De Amerikaanse presidentsverkiezingen 2004

Nog tot de presidentsverkiezingen van 2008


Home
About this weblog
Bronnen
Mail mij
Atom
This gif is freely copyable. Just right click, save Powered by
RSSify at WCC

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

zaterdag, maart 27, 2004
Dean voor Kerry
Howard Dean heeft zijn endorsement uitgesproken voor zijn voormalige Democratisch aartsrivaal John Kerry. Er was bij de Democratne in de voorverkiezingen eerder dit jaar vrijwel niemand die Kerry harder aanpakte dan oud-gouverneur van Vermont Dean (hij noemde Kerry de "Washington insider" en dat was bedoeld als diskwalificatie), maar een nog groter gevaar, namelijk de mogelijke herverkiezing van president Bush, drijft Dean in de armen van Kerry. Dean is een belangrijke figuur in de Democratische partij geworden, vooral door zijn sterke optreden voor de eerste stemmingen in de voorverkiezingen, en zijn stevige basis van supporters. Die zal Kerry hard nodig hebben.
Dus Dean was lief over Kerry tegen zijn supporters: "John Kerry is a fighter with a distinguished record of service to this country and I believe he has the experience, strength and vision to get this country back on the right path." Dat klinkt toch aanzienlijk anders dan tijdens de voorverkiezingen.



Hispanics ontvankelijk voor tv-spotjes Republikeinen?
De Democraten zijn een beetje onzeker over de stemmen die ze doorgaans van Spaanstalige Amerikanen krijgen. Volgens Democratisch opiniepeiler Stan Greenberg blijft Bush op de 35 procent staan die hij vier jaar terug ook kreeg, maar veel Democraten vrezen dat de onophoudelijke stroom Bush-spotjes gericht op Hispanics er toe zal leiden dat hij naar 40 procent van de Spaanstalige stemmers gaat. De Democratische gouverneur van New Mexico, Bill Richardson (zelf Hispanic en genoemd als mogelijk vice-presidentskandidaat voor John Kerry) ligt er zelfs wakker van: "What I'm worried about is excessive Republican advertising among Hispanics without an appropriate response. I have nightmares these ads might penetrate the five-point spread."
Republikeins opiniepeiler (ik verschreef me eerst met "opiniepieler", wat de lading van de functie doorgaans ook dekt) Matthew Dowd is er natuurlijk van overtuigd dat zijn baas steeds meer stemmen trekt van de Spaanstalige bevolking in de VS.
De campagne van Kerry heeft zijn Hispanic voter-beleid nog niet in de zadels, dus er is haast geboden en misschien wel reden voor bezorgdheid. Maar ja, ruim zeven maanden nog te gaan.



Peilgeil in West Virginia
In West Virginia staan president Bush en uitdager John Kerry ongeveer gelijk in de peiling van de American Research Group. Beide kandidaten stonden op 46 procent en Ralph Nader (die eerst nog maar eens op de stembiljetten moet zien te komen) staat op 2 procent. Zes procent had nog geen beslissing genomen. Bush won in 2000 net van Al Gore in West Virginia, hoewel er twee keer zoveel Democraten als Republikeinen staan geregistreerd in de staat..
Het is op dit moment redelijk eenvoudig om te raden wat de komende tijd de tussenstand tussen Kerry en Bush zal zijn. Niet meer dan een paar procentjes verschil, soms in het voordeel van de een, dan weer in het voordeel van de ander. Let gewoon op het grote nieuws uit de VS en tel dan een paar procentjes op bij de kandidaat die positief in het nieuws komt. En zit u er naast, dan bent u in goed gezelschap: er is altijd wel een opiniepeiler die er net zo naast zit als u.



Banenplan Kerry
John Kerry belooft dat hij tien miljoen nieuwe banen zal creëren en hij zal er voor zorgen dat die banen in Amerika blijven. Daarnaast zal hij de mazen in de belastingwet sluiten die er juist voor zorgen dat die banen naar lage-lonenlanden verdwijnen. Dat beloofde de Democratisch kandidaat gisteren in een toespraak. Hij zegde toe daarvoor de strijd aan te binden met een tegenstribbelend Congres en met de belangengroeperingen van het Amerikaanse bedrijfsleven. Mocht het zover komen dan kan Kerry alvast zijn borst nat maken, want de bedrijven die profietren van die mazen in de wet hebben grote macht in Washington. Maar omdat hij het pakket aan maatregelen als een belastinghervorming met het doel om meer banen te creëren wil slijten, probeert hij de bedrijven alsnog aan zijn zijde te krijgen. Het wachten is nu op de Republikeinen die dit plan in een tv-spotje aan flarden schieten en op de verkiezingen natuurlijk, want Kerry moet nog wel tot president worden gekozen.



Vakbonden voor Kerry
Nog een niet oninteressante endorsement voor John Kerry: de American Federation of State, County and Municipal Employees and the United Auto Workers (AFSCME), de vakbond die eerder Howard Dean steunde, heeft zijn steun nu overgeheveld naar het kamp van John Kerry. Ook de United Auto Workers (UAW) zal zich volledig in gaan zetten voor de Democratische kandidaat.
Vakbonden zijn geen verwaarloosbare factor in de Amerikaanse politiek: er zijn nog steeds veel arbeiders lid en de vakbonden steunen de Democraten meestal met veel geld. In de tussenverkiezingen voor het Congres in 2002 staken vakbonden 96,6 miljoen in races van voornamelijk Democraten.
De vakbonden hebben toegezegd zich vooral in te spannen om zoveel mogelijk Democratische kiezers naar de stemhokjes te krijgen.



Gala Democraten zoals verwacht succes
Afgelopen donderdag was het zover: feest bij de Democraten. Op het jaarlijkse gala van de Democratische partij was tout Democratisch Amerika van de partij: Jimmy Carter, Bill Clinton, Al Gore, John Kerry, Eugene McCarthy, George McGovern. En dat allemaal om geld in te zamelen voor partij en kandidaat. De opbrengst was van tevoren al zo'n beetje bekend: 11 miljoen dollar. Ik heb er al eerder over geschreven. Ik kan niet uit de eerste hand vertellen of het nog een beetje gezellig was, maar ik was dan ook niet uitgenodigd. Aan de andere kant, het was een traditionele barbecue, inclusief papieren bordjes en plastic bestek en de onvermijdelijke lappen half vergaan of nog half levend vlees op het rooster, dus mij is in ieder geval een gang naar het GW Hospital bespaard gebleven.Nu is me wel meteen duidelijk waarom Dennis Kucinich niet aanwezig was: hij is als veganist vast niet dol op barbecues. Toch hoop ik natuurlijk over vier jaar wel een uitnodiging te krijgen. Principes zijn er om opzij gezet te worden.



vrijdag, maart 26, 2004
You've got mail
Inderdaad is de strijd die via internet wordt gevoerd veel interessanter dan die via de tv-spots. In een e-mail aan supporters vergeleken Republikeinen hun tegenstander John Kerry met "international man of mystery" en filmheld Austin Powers. Er werd vooral de draak gestoken met de opmerking van Kerry dat hij de namen van internationale regeringsleiders die hem in zijn strijd steunen niet kan noemen.
De Democraten stuurden met hun e-mail een animatie van van president Bush in de tuin van het Witte Huis waar een rode ballon (het begrotingstekort) groter en groter wordt en daarna (verrassing) uit elkaar spat.
De e-mailspotjes werken goed. Ze zijn een goedkope manier om het partijkader in het hele land aan te sporen zijn goede werk voort te zetten ene een kopietje naar de landelijke media zorgt weer voor gratis publiciteit. Zoals blijkt uit deze post van mij.



Risicospreiding in verkiezingsstrijd
Interessant onderzoek van het Center for Responsive Politics, waaruit blijkt dat de meeste grote donateurs aan de campagne van John Kerry ook geld geven aan de campagne van president Bush, en meestal hogere bedragen. Slecht nieuws voor Kerry, want zo haalt hij natuurlijk financieel gezien Bush nooit bij.
Een voorbeeld. De werknemers van financiële dienstverlener Citigroup (op nummer drie in het rijtje topdonateurs van Kerry) zamelden 79.000 dollar in voor Kerry, maar meer dan het dubbele, 187.500 dollar, voor de campagne van president Bush. Datzelfde is het geval bij Goldman Sachs en Morgan Stanley. Natuurlijk zijn er ook bedrijven waar meer geld wordt ingezameld voor Kerry, maar daar gaat het om aanzienlijk kleinere bedragen: advocatenkantoren als Skadden, Aarps, Slate, Meagher & Flom en natuurlijk Mintz, Levin, Cohn, Ferris, Glovsky & Popeo, omdat daar de broer van Kerry werkt. Ook op Harvard University werd meer geld ingezameld voor Kerry (53.000 dollar) dan voor de president (8.000 dollar).
Het biedt Kerry weinig hoop voor de nabije toekomst, in elk geval wat het inzamelen van geld en het inhalen van Bush betreft. Niemand houdt het trouwens voor mogelijk dat Kerry ook maar in de buurt komt van het bedrag dat zijn concurrent binnen zal halen.



Hanenkammen voor kapitalisme
En als John Kerry steun uit onverwachte hoek kan krijgen, dan kan president Bush dat ook. Bush heeft namelijk fans in de punkwereld. Onder de naam Conservative Punk doet een punker zijn geschiedenis geweld aan door ruimhartig voor het kapitalisme te kiezen. Hij is voor belastingverlaging, voor "school vouchers" en tegen campagnefinancieringswetten. Oprichter van Conservative Punk, de 22-jarige Nick Rizzuto, uiterlijk de volmaakte punk, is van binnen de volmaakte kapitalist: "Punks will tell me, `Punk and capitalism don't go together.' I don't understand where they're coming from. The biggest punk scenes are in capitalist countries like the U.S., Canada and Japan. I haven't heard of any new North Korean punk bands coming out. There's no scene in Iran."
Er zijn nog andere websites voor conservatieve punkers: GOPunk, Anti-anti-flag, en Punkvoter Lies, allen een curieuze mix van Karl Rove en Johnny Rotten.
Rizzuto: "Punk has been hijacked by an extreme left-wing element. It's blame America first. Everything is America's fault, and everything is Bush's fault." Mr. Rizzuto said his goal "is rallying conservative punks and getting people to vote."

What next? Skinheads for tolerance? Anarchists for a new world order? Het moet niet gekker worden.



Van de penningmeester
Even optellen: president Bush heeft inmiddels zijn doel van het verzamelen van 170 miljoen dollar bereikt, gaat nu op weg naar de 200 miljoen dollar en mag in september nog eens 75 miljoen dollar van de overheid voor zijn landelijke verkiezingsstrijd tegemoet zien.
John Kerry heeft bescheidener doelen gesteld. Hij wil 105 miljoen dollar inzamelen en daarna ook die 75 miljoen dollar overheidssubsidie opstrijken.
Dat brengt het totaal tussen de 425 en 455 miljoen dollar, laten we naar boven afronden, op een ene potentiële half miljard dollar. Daarbij is nog niet eens meegerekend het geld dat de partijen en andere groepen in de presidentscampagne investeren.
Het record stond op vier jaar geleden, toen beide Al Gore en Bush in totaal 290 miljoen dollar inzamelden. Gore hield zich toen nog aan het inzamelingsplafond voor de voorverkiezingen om in aanmerking te komen voor overheidsfinanciering.
Ga even rustig achterover zitten en probeer je een voorstelling te maken van wat je allemaal met 455 miljoen dollar zou kunnen doen (tweede huis, derde huis (met tuinman), carveski's, Toyota Prius, en dan hou je nog meer dan 400 miljoen dollar over) en besef dan wat er in werkelijkheid mee wordt gedaan (tv-spotjes, kandidaat rondvliegen, salarissen spindoctors, tv-spotjes). Zonde.



Kandidaten proberen humor
Ter ere van het traditionele St. Patrick's Day ontbijt in Boston spraken president Bush en John Kerry over de telefoon de genodigden toe. Echt serieus wilde het gesprek niet worden en dat was de bedoeling ook niet. De beide kandidaten maakten grappen over van alles, van de Democratische Conventie in Boston tot het onderzoek dat tegen Halliburton, het bedrijf waar Dick Cheney door zijn vice-presidentschap de baas was en dat zulke mooie contracten binnensleepte voor de wederopbouw van Irak. Leukste opmerking kwam toch van Kerry, die inging op zijn bewering dat veel buitenlandse machthebbers stiekem voor hem waren, maar wiens namen hij niet bekend wilde maken:
Kerry: "I'm feeling very confident about my ability to win. I've been told by a lot of foreign leprechauns [kabouters ]they want me to win."
"Can you name them?" vroeg de interviewer.
"Not on your life," antwoordde Kerry.



donderdag, maart 25, 2004
Mag ik even vangen?
Vandaag komen de grote namen van de Democratische partij bijeen voor het inzamelen van grote sommen geld op het jaarlijkse gala van het Democratic National Committee. Aanwezig zullen zijn oud-president Jimmy Carter en Bill Clinton, dis zullen proberen zoveel mogelijk geld te verzamelen voor huidig Democratisch kandidaat John Kerry. Ook de meeste voormalige rivalen van Kerry komen hun hoofd laten zien (Dennis Kucinich heeft afgezegd en de komst van Carol Moseley Braun is onzeker). Omdat er van tevoren al ingeschreven kan worden heeft het gala nu al twee keer zoveel ingezameld dan in 2000: 10,3 miljoen is al binnen, tegen 4,3 miljoen vier jaar terug.
Kaartjes voor het diner zijn 1000 dollar, maar er kan ook ingeschreven worden op zitplaatsen en de duurste kan wel 250.000 dollar kosten. Het diner wordt gevold door een feestje in nachtclub Dream en daar hoef je maar 50 dollar neer te tellen voor toegang, dus daar kunnen de mindere goden zich vermengen met de eredivisie van de Democratische partij.
In navolging van de Pioneers en andere mooie benamingen voor mensen die grote geldbedragen voor president Bush inzamelen, komt ook de Democratische partij met een soortgelijk programma: "Bring Down King George". Per persoon mag maar een maximaal bedrag worden gedoneerd aan een kandidaat. Maar die persoon kan wel andere mensen overreden om geld te doneren. Lukt je dat voor een bedrag van 1000 dollar, dan word je lid van de "Minuteman Corps". Mensen die 10.000 bij elkaar praten worden lid van "Paul Revere's Midnight Riders" en ontvangen een limited edition ePatriot-speld. Maar weet je 100.000 binnen te halen dan treed je toe tot het corps van "DNC Patriots", mag je een persoonlijk telefoontje van DNC-voorzitter Terry McAuliffe verwachten (Joepie! Ik doe meteen mee!) en krijgt een VIP-behandeling op de nationale Democratische conventie.
Wel leuk, al die verwijzingen naar de Amerikaanse onafhankelijkheidsoorlog (King George, Minutemen, Paul Revere, duik maar weer in de geschiedenisboekjes).



Waar is Ralph?
Het is alweer drie weken geleden dat Ralph Nader zichzelf kandidaat stelde als onafhankelijke kandidaat voor het presidentschap. Van de campagne hebben we daarna weinig meer gehoord, maar in peilingen blijkt zijn kandidatuur toch al voor beroering te hebben gezorgd. Hij schijnt op dit moment op 5 á 6 procent te staan, en dat is slecht nieuws voor John Kerry, die het in de peilingen veel beter doet wanneer Nader niet mee zou doen.
Maar de stilte rond Naders campagne roept toch vragen op. Een nationaal telefoonnummer is nog niet bekend, en het hoofdkantoor van de campagne in Washington DC zit verstopt in een kantoor van een van Naders stichtingen. Bezoek levert verbaasde blikken op, schrijft de Boston Globe, die eens een kijkje ging nemen.
Twee hoofdproblemen moet de Nader-campagne overwinnen: in zoveel mogelijk staten op stembiljetten terecht zien te komen (erg lastig voor kandidaten van derde partijen vanwege de vele drempels, die niet gelden voor Democratische en Republikeinse kandidaten) en geld. Op 31 maart wordt duidelijk hoeveel geld Nader in die drie weken heeft weten te verzamelen, want dan worden de periodieke cijfers van de Federal Election Committee openbaar gemaakt.
Het onafhankelijke blad Ballot Access News is er overigens van overtuigd dat Nader in minstens 45 staten op het stembiljet moet kunnen komen. De enige vraag is of hij voldoende vrijwilligers kan vinden om de handtekeningen te verzamelen die nodig zijn voor een plekje op het biljet.
De Nader-campagne blijft positief en zegt het beter te doen dan in 2000. Er wordt meer geld ingezameld en er zijn al 7000 vrijwilligers opgetrommeld.
De staten waarin Nader het meeste moeite zal hebben om op het stembiljet te komen zijn stevig in Republikeinse handen. Staten als Texas, Oklahoma, Indiana, North Carolina, Georgia en Florida kennen hoge drempels om binnen te komen als onafhankelijk kandidaat. Vele tienduizenden handtekeningen of soms notarieel vastgelegde verklaringen van supporters moet Nader verzamelen om op het stembiljet te mogen. In Florida moet hij als onafhankelijke kandidaat 93.000 handtekeningen inleveren en Democraten hopen dat hij dat niet haalt. Er is een uitweg: als Nader een partij opricht, of zich alsnog aansluit bij een bestaande partij dan zijn de eisen opeens veel lager.



Democratische credit card
Plastic makes the world go round. Dat geldt vooral voor het plastic betaalmiddel de credit card. Aan de meeste Amerikaanse credit cards zit vaak een loyalty programma zoals bijvoorbeeld air miles. Maar de Democratische partij van Massachusetts promoot tegenwoordig een Mastercard die voor elke dollar die via de credit card wordt uitgegeven een halve cent aan de Democratische partij doneert. Dus spend, spend, spend for the Democratic party. En niet alleen de Democraten uit Massachusetts doen dat, die van Michigan ook en ook de Democratic National Committee heeft een soortgelijke actie lopen, maar dan met kortingen op Democratische merchandising. Twintig jaar geleden is zoiets ook al eens geprobeerd, maar toen zonder veel succes.
Ook de Republikeinen in Massachusetts hebben zo'n kaart overwogen, maar het ketste af op teveel papierwerk en niet het gewenste imago voor de partij: "The last thing we would want is to have our name on those cards. People get credit cards, they overspend, they've got creditors calling."
Of het een succes wordt is niet duidelijk, maar de 72-jarige vrijwilligster voor Kerry Jean Moulton verknipte meteen haar oude credit cards en schafte een "Democratische" Mastercard aan: "I think it's a painless way to support the party."



Cijfers en letters
Voor cijferfetisjisten is Dave Leip's Atlas of U.S. Presidential Elections een plek in de bookmarklijst waard. Een complete overzicht van de verkiezingsresultaten van 1789 tot 2000, uitslagen per staat en voorverkiezingsuitslagen van 2000 en ook van 2004. Dat allemaal zeer overzichtelijk en voorzien van mooie graphics. Met deze site zit je nooit meer verlegen om de juiste cijfers. Natuurlijk ontbreekt ook het onvermijdelijke weblog niet;^)



Democraten willen ook namen horen
Het Witte Huis blijft maar doorzeuren over die wereldleiders die zogenaamd achter John Kerry zouden staan. Om daar vanaf te zijn kwam Kerry's collega in de Senaat en mede-Senator van Massachusetts Edward Kennedy met een soortgelijk verzoek aan het Witte Huis. Geef de Democraten in ruil voor de namen van de wereldleiders de namen van degenen die in het begin van de ambtsperiode van Bush in de Energy task force hebben gezeten. Die werd voorgezeten door vice-president Cheney en de Democraten vermoeden dat in de task force alleen maar toplieden uit de energie-industrie hebben gezeten die zo'n beetje de hele wetgeving voor hun eigen branche hebben mogen schrijven. Bush heeft altijd geweigerd die namen bekend te maken.
Ook wil Kennedy namens de Democraten ook wel graag weten welke leden van de staf van Bush de identiteit bekend hebben gemaakt van de CIA-medewerkster wier echtgenoot kritiek heeft gegeven op de Irak-politiek van Bush (daarmee bracht het Witte Huis de veiligheid van de CIA-medewerkster in gevaar).
Klinkt een aardige ruil. Vooral omdat die nooit zal plaatsvinden. Daarmee zou het gezeur over namen meteen op kunnen houden.



woensdag, maart 24, 2004
Foute jas te koop bij Republikeinen
Als je als land in de wereld vervelend doet, zoals dreigen met de bouw van kernwapens of het optrekken van handelsbarrières voor Amerikaanse goederen, dan kan je doorgaans rekenen op maatregelen van de president van de Verenigde Staten. Myanmar, het voormalige Birma, kon op een handelsembargo rekenen wegens de erbarmelijke mensenrechtenomstandigheden in het land. Voor bij de fabricage van kleding worden de werknemers onder gevaarlijke omstandigheden in sweat shops uitgebuit. Het embargo is dus op zijn plaats.
Maar de Bush-Cheney campagne heeft dat even over het hoofd gezien. Jassen met het campagnelogo, te koop op de campagnewebsite, bleken "made in Burma" op het ingenaaide etiketje te hebben staan. Een duidelijk geval van oeps. Zeker omdat de sancties tegen Myanmar in september vorig jaar door Bush zelf waren ingesteld.
De Bush-campagne spreekt van een vergissing, want men had aan de leverancier nadrukkelijk gevraagd om producten die in de VS waren geproduceerd. De fout zal worden rechtgezet.
Wat vreemd blijft is dat die leverancier gewoon handelde met Myanmar ondanks het embargo. Dat vergaten de media op te merken in de opwinding over het jack. En hoe hypocriet is het om alleen "Made in the USA"-producten te verkopen op de Bush campagnewebsite maar tegelijkertijd als regering zorg te dragen voor de enorme export van productie naar lage-lonenlanden? Ik zal er wel weer niets van begrepen hebben.



Kus des doods
Sommige endorsements kosten waarschijnlijk meer dan dat ze opleveren. Noam Chomsky, taalkundige (in dienst van M.I.T), politiek theoreticus en linkse goeroe ineen, heeft zijn steun uitgesproken voor John "Bush-lite" Kerry. De vraag is of je als kandidaat zo'n steunbetuiging wil, zeker als die gepaard gaat van de opmerking "Bush-lite" en een "fraction" beter dan zijn rivaal?
Chomsky vindt de Bush-regering zo "cruel and savage" dat die koste wat het kost vervangen moet worden, desnoods maar door Kerry, die volgens de taalkundige net als Bush een factie van de "business party" vertegenwoordigd. Waarop je je kunt afvragen waarom Chonsky niet Ralph Nader steunt. Maar de redenatie van Chomsky is: "Kerry is sometimes described as 'Bush-lite', which is not inaccurate. But despite the limited differences both domestically and internationally, there are differences. In a system of immense power, small differences can translate into large outcomes."



Lijmsnuiven met de Independence Party
Terwijl alle aandacht vrijwel exclusief uitgaat naar de strijd tussen president Bush en John Kerry, kiest in betrekkelijke rust de Independence Party de mascotte van de partij. En het lijkt er op dat het de bison wordt. Er wordt netjes over gestemd, maar met een derde van de stemmen binnen heeft de bison een ruime voorsprong genomen op de havik en de witte buffel. De top-3 van de mogelijke mascottes zullen op de nationale partijconventie in april mogen strijden om de uiteindelijke hoofdprijs. Het partijkader is er van overtuigd dat deze nog jonge partij (met als bekendste lid oud-gouverneur Jesse Ventura) een mascotte nodig heeft om een politieke identiteit te krijgen.
De Republikeinen hebben als symbool een olifant en de Democraten een ezel. Dan lijkt een bison helemaal geen gekke keuze.



Buzzwords van de week
George Bush:
Bush is "steady" leader
Kerry is een "flip-flopper"

John Kerry:
Bush is "stubborn"
Bush is "misleading" the nation

Maar waar blijft het equivalent van Ronald Reagan's "Morning in America"?



Laten we lief zijn voor elkaar
Twee voormalig presidentskandidaten riepen zondag hun leiders op om er toch vooral een nette presidentscampagne van te blijven maken. Het verzoek kwam uit de monden van Republikein John McCain en Democraat Joe Lieberman. De laatste zei op Fox News Sunday: "Let's keep it civil so we don't get so nasty that we discourage people from coming out and voting in a very important election. Don't say that the opposition is evil. They may be wrong, but they're not evil."
McCain denkt dat de toon van de campagne van invloed zou kunnen zijn op de opkomst in november: "If it stays with this tone -- and it is the tone of the campaigns as much as it is specific words -- if the tone doesn't change, you're going to see low voter turnout, particularly among young Americans. Already, I'm hearing from people here that are saying, 'Look, I'm not even going to vote if this is the way the campaign's going to be conducted."'



dinsdag, maart 23, 2004
Alaska voor Kerry
John Kerry heeft zondag ook de voorverkiezingen in Alaska gewonnen. Nummer twee werd Dennis Kucinich, en hij is nog nooit zo dichtbij de eerste plaats geëindigd. Daarbij moet gezegd worden dat hij de enige andere overgebleven kandidaat is na Kerry, dus echt knap is het niet. Maar Kucinich heeft aangekondigd door te blijven gaan met het voeren van zijn campagne totdat alle voorverkiezingen voorbij zijn. Kucinich heeft in totaal ongeveer 20 gedelegeerden en hij zei door te blijven gaan om meer mensen binnen het kamp van de Democraten te brengen. Al Sharpton heeft zich nog niet teruggetrokken als kandidaat, maar voert geen actieve campagne meer. Hij hoopt op nog wat extra gedelegeerden en dus meer te vertellen op de Democratische conventie in Boston, eind juli.



Sneeuwblind?
Terwijl John Kerry in Idaho voor een lastige keuze stond (zal ik vandaag skiën of toch maar weer snowboarden?) viel president Bush zijn concurrent hard aan tijdens een bijeenkomst in Florida. Daar schilderde hij Kerry af als iemand die een groot tegenstander van belastingverlaging is. Bush: "Over the years, he's voted over 350 times for higher taxes on the American people."
Terwijl Kerry uiteindelijk de ski's onderbond reageerde zijn woordvoerder David Wade: "Every single day they launch these false attacks, it worsens their credibility problems with the American people. These guys have dug an enormous hole for themselves." Einde commentaar. Op de achtergrond zoefde Kerry van de steilste heuvels af gevolgd door een rijtje geheime agenten, die zich op dat moment meer zorgen maakten over hun eigen gezondheid dan om die van hun cliënt Kerry.



Welles-nietes-spelletje
In een poging de strijdende partijen nadir tot elkaar te brengen organiseerde de Catholic University of America in Washington DC een debat tussen de voorzitters van de nationale Republikeinse en Democratische partij, niet toevallig oud-studenten van diezelfde universiteit. Het debat moest duidelijkheid verschaffen over de vraag wie er nu verantwoordelijk was voor de negatieve campagne die de strijd tussen beide partijen tot nu toe is geweest. Na het startschot door de president van de universiteit ("strijd netjes") vlogen Democraat Terry McAuliffe en Republikein Ed Gillespie elkaar in de haren, elkaar verwijtend een smerige campagne te voeren.
McAuliffe (afgestudeerd in 1979): de Democraten "continually talk about issues. We talk about jobs, education, health care and Iraq." Maar de Republikeinen brengen de hele tijd verdeeldheid opwekkende thema's naar voren, zoals abortus en het homohuwelijk. "Every time [president Bush] gets in trouble in the polls he becomes a divider."
Gillespie (afgestudeerd in 1983): "There's been a constant stream of attacks. 'The president's a liar, we're all crooks and liars.' College Republicans today, John Kerry has called them the most crooked bunch of liars on campus."
Na afloop van het verbale spervuur wisten te toehoorders in ieder geval wie er verantwoordelijk was voor de felle campagne tot nu toe: de Democratische en Republikeinse partij. Bij het afsluitende woord van McAuliffe had het publiek beter hun oren kunnen dichthouden: "We want to be role models to all of you." Beter van niet.



Hanenkammen voor democratie
Een van de vele actiegroepen die zich tot doel stelt om Amerikanen als kiezer te registreren is Punkvoter.com. Dat is een coalitie van Punk bands, musici en platenlabels. Men richt zich vooral op de jeugd en dan waarschijnlijk op de punkfans. Ze stellen zich tot doel om minstens 500.000 Amerikanen te registreren. Ze zullen vooral actief zijn met registratieactiviteiten tijdens concerten van de punkbands.
Volgens de organisatie zijn punkers altijd al politiek bewust en actief geweest, dus ligt het voor de hand dat ze dat nu nog steeds zijn. Maar het politiek bewustzijn van Johnny Rotten neigt toch meer naar anarchie dan naar het opvoeden van jongeren zodat ze braaf hun stemrecht zullen vervullen. Maar goed, elke generatie krijgt de punkers die ze verdient.



Kerry goed bij stem
Uitgebreid verhaal in de New York Times over hoe John Kerry stemde op het gebied van defensie en binnenlandse veiligheid. Kerry is al 19 jaar Senator en zijn stemgedrag was in het begin linkser dan nu. In de jaren negentig heeft hij drie keer gestemd over een defensiebudget. In 1991 stemde hij tegen, omdat er teveel speeltjes van senatoren aan de budgetwet waren gehangen (pork barreling) en omdat hij liever meer geld naar civiele programma's zag gaan. Later in de jaren negentig werd zijn stemgedrag steeds meer mainstream in vergelijking met zijn collega-senatoren. Kerry stemde voor een stijging van het intelligence-budget van 50 procent in 1996 en steunde elke defensie-autorisatiewet onder president Bush, voor een totaal van 1,1 biljoen aan uitgaven. Uitzondering was de 87 miljard dollar extra voor de wederopbouw van Irak en Afghanistan, waar hij nu zo vreselijk op wordt aangevallen door Bush en Cheney. Dat is dan ook de reden dat de Republikeinen Kerry zo aanvallen op stemgedrag van Kerry uit het verleden, omdat er in het heden weinig tegendraads aan Kerry is te vinden.



maandag, maart 22, 2004
Drei Männer im Schnee
John Kerry voelde zich op de besneeuwde hellingen rond Ketchum, Idaho, als een jonge god. In vrij onhandelbare poedersneeuw schoot hij al snowboardend (hoezo een speeltje voor jongeren?) de bergen af, daarbij meerdere malen sneeuwhappend. "The snow up there was the worst I've ever seen. I've never seen the snow so soft."
Zonder gevaar was de exercitie niet, want het warme weer van de nacht ervoor maakte de sneeuw verraderlijk. Maar Kerry werd begeleid door iemand van de Sun Valley Ski Patrol, die niet naliet de Democratisch kandidaat te waarschuwen voor de gesteldheid van het parcours. "It will be an adventure," zei zijn begeleider "That's what he wants." Zijn drie bodyguards van de Secret Service dachten er anders over.
Maar Kerry was uitgelaten: "It's a great workout. "The view up there was spectacular." Als dit de manier is waarop Kerry de campagne ingaat, dan is de kans op een saaie dip in de campagne minimaal.



Standpunten Bush en Kerry
Tijd voor een overzicht van de verschillen in een aantal standpunten tussen president Bush en John Kerry. Associated Press zocht het voor u uit, en ik vond het de moeite waard om het zaakje te vertalen. Dat scheelt u weer tijd.

Abortus
Bush: tegen, behalve in geval van verkrachting of incest of wanneer het leven van de zwangere vrouw in gevaar is
Kerry: voor, en zal alleen rechters voor het Hooggerechtshof nomineren die ook voor zijn.

Economie – belasting
Bush: Heeft 1,7 biljard aan belastingverlaging en stimulerende gelden doorgevoerd. Wil werkzoekende met 3000 dollar helpen in hun zoektocht naar arbeid. Wil de tijdelijke belastingverlaging permanent maken. Wil meer vrijhandelsverdragen. Wil minder regulering voor industrie.

Kerry: Belastingverlaging voor rijkste Amerikanen terugdraaien. Geld uitgeven aan wegen en infrastructuur, schoolbouw, opruimen van vervuiling, energieprojecten en meer om in 500 dagen 3 miljoen banen te creëren.

Onderwijs
Bush: strengere standaarden voor onderwijzers, scholen en resultaten voor studenten. Voor een vouchersysteem waarmee arme studenten op particuliere scholen kunne studeren.

Kerry: Plan van 3,2 miljard dollar voor high school-leerlingen om hun vierjarige collegegeld te kunnen betalen. Scherpere standaarden maar minder nadruk op testscores. Tegen vouchers.


Gezondheidszorg
Bush: Aantal Amerikanen zonder ziektekostenverzekering is gestegen onder Bush. Heeft korting voor medicijnen voor bejaarden doorgevoerd, net als een belastingvrije spaarrekening voor medische kosten.

Kerry: Subsidies voor gezondheidszorg kinderen, werklozen, kleine bedrijven. Bijdrage van overheid voor buitengewone ziektekosten zodat verzekeringspremies niet te hoog worden.

Oorlog in Irak
Bush: Snelle militaire overwinning gevolgd door gewelddadige nasleep. Kreeg van congres 87 miljard voor de wederopbouw en militaire aanwezigheid in Irak en Afghanistan.

Kerry: Steunde de oorlog maar zei dat hij dat deed gebaseerd op onjuiste informatie van inlichtingendienst. Was tegen de 87 miljard extra steun. Wil Amerikaanse autoriteit in Irak vervangen door een van Verenigde Naties en wil 40.000 meer Amerikaanse militairen wereldwijd.

Social Security (pensioenvoorziening)
Bush: Geef jongere werkenden de mogelijkheid een deel van hun inkomstenbelasting in pensioenrekeningen te storten, in ruil voor minder Social Security-inkomsten.

Kerry: Tegen gedeeltelijke privatisering van Social Security. Wil dat bedrijven overstappen op goedkopere pensioenvoorzieningen zodat de pensioengerechtigde medewerker de keus heeft om bij het traditionele bedrijfspensioen aangesloten te blijven.

Handel
Bush: wil meer vrijhandelsverdragen.

Kerry: Was voor het North American Free Trade Agreement, andere wereldhandelsverdragen en de betere handelsstatus voor China maar wild at alle bestaande verdragen een evaluatieperiode van 120 dagen moeten ondergaan. Wil arbeids- en milieustandaarden in handelsverdragen opnemen.



Lachen om het circus
NBC's "The Tonight Show with Jay Leno":
"The Secret Service announced today they are doubling its protection for John Kerry. You can understand why, I mean, with two positions on every issue, he's got twice as many people mad at him."

"In a speech yesterday at the Reagan Library, Dick Cheney said John Kerry doesn't have the judgment to be president. And believe me Cheney has seen first hand what happens when a guy doesn't have the judgment to be president."



McCain helpt
John Kerry kreeg de afgelopen week steun uit min of meer onverwachte hoek. Min of meer, want steun uit Republikeinse hoek is wel onverwacht, maar dan duikt automatisch de naam van John McCain op. Kerry kreeg er de afgelopen week in tv-spotjes van Bush flink van langs, bijvoorbeeld dat hij een gevaar voor Amerika zou zijn als hij president zou worden. Hij zou zwak op het gebied van defensie en dus een risico voor de binnenlandse veiligheid zijn.
Onzin zegt senator en dus collega van Kerry John McCain: "No, I do not believe that he is, quote, weak on defense. He's responsible for his voting record, as we are all responsible for our records, and he'll have to explain it. But, no, I do not believe that he is necessarily weak on defense. I don't agree with him on some issues, clearly. But I decry this negativism that's going on on both sides. The American people don't need it."
McCain zei verder: "You know, it's the most bitter and partisan campaign that I've ever observed. I think it's because both parties are going to their bases rather
than going to the middle. I regret it."



Welke staat gaat naar welke partij?
Van de 51 staten in de VS is een aantal altijd veilig in Republikeinse handen en een aantal veilig in handen van de Democraten. Het gaat in de verkiezingsstrijd doorgaans om het veroveren van de staten waar het verschil tussen beide kandidaten in de verkiezingen ervoor minder dan 5 procent was. Daarmee is natuurlijk niet gezegd dat de “veilige” staten voor altijd en eeuwig zijn verbonden aan de desbetreffende partij. Maar kandidaten weten doorgaans heel goed in welke staten het er om gaat spannen. Om alvast inzicht te krijgen hoe de staten tussen de partijen verdeeld zijn in 2000, en in welke staten het er om hing, hier een overzicht van de staten:

Republikeins in 2000:
Alabama, Alaska, Arizona, Arkansas, Colorado, Georgia, Idaho, Indiana, Kansas, Kentucky, Luoisiana, Mississippi, Montana, Nebraska, North Carolina, North Dakota, Oklahoma, South Carolina, Southa Dakota, Texas, Utah, Virginia, West Virginia, Wyoming

Democratisch in 2000:
California, Connecticut, Delaware, Washington D.C., Hawaii, Illinois, Maine, Maryland, Massachusetts, New Jersey, New York, Rhode Island, Vermont, Washington

Swing States (<<5%) in 2000:
Florida, Iowa, Michigan, Minnesota, Missouri, Nevada, New Hampshire, New Mexico, Ohio, Oregon, Pennsylvania, Tennessee, Wisconsin, Michigan



zondag, maart 21, 2004
It's the war room, stupid
In 1992 beschikte de Clinton-campagne over een heuse "War Room", een ruimte waarin Clinton's campagneleiders en strategen (zoals James Carville, Paul Begala, George Staphanopoulos) de grote lijnen uitzetten en de antwoorden voorbereidden op de aanvallen uit het Republikeinse kamp. Op de muur hing hun mantra: "It's the economy, stupid!". De War room nam haast mythische vormen aan en werd vereeuwigde in de documentaire met de briljante naam "The War Room."
Sinds die campagne heeft elke presidentskandidaat zijn eigen War Room. Time was op bezoek in de War Room van John Kerry, eigenlijk drie kamers, in een gebouw drie blokken van het Witte Huis vandaan. Van daaruit monitort Kerry's team de "vijand" en plant de strategie.
Op een van de deuren staat: "Change starts here." In de kamer aan de muur een kaart van de VS, met daarop aangegeven welke staten Bush met 5 procent of minder won. CNN staat 24 uur per dag aan. Hier huist het "rapid response team" en dat bestaat uit hoofd communicatie Stephanie Cutter, communicatie-asisstent Katie McCormick Lelyveld (hebben we daar de Ducht connection?), researchbaas Mike Gehrke en woordvoerder Chad Clanton.
Op de deur van het kantoor ernaast staat: "Change Comes Here to Be Formatted." Hier worden de e-mails geschreven en verstuurd die naar de journalisten gaan, met aanvallen en verweren die in de eerste kamer zijn verzonnen. In de kamer daar weer naast huist de researchstaf.
Kijk, daar zou ik nou graag eens een tijdje door willen brengen, als een vlieg op de muur. Dichter bij het vuur kan je haast niet zitten. Maar ik zal we l op de documentaire moeten wachten (diepe zucht).



Republikeinen willen excuses Dean
De opmerkingen van Howard Dean over de aanslagen in Spanje hebben kwaad bloed gezet bij de Republikeinen. Dean's opmerkingen waren namelijk weer gedaan op de hem vertrouwde manier, dus ontdaan van alle diplomatie: "The president was the one who dragged our troops to Iraq, which apparently has been a factor in the death of 200 Spaniards over the weekend." Daar maak je dus geen vrienden mee, al vermoed ik dat Dean toch al niet verwachtte dat hij in het Bush-kamp veel vrienden zou maken.
Hij moest zich direct verdedigen tegenover journalisten, maar hij wilde van geen excuses weten: "Let me be clear, there is no justification for terrorism. Today I was simply repeating what those who have claimed responsibility for the bombings in Spain said was the reason they carried out that despicable act."
De Kerry-campagne vond de opmerking ook t ever gaan en heeft zich dus snel van de opmerkingen van Dean gedistantieerd. Terwijl ze er waarschijnlijk net zo over denken.



Politiek consultant-koppel voorspelt uitslag
Tim Russert van Meet the Press vroeg zijn gasten James Carville en Mary Matalin ook wie er zou gaan winnen in november en met hoeveel procent:

MR. RUSSERT: Give me your percentage prediction, Kerry, Bush, Nader.
MR. CARVILLE: I think that Kerry's going to get 52 percent. Democrats and...
MR. RUSSERT: And Bush what? MR. CARVILLE: Fifty-two--47 percent.
MR. RUSSERT: And one for Nader?
MR. CARVILLE: One for Nader.
MR. RUSSERT: Mary Matalin.
MS. MATALIN: Oh, we're going to win and we're going to win for the right reasons.
MR. RUSSERT: Give me a percent.
MS. MATALIN: I'm not giving you a percent. We're going to win a majority of the electoral votes and it's...
MR. RUSSERT: Who's going to carry Florida?
MS. MATALIN: We are, just like we did last time, by 1,665 votes.



Dean zet zich in voor Democraten
Democracy for America, de actiegroep van voormalig Democratisch kandidaat Howard Dean, zal de kandidatuur van John Kerry gaan promoten. Maar men zal zich vooral gaan richten op het rekruteren van geestverwanten voor het winnen van lagere verkiesbare functies door het hele land. Zo hoopt Dean aan het Democratische establishment aan te kunnen tonen dat hij wel degelijk invloed heeft verworven met zijn kandidatuur. In zijn hoogtijdagen had hij tenminste een grote groep aanhangers die veel geld voor hem in wisten te zamelen. De Democraten moeten de politieke macht weer terug zien te winnen op lokaal niveau, vindt Dean. Ook denkt hij zijn 600.000 supporters te kunnen gebruiken bij het inzamelen van geld voor de belangrijke races om congreszetels.



Met een kam door tv-spots
De fijne website Factcheck.org houdt voor ons bij hoe hoog het jokkebrokgehalte is in campagnespotjes. Neem bijvoorbeeld het spotje van het Bush-team waarin wordt gemeld dat John Kerry tegen de financiering van goede kogelvrije vesten heeft gestemd. Dat ligt volgens de tv-spotjes-waakhonden wat genuanceerder.
In het spotje lijkt het alsof Kerry keer op keer tegen stemde in het geval van kogelvrije vesten, hogere soldij in geval van oorlog en betere gezondheidszorgen voor reservisten en hun gezinnen. Kerry blijft maar "no" roepen. En dat terwijl al die zaken in slechts één wet waren verzameld. Kerry heeft dus maar één keer "no" gestemd. Het gaat om de 87 miljard dollar voor de wederopbouw van Afghanistan en Irak, waarin allemaal kleine stukjes wet waren opgenomen, waaronder die voor moderne kogelvrije vesten. Toen die wet werd besproken had president Bush de Amerikaanse troepen al lang naar Irak gestuurd met veel te weinig goede vesten. Dus het spotje stelt de zaken volgens Factcheck.org iets te rooskleurig voor. En wees niet bang: als Kerry jokkebrokt in zijn spotjes, meldt Factcheck.org dat ook.

De tv-spot:

Troops

Bush: I'm George W. Bush and I approve this message.

Announcer: Few votes in Congress are as important as funding our troops
at war. Though John Kerry voted in October of 2002 for military action
in Iraq , he later voted against funding our soldiers.
Senate Clerk: Mr. Kerry:
Announcer: No.

Announcer: Body armor for troops in combat.
Senate Clerk: Mr. Kerry:
Announcer: No.

Announcer: Higher combat pay.
Senate Clerk: Mr. Kerry:
Announcer: No.

Announcer: And, better health care for reservists and their families...
Senate Clerk: Mr. Kerry:
Announcer: No.

Announcer: Wrong on defense.




© Marc van Gestel 2003 - 2004