De Amerikaanse presidentsverkiezingen 2004

Nog tot de presidentsverkiezingen van 2008


Home
About this weblog
Bronnen
Mail mij
Atom
This gif is freely copyable. Just right click, save Powered by
RSSify at WCC

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

zaterdag, augustus 14, 2004
Stop this train
Slecht nieuws voor president Bush. De werkloosheid is afgelopen week gestegen met in ieder geval 1 persoon. Dat was de conducteur op de trein, die onderweg van Kansas City naar St. Louis, moest wachten op de campagnetrein van John Kerry en John Edwards, het montere Democratische duo.
Leslie Farr, naast conducteur ook nog congressioneel kandidaat voor de Republikeinen, riep in de trein om dat de trein vertraagd was vanwege de beide Johnnen, en dat de reizigers hun ongenoegen daarover maar moesten uiten in het stemhokje op 2 november. Dat leverde hem een directe schorsing op, zonder uitbetaling van salaris. Dus misschien krijgt hij zijn baan weer terug, en dan kan de president weer trots roepen dat de werkgelegenheid is gestegen. Het blijft immers campagnetijd.



Peilgeil in (alle) staten
Een opsomming maar weer. Blijft leuk en nietszeggend, hoezeer de peilers er ook iets van proberen te maken.
Zo staat John Kerry voor in Florida, volgens de Quinnipac-peiling: 47 tegen 41 procent voor Bush. Eind juni was het nog gelijk en als je naar de foutmarge kijkt (plus of min 3) nu nog steeds.
In Ohio gaat Kerry ook aan de leiding, maar met minder verschil dan in Florida: 48 tegen 45 procent.
Volgens een peiling van Epic-MRA neigt Michigan naar de Democratische kandidaat, met 49-42 procent. Dat klinkt toch als een lichte voorsprong voor Kerry. Dezelfde stand overigens in New Hampshire. De peiling in Pennsylvania (46-41 procent in het voordeel van Kerry) en Oregon laat eenzelfde lichte voorsprong zien. De Kerry-campagne zal deze cijfers naast zich neer leggen. Zij hebben hun eigen peilers, maar die weten ook wel dat tweeënhalve maand voor de verkiezingen de peilingen nog bar weinig zeggen, al zal de campagne niet nalaten om te zeggen dat de tussenstand geen goed teken is voor president Bush: "This is not a good place for the incumbent to be," aldus de opiniepeiler van Kerry, Mark Mellman.



Nader wil naar Republikeinse conventie
Ralph Nader wil graag naar de Republikeinse conventie. Niet om de Republikeinen te bedanken voor hun steun bij het verkrijgen van een plaatsje op de stembiljetten in een aantal staten, maar als journalist. Hij heeft een verzoek ingediend bij de voorzitter van de Republikeinse partij, Ed Gillespie: "My intention is to observe the convention as well as to report on the convention." Gezien de inspanningen die de Republikeinse partij zich heeft getroost om Nader in zoveel mogelijk staten op de kieslijst te krijgen zou je kunnen verwachten dat hij dan ook van harte welkom is op de Republikeinse conventie. Nader was het niet gelukt om als journalist (hij schrijft een column in een krant) de Democratische conventie binnen te komen en ik vermoed dat hij ook in New York voor gesloten deuren komt te staan.



Gevulde borden
De campagnetrein van John Kerry en John Edwards kwam wat laat aan in Flagstaff, Arizona, omdat Kerry de trein had laten stoppen op een plek waar geen stop gepland was. In Winslow, Arizona hingen namelijk intrigerende borden langs het spoor, met teksten als: "Give us 8 minutes and we'll give you 8 years." Kerry, tegen de wachtende mensenmassa in Flagstaff: "So just for an insurance policy, I gave them 15 or 20, and that's why we're late."
Niet alle spandoeken zijn overigens positief. In Taylor, Michigan, hield iemand een bord op met de tekst: "Hanoi John – traitor." Van al iets meer humor getuigde de anti-Kerry-tekst: "Why the long face?"



Lachen om het circus
"President Bush is trying to put a positive spin on the latest bad economic numbers. Today he declared victory in the 'War on Jobs.'" --Craig Kilborn
"Experts say it will be impossible for Goss to fill George Tenet's shoes and he'll have to settle for being totally wrong just 80 percent of the time." --Craig Kilborn
"President Bush was in Florida where he asked voters to once again send him to the White House. Voters in Florida said, 'Hey, we never sent you in the first place. That was the Supreme Court."' --Jay Leno
"Secretary of State Colin Powell announced that he will not be attending the Republican convention. Uh oh. So I guess they're going to have to find another black guy." --Jay Leno
"This week, G.I. Joe celebrates his 40th birthday. And today, Republicans questioned his military service" --Craig Kilborn
"President Bush said yesterday it doesn't make any sense to raise taxes on the rich because rich people can figure out how to dodge taxes. Then Dick Cheney said 'Shut up! You're ruining everything.'" --Jay Leno
"John Kerry has also proposed a ten-year plan for energy independence and President Bush said 'Oh it's not going to take that long to get all the oil out of Iraq.'" --Jay Leno



vrijdag, augustus 13, 2004
King meets president
President Bush en zijn vrouw Laura mochten bij Larry King van CNN op bezoek voor een aardig campagnepraatje. Wat uit de Nederlandse radioverslaggeving duidelijk werd was dat Bush weer moeite had om uit zijn woorden te komen en daarbij soms geholpen moest worden door zijn vrouw. Een bezoek aan Larry King is ook lastiger dan laten we zeggen een presidentieel debat, want daar bereiden de kandidaten zich goed op voor. Ik vemroed dat Bush dacht dat hij hier wel zonder kleerscheuren en vertrouwend op zijn campagnespeech vanaf zou komen. Dat klopte maar ten dele.
Inhoudelijk werd de kijker wat minder wijzer want de president bereed zijn stokpaardjes. Hij vond dat de kiezer moest stemmen op de kandidaat die de VS het best door deze roerige tijden kon loodsen. Hij noemde Kerry's militaire dienst eerzaam: "Senator Kerry is justifiably proud of his record in Vietnam and he should be." Hij ging niet zover om de aanval van de Swift Boat Veterans for Truth, die Kerry hard aanvielen op zijn militaire verleden, openlijk te veroordelen, zoals John McCain hem had gevraagd. Hij wilde eigenlijk af van de 527-organisaties, waarvan de veteranengroep, maar ook MoveOn.org anma de linkerzijde voorbeelden zijn: "They've said some bad things about me. I guess they're saying bad things about him. And what I think we ought to do is not have them on the air." Een te verdedigen standpunt.
Verder kwamen de film van Michael Moore ter sprake (het ging om de beslissing om het voorlezen van de kinderen op de school in Florida door te laten gaan of af te breken na de aanslag op het World Trade Center) en natuurlijk het onvermijdelijke Irak (als de regering van Irak aan de Amerikanen vraagt om het land te verlaten, dan zullen de Amerikanen het land verlaten, aldus Bush).



New Yorkers zitten niet op conventie te wachten
De New Yorkers blijken minder naar de Republikeinse conventie in hun stad uit te zien dan de Republikeinen zelf. 83 procent van de ondervraagde inwoners van de metropool wil de conventie liever niet binnen de stadsgrenzen. Dat gold zelfs voor de meeste Republikeinen die waren ondervraagd. De problemen die men verwacht: verkeersopstoppingen, afgesloten straten, veiligheidsmaatregelen, teveel "vreemdelingen" (mensen van buiten de stad. Inderdaad, eng volk die niet-New Yorkers), maar een deel (13 procent) van de ondervraagden zei: "I hate Republicans." Daar valt niet tegenop te argumenteren.



Kerry de optimist
Op de Democratische conventie riep John Kerry: "We are the optimists." De kiezer schijnt dat ook te gaan geloven. Volgens de National Annenberg Election Survey laat zien dat 42 procent van de onafhankelijke kiezers Kerry als de meest optimistische van de presidentiële kandidaten ziet. Van Bush vindt 30 procent dat. Voor de conventie, toen de Republikeinen maar bleven roepen dat Kerry een pessimist was, leidde Bush die peiling, met 41 tegen 34 procent. Karl Rove, topadviseur van president Bush, is nu naar de apotheek gestuurd voor Prozac.



Quote of the day
"Hello Nevada!" – Teresa Heinz Kerry toont wat campagnemoeheidsverschijnselen in Williams, Arizona.



Dancing in the street
John Kerry heeft zijn faam als stijve hark bevestigd toen hij een dansje waagde in Albuquerque, New Mexico. Terwijl hij handtekeningen uitdeelde, begon zijn vrouw Teresa op de maat van een Mariachi-band te dansen met iemand uit het publiek. Toen de man uit het publiek zijn plaats wilde afstaan aan de Democratisch kandidaat bedankte Kerry eerst, maar nam de dans toen alsnog over. De schwung (voorzover zo'n Duits woord een Latijns-Amerikaanse dans kan omschrijven) ging er meteen uit en dnakzij Kerry verloor zijn vrouw meteen een van haar schoenen. Maar die werd door Kerry, heel Assepoester, weer aan de voet van zijn vrouw geschoven.
Al Gore heeft op een Democratische conventie wel eens de Macarena gedanst. Hij stond helemaal stil. Dit deed mij daaraan denken. Overigens heb ik geen idee of president Bush wel zijn stijldansdiploma heeft gehaald.



Voorverkiezingsdatum California weer terug naar juni
Alvast wat nieuws over de verkiezingen van 2008: California is van plan om zijn voorverkiezingsdatum weer terug te verhuizen van begin maart naar juni, de maand waarin ze de afgelopen 50 jaar werden gehouden. De datum was vier jaar geleden naar voren geschoven omdat de staat meer invloed wilde hebben in het beslissen van de voorverkiezingen. Omdat de staat zoveel inwoners heeft, zijn er veel gedelegeerden te verdelen.
Het vooruitzetten van de datum had ertoe moeten leiden dat er nog gewoon campagne werd gevoerd in de staat, inclusief bezoeken van de kandidaten aan California. Maar meestal was het tegen de tijd van de voorverkiezingen in California al bekend wie de kandidaten zouden worden voor de Republikeinen en Democraten en was er meestal niets aan in juni. Maar toen de staat de datum naar maart verschoof, deden 20 andere staten dat ook en liep California weer achter de feiten aan. Vandaar dat het Congres van California op zijn schreden terugkeerde en de datum weer terugzette.



Lachen om het circus
Uit The Tonight show - Jay Leno:

"Over the weekend, President Bush - who got into Yale after his father and grandfather went there - talked about the evils of alumni getting preferential treatment. He said he had to knock on a lot of doors to be successful. This is the kind of thing that drives the Kerry people nuts.
While President Bush inherited his money, Kerry earned his the old fashioned way: He married it!"

"For the first time, John Kerry has criticized President Bush's reaction on 9/11. John Kerry said if he were reading to children at that moment, he would have told them he had something important to attend to. Let me tell you something - if John Kerry was reading to children, first he would have to wake them up. 'Kids, I gotta go now. Kids?! Kids?!'"

"This past weekend, Kerry met with leaders of the Navajo Indian tribe. He's been traveling by train across the country. He's traveling by train, he's meeting with Indians ... what is this 1882? What is he going to try and get a treaty so they don't tear down our telegraph poles?"

"At a meeting of thousands of minority journalists, John Kerry was asked if he would have gone to war if Saddam had refused to disarm and he said, and this is an exact quote, 'You bet we might have!'"

"First Lady Laura Bush said that people shouldn't be saying that the benefits from stem cell research are 'right around the corner' because it gives people false hope. Then later her husband said that the economic recovery is 'right around the corner.'"



donderdag, augustus 12, 2004
Vloedgolf aan boeken over Bush in de winkel
Nog maar een paar maanden te gaan en er komt weer een nieuwe stroom aan politieke boeken op de markt. Zoveel zelfs dat president Bush opmerkte: "It really gets me when the critics say I haven't done enough for the economy. Look what I've done for the book publishing industry." Bonuspunten voor de president.
De meeste boeken ontleden vier jaar Bush en wat dat het land heeft opgeleverd of gekost.
Een overzichtje van de titels:
All the President's Spin – over de communicatieafdeling van de Bush-campagne. Van de makers van Spinsanity.com
"Attack Poodles and Other Media Mutants", waarin vooral gekeken wordt naar de conservatieve commentatoren in de media.
Chain of Command, The Road from 9/11 to Abu Ghraib," van journalist Seymour Hersch. Het was deze journalist die in de VS als eerste rapporteerde over de mishandelingen door Amerikaanse soldaten in de Abu Graib-gevangenis in Irak.
What We've Lost: America Under the Bush Administration," door Graydon Carter, de hoofdredacteur van glossy tijdschrift Vanity Fair.
"Bushworld: Enter at Your Own Risk," van columniste Maureen Dowd van de New York Times.
"The Family: The Real Story of the Bush Dynasty," een kritische biografie over Bush.
Aan de andere kant van het politieke spectrum is het een beetje stil, vergeleken met de lawine aan linkse boeken. "The many faces of John Kerry" van David Bossie en "How to talk to a Liberal- If you must" van Ann Coulter staan op het punt uit te komen. En vlak voor de Republikeinse conventie is het misschien fijn om "A matter of character" en "Thank you president Bush" te lezen. Want die anti-Bush-boeken gaan zeker vervelen.



Franks steunt Kerry. En Bush.
John Kerry kreeg steun uit onverwachte hoek, namelijk van generaal buiten dienst Tommy Franks, het brein achter de successen in Afghanistan toen de Amerikanen dat land bevrijden.
De generaal bemoeit zich doorgaans niet met de politiek, ook al neigt hij naar de Republikeinen, en was dat eigenlijk nu ook niet van plan, maar de voortdurende aanvallen op Kerry ontlokten hem de uitspraak dat hij absoluut er van overtuigd is dat Kerry een uitstekende opperbevelhebber van de strijdkrachten zou zijn.
"I think a presidential election year is a marvelous thing. I think Senator Kerry is a patriot. And I think what ... what we're doing is, we're seeing an attempt to sort of draw the lines between the two parties in this country. And I wouldn't have it any other way," zeiFranks.
Maar hij vond de harde uitspraken van Kerry over het oorlogsplan van Franks in Afghanistan door politiek geïnspireerd en daar was hij dus minder blij mee. Franks wist nog niet of hij op de Republikeinse conventie ging spreken (hij is dus blijkbaar wel benaderd), want: "I'm a fiercely independent kind of guy and rather proud of it."



En de trein die rijdt op wielen…
Daar sta je dan: midden in de nacht, te wachten langs het spoor tot de Democratische kandidaten langs komen met hun trein. Daar komt de trein… en hij rijdt gewoon door. Alle trouwe aanhangers besluiten meteen om hun kiezersregistratie te wijzigen in Republikeins en een aantal erg teleurgestelden supporters begint zachtjes met "Four more years. Four more years."
Dat overkwam de Democraten van Lawrence, Kansas, overigens de geboorteplaats van Republikein Bob Dole. Midden in de nacht klaar staan, voor niets. Maar de helft van het Democratische koppel kwam het de dag daarna goedmaken. John Edwards, vergezeld van zijn vrouw, bood zijn excuses aan en nam de tijd om van gedachten te wisselen met de toch al niet zo rijk bemeten aanhang in het door Republikeinen overheerste Kansas, waar de prairie tot de horizon reikt.
750 Democraten waren gerustgesteld. En waarom reed de trein door? Er was toch echt een stop gepland, maar iedereen aan boord van trein wist er van, behalve de conducteur. Hem is inmiddels een baan bij de NS aangeboden.



Bush tegen voortrekken bij toelating universiteit
President Bush heeft zich uitgesproken tegen "legacy" toelating op universiteiten. Dat betekent dat een student op prestigieuze universiteiten meer kans maken om toegelaten te worden als een van zijn of haar ouders ook op die universiteit heeft gestudeerd. Dat zei Bush toen hij ondervraagd werd over zijn standpunten met betrekking tot positieve discriminatie. Over de toelating tot universiteiten zei hij: "I think it ought to be based on merit. And I think colleges need to work hard for diversity." Bush is tegen een quotasysteem voor studenten uit minderhedengroepen maar "I support colleges affirmatively taking action to get more minorities in their school."
Bush weet waar hij het over heeft: Zijn grootvader Prescott Bush studeerde aan Yale University, zijn vader deed dat, hijzelf studeerde er en zijn dochter Barbara is net dit jaar afgestudeerd op Yale. Op basis van zijn cijfers op highschool alleen was president Bush nooit toegelaten op Yale. Zijn resultaten op de prestigieuze universiteit waren ook niet bijzonder. Hij vierde vooral feest, zo zei hij zelf. En toen hij vier maanden na zijn aantreden in het Witte Huis op Yale een rede hield zei hij: "To the 'C' students, I say you, too, can be president of the United States."



Lachen om het circus
"John Kerry embarked on an 1,800 mile train trip through several key battleground states. 1,800 miles on a train — that is the longest Kerry has even gone without changing direction." —Jay Leno
"The federal government reported that despite much higher expectations U.S. employers only added 32,000 jobs to the payroll this month. Even worse folks, the jobs were all in India." —Conan O'Brien
"A controversial new book claims that John Kerry laughed while burning enemy villages and slaughtering animals. I don't buy it — Kerry laughing?" —Craig Kilborn
"This week the Bush campaign unveiled its new slogan. The new slogan is 'We've Turned A Corner And We're Not Turning Back.' This replaces their old slogan 'Do What Dick Cheney Says And Nobody Gets Hurt.'" —Conan O'Brien
"On the campaign trail, people are coming up to Teresa Kerry and telling her to keep speaking her mind. Not surprisingly, they all work for the Bush campaign" —Conan O'Brien
"Do you know what happened on this day 4 years ago? Well, whatever it was, the Department of Homeland Security just found out today." —Jay Leno
"This weekend, John Kerry's going to be meeting with leaders of the Navajo Indian tribe. They found out that there were two Americas and they want both of them back. While Kerry's on the reservation he will go by his Indian name, Longface." —Jay Leno
"The Republicans now getting ready for their big convention in New York City. Apparently they have a plan for going into New York, but they don't have a plan for getting out." —Jay Leno
"In Davenport, Iowa, while President Bush and John Kerry were giving speeches they had three banks robberies. You know you let Washington politicians in your town and you're going to attract the wrong element. ... Luckily both Bush and Kerry have been eliminated as suspects. Because of his wife Kerry doesn't need the money and, come on, nobody believes Bush is smart enough to pull off this kind of job." —Jay Leno



woensdag, augustus 11, 2004
Op campagneles met de Republikeinen
De Daily Howler, een linkse online mediawaakhond, zet vraagtekens bij de Amerikaanse journalistiek. De site vraagt zich af waarom de media in Amerika zo weinig doen om alle uitspraken van Republikeinen tegen John Kerry te verifiëren. De Republikeinen werken met een aantal scripts, iedereen brengt bij contacten met de media dezelfde beschuldigingen aan het adres van Kerry, die daarna langzaam door de media als feit worden gebruikt in eigen reportages.
Hetzelfde gebeurde vier jaar geleden met Al Gore. Republikeinen beweerden de raarste dingen over Gore, en geen journalist die de moeite nam om de beweringen te controleren. Zo is nu nog steeds een groot deel van de Amerikanen er van overtuigd dat Gore zichzelf meer eer toebedeelde dan hem toekwam. Zo zou Gore hebben beweerd dat hij het internet heeft uitgevonden, en dat zijn relatie met Tipper de basis vormde voor de film "Love Story", terwijl hij zo'n claim natuurlijk nooit heeft gedaan. Maar elke Republikein die een camera op zich gericht zag liet niet na om op badinerende wijze de kijker te confronteren met die belachelijke uitspraken.
Wat zijn de scripts die nu tegen Kerry gebruikt worden?
- John Kerry is de grootste liberal in de Senaat. Die kent u vast wel, en hij klopt niet. De bewering is gebaseerd op zijn stemgedrag in één jaar (2003), in plaats van op zijn stemgedrag gedurende zijn gehele ambtsperiode. Als die laatste als norm wordt genomen (en dat is niet zo'n absurd standpunt) dan komt Kerry niet eens in de top tien van liberal Senatoren voor.
- John Kerry stemde tegen de 87 miljoen dollar voor de wederopbouw in Irak en Afghanistan. John Kerry stemde inderdaad tegen, maar het bedrag ging vooral naar de militaire kosten en voor nog geen 20 miljoen naar de wederopbouw. Bovendien dreigde president Bush zeg dagen na de stemming in de senaat het hele voorstel met een veto te torpederen. Bovendien was er grote onduidelijkheid over hoe die 87 miljoen bekostigd moest worden. De werkelijkheid was wederom niet zwart-wit.
- John Kerry probeerde de inlichtingendiensten uit te hollen. John Kerry stelde voor het budget van de inlichtingendiensten met 1 procent te verlagen. Het Congres, met een Republikeinse meerderheid, verlaagde het budget uiteindelijk met 3 procent.
- John Kerry stemde voor bezuinigingen op het defensiebudget. Dat deed hij op het moment dat toenmalige minister van defensie dat ook daadwerkelijk deed. De naam van die minister? Dick Cheney.
En let de komende maanden vooral goed op de stijl van de aanvallen van de Republikeinen op John Kerry: ridiculiseren, humor (in ieder geval wat daar binnen de Republikeinse partij voor doorgaat) en spot.
Eén ding moet je de Republikeinen nageven: ze beheersen het voeren van een politieke campagne veel beter dan de Democraten (en ze zijn nog steeds pissig hoe de Democraten vier jaar lang vice-president Dan Quayle voor gek zetten).



Powell afwezig in New York
Een belangrijke afwezige op de Republikeinse conventie zal minister van buitenlandse zaken Colin Powell zijn. Vreemd, want hij is een zeer populaire Republikein, veel populairder dan zijn baas president Bush. In een peiling in mei was 69 procent van het ondervraagde publiek positief over Powell en maar 49 procent over Bush en slechts 39 procent over vice-president Dick Cheney en minister van defensie Donald Rumsfeld.
De reden is dat kabinetsleden traditioneel niet spreken op de conventie. In 2000 was Powell nog een van de meest prominente sprekers op de Republikeinse conventie en voerde zelfs samen met Bush campagne. Dat zit er dit jaar niet in. Powell: "As secretary of state, I am obliged not to participate in any way, shape, fashion, or form in parochial, political debates. I have to take no sides in the matter." Dat neemt niet weg dat Powell wel de Republikeinse partij in het algemeen zal blijven steunen de komende maanden.
Ook Donald Rumsfeld en Condoleezza Rice, de veiligheidsadviseur van Bush, zullen niet aanwezig zijn op de conventie eind deze maand in New York.



Geloof blijft lastig punt in de verkiezingsstrijd
De religieus coördinator van de Democratische partij heeft ontslag genomen, omdat zij onder vuur was komen te staan door een aantal van haar uitspraken. Dominee Brenda Bartella Peterson was nog geen twee weken in functie maar er kwam veel kritiek op haar steun voor het verwijderen van de woorden "under God" uit de Pledge of Allegiance (de eed van belofte aan vlag en land, vaak elke ochtend op school gebracht). De volledige tekst is momenteel "I pledge allegiance to the Flag of the United States of America and to the Republic for which it stands, one nation under God, indivisible, with liberty and justice for all." De toevoeging "under God" stamt uit 1953, de originele eed komt uit de negentiende eeuw.
Peterson: "I feel it is no longer possible for me to do my job effectively. I do not want my support of this case to serve as a distraction or ammunition for Republicans and their allies," De Democratische partij gaat met het ontslag akkoord.



Volg de kiesmannen
Mooie site waarop op basis van de peilingen in de staten wordt bijgehouden hoeveel kiesmannen er naar welke kandidaat gaan. Landelijke peilingen zijn zoals bekend weinig waard, aangezien de winst in het kiescollege gehaald moet morden. Elke staat vaardigt kiesmannen af die na de verkiezingsdag in het kiescollege hun stem uitbrengen voor hun kandidaat. Wie de meeste kiesmannen heeft, wint de verkiezingen. De uitslagen die we op tv zien in de verkiezingsnacht zijn daarom altijd onder voorbehoud. Volgens de calculator op deze website staat John Kerry voor, maar dat zegt weinig, aangezien de kandidaten in de peilingen in veel staten nog te dicht op elkaar zitten. Wat dat betreft kan deze site een aardige hoeveelheid valse hoop produceren.



Lachen om het circus
"Bush and Kerry tried to plan their schedules so they're not in the same place at the same time. A tradition they started during Vietnam." —Craig Kilborn
"President Bush told the crowd with your help Cheney and I will have four more years. I'm sorry that was his meeting with the Supreme Court." —Jay Leno
"Al Qaeda's new strategy is to destroy our financial institutions and bring the nation's big businesses and major corporations to its knees. No wait, I'm sorry, that's Ralph Nader's platform." —Jay Leno
"Homeland Security Director Tom Ridge said in a press conference that several of our major financial institutions are in danger of being hit by terrorists. When John Kerry heard about this, he immediately placed Teresa Heinz Kerry in an undisclosed location." —Jay Leno
"John Kerry and John Edwards recently published their political promises and strategies in a book. You see that's smart putting all their ideas in a book. This way they're certain to keep them secret from Bush." —Jay Leno
"John Kerry is getting a little desperate. He's changed his slogan from 'Hope is on the way' to 'My wife will buy you a Lexus.'" —Craig Kilborn
"The president announced a new position for one man to be in charge of all terrorism-related decisions. Don't we have this? Isn't this called the president?" —Craig Kilborn
"Kerry and Edwards set out on a two-week, 21-state bus tour. On the side of the bus it says, 'Believe in America.' You know what it says on the side of Ralph Nader's bus? 'Exact change only.'" —Jay Leno
"Bush is back in DC, that's where he goes when he wants to get away from the ranch for a few weeks." —Jay Leno



dinsdag, augustus 10, 2004
Europese waarnemers tijdens verkiezingen
Waar de Verenigde Naties kortgeleden nog niet thuis gaven, daar gaat de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) akkoord: zij zullen in de VS waarnemers de presidentsverkiezingen laten controleren. Dat alles op verzoek van een aantal Democratische Congresleden dat Florida in 2000 nog helder op het netvlies had.
De VN weigerden omdat zij alleen ingaan op verzoeken van een nationale regering en niet op die van parlementariërs. De OVSE heeft al eerder de Amerikaanse maar ook andere westerse verkiezingen (Spanje, Frankrijk) geobserveerd, hoewel gewoonlijk alleen wordt gecontroleerd in landen met een jonge, vaak wankele, democratie. In 2002 waren OVSE-waarnemers in Florida aanwezig tijdens de mid-term-verkiezingen, om te kijken of de verbeteringen in het stemsysteem die na 2000 waren voorgesteld wel waren doorgevoerd.



Kieshervormingen hebben nog niet allemaal gewenste effect
Om te voorkomen dat toestanden als in Florida zich weer zouden voordoen, werd de Help America Vote Act aangenomen door het Congres. Een van de maatregelen om er voor te zorgen dat er minder mensen onterecht hun stemrecht werd ontnomen was de invoering van de provisional ballot, het voorlopige stembiljet. Mocht een kiezer niet op de kieslijst in het stembureau staan, dan kon hij een voorlopige stem uitbrengen. Mooi initiatief, maar het blijkt niet te werken.
In de voorverkiezingen in Chicago bijvoorbeeld werden 5914 provisional ballots ingeleverd en maar liefst 5498 ervan werden ongeldig verklaard (dat is ongeveer 93 procent), meestal op basis van technische fouten. Zo bleken de meeste voorlopige stemmen uitgebracht in het verkeerde kiesdistrict, een fout waar de medewerkers van het stembureau op mogen worden aangekeken. Maar die zouden eigenlijk beter getraind moeten worden.
Een typisch voorbeeld van een goed initiatief dat slecht wordt uitgevoerd en het tegenovergestelde bereikt dan waar het voor bedoeld is. Een aardige stap in de richting zou al zijn als de in een verkeerd kiesdistrict uitgebrachte stem gewoon geldig verklaard wordt. In 16 staten waar deze wijziging is doorgevoerd is dat nog niet mogelijk. In vrijwel alle andere staten overigens wel. Te hopen valt dat deze onvolmaakte wetgeving nog voor 2 november valt recht te breien, maar de kans is klein.



Wat Moore mag, willen zijn tegenstanders ook
De conservatieve groep Citizens United wil de mogelijkheid krijgen om reclame te maken voor een anti-Kerry-boek geschreven door hun baas, David Bossie. Het boek heeft de vrolijke titel: "The Many Faces of John Kerry: Why This Massachusetts Liberal is Wrong for America." Volgens de wetgeving van de Federal Election Commission (FEC) mag er in campagnetijd geen geld van bedrijven gestoken worden in politieke reclame in de laatste twee maanden voor de verkiezingen. Citizens United heeft veel geld ingezameld van bedrijven. Ook reclame voor de film die zij hebben gemaakt over John Kerry en zijn vice-presidentskandidaat John Edwards mag dus niet gepromoot worden.
De groep voerde eerder bij de FEC actie tegen tv-spots voor de documentaire "Fahrenheit 9/11" van Michael Moore. De reclame zou ten onrechte ontheven zijn van de regels van de FEC. Die verwierp echter de klacht van Citizens United.



Van mening veranderd: een mogelijke aanslag
Een paar weken terug was ik er op dit weblog nog redelijk van overtuigd dat een terroristische aanslag vlak voor de verkiezingen in de VS het einde zou inluiden voor president Bush. De aanslag zou immers aantonen dat het anti-terrorismebeleid van de president niet heeft gewerkt. Ik ben van mening veranderd. Het zal mijn Europese blik zijn geweest, maar als een aanslag wordt gepleegd in Amerika schaart iedere Amerikaan zich achter de president. Eventuele kritiek komt pas later, maar dan zijn de verkiezingen waarschijnlijk al achter de rug. Er is zelfs al beweerd dat Al Qaida het liefst nog vier jaar Bush aan de macht ziet, omdat het hun ideale vijand is. Sinds Bush is de aanhang voor hun terroristische organisatie in de wereld alleen maar gegroeid. Als dat waar zou zijn, dan is de kans op een aanslag groot.
Als er morgen een aanslag plaats vindt op Amerikaans grondgebied, dan zou John Kerry nog een kans maken in november. De eerste emoties kunnen wegebben en mijn eerste veronderstelling (het beleid van Bush heeft gefaald) zou naar boven kunnen komen. Bij een aanslag vlak voor de verkiezingen mag Kerry alleen nog maar hopen op een Madrid-scenario, namelijk dat de regering meteen wijst naar Al Qaida, maar dat al snel blijkt dat de aanslag is gepleegd door een militiagroep uit Montana of zo.
Aan de andere kant, Noam Scheiber van The New Republic schrijft op zijn weblog dat een aanslag zich best eens tegen president Bush kan keren: "But if public opinion is trending against Bush, couldn't another terrorist attack reinforce that as well? Under this scenario, the terrorist attack might play the role that the budget deficit played in 1992, when people saw it as a symbol of a government that wasn't functioning properly. This time around, another attack might be seen as a symbol of the administration's screwed up priorities (too much focus on Iraq, tax cuts; not enough focus on the war on terror, homeland security), in which case it would clearly hurt Bush and benefit Kerry."
Dus mijn eerste idee dat een aanslag de herverkiezing van Bush zou kunnen dwarsbomen was uiteindelijk zo gek nog niet. De grote onzekere factor blijft de reactie van het publiek (een inkopper natuurlijk), maar hoewel ik er nu toch toe neig om een aanslag als positief voor de kansen van Bush in te schatten, hou ik terdege rekening met het omgekeerde. Het is gewoonweg niet te voorspellen.



Pas de kieswet aan
De kans dat de stemmen van de Amerikaanse troepen overzee weer te laat zijn om geteld te worden is groot als er geen noodwetgeving wordt aangenomen. Dat zegt een verkiezingsambtenaar uit Chicago. Die wetgeving zou voor een verlenging van de deadlines voor overzeese stembiljetten moeten zorgen. In 2000 kreeg bijna 30 procent van de militairen die buiten de VS gestationeerd zijn hun stembiljetten te laat om nog te kunnen stemmen.
In veel staten moeten alle stembiljetten op de verkiezingsdag terug zijn. In een aantal staten mogen de biljetten tot tien dagen later binnenkomen, als ze maar op verkiezingsdag zijn ingevuld en getekend.
Volgens de verkiezingsambtenaar Theresa Petrona komen er elke keer veel biljetten veel te laat binnen: "Every election cycle, election authorities such as Chicago receive military absentee ballots days or even weeks after the deadline, thus disqualifying these votes from being included in the election tally. With hundreds of thousands of military personnel serving overseas, the voting bloc obviously could determine the outcome of our next presidential election."
De zaak is actueler dan vier jaar geleden, hoewel de militaire stemmen in Florida een grote rol speelden in de uiteindelijke uitslag. Maar zowel in Afghanistan als Irak zijn nu tienduizenden militairen gestationeerd. Volgens het Pentagon zijn 250.000 "absentee ballots" aangevraagd en er zijn er bovendien al 340.000 verstuurd.



maandag, augustus 09, 2004
Economie blijft zorgpunt voor Bush
President Bush zit in de ontkenningsfase. Wat hij vooral ontkent is de verre van rooskleurige staat van de economie. Er zijn weer nieuwe cijfers binnen en daar kan toch niets anders uit geconcludeerd worden dat de economische groei achterblijft. Economen voorspelden voor juli een groei van 228.000 nieuwe banen, maar dat werden er slechts 32.000. Het aantal nieuwe banen in mei en juni moest achteraf bijgesteld worden naar 61.000.
Desondanks blijft Bush op campagnestops gewoon jubelen dat het prachtig gaat met de economie en dat de VS een sterke natie is en meer van dat soort positieve retoriek. Of zoals woordvoerder Scott McClellan van het Witte Huis het mooi zei: "Today's employment report shows our economy is moving forward and it also is a reminder that we're in a changing economy." Maar ja, wat moet de president anders zeggen?
Geen verrassing daarom dat John Kerry de tegenvallende cijfers expliciet op het bordje van Bush legt: "The president keeps saying we've turned the corner. But unfortunately, today's job numbers further demonstrate that our economy may be taking a U-turn instead.'
Sinds president Bush aan de macht is zijn er netto 1,1 miljoen banen verdwenen, maar sinds augustus 2003 zijn er wel 1,5 miljoen banen gecreëerd. Het is logisch dat Bush zich richt op die nieuwe banen, maar hij weet ook dat hij de verkiezingen ingaat met minder banen (en dus meer werklozen) dan toen hij vier jaar geleden gekozen werd. Die meer dan een miljoen banen die verdwenen zijn tovert hij er namelijk niet bij de komende maanden.
Karlyn Bowman van het conservatieve American Enterprise Institute is ook bezorgd: "Pocketbook issues remain central to the way people think about their voting decisions, even in a time of war. This kind of figure could have a big impact." Dat de olieprijs op een recordhoogte staat zal zeker niet helpen, want dat merken de Amerikanen nog voor de verkiezingen aan de benzinepomp.



Bush-pesten in Maine
Democraten in Kennebunkport, Maine, hebben een nieuwe manier gevonden om president Bush te pesten. Het kustplaatsje is de plek waar de Bush-familie zijn buitenhuis heeft en waar tweederde van de inwoners op hun Republikeinse part-time inwoner stemt. Maar de Democraten hebben een onofficieel partijkantoor geopend in het stadje, en wel op de route naar Walker's point, waar het landhuis van de Bush-familie ligt.
Het partijkantoor is aanwezig en zichtbaar, met vlaggen en posters die oproepen om toch vooral op John Kerry te stemmen. Er worden zelfs t-shirts en baseballpetten verkocht met daarop de tekst Kerrybunkport.
De buren zijn natuurlijk geërgerd en hebben een klacht ingediend bij de welstandscommissie van het stadje. Maar die kon geen overtreding vaststellen. Alles valt gewoon binnen de vrijheid van meningsuiting. Een woordvoerder van de commissie zei te verwachten dat de Republikeinen ongetwijfeld net zoiets doen in de geboorteplaats van Kerry. Ik ben bang dat hij gelijk heeft.



Onzekere factoren beslissen verkiezingen
Je kan nog zo fanatiek campagne voeren, een aantal zaken kan je niet beïnvloeden. De voornaamste zijn natuurlijk het verloop van de strijd in Irak, een terroristische aanval op eigen grondgebied, stijgende olieprijzen of een andere economische tegenvaller.
President Bush heeft momenteel als voordeel dat hij de zittende president is, van wie men weet hoe hij het doet. Maar dat geeft hem meteen een zekere bagage. Joe Lockhart, politiek analist en voormalig woordvoerder van president Clinton: "As a political strategist, I'd always rather have the incumbency, but it does bring baggage with it. People have to want to rehire the president, to think that the country's going in the right direction."
Maar dan nog blijft het lastig om in te schatten hoe zwaar de eerder genoemde variabelen meetellen in de uiteindelijke beslissing van de kiezer in het stemhokje. Een aanslag dichtbij de verkiezingen is in het voordeel van de president, maar een escalatie in Irak weer niet. De hoge olieprijs wordt de zittende president aangewreven, maar de arrestatie van Osama bin Laden levert weer punten op voor Bush. Bij beide laatste zaken heeft de president natuurlijk wel enige invloed, bijvoorbeeld door de strategische oliereserves aan te spreken en door Bin Laden ook daadwerkelijk op te pakken. Maar ook hier is hij van externe factoren afhankelijk. OPEC kan de olieprijs blijven opvoeren en Bin Laden pak je niet zomaar op (als hij nog in leven is).
Bush kan overigens wel de terroristische dreiging in zijn voordeel gebruiken (dat schreef ik al eerder). Met het opschroeven van de alarmfase kan hij min of meer legitiem laten zien dat zijn anti-terreurbeleid werkt. En het is een prachtige manier om de aandacht van de Democraten weer op zijn presidentschap te krijgen. Telkens weer, wanneer dat nodig lijkt te zijn



Nader in California niet op stembiljet
Het is onafhankelijke kandidaat Ralph Nader niet gelukt om op het stembiljet van California terecht te komen. Daartoe had hij afgelopen vrijdag 153.035 handtekeningen in moeten leveren, maar hij kwam niet verder dan bijna 83.000, hoewel er nog wel wat handtekeningen geteld moesten worden. Maar duidelijk was wel dat hij het benodigde aantal niet ging halen.
De campagne riep zelfs de hulp in van professionele handtekeningeninzamelaars (dat is een florerende bedrijfstak in California), maar die hielden er na twee weken weer mee op omdat ze continu werden uitgescholden door tegenstanders van Nader's kandidatuur (lees: Democraten).
De laatste hoop is om de Green Party in California er van te voertuigen om hun eigen kandidaat, David Cobb, te dumpen voor Nader. Maar dat zit er niet in.



Toespraken online
Een lezer maakte mij attent op de site Americanrhetoric.com, waar een grote verzameling van speeches uit de hele geschiedenis, met de nadruk op die van de Verenigde Staten. Van toespraken van Indianen-opperhoofden als Tecumseh, via speeches bij de aanvaarding van de Nobelprijs, tot de toespraken van de Democratische conventie in Boston. Een mooi en uitgebreid encyclopedisch overzicht, met geluidsfragmenten en de volledig uitgeschreven teksten. Een bookmark waard.



zondag, augustus 08, 2004
Peilgeil in vijf staten
Leuk dat er nog gepeild wordt in de grote staat van California, en ook heel fijn dat er inmiddels een Republikein gouverneur is van de staat, maar vergeet niet dat California al jarenlang een Democratisch bastion is, en date r dus heel veel moet gebeuren wil een Republikeinse kandidaat hier met de winst er vandoor gaan. Volgens een Field-peiling staat John Kerry met 51 procent voor op president Bush, die 40 procent haalt. Zeven procent had nog geen beslissing genomen. Het verschil is zoveel meer dan de foutmarge van plus of min 4, dat zelfs ik de voorsprong van Kerry comfortabel durf te noemen.
Ook in New Jersey gaat Kerry ruim aan de leiding: 49 procent, tegen Bush met36 en Nader met 6 procent. Al Gore won de staat in 2000 met bijna 16 procent verschil, dus op dit moment geen verrassing hier. Foutmarge plus of min 3.
Meer spanning gelukkig in Arizona, waar Bush in 2000 won met 6,3 procent verschil: Bush: 48 procent, Kerry: 45 procent, 7 procent twijfelaars.
Daar staat weer een voorsprong in Florida voor Kerry tegenover: 50 procent, op enige afstand gevolgd door Bush met 43 procent. Nader staat op 2 procent en vijf procent moet nog een keuze maken.
In New Hampshire tenslotte, waar Bush vier jaar terug met 1,3 procent verschil won, staat Kerry aan kop 49 procent en heeft de zittende president in de laatste peiling aldaar 42 procent van de ondervraagde kiezers achter zich. Nader op 2 en twijfelaars op 7 procent. De foutmarge is plus of min 4, dus statistisch gezien is over zo'n voorsprong nog niets zinnigs te zeggen.



Bush met strooien hoed
President Bush was onlangs in het pittoreske plaatsje Bird-in-Hand, Pennsylvania. Stel je een plaatselijke parkeerplaats voor vol paarden en wagens, en besef dat Bush de stemmen probeert te veroveren van de Amish, die vooral in Pennsylvania en Ohio een potentieel electoraal blok vormen. Kennen we die staten? Inderdaad, swing states. In elke swing state kan de steun van elke groep de doorslag geven, en gezien de traditionele levenswijze van de Amish, denkt president Bush een goede kans te maken bij die groep mensen. Immers, hij draagt ook de traditionele waarden uit, al doet hij dat met steun van de door de Amish verfoeide moderne industriële samenleving. Maar de Amish stemmen desondanks trouw Republikeins. Maar ze zijn ook tegen elke vorm van geweld, en op dat gebied heeft de president de laatste vier jaar weinig hoopvols laten zien. Daar staat weer tegenover dat de Amish en de president precies hetzelfde denken over sociale onderwerpen als het homohuwelijk en abortus.
De Amerikaanse Amish-gemeenschap bestaat uit 180.000 man en vrouw. Volgens deskundigen stemt 90 procent van de Amish niet. De overige tien procent stemt doorgaans op de Republikein. De Democraten ondernemen zelfs geen poging om Amish-stemmen te winnen.



Slate: peilingen geen zegen voor Bush
Internettijdschrift Slate keek nog eens kritisch naar alle peilingen van de afgelopen week. Daarin was namelijk meer af te lezen dan de niet opgetreden bounce. Er worden namelijk meer vragen gesteld en daar waren toch opmerkelijke dingen te zien. Bijvoorbeeld op het gebied van de waardering voor een kandidaat. In de ABC-peiling was John Kerry's positieve waardering voor de conventie 9 punten hoger dan zijn negatieve waardering. Na de conventie was het verschil opgelopen tot 19 punten. Dat betekent dat meer Amerikanen hem zijn gaan waarderen. Het verschil bij Bush is maar 2 punten. Het imago van Kerry is er dus in ieder geval wel op vooruit gegaan.
Tussen de mensen die dachten dat Kerry een internationale crisis aan zou kunnen en mensen die dachten dat hij dat waarschijnlijk niet zou kunnen zat voor de conventie en verschil van 19 punten, in het voordeel van de twijfelaars. Dat verschil is nu nog maar 11 procent. Bush heeft ook een negatieve waardering op dit punt: 12 procent. In dezelfde peiling, van CBS, dacht voor de conventie 51 procent van de ondervraagden dat de Democraten geen duidelijk plan voor het land hadden (36 dacht van wel). Na de conventie vond 44 procent dat de Democraten een plan hebben (40 procent vond van niet).
In de laatste CNN-peiling wordt de vraag gesteld of men vindt dat Kerry de persoonlijkheid en het leiderschap heeft om president te zijn. Er zijn 20 procent meer mensen die dat vinden dan die dat niet vinden. Bij Bush is de marge op de zelfde vraag 12 procent.
De peiling van CNN wijst als enige aan dat de steun voor Bush juist is gegroeid na de Democratische conventie. Daarin staat die peiling alleen en is contra-intuïtief. Alle andere peilingen laten een, zij het geringe, bounce zien. Het ligt voor de hand om de peiling van CNN wat dat betreft als onjuist te zien (al leggen de Republikeinen vanzelfsprekend juist de nadruk op de cijfers van CNN).
Als gekeken wordt naar de percentages die president Bush over de laatste paar maanden haalt, dan is dat geen reden tot juichen. De hoogste score is 48 procent (ABC) en bij CBS en ARG maar 46 procent. Nooit boven de 50 procent. Dat is geen goed teken, aldus Slate. Hetzelfde geld voor zijn "job approval"-cijfers. Bij ABC komt Bush een keer op 51 procent, maar in de meeste andere gevallen halt hij ook daar niet meer dan 50 procent.
Er kan, en dat kan niet genoeg gezegd worden, nog heel veel gebeuren tussen nu en 2 november. Maar zelfs als Bush de verkiezingen wint, dan tonen deze cijfers aan dat de eerste vier jaar van Bush geen goed rapport krijgen.



Het blijft leuk
Het is niet zo dat John Kerry zich nooit verspreekt. In zijn acceptatiespeech ging hij de fout in met de volgende zin: "...but to strengthen American forces that are now overstretched, overextended, and under pressure, we will double our special forces to conduct terrorist operations...." Whoops. Maar hij corrigeerde dat meteen door "anti-terrorist operations" te zeggen.
President Bush is zich doorgaans niet bewust van zijn versprekingen. Zijn missers kan hij doorgaans de dag er na in de krant lezen (als hij de krant zou lezen. Maar daar heeft hij zijn mannetjes voor). Deze bijvoorbeeld: "Our enemies are innovative and resourceful, and so are we. They never stop thinking about new ways to harm our country and our people, and neither do we." Zijn gehoor, hoge militairen en andere Pentagon-officials, merkten er niets van. Zoals meestal bij speeches (alle speeches, niet alleen die van een Republikeinse president) werd er nauwelijks geluisterd.



Tackle the heckler
John Kerry en John Edwards reisden de afgelopen week met de trein door een aantal staten, net zoals Harry Truman deed in 1948. Achterop de trein houden de kandidaten dan een speech en worden dan, inmiddels traditioneel, lastig gevallen door wat Republikeinen in het publiek. Niemand probeert ze de mond te snoeren (want dat is niet democratisch/Democratisch), dus de kandidaten moeten altijd een weerwoord bieden aan de lastpakken. "Four more years" is de standaardkreet, waar inmiddels vrij routineus op wordt geantwoord met "Three more months."
Een echt goed antwoord op het woordgrappige "Flush the Johns" ("Johns" betekent ook toiletten) heb ik nog niet gehoord.
Maar er zijn grenzen in wat je kan roepen. John Edwards riep daarom in Missouri tegen de critici met een iets te grote mond: "I just want to say to those folks who don't want to hear from us: My children are on this train. Show them some good Missouri manners." Een interessant campagnewapen, die kinderen.




© Marc van Gestel 2003 - 2004