De Amerikaanse presidentsverkiezingen 2004

Nog tot de presidentsverkiezingen van 2008


Home
About this weblog
Bronnen
Mail mij
Atom
This gif is freely copyable. Just right click, save Powered by
RSSify at WCC

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

zaterdag, augustus 28, 2004
"A nation of courage"
Eigenlijk is er niets spannends aan. De Republikeinse conventie, die maandag start in New York (en daar vanzelfsprekend ook eindigt), is een conventie zoals alle andere. Politici, burgers, country-zangers, tv-schermen, camera's, politie-agenten, protestanten, een kandidaat voor het vice-presidentschap, een kandidaat voor het presidentschap (die eerst het land nog door reist), en niet te vergeten stapels ballonnen, confetti, gedelegeerden en nog veel meer journalisten. Op de countryzangers na zagen we dat al vijf weken geleden bij de Democraten.
Maar onderscheid moet er zijn: vier dagen feest, wat de officiële evenementen betreft gevat in 19 uur. Dat is drie uur minder dan de Democraten hadden. Minder sprekers zijn er ook dan in Boston. En de Democraten hadden geen stoer podium dat in zijn geheel uit de grond komt, hoewel zij wel een spreekgestoelte hadden dat zich aanpaste aan de lengte van de spreker. Maar het grootste verschil is natuurlijk het feit dat de Republikeinen een kandidaat hebben die de zittende president is en wiens presidentschap vorm kreeg door wat er in september 2001 in New York gebeurde. Reken maar dat nog wel een keer aan die elfde september wordt gerefereerd, hoe zeer men ook de schijn zal ophouden dat 9/11 niet voor politiek gewin zal worden ingezet.
Maar goed. Sit back and relax, want vier dagen lang brengen de Republikeinen een grote variétéshow.



Protesten zonder hulp van Democraten
Terry McAuliffe, de voorzitter van de Democratische nationale partij, beweert maar vast dat zijn partij geen steun biedt aan de demonstranten die tijdens de Republikeinse conventie in New York rond zullen lopen. Dat is namelijk nergens voor nodig: "They're there solely because of the failed presidency of George Bush." McAuliffe reageert op de bewering van zijn Republikeinse functiegenoot Ed Gillespie, die zei dat de grens tussen Democraten en protestanten vaag was. McAuliffe: "We have nothing to do with the demonstrators. Republicans know that. If they can link us to a bunch of lawbreakers, they think people will not pay attention to the promises they've broken."
Niet de laatste scherpe woordenwisseling tussenbeide voorzitters, vermoed ik.



Bush verleidt Democraat
De charme van president Bush is een van zijn sterkste wapens. De Democratische burgemeester van Youngstown in Ohio heeft zijn steun uitgesproken voor de Republikeinse president. Hij beweerde geenszins van plan te zijn Republikein te worden maar sprak toch zijn steun uit voor Bush, ten koste van de Democratische kandidaat: "What has our community received in return for the past loyal support for Democratic presidential candidates? Dare I speak the answer? Nothing," sprak George McKelvey. De burgemeester was afgelopen mei samen met zijn vrouw gast in het Witte Huis en leerde daar de president kennen. Met overdonderend effect blijkbaar.
Jennifer Palmieri, woordvoerster van John Kerry, vroeg zich af wat de motieven waren van de burgemeester: "I'm not sure what the mayor's agenda is, but it isn't Youngstown's."



Virginia moet Nader toelaten
De minister van justitie van de staat Virginia heeft besloten dat de Virginia State Board of Elections, de kiescommissie van die staat, gewoon de handtekeningen die Ralph Nader heeft aangeleverd moet accepteren en tellen. De commissie had eerder de handtekeningen geweigerd omdat ze niet geordend waren naar kiesdistrict en daar binnen naar gemeente.
De minister gaf aan dat er geen enkel bewijs was dat er ooit een regel was goedgekeurd dat de handtekeningen op die wijze aangeleverd moesten worden. De Nader-campagne is opgetogen. Saillant detail: de baas van de kiescommissie is democraat en de minister van justitie prominent Republikein en voorzitter van de Bush-campagne in Virginia. Natuurlijk hebben partijdige overwegingen gene rol gespeeld in de beslissing.
Mark Warner, de gouverneur van Virginia, een Democraat, vindt dat ook Nader zich gewoon aan de regels moet houden en "dus" zijn handtekeningen netjes geordend had moeten inleveren. Maar goed dat een gouverneur ver boven de partijen staat.



Adviseurs van Bush bezorgd over economie
President Bush mag dan wel optimistisch zijn over de economische ontwikkelingen, een deel van zijn adviseurs is dat niet langer. Vooral de stijgende olieprijzen geven reden tot zorg, want die zouden wel eens de economische groei kunnen drukken. Uitingen van bezorgdheid kwamen al van minister van financiën John Snow en van Gregory Mankiw, voorzitter van de Council of Ecnomic Advisers van de president.
De adviseurs roepen de president op iets te doen, maar de waarschuwingen moeten toch vooral niet in het licht van de verkiezingen gezien worden: "It has nothing to do with the election. It's a reaction to changes in the economy." Maar natuurlijk.



Lachen om het circus
"We're already starting to get some Republicans in town for the convention. You know what that means -- by this time next week it will be impossible to hail a cab or a hooker." --David Letterman
"John Kerry says he has a plaque on his desk that reads 'The Buck Stops Here' and his wife has a plaque that says 'The Other 2 Billion Stops Here.'" --Craig Kilborn
"Cheney broke ranks with President Bush and says he supports gay marriage and plans to gay marry soon. ... He's narrowed his list of target husbands down to Charleton Heston, fashion critic Steven Cojocaru and long time bachelor Uncle Sam. ... Now if he can just lose 25 pounds he can fit into his dress." --Jimmy Kimmel



vrijdag, augustus 27, 2004
Run op anti-Kerry boek
Boekhandel Barnes & Noble meldt dat exemplaren van Unfit for command, het zeer omstreden en kritische boek van John O'Neill en Jerome Corsi over het Vietnam-verleden dat met veel tromgeroffel is gelanceerd, niet aan te slepen zijn. Het boek vormt de basis voor de anti-Kerry-spotjes die zo in het nieuws zijn geweest.
Tegelijkertijd wordt de boekhandel vanuit beide kampen aangevallen. Tegenstanders van het boek willen dat Barnes & Noble de titel uit de collectie neemt en voorstanders van het boek menen dat de boekhandel expres veel te weinig exemplaren heeft besteld. Het hoofdkantoor van B&N werd overspoeld door klachten. Het tekort aan voorraad komt trouwens door uitgeverij Regnery, die de oorspronkelijke bestelling van de boekhandel halveerde. B*N is niet van plan de titel van de plank te halen; men bedrijft geen politiek met het aanbod.



Peilgeil in Illinois, Florida en Arizona
Weer wat peilingen op state-niveau. In Illinois gaat John Kerry flink aan de leiding. Hij leidt met 52 procent tegen 38 procent voor president Bush, een verschil van 14 punten. Foutmarge plus of min 4.
In Arizona staat Bush voor met 46 procent tegen 41 procent voor Kerry. Bij de laatste meting stond Kerry maar op 36 procent en Bush viel twee procent terug vergeleken met de vorige cijfers. Bush won in 2000 met 6,3 procent verschil. Foutmarge een fikse plus of min 5.
Lekker spannend in Florida, waar het net zo spannend zou kunnen worden als in 2000. Twee procent verschil tussen beide kandidaten, in het voordeel van Bush (48-46%). Ralph Nader staat op 2 procent. Die zou Kerry er dus nog graag bij willen hebben. 4 procent twijfelt nog. Foutmarge plus of min 4.



Giuliani zamelt in
Rudy Giuliani, oud-burgemeester van New York, is druk in de weer met het inzamelen van fondsen voor zijn Political Action Committee (PAC), Solutions America. Hij zamelt geld in om collega-Republikeinen te kunnen ondersteunen in de verkiezingen voor het congres en in het land. Giuliani is een geliefde Republikein en wordt in staat gezien om effectief campagne te voeren voor zijn partijgenoten. Hij heeft een prominente rol op de Republikeinse conventie, waar hij zal spreken over de moed die Amerikanen tentoon hebben gespreid tijdens de aanslagen van 11 september. Dat zal wel weer piepende Democraten opleveren, die vinden dat de Republikeinen, zeker niet tijdens de conventie in New York, de aanslagen niet voor politieke doeleinden mogen gebruiken.
Over Giuliani wordt gefluisterd dat hij een sterke Republikeinse kandidaat voor het presidentschap in 2008 zou zijn.



Documentaire over Kerry's Vietnam-tijd
John Kerry lijkt er maar geen genoeg van te kunnen krijgen: praten over zijn daden in de Vietnam-oorlog. En als hij zijn mond houdt, dan voeren zijn mede-veteranen het woord wel. De enorme aandacht aan zijn diensttijd leverde hem al de afkeer van de (daar zijn ze weer) Swift Boat Veterans for Truth op, maar het is nog niet genoeg. Binnenkort komt de documentaire "Brothers in Arms" uit, waarin Kerry zelf en de bemanning van Kerry's boot weer uitgebreid aan het woord komen. De film is gemaakt door journalist Paul Alexander. Kerry's critici komen in deze film overigens niet aan het woord, dus we moeten het wederom doen met slechts een kant van het verhaal. Dat de première aanstaande vrijdag in een bioscoop in New York is, drie dagen voor het begin van de Republikeinse conventie, is natuurlijk geen toeval.



Dubbele registraties in New York en Florida
De Daily News uit New York onthult dat ongeveer 46.000 mensen zowel in de staat New York als in Florida geregistreerd staat als kiezer. Dat is tegen de wet in beide staten. Veel New Yorkers overwinteren in Florida en de staat dreigt weer cruciaal te worden in de verkiezingen in november. De krant kwam er achter door computerbestanden uit beide staten met elkaar te vergelijken. Uit het onderzoek van de krant bleek dat tussen de 400 en 1000 geregistreerde kiezers in minstens één verkiezing tweemaal hebben gestemd, een federale overtreding die een boete van maximaal 10.000 dollar kan opleveren en vijf jaar gevangenis kan betekenen.
Van de mensen die in beide staten geregistreerd staan is 68 procent Democraat, 12 procent Republikein en 16 procent onafhankelijk.
Het was nooit eerder opgemerkt omdat de lijsten nooit worden vergeleken met lijsten buiten de staat. De verkiezingscommissies beraden zich nog over stappen tegen de dubbel geregistreerde kiezers.



Knip- en plakwerk in kranten
Mocht je zo gek zijn om heel veel lokale kranten te lezen in de VS, dan kun je in de afdeling ingezonden brieven met niet al teveel moeite heel veel dezelfde stukken tekst vinden. Dat betekent niet dat er een Amerikaan druk in de weer is geweest en naar alle kranten in Amerika dezelfde brief heeft gestuurd, maar dat een heleboel Republikeinen langs is geweest op de website van President Bush. Daar is namelijk een mooie pagina online die je helpt met het formuleren van een brief aan je krant, inclusief een aantal standaardfragmenten die je kan gebruiken. Handig hoor, dan hoef je helemaal niet meer na te denken, dat heeft de campagne namelijk al voor je gedaan. Weblog Dailykos.com haalde omwille van het experiment een van de standaardteksten door Google en kwam er achter dat zo'n 60 kranten brieven met identieke blokken tekst hebben geplaatst. Dat alles in Amerika, het land dat u ook al fast food bracht. En nu dus fast letters.



donderdag, augustus 26, 2004
Bescheiden bounce verwacht na conventie
Verbaasden de Republikeinen een maand of wat terug nog de hele wereld door te voorspellen dat John Kerry wel een bounce van 15 procent kon verwachten na de Democratische conventie (dachten ze dat we echt zo dom waren), voor hun eigen conventie hebben ze de verwachtingen naar beneden bijgesteld. Campagneadviseurs hopen op een hopje in de opiniepeilingen van een procent of drie, vier. Dat alles gebaseerd op de door iedereen behalve de Republikeinen voorspelde bounce van vijf procent na de Democratische conventie (en zelfs toen kwam die maar laat).
Het electoraat is verdeeld en dat zorgt voor weinig veranderingen in de peilingen, zo gaat nu de politieke wijsheid (het soort wijsheid dat vooral achteraf voorspelt wat er is gebeurd).
Maar verwacht in prime time geen keiharde aanvallen op John Kerry. Ook al zullen ze de Republikeinse basis ongetwijfeld in vuur en vlam zetten, de onafhankelijke kiezers, die de Republikeinen hard nodig zullen hebben in november, moeten daar doorgaans niet van hebben. Dus het wordt een brave conventie, net zoals in Boston, met hier een daar een speldenprikje naar de politieke tegenstander.
Van de speech van Bush wordt verwacht dat er een visie instaat over wat de president van plan is voor het land te gaan doen in zijn mogelijk tweede termijn, zo specifiek mogelijk. Republikeins strateeg Charlie Black: "The president needs to give a good forward-looking speech to talk about the future, give out an agenda for a second term and be fairly specific, since Kerry is not being very specific." Dat soort speldenprikjes dus ook. Dus verwacht aandacht voor zijn belastingverlagingen (die hij permanent wil maken), voor de noodzaak om hem de klus in Irak te laten afmaken (hoewel ik niet verwacht dat alle Amerikanen over vier jaar verdwenen zullen zijn uit Irak) en zijn beleid tegen het terrorisme. Amerika is sterk, veerkrachtig, zal nooit wijken voor geweld en komt elke economische tegenslag te boven, zolang de Amerikanen maar blijven geloven in hun land, de beste democratie ter wereld. Vlaggen hijsen, aanzwellende muziek, en laat maar komen die ballonnen!



Nog meer contact tussen actiegroep en Bush-team
Nee, de Bush-campagne heeft helemaal niets te maken met die nare tv-spotjesmakers die zich de Swift Boat Veterans for Truth noemen. Echt niet. Maar een veteranenvrijwilliger uit de Bush-campagne wordt sprekend opgevoerd in het tweede spotje van de veteranengroep en nu blijkt een van de verkiezingsjuristen van het Bush-team, Benjamin Ginsberg, de SwiftVets te adviseren. Natuurlijk helemaal op persoonlijke titel en het is helemaal toevallig dat hij ook nog tegelijkertijd Bush helpt. Echt waar. Coördinatie tussen 527-organisaties als de SwiftVets en een kandidaat is bij wet verboden, maar ja, als de betrokken jurist zegt dat hij niets coördineert, hoe bewijs je dan het tegendeel?
Niet dus. Ginsberg heeft ontslag genomen bij de Bush-campagne.
Om het goed te maken is bekend geworden dat Joe Sandler, een jurist voor de Democratische partij, ook jurist is voor MoveOn.org. En dat is dan weer een linkse 527-groep. Als beide campagnes zich in het schemerduister van de campagnewetgeving ophouden, dan knijpt iedereen vast wel een oogje toe, hopen beide partijen waarschijnlijk. Maar er is gerede kans dat de Federal Election Commission, die de wetgeving rond de verkiezingen dient te handhaven, er toch in gaat duiken. Maar de FEC kennende, hoeft er geen antwoord verwacht te worden voor 2 november.



Smile
Om de zoveel tijd worden er weer heerlijk nutteloze opiniepeilingen gehouden. Hier is wil een diamant op dat gebied. BriteSmile, een bedrijf dat tanden helpt witmaken, vroeg zich af welke kandidaat volgens de Amerikanen de beste glimlach had. 45 procent besloot dat het John Edwards, de Democratische vice-presidentskandidaat was. 25 procent koos voor president Bush, 17 procent voor John Kerry en maar 4 procent voor Dick "lachebekje" Cheney. 9 procent gaf geen antwoord op deze intrigerende vraag. Foutmarge is plus of min 3. Voor het geval dat u het zich afvroeg.



Kennedy verdacht
Even een zijsprongetje: Senator Edward Kennedy had onlangs moeite om op het vliegtuig van Washington naar Boston te komen. Hij stond op de controlelijst voor mogelijke verdachten van terroristen. De kaartjescontroleur wilde hem niet laten vertrekken, hoewel zijn naam toch echt bij vergissing op de lijst terecht was gekomen. Met hulp van de superviser van het vliegtuig kon hij alsnog vertrekken. Maar op de vlucht terug naar Washington ging het weer mis. Volgens Kennedy heeft hij zelfs de hulp van de minister van binnenlandse veiligheid Tom Ridge in moeten roepen om van de problemen af te raken. Gelukkig stond hij op de "watch"-lijst en niet op de "no fly"-lijst, anders was hij echt niet weggekomen.
Ik ben benieuwd wat voor vergissingen er buiten deze zeer zichtbare om plaats vinden op de Amerikaanse vliegvelden.



Peilgeil in de VS, Connecticut en Ohio
Een peiling van CBS News toont John Kerry een procentje voor op president Bush: 46-45 procent, met Ralph Nader op nog maar 1 procent. Begin augustus stond Kerry nog 48-43 voor.
In een peiling van de Los Angeles Times gaat Bush voor het eerst dit jaar aan de leiding. 49 procent van de ondervraagden zou op Bush stemmen en 46 procent op Kerry. De foutmarge is plus of min 3, de eigenlijk is de stand gelijk. In een peiling van de krant voor de Democratische conventie in juli stond Kerry nog 2 procent voor op Bush. De omslag zou het gevolg kunnen zijn van de aanvallen op de integriteit van Kerry, breed uitgemeten in de media.

In Connecticut is de voorsprong voor Kerry nog steeds aanzienlijk (45-38%) maar in juni was zijn voorsprong groter, namelijk 50 tegen 32 procent. Nader staat hier nog op 6 procent.
Alweer een peiling in Ohio, een van de battleground states, waar Kerry aan de leiding gaat met 48 tegen 46 procent voor Bush. Foutmarges in de peilingen variëren van plus of min 3,5 tot plus of min 3.



Politie NY pakt uit
De politie van New York heeft een aantal speeltjes laten zien die zij gaan gebruiken tijdens de Republikeinse conventie. Voor de communicatie hebben zij een Long Range Acoustic Device, waarmee met 150 decibel waarschuwingen aan het publiek en elkaar kunnen doorgeven. Oordopjes mee, want een Concorde produceerde 130 decibel en 150 is boven de pijngrens. Het apparaat staat bij het leger bekend als een "niet-dodelijk wapen" en kan naast tekst ook een afgrijselijk hoog geluid produceren. De politie heeft beloofd die feature niet te gebruiken.
Daarnaast dragen agenten stralingsdetectors bij zich, om eventuele "dirty bombs" te kunnen ontdekken. Ook gaan er mechanische hekken gebruikt worden die voertuigen kunnen tegenhouden.



Schrijven op de ranch
John Kerry vloog naar Nantucket om zijn acceptatiespeech voor te bereiden, president Bush gaat, hoe kan het ook anders, naar zijn geliefde ranch in Crawford, Texas, om het raamwerk van zijn speech te prepareren. Hij zal een week op de ranch blijven maar in de tussentijd uitgebreid contact houden met zijn politieke en campagnestaf.
Zijn bezoek aan Crawford is de 38ste sinds hij president is. Hij is op 254 dagen (of delen daarvan) op de ranch aanwezig geweest. Volgens CBS is dat 20 procent van zijn tijd als president. In tegenstelling tot wat Michael Moore ons graag wil doen geloven, en wat Bush ons juist wel wil doen geloven, is niet alle tijd die hij daar doorbrengt vrije tijd. Maar het heeft vaak toch wel de uiterlijke schijn van vakantie, vooral wanneer hij weer eens voor de camera struiken loopt te verwijderen op het terrein.Of wanneer hij hout hakt (Reagan vond dat ook heerlijk) of op zijn mountain bike zit. Maar ja, ook een president moet zijn batterijen wel eens opladen.



Generaals voor Kerry?
President Bush dreigt de vanzelfsprekende steun van het leger te verliezen. Tenminste, er zijn meerdere oud-generaals die zich onlangs kritisch hebben uitgelaten over het beleid van Bush. Merill A. McPeak is oud-luchtmacht generaal en figureert in een tv-spot van de Democratische partij. Daarin meldt hij dat hij op John Kerry gaat stemmen, want Kerry heeft "a real strategy to make America safer." McPeak was generaal tijdens de eerste Golfoorlog.
http://demwatch.blogspot.com/
De grote held van die oorlog is generaal "Stormin" Norman Schwarzkopf. Nam hij het in 2000 nog op voor toen nog kandidaat Bush (hij sprak zelfs op de Republikeinse conventie) nu is hij zeer kritisch over het beleid van de regering. Hij heeft zelfs geweigerd zijn officiële steun aan de Bush-Cheney-ticket te geven.
Schwarzkopf was op bezoek bij Hardball, de tv-show van Chris Matthews op NBC. Daarin uitte hij kritiek op Bush die leek op de kritiek die Kerry eerder had geuit:

SCHWARZKOPF (over de strijd in Najaf, Irak): "We don't want to create a situation where they blow the same place up, like those fellows, 26 of them, I guess, with explosives strapped to their bodies that are prepared to blow themselves up and the shrine at the same time. So you know, once again, be sensitive -— that word "sensitive," that's popular these days." (John Kerry had gezegd dat hij oorlog op een "sensitive" manier zou gaan voeren. Dat kwam hem op een flink aantal cynische opmerkingen uit het Republikeinse kamp te staan. Maar Schwarzkopf weet wel wat het woord betekent en ziet het belang van sensitiviteit).
Ook het terugtrekken van troepen uit Europa en Korea kon niet op instemming van de oud-generaal rekenen:

SCHWARZKOPF: "Yes, well, it's very, very possible. But worse than that, it's going to send a very, very, very wrong signal to the people in South Korea. They're the ones that are going to be looking at what this is going to result in."

Op de Democratische conventie sprak oud-generaal John Shalikashvili lovend over Kerry. En dan vergeet ik nog generaal Wesley Clark, voormalig presidentskandidaat voor de Democraten. Vier oud-generaals maken niet het verschil uit op 2 november, maar het toont aan dat de Republikeinen niet meer automatisch op de steun van het hele leger hoeven te rekenen.



woensdag, augustus 25, 2004
Amerika is in de olie
Op één punt staat John Kerry tenminste nog een beetje sterk in de strijd om het presidentschap: de stijgende olieprijs. Hoewel dat een externe factor is, waar president Bush ook eigenlijk weinig aan kan doen, kan de stijging nog best gevolgen hebben voor de verkiezingsuitslag. Meer dan 50 dollar per olievat is niet gering.
Een woordvoerder van de president doet alle klachten van Kerry aan het adres van Bush af als niet terzake doend: "If John Kerry really wanted to help consumers at the pump he wouldn't have obstructed the president's energy plan to encourage the development of renewable sources of energy."
Kerry vindt dat de Bush-regering tijdelijk moet stoppen met de aanschaf van ruwe olie, die in de strategische oliereserve van de VS moet komen. De strategische oliereserve is nu 660 miljoen vaten olie. Bush is niet van plan om de toevoer naar de reserve te stoppen. Elke dag stromen 100.000 vaten de ondergrondse opslagplaatsen in Texas en Louisiana binnen. De reserves zijn alleen voor noodgevallen. De olieprijs is weliswaar hoog, maar met inflatiecorrectie haalt de bijna 50 dollar per vat het niet bij de piek van 80 dollar per vat in 1980, na de revolutie in Iran. Maar de prijs komt over die van 1974, toen het Arabische olie-embargo een gecorrigeerde 43 dollar per opleverde.
Afhankelijk van de brandstofprijzen voor de Amerikanen aan de pomp de komende tijd kan dit onderwerp invloed gaan krijgen op de verkiezingsuitslag.
De olieprijs heeft het debat weer actueel gemaakt over wat te doen om de prijs te beïnvloeden. John Kerry is voor het aanspreken van de reserves (daar was hij vroeger geloof ik tegen) en Bush is daar faliekant tegen. Maar op de korte termijn is er weinig te doen aan de prijsstijgingen, niet door een Republikeinse maar zeker ook niet door een Democratische president.



Miller verrassende key note spreker
Democratisch senator Zell Miller, die overigens in November niet herkiesbaar is, zal in prime time spreken op de Republikeinse conventie. Miller, senator voor Georgia, heeft al eerder laten weten dat hij vindt dat de Democratische partij volgens hem veel teveel naar links is opgeschoven. Hij stemde in de senaat meestal met de Republikeinen mee. Als dank daarvoor mag hij op woensdag 1 september de conventie toespreken, op dag drie van de conventie. Hij is die avond de keynote speaker, een belangrijke positie die meestal naar een belangrijke partijfiguur of naar een rijzende ster in het partijapparaat gaat. Bij de Democraten was Barack Obama de keynote speaker.
Het is voor Zell Miller de tweede keer in zijn carrière dat hij de eer heeft om een keynote speech te geven op een conventie. In 1992 deed hij dat op de Democratische conventie waar Bill Clinton genomineerd werd.



Sprekers op de conventie in NY
Nog even een overzichtje van de prime time sprekers op de Republikeinse conventie, die van 30 augustus tot 2 september in New York zal worden gehouden. Het thema van de conventie is "Fullfilling America's Promise : Building a Safer World and a More Hopeful America." De vraag is of niet alle Amerikanen datzelfde willen, ongeacht hun politieke kleur.
Maandag 30 augustus: Michael Bloomberg (burgmeester New York), Rudy Giuliani (voormalig burgemeester New York), senator John McCain van Arizona.

Dinsdag 31 augustus: first lady Laura Bush, Rod Paige (minister van onderwijs), gouverneur Arnold Schwarzenegger van California.

Woensdag 1 september: Lynne Cheney (echtgenote van), vice-president Dick Cheney, senator Zell Miller van Georgia.

Donderdag 2 september: Gouverneur van New York George Pataki, president George W. Bush.

Verder zijn de volgende namen inmiddels bekend van sprekers die buiten prime time het podium op komen:
- Senator Bill Frist (Tennessee), meerderheidsleider van de Senaat.
- Senator Elizabeth Dole (North Carolina)
- Senator Rick Santorum (Pennsylvania)
- Senator Sam Brownback (Kansas)
- Afgevaardigde Dennis Hastert (Illinois), Speaker of the House
- Luitentant-gouverneur Michael Steele (Maryland)
- Afgevaardigde Heather Wilson (New Mexico)
- Afgevaardigde Anne Northup (Kentucky)
- Erika Harold, Miss America 2003



Republikeinen op conventie diverser dan in 2000
De Republikeinse partij is trotser dan trots dat de gedelegeerden op de Republikeinse conventie een diverser achtergrond hebben dan ooit tevoren. Maar de diversiteit van de groep is nog altijd minder dan die van de Amerikaanse bevolking in het algemeen en ook minder dan de diversiteit bij de Democratische conventie. De Republikeinse partij blijft er een van blanke mannen. De Republikeinse partij heeft gezegd dat het belangrijker is voor de gedelegeerden "to reflect the ideals and aspirations of America." 17 procent van de canventiebezoekers is minderheid. In Amerika ligt dat percentage op 32 procent en bij de Democratische partij was dat 38 procent (volgens de organisatie) of 31 procent (volgens Associated Press).
Maar ja, er staat nergens dat de conventie een afspiegeling moet zijn van de samenleving, al zou dat een nationale partij natuurlijk wel sieren (en wellicht stemmen opleveren van minderheden).



Nieuwe regels FEC, maar nog niet voor nu
De regels voor het fondsenwerven door belangengroepen gaat aangescherpt worden. Dat heeft de Federals Election Commission besloten. Maar de wijziging gaat pas na de verkiezingen in, dus voor de lopende activiteiten verandert er niets. De belangengroepen die hun grote donaties besteden aan tv-spots en het mobiliseren van kiezers, zullen beperkt worden in hun activiteiten. Groepen die meer dan 1000 dollar inzamelen mogen slechts beperkte donaties ontvangen van individuen als zij de donateurs vertellen dat de donaties gebruikt zullen worden voor het aanprijzen of bekritiseren van specifieke kandidaten voor het presidentschap of het congres. Zij zullen hun financiën moeten openbaren aan de FEC.
Groepen die zowel soft money (ongelimiteerde bedragen van bedrijven, vakbonden) als hard money (beperkte donaties van individuen) inzamelen worden ook beperkt. Die groepen moeten hun overhead, stemmenregistratie-acties, telefoonacties en massamailings voor minstens de helft financieren met hard money, dus via de gelimiteerde donaties (die moeilijker zijn binnen te halen dan soft money).
De wijziging werd met 4 tegen 2 aangenomen in de FEC. De voorstanders zeggen dat de wijziging er toe zal leiden dat er niet veel actiegroepen meer over zullen blijven die op grote schaal spotjes maken en kiezers mobiliseren. De twee tegenstemmers vonden de wijzigingen niet ver genoeg gaan. De nieuwe regels zouden makkelijk te omzeilen zijn. Een kwestie van het anders opstellen van het verzoek tot het overmaken van fondsen en dan valt de organisatie buiten de controle van de FEC, aldus de critici van de maatregel. Maar voor deze verkiezingen verandert er dus niets.



Lachen om het circus
"The road to the White House turned muddy over the weekend as the Kerry campaign charged that the president is behind negative ads that attack Kerry's record in Vietnam. To be fair President Bush did criticize the ads saying they were too short." --Craig Kilborn
"The Bush campaign has denied involvement in the Swift Boat ad saying that the president has spent his entire life avoiding anything having to do with Vietnam." --Craig Kilborn
"Kerry said the ads hurt him deeply and emotionally then asked, 'Does that make me eligible for any kind of medal?'" --Craig Kilborn
"The Republicans are in town and they're going to be in town doing two things — slander John Kerry and try to get laid. " --David Letterman
"President Bush is sending aid to Florida after the hurricane. Not to help the people but to fix the crooked voting machines." --David Letterman



dinsdag, augustus 24, 2004
Flinke bedragen
Het is nu officieel: met nog twee maanden te gaan hebben de presidentiële en congressionele kandidaten al meer dan 1 miljard dollar uitgegeven. President Bush alleen al gaf 209 miljoen dollar uit tot en met juli van dit jaar. John Kerry gaf aan 186,4 miljoen dollar te hebben uitgegeven aan zijn campagne.
Kandidaten voor het Huis van afgevaardigden en de Senaat hebben samen 487 miljoen dollar uitgegeven en de nationale partijcomités samen meer dan 400 miljoen dollar.
De uitgaven zijn hoger dan in 2000 en in 2002 (midterm verkiezingen), terwijl de partijen toen nog soft money (ongelimiteerde bedragen van bedrijven en vakbonden) mochten inzamelen. De partijen mogen nu maximaal 25.000 dollar van een individu ontvangen en bijdragen van bedrijven en vakbonden zijn in de ban gedaan. Kandidaten mogen maximaal 2000 dollar krijgen van individuen. De groepen die niet aan een partij verbonden zijn mogen nog steeds ongelimiteerde bedragen inzamelen voor reclame en mobilisatie van de kiezers.
Sinds Bush zich kandidaat stelde heeft hij 242 miljoen dollar bijeen weten te schrapen. Zijn campagne hoopte aan het begin van de race zo'n 200 miljoen op de rekening bij te kunnen schrijven. Maar wat John Kerry heeft bereikt is haast nog sterker. Hij haalde tot het eind van de Democratische conventie 233,4 miljoen dollar op, vrijwel evenveel als zijn tegenstander. Van tevoren had men daar nooit van kunnen dromen bij de Democraten, want zij moeten vrijwel altijd ruim hun meerdere erkennen in de Republikeinse kandidaat. Met 170 miljoen was men al blij geweest.

Een witregel om u de ruimte te geven de enorme bedragen op u in te laten werken.



Smerige trucjes worden strafbaar
Eind 2002 is een wet aangenomen die het mogelijk maakt om een aantal campagneovertredingen te bestraffen als een misdaad in plaats van als een misdrijf. Het plegen van anonieme telefoontjes of het verzinnen van niet-bestaande groepen om de politieke tegenstander in een negatief daglicht te stellen, vallen nu onder de verzwaring van de wet en kunnen als misdaad aangepakt worden, met mogelijke celstraf tot gevolg.
Telefoontjes mogen niet meer anoniem gedaan worden, brieven moeten terug te herleiden zijn tot een campagne en wordt niet aan de voorwaarden van de wet voldaan dan volgen sancties.
Maar het betekent natuurlijk niet het einde van de negatieve campagne, want alle smerige trucjes die de kandidaten nu niet meer mogen zullen voortaan door onafhankelijke, maar niet minder partijdige actiegroepen worden uitgevoerd. Strijdtoneel: de battleground states, want daar valt het meest te winnen voor elke kandidaat. Actuele voorbeelden zijn de tv-spots van de Swift Boat Veterans for Truth en de anti-Bush spot van MoveOn.org.
Oh en even voor de duidelijkheid: negatieve campagnes werken. Anders zouden ze er niet zijn. Vertrouw de politieke adviseurs maar.



Kerry voert campagne tijdens conventie NY
John Kerry heeft aangekondigd te breken met de traditie dat de ene kandidaat geen campagne zal voeren tijdens de conventie van de andere. Tijdens de Republikeinse conventie in New York eind deze maand zal Kerry naar Nashville reizen en de conventie toespreken van de American Legion, de grootste veteranenorganiatie in de VS. Volgens zijn woordvoerder probeert Kerry geen precedent te scheppen, maar het komt toevallig zo uit dat het American Legion in die periode zijn conventie houdt. President Bush is ook uitgenodigd om te komen spreken, maar hij heeft nog niet geaccepteerd.



Koppensnellers voor Bush
Satirische websites zullen teleurgesteld zijn als president Bush niet wordt herkozen. Hij is een goede bron voor grappen en men vermoedt dat John Kerry minder zal inspireren. Op een gegeven moment zijn de ketchupgrappen toch op. Verder pakken ze links en rechts even hard aan op internet, al komen de leukste grappen toch altijd weer ten koste van Bush.
Zo zijn daar de populaire fake nieuwsberichten:
"Republicans Outsource Kerry Attack Groups to India"
"Teresa Heinz Kerry Launches Five-Language Tirade"
"Bush Continues War on Terriers,"
"Bush 2004 Campaign Pledges to Restore Honor and Dignity to White House"
"Kerry Unveils One-Point Plan for Better America"
(De koppen komen van sites als Theonion.com, Humorgazette.com en Midnightplumbers.com)



Satelliet en kabel profiteren van reclamestortvloed
De meeste reclamedollars van de politieke campagnes (ook voor congres en andere verkiesbare ambten) gaan nog steeds naar radio- en tv-zenders, kabel- en satellietzenders zijn dit seizoen populairder dan kranten en tijdschriften. Van de 2,7 miljard dollar die deze campagneperiode wordt uitgegeven aan de verkiezingen is 2,9 procent geïnvesteerd in spotjes voor kabel en satelliet. Dat was in 2000 1,6 procent van 1,2 miljard. De groei gaat ten koste van radio, dat nog maar 7 procent van het totale aantal dollars voor reclame oplokt. De ether-tv-zenders halen het leeuwendeel van de centen binnen: 56,1 procent, evenveel als in 2000. Kranten staan op een bescheiden derde plaats, met 2,1 procent van het totale bedrag. Grote groeier is ook internet, dat 0,9 procent van het beschikbare budget naar zich toe zag vloeien. Dat was in 2000 nog maar 0,1 procent. Veel geld gaat zitten in het adverteren op weblogs en in e-mails, zoals nieuwsbrieven.
Opvallendst is natuurlijk de toename van 123 procent van het totale budget. Dat is te verklaren, want er werd vroeger dan tevoren al reclamezendtijd ingekocht, voornamelijk in de battleground states, de politieke groepen geven veel meer geld uit aan spotjes gericht op etnische groepen als zwarten en Hispanics (van 6 miljoen in 2000 naar 75 miljoen in dit jaar) en er zijn veel nieuwe actiegroepen bijgekomen die grote bedragen hebben ingezameld (en uitgeven) voor politieke reclame.



Nader in Oregon
Ralph Nader probeert het nog een keer: op het stembiljet komen in Oregon, de staat waar eens zijn aanhang erg groot was. Eerdere pogingen mislukten en nu moeten er 15.000 handtekeningen verzameld worden om toegelaten te worden tot het stembiljet. Natuurlijk wordt hij van harte tegengewerkt in zijn pogingen, ditmaal door de Service Employees International Union, een van de vakbonden die John Kerry steunen. Volgens de SEIU zitten er vervalste handtekeningen in de door Nader verzamelde lijsten. Nader beschuldigt zijn opponenten om wat terug te doen van intimidatie en sabotage. De deadline is dinsdag, de Nader-campagne is optimistisch.



maandag, augustus 23, 2004
Bush praat wel maar zegt niet veel
Eigenlijk zei president Bush niets nieuws: hij is tegen tv-spotjes van 527-groepen, de onafhankelijke actiegroepen die met soft money ongehinderd door verkiezingswetgeving de naam van welke kandidaat ook door het slijk mogen halen. Dat had hij al eerder gezegd.
Onderwerp van discussie, nog steeds, zijn de spotjes van de Swift Boat Veterans for Truth. Het uitmelken van het onderwerp is niet mijn keus overigens, maar die van de kandidaten zelf.
Voor het eerst, maar met een grote omweg, zei Bsuh dat hij die spotjes niet meer wilde zien, "That ad and every other ad." Nog steeds ging hij niet zover dat hij de spotjes met zoveel woorden afkeurde. Hij nam afstand van zulke spotjes in het algemeen. Nou ja, het is een begin.
Hij herhaalde dat hij niets dan respect had voor Kerry's, Vietnam-tijd: "John Kerry served admirably and ought to be proud of his record," en riep Kerry meteen op om samen te werken om de vermaledijde 527-groepen kwijt te raken: "I hope my opponent joins me in condemning these activities of the 527s."
De McCain-Feingold-wet die moest zorgen voor minder invloed van soft money, de ongelimiteerde donaties van bedrijven en vakbonden, werd vorig jaar aangenomen in de Senaat, waarna de president met tegenzin de wet tekende. De Republikeinen wisten daarna met hulp van de Federal Election Commission de wet zo te verbouwen dat er van de oorspronkelijke opzet heel wat kwam te vervallen. De mogelijkheden van de 527-groepen (genoemd naar de sectie uit de regelgeving van de belastingdienst waarin ze omschreven worden) bleken daarbij, al dan niet opzettelijk, over het hoofd gezien.



Gevolgen van de spot, 15 dagen na uitzending
De rol die de media hebben gespeeld bij het veroorzaken van deze rel is niet te onderschatten. De tv-spot van de Swift Boat Veterans for Truth (de naam begint steeds meer op de gotspe te lijken) draaide maar in drie staten (West Virginia, Ohio en Wisconsin) en maar op één dag (5 augustus) maar kreeg dankzij de Amerikaanse media (vooral bij de rechtse, waar de beschuldigingen meteen voor waar werden aangenomen) een nationaal publiek, waarvan de helft zegt de spot (gedeeltelijk) gezien te hebben.
De reactie van John Kerry zorgde er vervolgens weer voor dat de spot niet uit het spotlicht verdween. Hoewel er al snel getwijfeld werd aan de oprechtheid van de spot, verdween dat in de hoofden van de kijkers een beetje naar de achtergrond, met als gevolg dat een klein aantal Amerikanen (niet verwonderlijk vooral veteranen) begon te twijfelen aan Kerry, althans volgens een peiling van de National Annenberg Election Survey. Maar een klein aantal kan in deze spannende verkiezingen al genoeg zijn. Aan de andere kant: over twee maanden zijn er wellicht hele nieuwe valse beschuldigingen aan het adres van zowel Kerry als Bush die het land in beroering kunnen brengen.



Economie sukkelt door
Hoewel het aantal banen door het hele land langzaam toeneemt, blijft de groei achter in de cruciale swing states, waar volgens de experts juist de verkiezingen zullen worden beslist. Slecht nieuws dus voor president Bush, want die wordt verantwoordelijk gehouden voor de werkloosheid. De cijfers komen van het Bureau of Labor Statistics.
In juli steeg het aantal banen in het hele land met 32.000 (nog steeds niet echt om over naar huis te schrijven, maar toch een positieve trend), maar in 22 staten, veel van hen battleground states, verdwenen juist banen. De staten waar het verlies het hoogst was: Michigan en Missouri. Missouri raakte 51.800 banen kwijt (-2%) en Michigan 24.500 (-0,5%).
De meeste Amerikanen hebben nog niet het idee dat het met de economie wel goed komt de komende voor de verkiezingen cruciale maanden. Bush heeft in ieder geval de perceptie van permanente economische groei nodig voor zijn herverkiezing. De Bush-campagne legt vanzelfsprekend de nadruk op de positieve nationale ontwikkelingen. Maar als de beslissing valt in de battleground states, dan is dat zelfvertrouwen op zijn minst lichtzinnig te noemen. Er zijn nog steeds 1 miljoen minder banen dan toen president Bush aantrad.
In een aantal staten gaat het best goed met de werkgelegenheid, zoals Oregon. Maar in die staat lijkt Kerry nu juist zijn voorsprong te vergroten, dus dan schiet Bush er weinig mee op. Ook in California zijn de tekenen gunstig, maar alweer helaas, California staat veilig in het Democratische kamp. Maar in swing state Wisconsin gaat het wel goed en in het zuiden van de VS is de werkloosheid licht gedaald, net als in het Noordoosten en het westen. Er is dus nog van alles mogelijk. De Kerry-campagne zal beducht zijn op jubelende werkgelegenheidscijfers vlak voor de verkiezingen: al eerder dit jaar moesten positieve cijfers een maand later naar beneden bijgesteld worden. Ze zien de Republikeinen tot alles in staat.



Welverdiende aandacht voor VP
Eindelijk een website gewijd aan het ondergeschoven kind van de Amerikaanse politiek: de vice-president. Biografieën, feiten en cijfers van alle Amerikaanse vice-presidenten. We zaten er al jaren met smart op te wachten.



Advertentie-oorlog duurt voort
John Kerry heeft afstand genomen van een tv-spot van de linkse organisatie MoveOn.org, waarin wordt gezegd dat president Bush familierelaties heeft gebruikt om tijdens de Vietnam-oorlog een plekje te bemachtigen in de Nationale Garde van Texas (waardoor Bush er verzekerd van was dat hij niet naar Vietnam hoefde). Kerry: "I agree with Senator McCain that the ad is inappropriate. This should be a campaign of issues, not insults."
John McCain had Kerry opgeroepen afstand te nemen van de spot.
Twee weken terug riepe McCain president Bush nog op om afstand te nemen van een tv-spot van de Swift Boat Veterans for Truth, waarin de militaire carrière van Kerry door het slijk werd gehaald. Bush had daar geen zin in. De spot van MoveOn.org roept Bush alsnog op die eerste spot te veroordelen.
Tegelijk met de veroordeling van de spot door Kerry herhaalden sommige Vietnam-veteranen in de Kerry-campagne overigens de beschuldiging aan het adres van Bush, wat de Republikeinen deed reageren met een beschuldiging van hypocrisie aan het adres van Kerry.
De beschuldigingen aan het adres van Bush komen echter niet uit de lucht vallen. Er was in 1968, de oorlog in Vietnam woedde hevig, een wachtlijst met 10.000 namen voor toelating tot de Nationale Garde van Texas. Bush werd meteen na de aanvraag toegelaten tot de vliegopleiding van de Garde. Ben Barnes, destijds de meerderheidsleider van het Texaanse Huis van Afgevaardigden, heeft in 1999 onder ede verklaard dat hij dat plekje voor Bush heeft geregeld op verzoek van Simon Adger, een zakenman uit Houston en goede vriend van Bush senior. Er waren meer zonen van prominente Texanen toegelaten tot de Nationale Garde: een zoon van voormalig afgevaardigde Lloyd Bentsen en die van senator John Tower. Ook liepen er zeven leden van het football-team van de Dallas Cowboys rond in de Nationale Garde, zodat ze konden blijven doorspelen (Bron: The buying of the president 2004 – Charles Lewis).
Maar duidelijk is dat de loopgravenoorlog ook dit jaar weer gevoerd wordt door onafhankelijke actiegroepen, zodat de campagne min of meer schone handen kunnen houden.



What's in a name?
John Kerry is de Democratisch kandidaat voor de verkiezingen van dit jaar. Bob Kerrey is een voormalig Democratisch senator van Nebraska. Moet toch uit elkaar te houden zijn, zou je denken. Maar op de website van John Kerry stond kort geleden dat hij vice-voorzitter van de Senate Select Committee on Intelligence was geweest. Maar dat bleek Kerrey geweest te zijn. Kerry was wel lid (van 1993 tot en met 2001), maar nooit vice-voorzitter. Slordig.
De Republikeinen zagen in de vergissing natuurlijk weer smerige opzet van die vermaledijde John Kerry. De woordvoerster van de Republikeinse partij, Christine Iverson, was zeer wel bereid om olie op het vuur te gooien: "It's difficult to take John Kerry's claims about his intelligence experience seriously when one of his credentials is completely made up. If he had shown up for Intelligence Committee hearings he would notice he wasn't vice chairman." Dat laatste was nog een sneer naar Kerry, die volgens de Republikeinen driekwart van de openbare hoorzittingen van de commissie had gemist.



Kerry strooit met geld
De Kerry-campagne maakt veel nieuwe vrienden. Men is namelijk druk met het uitdelen van grote bedragen geld die overgebleven waren van de uiterst succesvolle voorverkiezingscampagne. Aan de eigen landelijke activiteiten mag het geld niet meer worden uitgegeven, maar ze mogen wel donaties doen uit de kas, die de laatste 48 uur voor het beëindigen van de voorverkiezingen nog werd gespekt met 9 miljoen dollar. Dus ontvingen de Democratic Congressional Campaign Committee (die de verkiezing van Democraten in het Huis van Afgevraadigden ondersteunt) en de Democratic Senatorial Campaign Committee (hetzelfde, maar dan voor de Senaat) ieder 3 miljoen dollar.



zondag, augustus 22, 2004
Toch link tussen Bush en SwiftVets?
De Bush-campagne beweert bij hoog en bij laag dat ze niets te maken heeft met de tv-spots van de Swift Boat Veterans for Truth. Maar dat bleek niet helemaal correct. Ken Cordier, Vietnam-veteraan en lid van de veteranenstuurgroep van de Bush-campagne, trad op in de tweede tv-spot van de SwiftVets. Natuurlijk wist het Bsuh-team nergens van, en natuurlijk nam Cordier meteen ontslag, maar dat de SwiftVets meer dan vriendschappelijke banden met de Bush-campagne hebben, mag nu toch wel duidelijk zijn. Koren op de molen van John Kerry, die een aanklacht tegen de actiegroep heeft ingediend. Maar gegarandeerd dat Kerry de link tussen SwiftVets en de Bush-campagne nooit hard zal kunnen maken. Zo stom zijn ze daar niet.



And on, and on…
Het verhaal wil maar niet verdwijnen. Wat gebeurde er nou precies op die rivier in Vietnam? Heeft John Kerry al die jaren een beetje staan jokken, zoals de Swift Boat Veterans for Truth de laatste tijd lopen te roepen, of zijn zij zelf de leugenaars, die alles zullen zeggen om het imago van John Kerry te bezoedelen?
Er is weer een nieuwe getuige boven water gekomen, een van de commandanten van de drie swift boats die op de bewuste dag (de dag dat Kerry Jim Rassman uit het water trok waarmee Kerry zijn Silver Star verdiende) bij elkaar voeren. Volgens de SwiftVets werd er die dag geen schot gelost. Volgens Kerry lag de boot onder vuur. Een van de andere commandanten Larry Thurlow, beweert in de SwiftVet-spotjes dat er helemaal niets aan de hand was en dat Kerry de medaille niet verdient. Vreemd is dat uit militaire dossiers blijkt dat Thurlow op die dag een Bronze Star won omdat hij steun verleende aan een van de Swift Boats "despite enemy bullets flying about him." Wat dan te denken van Thurlow's gezworen verklaring: "I never heard a shot." Peterselie in de oren? Koptelefoon met de Rolling Stones op? Zoals ik al eerder schreef: het stinkt hier naar het water van de Mekong Delta.
De nieuwste getuige is William B. Rood, die 35 jaar gelden het gezag voerde over een van de drie boten en die even zo lang zijn mond hield over wat er was gebeurd. Rood is inmiddels journalist bij de Chicago Tribune, een grote krant in Illinois en hij vindt dat de tijd van zwijgen nu voorbij is: "There were three swift boats on the river that day in Vietnam more than 35 years ago -- three officers and 15 crew members. Only two of those officers remain to talk about what happened on February 28, 1969. One is John Kerry, the Democratic presidential candidate who won a Silver Star for what happened on that date. I am the other."
Rood gaat verder, op de website van zijn eigen krant: "The critics have taken pains to say they're not trying to cast doubts on the merit of what others did, but their version of events has splashed doubt on all of us. It's gotten harder and harder for those of us who were there to listen to accounts we know to be untrue, especially when they come from people who were not there." Daarbij bevestigde Rood de versie van het verhaal door Kerry.

(Wijziging: naam van de nieuwe getuige gecorrigeerd)



Aandacht voor jongeren op conventie
De waarschijnlijk jongste spreker op de Republikeinse conventie zal Princella Smith zijn. De 20-jarige studente van Ouachita Baptist University in Arkadelphia, Arkansas, won een essaywedstrijd die werd gesponsord door de conventie en MTV's "Choose or lose"-campagne.
Naast haar studie is zij actief in haar gemeenschap en geeft daar les in de geschiedenis van zwarte Amerikanen. Ze zal op dinsdag 31 augustus het podium beklimmen.
President Bush is onder jongeren minder populair dan John Kerry.



Help is on the way voor Kerry-campagne
John Kerry heeft zijn toch al zware campagneteam nog eens uitgebreid met ervaren campagnemedewerkers. Michael Whouley, die Kerry's campagne in de aanloop naar de voorverkiezingen en vooral in Iowa weer op de rails kreeg, keert terug in de campagne als algemeen strategisch adviseur en om de campagnes op state-niveau te versterken. Doug Sosnik, voormalig adviseur van Bill Clinton is toegevoegd aan de Democratic National Committee. Verder is het team uitgebreid met onder meer Regena Thomas, secretary of State in New Jersey, die de DNC zal helpen met het mobiliseren van kiezers, Jack Corrigan, die het juridische team zal versterken en Gerry Salemme, die Beth Cahill zal helpen met de dagelijkse campagnebezigheden.



Nader gezakt in vier staten
Ralph Nader kan het wel schudden in Virginia, Maryland, Illinois en Missouri. Het is hem namelijk niet gelukt om in die vier staten genoeg handtekeningen te verzamelen of om aan andere voorwaarden te voldoen om op het stembiljet te komen.
De Democraten in de vier staten waren blij. De kansen van John Kerry zouden nu toenemen.
In Virginia had het Nader-team wel genoeg handtekeningen maar ze niet aangeleverd geordend naar congressioneel district en dan binnen district per gemeente. Ik verzin het niet.
In Maryland kwam Nader 500 handtekeningen tekort en ook in Missouri kon hij niet aan genoeg handtekeningen komen. Volgens de State Board of Elections van Illinois waren 12.000 door Nader ingeleverde handtekeningen ongeldig.
Nader gaat in beroep tegen alle vier de beslissingen. Hij staat nu in 11 staten op het stembiljet.



Wie volgt Kerry op?
Eigenlijk zouden ze overtuigd moeten zijn dat hun kandidaat wint. Maar Republikeinen in Massachusetts kijken stiekem toch naar de plek die senator John Kerry achterlaat mocht hij het tot president van de Verenigde Staten schoppen. Het zou de eerste vacature van een senatorspost in 20 jaar zijn, dus een waar de zittende senator niet weer kandidaat is. Dat biedt mogelijkheden, want zittende kandidaten blijken doorgaans moeilijk te verslaan. Alle afgevaardigden en senatoren uit Massachusetts zijn momenteel Democraat.
Er circuleren al namen van mogelijke Republikeinse kandidaten voor de post, waaronder die van gouverneur Mitt Romney (leuk, want dan kan een Democraat wellicht in die functie terecht komen), luitenant-gouverneur Kerry Healy (what's in a name) en Witte Huis stafchef Andrew Card. De gouverneur ontkent ook maar enige interesse te hebben en ook de luitenant-gouverneur zegt dat zij te druk is met het helpen herverkiezen van president Bush. Maar de waarde van ontkenningen is in deze context gering.




© Marc van Gestel 2003 - 2004