De Amerikaanse presidentsverkiezingen 2004

Nog tot de presidentsverkiezingen van 2008


Home
About this weblog
Bronnen
Mail mij
Atom
This gif is freely copyable. Just right click, save Powered by
RSSify at WCC

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

vrijdag, november 28, 2003
Vrouwen in de rij voor Kucinich
Als kandidaat voor het presidentsschap doet Dennis Kucinich het niet zo goed, maar als kandidaat voor een date wel. Kucinich is de enige niet getrouwde kandidaat van de Democraten en riep een keer tijdens een debat vrouwen op om zich te melden als toekomstige first lady. Een website werd ingericht en meer dan tachtig vrouwen meldden zich aan. Het verraste de kandidaat ten zeerste. Zijn ideale vrouw, zo liet hij eerder weten, was dynamisch, met een mening en moest voor wereldvrede, universele gezondheidszorg en een economie zonder werkloosheid zijn.
De kandidaat heeft toegezegd volgende maand met de uiteindelijke winnares in een aardig veganistisch restaurant te zullen eten. Kucinich is namelijk veganist.



Zoek de verschillen: Lieberman en McCain
Kandidaat Joe Lieberman lonkt naar de onafhankelijke stemmers in New Hampshire. Hij denkt die te bereiken door in een van zijn reclamespotjes te verwijzen naar de Republikeinse kandidaat in 2000, John McCain. Die bleek vier jaar geleden namelijk ook zeer populair bij de onafhankelijke kiezers. Of Joe een John is, zal nog moeten blijken. Volgens het spotje zijn beide heren te vergelijken, want beide “straight talkers” die “vote their own conscience” en “get past the party ideology and focus on the key issues.” En ze zijn allebei ongeveer even conservatief, maar dat zullen de kijkers naar het spotje niet horen.



Dean ziet niet zwart genoeg
Howard Dean heeft een probleempje: zijn aanhang is overwegend blank, en komt voornamelijk uit agrarische staten in de VS. Hij heeft echter de zwarte kiezer ook hard nodig. Vandaar dat hij de laatste tijd steeds vaker campagne voert in armere buurten en kerken waarin vooral zwarte Amerikanen samenkomen. Het probleem zal zich dus waarschijnlijk vanzelf oplossen. Hij moet gewoon een zwart netwerk opbouwen en hoopt nu heel hard dat het zo eenvoudig is als hij nu zegt. Maar zolang Dean maar zegt: “I’ve got soul” dan zit het wel goed. Toch?



Zij zijn groot…
Het blijkt dat Joe Lieberman op het laatste moment niet aan het Democratisch kandidatendebat in Des Moines, Iowa, mocht meedoen vorige week (waar hij al voor had afgezegd, maar opeens toch graag bij wilde zijn), omdat het campagneteam van Wesley Clark tegen Liebermans last minute deelname bezwaar had gemaakt. Joe Lieberman reageerde erg zuur: "And I thought it was strange that Wes Clark, who just became a Democrat six weeks ago, was allowed to effectively blackball a lifelong Democrat like me from this discussion." Aaahhh… ze pesten Joe.



Dean voert strop weer in
Howard Dean is in opstand gekomen tegen zijn eigen campagnestaf. In Iowa wandelde hij een kinderdagverblijf binnen – als onderdeel van zijn campagne daar – met een stropdas omvol kindergezichten. Hij heeft ongeveer zestig stropdassen van verschillende goede doelen. Hij mag ze van zijn campagneteam niet meer dragen omdat ze niet presidentieel genoeg zouden zijn. De kinderen op locatie dachten er echter net zo over als hij zelf. Een van de kinderen zei tegen Dean dat hij een mooie stropdas om had. Dean glimlachte van oor tot oor: "I'm glad you like the tie because there are some people in my campaign who don't like this tie. And I said, 'Too bad.'"



donderdag, november 27, 2003
Stemcomputer moet papieren backup hebben
Het nieuwe-mediatijdschrift Wired blijft zeer geïnteresseerd de ontwikkelingen rond de stemcomputers volgen. Na het stemmenteldrama in Florida in 2000 zijn veel staten driftig overgegaan op de aanschaf van stemcomputers. Maar dat is niet per se de oplossing voor alle problemen. Sterker, de stemcomputers leveren weer nieuwe problemen op. Zo is bij tal van computers de software krakkemikkig en krijgt de kiescommissie er geen zicht op of de stemming wel goed is verlopen; de meeste stemcomputers houden geen papieren bewijs achter. Aan dat laatste gaat California wat doen. Elke stemcomputer in de staat moet verplicht worden voorzien van een printer zodat er een VVPAT (Voter Verified Paper Audit Trail), een papieren stembewijs, wordt geproduceerd. Daarmee is de integriteit van de verkiezingen beter gewaarborgd. Bij hertellingen kan man terugvallen op de papieren bewijzen. De kiescommissie in Califoria verwacht dat de uitspraak in deze staat van invloed zal zijn op regelgeving in heel de VS.
De kiezer krijgt overigens niet zelf een stembewijs, maar kan de uitdraai controleren via de printer die zich naast de stemcomputer achter glas bevindt. Als het papier op is kan de hele print unit vervangen worden zodat de stemlokaalmedewerkers de uitdraai niet hoeven aan te raken. Want wat is het vertrouwen in de medewerkers groot. Niet.



Geld uit Nevada
De Amerikaanse staat Nevada is niet echt bijzonder, misschien op de kitscherige gokstad Las Vegas na. President Bush hoorde het geld al rinkelen en besloot dus naar Vegas af te reizen om wat van het gokkapitaal van anderen naar zijn campagnekas te zien te krijgen. Bush bezocht geldinzamelingen in Las Vegas en Phoenix en nam meteen een paar bejaardenhuizen op de route mee, om de nieuwe Medicare-wet aan te prijzen. Dat laatste was handig, want daarom kon hij en deel van de trip op kosten van de belastingbetaler doen. Niet dat hij zo zuinig hoeft te zijn, maar zijn spaarzaamheid is een deugd.
Nevada is een staat die de laatste presidentsverkiezingen steeds meer Democratisch is gaan stemmen, vandaar dat Bush er nog regelmatig terug zal komen om die trend een halt toe te troepen.



Peilgeil met Dean
Een Survey USA-peiling heeft goed nieuws voor Howard Dean. In Iowa, de staat waar hij met Dick Gephardt in een race verwikkeld is om de nominatie van de Democratische partij, lijkt hij aanzienlijk uit te lopen. Volgens de cijfers van de peiling staat Dean op 32 procent en Gephardt op 22. John Kerry begint op Gephardt in te lopen. Bij een eerdere SUSA-peiling swas het verschil tussen Dean en Gephardt nog maar 5 procent. Gezegd moet worden dat in andere peilingen (eerder beschreven in dit weblog) het verschil veel kleiner is, zelfs binnen de foutmarge van de peiling; een virtueel gelijkspel dus. De peiling is bovendien van voor het debat, dus de cijfers zullen wel weer veranderen.



Online stemmen mag in Michigan
De Democratische partij in Michigan heeft het plan goedgekeurd om in de presidentiële caucus van de staat stemmen via internet toe te staan. Het was niet zeker of deze maatregel goedgekeurd zou worden omdat sommigen bang waren dat het voorstel in het voordeel van Howard Dean zou uitvallen. Zijn stemmers zijn zeer thuis op het internet. Zeven tegenstanders van Dean drongen aan op verwerpen van het voorstel. Tevergeefs. Op 7 februari mogen de Democraten in Michigan dus thuis inloggen en stemmen voor hun kandidaat. Stemmen door persoonlijk langs te komen of via de post is ook toegestaan. Het vermoeden is dat het stemmen via internet populair zal zijn. In 2000 kon in Arizona via internet stemmen voor de voorverkiezingen en maar liefst 40 procent van de 86.000 stemmen kwam via het web.



Bush casht in Vegas
Iedereen wil natuurlijk weten hoeveel geld president Bush uit Las Vegas wist te halen zonder er voor te hoeven gokken. Zijn toch niet al te krappe campagnekas mocht weer 3 miljoen dollar verwelkomen. Dat is bij wijze van spreken meer geld dan Democraten als Al Sharpton en Carol Moseley Braun in hun gehele campagne bij elkaar zullen zien. Dat het perspectief hier duidelijk is. Bush heeft al minstens 108 miljoen dollar binnengehaald.
De president had overigens ook nog goed nieuws over de economie. De geplande economische groei van 7,2 procent in het derde kwartaal viel in de praktijk nog hoger uit: 8,2 procent. “The tax relief we passed is working,” jubelde de president. Het lijkt erop dat de economie inderdaad weer aantrekt.



Gephardt maakt punt van positieve discriminatie
Dick Gephardt, Democraat in hart en nieren, is een groot voorstander van “affirmative action”, wat wij in Nederland positieve discriminatie noemen. De Democraten zijn voor en de Republikeinen zijn hevig tegen. Een aantal Democratische kandidaten heeft zich wel eens afgevraagd of positieve discriminatie nou wel zo’n goed idee is. Dat was tegen het zere been van Gephardt, die meerdere malen in het Congres is opgekomen voor de zwakkeren in de samenleving. Het is volgens hem nog steeds zo dat er groepen Amerikanen, vaak de zwarten, het alleen al om hun huidskleur moeilijker hebben. Joe Lieberman en John Kerry hebben daar hun vraagtekens bij gezet en worden daarom nu door Gephardt bekritiseerd. Howard Dean, die geen voorstander van affirmative action gebaseerd op ras is, kreeg ook een veeg uit de pan. De heren zijn niet zo onder de indruk. Gephardt valt ze namelijk aan op iets wat ze begin jaren negentig hebben gezegd, maar inmiddels zijn ze veilig in het pro-“affirmative action”-kamp teruggekeerd. Een hoop lawaai om niks, zeggen ze dus.



woensdag, november 26, 2003
muzikanten tegen Bush
De Amerikaanse muzikant en DJ Moby is met een aantal linkse Amerikaanse artiesten een videoprotest begonnen tegen de herverkiezing van president Bush. Op de website www.bushin30seconds.org roepen zij op om reclamespotjes in te sturen van 30 seconden, waarin de waarheid over George Bush moet worden verteld. Uit de spots wordt een winnaar gekozen en die spot wordt uitgezonden vlak voordat president Bush de State of the Union (de Amerikaanse Troonrede) in januari 2004 zal uitspreken. Onder de juryleden bevindt zich tv- en documentairemaker Michael Moore.



Democratisch debat Iowa
Fijn debat tussen de Democratische kandidaten in Des Moines, de hoofdstad van Iowa. De stand in de peilingen was als volgt: Howard Dean en Dick Gephardt staan ongeveer gelijk in de peilingen en John Kerry probeert hard zijn campagne weer op te starten. Resultaat: Gephardt en Kerry vallen Dean aan op zijn standpunten over Medicare (ziektekosten) en de oorlog in Irak. Vraag: als je alletwee Dean aanpakt, onderscheid je je dan van elkaar of richt je dan juist de aandacht op degene die je aanvalt? Mijn mening: ik denk dat het Dean niet zoveel kan schelen dat hij van twee kanten wordt aangevallen. Hij is belangrijk genoeg om het mikpunt van kritiek te zijn. Joepie! Of zoals hij zelf zei: “I most certainly appreciate all this attention that I'm getting."
John Kerry en John Edwards namen via satelliet deel aan het debat (zij waren in Washington DC om te stemmen over de nieuwe Medicare-wet waarmee 400 miljard was gemoeid). Ook Lieberman had op het laatste moment opens heel graag meegedaan, maar dat stond de organisatie van het debat niet toe.



Twee quotes uit debat Iowa
Wat citaatjes uit het Democratische kandidatendebat in Iowa. Ze zijn van de twee meest kansloze kandidaten, dominee Al Sharpton en Carol Moseley Braun. Desondanks komen de mooiste uitspraken vaak van hun tweeën, en gaat de aandacht van de pers desondanks uit naar de opmerkingen van de koplopers.

SHARPTON: “Hi. I'm Al Sharpton. I want to run against George Bush, not against Dean, not against Gephardt. […] Nobody fights with Dean more than I do. Nobody fights with Gephardt more than I do. But all of them in their worse night's sleep is better than George Bush wide awake that I know.”

MOSELEY BRAUN: “I want to take the men only sign off the White House door.“



Arizona en New Mexico zijn hot
In het zuidwesten van de VS zullen de Democratische kandidaten meer strijd dan ooit voeren om de nominatie voor hun partij. Vroeger deden staten als Arizona en New Mexico er niet zo toe, omdat hun voorverkiezingen zo laat waren dat de winnende kandidaat al lang was komen bovendrijven. Maar beide staten hebben hun voorverkiezingsdatum naar voren geschoven en opeens zijn zij interessant geworden. De bezoeken van de kandidaten zoals afgelopen week zullen zeker niet de laatste zijn in de regio. Onderwerpen van speeches zijn: waterrechten, immigratiebeleid en casino’s. Het publiek is Indiaans, Latino of geïmporteerd uit het noorden van het land. Geen van de kandidaten komt uit de regio, dus alles is mogelijk. Politiek analisten hechten veel waarde aan het winnen in die staten, dus de kandidaten. Als brave volgelingen, steken veel tijd en geld in de campagnes aldaar. Oh, en ze hebben allemaal hun Engels-Spaanse woordenboek bij zich.



Campagne Clark heeft weer baas
De campagne van Democraat Wesley Clark heeft na zeven weken weer een campagnemanager: Paul Johnson, tot voor kort de campagnemanager van senator Bob Graham, die zich eerder dit najaar terugtrok als Democratische presidentskandidaat. Johnson is een oude rot in het vak, die in 1992 voor de presidentscampagne van senator Bob Kerrey (niet te verwarren met John Kerry) en in 1984 voor vice-president en Democratische kandidaat Walter Mondale werkte. Hij volgt Donnie Fowler op, die reeds drie weken na de kandidatuur van Clark de pijp aan Maarten gaf.



Peilgeil met Bush
Volgens een peiling van Time Magazine en CNN zegt 47 procent van de Amerikanen waarschijnlijk of zeer waarschijnlijk voor president Bush te stemmen. 48 procent zeggen dat waarschijnlijk of zeer waarschijnlijk niet te doen. Zouden de verkiezingen vandaag zijn (en helaas voor Bush is dat niet het geval) dan zou de zittende president van alle Democratische kandidaten winnen (er vanuit gaand dat ze natuurlijk niet allemaal tegelijk kandidaat zijn). Wesley Clark zou nog het dichtst in de buurt van de president komen, zegt de peiling: Clark zou met 42 tegen 49 procent verliezen. Dean zou het onderspit delven met 39 tegen 59 procent. Jaartje wachten, en dan weer even terugbladeren naar deze peiling. Ik voorspel dat er niet veel zal kloppen.



dinsdag, november 25, 2003
Hooray for Hollywood
Een keer in de vier jaar bemoeien tv- en filmsterren zich met de politiek. Dan staan ze in de rij om een kandidaat te steunen, tot groot genoegen van de kandidaat. Maar helpen die steunbetuigingen wel? Volgens Larry Sabato, directeur van het center for Politics van de Universiteit van Virginia en deskundig op het gebied van sterren en politiek hebben die steunbetuigingen geen enkele invloed: “[W]ho would vote for someone because Ben Affleck is for them? They’d have to be a blithering idiot. Generally, the blithering idiots are in the movie theaters on Election Day.”
Niet dat de sterren helemaal overbodig zijn: “Celebrities still matter. They attract media in droves and media coverage permits the candidate to get across his or her message. It’s unpaid media that may have more credibility than paid media. That’s the impact. The celebrity creates an opportunity for the candidate to get a message across, but the candidates have to do the selling job.”
Maar verder is het belang van sterrensteun gering: “The average local union president is more valuable than any of those stars because the union guy can produce votes,” zegt Sabato. “Celebrities? Most of them couldn’t get their spouses to endorse their choice. This is of great fascination to readers of Variety, and not to any real people — thank goodness.”
Toch zijn de kandidaten blij met al die steun uit Hollywood. Kijk maar welke grote namen Democratisch kandidaat Howard Dean steunen: Martin Sheen, Whoopi Goldberg, Michael Douglas, Catherine Zeta-Jones, Rob Reiner, Al Franken en Melissa Etheridge, bijvoorbeeld. Wie zou die niet op zijn lijstje fans willen hebben?
Fans van John Kerry: ondermeer Dennis Hopper, Kathleen Turner, Moby, Aaron Sorkin (schrijver van tv-serie The West Wing) en Quincy Jones.
Al Sharpton: Sean “P. Diddy” Combs en Jay-Z.
Dennis Kucinich: Ben Affleck, Danny Glover, Ed Asner, Joaquin Phoenix, Willie Nelson en Michelle Shocked.
De omgekeerde weg wordt ook bewandeld, kijk naar Ronald Reagan en Arnold Schwarzenegger. Dat is wel relevant volgens Larry Sabato: “A celebrity endorsement rarely affects any campaign significantly, but a celebrity who is a candidate starts out with two big advantages: wealth and high name identification. That combination can produce a party nomination in many cases. [I]t’s a rare party chairman who wouldn’t happily settle for an intelligent, politically oriented celebrity to carry the party’s banner in most years. Notice I said ‘intelligent’ and ‘politically oriented.’Airheads and novices, famous or not, usually implode during a campaign. Fame and money help a person win, but in and of themselves, they aren’t enough.”



Clark komt toch
Democraat Wesley Clark heeft een fondsenwerfactiviteit in New York verplaatst om zo aanwezig te kunnen zijn bij het Democratische kandidatendebat in New Hampshire in december. Dit onder druk van zijn rivalen, die het slap vonden dat hij het inzamelen van geld de voorrang gaf boven het uitwisselen van belangwekkende ideeën in de koude staat New Hampshire, thuishaven van de eerste voorverkiezingen in de VS. De geldinzameling van Clark zal nu een dag na het debat plaats vinden en hij verwacht 1,5 miljoen dollar binnen te halen.



Het grote gokken
Soms hoop je als kandidaat dat een organisatie of beroepsgroep zijn steun uitspreekt voor je campagne, soms moet je zelf je steun uitspreken. Een aantal van de Democratische kandidaten reisde af naar Albuquerque, New Mexico om op de 60ste jaarlijkse conferentie van de National Congress of American Indians te melden dat zij achter de stammensoevereiniteit van de Indianen staan. Indiaanse stammen gaven in 2002 op zijn minst 7 miljoen dollar uit aan ondersteuning van verkiezingscampagnes, dus zij zijn een groep om te vriend te houden. Overigens is Dean tegen gokken. Hij verbood dat dan ook in zijn staat Vermont toen hij nog gouverneur was. Veel Indianen leven echter ongeveer van het exploiteren van casino’s. Dus meldde Dean snel dat hij "respected and supported federal rules which allow tribal gaming." Poeh, net op tijd.



Welke andere?
Teresa Heinz Kerry, de echtgenote van Democratische kandidaat John Kerry, is erfgename van het Heinz-imperium, bekend om de ketchup. Zij staat er om bekend dat zij haar mening niet onder stoelen of banken steekt. Terwijl zij haar echtgenoot prees om zijn leiderschap en verkiesbaarheid, was zij minder positief over zijn naaste concurrenten.
Over Dick Gephardt: "[Representative] Dick Gephardt's very good, but he's not in[to] foreign relations."
Over Wesley Clark: "And General Clark certainly knows how to make war very well -- he's brilliant -- but he's not a diplomat."
Over Howard Dean: “[I]t's one thing to be appealing; it's another thing to govern."



Vakbondje voor Gephardt
Een klein bescheiden rondedansje in het hoofdkwartier van Dick Gephardt. Tenminste, dat stel ik me voor bij het bericht dat de Transport Workers of America, een van de kleinste vakbonden, met 125.000 leden, Dick Gephardt officieel steunen. Voor Iowa betekent deze “endorsement” weinig, daar heeft de vakbond slechts 80 leden. Maar omdat de vakbondsleden meestal actief worden in de campagnes, is de steun in Oklahoma voor Gephardt wel handig, want daar heeft de vakbond zo’n 9000 leden.



Meer geld voor kandidaten
Het uit het systeem van publieke financiering stappen door president Bush, Howard Dean en John Kerry is goed nieuws voor de andere kandidaten. Zij kunnen daardoor namelijk meer campagnesubsidie verwachten dan eerder het geval leek te zijn. De Federal Elections Commission rekende in eerste instantie uit dat de kandidaten slechts 40 of 50 cent kregen van elke dollar waar ze recht op hadden, maar met het vertrek van de drie uit het systeem komt dat bedrag volgens persbureau Associated Press nu op 75 tot 80 cent per dollar.
In de voorverkiezingen van 2000 kregen de kandidaten ongeveer 50 cent van elke dollar waar ze volgens de regels recht op hebben. De hoogte van het potje subsidie hangt af van hoeveel Amerikanen op hun belastingformulier het vakje aankruisen dat 3 dollar van hun belastinggeld voor die subsidie oormerkt.
In januari kunnen de kandidaten die meedoen een aardige cheque in de bus verwachten. Wesley Clark krijgt dan ongeveer 5,5 miljoen dollar uit de subsidiepot, Dick Gephardt 5 miljoen, Joe Lieberman 4 miljoen en Dennis Kucinich zo’n 3,3 miljoen dollar. Al Sharpton en Carol Moseley Braun kunnen bedragen van een paar honderdduizend dollar bijgeschreven zien. John Edwards wilde geen bedragen noemen, maar volgens de FEC krijgt hij minstens 3,2 miljoen.



maandag, november 24, 2003
Kerry probeert campagne weer op rails te zetten
De campagne van Democraat John Kerry wil nog steeds niet van de grond komen. Na het ontslag van de campagnemanager en twee andere hoge stafmedewerkers wil het niet vlotten met Kerry, die in Iowa Howard Dean en Dick Gephardt voor moet laten gaan en in New Hampshire ruim achterstaat op diezelfde Dean.
Omdat hij geen beroep doet op overheidsfinanciering van zijn campagne moet hij nog harder dan daarvoor geld inzamelen om zich staande te kunnen houden in de voorverkiezingen.
Kerry afficheert zich nu als de enige van de negen Democratische kandidaten die presidentieel is en het best in staat om Bush te verslaan in November 2004.

Kerry heeft zijn plannen voor de eerste honderd dagen van zijn eventuele presidentsschap bekend gemaakt. Prominent is zijn plan om het lobbyen aan strenge regels te onderwerpen. Afzwaaiende medewerkers van de president zullen vijf jaar moeten wachten voordat zij als lobbyist aan de slag kunnen als vervolgcarrière. Dat was één jaar. Dit om te voorkomen dat zij hun overheidsnetwerk direct kunnen gebruiken in het voordeel van de lobbyende instanties. President Clinton had net zo’n maatregel getroffen, maar vlak voor zijn vertrek had hij die ook weer ingetrokken.
Volgens Kerry is het systeem door Bush misbruikt. Diens campagnemanager in 2000, Joe Allbaugh, leidt nu een bedrijf dat toegang tot de overheid verkoopt voor andere bedrijven die willen profiteren van de opdrachten die worden verstrekt voor de wederopbouw in Irak.
Ook wil Kerry dat alle contacten tussen lobbyisten en overheidsfunctionarissen openbaar worden gemaakt, net als alle wetgeving die door lobbyisten via Congresleden is toegevoegd aan wetgeving.
Nog meer plannen:
- de relatie met de Verenigde Naties herstellen
- zijn plannen voor de gezondheidszorg naar het Congres brengen
- een minister van justitie aanstellen die de rechten van individuen beschermt in plaats van inperkt



Edwards schrijft emoties van zich af
Het is duidelijk boekenseizoen. Ook senator John Edwards van North Carolina, tevens Democratisch presidentskandidaat, komt met een biografie. In het boek, Four Trials, beschrijft het de belangrijke zaken die hij is tegengekomen in zijn 20 jarige juridische carrière, waarin hij vooral consumentenzaken aanpakte. Ook beschrijft hij welke twee momenten in zijn persoonlijke leven hem hebben gemaakt tot wat hij is: zijn jeugd als zoon van een textielarbeider in North Carolina en het verlies van zijn 16-jarige zoon door een verkeersongeluk, een emotioneel onderwerp waar hij het niet graag over heeft. Het boek moet een beter inzicht verschaffen in het leven van Edwards, wil een monument zijn voor zijn overleden zoon en een politiek document waarmee hij zichzelf neerzet als iemand die opkomt voor de onderdrukten in de samenleving.
Edwards kan alle publiciteit gebruiken, want hij staat overal achter in de peilingen. Het boek komt dus geen moment te vroeg. Edwards bracht eerder een boek uit, Real Solutions, waarin hij zijn politieke ideeën beschreef.



Integere Lieberman
Democratische kandidaat Joe Lieberman hamert op integriteit als thema van de verkiezingen. Hij sprak in California over het gebrek aan integriteit in het huidige Witte Huis. "George Bush has compromised the people's trust in their government and confidence in their economy by handing over public policy to private interests. He has not just let them inside, he has often put them in charge of the very federal agencies created to protect the people." Daarnaast beschuldigde Lieberman Bush er van dat hij lobbyisten heeft benoemd op plekken waar zij controle uitoefenen op de industrieën die zij juist vertegenwoordigen. "When you put these public agencies, these watchdogs, in the hands of private interests they are supposed to oversee, you turn the meaning of government on its head," zei Lieberman in Palo Alto, California, tijdens een campagnebezoek.



Buitenlands beleid van Clark
Democratische kandidaat Wesley Clark heeft zijn plannen voor de buitenlandse politiek van de VS gelanceerd. Hij wil een alternatief voor het unilaterale beleid van president Bush, die daarmee volgens de ex-generaal de NAVO kapot maakt.
Clark is dus voor “Collective preemption” tegen terrorisme en de verspreiding van niet-conventionele wapens, waarbij de VS niet alleen, maar samen met de bondgenoten zorgt voor collectieve veiligheid en afschrikking. Clark pleit voor een Atlantic Charter, dat voor de veiligheid van de VS en Europa tot ver buiten hun grenzen zal gaan zorgen. De VS moet het recht houden om actie te ondernemen wanneer de bondgenoten die niet steunen. Clark wil ook Israël en een aantal Arabische landen uitnodigen om aan dat Atlantische charter deel te nemen.



MoveOn.org spot met Bush
Niet alleen kandidaten maken tv-reclames, ook actiegroepen doen dat. De linkse organisatie MoveOn.org heeft zijn eerste van vele spotjes gemaakt waarin zij het falen van president Bush onder de loep nemen. In dit eerste spotje noemen zij de president een “misleader” en geven ze hem de schuld van het verlies van meer dan 2 miljoen banen in de VS.
De spot meldt dat Bush de eerste president sinds Herbert Hoover is die zijn regeringsperiode eindigt met minder banen dan er waren. De spot eindigt met de vraag: "Didn't George Bush say his tax cuts would create jobs?"
MoveOn.org is van plan miljoenen in te zamelen om soortgelijke spotjes te kunnen maken en verspreiden. De organisatie heeft 1,8 miljoen leden en bestaat als internetgemeenschap. Grote donateur is biljonair en Bush-tegenstander George Soros.



Republikeinen voor Bush
De Republikeinse partij heeft een eerste reclamespotje gemaakt. Daarin wordt president Bush geportretteerd als de sterke leider die vecht tegen het terrorisme en waarin de suggestie wordt gewekt dat de Democraten die strijd schuwen.
In de spot zijn fragmenten te zien uit de State of the Union-speech van Bush waarin hij meldt dat de dreiging van terrorisme voortduurt. "Our war against terror is a contest of will in which perseverance is power." Daarna komt de volgende tekst in beeld: "Some are now attacking the president for attacking the terrorists."
De spot zal een aantal keer worden uitgezonden in Iowa, vlak voor een uitzending van een van de debatten tussen Democratische presidentskandidaten. Wellicht zal de spot ook te zien zijn in New Hampshire. De president probeert boven het verkiezingscircus te staan en het Witte Huis heeft zichzelf dus gedistantieerd van de commercial. De president komt binnenkort zelf met zijn eerste tv-reclame, waarin de sterke punten van de president zullen worden uitgelicht.



zondag, november 23, 2003
Kritiek op Dean
De economische plannen die Howard Dean vorige week presenteerde, zijn door zijn Democratische concurrenten overladen met kritiek. In de plannen stond een sterke herregulering van industrieën centraal en dat is het mikpunt van de kritiek. Die plannen zouden namelijk leiden tot herinvoering van “big government” en dat had president Clinton nu juist afgeschaft.
Joe Lieberman: "He would give us a treacherous trifecta of policies that turn back the economic clock: new trade barriers, a larger tax burden on our middle class and now bigger bureaucracy. Either he doesn't know how to turn the economy around, or this is another reckless mistake."
Wesley Clark vindt de plannen "a major departure from the proven economic strategy" van de regering-Clinton. "You can't win a general election if you abandon the very proven policies that were the cornerstone of our party's success," voegde Clark toe.
De Dean-campagne reageerde laconiek op de kritiek. Woordvoerder Jay Carson zei: "If Democrats in this race want to side with big corporations over regular people, that's their choice. Howard Dean is going to grow the economy and reestablish the trust of the American people."



Debat Des Moines
Maandag debatteren acht van de negen Democratische presidentskandidaten in Des Moines, Iowa. Alleen Joe Lieberman komt niet opdagen, want die voert geen campagne meer in de staat en vindt het dus niet nodig om zich daar nog te laten zien, in tegenstelling tot Wesley Clark, die ook niet actief campagne voert in Iowa, maar zich er in het debat wel komt verantwoorden. Nieuwszender MSNBC zal het debat rechtstreeks uitzenden, en nieuwslezer Tom Brokaw van NBC News zal het debat leiden.



Hogere opkomst of verkiezingsbeïnvloeding?
De Democratische partij van de staat Michigan is van plan de opkomst van diens presidentiële caucus te vergroten door het stemmen via internet toe te staan, ondanks kritiek dat dat in het nadeel is van arme kiezers en minderheden, die beiden waarschijnlijk geen computer bezitten.
Zaterdag is er over gestemd en als het stemmen via internet is toegestaan zal dat de uitslag beïnvloeden, want dan zijn de kansen voor Dean het grootst, omdat hij veel aanhang juist via internet heeft verzameld. Ik weet de uitslag nog niet, maar die volgt ongetwijfeld.



Plannen Dean
De koploper bij de Democratische kandidaten Howard Dean heeft zijn onderwijsplannen bekend gemaakt. Hij heeft 110 miljard dollar in tien jaar vrij gepland voor crècheopvang voor alle vierjarigen en financiële steun voor nog 1,4 miljoen kinderen. Daarnaast maakt hij 2 miljard vrij voor “Welcome babies”, een initiatief dat zich inspant voor het voorkomen van mishandeling van kinderen. Dure plannen, die hij wederom wil bekostigen uit het intrekken van de belastingverlagingen van president Bush en het stopzetten van miljarden dollars steun aan de Amerikaanse industrie. Dean maakte dit bekend tijdens een campagnestop in Manchester, New Hampshire. Daarbij liet hij niet na te melden hoe weinig de president doet op dit gebied.



Peilgeil met Bush
Een peiling van de Los Angeles Times van afgelopen donderdag wijst uit dat de Amerikanen de persoon Bush meer waarderen dan zijn beleid. Hij krijgt de steun van 54 procent van de ondervraagden, maar die vinden tegelijkertijd dat hij het op de belangrijke punten Irak en economie niet goed doet. De helft van de ondervraagden denkt dat de president weet waar hij met het land naar toe wil en denkt dat hij wel herkozen zal worden. De andere helft denkt van niet.
De uitslag is gelijk aan die van de andere peilingen. Zelfs de politieke tegenstanders van Bush hebben moeite om de president persoonlijk een vervelende man te vinden.




© Marc van Gestel 2003 - 2004