De Amerikaanse presidentsverkiezingen 2004

Nog tot de presidentsverkiezingen van 2008


Home
About this weblog
Bronnen
Mail mij
Atom
This gif is freely copyable. Just right click, save Powered by
RSSify at WCC

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

zaterdag, februari 28, 2004
Uitwisseling standpunten in debat LA
Het debat tussen de Democraten in Los Angeles van afgelopen donderdag heeft weinig nieuws gebracht. De vier overgebleven kandidaten deden mee, maar de aandacht ging natuurlijk vooral uit naar de woordenwisselingen tussen de twee Johnnen, Kerry en Edwards. De laatste had aangekondigd in de debatten de verschillen tussen beide duidelijk te maken. Onderwerpen van discussie waren vooral handel (Nafta) en de doodstraf, twee punten waar de kandidaten inderdaad een verschillende mening over hebben. Ik heb eerder op mijn weblog een overzicht gegeven van de standpunten van beide kandidaten en daar viel juist op over hoeveel zij het wel eens zijn.
Kerry is tegen de doodstraf, met een paar uitzonderingen, zoals in het geval van terroristen. OP een vraag in die richting tijdens het debat over kindermoordenaars bleek Kerry zijn anti-doodstrafstandpunt nog een beetje extra in te perken: "[I] want to strangle that person with my own hands."
Verder zei Kerry dat Edwards moet stoppen zichzelf als enige kandidaat met een kans in het zuiden te noemen. Want, zo zei Kerry: "I won in Tennessee and I won in Virginia."
Verder ging het debat over Nafta (Edwards: tegen, Kerry: voor), Irak en het homohuwelijk. Zondag is er weer een debat, en wel in New York.



Strategie Edwards
Volgens de New York Times gaat John Edwards de rest van de week proberen alles te zijn voor iedereen: "To Dean backers, he casts himself as a fellow Washington outsider, as against Mr. Kerry's insider. To union workers, he is an up-from-the-mills crusader who remembers his roots. To Southerners, he is one of the boys."
De enig mogelijke strategie is het dus om de kandidaat te zijn voor alle twijfelende kiesgroepen. Edwards "Knows he must directly appeal to every possible wavering constituency, especially those most amenable to his message of economic disparity and working-class empowerment," aldus de New York Times. Edwards zal zich vooral in Ohio, Georgia en New York inspannen. Dat zijn volgens zijn campagne de staten waar hij zoveel stemmen kan halen dat zijn kandidatuur in leven blijft.



Peilgeil voor 2 maart
Eigenlijk komt John Edwards alleen in Georgia (alweer een zuidelijke staat) in de buurt van John Kerry. Verder slechts goed nieuws voor koploper Kerry in de laatste peilingen:


California

Field Poll
Kerry 60 %
Edwards 19
Kucinich 3
Sharpton 2

Los Angeles Times
Kerry 56%
Edwards 24
Sharpton 4
Kucinich 1


New York

Quinnipiac University
Kerry 60%
Edwards 21
Sharpton 9
Kucinich 2

American Research Group
Kerry 54%
Edwards 21
Sharpton 8
Kucinich 2
Onbeslist 11


Ohio

American research Group
Kerry 47%
Edwards 26
Kucinich 11
Sharpton 1
Onbeslist 12


Georgia

American Research Group
Kerry 45%
Edwards 37
Sharpton 4
Kucinich 1
Onbeslist 11



It's not easy, being independent
Ralph Nader, de verse onafhankelijke kandidaat, heeft aangegeven dat het voor hem moeilijk zal worden om in elke staat op het stembiljet te komen. Zonder de steun van een politieke partij (vier jaar geleden was hij de kandidaat van de Green Party) zal het een grote klus worden om voldoende handtekeningen en geld in te zamelen die doorgaans nodig zijn om een plekje op het stembiljet te veroveren.
In Texas bijvoorbeeld moet Nader 65.000 handtekeningen zien te verzamelen van keizers die niet aan de Democratische of Republikeinse voorverkiezingen meedoen. Over twee maanden is de deadline.
Het is ook vervelend voor Nader dat hij geen recht heeft op overheidsfinanciering, niet voor de voorverkiezingen, maar ook niet voor de landelijke verkiezingen. Om voor financiering van de echte verkiezingen in aanmerking te komen had hij in 2000 minimaal 5 procent van de uitgebrachte stemmen moeten binnenhalen.
Maar Nader heeft toegezegd er alles aan te doen om in 50 staten verkiesbaar te zijn en zijn steentje bij te dragen aan de ondergang van president Bush. Dat laatste betwijfelen zoals gezegd de Democraten. Oud-kandidaat Dean heeft zijn aanhang nogmaals gevraagd toch vooral binnen de Democratische partij te blijven en niet op Nader te gaan stemmen, hoe aantrekkelijk hij misschien ook is voor de progressieve Dean-aanhang.



Schotse schrijnemakers werken voor Clinton
De Democratische kandidaten hameren er de laatste tijd op dat president Bush er voor heeft gezorgd dat arbeid naar het buitenland vertrekt. De lage-lonenlanden profiteren daarvan, maar de Amerikaanse arbeiders zijn de dupe. John Edwards en John Kerry kunnen nu ook hun beschuldigende vinger binnen de eigen partij wijzen. Voor de bibliotheek van oud-president Clinton worden kasten gebouwd ter waarde van 1 miljoen dollar. En ze worden gefabriceerd door een Schots bedrijf. De hele bibliotheek gaat overigens 160 miljoen dollar kosten. Daar kun je een hoop zwevende wc-potten in marmeren toiletruimtes voor installeren.



Verkiezingen voor het Huis van Afgevaardigden
Minder in het oog lopend, maar minstens zo interessant zal in november de verkiezingsstrijd voor het Congres zijn. De Democraten zijn in het Huis van Afgevaardigden inmiddels al zo’n tien jaar in de minderheid: 205 zetels tegen de228 van de Republikeinen. Er zijn in totaal 435 zetels te verdelen. Elke zetel vertegenwoordigt een district in een Amerikaanse staat. Eén is er in handen van een onafhankelijk lid en één zetel is vacant. De politiek deskundigen verwachten geen grote veranderingen in het Huis, maar de Democraten hebben weer moed gekregen na de winst van een zetel in het Huis bij een speciale verkiezing in Kentucky. Die zetel was vrijgekomen omdat de bezetter daarvan, Republikein Ernie Fletcher, gouverneur van de staat was geworden. Door deze overwinning in het conservatieve zuiden achten de Democraten zichzelf kansrijk in South Dakota, waar in juni eveneens een speciale verkiezing wordt gehouden voor een vrijgekomen zetel in het Huis van Afgevaardigden. Ook in het achtste district in Washington State lijkt een opening te komen omdat het zittende Republikeinse lid heeft aangekondigd er mee op te houden. Vooral op de plekken waar een zittende Republikein stopt, daar is een Democraat nu kansrijker dan ooit. In zowel Pennsylvania als ook weer Kentucky zjin er twee openvallende plaatsen voor het Huis. Ook de race om een van de Huis-zetels in Arizona lijkt interessant te worden.
Maar niet overal zullen de Republikeinen hun macht zomaar opgeven. Zij hebben vorig jaar in Texas de districten zo aangepast, dat een Democratische overwinning voor de Huis-verkiezingen vrijwel onmogelijk zullen blijken.



Lachen om het circus
NBC's "The Tonight Show with Jay Leno":
"One critic says today one thing missing from the film (The Passion of The Christ) is they don't show enough miracles. ... We still have miracles today, like Dennis Kucinich beating John Edwards in Hawaii."

CBS' "The Late Show with David Letterman":
"We had a scare down in Washington at the White House. A man hopped over the fence surrounding the White House and he was tackled by Secret Service. I believe this is the first person to get into the White House unlawfully since Bush."



vrijdag, februari 27, 2004
De New York Times steunt Kerry
De New York Times heeft zijn officiële steun in de voorverkiezingen vergeven aan Democraat John Kerry. Dat ie niet alleen van belang voor de kansen van Kerry in de staat New York, maar de statuur van de krant reikt verder. Zelfs voor Republikeinen, die vinden dat de NY Times een linkse krant is. Zij lezen de krant om een makkelijk beeld te hebben van waar zij NIET achter staan.
De endorsement van de krant begon als volgt: "The search for a Democratic presidential nominee has been defined by an Anyone-but-Bush sentiment, an obsession with choosing the man who will run the best campaign. But in the end, the party needs to pick the person who is most qualified to be president. That's why this page endorses Senator John Kerry in Tuesday's primary."
De New York Times vindt John Edwards ook een heel aardige man, maar Kerry is toch de meest ervaren en dus meest geschikte kandidaat.
De krant besluit: "Almost everyone who has been watching the Democratic campaign would love to merge Mr. Kerry and Mr. Edwards into one composite super-candidate, with Mr. Kerry's depth and Mr. Edwards's personal touch with the voters. In the television era, likability is extremely important. But this is a serious business, and Mr. Kerry, the more experienced and knowledgeable candidate, gets our endorsement."



Quote of the Day
“I am prepared to do whatever — within reason; I’m not going to sacrifice any of my grandchildren.” – Bob Graham, senator uit Florida, wil best ver gaan om als vice-presidentskandidaat op het stembiljet te komen, maar er zijn grenzen. (Palm Beach Post)



Vuiligheid in deze campagne komt van internet
De Houston Chronicle verwacht dat vooral het internet de bron zal zijn van alle smerige stunts die de beide campagnes op elkaar zullen loslaten. De tv-spotjes zijn tegenwoordig allemaal “gesigneerd”, dat wil zeggen, bij elk spotje moet staan dat de kandidaat het spotje onderschrijft, dus daar zal het grootste vuil niet worden gespoten. Maar zoals de roddel over Kerry en de vervalste foto’s van de Democraat met Jane Fonda aantonen, is het internet een krachtig middel om een heleboel te impliceren zonder dat daar verantwoording over afgelegd hoeft te worden.
Internetroddelaar Matt Drudge zal zich wel al in zijn handen wrijven. Maar reken er ook op dat de Democraten zullen proberen net zo hard terug te slaan. De “Dirty War” wordt uitgevochten op het internet. Dat lijkt vast te staan.



Lachen om het circus
NBC's "The Tonight Show with Jay Leno":
"Have you heard this rumor that President Bush may be dumping Dick Cheney from the ticket? ... He doesn't want to drop Cheney but he felt two guys running together on the same ticket might look too gay."
"I'm on that new Ralph Nader exercise program. ... It's not very strenuous. You only run for a couple of months every four years."

CBS' "The Late Show with David Letterman":
"According to a new poll, if the presidential election were held tomorrow -- a lot of folks would be taken by surprise."



Stripfiguur looft geld uit
Het is waarschijnlijk voor het eerst in de VS dat een stripfiguur een geldbedrag uitlooft. Het gaat hier om de strip Doonesbury, van de tekenaar Garry Trudeau. In deze strip wordt de Amerikaanse politiek altijd op de voet gevolgd en zo ook de ophef over de militaire dienst van president Bush (was hij nu wel of niet zoek in Alabama?). Vandaar dat Mike Doonesbury, het hoofdkarakter in de strip, een prijs van 10.000 dollar uit heeft geloofd voor iedereen die het verhaal van Bush (dat hij toch echt zijn dienstplicht in Alabama begin jaren zeventig heeft vervuld) kan bevestigen.
Vier jaar geleden steunde Trudeau nog Bush, net als veel andere satirici, omdat Bush een veel aantrekkelijker onderwerp voor grappen was dan Gore.
In de strip van afgelopen maandag wordt Bush sprekend opgevoerd. Hij vraagt aan zijn assistenten waarom er geen bewijs is gevonden voor zijn militaire dienst: "This is ridiculous, 800 guardsmen and nobody else saw me? What's it take to find one reliable witness?"
Trudeau denkt niet dat iemand zal reageren, ondanks het geldbedrag, dat overigens zal woren overgemaakt naar een goed doel, mocht iemand de prijs claimen.



Gedelegeerden: de tussenstand
Tijd weer om de gedelegeerden op te tellen:

Democraten
Kerry 676
Edwards 199
Dean 184
Clark 70
Sharpton 16
Kucinich 8
Lieberman 8
Gephardt 3
Nodig voor nominatie 2162
Totaal 4322

Republikeinen
Bush 309
Nodig voor nominatie 1255
Totaal 2509



Trippi blikt terug
De New York Times praatte na met voormalig campagneleider van Howard Dean, Joe Trippi. De aardigste vragen:

What was the high point of the Dean campaign for you?
It would have to be the Sleepless Summer Tour that happened back in August, September, where you just had a real outpouring of support. Even we were shocked by it. These were people who organized these rallies themselves. We just showed up. I mean, just thousands and thousands of people who came out.
[…]
If you were to give one reason for the campaign's collapse, what would it be?
You have a party that's tried to make every rule that it can to stop an insurgent. But at the same time -- it's not Al Gore's endorsement -- what I'm saying is, him endorsing us was a good thing. But at the same time, the unintended consequence of it was that the second Al Gore endorsed Howard Dean, alarms went off in newsrooms and at every other campaign headquarters. At the campaign headquarters, they all had meetings and said, ''We've got to stop Howard Dean right this second.'' That's what the Al Gore endorsement meant. It meant, We've got to kill this guy or he's going to be the nominee.
[…]
Do you think that when it's all over and some time has passed, you'll go back up to Burlington and have dinner with Governor Dean and talk about the campaign that was?
I'd like to think so. But I don't know.



donderdag, februari 26, 2004
Homohuwelijk verschijnt op politieke radar
Bush gooit zijn kaarten op tafel. Niet alleen de oorlog in Irak en de economie zijn agendapunten voor de verkiezingen, maar ook het homohuwelijk. Actueel geworden dankzij de toestemming die het hooggerechtshof van Massachusetts er aan gaf en door de stroom van trouwende homo’s in San Fransisco nadat de burgemeester van die stad er toestemming voor gaf.
Bush keert zich daar ferm van af. Hij is tegen het homohuwelijk, want het huwelijk is voorbehouden aan man en vrouw, en "If we're to prevent the meaning of marriage from being changed forever, our nation must enact a constitutional amendment to protect marriage in America." Bush gaat dus zover dat hij er de grondwet voor wil aanpassen. Dat zal het weer goed doen bij de conservatieve vleugel van de Republikeinse partij, maar het kan hem aan de gematigder kant weer punten kosten. Wel is Bush voor enige vorm van geregistreerd partnerschap voor homo’s, om de zaak nog een beetje in evenwicht te houden. Hji laat die laatste beslissing over aan de staten. Democraat John Kerry wil het hele homohuwelijksvraagstuk overlaten aan de staten en is tegen een grondwettelijk amendement. Voor een amendement moet zowel in de Senaat als in het Huis van Afgevaardigden een tweederde meerderheid zien te halen. Daarna moet driekwart van de staten het amendement steunen. De president heeft in het hele proces geen formele rol.
De Amerikanen zijn verdeeld over het onderwerp: de meerderheid is voor het geregistreerd partnerschap, maar 61 procent is tegen een homohuwelijk.



Vandaag debat in LA
John Edwards krijgt zijn zin: vandaag debatteert hij met John Kerry in Los Angeles en aanstaande zondag in New York, waar CBS News en New York Times de gastheer zullen zijn.



Democraten, zoek spiegelbeeld van Nader
De Democraten zijn boos op Ralph Nader. Als onafhankelijk kandidaat aan de linkerkant van de Democraten kan hij weer belangrijke stemmen wegsnoepen bij die partij die hen de overwinning weer kan kosten (ik denk dat het dit jaar wel losloopt, maar ik ben geen bobo bij de Democraten). In plaats van kwaad zijn op de oude consumentenman zouden de Democraten misschien iets slimmers kunnen doen: zorgen voor nog een kandidaat, maar nu aan de rechterkant van de Republikeinse partij. Voor de hand liggende kandidaat: voormalig rechter van het hooggerechtshof van Alabama, Roy Moore. Hij werd ontslagen toen hij in zijn rechtbank de tien Geboden tentoonstelde, en dat druiste in tegen de scheiding van kerk en staat, die in Amerika grondwettelijk verankerd is. De rechtse Constitution Party wil de rechter graag als zijn kandidaat hebben. Rechtse evangelisten zouden hem zonder problemen steunen, omdat zij teleurgesteld zijn in Bush, omdat hij veel te omzichtig met het homohuwelijk omgaat.
Ik schreef er al eerder over, maar het blijft een leuk idee: hoe zouden de verkiezingen verlopen als Moore zich kandidaat stelt? Maakt Bush dan een ruk naar rechts? Doet hij dat niet en krijgt hij daar op 2 november spijt van? Een groot aantal columnisten heeft er al zijn gedachten over laten gaan, en ik sluit me er maar bij aan. Aan de andere kant: het is een mooie fantasie, maar ik moet het nog zien gebeuren.



Niet kiezen op Edwards in Vermont
Democraat John Edwards zal in Vermont, de thuisstaat van Howard Dean, niet voorkomen op het stembiljet voor de Democratische voorverkiezingen. Dat is niet te wijten aan een rotstreek van Dean, maar aan het feit dat Edwards zich niet heeft aangemeld om aan het stembiljet toegevoegd te worden. De deadline verstreek op 20 januari en 2000 dollar en 1000 handtekeningen van kiezers uit Vermont waren genoeg geweest. Deze nalatigheid was overigens met opzet. Rond de tijd van de deadline werd Dean nog steeds gezien als koploper en deden er nog veel andere kandidaten mee. Het Edwards-team besloot toen dat het weinig zin had om zich in Vermont als kandidaat in te schrijven. Zuur, nu er nog maar twee serieuze kandidaten over zijn, waaronder Edwards zelf. Maar niet verschrikkelijk zuur, want Vermont is slechts goed voor 15 gedelegeerden. Dus de schade blijft beperkt.



Lachen om het circus
"Late Show with David Letterman":
"President Bush's dog Spot passed away ... so they took Spot back to the ranch in Texas ... and buried him next to, I believe, 10,000 Al Gore ballots."

"The Tonight Show with Jay Leno":
"The Democratic primary comes down to John Edwards who is worth $50 million and John Kerry who married a woman worth $500 million. So it's a classic battle between the haves and the really haves."
"The big rumor in Washington is that Vice President Cheney might be dumped from the ticket. Actually, they're not going to dump him, the plan is to take him to another undisclosed location and then just leave him there."
"As of midnight Thursday night, John Kerry began receiving Secret Service protection -- a three-car detail of heavily armed agents and a bulletproof limousine pulled up in front of his house and stayed there all night. You see that's what you get when you're the front-runner. Dennis Kucinich got a whistle and a can of Mace."



Edwards: ik wil winnen in Georgia
John Edwards valt noodgedwongen weer terug op zijn oude strategie: het winnen van een zuidelijke staat. Eerstvolgende mogelijkheid lijkt Georgia te zijn, volgende week dinsdag. Maar heel zeker is hij er niet van: "The people of Georgia want this campaign to go on, don't they?" Dat klinkt niet als en kandidaat die de toekomst vol vertrouwen tegemoet ziet. Mocht hij winnen, dan is dat pas de tweede staat die voor Edwards kiest.



woensdag, februari 25, 2004
Voor de nieuwe bezoekers
Verversen doe ik doorgaans éénmaal per dag en wel 's ochtends. Zitten er spannende dingen aan te komen, dan zal ik wat vaker verversen. Bijvoorbeeld volgende week dinsdag op Super Tuesday. Maar verder alleen bij grote gebeurtenissen en in de paar maanden voor de verkiezingsdag op 2 november. Bookmarken dus, dit log.



Kerry stoomt door naar nog meer zeges
Nog niet alle stemmen zijn binnen, en wegens het tijdverschil met Hawaii zijn daar nog helemaal geen uitslagen bekend, maar de inwoners van Idaho, Utah en het al genoemde Hawaii hebben hun stem in voorverkiezing en caucussen uitgebracht. Kerry haalt alle hoofdprijzen weer binnen. Wat is er al aan uitslagen bekend?

Utah
Kerry: 55% (5 gedelegeerden)
Edwards: 30 (3)
Kucinich: 7
Dean: 4

Idaho
Kerry: 54% (12 gedelegeerden)
Edwards: 22 (6)
Dean: 11
Kucinich: 6

Hawaii
Kerry: 46% (12 gedelegeerden)
Kucinich: 30 (8)
Edwards: 13
Dean: 9

(Dennis Kucinich was de enige kandidaat die in Hawaii campagne heeft gevoerd. Vandaar.)





Het grote geld
De cijfers van januari zijn weer binnen. En daaruit blijkt dat de campagne van president Bush weer eens flink heeft gecasht: in de eerste maand van 2004 alleen al mocht de penningmeester weer 12,8 miljoen dollar in de kluis schuiven. Het totaal van de campagne staat nu op 143,5 miljoen dollar. Een record voor dit moment in de campagne. Op de rekening staat nog 104 miljoen dollar.
Zijn Democratische troonpretendenten deden het een stuk minder.
John Edwards: 2 miljoen dollar in januari, tot een totaal van 18,2 miljoen en netto 118.497 dollar nog in het zwart.
Howard Dean haalde wel wat binnen maar gaf zijn geld voornamelijk uit, met het inmiddels bekende resultaat. In januari gaf hij 10,9 miljoen dollar uit en heeft nu nog voor zijn nieuwe politieke organisatie 2,2 miljoen dollar te besteden. Hoewel, de Boston Herald beweert dat de Dean-campagne een half miljoen dollar in het rood staat. Campagneleider Roy Neel hoopt via een, jawel, internetactie te proberen dat geld in te zamelen, zodat de campagne tenminste zonder schulden kan worden afgesloten.

Koploper John Kerry heeft in januari 4,1 miljoen dollar binnengehaald en maar liefst 7,1 miljoen dollar uitgegeven. Dankzij het eigen kapitaal dat hij in de campagne heeft gestoken blijft de campagne van Kerry uit de rode cijfers. Kerry zelf staat wel rood, zo’n 7,2 miljoen die hij onder andere heeft geleend met zijn huis als onderpand (goed voor 6,4 miljoen dollar). Zijn campagne begon februari met nog 2,1 miljoen dollar in de bank. Vanaf het begin van de strijd heeft Kerry minstens 33 miljoen dollar binnengehaald (inclusief die 6,4 miljoen lening op zijn huis) en 30,8 miljoen dollar uitgegeven.



Schwarzenegger: "President? Moi?"
Arnold Schwarzenegger, de goedgebouwde gouverneur van California, heeft zijn eerste rondje gedaan in de zondagse politieke talkshows op tv. En dat is niet onopgemerkt gebleven. Zo zei hij in “Meet the Press” dat hij vindt dat ook Amerikaanse staatsburgers die niet in de VS zijn geboren mee moeten mogen doen als kandidaat voor het Amerikaanse presidentschap. Twintig jaar Amerikaan en dan moet je gewoon het Witte Huis in kunnen. Drie keer jaren wie er al 20 jaar Amerikaans staatsburger is (net vorig jaar trouwens). Maar Schwarzenegger zegt te druk te zijn met het besturen van California om een eventuele presidentiële campagne te overwegen, mocht de grondwet via een amendement aangepast worden.
Verder was hij er van overtuigd dat president Bush California kan winnen, zolang hij maar meer doet om de crisis in de staat op te lossen. Daar sprak de ware gouverneur. California is al jarenlang stevig in handen van de Democraten. De Governator: "I think it is totally, directly related to how much he will do for our state. There's no two ways about it. Because Californian people are like a mirror, you know that what you do for them they will do back for you."



Peilgeil in New York
Een van de grote vissen op 2 maart is New York. Daar is weer lekker gepeild, vandaar dat ik daar nu even de aandacht op vestig. Een peiling van het Marist College heeft goed nieuws voor John Kerry. Hij heeft daar namelijk een riante, ik mag wel zeggen zeer riante voorsprong op zijn naaste concurrent John Edwards:

Kerry 66%
Edwards 14
Sharpton 7
Kucinich 3
Onbeslist 10

Hoewel niet alle ondervraagden zeiden echt zeker te zijn van Kerry als hun eerste keus, is toch nog 52 procent dat wel, en dat is ook nog steeds genoeg voor de overwinning. New York kent een gesloten voorverkiezing, dus de onafhankelijken en Republikeinen die eerder op Edwards zouden stemmen mogen niet meedoen. Dat is dus in het voordeel van Kerry.
Volgens een peiling van het Pew Research Center is de kiezer positiever geworden over de Democraten. In januari had 31 procent van de ondervraagden een goed gevoel bij de Democraten, nu is dat 45 procent. In januari dacht 61 procent nog dat Bush herkozen zou worden, nu is dat nog maar 51 procent.



In maart spotjes Bush
Halverwege maart is het zover: dan gaan de eerste echte campagnespotjes van Bush de lucht in. Er is nu lang genoeg gewacht en de Democraten hebben volgens Bush lang genoeg onzin verkocht over zijn beleid, er moeten zaken recht gezet worden.
Dus zal John Kerry het slachtoffer zijn in een aantal spotjes. Zijn stemgedrag als senator, maar ook zijn anti-Vietnam-activisme zullen kritisch tegen het licht worden gehouden. Kerry is een mooi doelwit, volgens Marc McKinnon, de belangrijkste media-adviseur van de Bush-campagne: “The beauty of John Kerry is 32 years of votes and public pronouncements.” Hij suggereerde meteen een slogan voor alle anti-Kerry spotjes: “He’s been wrong for 32 years, he’s wrong now.’“
De spotjes zullen in een staat of 20 te zien zijn, waaronder vanzelfsprekend alle “swing states”. Het wordt een mooie verkiezingsperiode.



Peilgeil in California
Nog een Super Tuesday-peiling. De Public Policy Institute of California peilde als volgt:
Kerry: 55%
Dean: 11
Edwards: 10
De peiling is van voor de knappe tweede plaats van Edwards in Wisconsin, dus de stand kan nog makkelijk bijtrekken. Of niet natuurlijk, dat zien we pas bij de volgende peiling. Sinds vader Bush Michael Dukakis versloeg in California in 1988 heeft geen Republikein de staat meer gewonnen.



dinsdag, februari 24, 2004
Twee caucussen en een voorverkiezing
Vandaag worden er twee caucussen en een voorverkiezing gehouden. De laatste is inUtah en de twee caucussen zijn in Idaho en Hawaii. In de eerste twee staten wordt een hogere opkomst verwacht dan vier jaar geleden. Wellicht zelfs twee keer zo hoog, want volgens Democraten in die staat willen de kiezers president Bush terugsturen naar Crawford, Texas. De opkomst bij de caucus in Hawaii kon wel eens lager uitvallen dan de bedoeling was. In "American Idol" treedt vanavon namelijk een populaire deelnemer uit Hawaii op, en de voorzitter van de Democratische partij van Hawaii vermoedt dat de kiezers liever thuis blijven om de tv-uitzending te zien dan om hun stem uit te brengen in de caucus. Je moet prioriteiten stellen.



Bush spreekt
President Bush heeft voor het eerst zijn Democratische tegenstrevers voor het presidentschap rechtstreeks in een toespraak aangesproken. Niet bij naam, maar toch. Een kleine mijlpaal in de campagne, die ongetwijfeld gevolgd gaat worden door nog meer kleiene mijlpalen, die u hier allemaal te lezen krijgt. Leukste opmerking van de avond, netjes kort gehouden zodat hij in zijn geheel alle nieuwsprogramma's zou halen, was deze: "The other party's nomination battle is still playing out. The candidates are an interesting group with diverse opinions. They're for tax cuts and against them. They're for NAFTA and against NAFTA. They're for the Patriot Act and against the Patriot Act. They're in favor of liberating Iraq, and opposed to it. And that's just one senator from Massachusetts." Er was na deze sound bite zelfs nog tijd genoeg voor het applaus en het gelach uit de zaal vol Republikeinse donateurs.



Lobbyisten: zo erg zijn wij nou ook weer niet
De lobbyisten in Washington zijn een tegenoffensief begonnen. Zij zijn zeer verbolgen over hoe zij in de media en vooral door de Democratische kandidaten worden afgeschilderd. De lobbyisten vinden zichzelf een noodzakelijke en waardevolle bron voor de wettenmakers van het land die belangrijke beslissingen moeten nemen met verstrekkende gevolgen. Volgens politieke experts spelen lobbyisten verschillende rollen variërend van het onder de aandacht brengen van de standpunten van de belangengroepen die zij vertegenwoordigen tot het samen met de congressionele staf schrijven van wetgeving.
Soms doen ze goed werk (zoals het werk aan de wet voor de herziening van de campagnefinanciering), maar het grote probleem is dat lobbyisten alleen maar de zaken van enkele groepen behartigen en niet voor iedere burger.
Sheila Krumholz, directeur van de researchafdeling van het Center for Public Integrity, zegt: "Certainly, lobbyists do play an important role in educating members and their staff on complicated issues. The danger is when they're given a pen and paper and told to write their wish lists."
Lobbyen is big business in Washington. Volgens het Center for Responsive Politics gaven bedrijven, vakbonden en andere instellingen in 1999 1,45 miljard dollar uit aan lobbyactiviteiten. De grote uitgaven kwamen vooral van financiële, verzekerings- en makelaarslobby’s (in totaal 214 miljoen dollar in 2000) en lobbyisten die voor bedrijven actief in de gezondheidszorg (farmaceutische industrie, ziektekostenverzekeraars) werken (197 miljoen dollar in 2000).
Vrijwel alle Democratische kandidaten hebben toegezegd als president de invloed van de lobbyisten in te dammen.
De lobbyisten zelf vinden dat zij niets verkeerd doen. Integendeel, zo zegt Deanna Galek, president van een neutrale lobbyistenorganisatie: "Lobbying is an essential part of the American political process protected by the First Amendment to the U.S. Constitution and one of the major ways that politicians are held accountable to the people. Lobbyists represent all points of view on the major issues that confront the country and the Congress — environment, labor, the elderly, teachers, veterans as well as businesses, to name just a few."
Maar feit is ook dat de lobbyisten onevenredig veel invloed hebben. Vaak zijn het voormalige politici die na zich hun carrière aan de kant van de lobbyisten scharen. Bekende voorbeelden daarvan zijn oud-senatoren Bob Dole, George Mitchell en voormalig afgevaardigde Bob Livingston. Zij hebben veel makkelijker toegang tot de wetgevers (hun oud-collega’s) dan niet of minder georganiseerde groepen Amerikanen. Toegang tot de Congresleden is haast nog belangrijker dan donaties aan campagnes, al leidt het een vaak wel tot het ander. Toch is de invloed van lobbyisten volgens experts minder groot dan de media er van maken.



Edwards: vier debatten?
Vorige week riep John Edwards zijn concurrent John Kerry al op om in een aantal debatten de degens te kruisen. Nu is het duidelijk geworden dat Edwards het liefst vier debatten ziet, op vier verschillende lokaties. In eerste instantie wilde de senator uit North Carolina alleen in debat met Kery, maar die wens heeft hij laten vallen. Ook Dennis Kucinich en Al Sharpton, de twee andere overgebleven kandidaten, zijn welkom. De Kerry-campagne heeft al toegezegd eenmaal in Los Angeles te willen deatteren, met alle vier de kandidaten samen. Maar Edwards wil die drie andere debatten ook door laten gaan. Het team van Kerry houdt vooralsnog de boot af. Volgens het team gaat Kerry het liefst in debat met de mensen waar het echt om draait: de kiezers. Klinkt mooi, natuurlijk, maar hij bedoelt natuurlijk: “Ik heb jou niet nodig, Edwards. Ga lekker in je eentje debatteren.”



Nader: "Ik ben geen spelbederver"
Gisteren heeft Ralph Nader nog eens zijn besluit om zich kandidaat te stellen voor het Amerikaanse presidentschap toegelicht. Dat deed hij in het ABC-programma Good Morning America. Hij kondigde aan nog harder tekeer te gaan tegen president Bush en zei te denken dat een nauwe race in november eerder slecht was voor de president dan voor de Democraten. Dus vol in de aanval, zei Nader: "I'd go after Bush even more vigorously as we are in the next few months in ways that the Democrats can't possibly do because they're too cautious and too unimaginative, but they can pick up the vulnerabilities and the failures of the Bush administration that we point out." Dat is nog eens behulpzaam van de 70-jarige consumentenactivist annex presidentskandidaat. De Democraten vinden hem een “spoiler,” iemand die het voor anderen (in dit geval de Democraten) verpest. Nader vindt dat een neerbuigende term. Hij geeft de kiezers meer keus, dus dan ben je geen spoiler.



Drie kleine staatjes
Het lijkt er echt op dat de voorverkiezingen in Idaho, Hawaii en Utah niet meer zullen zijn dan een vlekje op het radarscherm van de voorverkiezingen. Toch zijn er weer 61 gedelegeerden in totaal te winnen. Maar een kijkje in de campagneschema’s van de kandidaten doet vermoeden dat de uitslag slechts als een administratieve formaliteit wordt gezien. Geen kandidaat heeft in een van de drie staten een tv-reclame uitgezonden en recentelijk is ook geen van de kandidaten even langs gewipt. Maar ja, 61 gedelegeerden tegen 1151 gedelegeerde: dan is het duidelijk waar de kandidaten zich op concentreren.



Dean: blijf op mij stemmen
Howard Dean blijft optimistisch, zelf nu hij zijn strijd om de nominatie heeft moeten staken. In een brief aan zijn supporters roept hij op toch vooral op hem te blijven stemmen: “If you are in a state that has not yet voted, be sure to vote. We’ll have a great time at the convention.” Hij vindt bovendien nog steeds niet dat hij een nederlaag heeft geleden. In dezelfde brief: “I have to say that I don’t really feel like we have lost. We only lose if we quit.”



Gore in Idaho
Al Gore was te gast in Garden City, Idaho, waar hij vol vuur en met enige gevoel voor zelfspot president Bush aanviel en de beide Democratische Johnnen aanprees: “I think either of them would be a great president of the United States.”

Hij versprak zich eenmaal, toen hij de toehoorders aansprak als inwoners van Iowa, en niet van Idaho. Het werd hem vergeven.
Daarna maakte hij wat grappen over zijn politieke nederlaag vier jaar geleden. “I used to be the next president of the United States,” waarop de aanwezigen moisten lachen. “That´s not funny,” antwoordde hij met uitgestreken gezicht. Daarna: “I flew for eight years on Air Force 2 and now I have to take my shoes off to get on an airplane.” Tsja, een David Letterman zal hij nooit worden.



maandag, februari 23, 2004
Dinsdag: driemaal
Aanstaande dinsdag zijn er drie bijna over het hoofd geziene voorverkiezingen. Alle ogen zijn immers gericht op 2 maart, Super Tuesday. Maar dinsdag mogen de Democraten in Hawaii, Idaho en Utah toch echt naar de stembus. Maar veel nieuwe gedelegeerden zal de winnaar het niet opleveren. Het zijn alledrie relatief kleine staten.



Strategie Bush
De Bush-campagne bereidt "in het diepste geheim" een aanval voor op de Democraten en dan vooral op de Democratische koploper John Kerry. De miljoenen aan dollars in de campagnekas zullen binnenkort aangesproken worden om via campagnespotjes duidelijk te maken aan de Amerikanen dat ze toch echt op de Republikeinse kandidaat, namelijk hun president, moeten stemmen. De campagne zal langer worden dan vele presidentiële campagnes, zeker wanneer volgende week dinsdag de Democratische kandidaat bekend zal zijn (dus wanneer Kerry overtuigend wint).
De Republikeinen zullen waarschijnlijk inzetten op de volgende zaken:
Kerry is een liberal. Hij stemde tegen een sluitende begroting, was tegen grotere uitgaven voor defensie, stemde tegen een ban op late abortus, en hij wil de belastingverlaging van Bush terugdraaien: Kerry is dus een Liberal uit het boekje.
Kerry is een draaikont. Kerry stemde voor de Patriot Act, maar wil hem nu terugdraaien. Hij stemde voor het gebruik van geweld in Irak, maar roept nu dat de president hem heeft voorgelogen.
Kerry staat buiten de culturele “mainstream.” Kerry is voor beperkingen in de wapenaankoop. Hij is voor abortus en tegen de doodstraf, een uitzondering daargelaten, hij zet de minder rijke Amerikanen op tegen de rijken. Allemaal zaken waar de Republikeinen de senator uit Massachussetts mee zullen confronteren. Ook zullen ze hem dwingen om een standpunt in te nemen over het homohuwelijk. Is Kerry voor, dan kost hem dat conservatieve stemmen, is hij tegen, dan kost hem dat de homoaanhang.

Kerry is een senator die onder de plak zit van de lobbyisten en “special interests.” Hij claimt wel het omgekeerde, maar uit onderzoek van kranten, persbureaus en ongetwijfeld de Republikeinse fact checkers blijkt dat Kerry toch meerdere malen de schijn tegen zich heeft gehad. Geld aannemen van belangengroepen en dan stemmen voor maatregelen die in het voordeel van die groepen zijn. Een fijn onderwerp voor wat spotjes.

Experts vrezen een herhaling van 1988, toen vader Bush na een achterstand op Democratisch kandidaat Michael Dukakis via een negatieve campagne, waarin de Democraat werd neergezet als een slappe liberal, de strijd om het presidentschap wist te winnen. Dat zit er denk ik niet in, want Kerry heeft al aangekondigd keihard terug te slaan als er aanvallen op zijn persoon uit het Republikeinse kamp komen. Maar de scharrelroddel van Matt Drudge heeft al aangetoond dat waarschijnlijk de ergste aantijgingen niet rechtstreeks van de Bush-campagne, maar veeleer via via uit allemaal andere hoeken zal komen. Dan wordt het lastig om met de beschuldigende vinger naar Bush te wijzen.



Facts & Figures Super Tuesday
2 maart is Super Tuesday, met tien staten die voorverkiezingen of caucussen houden. Bij open voorverkiezingen mogen ook geregistreerde kiezers van de andere partij meestemmen. Een overzicht per staat:

CALIFORNIA:
Gedelegeerden: 370
Winnaar in landelijke verkiezingen 2000: Gore
Werkloosheidspercentage (dec. 2003): 6,4%
Voorwaarden voorverkiezingen: gesloten Democratische en Republikeinse voorverkiezingen, onafhankelijke kiezers mogen in een van beide voorverkiezingen meedoen.

CONNECTICUT:
Gedelegeerden: 49
Winnaar in landelijke verkiezingen 2000: Gore
Werkloosheidspercentage (dec. 2003): 5%
Voorwaarden voorverkiezingen: gesloten Democratische voorverkiezingen.

GEORGIA:
Gedelegeerden: 86
Winnaar in landelijke verkiezingen 2000: Bush
Werkloosheidspercentage (dec. 2003): 4,1%
Voorwaarden voorverkiezingen: open Democratische en Republikeinse voorverkiezingen.

MARYLAND:
Gedelegeerden: 69
Winnaar in landelijke verkiezingen 2000: Gore
Werkloosheidspercentage (dec. 2003): 4,4%
Voorwaarden voorverkiezingen: gesloten Democratische en Republikeinse voorverkiezingen.

MASSACHUSETTS :
Gedelegeerden: 93
Winnaar in landelijke verkiezingen 2000: Gore
Werkloosheidspercentage (dec. 2003): 5,7%
Voorwaarden voorverkiezingen: gesloten Democratische en Republikeinse voorverkiezingen. Onafhankelijke kiezers mogen in een van beide voorverkiezingen meedoen.

MINNESOTA:
Gedelegeerden: 72
Winnaar in landelijke verkiezingen 2000: Gore
Werkloosheidspercentage (dec. 2003): 4,7%
Voorwaarden caucus: open Democratische en Republikeinse caucussen.

NEW YORK:
Gedelegeerden: 236
Winnaar in landelijke verkiezingen 2000: Gore
Werkloosheidspercentage (dec. 2003): 6,2%
Voorwaarden voorverkiezingen: gesloten Democratische voorverkiezingen.

OHIO:
Gedelegeerden: 140
Winnaar in landelijke verkiezingen 2000: Bush
Werkloosheidspercentage (dec. 2003): 6%
Voorwaarden voorverkiezingen: open Democratische en Republikeinse voorverkiezingen

RHODE ISLAND:
Gedelegeerden: 21
Winnaar in landelijke verkiezingen 2000: Gore
Werkloosheidspercentage (dec. 2003): 5%
Voorwaarden voorverkiezingen: gesloten Democratische en Republikeinse voorverkiezingen. Onafhankelijke kiezers mogen in een van beide voorverkiezingen meedoen.

VERMONT:
Gedelegeerden: 15
Winnaar in landelijke verkiezingen 2000: Gore
Werkloosheidspercentage (dec. 2003): 4%
Voorwaarden voorverkiezingen: open Democratische en Republikeinse voorverkiezingen.



Website heeft niet geholpen
Het is inmiddels te laat, maar hier is een site die probeerde te bewerkstelligen dat Ralph Nader dit jaar de verkiezingen aan zich voorbij liet gaan. Aardige flash-animatie.



Lachen om het circus
"Late Show with David Letterman":
"Here now is my favorite story of the week, rumor that President Bush had a nose job. He had some sort of plastic surgery and had a nose job. If this is true, it would be the first new job he's created since he's taken office."

"Real Time with Bill Maher":
"New Rule: Keep Dick Cheney in seclusion. With the election nearing, the White House has decided to bring the Veep out of seclusion and soften his image. Please, we like Dick Cheney in seclusion. He's like the creature in the cradle at the end of 'Rosemary's Baby.' It's more frightening when all we see is the rattle in its horrible little hand. Stick to your original strategy. Only bring Cheney out when you're trying to make (Attorney General John) Ashcroft seem human."

"The Tonight Show with Jay Leno":
"President Bush is now focusing on jobs. I think the one job he's focusing most on is his own. The White House is now backtracking from its prediction that 2.6 million new jobs will be created in the U.S. this year. They say they were off by roughly 2.6 million jobs."

"President Bush said the only time two men should ever be in bed together is when one is a politician and the other in a lobbyist."



zondag, februari 22, 2004
Nader doet mee
Ralph Nader heeft zijn tijd genomen. Nu had hij geen haast, want Nader hoeft niet om goedkeuring van een partij te wachten, geen ellenlange voorverkiezingen mee te maken. Maar vanochtend heeft hij in Meet the Press van NBC bekend gemaakt dat hij zich kandidaat stelt voor het Amerikaanse presidentschap. Dat deed Nader zo: "After careful thought and my desire to retire our supremely selected president, I've decided to run as an independent candidate for president." Nader is vooral bekend als strijder voor consumentenrechten, waar hij al in de jaren zestig actief mee bezig was. En natuurlijk van 2000. Vraag maar aan Al Gore.
Mooie scoop voor Tim Russert, presentator van het zeer gewaardeerde politieke zondagprogramma. Maar geen verrassing. De aankondiging dat hij gast zou zijn in de show maakte de tongen en pennen los. De Democraten vinden dat Nader zijn wens om Bush uit het Witte Huis te verwijderen beter vorm kan geven door zich juist niet kandidaat te stellen. Ik berichtte er eerder over. Maar Nader vindt dat een twee-partijstaat slecht is voor Amerika en meent dat het maar eens afgelopen moet zijn om onafhankelijke kandidaten als "second-class citizens" de behandelen.
Als ik meteen maar met een boude voorspelling mag komen: ik denk dat zijn kandidatuur voor de uiteindelijke uitslag in november niets gaat uitmaken. Of Bush nu wint of Kerry (of wie er ook bij de Democraten kandidaat wordt), de stemmen die Nader gaat krijgen zullen dit jaar in geen staat de uitslag beïnvloeden. De zorg van de Democraten is natuurlijk terecht, maar als hun kandidaat verliest komt dat niet omdat Ralph Nader meedoet, maar omdat de kiezer voor Bush kiest. Bij een omgekeerde uitslag horen we al helemaal niets meer over Nader. Ik kom daar nog wel eens op terug, laten we zeggen op 3 november.



Bush gearresteerd
Het Witte Huis heeft nog meer documenten openbaar gemaakt. Daaruit blijkt dat de huidige president eenmaal gearresteerd is geweest voor een geintje dat hij op “college” heeft uitgehaald, twee verkeersongevallen heeft veroorzaakt en tweemaal is bekeurd wegens overschrijden van de toegestane snelheid. Dat gebeurde allemaal voordat hij toetrad tot de National Guard van Texas.
De gegevens werden openbaar gemaakt omdat een deel van de documenten vrijgegeven naar aanleiding van vragen over zijn diensttijd, onleesbaar gemaakte gegevens bevatte.
Als iemand wilde toetreden tot de National Guard en hij arrestaties of verkeersbonnen op zijn naam had, dan had hij een vrijstellingsdocument moeten krijgen. Dat ontbreekt in het militaire dossier van Bush.
Critici beweren dat Bush een voorkeursbehandeling heeft gehad om in de National Guard te komen. Zijn vader zat in het Congres in die tijd. Het ontbreken van die vrijstelling zou op een dergelijke behandeling kunnen wijzen.



Rechtszaak om stemcomputers
Groepen bezorgde inwoners van California hebben een rechter gevraagd om de staat te verplichten nieuwe beveiligingssystemen toe te voegen aan de stemmachines die op 2 maart bij de voorverkiezingen in California worden gehouden. De huidige systemen zouden te kraken zijn, waardoor de integriteit van de verkiezingen in gevaar zou komen. Het betreffen allemaal computers van het bedrijf Diebold Election Systems.



Standpunten van Kerry en Edwards
Een overzicht van de New York Times waarin zij de belangrijkste campagnestandpunten van John Kerry en John Edwards vergelijken.

Aanhang John Kerry: boos op regering-Bush. Lagere inkomens
Aanhang John Edwards: gematigden, wat positiever beeld van economie, ook onafhankelijken en Republikeinen

Abortus
Edwards: voor
Kerry: voor, maar tegen late abortus

Doodstraf
Edwards: voor
Kery: tegen, behalve in geval van terrorisme

Economie
Edwards: 10 procent belastingverlaging voor bedrijven die produceren in VS (omgekeerde voor bedrijven die overzees produceren). 5000 dollar belastingvrijstelling voor kopers van eerste huis.
Kerry: 50 miljard voor staten ten behoeve van creëren nieuwe banen. Belastingverlaging voor bedrijven die in eigen land produceren. Overheidstekort terugbrengen in 5 jaar. Aanpakken van onrechtmatigheden in handel.

Onderwijs
Edwards: Een jaar collegegeld voor openbare universiteiten en colleges voor elke student die 10 uur per week gemeenschapsdiensten draait. Salarisverhoging voor docenten. Opsplitsen grote middelbare scholen.
Kerry: Jaarlijkse belastingteruggave voor eerste 4000 dollar aan collegegeld. Gemeenschapsdienstenplan ter waarde van 3,2 miljard dollar (net zoiets als wat Edwards voorstelt).

Homohuwelijk
Edwards: tegen huwelijk gelijke seksen. Staat beslist hier zelf over. Verder wel zelfde rechten voor partner.
Kerry: tegen huwelijk gelijke seksen. Verder wel zelfde rechten voor partner.

Gezondheidszorg
Edwards: verzekering voor iedereen onder 21 jaar. Kosten: 590 miljard dollar verspreid over 10 jaar. Uitbreiding aantal verpleeghulpen met 100.000. Beperking reclame van medicijnfabrikanten.
Kerry: Verzekering voor overheidspersoneel openstellen voor iedereen. Kosten: 890 miljard dollar verspreid over tien jaar. Gezinnen besparen 1000 dollar aan verzekeringspremie door collectieve rampenverzekering.

Irak
Edwards: Stemde voor gebruik van geweld. Tegen 87 miljard dollar voor Irak en Afghanistan.
Kerry: Idem

Belasting
Edwards: Afschaffen van Bush’s belastingverlaging voor inkomens boven 200.000 dollar per jaar. Belastingverlaging ter stimulering van koophuis, sparen en ouderschap. Belastingverlaging voor werkende armen.
Kerry: Afschaffen van Bush’s belastingverlaging voor inkomens boven 200.000 dollar per jaar. Belastingverlaging voor middenklasse voor collegegeld, kinderzorg en gezondheidszorg.

Handel
Edwards: tegen NAFTA. Voor milieu- en werkgelegenheidsparagraaf in dergelijke verdragen. Stemde voor toetreden China als volledige handelspartner van World Trade Organization.
Kerry: Stemde voor NAFTA, maar wil 120-daagse onderzoeksperiode voor dergelijke verdragen. Is voor toevoeging van milieu- en werkgelegenheidsstandaarden in parallelle verdragen. China: zie Edwards.



Peilgeil in Pennsylvania
Opiniepeiling van Quinnipac voor de voorverkiezingen in Pennsylvania, die overigens pas op 27 april naar de stembus gaan. Voor de vorm dus:

Kerry 61%
Edwards 15
Dean 9
Sharpton 4
Onbeslist 9



Deans documenten moeten openbaar
Toen Howard Dean nog koploper was bij de Democraten, was er ophef over het feit dat hij een groot deel van zijn gouverneursdocumenten had verzegeld. Tegenstanders liepen daarom zelfs naar de rechter. De rechter heeft nu gesproken en heeft gezegd dat noch Dean noch de minister van binnenlandse zaken van Vermont het recht had om zomaar alle dozen met documenten te verzegelen. Van elke document moet Dean nu zeggen waarom die voorlopig geheim moet blijven.
Jammer dat niemand er nu nog ook maar een beetje in geïnteresseerd is.




© Marc van Gestel 2003 - 2004