Lobbyisten (Levi en Sadeghi) meerdere malen langskomen op de avond. Laten we zeggen: een typische VPRO-tv-gebeurtenis.

Bji RTL4 ook veel aandacht voor de verkiezingen. In de nacht van 2 op 3 november blijven de heren van Barend & Van Dorp weer zitten tot er een winnaar bekend is (deden ze de vorige keer ook maar niet). Er is veelvuldig contact met Max Westerman vanuit New York en er zijn gasten, onder andere (onder voorbehoud): politici Jan Marijnissen (SP), Ayaan Hirsi Ali (VVD), Laetitia Griffith (VVD) en Lousewies van der Laan (D66), ex-campagnemedewerker Kay van der Linde, Amerika-kenner Arend Jan Boekestijn, advocaat Piet Doedens, rapper Ali B., actrice Micky Hoogendijk en advocaat en televisiemaker Prem Radhakishun. Er is muziek en u kunt chatten met Jan Mulder (al weet niemand waarom).
In de ochtend van 3 november neemt RTL Nieuws het over met een speciale verkiezingsuitzending van drie uur.

Wie er allemaal aanwezig zullen zijn in de verkiezingsuitzending van de NOS op Nederland 2 weet ik niet precies, maar ik gok dat Ruth Oldenziel en Willem Post wel zullen aanschuiven. Verder kunt u rekenen op een lijnverbinding met Charles Groenhuijsen en waarschijnlijk nog een rij andere in Amerika bivakkerende journalisten van de publieke omroep. Vier jaar terug zat ik er als publiek in de studio, daar heb ik het nu veel te druk voor.

Want ook Radio 1 heeft de heel nacht gereserveerd voor de verkiezingen. Rob Trip presenteert vanuit Washington de nachtuitzending met Tim Overdiek, terwijl er journalisten geplaatst zijn bij de Republikeinen en bij de Democratne om de stemming daar te kunnen vatten. Ik zit in de studio in Hilversum (jawel!) achter een computer om te kijken of er via internet nog interessant nieuws is te vinden. Met een beetje mazzel zult u mij daarover in de uitzending horen.
Als u mij nog meer aan wilt horen moet u op 2 november tussen 20.00 en 21.00 uur afstemmen op Radio Online, eveneens op Radio 1 en van de TROS. Daarin ben ik ook te gast.
En alsof het allemaal niet op kan mag ik tweemaal bij RTL Z aanschuiven: op 2 november (tussen 10.00 en 11.00 uur 's ochtends meen ik) om de verkiezingen kort voor te beschouwen en op 3 november (zelfde tijd) voor een nabeschouwing. Als ik dan niet helemaal helder klinkt weet u hoe het komt.



Kerry beschuldigt Bush van uitstel rapport
John Kerry beschuldigt president Bush ervan dat hij de publicatie van het jaarlijkse "Household Food Security report" voor 2003 tegenhoudt. Het rapport laat zien hoeveel Amerikanen honger lijden. Het zou uitkomen op 28 oktober, maar de publicatiedatum is uitgesteld. Dat zou kunnen betekenen dat de uitkomsten van het rapport niet gunstig zijn voor de regering-Bush. Het kan ook betekenen dat er onenigheid is over de juistheid van de cijfers.
Phil Singer, woordvoerder van John Kerry: "Here's an example of the Bush 'see no evil, hear no evil' philosophy at work." De Bush-campagne heeft nog niet gereageerd.
Vorig jaar (2002) kwam uit het rapport naar voren dat 11,1 procent van de Amerikanen zich niet kunnen veroorloven om voedsel te kopen voor een gezonde en actieve levensstijl. Dat was in 2001 10,7 procent. Een stijging dus, die zich vorig jaar zou kunnen hebben voortzetten.
Het Amerikaanse Censusbureau berichtte al dat de armoede vorig jaar is gestegen met 1,3 miljoen Amerikanen (tot 35,9 miljoen).



Peilgeil in Amerika
Laten we maar weer met de Reuters/Zogby-peiling beginnen. Daarin is president Bush zijn voorsprong kwijt. Die was de laatste dagen al gering (1 á 2 procent en een gelijkspel), maar nu staat de president 1 punt achter op John Kerry: 46-47 procent. Kerry nam de leiding in Florida en hield zijn voorsprong in Minnesota, Pennsylvania en Wisconsin. Bush hield een kleine voorsprong in Ohio en Colorado en bleef Kerry wat ruimer voor in Iowa, Michigan, New Mexico en Nevada. Ralph Nader komt niet veel verder dan 1 procent.
Nationaal: Bush: 50, Kerry: 47 (ABC News/Washington Post)
Nationaal: Bush: 50, Kerry: 45 (George Washington University-Battleground Poll)
Nationaal: Bush: 50, Kerry: 45, Nader: 1 (Fox News, Opinion Dynamics)
Staten
California (55): Kerry: 49, Bush: 42
New Hampshire (4): Kerry: 50, Bush: 43, Nader: 1
North Carolina (15): Bush: 52, Kerry: 43 (Mason Dixon)
North Carolina: Bush: 51, Kerry: 45 (Research 2000)
Pennsylvania (21): Kerry: 50, Bush: 45
Wisconsin (10): Bush: 48, Kerry: 45, Nader: 3



Schoppen en slaan
Bush over Kerry: "He's willing to go on the attack for political gain without knowing the facts on the ground. What we're beginning to see is a different set of facts emerging. […] All I'm saying is that the choice is clear for the American people. I'm drawing a clear choice of how I have led and of how he has conducted himself in this campaign."
Kerry over Bush: "George Bush jumped to conclusions about 9/11 and Saddam Hussein. George Bush jumped to conclusions about weapons of mass destruction ... George Bush jumped to conclusions about how the Iraqi people would receive our troops. He not only jumped to conclusions, he ignored the facts he was given."
Kerry over Bush: "When George Bush heard that the Boss was playing with me -- was going to be with me today -- he thought they meant (Vice President) Dick Cheney." Kerry trad op met Bruce "The Boss" Springsteen.
Rechter Clarence Thomas van het hooggerechtshof: "What are you supposed to do when somebody brings a lawsuit? You hear people say the Supreme Court jumped into the last election. I find it very ironic that the very people saying judges are interfering are bringing lawsuits. What do you think? Donald Duck is going to decide it?"
Osama bin Laden: "Your security is not in the hands of Kerry or Bush or al-Qaida. Your security is in your own hands."



Hawaii ontvangt Cheney
Iemand moet zich opofferen dus Dick Cheney vertrekt vandaag naar Hawaii om daar campagne te voeren namens president Bush. Hawaii leek tot voor kort duidelijk Democratisch, maar recente peilingen gaven aan dat de stand ongeveer gelijk is. Omdat de strijd in de swing states zo spannend is, besloot de Bush-campagne dat er ook iemand naar Hawaii moest. Alle kiesmannen tellen.
Hawaii stemt overigens niet altijd Democratisch. In de Republikeinse herverkiezings-landslides van Reagan (1984) en Nixon (1972) stemde Hawaii Republikeins. Maar de afgelopen verkiezingen won een Democraat.
Hawaii is goed voor vier kiesmannen.



Photoshoppende Bush-campagne
Afgelopen week was er wat schaamte bij de Republikeinse partij toen bleek dat een foto gebruikt in een campagnespotje voor president Bush was bewerkt. Het was een foto van een grote menigte bij een toespraak van de president, maar er waren in de computer wat mensen gekopieerd om de foto er voller uit te laten zien. Oeps. Deze activiteit was doorgaans voorbehouden aan de Sovjet-Unie.
De bewerking werd ontdekt door het linkse weblog Dailykos.com en werd opgepikt door de media.
Mark McKinnon, de reclamemaker voor de Bush-campagne, nam de schuld meteen op zich: "There was no need to do that. There was no intention on anybody's part to try to represent anything that wasn't true. […] Everyone technically works for me so I accept the responsibility."
De Democraten doken er met alle plezier bovenop. Kerry-woordvoerder Joe Lockhart: "This administration has always had a problem telling the truth from Iraq to jobs to health care. The Bush campaign's advertising has been consistently dishonest in what they say. But today, it's been exposed for being dishonest about what we see. If they won't tell the truth in an ad, they won't tell the truth about anything else."



Moore in Florida
Filmmaker Michael Moore kwam langs in Florida, waar hij een protest tegen het verdwijnen van de stembiljetten heeft geleid. Voor de mensen die hun absentee ballot niet hebben ontvangen heeft hij een advies: stem vroeg. Moore is aan het toeren door de VS en roept iedereen op om te gaan stemmen, en dan het liefst tegen president Bush.



CNN-analyse: Bush wint
CNN heeft een analyse gedaan van de staten en komt tot de conclusie dat er waarschijnlijk acht staten zullen zijn waar het verschil te klein is om een winnaar aan te wijzen. Die acht staten zijn: New Mexico, Iowa, Florida, Pennsylvania, Ohio, Wisconsin, Minnesota en New Hampshire, goed voor 104 kiesmannen.
Bush heeft een lichte voorsprong in New Mexico, Iowa, Florida en Wisconsin en Kerry in Ohio, Pennsylvania, Minnesota en New Hampshire. Daar kan dus ook nog wat gebeuren.
Maar volgens CNN wijzen op dit moment de peilingen, reclame-uitgaven en gesprekken met de campagnes toch naar een overwinning voor president Bush.
Over te vroeg een winnaar aanwijzen gesproken...



Yale-krant steunt Kerry
De Yale Daily News, de studentenkrant van Yale University, steunt dit jaar John Kerry voor het presidentschap. Hij is, net als president Bush overigens, een oud-student van de universiteit.
De krant verklaart zich als volgt: "Much has been made of the fact that whoever wins next Tuesday, a Yalie will occupy the Oval Office. Yet we see stark differences in how Bush and Kerry live up to the ideals of their alma mater. ...
Yale prides itself on rewarding intellectual curiosity and fostering open debate. And though the White House is not a seminar room, we value a president's willingness to think critically about his beliefs and subject his proposals to scrutiny.
In Bush, we see a president who has been constrained by stubbornly refusing to admit his mistakes or entertain alternative ideas. But in these uncertain times, we need a president with the ability to be both strong and open-minded — a president like John Kerry."




© Marc van Gestel 2003 - 2004