De Amerikaanse presidentsverkiezingen 2004

Nog tot de presidentsverkiezingen van 2008


Home
About this weblog
Bronnen
Mail mij
Atom
This gif is freely copyable. Just right click, save Powered by
RSSify at WCC

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

zaterdag, februari 07, 2004
Peilgeil in Amerika
Toch nog wat meer peilingen uit de staten waar vandaag en de komende week wordt gestemd voor een Democratische kandidaat. Michigan en Washington State houden een caucus, en dat maakt het voorspellen van de uitslag doorgaans iets lastiger, maar John Kerry staat in de peilingen zo ver voor op de rest, dat de uitslag zich toch laat raden. Opvallend aan de peiling in Wisconsin is de lage notering van Dean, die heeft aangekondigd dat hij Wisconsin toch zal moeten winnen om door te gaan met de campagne. Kan Maarten weer een nieuwe pijp verwachten?
John Edwards en Wesley Clark zijn het actiefst in de zuidelijke staten Tennessee en Virginia, maar ook Kerry is daarheen afgereisd, met het vertrouwen dat hij vandaag wel zal winnen. Uit de peiling in Tennessee zou afgeleid kunnen worden dat de strijd in derdaad tusen drie laatstgenoemde kandidaten gaat, maar Kerry blijkt ook hier de te kloppen man.

Wisconsin (72 delegates)
University of Wisconsin peiling van 27 januari - 3 februari
Kerry 35 %
Clark 11
Edwards 9
Dean 8
Onbeslist 24

Michigan (128 delegates)
Detroit News/Mitchell peiling van 3 - 5 februari
Kerry 52 %
Dean 9
Edwards 8
Clark 4
Onbeslist 21

Detroit Free Press
Kerry 62 %
Dean 13
Edwards 11
Clark 5

Tennessee (69 delegates)
Mason-Dixon Poll peiling van 28-29 januari
Kerry 31 %
Clark 22
Edwards 13
Dean 7
Onbeslist 18

Washington State (76 delegates)
Stuart Elway poll peiling van 27-29 januari
Kerry 40 %
Dean 13
Edwards 11
Clark 8
Onbeslist 24



Vandaag: Michigan en Washington State
Zoveel aandacht er was voor de vorige drie verkiezingsdata, zo weinig lijken de Amerikaanse media nu geïnteresseerd in de voorverkiezingen (caucussen) van Michigan en de noordwestelijke staat Washington State (hoofdstad: Spokane (en niet Seattle)). Nauwelijks opiniepeilingen, geen debatten, alleen kandidaten die de aanval openen op andere kandidaten en kandidaten die daar op reageren. Iedereen verwacht eenvoudige overwinningen van John Kerry, alleen Dean hoopt op een wonder. John Edwards en Wesley Clark pikken alleen de krenten uit de pap en concentreren zich dus liever op de komende zuidelijke staten Tennessee (thuishaven van Al Gore) en Virginia (waar in het noorden, grenzend aan Washington D.C. veel Democratern wonen, maar waar het zuiden van de staat voldoet aan de kenmerken van een echte zuidelijke staat). Als de uitslag zo duidelijk is (volgens de Amerikaanse media althans: Kerry wint, op grote afstand gevolgd door Dean en zelfs dat vinden ze niet meer zo interessant), waarom daar dan enorme aandacht aan schenken? Binnenkort weten we meer.



Edwards bij Letterman
John Edwards was de vierde Democratische kandidaat die een bezoek bracht aan David Letterman in zijn CBS-vehikel de "Late Show with David Letterman." Eerdere Democraten deze campagne waren Dick Gephardt (uit de race), Joe Lieberman (uit de race) en Howard Dean (duur niet lang meer). Dua het lijkt er op dat Edwards zich heeft neergelegd bij de overwinning van John Kerry, als het lot van zijn Democratisch (ex-)collega’s tenminste de norm is.
Ook Edwards mocht zich wagen aan een top-10, een van de populairste onderdelen van de show van Letterman. Dean mocht al eerder de draak met zichzelf steken en nu was de beurt aan Edwards. Hij las het lijstje voor met de titel: " Top Ten Things Never Before Said by a Presidential Candidate."


10. "Vote for me or I'll slash your tires"
9. "Forget universal health care -- I'm buying every American an XBox"
8. "In a crisis I ask myself, 'What would Tony Danza do?'?
7. "I'd give you my plan for economic recovery if I wasn't rip stinkin' drunk"
6. "If your last name begins with 'M' through 'Z,' sorry -- your taxes are doubling"
5. "We're gonna cut the deficit by selling North Dakota to Canada"
4. "I have tons of experience from being president of the Burt Reynolds fan club"
3. "Lady, that is one ugly baby"
2. "When I'm president, I'm putting Regis on Mt. Rushmore"
1. "Read my lips: no new wardrobe malfunctions"
Altijd lachen met David Letterman.



Bush-bashing met Dean
Volgens Howard Dean is er geen enkel probleem als de Democratische kandidaten president Bush aanvallen op zijn militaire carrière, of in zijn geval zijn gebrek daaraan. Dean zelf zal niet snel beginnen over het gerucht dat Bush jr. tijdens zijn dienst in de National Guard van Texas een tijd “zoek” was, want Dean was zelf afgekeurd voor militaire dienst wegens een slechte rug (waarmee hij overigens prima kon skiën). Maar als Vietnam-veteraan John Kerry er een punt van wil maken, moet hij dat vooral doen, vindt Dean: "What's fair game in this campaign is anything that was asked of me to be asked of everybody else."
De Republikeinen weten op de aantijging tot nu toe niets meer te sputteren dan “shameful” en “worst of election-year politics.” Maar echt ontkrachten kunnen ze de beschuldiging tot nu toe niet. Overigens is het verhaal al oud. Het zong vier jaar geleden ook al door de presidentiële campagne, maar er werd toen niets mee gedaan.



Lachen
Gemakzuchtig? Ik? Er is niets mis met knip-en-plakwerk, en om dat aan te tonen, hier de leukste commentaren van de Amerikaanse tv-komieken op de campagen tot nu toe:

"The Tonight Show with Jay Leno":
"Joe Lieberman has pulled out of the presidential race. Now of course comes the hard part — telling his supporter."
"Yesterday Howard Dean got under 10% of the vote in South Carolina, Missouri, and Oklahoma. That Al Gore endorsement is really kicking in!"
"President Bush has started to campaign on the accomplishments of his administration. Bin Laden's been forced into hiding, Saddam Hussein is being interrogated, Janet Jackson is under INVESTIGATION. 'We'll get to the bottom of this!'"
"President Bush released his new $2.4 trillion federal budget. It has two parts. I believe they are smoke and mirrors."

"The Late Show with David Letterman":
"President Bush's approval rating is down below 50%. So now, what he's got to do is let Saddam (Hussein) go and catch him again."
"Bad news for Dennis Kucinich... he finished behind Punxsutawney Phil."

"Late Late Show with Craig Kilborn":
"This Iraqi intelligence scandal is growing. American are asking: What did President Bush not know and when did he mispronounce it?"

"Real Time with Bill Maher":
"Okay, now we're going to the Republicans. They certainly have problems of their own: the weapons of mass destruction in Iraq, or actually the ones that aren't in Iraq. Condoleezza Rice was on every network morning show blaming this whole mess on 'flawed intelligence.' Now, afterward, the President took her into his office and he said, 'You weren't talkin' about me, were you?'"

Eitje, zo’n weblog-ding.



Roy Moore for president
Een aantal maanden geleden werd Roy Moore, een rechter in Alabama, uit zijn functie ontheven omdat hij weigerde om een monument voor de Tien Geboden uit zijn rechtbank te halen. Aangezien de rechtbank overheidseigendom is en er in de VS een scheiding van kerk en staat is, moest het monument weg. De rechter weigerde.
Diezelfde Roy Moore overweegt nu zich kandidaat te stellen voor het presidentschap. Niet als Republikein, maar als onafhankelijke kandidaat. Hij probeert eerst nog zijn oude baan als rechter terug te krijgen, maar mocht dat niet lukken, dan bestaat de kans dat hij zich kandidaat stelt. Dat zou slecht nieuws kunnen betekenen voor George Bush, die voor zijn herverkiezing de steun van de conservatieve zuidelijke Christelijke Republikeinen nodig heeft. Dat is dezelfde demografische groep waar Moore zijn kiezers uit zou putten. Maar het blijft speculeren, want hoewel Moore aantrekkelijk zou zijn voor de conservatieven in het zuiden, als die keus Bush de overwinning in november zou gaan kosten stemmen ze ongetwijfeld niet op Moore, want een Democraat in het Witte Huis moet koste wat het kost voorkomen worden. Wat zijn dreigende kandidatuur wel zou kunnen bewerkstelligen is dat president Bush nog meer zeer conservatieve thema’s in zijn campagne gaat opnemen, om de behoudende vleugel van zijn partij te behouden. Ook dat kan weer in de kaart van de Democraten spelen, omdat die standpunten nu juist de gematigde vleugel van de Republikeinen kan verdrijven. Een in potentie interessante ontwikkeling. Als Bush slim is, regelt hij dat de rechter weer in genade wordt aangenomen.



Lijstjes: Kerry
Tijd voor het beste schoolvak van Democratisch koploper John Kerry. En meer.

John Kerry
Eerste auto: Volkswagen Kever uit 1962
Eerste baan: huis-aan-huis verkopen van encyclopedieën en vrachtwagens uit laden
Ideale luierdag: lezen
Droomvakantie: Cape Cod en de eilanden aan de kust van Massachusetts
Mooiste bezit: "My lucky charms: My wedding band, dog tags and lucky hat from Vietnam and the Bible my friend Max Cleland gave me."
Klus thuis die blijft liggen: post, modelscheepjes afbouwen
Bijnaam als kind: Johnny
Beste schoolvak: Engels en geschiedenis
Slechtste schoolvak: wiskunde
Favoriete Republikein: senator John McCain
(Vergelijk deze gegevens maar eens met John Edwards: prima koppel lijkt me dat)



vrijdag, februari 06, 2004
AP wroet in Kerry's verleden
Associated Press is altijd in voor wat investigative journalism. Om het de Republikeinse partij wat makkelijker te maken is het persbureau alvast in het verleden van John Kerry gedoken. Tig jaar in de Senaat moet natuurlijk wat opleveren.
In 2000 hield Kerry in de Senaat een gat in verzekeringswetgeving open waardoor grote verzekeraar American International Group miljoenen aan overheidsdollars uit een bouwproject (het “Big Dig project”) kon doorsluizen voor eigen gewin. Een jaar en twee jaar daarna ontving John Kerry van de verzekeringsmaatschappij tienduizenden dollars in donaties voor zijn verkiezingscampagnes voor senaat en presidentschap. Het gaat om een bedrag van in totaal ongeveer 48.000 dollar, waarvan 30.000 dollar werd gegeven aan een politieke groep die zijn presidentscampagne voorbereidde. De campagne van Kerry ontkent dat zijn acties in 2000 de donaties in 2001 en 2002 tot gevolg hadden: "John Kerry has long supported getting special interest money out of the political system. If anybody believes that a political contribution influences John Kerry then they are wasting their money," Aldus de woordvoerder van Kerry, Stephanie Cutter.
Maar Charles Lewis, hoofd van het neutrale Center for Public Integrity zegt: "The idea that Kerry has not helped or benefited from a specific special interest, which he has said, is utterly absurd. Anyone who gets millions of dollars over time, and thousands of dollars from specific donors, knows there's a symbiotic relationship. He needs the donors' money. The donors need favors. Welcome to Washington. That is how it works."
Overigens ontving ook de voorzitter van de bewuste senaatscommissie (daar is hij weer: John McCain) donaties van verzekeraar AIG. Ook twee bouwbedrijven die aan het Big Dig project waren verbonden doneerden geld aan de politieke groep die Kerry’s presidentscampagne voorbereidde.
Wees er gerust op dat meer van dit soort nieuwtjes tussen nu en 2 november in de kranten zullen verschijnen.



Alles of niets voor Dean op 17 februari
De voorverkiezingen in Wisconsin worden krtitisch voor Howard Dean. Dat heeft hij zelf aangekondigd. Als hij de voorverkiezing in die staat op 17 februari niet wint, dan is hij "out of the race."
"This entire race has come down to this: We must win Wisconsin," schrijft Dean in een memo aan zijn aanhangers. "A win there will carry us to the big states on March 2 -- and narrow the field to two candidates. Anything else will put us out of the race."
Dean vroeg zijn supporters ook nog voor contributies van 50 dollar, zodat hij tv-reclames kan uitzenden in Wisconsin. Hij hoopt zo 700.000 dollar bijeen te krijgen.



Kritische Clark
Wesley Clark heeft de aanval ingezet op John Kerry en John Edwards. Harder dan we van de oud-generaal gewend zijn, maar zijn overwinning in Oklahoma heeft de soldaat losgemaakt in Clark. Hij beschuldigde de beide senatoren van hypocrisie omdat ze de belastingverlagingen van Bush steunden, net als de onderwijshervormingen, de Patriot Act en de oorlog tegen Irak. Daarna bekritiseerden zij de resultaten er van. Clark: "I'm not part of the Washington problem. I'm part of the solution. There are some people in this race that are part of the problem. The people I am talking about are John Kerry and John Edwards."
De Edwards-campagne reageerde meewarig en een woordvoerder van Kerry vroeg zich af of de oud-generaal wel een politicus of sterker nog een Democraat was.
Het wordt er allemaal niet leuker op, daar bij de Democraten.



Dean over Washington State
Howard Dean klampt zich vast aan zijn weinige levenslijnen, namelijk de staten Washington State en Michigan, in de hoop een kans te maken op de Democratische nominatie. Washington is de staat van Microsoft en van de anti-oorlogsprotestanten, en daar zou Dean als internet- en anti-oorlogskandidaat toch een kans moeten maken, denkt hij. Paul Berendt, de voorzitter van de Democraten in de staat is een aanhanger van Dean en geeft de kandidaat nog een beetje hoop: "We're known for our edgy liberalism. Washington loves the maverick," en kiest dus niet graag voor een vertegenwoordiger van het establishment. Er staan 78 gedelegeerden op het spel in Washington. De media hebben het lastig in de staat omdat er geen openbare opiniepeilingen gehouden worden, dus er is geen zekerheid over wie er voor staat. Interne peilingen van het team van John Kerry laten volgens eigen zeggen zien dat de senator ook in Washington ruim voor staat. Maar geen krant of nieuwsrubriek die dat kan bevestigen of ontkennen.
Dean blijft strijdlustig: "We need to win Washington State. Washington State will be the turning point, if we win, of this campaign."
Kerry hield op reis door de staat zijn boodschap eenvoudig: "Bring it on!"



Lijstjes: Edwards
John Edwards
Eerste auto: Plymouth Duster
Eerste baan: Bekers frisdrank vullen bij Tar Heel Drug Co. in Robbins, N.C.
Ideale luierdag: Scooby-Doo kijken met zijn kinderen
Droomvakantie: strand van North Carolina
Mooiste bezit: Outward Bound-speld van zijn overleden zoon
Klus thuis die blijft liggen: op de drie kinderen passen
Bijnaam als kind: Johnny
Beste schoolvak: geschiedenis
Slechtste schoolvak: wiskunde
Favoriete Republikein: senator John McCain
(Vergelijk deze gegevens maar eens met John Kerry: prima koppel lijkt me dat)



Peilgeil in Michigan
In tegenstelling tot Iowa en New Hampshire, waar ongeveer om de vijf minuten een peiling werd gehouden, zijn Reuters, MSNBC en Zogby van plan om maar één peiling in Michigan te houden. Ongetwijfeld tot diepe teleurstelling van de inwoners van de staat, die zich achtergesteld zullen voelen. Aan de andere kant, er zijn nog meer opiniepeilers.
De peiling van Zogby en consorten liet in ieder geval een royale voorsprong voor John Kerry zien: 47% tegen een schamele 10 procent voor nummer twee in Michigan, Howard Dean. Er moet bij gezegd worden dat John Edwards en Wesley Clark de staat overslaan en zich concentreren op de twee zuidelijke staten Tennessee en Virginia (volgende week dinsdag). Toch haalt Edwards in Michigan nog 8 procent en Clark vier. 23 procent van de kiezers twijfelde nog.



Dean ontslaat medewerkers
De campagne van Howard Dean heeft afscheid genomen van meer dan een dozijn stafmedewerkers. Er moet flink bezuinigd worden bij Dean en dus werd een aantal werknemers op het hoofdkwartier en in Iowa en New Hampshire ontslagen. Volgens de nieuwe campagneleider van Dean, Roy Neel, hadden zij de klus waar zij voor aangenomen waren af en waren ze niet langer nodig. Neel noemde de ontslagen routine: "Every campaign, once they finish a cycle or run of primaries essentially downsizes related to the staff that is working in those states, and the same thing even working in headquarters. None of our layoffs are anything other than work-related or function-related." Maar de media gaan er van uit dat het puur een besparingsoperatie is, gemotiveerd door het ernstige geldgebrek van Dean.



donderdag, februari 05, 2004
Teletekst kan niet tellen
Dit bericht staat nu (donderdagavond) op NOS teletekst:

FLINT De Democraat Howard Dean staakt de race om het presidentschap van de VS als hij op 17 februari in de staat Wisconsin niet de voorverkiezing wint. Dean gold lange tijd als favoriet bij de Democraten,maar Kerry, Edwards en Clark zijn hem nu voorbijgestreefd.

Dat John Kerry Dean voorbij is lijkt me duidelijk, maar John Edwards en Wesley Clark hebben toch echt minder gedelegeerden op dit moment dan Dean:

Kerry: 260
Dean: 121
Edwards: 107
Clark: 81

Zo moeilijk is dat toch niet, optellen?



De delegates na dinsdag
Er waren niet bijzonder veel delegates te verdelen na de voorverkiezingen in de zeven staten van 3 februari, maar genoeg om John Kerry eindelijk ook in de verdeling van gedelegeerden de koppositie te geven. MSNBC is driftig aan het tellen gegaan en kwam tot de volgende cijfers:
John Kerry kreeg er dinsdag 119 delegates bij en brengt zijn totaal daarmee op 262.
John Edwards wist met zijn winst in South Carolina 61 gedelegeerden toe te voegen en komt op een totaal van 97.
Daarmee staat Edwards overigens nog steeds achter op Howard Dean, die dankzij een groot aantal superdelegates uit verschillende staten en een povere 7 nieuwe gedelegeerden op 121 staat.
Op plek vier in de ranglijst staat Wesley Clark, de winnaar in Oklahoma. Hij voegde daarmee 44 delegates toe aan zijn totaal tot een aantal van 80 gedelegeerden.
Om in juli op de Democratische conventie gekozen te worden tot Democratisch kandidaat zijn minstens 2162 gedelegeerden nodig. Grote prijzen zijn California met meer dan 400 gedelegeerden en New York met meer dan 200.



Basgitarist van The Electras
Wie is de eerste serieuze kandidaat voor het Amerikaanse presidentschap met een rock-elpee op zijn naam? John Kerry. Begin jaren zestig speelde Kerry basgitaar in een zevenmans schoolbandje genaamd The Electras, gespecialiseerd in matige covers van instrumentale surfhits (niemand kon zingen). Of zoals de kandidaat het zelf omschrijft: "We made a lot of noise." Andrew Gagarin, een van de bandleden, verklaarde de reden waarom The Electras was opgericht: "The whole idea was to meet more babes."
De band ging de studio in, leverde een demo af bij platenlabel RCA, die een aantal elpees voor ze perste. Dat kostte elk bandlid 250 dollar, voor in totaal 500 elpees. Ze verkochten er genoeg om een kleine winst te maken.
Een Kerry-aanhanger, eigenaar van een tweedehands platenzaak, ontdekte dat hij een elpee van The Electras in zijn bezit had en zwaaide er bij een Kerry-bijeenkomst mee boven zijn hoofd. Kerry herkende de plaat meteen, wees zijn staf op de jonge versie van hun baas op de platenhoes en signeerde die. Een reporter van de Washington Post luisterde naar de plaat en omschreef de stijl als: “a bit like a garage-rock karaoke act on the few tunes with vocals, such as ‘Summertime Blues.’"
De krant vroeg Kerry naar de kansen van een reünie, waarop Kerry reageerde: "I doubt it. I seriously doubt it."



De nasleep: Edwards
John Edwards put hoop uit zijn overwinning in South Carolina. Hij verklaarde dat het in de strijd om de Democratische nominatie eigenlijk alleen maar tussen hem en John Kerry gaat, "And I'll let General (Wesley) Clark argue for whether he should be No. 3."
Met nog maar een paar honderd van de meer dan vierduizend gedelegeerden toegekend getuigt de uitspraak van Edwards van een blakend zelfvertrouwen, zo niet overmoed.
Maar Edwards zal zich niet verlagen tot een negatieve campagne, zo vertelde hij tegen CNN: “There's no attack in my strategy, I can tell you that. What got me to this place ... was a positive message with new, fresh ideas about how we make this country work for everybody. When people ask me directly about Senator Kerry and myself, I'll answer those questions, as I'm sure he will."
Op 10 februari zijn weer voorverkiezingen in twee zuidelijke staten, Tennessee en Virginia. Dat lijken twee geschikte korte-termijndoelen voor Edwards. Hij zal zijn aandacht de komende dagen dus vooral op die twee staten vestigen en dus Washington State en Michigan, die aanstaande zaterdag mogen stemmen, voorlopig links laten liggen. Dat in tegenstelling tot Kerry, die geen staat belooft over te slaan.



Lijstjes: Dean
Nou het nog kan, ook maar meteen het lijstje van:

Howard Dean
Eerste auto: Chevy Malibu uit 1970
Eerste baan: land struikvrij gemaakt op een veeboerderij in Florida
Ideale luierdag: alles buitenshuis
Droomvakantie: Lake Champlain (meer in noord-west Vermont)
Mooiste bezit: 220 hectare beschermde grond in Lowell, Vermont
Klus thuis die blijft liggen: garage opruimen
Bijnaam als kind: H
Beste schoolvak: geschiedenis
Slechtste schoolvak: schrijven
Favoriete Republikein: voormalig senator Warren Rudman van New Hampshire



De nasleep: Clark
Wesley Clark vierde zijn overwinning in Oklahoma alsof hij het al tot president had geschopt. Reden tot opluchting was er zeker: lange tijd was het onduidelijk wie de staat zou gaan winnen, want in de tellingen lagen John Edwards en John Kerry dichtbij. Oklahoma was van tevoren getipt als kansrijk voor Clark. Hij komt namelijk uit buurstaat Arkansas en dat helpt vaak (zie John Edwards in South Carolina (Edwards is senator voor North Carolina en geboren in S.C.).
Clark sprak zijn fans toe: "As an old soldier from Arkansas, I just couldn't be prouder of your support in the first election I've ever won." Clark werd bovendien tweede in Arizona, New Mexico en North Dakota, maar in beide gevallen op eerbiedwaardige afstand van John Kerry.
Clark’s zoon, Wesley Clark Jr. haalde dezelfde avond flink uit naar de media, politieke commentatoren en anderen: "It's really been disillusioning. You go out and see the way politics really works. It is a dirty business filled with a lot of people pretending to be a lot of things they are not." Maar hij was groot respect voor zijn vader: "He did his best."



Chocoladegeld
De vraag die op de lippen van veel mensen ligt is: wat is er met al die miljoenen van Howard Dean gebeurd? Het antwoord is vrij eenvoudig: tv-reclamespots en salarissen van medewerkers. Maar er is ook 6779 dollar verdwenen in de kassa van chocolademaker Lake Champlain Chocolates. De gastheren van fondsenwerfactiviteiten kregen namelijk als dank van de Dean-campagne een doosje bonbons. Die kosten hebben zich meestal meer dan terugverdiend.
Van de 41 miljoen dollar gaf Dean 32 miljoen uit en dat leverde hem in de negen staten waarin voorverkiezingen zijn gehouden geen enkele overwinning op. Hij blijft vol hoop. En neemt nog een chocolaatje.



Leraren voor Kerry
De American Federation of Teachers heeft even gewacht met het officieel steunen van een Democratische kandidaat. Maar nu John Kerry als winnaar naar voren schuift durven ze een endorsement aan. De AFT steunt, u raadt het al, John Kerry. De bond is de één-na-grootste onderwijsbond in de VS, met 1,3 miljoen leden en is de grootste vakbond die zich achter Kerry heeft geschaard.



woensdag, februari 04, 2004
Kerry slaat toe, wint in vijf staten
John Kerry heeft zijn positie als koploper bij de Democraten zodanig verstevigd, dat het voor de andere kandidaten heel lastig zal worden om nog een kans te maken. Kerry won in Arizona, Missouri, Delaware, New Mexico en North Dakota. John Edwards won zoals verwacht (maar ruimer dan gepeild) zijn buurstaat South Carolina. Wesley Clark gaf zijn presidentiële aspiraties voor het eerst glans door in Oklahoma Kerry en Edwards te verslaan.
Howard Dean, die uit kostenbesparing nauwelijk actief was geweest in de voorverkiezingen van gisteren, deed het naar verwachting niet goed. Hij haalde wel een paar gedelegeerden binnen, maar het was niet de moeite. De resultaten voor Joe Lieberman waren zo slecht dat hij de strijd om de Democratische nominatie heeft opgegeven.

Kerry is blij met de overwinningen: "It's a huge night. I'm stunned by it." De winst van Edwards vond hij niet zo belangrijk: "I compliment John Edwards, but I think you have to run a national campaign, and I think that's what we've shown tonight. You can't cherry-pick the presidency."

Voorlopige uitslagen (wijzigingen nog mogelijk):

South Carolina
John Edwards: 45%
John Kerry: 30
Al Sharpton: 9
Wesley Clark: 7
Howard Dean: 5
Joe Lieberman: 2

Missouri
John Kerry: 50%
John Edwards: 25
Howard Dean: 8
Wesley Clark: 4
Joe Lieberman: 3
Al Sharpton: 3
Dick Gephardt: 3
Dennis Kucinich: 1

Delaware
John Kerry: 50%
Joe Lieberman: 11
John Edwards: 11
Howard Dean: 10
Wesely Clark: 9
Al Sharpton: 6
Dennis Kucinich: 1
Dick Gephardt: 1

Arizona
John Kerry: 43%
Wesley Clark: 27
Howard Dean: 14
John Edwards: 7
Joe Lieberman: 7
Dennis Kucinich: 2
Al Sharpton: 0

New Mexico
Kerry: 37%
Clark: 22
Dean: 19
Edwards: 10
Kucinich: 4
Lieberman: 2

North Dakota
Kerry: 51%
Clark: 24
Dean: 12
Edwards: 10
Kucinich: 3
Lieberman: 1
Sharpton: 0

Oklahoma
Clark: 29.9%
Edwards: 29.5
Kerry: 27
Lieberman: 6
Dean: 4
Sharpton: 1
Kucinich: 0


Dit is een update van vannacht



Lieberman houdt het voor gezien; Dean aan draadje
Joe Lieberman trok zijn conclusies uit de uitslagen van gisteren: hij trekt zich terug uit de race om de Democratische nominatie: "The judgment of the voters is now clear. After looking at the returns, I have decided tonight to end my quest for the presidency of the United States of America." Hoewel iedereen het al lang zag aankomen, kon Lieberman het voor zijn supporters niet maken om al na twee voorverkiezingen de stekker uit de campagne te trekken. Nu, na negen voorverkiezingen, ziet hij in dat het niet zijn jaar zal worden. De meest gematigde van de Democratische kandidaten (het is lastig om niet te schrijven: de meest rechtse) doet vanaf vandaag niet meer mee.

Voor Howard Dean vielen de uitslagen ook niet mee afgelopen nacht. Een paar procenten hier en daar, maar niets wat lijkt op de peilingen die hem een paar weken geleden nog virtueel koploper maakten. Dean sprak zijn supporters toe: "Well, the votes are starting to come in. And we're going to have a tough night tonight. But you know what? Here's why we're going to keep going and going and going and going, just like the Energizer bunny. With your help, we are going to win Washington on Saturday. This campaign is simply going to offer people something different than everybody else."
Dean zet in op Michigan en Washington State. Vallen daar de resultaten ook tegen, dan zal het vermoedelijk ook niet lang duren voordat Dean de handdoek in de ring gooit.




Lijstjes: Lieberman
Met dit lijstje nemen we afscheid van Joe Lieberman als kandidaat voor de Democratische nominatie.

Joe Lieberman
Eerste auto: bruine Ford Pinto
Eerste baan: werkte voor zijn oom: vloer vegen en toiletten boenen in fabriek
Ideale luierdag: wandelen met zijn vrouw
Droomvakantie: Zuid-Florida
Mooiste bezit: honkbalbal gesigneerd door Joe DiMaggio en een gebedsboek dat hij van zijn vader kreeg
Klus thuis die blijft liggen: "Bring home flowers; make the morning coffee."
Bijnaam als kind: Joe (verwarrend;^))
Beste schoolvak: schrijven
Slechtste schoolvak: werkplaats (shop class)
Favoriete Republikein: senator John McCain (hij is wel heel geliefd)



Standpunten Kerry
Een lezer van mijn weblog merkte op dat ik zo weinig over de issues schreef. Dat klopt. Ik schrijf vooral veel over het proces en minder over de issues, want volgens mij verschillen de standpunten van de Democraten veel minder van elkaar dan ze de afgelopen maanden doen geloven. En om nou de details helemaal uit te pluizen van de standpunten van een kandidaat die het uiteindelijk helemaal niet wordt, dat lijkt me zonde van de tijd. Bovendien, en dat schreef ik al eerder, wat heeft een Democratische kandidaat aan al zijn prachtige standpunten als hij een Congres tegenover zich vindt waarin de Republikeinen in de meerderheid zijn? Op dat moment moet de realpolitiker in de president opstaan en moet hij al zijn verkiezingsbeloften aanlengen om ze door het Congres geloodst te krijgen. Daarom is het minstens zo interessant om te zien hoe de verkiezingen in het Congres gaan verlopen in november, dan alleen de presidentsverkiezingen te volgen.
Maar om toch tegemoet te komen aan de lezers, volgt hier in het heel kort een profiel van John Kerry, die momenteel de beste papieren heeft om de Democratische nominatie te winnen.
Irak: Stemde voor de oorlog tegen Irak, maar heeft daarna de president bekritiseert omdat hij de oorlog inging zonder de steun van de internationale gemeenschap.
Economie: Intrekken van het grootste deel van de belastingverlaging van Bush (1,7 biljard dollar). Kerry is voor verhoging van het minimumloon en voor belastingvoordeel voor fabrieken die hun productie in de VS houden.
Gezondheidszorg: Is voor uitbreiding van gezondheidszorg, voor bescherming van Medicare en voor gezondheidszorg voor elk kind.
Andere zaken: voor recht van de vrouw op abortus, tegen de doodstraf.
Politieke carrière: Luitentant gouverneur van Massachusetts van 1982 tot 1984. Gekozen tot Democratisch senator voor dezelfde staat in 1984. Herkozen in 1990, 1996 en 2002.
Geboren op 11 december 1943 in Denver, Colorado. Gescheiden en hertrouwd met Teresa Heinz. Hij heeft 2 dochters en zijn vrouw heeft drie zonen uit een eerder huwelijk.
Opleiding: Yale University, 1966. Boston College Law School, 1976.
Vietnam: In de Marine van 1966 tot 1970, gedoceerd in Vietnam-oorlog. Na terugkomst uit Vietnam werd hij sterk tegen de oorlog en organiseerde in 1971 de Vietnam Veterans Against the War.



Cheney bedankt?
Speciaal voor Frans Verhagen: dumpt president Bush vice-president Dick Cheney van het Republikeinse ticket? Frans geeft die bewering een goede kans. De belangrijkste campagnestrateeg van Bush-Cheney, Matthew Dowd, weet het zo net nog niet:
Dowd: The president has already said that he wants the vice president to be on the ticket. The vice president has said he looks forward to the race. I think that there's a lot of speculation by a lot of folks who were trying to figure out ways to make news. I don't expect a change. The president is comfortable, and so is the vice president.

USA Today: So is that a firm no?
Dowd: As far as today, it's as firm a no as you can give in politics. I think the president is fine with it. I think all of it is speculation that goes on outside of everybody involved in the campaign and the White House.



Meningen: Hillary en Bush
Drie experts geven hun mening aan USA Today: Matthew Dowd, campagnestrateeg van Bush, Donna Brazile, voormalig campagnemanager van Al Gore in 2000 en Stuart Rothenberg, hoofdredacteur en uitgever van het neutrale Rothenberg Political Report.
Over Hillary Rodham Clinton
Rothenberg: Is she running in 2008? Absolutely. She knows she needs to wait. She knows she can build up her own credentials a little bit more. And she knows if George Bush wins re-election, that 2008 will be a very nice Democratic year.
But if a Democrat wins in 2004, it will turn all of her political calculations on their head.
Brazile: I believe that Hillary Clinton would make a great president. But I don't believe her time will come until 2012. That's after a Democrat wins this term and wins re-election in 2008. Hillary may in fact be the first female president. She's very well-prepared. She has a huge national following.
She is still, by the way, the most admired woman in America today, despite all of the negativity and some of the cheap shots that come her way.

Will Bush win?
USA Today: What are the odds of George Bush being re-elected in November?
Rothenberg: 52%.
Brazile: 50%.
Dowd: 100%, but in a tight race.



Bush deserteur?
De Democraten zijn van plan in de strijd om het presidentschap flink in te zetten op de militaire carrière van president Bush. Toen hij in de National Guard van Texas diende (een aardige plek als je niet naar Vietnam wilde), was hij het laatste jaar spoorloos. Volgens de voorzitter van de nationale Democratische partij, terry McAuliffe, was hij zelfs AWOL (Absent Without Leave, of afwezig zonder toestemming). Zet dat af tegen de militaire dienst van Vietnam-veteraan John Kerry en je krijgt een leuk contrast. Althans dat vindt McAuliffe. Zijn Republikeinse collega Ed Gillespie schreeude mooird en brand toen McAuliffe met het AWOL-verhaal op de proppen kwam: “Slanderous.” Volgens Gillespie diende Bush eerbiedwaardig in de National Guard en was is hij nooit verdwenen. Wordt misschien wel, maar ook misschien niet vervolgd.



Peilgeil met Kerry
Newsweek meldt in een laatste peiling (voor 2 februari) dat John Kerry op nationaal niveau de onbetwiste leider is van de Democratische kandidaten. Hij krijgt de steun van 45 procent van de Democratische kiezers, op 31 punten gevolgd door Howard Dean met 14 procent. John Edwards staat derde met 11 procent.
82 procent van de ondervraagden heeft een positief beeld van Kerry. In de bekende virtuele strijd tussen Kerry en president Bush staat de Democraat voor met 48 procent tegen de 46 procent van Bush. Dat is een statistisch gelijkspel. 49 procent ziet de president liever niet herkozen, 45 procent liever wel.
Voor het eerst is een meerderheid van de ondervraagden (54 procent) er van overtuigd dat de regering-Bush de CIA-gegevens over massavernietigingswapens fout heeft geïnterpreteerd. Maar ook een meerderheid (51% tegen 41%) gelooft dat Bush niet opzettelijk heeft gelogen.



dinsdag, februari 03, 2004
Peilgeil op 3 februari
Vandaag is het weer zover: in zeven staten zijn weer voorverkiezingen (in twee daarvan een caucus). Daarbij horen natuurlijk weer de peilingen, die naarmate ze dichterbij de openingstijd van de stembus komen, een betere indicatie geven van het uiteindelijk stemgedrag dan peilingen van een week er voor. Reuters/MSNBC/Zogby peilde in een aantal staten.
Volgens de peiling loopt John Edwards in South Carolina weer iets uit op John Kerry (30 tegen 25%). S.C. is van vitaal belang voor Edwards, en vermoedelijk is Kerry al blij met een goede tweede plats. Precies wat er in zit. Maar hou rekening met een krappe eerste plaats voor de Democratische koploper.
De voorsprong van Wesley Clark op Kerry in Oklahoma is zeer krap (28-27%). Daar kan dus van alles gebeuren.
In Missouri (50% tegen Edwards 15%) en Arizona (40% tegen Clark 27%) gaat Kerry met straatlengtes voor in de race. Howard Dean staat in de meeste staten hoogstens derde, maar hij bewaart zijn kruit voor Michigan (7 februari) en Wisconsin (17 februari).
Zogby heeft niet gepeild in North Dakota, New Mexico (allebei een caucus) en Delaware. Peilingen in de caucus-staten zijn gevaarlijk, omdat de kans dat de peiling er echt heel ver naast zit veel te groot is. Dat bewees Iowa in januari.
Nog steeds veel kiezers hadden nog geen keus kunnen maken. Zo wist 12 procent in Oklahoma nog niet op wie men ging stemmen en 11 procent in Missouri.



Lijstjes: Clark
We zijn er nog niet van af: de kandidaten zijn ondervraagd over nog veel meer ditjes en datjes. Ik neem ze per kandidaat door, dus wacht op uw favoriete kandidaat.

Wesley Clark
Eerste auto: Pontiac LeMans uit 1966
Eerste baan: vakantiekamp-begeleider
Ideale luierdag: naar de film
Droomvakantie: skiën
Mooiste bezit: "My Blackberry. It keeps me in touch with people from the world outside of politics." (Een Blackberry is een kruising tussen een mobiele telefoon en een handheld computer. Je kan er bv. E-mails mee versturen en ontvangen)
Klus thuis die blijft liggen: belastingpapieren invullen
Bijnaam als kind: -
Beste schoolvak: economie
Slechtste schoolvak: gezakt voor golf op West Point (militaire opleiding)
Favoriete Republikein: Rollie Rimmel, vriend uit Little Rock, Arkansas



Ticket voor Clark
In de peilingen in Oklahoma doet Wesley Clark het goed, maar de staat is hem niet helemaal goed gezind. Een uit drie auto’s bestaande campagnekaravaan van Clark werd aangehouden door een agent. De eerste auto, met daarin de kandidaat bleek 88 mijl per uur te hebben gereden op een stuk waar de maximumsnelheid 75 mijl per uur was. Alle drie de auto’s kregen een bekeuring van 150 dollar per auto wegens overschrijding van de maximumsnelheid. Of Clark de agent nog heeft weten te overtuigen op hem te gaan stemmen vanavond vertelde het verhaal niet.



Cash & Kerry*
Howard Dean heeft het de laatste dagen op John Kerry gemunt. Elke dag levert hij wel kritiek op de koploper en hij beschuldigt Kerry vooral van hypocrisie, doordat deze in speeches de aanval heeft geopend op de “special interests”, terwijl hij volgens een recent onderzoek in de afgelopen 15 jaar meer geld van “special interests” heeft aangenomen dan welke andere senator dan ook.
Newsweek kwam deze week weer met een eerder gepubliceerd verhaal dat Kerry een fondsenwerfactiviteit voor hem had laten organiseren door Johnny Chung, die centraal stond in de fondsenwerfschandalen van 1996, waarbij ook Bill Clinton en Al Gore betrokken leken te zijn. Kerry deed het verhaal terecht af als oud nieuws (het had immers al een keer in Newsweek gestaan). Hij voegde er aan toe dat hij al het verzamelde geld op dat feestje had teruggegeven aan Chung, "and this was all thoroughly vetted and investigated long ago," aldus Kerry.

*Titel gepikt van Newsweek



Dean in de aanval
De tactiek van Howard Dean voor vandaag is duidelijk; hij probeert zoveel mogelijk het nieuws te halen met felle uitspraken en zo net zoveel op tv te komen als zijn advertentie-draaiende concurrenten, maar dan in het nieuws, dus zonder er iets voor te hoeven betalen. Dean’s campagnekas is in de eerste weken flink geslonken en hij moet het dus wel van uitnodigingen voor talkshows en korte flitsen in het nieuws hebben. Maar hij is niet de enige kandidaat die zich de gratis media-aandacht laat welgevallen. Wesley Clark laat zich uitgebreid interviewen door tv-journalisten, John Edwards doet allemaal satellietinterviews en Joe Lieberman belt naar talkshows op de radio.
Koploper John Kerry hoeft er nog het minst voor te doen. Zijn hoofd prijkt op tijdschriften en kranten die allemaal een profiel schetsen van de senator uit Massachusetts.
Die gratis aandacht is haast nog belangrijker dan de spotjes van dertig seconden voor tv, want daar wordt doorgaans niet erg aandachtig naar gekeken.
Wesley Clark steekt wel heel veel geld in een reclamecampagne. Maar omdat hij geen cent heeft uit hoeven geven in Iowa, heeft hij nog wel enige financiële armslag.
Kerry doet overigens niet voor hem onder, qua reclame-uitgaven, en hij is de enige die in alle zeven staten op grote schaal reclamezendtijd heeft ingekocht.



Woorden en daden
Zowel John Kerry als John Edwards roepen om het hardst dat zij geen geld van belangengroepen aannemen. Howard Dean roept al dagen het tegendeel van Kerry, zoals eerder beschreven. Hij baseert zijn aantijgingen op recent onderzoek van het Center of Public Integrity, dat verscheen onder de titel “The buying of the President 2004”. Het Center is een neutrale organisatie, die onderzoek doet naar de geldstromen tijdens de presidentsverkiezingen.
Hier de details:
Kerry nam geen geld aan van een Political Action Committee (PAC) maar wel van een van belasting vrijgesteld political committee dat vlak voor het verbod daarop bijna een half miljoen dollar van bedrijven en vakbonden binnenhaalde. De meeste contribuanten kwamen van bedrijven die belangen hadden bij de uitspraken en wetsvoorstellen van de Senate Commerce, Science and Transportation Committee waar Kerry lid van was. Vrijwel alle telecombedrijven doneerden aan Kerry. Met het geld legde hij de basis voor zijn presidentscampagne.
John Edwards vertelt kiezers dat hij voor zijn presidentscampagne geld heeft geweigerd van lobbyisten uit Washington. In 2002 nam hij een donatie rechtstreeks van een lobbybedrijf aan. Verder nam hij 80.000 dollar aan van mensen die formeel geen lobbyist zijn, maar wel voor een lobby werken.
Verder accepteerde Edwards vluchten aan boord van vliegtuigen die eigendom waren van belangengroepen, ter waarde van 150.000 dollar. De eigenaar vloog regelmatig mee. Verder waren het vooral individuele advocaten lobbyisten (dus niet lobby-bedrijven) die Edwards financieel steunden.
Een reactie van Charles Lewis, leider van het Center for Public Integrity: "This rhetoric has a rather hollow ring to it. It is hypocritical. They are splitting hairs when they say either, 'I don't take lobbyists' money' or 'I don't take from PACs' when both have received millions from special interests anyway."



maandag, februari 02, 2004
Kerry en zijn rimpels
Er is weer een nare roddel de wereld in geholpen. John Kerry zou zijn rimpels te lijf zijn gegaan met Botox-injecties. Dat zou zijn wezenloze blik verklaren, ware het niet dat hij altijd al zo’n wezenloze blik heeft gehad. Hij heeft wel eens in de spiegel gekeken en besloten dat hij beter een strak gezicht kan laten zien dan een lach of een boze blik, want dan ziet hij er eng en onecht uit. Kerry reageerde op de aantijging: "I’ve never even heard of it ... I’ve never even heard of it." Dat is onwaarschijnlijk want zijn vrouw prees de Botox-injecties vorig jaar nog publiekelijk in Elle Magazine. Niet dat John Kerry de Elle leest, maar het zou van een grote wereldvreemdheid getuigen als hij nog nooit van Botox heeft gehoord. Zeker in de VS. Aan de andere kant. Het is een oneerlijke beschuldiging, want hij kan zo moeilijk bewijzen dat hij geen Botox heeft gebruikt. Ik hoop dat de media het bericht snel links zullen laten liggen, maar ik vermoed dat de conservatieve commentatoren er mee aan de haal zullen gaan en het gerucht zullen uitmelken totdat er geen druppel meer is uit te halen. Jammer.



Grootindustriëlen maken zich zorgen
Het Amerikaanse bedrijfsleven, degenen die het in de VS voor het zeggen hebben, zijn ongerust over de populistische uitspraken van John Kerry van de afgelopen tijd.
In zijn standaardspeech komen namelijk de volgende woorden voor: "I have a message for the influence peddlers, for the polluters, the HMOs, the big drug companies that get in the way, the big oil, and the special interests who now call the White House their home: We're coming. You're going."
De Wall Street Journal, spreekbuis voor de gevestigde belangen, reageert via een analyse van de toespraken van Kerry en waarschuwt de Democraten: zulke retoriek leidt tot een "rift between Democrats and corporate America" that would be "dangerous for both. [B]ig business still drives the American economy -- and Democrats risk regaining an ‘antigrowth' aura if they push this theme too far."
De Democraten deden het in de jaren negentig beter, volgens de Journal, omdat zij toen een soort wapenstilstand met het bedrijfsleven hadden gesloten. In ruil daarvoor ontving de partij meer donaties uit het bedrijfsleven. Joe Lieberman is de enige kandidaat die naar dit soort waarschuwingen luistert en zich daarom als gematigd Democraat opstelt, de andere kandidaten zouden er beter aan doen Joe’s voorbeeld te volgen. Althans dat vindt de WSJ. Logisch. Als je aan de Democraten vraagt zich te gedragen als een Republikein, win je als bedrijfsleven altijd.
Deze bezorgdheid is eigenlijk een teken voor de Democraten dat ze het goed doen.



Dean en de pers
Howard Dean is het slachtoffer van zijn eigen succes. Dat vindt althans de Washington Post. Hij was al zo vroeg de koploper dat de media niets anders konden doen dan hem uitgebreid volgen en elke woord dat hij sprak op een weegschaaltje leggen. Dat heeft hem uiteindelijk de das om gedaan. Ook al is John Kerry nu de koploper, Dean blijft het verhaal. Hij definieerde de Democratische campagne.
Maar men is het er niet over eens of Dean nu gemaakt en gebroken is door de media. Historicus David Greenberg van Yale University vindt van wel: "Without question, the Washington media descended unfairly on Dean -- both because he was the front-runner and because he's leading a movement that's hostile to their insider culture. They turned the 'scream' from an amusing if slightly weird sidelight into a four-day front-page story that may seriously damage his chances."
Maar de Nichlas Lemann, decaan van de journalistiekopleiding van Columbia University vindt van niet: "I'm not buying into the notion that the media made him and the media destroyed him, all before a single vote was cast. Actual phenomena happened in the world that made him a story, rather than the press."
Dean vindt het vooral buiten proportie dat zijn speech na Iowa "673 times in one week" werd uitgezonden. Die aandacht kwam omdat hij inmiddels het imago had gekregen dat hij een opvliegerig type was. Als Kerry zo had geschreeuwd had niet niet zo lang aandacht gekregen. Maar Dean heeft er ook van geprofiteerd, zegt Bob Zelnick, oud-ABC-correspondent en baas van de journalistiekopleiding van Boston University: "But the same media that played the 'I Have a Scream' speech time and again also gave him the opportunity to come back on the David Letterman show and in the Diane Sawyer interview."
Sommige politieke adviseurs zagen het hele process dat zich rond Dean afspeelde als goed en constructief. Bill McInturff, Republikeins opiniepeiler: "A front-runner has to withstand a lot of scrutiny, and he said a lot of stupid things for three or four weeks in a row. If you can't manage yourself as a candidate, it doesn't bode well for the next four years as president."



Wroeten in het verleden van Kerry
De “opposition research” van de Republikeinen maakt overuren. Nu niet Howard Dean maar John Kerry de Democratische kandidaat lijkt te worden, duiken de onderzoekers van de Republikeinse partij in de senaatsarchieven op zoek naar wetten waar Kerry wel of juist niet voor heeft gestemd. Alles is er op gericht om Kerry af te schilderen als een nog grotere “liberal” dan zijn collega en staatgenoot senator Edward Kennedy. Bijzondere aandacht krijgt zijn stemgedrag omtrent zaken rond nationale veiligheid. In de jaren tachtig stemde Kerry voor het beperken van de productie, het testen en het in gebruik nemen van atoomwapens. Voor Ed Gillespie, de voorzitter van de Nationale Republikeinse partij om te roepen dat: "John Kerry opposed the philosophy that led to victory in the Cold War."
Sommige Republikeinen willen niet dat Kerry te hard wordt aangevallen. De aanvallen op Howard Dean bleken zo succesvol dat de kiezers nu een voor de Republikeinen veel gevaarlijker kandidaat steunen, namelijk Kerry. Dat was nou ook weer niet de bedoeling. En als Kerry het niet haalt, dan blijft John Edwards over, en dat baart de Republikeinen nog meer zorgen, want zij denken dat zijn thema van de “Two Americas” – een voor de rijken en een voor de armen – zeer populair kan worden. Daarom zijn de researchers ook maar vast gedoken in het advocatenverleden van Edwards. Kijken of er nog vuiligheid naar boven gehaald kan worden.
De Republikeinen zullen dus zeker niet blij zijn met een mogelijke Kerry-Edwards-combinatie. Dus misschien is dat toch waar we allemaal op moeten hopen.



Bobo's blij met Kerry
Het Democratische partij-establishment is tevreden met John Kerry als nieuwe koploper. Ze vonden Howard Dean maar niets: hij gaf af op het partij-establishment (verdomd, dat waren zij zelf) en boorde zomaar ongevraagd een hele nieuwe basis van Democratische stemmers aan. En het moest anders, en daar zit het establishment niet op te wachten, op anders.
Maar enige zorg is er toch. Kerry is dan wel een bekende naam in Washington DC, maar nog niet iin het hele land. En Kerry heeft nu wel leuk momentum, maar houdt hij dat vast? Dus in het reservebankje van de Democratische kopstukken zit John Edwards. Ook een braaf lid van de Washingtonse kliek, net als Kerry, dus dat komt dan wel goed. Senator Evan Bayh van Indiana verwoordde het gevoel als volgt: "To the extent to which there is an establishment, it wants what the Democratic primary voters want: the strongest candidate in the fall. I think the consensus is that John will be a more formidable candidate than Howard." Ik dnek dat de consensus een handje is geholpen om de aandacht van Dean naar Kerry verschoven te krijgen. Maar dat is de partijbonzen wel toevertrouwd.
Bayh’s zorg over Kerry is ook die van de hele groep: "I think he forcefully has to address the stereotype that his opponents will try to put on him: that he is, quote-unquote, a Massachusetts liberal."



Clinton helpt senatoren
In november wordt niet alleen een nieuwe president gekozen, maar staan ook weer zetels in het congres op het spel. De uitslag van de congresverkiezingen is niet minder belangrijk dan die van de presidentsverkiezingen. Het succes van een president staat of valt namelijk met de juiste samenstelling van het congres. Een Democratische president die wordt geconfronteerd met een Republikeinse meerderheid in zowel Huis van Afgevaardigden als Senaat, kan zijn hele verkiezingsprogramma herschrijven.
Vandaar dat een aantal Democratische senatoren de hulp heeft ingeroepen van een geroutineerd politiek adviseur, Bill Clinton. De oud-president bleef na afloop van zijn twee adviesuurtjes bescheiden: "I gave them a few little ideas. I don't know if they are any good."
De senatoren waren meer onder de indruk. Senator Hillary Clinton: "He is the master. I, just like everybody else, watch and listen with admiration."
Tijdens de sessie benadrukte Clinton dat het goed is om de verschillen tussen hen en de Republikeinse president en het congres te benadrukken op het gebied van belastingverlaging en nationale veiligheid. Want het Witte Huis doet het niet goed volgens Clinton: "taxing less and spending more. It is fun in the short run but it is a recipe for disaster."



Hoe denken jongeren over Bush?
Weekblad Newsweek heeft gepeild hoe de stemming is onder de Amerikaanse jongeren. Het blijkt dat jongeren scherp verdeeld zijn over de economie, de oorlog in Irak en de waardering voor president Bush. Dat klinkt net als de uitslag bij een peiling over de hele bevolking. Howard Dean heeft in zijn campagne de nadruk gelegd op jonge kiezers, maar uit de peiling blijkt dat een krappe meerderheid (54%) van de 18- tot 29-jarigen het eens is met het presidentschap en het economisch beleid van Bush. Nog meer jongeren (57%) is het eens met het buitenlands beleid van de president. Maar dat betekent nog niet dat men hem automatisch zal herkiezen. 37% zegt hem weer terug in het Witte Huis te willen zien maar 34% zal vrijwel zeker op iemand anders stemmen.
Van de ondervraagde jongeren zei 47% zich Democraat te voelen en 40% identificeerde zich met de Republikeinen. Uit alle andere resultaten blijkt inderdaad dat jongeren in de VS er net zo over denken als de bevolking als geheel, al zijn ze bij sociaal-maatschappelijke vraagstukken wat liberaler.



zondag, februari 01, 2004
Tussenstand bij Democraten
De voorverkiezingen zijn bedoeld om gedelegeerden te verzamelen die op de conventies van beide partijen een kandidaat zullen kiezen. Maar niet alle gedelegeerden worden gekozen. Sommigen, “superdelegates,” spreken zich los van de voorverkiezingen uit in hun keus voor een kandidaat. Dat gebeurt niet in alle staten, elke staat heeft daarvoor zijn eigen regels. Wel is het zo dat de overgrote meerderheid van gedelegeerden wèl via de voorverkiezingen worden toegewezen. Maar bij telling van de gedelegeerden nu trekken de keuzes van de superdelegates het beeld nog scheef. Howard Dean staat er dus verrassend goed voor (want aan de leiding):
Dean: 114 delegates
Kerry: 99
Edwards: 40
Clark: 31
Lieberman: 25
Gephardt: 7
Sharpton: 4
Kucinich: 2

De superdelegates die zich aan Gephardt hadden verbonden, zijn door de ex-kandidaat vrijgelaten: zij mogen nu stemmen op wie ze willen. Er zijn minimaal 2162 gedelegeerden nodig om gekozen te worden. Het totaal aantal gedelegeerden is dus 4322 en er zijn al 323 gedelegeerden gekozen.
Bij de Republikeinen zijn pas 32 gedelegeerden gekozen via de voorverkiezingen. Al die 32 gedelegeerde stemmen gaan op de Republikeinse conventie naar president Bush. Hij heeft 1255 stemmen nodig op de conventie van de in totaal 2509 gedelegeerden. Er bestaat geen twijfel over of hij dat aantal zal halen.

Update: de cijfertjes die hier stonden waren verkeerd. Die heb ik nu verbeterd en dat maakt de bovensten plek voor Dean alleen maar interessanter, als is die plek van tijdelijke aard. Er zijn namelijk meer gewone gedelegeerden te verdelen dan dat er superdelegates zijn. Met dank aan Daniël van Gool voor de oplettendheid.



Officiële uitslag New Hampshire
Met alle stemmen geteld is er nauwelijks iets gewijzigd in de uitslag van de voorverkiezingen in New Hampshire, behalve dat Wesley Clark en John Edwards op de gedeelde derde plaats zijn beland. Edwards heeft wel minder stemmen, maar komt toch net als Clark op 12 procent uit, die in de vroegste uitslagen nog 13 procent had. Koploper John Kerry verloor in de einduitslag ook een procent en eindigt in NH op 38 procent. Voor het aantal gedelegeerden maakt het niets uit.
Dennis Kucinich haalde in NH 1 procent en “overigen” kwam ook op een procent uit. Toch nog 391 kiezers stemden op Dick Gephardt. Hij kan ze persoonlijk gaan bedanken.



Krant steunt Lieberman
Joe Lieberman heeft weer een endorsement van een krant binnen. De steun van de conservatieve Union Leader in New Hampshire hielp hem niet veel, maar misschien brengt de steun van de Arizona Republic Lieberman meer dan een plaats in de staart van het peloton. In een hoofdredacitioneel lichtte de krant zijn keuze toe: de kandidaat "embraces the economic and social ideas and ideals that are central to the Democratic Party's middle-class base. Like his good friend Sen. John McCain, an Arizona Republican, Lieberman is a straight shooter who knows his own mind and doesn't need a dozen pollsters to set his course." Maar Lieberman zou wel opiniepeilers kunnen gebruiken om hem te laten zien hoe hopeloos zijn kandidatuur is. Maar ook daarvoor is hij Oost-Indisch blind.



Twee quotes uit het debat
"By and large, the American people are not aware of how trade has changed dramatically. It's no longer about protectionism versus free trade. It's about global corporations who are accelerating a race to the bottom, trying to get cheap labor wherever they can get it." Dennis Kucinich prikt hardhandig door het NAFTA-vrijhandelsverdrag heen.

"There are people that I can bring into the process that won't come in if someone like me is not in the process." Al Sharpton solliciteert naar het vice-presidentschap.



Nieuwe stroom tv-spotjes
De advertentie-oorlog is weer in een nieuwe fase beland. Nu gaat het er vooral over in welke staten de kandidaten hun geld inzetten. Koploper John Kerry zet zijn geld in op alle staten die dinsdag 3 februari naar de stembus gaan. De andere kandidaten richten zich om financiële redenen toch op slechts een aantal staten, maar pakken daar dan ook goed uit. In South Carolina, New Mexico en Oklahoma gaan de advertenties van John Kerry, John Edwards en Weskeley Clark de strijd met elkaar aan. Uitgaven worden gerapporteerd van tussen de 400.000 en 500.000 dollar. In Missouri ziet John Kerry Edwards tegenover zich op de tv-golven. Edwards investeert daar 120.000 dollar. Dat is 40.000 dollar meer dan de 80.000 die Kerry al in spots in die staat heeft gestoken. In Arizona is het Kerry tegen Clark, die voor 203.000 dollar aan tv-spots zal laten zien. Joe Lieberman investeert ook nog in Arizona: 31.000 dollar aan spotjes om precies te zijn.
Howard Dean houdt zich geheel buiten dit reclamegeweld. Hij zet zijn geld in op de Michigan en Washington State, die op 7 februari hun caucussen houden. Af dit strategisch slim is, is de vraag, maar de beslissing is genomen en verwacht dan ook niet zulke bijzondere resultaten voor Dean op 3 februari.



Debat South Carolina
Zoals gebruikelijk was er voor de volgende voorverkiezingen, die van aanstaande dinsdag, weer tijd voor de Democratische kandidaten om de degens te kruisen in een debat. Plaats van handeling: Greenville, South Carolina.
Volgens eveneens goed gebruik was het weer vrij schieten op de koploper. Dus John Kerry had het deze avond druk. De meeste pijlen kwamen van de voormalig koploper in de race, Howard Dean. Maar echt spannend werd het nooit: de zeven overgebleven kandidaten draaiden hun standaard riedeltje af en riepen nog eens hoe verschrikkelijk slecht president Bush wel niet was.
Dean viel Kerry aan op zijn resultaten als senator. Van de elf door Kerry ingediende wetten met betrekking tot volksgezondheid was er volgens Dean niet één aangenomen. "If you want a president who is going to get results, I suggest that you look at somebody who did get results in my state," Aldus Dean. Kerry had daar het enige juiste antwoord op: "One of the things you need to know as a president is how things work in Congress, if you want to get things done." Kerry zei bijgedragen te hebben aan genoeg maatregelen ten gunste van de volksgezondheid, maar niet alle wetten hadden zijn naam eronder staan.
Verder was er aandacht voor het belang van het zuiden om gekozen te worden en natuurlijk het optreden van Bush in zijn eerste termijn. De aandacht van Bush voor de oorlog tegen het terrorisme was volgens John Edwards ten koste gegaan van binnenlandse noden. Edwards zei: "A president has to be able to walk and chew chewing gum at the same time." Een ongelukkig voorbeeld, want dat is net wat de president beheerst. Ingewikkelder moet het overigens niet worden.



Campagne voeren in het computertijdperk
Leuk artikel over het arsenaal aan elektronische speeltjes dat campagnereporters tegenwoordig meesjouwen als ze achter een kandidaat aan reizen. Laptops, Wifi-apparaten, palmtops, opladers, mobiele telefoons, Blackberries, flash geheugen, digitale videocamera’s: noem het maar op en de journalisten hebben het bij zich. Contact met de thuisbasis gaat in een handomdraai en alles is nieuws, zoveel wordt wel duidelijk uit het verhaal van Katherine Seelye van de New York Times. Voor wie tijd over heeft.




© Marc van Gestel 2003 - 2004