De Amerikaanse presidentsverkiezingen 2004

Nog tot de presidentsverkiezingen van 2008


Home
About this weblog
Bronnen
Mail mij
Atom
This gif is freely copyable. Just right click, save Powered by
RSSify at WCC

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

zaterdag, juni 26, 2004
Misdadigers registreren kiezers
De onafhankelijke organisatie America Coming Together (ACT) zet veroordeelde criminelen in om huis-aan-huis mensen te bewegen zich als kiezer te registreren. Onder hen mensen die veroordeeld zijn voor zedendelicten, geweld en inbraak. De groep, die anti-Bush is maar geen links heeft met de Kerry-campagne (dat is namelijk bij wet verboden), betaalt de oud-criminelen (ze hebben hun straf uitgezeten) acht tot twaalf dollar per uur. De organisatie denkt niet dat ze een gevaar vormen voor de mensen bij wie ze aanbellen.
Veroordeelden hebben in een aantal staten geen stemrecht, maar er staat in de wet nergens dat ze niet actief mogen zijn in het registreren van kiezers.
ACT vindt dat de veroordeelden dit werk gewoon moeten kunne doen: "We believe it's important to give people a second chance. The fact that they are willing to do this work is a fairly serious indication that they want to become productive members of society."
De groep is vooral actief in de swing states en hun inspanningen kunnen dus belangrijk zijn voor John Kerry, hoewel iedereen, Democraat, Republikein of onafhankelijke kiezer, zich kan laten registreren.
De Republikeinen vinden de handelwijze "disturbing." Ex-boeven langs de huizen laten gaan en telefoonnummers, sofinummers en andere gevoelige informatie geven, dat kan niet goed gaan. Bush zelf heeft onlangs in een toespraak de instanties geloofd die misdadigers helpen een weer plaats te vinden in de maatschappij. Maar het is natuurlijk niet de bedoeling dat zij stemmen gaan inzamelen tegen Bush…
ACT heeft overigens bekend gemaakt dat zij er voor zal zorgen dat de mensen die veroordeeld zijn voor ernstige misdaden niet langer langs de deur gaan.



Huwelijkshulp
President Bush mag dan wel even gestopt zijn met het inzamelen van geld voor zijn campagne, hij doet dat wel voor andermans campagne of voor de schatkist van zijn partij. In Ohio leidde zijn aanwezigheid tot het massaal grijpen naar de chequeboekjes voor de partij en sprak de president meteen over zijn plannen om stelletjes die een uitkering en kinderen hebben voor te lichten over de wonderen van het huwelijk. Kosten van dit plan, het Healthy Marriage Initiative (uit te voeren door religieuze organisaties in het kader van: wie kan de scheiding tussen kerk en staat iets schelen): 1,5 miljard dollar. Voorlichting over hoe een succesvol huwelijk er uit moet zien. Daar zitten bijstandsouders echt op te wachten. Ik vermoed dat ze liever een boterham voor hun kinderen krijgen. Maar ja, dan moeten ze maar gewoon een baan zoeken, want als ze zomaar eten krijgen voeren ze helemaal geen steek meer uit. Compassionate Conservatism op zijn best.



Peilgeil met Reagan
Associated Press kan optellen: eerst het overlijden van oud-president Ronald Reagan, daarna de uitgave van de memoires van oud-president Bill Clinton. Tijd voor een peiling: wie was de betere president? Over de doden niets dan goeds, en de negatieve kanten aan Reagan zijn al jaren vergeten. Geen wonder dat de ondervraagden in grote meerderheid kiezen voor Reagan als betere president.
Maar ook de huidige president moet het op dit moment afleggen tegen de tot icoon opgehemelde Reagan. Clinton kan in ieder geval met recht beweren dat zijn memoires beter verkopen dan die van "The Gipper", Reagans geliefdste bijnaam. Daar was het Amerikaanse lezerspubliek niet bijster geïnteresseerd in.



Bush op de radio
Team-Bush heeft een adempauze ingelast in de campagne. Even geen tv-spotjes op de buis. Maar de radiospotjes gaan gewoon door. Bush legt in die spotjes op de economie, die volgens hem uit een dal aan het opkruipen is. Kritiek is vanzelfsprekend weggelegd voor zijn Democratische tegenstrever John Kerry, "talking about days of malaise and the Great Depression." Spotjes gaan uit in de staten waar de strijd het heetst dreigt te gaan worden. Kosten voor deze spotjes en de radiospotjes van de afgelopen weken: 2 miljoen dollar.



Rechter als overloper
Een trouwe Republikein uit Minnesota en een rechter van het hooggerechtshof van die staat, Ed Stringer, heeft 2000 dollar als donatie overgemaakt aan John Kerry. Stringer was benoemd door vader Bush als advocaat voor het ministerie van onderwijs in 1989. De Republikeinse gouverneur van Minnesota benoemde hem in 1994 als lid van het hooggerechtshof.
Stringer werd om een reactie gevraagd en zei: "This is really just a very personal feeling on my part that the current administration simply did not represent the direction of the country that I would like to go. There's hardly anything that this current administration has done that I would stand up and salute, including tax cuts and right down the line." President Bush zal niet staan te juichen bij zulke uitspraken.



Onderhandelaar voor Kerry
Hoewel ik hier vrolijk alle data voor de presidentiële debatten heb genoemd, betekent dat nog niet dat de kandidaten daar zomaar mee akkoord gaan. Zowel president Bush als John Kerry zullen ongetwijfeld met een waslijst van eisen komen, waarover tot op een uur van het eerste debat nog flink zal moeten worden onderhandeld. Discussie gaan ongetwijfeld over hoeveel minuten een kandidaat mag spreken, een kistje voor president Bush zodat hij niet zo klein lijkt naast Kerry en meer van dat soort belangrijke kwesties. Voor de onderhandelingen aan Democratische kant heeft Kerry de hulp ingeroepen van Vernon Jordan, een goede vriend van Bill Clinton en een invloedrijk man met een waardevol adresboekje. Jordan was ook de man die Monica Lewinsky hielp met het vinden van een baantje nadat zij in het Witte Huis iets te succesvol carrière maakte.



vrijdag, juni 25, 2004
Bush populair filmonderwerp
Als de inmiddels veelbesproken documentaire van Michael Moore over de familie Bush niet op tijd was afgeweest voor het filmfestival van Cannes, dan was daar toch een anti-Bush documentaire te zien geweest. Het schijnt namelijk een populair tijdverdrijf te zijn geweest, anti-Bush documentaires. De vervanger van Fahrenheit 9/11 zou dan "The world according to Bush" zijn geweest, van de Franse documentairemaker William Karel. Maar toen bleek dat Fahrenheit 9/11 mee kon doen om de prijzen in Cannes, toen wilde de organisatie niet nog een anti-Bush film selecteren. De Amerikanen zouden eens gaan denken dat de Fransen anti-Amerikaans zouden zijn. Het idee alleen al.
De Franse film is in Frankrijk overigens eerder te zien dan Moore's licht demagogische werkje: France 2 zendt hem op 18 juni uit. Er schijnt overigens nóg een anti-Bush film uit te komen. Ik ben de naam even kwijt, maar daar kom ik vast nog wel eens op.

(Bron: Variety)



Peilgeil in New Jersey en Pennsylvania
John Kerry ligt in New Jersey licht voor op president Bush, 46 tegen 40 procent, met Ralph Nader op 7 procent. Dat blijkt uit een recente Quinnipac University peiling. Foutmarge plus of min 3 en vier jaar geleden won Al Gore New Jersey met een ruime 16 procent. Daar moet Kerry dus nog wat tijd in steken. Of Bush, al naar gelang uw voorkeur.
In Pennsylvania is het verschil nog kleiner: 44 tegen 43 procent voor Kerry. Nader ook hier op 7 procent. Dat is allemaal erg binnen de foutmarge. Gore won ook hier in 2000, maar met slechts 4,2 procent verschil. In april stond Bush overigens nog voor.



Zij komen van rechts
Terwijl alle aandacht is gericht op Ralph Nader als de kandidaat die het John Kerry zeer lastig kan maken, wordt vanaf rechts de aanval ingezet op George W. Bush, president van de Verenigde Staten van Amerika. En wie vormen die stoottroepen van rechts dan wel?
Allereerst de Constitution Party, met presidentskandidaat Michael Peroutka. Of anders de Libertarian Party.
De Republikeinen die Bush vier jaar geleden een handje hebben geholpen met hun stem zijn namelijk niet meer onverdeeld tevreden over hun president. Wat steekt is bijvoorbeeld de amnestie die Bush afriep voor illegale immigranten. Of de enorme groei van de overheidsuitgaven, vooral de 500 miljard voor de medicijnen voor mensen die een aanspraak maken op Medicare. Maar het is vooralsnog onduidelijk of dat ongenoegen zal leiden tot stemmen voor de Constitution Party of de Libertarians. De ontevreden kiezers weten wat hun stem voor gevolg kan hebben: John Kerry als president. Maar je hebt maar een paar principiële kiezers nodig voor een verlies of een overwinning. Zie 2000.



Tweede poging: in concert
De wegens het overlijden van Ronald Reagan uitgestelde superconcerten met supersterren en superentreeprijzen gaat alsnog door. Opbrengsten verdwijnen in de campagnekas van John Kerry. De line-up heb ik al eerder gegeven, maar het hoogtepunt van de avond is niet een toespraak van de democratische kandidaat (hoewel dat natuurlijk ook een bijzonder gewaardeerde geste is) maar een duet tussen niemand minder dan Barbra Streisand en Neil Diamond. Voor het eerst sinds 24 jaar brengen zij samen "You don't bring me flowers", de superhit uit 1978.
De opbrengsten van de twee concerten – eentje donderdag in Los Angeles en eentje op 8 juli in New York – moet zo'n tien miljoen dollar gaan opleveren. Wat John Kerry betreft mogen ze dan ook vals zingen.



Praten over publieke vrouwen
Als je iets vervelends wilt zeggen over je politieke tegenstander, dan gebruik je een stand-in. Voordat je zelf op een bijeenkomst arriveert, laat je die plaatsvervanger hele vervelende dingen zeggen over je tegenstander, maar je ontkent te allen tijde dat je het hebt gehoord of dat je het er mee eens bent.
Voordat president Bush in Nevada arriveerde, vergeleek de secretary of state van die staat, Republikein Dean Heller, John Kerry met een prostitué: "John Kerry changes his position more often than a Nevada prostitute." De aanwezige ouders hielden snel de handen over de oren van hun kinderen en lachten dat het een lieve lust was. Bush kwam later aan, noemde Heller nog eens in zijn speech, maar refereerde niet aan zijn uitspraken van even eerder.
De Kerry-campagne reageerde in stijl via woordvoerder David Wade: "If I were a wordsmith, I'd say that George Bush has changed his position on dumping nuclear waste at Yucca Mountain more than a Las Vegas prostitute, but that would be an insult to prostitutes." In 2000 toen nog kandidaat Bush dat hij alleen na grondig wetenschappelijk onderzoek zou beslissen over het inrichten van een dumpplaats voor nucleair afval in de Yucca Mountains in Nevada. Er is nog geen onderzoek afgemaakt en president Bush heeft de plek al officieel aangewezen als locatie voor een nucleaire stortplaats. Een gebroken belofte, zo vinden de Democratische partij en veel inwoners van Nevada.



Kiezer steeds moeilijker te bereiken
Jim Margolis was in de jaren negentig een specialist in het maken van politieke tv-spots. Om er voor te zorgen dat iedereen de spot had gezien en hem zich kon herinneren, zorgde Margolis er voor dat elke spot minstens vijf keer werd gedraaid.
Dat werkt tegenwoordig niet meer. Er zijn inmiddels zoveel zenders en andere reclameplatforms dat met vijf keer uitzenden de spot nog steeds niet door een groot deel van de kijkers is gezien. Daarvoor zou nu een uitzendschema van minstens 12 keer voor de doelgroep moeten worden aangehouden.
Margolis werkt nu voor de Kerry-campagne, in een tijd dat elke tv-kijker meer dan 100 zenders kan ontvangen maar niet meer tijd besteed aan tv dan hij in de jaren negentig deed. Het kost dus meer moeite om die kijker met een spot te bereiken. Dat is een dure ontwikkeling voor kandidaten. Ook voor andere media geldt dat: internet en bedelbrieven bieden zoveel keus dat de consument steeds meer ongelezen laat. Brieven en e-mails moeten dus vaker gestuurd worden, en dat kan ook nog eens averechts werken, omdat in de jaren negentig mensen al klaagden over de hoeveelheid ongevraagd drukwerk. Opiniepeilers merken ook dat steeds meer mensen weigeren mee te helpen aan telefonisch afgenomen opiniepeilingen (nog afgezien van de mensen die alleen nog maar mobiel bellen en daarom niet meer in databases van peilers voorkomen). Daarmee wordt een hele demografische groep (de weigeraars) uit de resultaten gehouden, wat de peilingen niet betrouwbaarder maakt, want de weigeraars kunnen best gaan stemmen. Alleen weten opiniepeilers nu niet meer op wie.
Een voordeel heeft de diversificatie wel: er zijn nu zenders die zo'n gericht publiek hebben, dat daar ook weer heel gericht op valt te adverteren.



donderdag, juni 24, 2004
Peilgeil in Arizona en North Carolina
Vier jaar geleden won president Bush de staat Arizona, maar niet zo ruim, met slechts 6 procent verschil. De "battle state" lijkt dit jaar op herhaling te gaan. Bush staat volgens een peiling van de Arizona Republic drie punten voor op John Kerry: 44 tegen 41 procent. Ralph Nader staat op 2 procent. Foutmarge plus of min 4.
In North Carolina (in 2000 voor Bush met 12,8 procent verschil) staat de president ook licht voor, namelijk met 46 procent tegen 40 voor Kerry en 4 voor Nader. Dat blijkt uit een peiling van Research 2000. Foutmarge ook hier plus of min 4. Twee gelijkspelletjes dus, voorlopig.



Klieren in de Senaat
Senator John Kerry bracht een bezoek aan een plaats waar hij al heel lang niet meer is geweest: de Senaat. De Democratisch kandidaat is de laatste tijd zo druk bezig geweest met het voeren van zijn presidentscampagne dat hij zijn baan, waar je in theorie een dagtaak aan zou kunnen hebben, nog nauwelijks heeft uitgevoerd. Dit jaar miste Kerry al het overgrote deel van de stemmingen in de Senaat, dus toen hij langs kwam om te stemmen voor een wet ter verbetering van gezondheidszorg voor veteranen, reageerden zijn Republikeinse collega's ietwat snuivend. De leider van de Republikeinen Bill Frist zei: "Senator Kerry, who hadn't been here all year, who's missed 80 percent of all votes this year, parachutes in for a day and then will be taking off once again." Daarna besloot hij de stemming uit te stellen zonder te melden wanneer die dan wel zou zijn, gewoon om Kerry te pesten. Het zijn grote jongens daar, in de Senaat.



Schoppen op het web
Als de aanval op de tegenstander iets harder moet dan in een tv-spotje wordt geaccepteerd, dan ga je het internet op. Een voorbeeld daarvan is de site www.DearMary.com, waar de aanval wordt ingezet op de dochter van vice-president Dick Cheney. Huh? Inderdaad. De dochter van Cheney is lesbisch en zij helpt de campagne van haar vader en zijn baas. Dezelfde baas die het homohuwelijk wil verbieden in de VS. En dat deugt niet, vindt de website. Een animatiefilmpje op de site laat een afbeelding van Mary zien met de tekst: "Dick's daughter sold out to help Dick run again." De maker van de site, John Aravosis, zegt: "They've clearly made the decision to keep her in the closet for this campaign. They clearly understand the contradiction between having a lesbian run the vice president's campaign at the same time they want to bash gays in the Constitution."
Hoewel je nieuwsgierig kan zijn naar wat dochter Cheney van het homohuwelijk vindt, kan je je ook afvragen of het kies is de aanval in te zetten op een dochter die haar vader helpt campagne te voeren.
De animatie-spot was ook te zien op de websites van de Washington Post, de satirische nieuwssite The Onion en verschillende "liberal" weblogs. Kosten: minstens 50.000 dollar, grotendeels ingebracht door een advertentiebedrijf en een bedrijf dat internetgebruik promoot.



Autofabrikanten voor Bush
De automobielfabrikanten hebben meer vertrouwen in het beleid van president Bush dan in de plannen van Democratisch kandidaat John Kerry. Dat lijkt tenminste op te maken uit de financiële overzichten die de campagnes afgelopen week hebben moeten inleveren bij de Federal Election Commission.
De Bush-Cheney campagne ontving van medewerkers van General Motors, vooral van het hoger management, 122.000 dollar in april. Kerry kreeg uit diezelfde groep 7250 dollar. Donaties van Ford (63.000 dollar aan Bush, 5500 aan Kerry) en DaimlerChrysler (18.000 aan Bush, niets aan Kerry) lieten ongeveer hetzelfde zien.
En dat terwijl John Kerry een grootafnemer van auto's is. Zijn autobezit is niet meer op één hand te tellen. Misschien is het zijn voorgestelde beleid van energiezuinigheid en milieueisen voor auto's dat de autofabrikanten tegen staat? Kerry is maar naar Detroit afgereisd om ze van zijn goede bedoelingen te overtuigen. Hopelijk haalt hij tegelijk stiekem toch nog wat geld op (de milieuorganisaties hopen dat dat niet in ruil is voor concessies aan de industrie).



Geen interesse, of toch stiekem wel?
De gouverneur van New Mexico, Democraat Bill Richardson, heeft nog maar eens geroepen dat hij niet geïnteresseerd is in het vice-presidentschap. Niemand in de media had het meer over hem als potentieel kandidaat, dus dan kom je het beste zelf met een verklaring. Hij meldt dat hij zeer tevreden is als gouverneur van New Mexico, maar dat hij natuurlijk hard zal werken om John Kerry en zijn campagne te steunen.
Opvallender is dat de naam van Sam Nunn weer opduikt als mogelijke kandidaat voor de tweede plek bij de Democraten. De New York Post meldt dat en voegt daaraan toe dat de FBI momenteel Nunn's zakenverleden doorlicht. Vreemd, want John Kerry heeft waarschijnlijk niet de invloed om de FBI voor hem onderzoek te laten doen. Of zou Bush daar achter zitten? Die heeft vooralsnog geen enkele interesse in het doorlichten van een onwaarschijnlijke kandidaat voor het vice-presidentschap bij de Democraten, en mocht dat wel het geval zijn, dan zal de Bush-campagne het zaakje wel zelf onderzoeken en daar niet de FBI voor misbruiken. Zij zijn niet gek. Nunn, 65 jaar, zeer deskundig in buitenlands beleid en afkomstig uit het zuiden van de VS, verdient momenteel bakken met geld in verschillende Raden van Commissarissen van grote bedrijven. Of hij weer de politiek in wil is nog maar de vraag.



NRA wordt radiozender
De National Rifle Association exploreert de grenzen van de nieuwe campagnefinancieringswet. Dat doe de NRA door het lanceren van een eigen radioshow, getiteld "NRANews". Het programma zal nieuws en commentaar op nieuws brengen, maar geen reclame. Inhoudelijk zal het programma vooral politici onder de aandacht brengen die voor controle op wapenbezit zijn. Daar is de NRA erg tegen. Het programma zal via satelliet uitgezonden worden en kan 400.000 mensen bereiken en tegen het eind van volgend jaar meer dan een miljoen.
Wat heeft dat programma met de verkiezingswetgeving te maken? Die wetgeving verbiedt het belangengroepen om soft money te gebruiken voor reclame op radio of tv om een kandidaat te steunen of te bekritiseren binnen 60 dagen voor een verkiezing of binnen 30 dagen voor een conventie of voorverkiezing. Maar mediabedrijven mogen wel rapporteren over en commentaar geven op kandidaten. Ze mogen ze bovendien openlijk steunen. De NRA wordt nu met het radioprogramma een mediabedrijf en zou zich dus niet meer aan de beperkingen voor belangengroepen hoeven houden.
Alles draait dus om de vraag: wat is een mediabedrijf? Er zullen zeker protesten komen, want de actie heeft alle kenmerken van een poging om onder de restricties van de wetgeving uit te komen. Wordt deze constructie toegestaan, dan zullen de pro-Democratische actiegroepen ongetwijfeld volgen.
Bottom line: schrijf een wet en mensen zullen de mazen erin zoeken.



woensdag, juni 23, 2004
Wie is de beste terrorismebestrijder?
President Bush wordt door steeds minder Amerikanen gezien als de ideale terrorismebestrijder. Dat blijkt uit een peiling van ABC News en de Washington Post. Meer dan de helft van de ondervraagde Amerikanen vindt nu dat de oorlog in Irak niet de moeite van het vechten waard was.
De Amerikanen denken nu dat John Kerry even goed in staat is om het terrorisme te bestrijden als de president: Kerry 48 procent tegen Bush 47. Bush stond vorige maand nog 13 procent voor en twee maanden terug nog 21 procent. De peiling komt na de uitkomst van een kritisch rapport van de Commissie 9/11.



Nobele gedachten
48 Nobelprijswinnaars hebben zich uitgesproken voor John Kerry als nieuwe president van de Verenigde Staten. Zij deden dat in een open brief die was getekend door winnaars van de Nobelprijs tussen 1957 en 2003. Dat ontlokte Kerry de reactie dat hij vindt dat president Bush zich teveel door ideologie laat leiden en te weinig door de uitkomsten van gedegen wetenschappelijk onderzoek. Kerry: "We need a president who will once again embrace our tradition of looking toward the future and new discoveries with hope based on scientific facts, not fear."
Kerry verwees concreet naar de "anti-wetenschappelijke" initiatieven van Bush, zoals de beperking op het stamcelonderzoek; het verwijderen van wetenschappelijke informatie over de opwarming van de aarde in het jaarrapport van de Environmental Protection Agency van 2003; het wijzigen van een rapport over de gevolgen van boren naar olie in Alaska, en het verwijderen van informatie over condooms op overheidswebsites. Kerry voegde daar aan toe dat de bezuinigingsvoorstellen van Bush voor de National Science Foundation, de EPA en de Veterans Affairs Department wetenschappelijke ontdekkingen zouden tegenhouden.
Kerry beloofde te zullen luisteren naar wetenschappers en beslissingen te nemen op basis van hun advies.
De Bush-campagne sprak tegen dat het zo slecht gesteld was met de wetenschap in de VS: "President Bush has an enormous investment in the National Institutes of Health and other areas of scientific research."



Kosten Republikeinse conventie zo goed als gedekt
Het Republikeinse comité dat fondsen werft voor het realiseren van de Republikeinse conventie in New York heeft al tientallen miljoenen dollars binnengehaald en zal de 64 miljoen dollar die de organisatie denkt nodig te hebben wel halen. Bijdragen van de burgemeester van New York Michael Bloomberg en David Rockefeller (ieder 5 miljoen dollar) maken dat een stuk eenvoudiger. Maar ook grote bedrijven als Coca Cola, Pfizer (Viagra) en de Citigroup storten grote bedragen.
Het hoogste bedrag voor de organisatie van een conventie was de 36,1 miljoen dollar die de Democraten in 2000 bijeen sprokkelden voor de conventie in Los Angeles. De Republikeinen gaan daar dit jaar dus ruim overheen. De Democraten volgen op afstand.
Na Watergate in de jaren zeventig werd wetgeving aangenomen die de financieren van conventies tot een publieke taak maakte, om de invloed van grote bedrijven en om corruptie tegen te gaan. Die wetgeving ligt duidelijk op zijn gat. Conventies zijn nog bijna de enige momenten dat bedrijven ongelimiteerde sommen geld naar een partij kunnen toeschuiven, zeker sinds de nieuwe campagnefinancieringswet van afgelopen jaar de donatie van soft money aan belangengroepen vrijwel onmogelijk maakte.
Er zijn ook bedrijven die zowel aan de Republikeinse als aan de Democratische conventie geld of diensten overmaken. Monster Worldwide (van vacaturebank Monsterboard) doneert software (waarde 1 miljoen dollar) om de rekrutering van vrijwilligers makkelijker te maken. Het bedrijf is opgericht door Jefft Taylor en hij is ere-co-voorzitter van de Democratische conventie. Maar ook andere bedrijven met bindingen met de Democratische partij (o.a. makelaarsmiljonair William Rudin, hoteleigenaar Jonathan Tisch) dragen bij aan de Republikeinse conventie. Voor de donateurs is de donatie niets meer dan een "business opportunity".



"No more Moore"
Pro-Bush-groepen, die eerder al in actie kwamen tegen het vertonen van de miniserie "The Reagans" op tv, gaan zich nu inspannen om de documentaire "Fahrenheit 9/11" uit de bioscopen te houden. Onder andere Move America Forward schrijven bioscopen aan om vooral niet in zee te gaan met de distributeur van de film, en men is van plan tv-spotjes te maken waarin de film en zijn maker zullen worden aangepakt.
Het is de bedoeling dat de film op 25 juni in minstens 500 bioscopen zal worden vertoond, door heel het land heen.
Move America Forward zegt op zijn website: "Since we are the customers of the American movie theatres, it is important for us to speak up loudly and tell the industry executives that we don't want this misleading and grotesque movie being shown at our local cinema." Voormalig Republikeins lobbyist en baas van Move America Forward, Siobhan Guiney: "(Moore) is critical of what's happening right now, and there's no problem with being critical - but his movie is not a documentary, it's a piece of propaganda."
Maar vooralsnog zijn de bioscopen en bioscoopketens niet van plan de zender uit roulatie te halen. De baas van distributeur Lions Gate Films, Tom Ortenberg, is niet onder de indruk van de actie: "My guess is that their efforts will backfire and only rally support for the film, which will be terrific as far as I'm concerned. […] We need less censorship in this country, not more."



Ze zijn terug
Eindelijk, het boek is uit. Met de lancering van My life, de memoires van Bill Clinton, zal eindelijk antwoord gegeven worden op de vragen die de media nu al maanden stellen:
- Zal het oprakelen van de Lewinsky-affaire de positie van John Kerry aantasten?
- Zal de glans van Clinton, opnieuw in de schijnwerpers, de positie van de Republikeinen, in het bijzonder president Bush aantasten?
- Zal de politieke aantrekkingskracht van Clinton negatieve invloed hebben op het imago van Kerry?
- Zal de uitgave van het boek de aandacht van Kerry's campagne afleiden?
- Zal het boek de politieke ambities van Hillary Clinton in de weg zitten of juist vergroten?
Allemaal vragen die geen lezer zich afvraagt, maar het journaille des te meer. De lezer is alleen geïnteresseerd in de sappige details.
De Republikeinen zijn al in de aanval gegaan. Clintons vroegere vijanden roeren zich althans heftig. Zo is daar David Bossie, van de conservatieve belangengroep Citizens United, heeft al tv-spotjes gedraaid in verschillende markten, waarin hij wijst op de eventuele omissies in het boek. Conservatieve talkshow host Rush Limbaugh noemt het boek consequent My Lie in plaats van My Life. Lachen. Zo kennen we Limbaugh weer. Ook de website The Drudge Report laat zich niet onbetuigd.



Arab Americans, unite!
Amerikanen van Arabische afkomst kwamen afgelopen week bijeen in de buurt van Washington DC. Men wil zich graag organiseren zodat zij ook in november als een blok gaan stemmen. Hoe groter de groep, des te groter de kans dat een kandidaat zich voor hen zal inspannen.
Dat was dan ook het centrale onderwerp tijdens de jaarlijkse conventie van het American Arab Anti-Discrimination Committee (ADC), hoewel het gebrek aan fondsen om zich te organiseren nog iets hoger op het lijstje van bespreekpunten stond. Waar pro-Israëlische groepen telkens zo'n 5 miljoen dollar in verschillende Congresverkiezingen steken, komt er niet meer dan 100.000 dollar van groepen die de belangen van Arabische Amerikanen behartigen.
Maar geld is niet het belangrijkste, zeggen sommigen. De stemmen tellen. Maar geld en stemmen zijn in de Verenigde Staten toch nauw met elkaar verbonden.



dinsdag, juni 22, 2004
Kerry neemt fout geld aan
Onderzoek van persbureau Associated Press heeft uitgewezen dat John Kerry een donatie van 2000 dollar heeft aangenomen van de Zuid-Koreaan Chun Jae-yong, de zoon van de afgezette Zuid-Koreaanse president Chun Dooh-hwan. De laatste werd in 1997 schuldig bevonden aan omkoping en ook zijn zoon blijkt geen schone handen te hebben: hij is aangeklaagd wegens belastingontduiking. Flink ook trouwens want het gaat om het ontduiken van successierechten over een erfenis van 14 miljoen dollar.
De Kerry-campagne reageerde op de informatie door toe te zeggen de donatie terug te storten. Chun Jae-yong was een parnter van Rick Yi, een van Kerry's grote fondsenwervers in de Aziatisch-Amerikaanse gemeenschap. Hij haalde al meer dan 500.000 dollar op voor de Democraat. Toen Chun de donatie deed, liet hij zijn social security card zien, om aan te tonen dat hij een legale inwoner van de VS was, noodzakelijk om een donatie te mogen doen.
In 1996 was er een fondsenwerfschandaal in de Democratische partij, waarbij ook lieden uit de Aziatisch-Amerikaanse gemeenschap een rol speelden. Zo erg als dat schandaal lijkt deze zaak niet te worden, maar het ligt allemaal wel gevoelig, zowel bij de Democraten als bij de Aziatische gemeenschap in de VS. Zo wordt er zer kritisch gekeken naar de achtergrond van donateurs (vooral niet-Amerikanen met een werkvergunning) die geld willen geven aan de Democratische kandidaten.
Maar, zo las ik bij CBS News, zo had Kerry toch gelijk toen hij zei dat zijn kandidatuur werd gesteund door buitenlandse machthebbers.



Groene conventie
De Green Party staat op het punt een eigen presidentskandidaat te kiezen. Dat doen zij op de conventie van hun partij, deze week in Milwaukee. Vier jaar geleden was Ralph Nader hun kandidaat, maar die doet nu mee als onafhankelijk kandidaat. De Grene Party staat nu voor de keus met een eigen presidentskandidaat te komen of om de onafhankelijke kandidatuur van Nader te steunen. Nader is niet van plan zijn gezicht te laten zien op de conventie van de Greens, maar heeft wel om hun officiële steun gevraagd. Maar dan zou men voorbij gaan aan de kandidaten voor de nominatie uit hun eigen partij, zoals activist David Cobb, een jurist uit California, die aan de leiding gaat wat betreft gedelegeerden. Cobb is al acht jaar bezig met het voorbereiden van zijn kandidatuur. Hij is al 40 staten langsgegaan in die periode en heeft gebouwd aan goede banden met de plaatselijke vakbonden en milieuactivisten.
Cobb heeft aangekondigd dat hij uit is op het verslaan van president Bush. Hij zal dus ook niet in de weg lopen in staten waar Kerry in een nek-aan-nek-race verwikkeld is met de president. Maar hij blijft wel kritisch over het verkiezingsproces en over de Democraten die zich zo tegen de Green Party hebben gekeerd na 2000: "What they call spoiling, we call participation. If anyone thinks we are spoilers, it is because of a system that forces voters to vote against what they hate instead of voting for what they want."
De Green Party is actief in 47 van de 50 staten en er doen dit jaar vier kandidaten van de partij mee in de race om Senaatszetels en 38 kandidaten strijden om een plekje in het Huis van Afgevaardigden.



Go fly a kite!
John Kerry piepte er afgelopen weekend maar weer eens tussenuit voor een korte vakantie. Ditmaal zocht hij de wateren op rond het eiland Nantucket, waar hij pogingen ondernam om in navolging van zijn snowboard-capriolen en zijn val van de fiets ook halsbrekende toeren uit te halen met kitesurfen. De familie Kerry heeft een leuk optrekje op het eiland. In 1995 trouwden John en Teresa daar. Dus het eiland heeft nog emotionele waarde ook.
Politiek adviseurs raadden de kandidaat nog aan om te gaan wandelen, omdat uit onderzoek blijkt dat swing voters daar positief tegenover staan (ontslaan, die jongens. Je kan overdrijven). Daar trapten de Kerry's niet in. De Clintons overigens wel, die gingen in 1996 wandelen in de Bergen. Met de pers in de buurt.



Nader vult ticket aan
Ralph Nader heeft een vice-presidentskandidaat gekozen. Het gaat om Peter Camejo, die al jaren activist is voor de Green Party, daarmee de onlosmakelijke banden van die partij met onafhankelijk kandidaat Nader onderstrepend. De keus kan ook Nader weer helpen om de officiële steun van die partij te krijgen tijden de conventie van de Green Party die momenteel aan de gang is in Milwaukee. Die endorsement zou het voor Nader eenvoudiger maken om op het stembiljet terecht te komen in 22 staten en Washington D.C.
Nader over zijn vice-presidentskandidaat: "Camejo shares my concerns for economic and social justice as well as the urgent need to protect our environment." Dat lijkt me duidelijk. Wel de lusten van de Green Party (partijkader, plekje op het stembiljet) niet de lasten (inspraak van de partij op zijn activiteiten. Dat irriteerde hem nogal vier jaar geleden). Slim.



Dure vlaggetjes
Het organiseren van de Democratische conventie in Boston gaat iets duurder uitvallen dan gepland. Ergens moet nog even snel 5 miljoen gevonden worden, want de constructie in het FleetCenter valt wat duurder uit, mede dankzij het stroeve begin dat men daar had vanwege de acties die politievakbonden voor het gebouw voerden, waardoor de verbouwing uitgesteld moest worden. Kosten niet langer 10,7 miljoen maar zo'n 13,9 miljoen, naar het zich laat aanzien.
De hele conventieshowproductie mag inmiddels 9,1 miljoen gaan worden. Daar was eerder "slechts" 6 miljoen dollar voor uitgetrokken. Dat zijn heel wat rode, witte en blauwe ballonnetjes.
Het arbeidsloon in Boston is 50 procent hoger dan vier jaar geleden in Los Angeles. Daar gaat het grootste gedeelte van die 23 miljoen dollar heen. Dus als je geen tv-zender begint in een swing state, wordt dan vooral aannemer in een stad die de conventie in huis haalt.
Ook Kerry draagt bij aan de hoge kosten: hij wil naast het hoofdpodium ook twee zijpodia, zodat hij daar als een echt Mick Jagger heen kan rennen waarschijnlijk. Tel daarbij op de kosten voor de indrukwekkende verlichting en de 37,5 miljoen die het organiserend comité heeft ingezameld voor het evenement is zo op.



Reagan in tv-spotje
De Bush-campagne heeft dan wel toegezegd in tv-spotjes af te zien van het gebruik van de nog steeds zeer populaire Ronald Reagan, maar dat geldt natuurlijk niet voor Republikeinse actiegroepen. Zo is daar de Club for Growth kwam dus met een spotje waarin John Kerry, Ronald Reagan en George W. Bush figureren, waarin een duidelijk link wordt gelegd tussen Reagan en Bush. We zien en horen John Kerry in een fragment uit 1971, waarin hij verklaarde: "We cannot fight Communism all of the world and I think we should have learned that lesson by now." Daarna Reagans beroemde zin: "Mr. Gorbachev, tear down this wall," gevolgd door president Bush op Ground Zero. Daarna herhaalt de spot de tekst van Kerry met de inmiddels vaste slogan van de Club for Growth: "John Kerry: Wrong then, wrong now."
Het spotje is ingekocht voor de markten Wisconsin, Michigan en Ohio en zal ook op de nationale kabel te zien zijn. Kosten: 500.000 dollar voor de verspreiding alleen. Een woordvoerster voor de Reagan-familie heeft verklaard dat die aan niemand toestemming heeft gegeven voor het gebruik van de beelden van de oud-president, en zou dat desgevraagd ook niet doen. De Kerry-campagne vindt de spot vooral sneu.



maandag, juni 21, 2004
Meer details presidentsdebatten
De presidentiële debatten zullen zoals verwacht worden georganiseerd zonder daarbij Ralph Nader uit te nodigen. De eis van minstens 15 procent in de peilingen en een echte kans op het presidentschap sluit de onafhankelijke kandidaat hoogstwaarschijnlijk uit. Zo niet, dan past de organisatie waarschijnlijk gewoon de regels aan.
De co-voorzitter van het organiserend comité, voormalig voorzitter van de Republikeinse partij Frank Fahrenkopf zei: "We have no apologies to make. It's been a prudent and thoughtful exercise." Zijn Democratische collega is het met hem eens. Yeah, right. Een beetje meer eerlijkheid was wel op zijn plaats geweest, maar daar hoeven we niet op te rekenen. Bush wil Nader niet, want dan wordt hij door twee kandidaten aangevallen, en Kerry wil Nader niet, want dan wordt hij door twee kandidaten aangevallen, waarvan er een nog eens stemmen kan afsnoepen ook.
Alle debatten zullen anderhalf uur duren en om 9 uur Eastern Time beginnen (dat is volgens mij om drie uur 's nachts Nederlandse tijd).
Volgens de laatste gegevens de volgende data en locaties:
30 september: presidentieel kandidatendebat op de universiteit van Miami in Coral Gables. Beide kandidaten aan een tafel met een gespreksleider en het onderwerp is binnenlands beleid.
5 oktober: debat voor de vice-presidentskandidaten op Case Western Reserve University in Cleveland Ohio. Zelfde format als debat van 30 september, maar geen vastgesteld onderwerp.
8 oktober: 2e debat voor de presidentskandidaten op Washington University in St. Louis. Town Hall format. De kandidaten beantwoorden vragen van kiezers die nog geen keus hebben gemaakt. Die zijn uitgezocht door opiniepeiler Gallup.
13 oktober: derde debat op Arizona State University in Tempe, Arizona. Net als eerste debat, maar onderwerp is nu buitenlands beleid.



Kerry: leentjebuur
Volgens de Metro van vanochtend heeft John Kerry de hulp ingeroepen van Alastair Campbell, de spindoctor van de Britse premier Tony Blair. Campbell is volgens mij niet meer in dienst van Blair, want na het rumoer over het opleuken van het rapport over Irak en het vermeende bezit van massavernietigingswapens van dat land. Plus de berichtgeving door de BBC daarover, heeft hij ontslag genomen. De Metro (of eigenlijk ANP, want zonder ANP-berichten geen Metro) schrijft dat Blair zich niet positief heeft uitgelaten over het verzoek van Kerry. De vraag is dus of Blair iets te maken heeft met de carrière van Campbell. Ik zou zeggen: nee.
Of het verstandig is van Kerry om Campbell aan te nemen is een ander vraagstuk.



80 miljoen en geen resultaat
Even om op je in te laten werken: Na drie maanden van spotjes tegen John Kerry (kosten: 80 miljoen dollar), is de Bush-campagne er niet in geslaagd om Jonh Kerry in de ogen van de kiezer te diskwalificeren als reële kandidaat voor het presidentschap. Dit blijkt uit cijfers van het Annenberg Public Policy Center.
De kiezer staat wel iets negatiever tegenover Kerry dan eerder, maar de uitslag is niet schokkend voor Kerry. Vlak na het winnen van de belangrijkste voorverkiezingen hadden twee op de drie ondervraagden een positief beeld van Kerry. Na drie maanden negatieve spotjes was dat nog maar 50 procent, met 40 procent negatief en tien procent neutraal. Ooral Kerry's inconsistentie wat betreft een aantal politieke onderwerpen werd negatief gewaardeerd. Wat dat betreft heeft de campagne van het Bush-team wel geholpen. Maar het heeft allemaal niet geleid tot een onoverkomelijke leiding in de opiniepeilingen. En dat was in eerste instantie toch echt de bedoeling. In 1996 lukte het president Clinton wel om via een stevige tv-campagne een 4-procents voorsprong op Republikeins uitdager Bob Dole in januari om te zetten in een 16-procents voorsprong in juni. De peilingen nu geven nog steeds een gelijkspelletje aan.



Peilgeil in West Virginia
Ook in West Virginia gaat de race om het presidentschap nek-aan-nek, hetzelfde beeld als in de VS op nationaal niveau uit de peilingen naar voren komt. Cijfers van de American Research Groep laten zien dat John Kerry op 47 procent staat, op de voet gevolgd door president Bush (44) en op eerbiedwaardige afstand door Ralph Nader met 3 procent. Een gelijkspelletje voor de twee koplopers dus, want de foutmarge is plus of min 4.
In maart hadden Bush en Kerry ieder 46 procent. Er staan vijf kiesmannen op het spel en in 2000 won Bush met 6,3 procent verschil.



Lawyers for Democrats
Advocaten behoren tot de substantiële donoren van zowel John Kerry als John Edwards. AP heeft op een rijtje gezet hoeveel geld er elke maand door die advocaten is gedoneerd aan beide Democraten:

Kerry:
April 2004: $2.9 miljoen
Maart 2004: $4 miljoen
Februari 2004: $1 miljoen
Januari 2004: $579,000
Oktober-december 2003: $343,000
Juli-september 2003: $625,000
April-juni 2003: $1 miljoen
Januari-maart 2003: $1.4 miljoen
Totaal van advocaten: $11.8 miljoen
Totaal donaties: $106 miljoen

Edwards
April 2004: $1,900
Maart 2004: $79,000
Februari 2004: $950,000
Januari 2004: $526,000
Oktober-december 2003: $725,000
Juli-september 2003: $722,000
April-juni 2003: $1.9 miljoen
January-Maart 2003: $4 miljoen
Totaal van advocaten: $9 miljoen
Totaal donaties: $21.9 miljoen
Edwards trok zich begin maart terug uit de race.



Overblijfscholen
In de afdeling onderwijsvoorstellen: John Kerry wil zorgen voor een federale naschoolse opvang. De overheid moet geld vrij maken om de scholen langer open te houden (tot 6 uur 's middags) zodat de werkende ouders daarmee ontlast worden. Zij kunnen dan gewoon full time werken en daarna halen zij hun kinderen pas op. Kerry trekt er 1,5 miljard dollar voor uit.
Daarnaast wil Kerry ouders meer geld geven om goed voor hun kinderen te kunnen zorgen. Dat gaat de overheid onder president Kerry 20 miljard in tien jaar kosten.



zondag, juni 20, 2004
Gericht adverteren
Van elke tv-show of serie op de Amerikaanse tv is precies bekend wat voor publiek er naar kent. Voor adverteerders is die informatie van levensbelang, omdat ze met die kennis zich op het juiste publiek voor hun producten kunnen richten.
Maar ook presidentskandidaten maken van deze informatie gebruik, want daar is ook uit op te maken waar het publiek op stemt of dat de kijkers typische swing voters zijn. Zo ja, dan kunnen de kijkers naar die programma's de komende maanden een bombardement van politieke tv-spotjes verwachten.
Dus kijk je naar de soap "The Young and the Restless" of naar de talk show "Jimmy Kimmel Live", goede kans dat je spotjes van John Kerry tegenkomt. Het gezicht van president Bush komt langs in de pauzes van boevenvangserie "America's Most Wanted" of van honkbalwedstrijden. Dus waar aast Kerry op? Vrouwen, jongeren en zwarten. Bush houdt het op mannen en ouderen. Netjes verdeeld.
Maar er zijn ook programma's waar beiden flink omheen adverteren. Rond nieuwsprogramma's, actualiteitenprogramma's zoals "20/20" en politieke zondagsprogramma's zoals "Meet the Press" van NBC. En de hoofden van beide kandidaten waren verder het meest te zien rond ontbijtshows als "Today", "Good Morning America" en "The Early Show", praatprogramma's als "Regis and Kelly" en "Dr. Phil" en populaire spelprogramma's als "Wheel of Fortune" en "Jeopary". Daar vissen beide kandidaten enthousiast in dezelfde kiezersvijver.



Kerry's eerste krantenendorsement
De Philadelphia Daily News is er vroeg bij dit jaar. Kranten spreken vaak hun steun voor een presidentskandidaat uit, zoals al in de voorverkiezingen duidelijk werd, en voor de landelijke verkiezingen doen ze dat meestal weer. Maar zelden nu al, nog voordat de kandidaten officieel door hun partij zijn voorgedragen. John Kerry is de gelukkige ontvanger van de endorsement van de Philadelphia Daily News, uit de staat waar zijn vrouw geen onbekende is. Het Heinz-imperium "woont" in Pennsylvania.
Veel inwoners ook in die staat, dus veel potentiële kiezers. Dan wil je als kandidaat wel de steun van een krant krijgen. Pennsylvania is bovendien een swing state, dus van flink belang voor beide kandidaten om te winnen.



Meer aandacht van media voor verkiezingen gevraagd
De voorzitter van de Federal Communication Commission Michael Powell (zoon van de minister van buitenlandse zaken) en senator John Mc Cain hebben de Amerikaanse omroepen opgeroepen om dit jaar meer aandacht te besteden aan de verkiezingen op hun zender en om meer programma's over politiek en de publieke zaak. Zij vinden dat een van de taken van de omroepen.
De omroepen zelf denken daar anders over, in ieder geval de grote vier (ABC, CBS, NBC en Fox). Zij hebben niet zo'n zin om veel geld te stoppen in programma's rond de verkiezingen die weinig geld opleveren. Het orgastische partijfeest dat de conventie heet vinden de tv-zenders al helemaal niet meer zo interessant. Het is een grote promotieclip voor de partij en de kandidaat is ook al lang bekend.
Daar hebben McCain en Powell weer geen boodschap aan. Zij vinden dat de omroep de kiezer goed moet informeren: "We challenge all local broadcast television and local broadcast radio stations to ensure they are providing their local communities with significant information on the political issues facing the community, candidates' campaign platforms, and candidate debates during this election year."
Maar mocht de spanning rond de stembusgang zo stijgen als in 2000 dan haken de omroepen ongetwijfeld uit zichzelf in.



Kerry's senaatszetel
Luitenant-Gouverneur Kerry Healey van Massachusetts vind dat John Kerry als hij zijn presidentiële campagne voortzet zijn zetel in de senaat moet opgeven. Kerry is de komende maanden waarschijnlijk veel te druk met campagne voeren en zal dus belangrijke stemmingen in de Senaat moeten missen. Daar doet hij zijn kiezers geen plezier mee, vindt Healey. Dat klopt, volgens Associated Press. Van de 112 stemmingen in de Senaat was Kerry maar 14 keer aanwezig.
Er zijn gelukkig nog mensen als Healey die hart hebben voor de publieke zaak. Ware het niet dat als Kerry zijn Senaatszetel opgeeft de gouverneur van Massachusetts, Mitt Romney (die zich inmiddels ook kritisch over dit onderwerp heeft uitgelaten), een opvolger mag aanwijzen. Romney is, u raadde het al, Republikein, en zal een Republikein aanwijzen als opvolger van Kerry. Die zou daar tijdelijk zitten, want in dit najaar zou er dan gestemd moeten worden voor de opvulling van de laatste twee jaar van Kerry's termijn, want die duurt zes jaar en verloopt in 2008. Een Senator die er al zit is bij verkiezingen vaak in het voordeel. Vandaar dat de gouverneur er graag een Republikein neerzet. De Senatoren uit Massachusetts komen al jaren en jaren en jaren van de Democraten. Edward Kennedy zit er al ongeveer een eeuw en ook Kerry is al aan zijn vierde termijn van zes jaar bezig.
Kerry blijft natuurlijk gewoon aan. Als hij de presidentsverkiezingen verliest kan hij gewoon zijn staat blijven vertegenwoordigen in de Senaat. Joe Lieberman deed in 2000 precies hetzelfde. Die was maar wat blij met zijn "verzekering."




© Marc van Gestel 2003 - 2004