De Amerikaanse presidentsverkiezingen 2004

Nog tot de presidentsverkiezingen van 2008


Home
About this weblog
Bronnen
Mail mij
Atom
This gif is freely copyable. Just right click, save Powered by
RSSify at WCC

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

zaterdag, mei 15, 2004
The Making Of…
Mijn verzameling boeken over presidentscampagnes is groeiende, maar nog steeds bescheiden. Elke journalist die ook maar drie dagen meereist met een kandidaat schrijft er een boek over. Dus er is nauwelijks tegenop te kopen, laat staan te lezen. Maar één boek mag natuurlijk nooit ontbreken en dat is het boek dat het hoogtepunt van het genre vormt: The Making of the President 1960, door Theodore White. Terecht de winnaar van een Pulitzer Prize. Het boek beschrijft de weg die John F. Kennedy aflegde naar het Witte Huis, van het eerste overleg in Hyannisport, waar het buitenhuis van de Kennedy-clan stond, tot de eerste stappen in de ambtswoning van de president. Ik heb een mooie pocket uit 1967, met de bon van de boekhandel er nog in: 5,25 gulden. Daar krijg je hem nu niet meer voor.



Alle peilingen op een rij
Mooie site met verzameling van alle statewide opiniepeilingen. Ondanks mijn twijfels over de waarde van opiniepeilingen zie ik voor de landelijke Amerikaanse verkiezingen wel het nut van een vergelijking van de peilingen per staat. Deze site houdt die peilingen bij en vooral in het geval van de swing states is het aardig te volgen welke kandidaat daar de lijst aanvoert. Dat neemt overigens niet weg dat er maar één peiling is die er toe doet (en ik val in herhalingen, maar ik vind het te belangrijk om dit niet nog een keer te zeggen): die van 2 november zelf.



Hersenonderzoek ingezet bij campagnevoeren
Neurologen van de University of California in Los Angeles hebben met hulp van een MRI-scanner onderzoek gedaan naar de hersenactiviteit van een proefpersoon.Dat meldde de New York Times in de bijlage van Le Monde van begin deze maand. Helemaal niet interessant, zult us zeggen, want dat gebeurt zo vaak. Maar Dit was toch speciaal onderzoek, want er werd gekeken naar de invloed van het kijken naar tv-spotjes van politieke campagnes op kiezers met een duidelijke partijkeuze.
Een Democratische proefpersoon moest naar en Republikeins spotje kijken en het bleek dat bij hem andere delen van de hersenen actief werden dan in het geval van Republikeinse proefpersonen. Republikeinse en Democratische proefpersonen hebben elk een specifiek hersenpatroon wanneer zij naar spotjes van de verschillende kandidaten kijken. Het onderzoek bevindt zich in het beginstadium, maar politiek analisten zijn al zeer geïnteresseerd in de uitkomsten.
Wat vooral opviel was dat als proefpersonen eerst keken naar foto's van president Bush, John Kerry en Ralph Nader, in het emotionele gedeelte van het brein een hogere activiteit werd wargenomen. Maar toen daarna de tv-spot van president Bush werd getoond waarin hij gebruik maakte van beelden van 11 september, reageerden de proefpersonen op een partijdige manier op de drie eerdere foto's. Men reageert nog steeds emotioneel op hun eigen kandidaat, maar wanneer zij de kandidaat zien van de tegenpartij wordt het rationele gedeelte van de hersenen geactiveerd.
In opiniepeilingen en focusgroepen zeggen mensen altijd dat ze een hekel hebben aan negatieve campagnes, maar dit onderzoek zou kunnen helpen om aan te geven hoe mensen daadwerkelijk op een dergelijke campagne reageren. Tom Freedman, een oud-consultant van Bill Clinton, sponsor van het experiment: "They'll help put a bit more science in political science."



vrijdag, mei 14, 2004
Kerry en het onderwijs
Op campagne in California heeft John Kerry beloofd in tien jaar 30 miljard dollar in het onderwijs te gaan steken. Het geld moet gebruikt worden om onderwijzerssalarissen te verbeteren en om de onderwijsstandaarden te verhogen. Extra geld is ook beschikbaar voor docenten wis- en natuurkunde en voor docenten die op probleemscholen lesgeven.
Het geld moet komen van een 200 miljard trust fund, waarin geld gestort wordt dat weer binnenkomt wanneer Kerry als president de belastingverlaging van president Bush terugdraait voor mensen die meer dan 200.000 dollar per jaar verdienen.
Maar Kerry wil ook de procedure vereenvoudigen om docenten te ontslaan die slecht presteren: "While teachers deserve protection from arbitrary dismissal, no teacher deserves a lock on a job," aldus de campagne van Kerry. Daar zullen de docenten dan weer minder blij mee zijn. Maar alles voor het goede doel: "No more broken promises on funding. No more empty rhetoric on reform. We're going to get this done right because we know that empty rhetoric leads to empty dreams — and we won't let that happen in our America," aldus Kerry.



Kerry lonkt naar Joodse gemeenschap
John Kerry heeft zich uitgesproken als groot voorvechter van de Israëlische zaak. Dat deed hij voor een Joods publiek op de jaarlijkse conventie van de Anti-Defamation League. In plaats van een zakelijk betoog over de Midden-Oosten-problematiek heidl hij een emotionele speech, waarin hij verhaalde over zijn eerste bezoek aan Israël, 20 jaar geleden, dat hij samen met collega's uit de senaat van noord naar zuid doorkruiste. Kerry: "We traveled everywhere, to all of the sites, to the north, to a kibbutz, Kiryat Shemona, which I will never forget, because it was near a school where only a few years earlier children had been murdered, innocently. And we went down into a shelter where children had to take refuge when the Katyusha rockets came across the border from Lebanon."
Op dezelfde reis kreeg hij even toestemming om in een vliegtuigje over de Aqaba-woestijn te vliegen. Maar na tien minuten zelf vliegen greep de co-piloot in: "Senator, you better turn quickly because otherwise you'll be in Egyptian territory." Maar Kerry had nog niet genoeg van het vliegen: "Then I asked him if I could do a loop, a little aerobatics and see it all upside down - the perfect way to see the Middle East and Israel" (zie ook politici en humor).
Weer wat zieltjes gewonnen, zou een cynicus zeggen.



Boze Vietnam-veteranen
John Kerry heeft de woede van een groep Vietnam-veteranen op de hals gehaald. Hoewel Kerry voor veel oud-soldaten die in Vietnam hebben gevochten ene grote held is, heeft hij in dezelfde groep ook critici. Een deel daarvan vind het maar niets dat Kerry maar een deel van zijn militaire documenten openbaar heeft gemaakt. In een brief schrijven zij: "You now seek to clad yourself in the very medals that you disdainfully threw away in the early years of your political career. In the process, we believe you continue a deception as to your own conduct through such tactics as the disclosure of only carefully screened portions of your military records."
De brief zal officieel openbaar worden gemaakt bij ene festiviteit die gesponsord wordt door Spaeth Communications uit Dallas, Texas, niet verwonderlijk een gewaardeerd aanhanger van president Bush. Neemt niet weg dat de gevoelens van de oud-strijders opeens niets meer waard zijn. Maar dat er binnen die groep verdeeld wordt gereageerd op Kerry was al langer bekend, dus zijn campagne zal niet geschrokken hebben gereageerd. Als ze al gereageerd hebben, want je kan het natuurlijk nooit iedereen naar de zin maken.



Op stap met Kucinich
In de luwte, vrijwel geheel vergeten door de nationale pers, reist Democratisch kandidaat Dennis Kucinich onverstoorbaar door de staat Oregon, waar op 18 mei de voorverkiezingen worden gehouden. Aan iedereen die het maar horen wil vertelt hij wat hij gaat doen als hij president is: de soldaten terughalen uit Irak, belastingverhoging voor universele ziekenzorg, herroepen van de Patriot Act en de meeste handelsovereenkomsten. Het hogere doel van Kucinich blijft: het wakker schudden van de Democratische partij, die volgens hem meer naar links moet opschuiven. Want hij weet ook wel dat hij in januari 2005 niet naar het Witte huis hoeft te verhuizen.



donderdag, mei 13, 2004
Ex-boeven in Florida hebben moeite om te stemmen
In Florida begint weer een activiteit waardoor volgens sommigen Al Gore in 2000 echt de verkiezingen heeft verloren: het opschonen van de lijsten met kiezers. Misdadigers hebben in Florida geen stemrecht en vier jaar geleden werden de kiezerslijsten grondig opgeschoond, maar wel zo grondig dat er tienduizenden kiezers hun stemrecht werd ontnomen terwijl zij geen misdadiger waren. Slachtoffer waren vooral arme zwarte inwoners en arme blanken. Beide groepen staan er om bekend dat zij overwegend Democratisch stemmen. De opschoning was vier jaar terug uitbesteed aan een particulier bedrijf, en dat haalde mensen van de lijst die dezelfde naam hadden als misdadigers of die namen hadden die alleen maar leken op namen van misdadigers. Adressen kwamen niet overeen en een van de kenmerken die werd gebruikt om vast te stellen of iemand misdadiger was, was huidskleur. Rommelig zaakje dus.
Maar ook dit jaar staan weer 40.000 inwoners van Florida op de rol om als misdadiger afgevoerd te worden van de lijst stemgerechtigde kiezers, alweer merendeel zwarte Democraten. Vier jaar geleden werd gebruik gemaakt van databases van buiten Florida en voor een del verouderde lijsten. Nu is er voor 2 miljoen dollar een nieuwe database aangemaakt, waardoor de opschoningsactie beter zou moeten verlopen. De lijst met 40.000 namen is nu uitgedeeld aan de verkiezingsofficials van de counties en moet gecontroleerd worden.
Democraten blijven twijfelen. Na 2000 geloven ze geen enkel cijfer meer dat van de verkiezingsdivisie van de staat Florida komt. De lijst is nodig omdat misdadigers in Florida niet automatisch hun burgerrechten terugkrijgen wanneer zij de gevangenis verlaten. Zij moeten meestal goedkeuring voor herstel vragen aan de gouverneur en andere gekozen functionarissen.



Radiostilte
Het gaat nog steeds niet goed met het nieuwe linkse radiostation Air America Radio. Eerder in zijn korte bestaan vloog de zender in bepaalde markten al uit de lucht vanwege betalingsproblemen, nu rommelt het weer, want zowel medeoprichter van de zender en voorzitter Evan Cohen als vice-voorzitter en investeerder Rex Sorensen zijn opgestapt. Vorige week trad medeoprichter en directeur Mark Walsh al terug, en programmabaas Dave Logan verliet tegelijkertijd het station ook. Noodgedwongen. Het lijkt er op dat er on the air veel gepraat wordt, maar dat er off the air een soap opera aan de gang is. Oh en het geld lijkt ook bijna op. Uitbetaling van het loon van 100 medewerkers is daarom vertraagd. Rimpels in de luchtgolven.



Nu weten we het wel
Nog meer bewijzen dat de stand tussen beide kandidaten op nationaal niveau nog gelijk is. Zes maanden voor de verkiezingen heeft president Bush in 24 staten een meerderheid in de peilingen of een lichte voorsprong. Dat zou betekenen dat hij 205 kiesmannen heeft, 65 minder dan dat hij nodig heeft voor de 270 voor een overwinning. Ook John Kerry heeft 205 kiesmannen, uit 14 staten en Washington D.C. In het overige dozijn staten (128 kiesmannen) is de stand nog heel erg gelijk of zijn er geen goede opiniepeilingen gehouden om een stand te weten. De VS is en blijft gepolariseerd. Er komen dus mooie maanden aan in de aanloop naar 2 november.



Peilgeil met Associated Press
Een AP-Ipsos-peiling, zes maanden voor de verkiezingen: president Bush: 46%, John Kerry: 43% en Ralph Nader: 7%. Een redelijk verschil met Gallup dus.



woensdag, mei 12, 2004
Sam? Frodo? Wat is het verschil?
Als John Kerry geen lastig publiek heeft, dan maakt hij het zichzelf soms moeilijker dan noodzakelijk. Aanwezig bij een speech van Kerry was acteur Sean Astin, die door Kerry werd aangekondigd als: "You all know him as Frodo from Lord of the Wings." Het publiek viel meteen over hem heen. Niet vanwege de foute titel, maar Astin speelde niet Frodo, maar Samwise Gamgee, die Frodo bijstond in het drie films voortslepende drama in Middle Earth.
Kerry herstelde zich snel: "Sam! What am I saying? I'm sorry! Sam!" Waarschijnlijk verwarde hij Sam Gamgee uit Lord of the Rings met Sam Seaborn uit de tv-serie The West Wing. Kan iedereen gebeuren. Rob Lowe heeft ook grote voeten. En Kerry heeft LOTR gezien. Eerlijk.



Peilgeil met Gallup
Volgens de Gallup-peiling blijft de race spannend. Vergeleken met vier jaar geleden is overigens de belangstelling voor de verkiezingen dit jaar veel groter: 64 procent van de ondervraagden heeft zich al met de aanstaande verkiezingen bezig gehouden.
Ondanks alle druk die op de regering-Bush rust dezer dagen is John Kerry nog niet in staat om er van te profiteren. Het blijft een gelijkspel: 49% voor Kerry en 48% voor president Bush. Een statistisch gelijk spel dus nog steeds. Doet Ralph Nader mee dan is de uitslag helemaal gelijk: 47% voor Kerry en Bush en 3% voor Nader.



Demonstratie tegen pennenlikkers
Protesteren tijdens de Republikeinse en Democratische conventies is een geliefd tijdverdrijf, maar in Boston zijn er nieuwe regels ingevoerd voor het protesteren. In die stad wordt eind juli de Democratische conventie georganiseerd. Protestanten zullen tijdens de conventieweek extra toestemming moeten vragen voor ze mogen protesteren. Burgerrechtengroepen en de politiebond van Boston, die juist van plan was om te gaan demonstreren, hebben geprotesteerd tegen de nieuwe regels, die de vrijheid van meningsuiting zou inperken. De stad heeft bovendien de plaats van demonstraties ver buiten het gehoor van de conventiegangers gesitueerd, en een gerechtelijke uitspraak heeft verordonneerd dat demonstranten dichter bij hun beoogd publiek moeten kunnen demonstreren. Kortom: je mag demonstreren, als we er maar niets van merken en zolang jullie je maar onderwerpen aan de ambtelijke molen. Sneu.



Kerry: verantwoordelijkheid hoog in het vaandel
John Kerry heeft verklaard als hij president is "verantwoording" zeer serieus te nemen. In een reactie op de hele mishandelingsaffaire in Irak, meldt Kerry dat hij niet van plan is om "the last to know what is going on in my command" te zijn. Kerry vindt het getreuzel van president Bush met zijn excuses en het afschuiven van de zaak naar minister van Defensie Donald Rumsfeld niet om over naar huis te schrijven. Zijn grote voorbeeld John F. Kennedy zei na het debacle van de Varkensbaai-invasie in 1961: "I'm the responsible officer of the government." Kerry zal als president dezelfde verantwoordelijkheid nemen.



dinsdag, mei 11, 2004
Kringgesprek met Kerry
Afgelopen week bezocht John Kerry in New Mexico een groep kleuters, die moeilijke vragen hadden voorbereid. Dat ze die vragen niet stelden kan je ze niet kwalijk nemen, het zijn immers kleuters. Ze bleken zeer geïnteresseerd in de lengte van de kandidaat: "Can you touch the roof?" vroeg een kind. Kerry probeerde het plafond aan te raken, maar dat was te hoog. Tegenvaller. "But you're tall," riep een ander kind. Lastig publiek dus.
Volgende vraag: "What will you do to make sure airplanes don't fly into tall buildings?" Kijk, daar kon Kerry wat mee. Hij beloofde de stoute mannen snel op te sporen, maar hij werd in zijn praatje al weer snel gestoord door een jognetje dat zich afvroeg of Kerry blauwe ogen had. Het was alsof Kerry met president Bush praatte. Laatste vraag: "Can you make sure dogs don't get run over by cars?" Weer een vraag waar Kerry zich met moeite uit kon praten: "That's a hard thing for a president to do, but I'll try." Of de kinderen daar genoegen mee namen blijft natuurlijk de vraag.



Peilgeil op state-niveau
Weer wat peilingen uit het land, ditmaal uit Arizona en Vermont.

Arizona (Bush won in 2000 met 6,3% verschil)
Behavior Research Center
(twee kandidaten)
George W. Bush, 46%
John Kerry, 42
Weet niet, 12

(drie kandidaten)
Bush, 45%
Kerry, 37
Ralph Nader, 7
Weet niet, 11

Vermont (Gore won in 2000 met 9,9% verschil)
Research 2000
Kerry, 51%
Bush, 36
Nader, 4
Weet niet, 9



Heinz Kerry openhartig
In een zeer open interview voor ABC's programma 20/20 heeft Teresa Heinz Kerry, de echtgenote van de Democratisch kandidaat, verteld dat zij 30 jaar geleden om gezondheidsredenen een abortus heeft overwogen. Een miskraam maakte de beslissing overbodig. Zonder te weten dat zij zwanger was kreeg zij voor een aandoening cortisonen toegediend op recept van haar arts, die toen de zwangerschap bekend werd zei dat ze dan beter een abortus kon laten uitvoeren. Heinz Kerry benadrukte dat ze voor abortusrechten is "because I'd like to have that choice myself. I presume that most women will look at a choice like that as a terrible choice. But they should be given the chance to make it as I was."
Toen dit speelde was ze nog niet getrouwd met John Kerry, die overigens ook een voorstander van het recht op abortus is.



Idee: Nader en Kerry delen kiesmannen
Bruce Ackerman van de New York Times komt met een idee waarop Ralph Nader toch van dienst kan zijn voor John Kerry, zonder dat zijn supporters op Kerry te hoeven stemmen. Dat kan namelijk wanneer de onafhankelijke kandidaat Nader dezelfde kiesmannen in elke staat kiest als Degenen die John Kerry heeft aangewezen. In elke staat waar de combinatie Kerry-Nader de meerderheid is kan dat dan leiden tot daadwerkelijke afvaardiging van de kiesmannen van Kerry (en dus ook die van Nader) naar het Electoraal kiescollege, dat uiteindelijk de president kiest. Daarvoor moet Nader wel snel die intentie bekend maken, want hij is nu druk doende om in verschillende staten op de kieslijst te komen.
Wettelijk klopt het allemaal en de Nader-campagne vindt het een creatieve oplossing. Maar de enige goede oplossing zou volgens de campagne zijn een verkiezing waarin de kiezer voor twee kandidaten mag kiezen. Als hun eerste stem (op degene in wie zij geloven) laatste wordt, dan kan de tweede stem alsnog gebruikt worden voor het "mindere kwaad". Dat verzekert de winnaar van de steun van een meerderheid, aldus de Nader-campagne.



Ze zijn er weer: de voorverkiezingen
Vandaag strijken de voorverkiezingen neer in Nebraska en West-Virginia. Er zijn respectievelijk 24 en 28 gedelegeerden te verdelen. Een kijkje in de kristallen bol laat zien dat John Kerry weer een zeer goede kans maakt om alle gedelegeerden te winnen (niet echt moeilijk, deze voorspelling).



Um...Hallo!
My name is Mark Oehlert and Marc van Gestel (the Editor of POTUS 2004) seems to be taking a bit of a holiday. Marc and I met when we were in graduate school in the U.S. at American University. We are both historians then, Marc more of the political type and me more of the military/technological/anthropological/cultural type (I can't seem to focus). Anyway, I live in Washington, DC, and I blog, so Marc thought I might be able to offer some insights into the U.S. presidential race in 2004.

I should tell you that I grew up learning about politics by reading Doonesbury, I think that one of the best sources of U.S. political commentary right now is The Daily Show (and Air America) and that for amazingly funny (and often obscene) political humor, there is no better place than The Onion. So what do I want to talk about....hmmm.

I want to start off by mixing two very flamable ingredients - politics and religion. I get very tired of the political right in America acting like God is so obviously on their side. The not-so-subtle implication being that democrats are somehow less religious than republicans. Ridiculous. Then I find this magazine named Sojourners. A few issues back they had a whole issue dedicated to how theology can and should impact politics. A commentary asked people of faith to remember Bush's record of disastrous environmental policy as they went to vote. Another article reminds us that we are not owners of the earth but merely stewards, caretakers if you will. Yet another article takes the religious right to task for mis-appropriating the Genesis story which is so often cited by the right as giving man dominion over all things on the earth.

These articles are deeply interesting to me since they seem to re-assert a way in which religious liberals (a group I count myself in) can stand up to bible-thumping republicans and call them to task for the way they have conducted themselves. Good reading and I hope to see you around the blog.

--Mark Oehlert, Guest Poster



Duur gala
De Republican National Committee heeft nog nooit zoveel geld op gehaald in een avond dan op het gala dat men organiseerde in Washington DC. Meer dan 38,5 miljoen dollar verdween aan het eind van de avond in de toch al goed gevulde schatkist van de Republikeinen. In maart hielden de Democraten een soortgelijk gala in Washington en haalden toen "slechts" 11 miljoen op.
De donaties kwamen allemaal van individuele donoren. Maar de meeste van de 1500 gasten hadden geld ingezameld voor de partij en kwamen dus binnen met bedragen van maximaal 200.000 dollar. De RNC heeft nu zo'n 54 miljoen dollar in kas. De Democratische partij heeft ongeveer 40 miljoen op de bank staan.



Mother's pride
Triviale informatie is waar de Amerikaanse pers excelleert. Een opiniepeiling van Fox News vroeg wie van de twee kandidaten zijn moeder meer kopzorgen had bezorgd. Daar was men snel uit: 45% koos voor president Bush en maar 15% voor John Kerry. Ons leven is weer iets completer met deze kennis.



Tegenzet Bush op tv
In antwoord op de tv-spotjes die John Kerry in 19 staten draait heeft de Bush-campagne besloten om in dezelfde staten anti-Kerry-spotjes uit te gaan zenden. Kerry is van plan om de komende maand in elk van de 19 staten voor 1 miljoen dollar aan spotjes te draaien. De Bush-campagne investeert een soortgelijk bedrag. Door de actie van Kerry moet Bush nu ook investeren in staten waar hij vier jaar geleden redelijk ruim won, zoals in Colorado en Louisiana.



FBI ontdekt niets subversiefs aan Kerry
Het FBI-onderzoek in de jaren '70 naar de activiteiten van Vietnam-veteranen, onder wie John Kerry, wijst uit dat Kerry werd gezien als een gematigde stem binnen de groep Vietnam Veterans Against the War, waar Kerry lid van was. Hoewel de organisatie militante en revolutionaire neigingen had, beschuldigde de FBI in haar rapport Kerry van niets meer dan het bezit van charisma. Kerry was "a more popular and eloquent figure" dan de rest van de groep. En "Kerry was glib, cool, and displayed just what the moderate elements wanted to reflect," aldus het rapport.
De Associated Press kreeg het 9000 pagina's tellende onderzoek in handen na een beroep te hebben gedaan op de Freedom of Information Act. Zelfs de Republikeinen kunnen uit dit rapport weinig controversieels halen voor een campagnespot.



zondag, mei 09, 2004
Kado op moederdag
Wat wellicht niet iedereen wist, is dat Barbara Bush, de moeder van de president, een enthousiast e-mailgebruikster is. Dat zou je in ieder geval denken, nu moeder Bush namens haar zoon een e-mail rondstuurt met de vraag om geld voor de campagne voor haar zoon. Directe aanleiding is moederdag: "With Mother's Day coming up this weekend, I've been thinking about how proud I am of our children. And it's with a mother's pride that I'm writing you today to ask you to support our eldest, George W., and his re-election campaign with a donation of $1,000, $500, $250, $100 or $50."
Of ze zelfstandig een computer aan en uit kan zetten is nog maar de vraag, maar mailen kan ze als geen ander. Ze bekritiseerde in het voorbijgaan ook nog even John Kerry, omdat hij haar zoon lastig viel: "For months the president has been facing negative advertising from John Kerry and all sorts of pro-Kerry groups. I've been particularly disappointed in the personal attacks." Mijn zoon doet zoiets natuurlijk niet, schrijft ze tussen de regels door. Daarover zijn de meningen verdeeld. De Kerry-campagne reageerde bij monde van woordvoerder Chad Clanton: "We have the utmost respect for Mrs. Bush. But the fact is George W. Bush is running the most negative campaign of any incumbent president." Maar ja, een moeder die opkomt voor haar zoon. Als u dan geen traantje wegpinkt…



Bus(h)
President Bush is weer in de bus gedoken en reist door de Midwest, onder meer Iowa. Hij is blij, want de nieuwe banencijfers zijn binnen. In april zijn 288.000 nieuwe banen gecreëerd en het nationale werkloosheidscijfer is gedaald van 5,7% in maart naar 5,6% in april. Bush: "This economy's overcome a lot because the entrepreneurial spirit is strong. Since last August, we have added 1.1 million new jobs. People are finding work in this country. The tax relief we passed is working."
Maar even serieus. Hoewel het mooi is dat het aantal banen niet daalt, is een stijging van 0,1 procent natuurlijk niet iets om je op de borst voor te slaan. Met het tempo van 0,1 procent per maand zijn we in november 0,6 procent verder. Dan zit je op vijf procent werkloosheid. Niet indrukwekkend, gezien de gigantische belastingverlagingen die de economie er helemaal bovenop hadden moeten brengen. Bush moet hopen op een sterkere groei de komende maanden, want als het in Irak blijft rommelen en de economie teutert maar een beetje vooruit, dan heeft hij een probleem. Maar hij blijft vooralsnog kansrijk voor herverkiezing. En nog even voor het perspectief: er verdwenen 1,5 miljoen banen toen Bush president werd en er zijn dit jaar 900.000 nieuwe banen bijgekomen, vooral in de laatste twee maanden.



Gore op de kabel
Al Gore heeft samen met investeerders een Amerikaanse kabel-tv-zender gekocht. Het gaat om de nieuwszender NewsWorld International, dat in handen was van het Franse mediabedrijf Vivendi Universal. Gore is van plan om er een onafhankelijke nieuwszender van te maken, wat zoveel betekent als een linkse nieuwszender, neem ik aan.
De tv-wereld reageert overwegend negatief. Men verwacht niet dat Gore de zender lang in leven kan houden. Of, zoals een anonieme kabelzendereigenaar zegt: "This will be the biggest flop liberals have seen since Hillary Clinton's health care plan." Kortom: jalousie de metier. Gore kan zomaar een zender kopen, is verzekerd van een enorme berg gratis publiciteit en dat steekt. Maar kabelzenders verdwijnen vaak even snel als ze er komen, en dat is waar iedereen ook in dit geval rekening mee houdt.



Nader in Texas
Ralph Nader komt in Texas in tijdnood. De eisen om toegelaten te worden als onafhankelijk kandidaat zijn in deze staat aanzienlijk. Zo moet Nader voor maandag 17.00 uur minstens 64.076 handtekeningen van geregistreerde kiezers verzamelen. Die kiezers mogen niet al gestemd hebben bij de voorverkiezingen van de Democraten of Republikeinen. Afgelopen donderdag had de campagne al/pas* 40.000 handtekeningen. Volgens Kevin Zeese, de woordvoerder van Nader, zou het er om gaan spannen: "We're probably gaining 3,000-6,000 signatures a day at this point. But there are so many restrictions put on our gathering in public places, it's making it difficult." De regels om op het stembiljet te komen in door Republikeinen overheerste staten zijn hoger dan in Democratische staten. Het is duidelijk onder welke groep Texas valt.
*Doorhalen wat niet van toepassing is.



Lachen om het circus
NBC's "The Tonight Show with Jay Leno":
"The Bush administration is now asking Congress for another $25 billion for the war in Iraq. I don't know what they're going to be buying with this money, I think we can rule out any more digital cameras ...
"Here's how bad the situation in Iraq is right now, supposedly we still have 40 rolls of film that we're afraid to pick up at the Falluja Fotomax...
"More news on John Kerry's bicycle accident... You know where he landed? In the middle of the road."

CBS's "Late Show with David Letterman":
"President Bush, you know he has the two daughters, the two Bush girls, and they're graduating from college. President Bush says he will not be attending the graduation because he does not want to create a distraction.
I believe that's the same excuse he used in the National Guard."




© Marc van Gestel 2003 - 2004