De Amerikaanse presidentsverkiezingen 2004

Nog tot de presidentsverkiezingen van 2008


Home
About this weblog
Bronnen
Mail mij
Atom
This gif is freely copyable. Just right click, save Powered by
RSSify at WCC

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

zaterdag, mei 01, 2004
Medaillewerpen
Even ging het verhaal dat John Kerry zijn oorlogsonderscheidingen die hij verdiende tijdens zijn diensttijd in Vietnam niet meer had. Hij zou ze hebben weggegooid vlak na zijn terugkeer uit Vietnam, tijdens een demonstratie in Washington. In een tv-interview 23 jaar geleden, dat natuurlijk is teruggevonden, had de toen jonge Kerry gezegd dat hij zijn medailles had weggegooid. In het interview zei hij letterlijk dat hij "I can't remember, six, seven, eight, nine medals" had weggedaan. Dat blijken achteraf medailles van andere veteranen te zijn geweest, die niet bij het protest aanwezig konden zijn. Zelf had hij alleen lintjes weggegooid, en niet zijn medailles. Want daar was hij, en is hij nog steeds, trots op. Zoals u ziet, vindt Kerry altijd in alles de nuance. Blijft natuurlijk dat er van zo'n niet al te belangwekkend detail weer een opgeblazen zaak wordt gemaakt. Tot genoegen van de Republikeinen, die ongetwijfeld dat interviewfragment hebben ontdekt.



Houtskool voor Bush
De Bush-campagne is momenteel druk bezig om vrijwilligers aan de basis te werven. Over het hele land worden barbecues en andere feesten gehouden in de hoop mensen zo ver te krijgen dat ze plaatselijk actief worden voor de herverkiezingscampagne van de president, of dat ze op zijn minst op hem zullen stemmen. Afgelopen donderdag hielden Republikeinen door de hele VS 5184 feestjes. Vrijwilligers mochten deelnemen aan een conference call met vice-president Dick Cheney en de president verstuurde persoonlijke brieven (net zo persoonlijk als die van de Wehkamp en Postcodeloterij, overigens) naar de organisatoren van de barbecues, voor te lezen tijdens het eten van de verkoolde hamburgers.
In juli staat weer zo'n feestdag gepland.



Geldscheppen met Kerry
Het fondsenwerven bij de Democraten gaat op rolletjes. Hoewel de achterstand met president Bush blijft, haalt de Democratische kandidaat drie maanden eerder dan gepland de 80 miljoen dollar. Voor de Democratische conventie eind juli wil de campagne 100 miljoen dollar binnenhalen. Met de tour langs 20 staten wilde Kerry 20 miljoen binnenhalen, maar dat werd 34 miljoen. Daarnaast kwam 34 miljoen dollar binnen via de website en minstens 12 miljoen door bedelbrieven en –telefoontjes. Meer dan 400.000 Amerikanen deden donaties. Vorig jaar haalde Kerry al 25 miljoen dollar binnen, wat het totaalbedrag op meer dan 105 miljoen dollar. Dat is ongeveer het bedrag dat Bush in 2000 verzamelde. Dit jaar staat Bush al op meer dan 185 miljoen, en heeft daar al een derde van uitgegeven.
Kerry nam een tweede hypotheek van 6 miljoen op zijn huis in Boston om zijn voorverkiezingscampagne op gang te houden en kwam vrijwel blut uit de voorverkiezingen. Daarna is het allemaal een stuk beter geworden.
Kerry beloofde vroeg in de campagne dat hij, hoewel hij afzag van overheidsfinanciering, niet meer geld zou inzamelen dan het maximumbedrag dat toegestaan was om voor overheidsfinanciering in aanmerking te komen. Die belofte is blijkbaar van tafel.



Lachen om het circus
NBC's "The Tonight Show with Jay Leno":
"Al Gore has donated $6 million that he had left over from his presidential campaign to help the Democrats win back the White House. Think about it, he had $6 million left over, he only lost by what, 500 votes? Do you realize, if Al Gore had given each of those voters $12,000, he'd be president right now?"

CBS's "Late Show with David Letterman":
"President George Bush and his little buddy Dick Cheney ... testified together before the 9/11 commission for about three hours and 10 minutes.
"Here's the condition of the testimony: No transcript, no records whatsoever, no evidence that it ever happened; it's just like President Bush and the National Guard."



vrijdag, april 30, 2004
Gore superdonateur
De Democraten houden weer van Al Gore. Vooral natuurlijk omdat hij besloten heeft om 6 miljoen dollar die hij nog over had van zijn presidentscampagne van vier jaar geleden (waarom heeft hij die toen niet ingezet? In Florida ofzo?) in te zetten om Democratische kandidaten, inclusief John Kerry, te helpen verkiezen in november.
Op zijn website Algore04.com gaf Gore een verklaring: "I want to help John Kerry become president and I want to help Democrats retake control of the US Senate and House of Representatives."
Gore geeft geld aan het Democratic National Committee (maar liefst 4 miljoen), aan de Democratische Senaatscampagne en de Democratische Congrescampagne. Het Democratisch comité in zijn thuisstaat Tennessee (die hij in 2000 verloor) krijgt ook geld, 250.000 dollar.
Het geld dat Gore over had uit het potje van zijn "Recount Fund", waar de inspanningen rond de hertelling van de stemmen in Florida mee werd bekostigd, gaat naar de Democratische partij in Florida.



Nixon sprak over Kerry
President Richard Nixon blijkt in de dagen van John Kerry's anti-Vietnam-activisme regelmatig met medewerkers over Kerry gepraat te hebben. Vooral de acties van Vietnam-veteranen op de Mall gaf reden tot discussie. Er zijn wat fragmenten van dergelijke discussies boven water gekomen:

Nixon, over de persaandacht voor de veteranenactie: ''[Of] course the real, one of the real problems, this goddamn press is so [unintelligible] unfair. They, they don't give our Republicans who are out tryin' to answer these people, and they put 'em on. Apparently the guy that's really good, the only good one of the damn veterans group, only good from a PR standpoint, is Kerry ..... [the] news [is] all Kerry.''
Vier dagen later sprak hij nogmaals over Kerry met zijn secretaresse, Rose Mary Woods.
Woods: ''I think people are getting sick to death seeing nothing on their television but those bums.''
Nixon: ''Really? ..... they ran, you know, that, that fellow Leary or - ''
Woods: ''Kerry.''
Nixon: ''Kerry so much. He was very, very good, they say.''
Daarna vertelde Nixon over een roddel dat Kerry helemaal niet op de Mall had geslapen, samen met zijn legermaatjes
'Nixon: ''He wasn't livin' down there with those guys.''
Woods: ''No.''
Nixon: ''He's livin' out in a posh pad in Georgetown. That's where he was.''




Lieberman: geen ruzie over Irak, aub
Joe Lieberman mag dan wel geen Democratisch kandidaat meer zijn, dat betekent niet dat hij zijn moment in de spotlights niet meer zoekt. Afgelopen maandag riep de Democratische senator de in Amerika strijdende partijen op om toch maar de strijdende partijen in Irak (en dan vooral de Amerikanen natuurlijk) buiten de verkiezingsstrijd te houden. Zo'n strijd demoraliseert alleen de troepen maar en moedigt de vijand aan. Dat moet dus niet. Volgens Lieberman liggen de standpunten van de beide partijen over de strijd in Irak toch al niet zo ver uit elkaar. "[T]he two sides [must] secure a political peace here at home to help achieve a military victory in Iraq." Joe Lieberman, de verkiezingsvredesduif.



Kerry op jacht
De laatste tijd duiken steeds meer berichten op dat de wapeneigenaren niet zo blij zijn met president Bush. John Kerry heeft die geruchten ook gehoord en laat zich fotograferen terwijl hij op jacht is. Hij houdt niet alleen van jagen, zegt hij tegen journalisten, maar ook van het bereiden en eten van zijn vangst. Indrukwekkend.
Maar erg veel wapeneigenaren zal Kerry toch niet voor zich weten te vinden, ondanks de twijfels van die mensen over president Bush. Kerry is voor strenge wapenwetgeving. En zoals de voorzitter van de Citizens Committee for the Right to Keep and Bear Arms zegt: "[Bush is] not with us 100 percent of the time. He is with us 90 percent of the time. John Kerry is with us 0 percent of the time. Gun owners don’t have much of a choice."



Lachen om het circus
NBC's "The Tonight Show with Jay Leno":
"Today is my birthday, I got a lovely gift. Somebody gave me the new John Kerry answering machine. The only problem, it doesn't have a message...
"Tomorrow President Bush and Vice President Dick Cheney are scheduled to testify before the 9/11 commission. Right now they're finalizing the seating arrangements, should Bush sit on Cheney's right knee or left knee?"



donderdag, april 29, 2004
Weerwoord voor Kerry
Dick Cheney, zo is inmiddels welbekend, viel tijdens een rede op de campus van Westminster College in Montana, John Kerry keihard aan op zijn kwaliteiten op buitenlands en defensiegebied. Dat viel niet bij iedereen in de smaak. Niet bij de Democraten (de reacties zijn luid een duidelijk), maar ook niet bij de voorzitter van Westminster College, Fletcher Lamkin. Die vond het belachelijk dat Cheney een toespraak op zijn instituut misbruikte voor een verkiezingspraatje. Cheney zou komen praten over buitenlands beleid, hij kwam niet voor een hakpartij, zo begreep Lamkin dat tenminste: "I must admit that I was surprised and disappointed that Mr. Cheney chose to step off the high ground and resort to Kerry-bashing for a large portion of his speech." Lamkin heeft daarom John Kerry ook uitgenodigd voor een toespraak.
De locatie is een historische: in 1946 waarschuwde Winston Churchill hier voor een IJzeren Gordijn dat over Oost-Europa dreigde te vallen.



Hoeveel gedelegeerden hebben de kandidaten nu?
Tijd voor een overzichtje van de verdeling van gedelegeerden to nu toe, voor beide partijen. John Kerry heeft er dinsdag weer een paar bij gekregen en dat brengt de stand op:

Democraten
Kerry: 2,485
Edwards: 550
Dean: 157
Clark: 73
Kucinich: 31
Sharpton: 25
Geen voorkeur: 8
Lieberman: 2
Gephardt: 2
Anderen: 1
Nodig voor nominatie: 2162
Totaal: 4322
Nog te verdelen: 988

Republikeinen
Bush: 1,454
Anderen: 0
Nodig voor nominatie: 1255
Totaal: 2509
Nog te verdelen: 1,055



Kerry jokt over dreiging terugdraaien recht op abortus
Factcheck.org heeft weer kritisch naar tv-reclames gekeken. De feiten blijken toch weer anders dan de kandidaten ze doorgaans voorstellen in hun spotjes.
Zo claimt Kerry dat de Amerikaanse Hooggerechtshof slechts 1 stem is verwijderd van het onwettelijk verklaren van het recht van de vrouw om te kiezen (voor abortus). Maar volgens Factcheck.org zijn dat er twee. Tien jaar geleden stemde het Hooggerechtshof om te zien of Roe v. Wade (de rechtszaak uit 1973 die abortus legaliseerde) weer teruggedraaid kon worden. Toen werd de terugdraaiing verworpen met 5 tegen 4. Maar in de tien jaar daropvolgend ging een tegenstander van Roe v. Wade met pensioen en werd vervangen door een voorstander. Nu zou de uitslag dus 6 tegen 3 zijn. Dat neemt niet weg dat als in een eventuele tweede termijn van president Bush (een van de) voorstanders in het Hooggerechtshof van recht op abortus met pension gaat, Bush niet zal nalaten een kandidaat (af kandidaten) te nomineren die tegen abortus is.



De Democratische voorverkiezingsagenda
De laatste etappes in de voorverkiezingen. Het is voorlopig nog niet voorbij met de Democratische voorverkiezingen, al mocht u er anders over denken. De volgende staten zijn nog aan de beurt (Puerto Rico is een caucus):

Indiana: 4 mei 4 (67 gedelegeerden)
Nebraska: 11 mei (24)
West Virginia: 11 mei (28)
Arkansas: 18 mei (36)
Kentucky: 18 mei (49)
Oregon: 18 mei (46)
Alabama: 1 juni (54)
South Dakota: 1 juni (14)
Puerto Rico: 6 juni (51)
Montana 8: juni (15)
New Jersey: 8 juni (107)



Lachen om het circus
NBC's "The Tonight Show with Jay Leno":
"President Bush's campaign is now attacking John Kerry for throwing away some of his medals to protest the Vietnam War. Bush did not have any medals to throw away, but in his defense he did have all his services records thrown out."
"There is this rumor that the administration made a deal with the Saudis to lower gas prices before the election. President Bush was asked today if there was any quid pro quo with the Saudis. He said I wouldn't know, I don't speak Saudi Arabian."
"John Kerry reportedly flew in his private hairdresser before his "Meet the Press" interview for a total cost of $1,000. That's $1,000 for a haircut, which sounds like a lot, but have you seen the size of Kerry's head."

CBS's "The Late Show with David Letterman":
"(There's) controversy about Democratic nominee John Kerry throwing away his military medals and ribbons. Not to be outdone, today President Bush threw away his Alabama National Guard spotty attendance ribbon."



woensdag, april 28, 2004
Voorverkiezingen in Pennsylvania
Ze zijn er nog, de Democratische voorverkiezingen. Gisteren in Pennsylvania en hier zijn de voorlopige uitslagen:

Kerry: 74% (alle 53 gedelegeerden)
Dean: 10
Edwards: 10
Kucinich: 4
LaRouche: 2

Morgen een lijstje van alle nog te verwachten Democratische voorverkiezingen.



Kerry: En Bush dan?
John Kerry wil alsnog bewijzen zien dat president Bush ook daadwerkelijk in de National Guard heeft gediend tijdens de oorlog in Vietnam. Hij is het zat dat er de heel tijd moeilijk wordt gedaan over zijn eigen tijd in Vietnam ("Ik ging tenminste nog") en of hij zijn militaire onderscheidingen wel had verdiend, dat hij de Republikeinse president maar weer eens ter verantwoording roept over zijn vlieguren in Alabama.
Of zoals Kerry het zei tegen NBC News: "If George Bush wants to ask me questions about that through his surrogates, he owes America an explanation about whether or not he showed up for duty in the National Guard. Prove it. That's what we ought to have. I'm not going to stand around and let them play games." Kerry was de laatste keer vooral heel hard aangevallen door vice-president Dick Cheney, die nooit in dienst is geweest, want hij had in die tijd "andere prioriteiten."



Clintons memoires komen er aan
De kogel is door de kerk: de memoires van oud-president Bill Clinton zullen eind juni verschijnen. De promotie zal al in de weken daarvoor starten, met de aftrap op BookExpo America, de jaarlijkse beurs van de boekenbranche. De titel van het boek is "My life" en volgens de uitgever is het the fullest and most nuanced account of a presidency ever written, and one of the most revealing and remarkable memoirs I have ever had the honor of publishing." Dat klinkt heel erg als de achterflap.
Clinton ontving tussen de 10 en 12 miljoen dollar als voorschot. De eerste druk zal 1,5 miljoen exemplaren zijn, gezien het succes van het boek van zijn vrouw (Living History) een redelijke inschatting. Maar mocht het succes van Clintons boek minder zijn dat dat van zijn vrouw dan bevindt hij zich in goed gezelschap: de memoires van Gerald Ford en die van Ronald Reagan waren ook minder succesvol dan die van hun echtgenotes. Maar mocht het een succes zijn, dan kan dat positieve gevolgen hebben voor de campagne van John Kerry, al zal dat effect nooit te meten zijn.



Heinz Kerry: uitstel graag
Teresa Heinz Kerry heeft uitstel aangevraagd voor het opsturen van haar belastingpapieren over 2003. Eerder had ze al gemeld niet van plan te zijn haar belastinggegevens openbaar te maken. De presidentskandidaten hoven het ook niet maar doen dat wel, omdat dan duidelijk is of en hoeveel eigen geld zij in hun campagne steken. Voor echtgenotes van kandidaten geldt zo'n verplichting dus ook niet, al is het wel een halve gewoonte geworden om haar gegevens ook bekend te maken. Maar Heinz Kerry, zoals bekend erfgename van het enorme Heinz-fortuin, heeft om begrijpelijke redenen geen zin om al haar rijkdom maar aan iedereen tentton te stellen.
Het uitstel wordt gezien als een politieke zet. Wanneer het uitstel ten einde loopt is namelijk de Democratische conventie achter de rug en is elke Amerikaan op vakantie of zit die naar de Olympische Spelen te kijken. Geen aandacht dan dus voor de belastingpapieren van mevrouw Kerry. Behalve dan dat er ook helemaal niets zal zijn om nieuwsgierig naar te zijn, omdat Teresa dan nog steeds niet haar belastingpapieren openbaar zal maken. Hoe goed ik haar beweegredenen ook begrijp, toch wordt de zaak een campagne-issue, om de doodeenvoudige reden dat de Republikeinen er een issue van zullen maken. Dat levert namelijk heel veel punten op: steenrijke vrouw van Democratische kandidaat heeft kennelijk iets te verzwijgen. Afwachten dus of en wanneer de Kerry's eieren voor hun geld kiezen.



Peilgeil met president Bush
Ondanks de instabiele situatie in Irak en de maand met de meeste Amerikaanse doden, is in april het rapportcijfer voor het beleid van president Bush gestegen. Zijn overall approval rating nam met 5 procent toe, tot 48 procent. Dat blijkt uit cijfers van het Pew Research Center for The People & The Press. Maar een flinke 48 procent blijft afkeurend over hoe Bush het in Irak aanpakt en maar 36 procent denkt dat Bush een echt plan heeft om de onrust in Irak op te lossen. Die laatste cijfers bleven redelijk stabiel vergeleken met begin januari.



De auto's van familie Kerry
Vorige week was ecoweek, dankzij Earth Day. President Bush kwam met allemaal plannen om de wereld er schoner en beter van te maken (maar ja, dat deed hij vier jaar geleden ook, en dat leverde ook niets concreets op), dus John Kerry wilde niet achter blijven. Hij stelde dus voor om auto's verplicht zuiniger te laten worden, door alleen nog maar motoren te laten produceren die wel 35 mijl per gallon rijden. Maar wat ontdekte een oplettende journalist? Een van de auto's is een SUV, zo'n stoere auto die op ruw terrein uit de voeten kan (bijvoorbeeld van thuis naar de shopping mall) en die ongeveer 1 op 1 rijdt (OK, ik overdrijf, maar niet veel). Kerry ontkende, maar moest niet veel later schoorvoetend toegeven dat hij weliswaar geen SUV had, maar zijn vrouw wel. Een Chevrolet Suburban, om precies te zijn, met 14 mijl per gallon. Nou mag dat natuurlijk best (hoewel de milieuactivisten nu hard zullen roepen: nee hoor, dat mag helemaal niet), maar geef dat dan tenminste meteen toe. Je kan best een SUV hebben en voor zuiniger auto's zijn, maar overtuigend is je argument dan niet meer. Tegen de Detroit News had Kerry eerder gezegd wat voor auto's ze allemaal hebbe, in de Kerry Family: "We have some SUVs. We have a Jeep. We have a couple of Chrysler minivans. We have a PT Cruiser up in Boston. I have an old Dodge 600 that I keep in the Senate. ... We also have a Chevy, a big Suburban." Maar de meeste auto's, en de meeste oprijlanen waar ze opstaan bij de verschillende huizen, zijn van zijn vrouw. Tsja. Dat is eigenlijk het enige dat ik hierop kan zeggen.



Lachen om het circus
NBC's "The Tonight Show with Jay Leno":
"President Bush told the Iraqi people we are not going to cut and run while I am in office. The Iraqi people said yeah, well what about next year when you're not in office?"
"According to Bob Woodward's new book 'Plan of Attack' Dick Cheney and Colin Powell do not like each other. John Kerry commented by saying if I am elected my cabinet will not be divided. Like me they will remain neutral and not take sides on any issue."

CBS's "The Late Show with David Letterman":
"John Kerry has now released his medical records and it turns out that John Kerry still has some shrapnel embedded in his left thigh. Coincidentally, President Clinton also has that. Actually it's one of Monica's ear-rings."



dinsdag, april 27, 2004
RTL 4 begint West Wing met serie 2
Handig van de jongens van RTL 4. Na de hele Idols-heisa wordt het tijdslot ingenomen door The West Wing. Op zich goed nieuws, behalve dan dat ze beginnen met serie 2. Serie 1 eindigde met een cliffhanger van jewelste, maar wie kan zich die nog herinneren van een paar jaar geleden? Maar goed, RTL 4 zendt The West Wing uit, dus we mogen niet te hard zeuren. Ze beginnen met een dubbelaflevering: "In the shadow of the gunmen." Serie 1 eindigde met een schietpartij in Roslyn (tenminste zo staat het in de ondertitels. Volgens mij moet het Rosslyn zijn, net aan de andere kant van de Potomac in Virginia, dus vlak bij Washington). Veel geschiet, en de grote vraag is: "Who shot JR?" Ik bedoel: vliegen er nog castleden uit de serie? U ziet het binnenkort bij RTL 4.

(Met dank aan Lucas)



Weg met Cheney?
Timothy Noah van het internettijdschrift Slate vindt het helemaal niet zo'n gek plan wanneer president Bush zijn vice-president, Dick Cheney, dumpt van de ticket. Eerder dit jaar gonsde het gerucht al door Washington, maar toen nog leek de president vastberaden om met Cheney door te gaan.
Vijf keer eerder in de presidentsgeschiedenis haalde een vice-president het niet op de herverkiezingsticket. Driemaal won de zittende president (Abraham Lincoln en Franklin D. Roosevelt, (2 keer)), en tweemaal verloor de zittende president (Benjamin Harrison en Gerald Ford). Dus de wijziging hoeft niet meteen een verlies te veroorzaken. Het kan natuurlijk zijn dat een gedumpte vice-president zich uit wraak kandidaat stelt voor het presidentschap, maar dat zit er bij Cheney niet in.
Volgens Noah is Cheney een polariserende factor. Hem dumpen zou Bush dus helpen bij de swing voters, die doorgaans zeer gematigd zijn. Havik Cheney dumpen is handig want het geeft een signaal naar de tegenstanders van de oorlog in Irak, maar tegelijkertijd kan de president zeggen dat Cheney zich om gezondheidsredenen terugtrekt (Cheney heeft al enkele malen als Veep een hartaanval gehad). Een laatste reden is dat iedereen zich al tijden afvraagt wie er nu de baas is in het Witte Huis, Bush of Cheney, die door velen hoger en doortrapter wordt ingeschat dan de president. Dump Cheney en je bent ook van dat probleem af. Maar ja, als Cheney echt de baas is in het Witte Huis, dan vertrekt hij natuurlijk nooit. Of we nu conclusies moeten trekken als Cheney aanblijft als kandidaat voor het vice-presidentschap, dat durf ik niet te zeggen.
Maar even serieus. Een vice-president doet er in de verkiezingen helemaal niet toe. Het gaat om wat de zittende president allemaal heeft uitgespookt de afgelopen vier jaar en wat de kiezers daar van vinden. Wie er vice-president is heeft daarop gene beslissende invloed.



Peilgeil met jonge kiezers
Newsweek houdt met enige regelmaat een peiling onder jonge kiezers, de GENEXT-peiling. Uit de recentste peiling blijkt dat John Kerry langzaam de steun van jonge kiezers (18- tot 29-jarigen) aan het verliezen is. Niet al te lang geleden had Kerry een voorsprong van meer dan tien procent op president Bush onder de jonge kiezers, maar nu komt Bush binnen de foutmarge: Kerry leidt nog met 45 tegen 42 procent. In februari was het verschil 56-42.
De steun lijkt weg te glijden voor Kerry. Acht weken geleden had hij in een Newsweek-peiling over de hele bevolking een voorsprong van 48 tegen 45 procent, in de recentste AP/Ipsos-peiling leidt Bush weer met 45 tegen 44 procent. Allemaal gerommel binnen de foutmarge overigens, net als de meeste andere peilingen. Maar de "schijnbare" voorsprong lijkt Kerry kwijt te zijn, en dat is voor de verschillende media genoeg om de alarmbellen te luiden en meters krantenpapier of minuten zendtijd aan te besteden. En dat gaat dit jaar nog vele malen gebeuren.
Oh en die jonge kiezers, waarom haken die af bij Kerry? De analisten gokken dat het komt door een aantal factoren, zoals de tv-spotjeslawine van de Bush-campagne, de komst van Ralph Nader (die ook vier jaar geleden een grote aantrekkingskracht op jonge kiezers had) en de perceptie dat Kerry's campagne maar niet kan omschakelen van voorverkiezingsstand naar algemene verkiezingsstand. Dat is de eerste keer dat ik daarover hoor dit jaar, maar er zit wat in: president Bush doet al vanaf het begin alsof de nationale campagne is begonnen, en Kerry moet nog wennen aan het feit dat hij de democratisch kandidaat is. Misschien dat het voorstellen van een vice-presidentskandidaat hem dat zetje geeft dat hij nodig lijkt te hebben.



Problemen bij detectiepoortjes
Uit de militaire gegevens die John Kerry op zijn website heeft gezet, blijkt dat hij ene nog stoerdere oorlogsheld is dan zijn aanhang al dacht: hij blijkt nog bomsplinters in zijn lichaam te hebben, en wel in zijn linkerdij. Een verwonding in het leger levert een Purple Heart-onderscheiding op. Kerry heeft er drie, en van een van de drie zit dus nog een aandenken in zijn been. Verder blijkt uit de papieren dat Kerry in de vier jaar dat hij in de marine diende ademhalingsproblemen had (maar at kwam volgens Kerry's arts niet door het gebruik van Agent Orange door het Amerikaanse leger).
Critici vroegen zich af of Kerry's verwondingen in Vietnam wel erg genoeg waren om in aanmerking te komen voor een onderscheiding. Bij drie onderscheidingen was het einde oefening en mocht Kerry weer terug naar de VS. De critici beweren dat Kerry bij één van de verwondingen heeft overdreven en zijn medaille eigenlijk niet verdiende. De splinters doen volgens Kerry pijn als het regent. Altijd handig.
Kortom: als u in hetzelfde vliegtuig met hem mee moet: probeer voor hem te staan als u door de detectiepoortjes moet, anders kon het nog wel even duren (het vliegtuig zal toch wel vertraging krijgen, want Kerry wil natuurlijk wel mee).



Peilgeil in California
In California is president Bush niet eerder zo impopulair geweest als bij de laatste peiling van de Los Angeles Times. Vooral waardering over hoe de president de oorlog in Irak leidt is gedaald: 56% van de inwoners van California is het niet eens met zijn beleid. Tweederde is bang dat Irak een tweede Vietnam wordt.
Als de verkiezingen vandaag gehouden zouden worden zou John Kerry met 53% - 41% winnen in de staat. Als Ralph Nader mee zou doen, wint Kerry nog, met 49% tegen 39% voor Bush en 6% voor Nader. Slechts 6% van de kiezers heeft nog geen keus kunnen maken, weinig voor verkiezingen die nog zo ver weg zijn.



Nader: Mag ik je "veep" zijn, Howard?
Het schijnt oud nieuws te zijn, maar ik had het nog niet eerder gehoord, en het vergt bovendien goed tussen de regels doorlezen. Volgens de New York Daily News heeft Ralph Nader zes maanden geleden Howard Dean, toen nog de meest voor de hand liggende Democratisch presidentskandidaat, een opvallende ruil aangeboden: Nader zou geen campagne als onafhankelijke kandidaat beginnen als Dean hem als vice-presidentskandidaat zou kiezen. Derdehands nieuws, want ik lees het bij CBS News, dat het weer van de New York Daily News heeft, die het op zijn beurt weer hoorde van een van de strategen en opiniepeilers van Howard Dean, Paul Maslin. De woordvoerder van Rallph Nader, Kevein Zeese, ontkende het hel verhaal meteen, want Nader "Never had any interest in being anyone’s vice president, and he has never had any intention of running as a Democrat."
Maar volgens Maslin bracht Nader Dean een bezoek vlak nadat Al Gore zijn endorsement had uitgesproken voor Dean. Na een gesprek over ditjes en datjes kwam het hoge woord er uit, volgens Maslin: "Then he stopped talking as one of his aides asked: ‘Has the governor given any thought to who he will name as a running mate?’ Ford responded that it was way too early. After an awkward silence the conversation resumed. '"It seemed to all of us like a prearranged question,' Maslin said. 'We all thought this was Nader’s way of asking to be Dean’s running mate - or else. It was carrot and stick. The meeting ended five minutes later. After Nader left, we rolled our eyes.'"
Tsja, echt letterlijk heeft Nader inderdaad helemaal niets gevraagd dat zou impliceren dat hij wel wat in het vice-presidentschap zag. Maar tussen de regels kan je met enige goede wel een beweging in die richting zien.
De eerste bron voor het verhaal was de website van Jerry Springer, die weer een poging ondernam om in de politiek te gaan.



maandag, april 26, 2004
MoveOn zet hoog in
De Democratische actiegroep MoveOn.org heeft bekend gemaakt te streven naar het ophalen van 50 miljoen dollar om daarmee de verkiezing van progressieve kandidaten te ondersteunen. Dat bedrag is meer dan dat de landelijke Democratische partij afgelopen jaar heeft binnengehaald en meer dan het bedrag dat de National Rifle Association en Emily's List samen hebben ingezameld in tussenverkiezingsjaar 2002. Het geld zal op drie manieren gebruikt worden: tien miljoen voor de grootste "Get Out The Vote"-actie uit de Amerikaanse geschiedenis (waar mensen naar de stembus gelokt worden), 20 miljoen voor tv-reclame in swing states, en nog eens 20 miljoen gaat rechtstreeks naar de Kerry-campagne (al geloof ik niet dat het laatste wettelijk is toegestaan). Ambitieuze plannen voor een organisatie die het vooral van de kleine donaties moet hebben . Een verkoop van taarten door het hele land, vorige week, leverde 750.000 dollar op en er deden een half miljoen mensen aan mee.
De Bush-campagne ziet een grote bedreiging in MoveOn voor de president, maar ook de Democraten zijn niet helemaal gerust. Sommige spotjes van MoveOn.org mobiliseren de progressieve basis wel, maar kunnen wel eens slecht vallen bij de swing voters.



Maken Democraten tv-spotjes buiten de partij om?
De Democratisch Nationale Partij overweegt om voor de verkiezingen een onafhankelijke unit in het leven te roepen die zich met de tv-spotjes ter ondersteuning van de campagne van John Kerry gaat bezighouden.
De maatregel zou genomen worden om buiten de beperkingen van de nieuwe campagnefinancieringswet om te werken. De nationale partijen mogen nu niet meer onbeperkt tv-reclames op de buis gooien ten gunste van de kandidaten.
De Republikeinse partij heeft eenzelfde stap overwogen, maar richt zich nu helemaal op het mobiliseren van de Republikeinse basis. Twee zeer verschillende strategieën dus. Maar de Democraten hebben nog geen beslissing genomen. Het zou voor de eerste keer in de geschiedenis zijn dat een dergelijke maatregel zou worden genomen, maar als het gebeurt, dan is het vooral naar aanleiding van de aangescherpte regelgeving.
Voor de nationale campagne, die begint na de partijconventies in de zomer, hebben beide kandidaten een beperkter budget dan in de voorverkiezingen. Zij zullen zich beide aan de maximaal in te zamelen fondsen houden en overheidssubsidie accepteren. Dat zal 74,7 miljoen dollar zijn per kandidaat.
De tv-spotjes van de partijen waren altijd een welkome aanvulling voor de kandidaten, maar waren doorgaans issue-spotjes, dus ze gingen over een bepaald verkiezingsonderwerp. In 2000 gaf het RNC, de nationale Republikeinse partij, 45 miljoen uit aan issue-spotjes, 6 miljoen meer dan de Bush-campagne. De DNC gaf er iets meer dan 35 miljoen dollar aan uit in 2000, zo'n 7 miljoen meer dan Al Gore.
De fondsen waren vooral bijeengeraapt in soft money, van vakbonden en bedrijven, en niet aan maxima gebonden. Daar heeft de nieuwe campagnefinancieringswet een eind aan gemaakt.



Panel: weg met die stemcomputers
Het Voting Systems and Procedures Panel van California is een adviesorgaan op het gebied van stemmingen in de staat. Het panel heeft voorgesteld om de stemcomputers die bij de voorverkiezingen zijn gebruikt in november niet meer te gebruiken. Ze zijn namelijk te gevoelig voor storingen, zo bleek. Het gaat om 15.000 touch screen computers van de firma Diebold Election Systems. De storings- en fraudegevoeligheid van de apparatuur van Diebold is eerder onderwerp van discussie geweest, ook op dit weblog.
Het panel was overigens unaniem in zijn beslissing en de aanbeveling heeft overigens alleen invloed in een beperkt aantal counties, waaronder San Diego.
Over de machines in tien andere counties, van Diebold en andere producenten, zal het panel woensdag een beslissing nemen. Als de aanbeveling wordt overgenomen, moet er weer met papieren stembiljetten gestemd worden. De aanschaf van de computers heeft miljoenen dollars gekost.



Records fondsenwerving
Overzichtje van de fondsenwerfrecords van dit jaar (en tot nu toe):
- Fondsenwerven voor campagne: Bush, $185,7 miljoen.
- Hoogste uitgaven in een maand: Bush, $50 miljoen in maart.
- Hoogste bedrag ingezameld door Democratische kandidaat: Kerry, ongeveer $85 miljoen.
- Hoogste bedrag ingezameld in een kwartaal door Republikein: Bush, $52.9 miljoen, januari-maart.
- Hoogste bedrag ingezameld via internet in een kwartaal: Kerry, $26.7 miljoen, januari-maart.
- Hoogste bedrag in de bank toen verkiezingsjaar begon: Bush, $99 miljoen.
- Hoogste bedrag ingezameld via internet, in één dag: Kerry, $2.6 miljoen, 4 maart.



Verkiezingsdag kan rol spelen in planning aanslagen
Veiligheidsadviseur Conoleezza Rice waarschuwde er voor dat er een kans bestaat dat er in de periode voor de verkiezingen een terreuraanslag kan worden gepleegd met de bedoeling de uitslag van de verkiezingen te beïnvloeden, net zoals dat in Spanje is gebeurd. Rice zei bij nieuwszender Fox News: "I think that we do have to take very seriously the thought that the terrorists might have learned, we hope, the wrong lesson from Spain. I think we also have to take seriously that they might try during the cycle leading up to the election to do something.
We are actively looking at that possibility, actively trying to see - to make certain that we are responding appropriately."
Maar wat voor gevolg zou een tweede aanslag in de VS hebben op de verkiezingsuitslag? Of een aanslag op een Amerikaanse doel elders in de wereld? Het kan namelijk heel goed een van de twee kanten opgaan. Of het vertrouwen van de Amerikanen in het veiligheidsbeleid van de president krijgt een enorme knal en Bush kan het, in het geval van een aanslag vlak voor de verkiezingen wel vergeten. Maar het is in de VS ook goed mogelijk dat men juist als één man achter de president gaat staan omdat je nu eenmaal in zo'n situatie (een land dat wordt aangevallen) niet de Commander in Chief naar huis stuurt en vervangt door iemand die nog niet is ingewerkt. Ik zou na een terroristische aanslag de verkiezingsuitslag in de VS niet durven voorspellen.



zondag, april 25, 2004
President Bush meer in beeld
De Washington Post heeft uitgerekend dat het wel degelijk een voordeel is om zittende president te zijn. De kabel-tv-zenders in de VS zenden drie keer zoveel live-events rond de president uit dan rond Democratische uitdager John Kerry. Het onderzoek loopt van 3 maart, toe nKerry de Democratische nominatie veilig stelde tot 16 april. Bush was 12 uur en 11 minuten rechtstreeks op de kabel(nieuws)zenders, en Kerry slechts 3 uur en 47 minuten. Vroeger had de Amerikaanse radio de regel ("Equal Time") dat aan alle kandidaten evenveel tijd moest worden besteed, maar dat is al vele tientallen jaren geleden afgeschaft, volgens mijn nog voordat de tv werd uitgevonden.
Het blijkt dat de grote zenders in geval van Kerry vaak slechts stukjes rechtstreeks van rechtstreekse toespraken laat zien, en bij de president blijft men vaker aan een stuk door in de uitzending.



De paarse furie
Het standpunt van katholiek en Democraat John Kerry over abortus blijft een probleem, vooral voor de katholieke kerk. Een kardinaal in het Vaticaan, Francis Arinze, heeft gezegd dat katholieken die voor abortus zijn, geen recht op communie hebben . Geestelijken in de top van de Amerikaanse katholieke kerk hebben ook gezegd dat zij Kerry zijn communie zullen weigeren.
Of dit probleem nog een issue zal worden in de komende verkiezingen is de vraag, maar de hoge katholieken in de VS zullen de zaak ongetwijfeld in de publiciteit houden.
De opmerkingen komen juist weer nu Kerry zijn steun voor abortus uitsprak, toen hij zich richtte tot vrouwelijke kiezers. De Democraat zei dat hij als president rechters voor het Hooggerechtshof zal voordragen die er hetzelfde over denken. Na een week aandacht over het milieu (het was Earth Day afgelopen donderdag) heeft Kerry nu weer de aandacht verschoven naar abortus. President Bush en hij hebben tegenovergestelde standpunten over het onderwerp.
Afgelopen zaterdag ontving Kerry overigens zonder problemen de communie in het Paulist center in Boston.



Peilgeil in Florida en Iowa
Eindelijk weer eens opiniepeilingen. Ditmaal uit twee belangrijke staten voor de verkiezingsuitslag, Florida en Iowa.

FLORIDA (Bush won in 2000 met 537 stemmen)
American Research Group
George W. Bush: 46%
John Kerry: 45
Ralph Nader: 3
Weet niet: 6

IOWA (Gore won in 2000 met 0.3%)
American Research Group
Kerry: 47%
Bush: 46
Nader: 3
Weet niet: 4



Lachen om het circus
NBC's "The Tonight Show with Jay Leno":
"Boy this campaign is getting ugly ... Now some Republicans are suggesting John Kerry actually tried to win three Purple Hearts in Vietnam because he knew when he won three, he could get to go home early. What an easy way to get out of combat, to let yourself get shot three times...
"On '60 Minutes' last Sunday night, Bob Woodward suggested the main reason President Bush took the country to war was that he thinks he's on a mission from God; but the problem with that is that's also Osama bin Laden's reason."




© Marc van Gestel 2003 - 2004