De Amerikaanse presidentsverkiezingen 2004

Nog tot de presidentsverkiezingen van 2008


Home
About this weblog
Bronnen
Mail mij
Atom
This gif is freely copyable. Just right click, save Powered by
RSSify at WCC

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

zaterdag, augustus 07, 2004
Kerry: wel of geen oorlogsheld?
Veel ophef de laatste dagen over een zeer kritische tv-spot van de Swift Boat Veterans for Truth, die de aanval inzet op het oorlogsverleden van John Kerry in Vietnam. Hij was daar schipper van een swift boat en verrichtte daar naar eigen zeggen heldendaden en werd daarvoor meerdere malen gedecoreerd.
"When the chips were down, you could not count on John Kerry," zegt een Vietnam-veteraan in de spot. De organisatie kwam ook met een boek waarin, net als in de tv-campagne, openlijk wordt getwijfeld of Kerry zijn medailles wel eerlijk heeft verdiend.
De reacties logen er niet om. John McCain, Republikeins collega-senator van Kerry en ook Vietnam-veteraan, sprak er schande van. Hij noemde de anti-Kerry-campagne oneerlijk en oneerbiedig. Hij riep het Witte Huis op om net als hij de spots te veroordelen. Het Witte Huis zweeg over de spot, maar was kritisch over al het geld dat al de onafhankelijke actiegroepen tot hun beschikking hebben, vooral Democratische.
McCain was in de voorverkiezingen van 2000, toen hij kandidaat was tegenover George W. Bush, het slachtoffer van een campagne om zijn naam te bezoedelen. Saillant detail is dat de spots werden geproduceerd door de adviseurs die McCain in dienst had in 2000. Een van de mediaconsultants van de actiegroep is Meredith Spaeth, die ook aan de basis stond van de campagne vier jaar geleden tegen McCain.
Even saillant is het feit dat de groep exclusieve financiële steun van Republikeinen krijgt. Hoofdsponsor is de projectontwikkelaar Bob Perry, die de afgelopen jaren voor 5 miljoen aan de Republikeinen doneerde, volgens FEC-gegevens. En saillant detail nummer drie is dat de Swift boat veterans beweren met Kerry gediend te hebben in Vietnam. Dat is bijna waar: ze dienden in dezelfde periode. Maar geen enkele in het spotje figurerende veteranen dienden onder Kerry. Een figurerende schipper nam de swift boat over van Kerry toen hij weer terug naar huis mocht, maar dat was drie maanden na het vertrek van Kerry. Ze hadden elkaar nooit ontmoet. De aanklacht in de tv-spot tegen Kerry komt dus van mensen die Kerry niet eens echt kennen. Maar ze beweren wel dat Kerry's redding van soldaat Rassman (die Kerry nu van harte steunt in de campagne) gebeurde terwijl er niet geschoten werd op de boot, zoals in het verhaal van Kerry en zijn bemanning, en dat Kerry in die actie ook helemaal niet werd gewond, wat zijn vertrek uit Vietnam wegens drie verwondingen tot een leugen maakt.
De hele spot stinkt een beetje naar de Mekong-delta tijdens de oorlog. Maar een van de veteranen die in het boek en in de tv-spot beweert dat Kerry zijn Silver Star niet verdiende, draait zijn bewering, die hij zelfs via een geschreven verklaring ondertekende, nu terug. Kerry zou een gewonde, met bazooka bewapende, Vietcong-soldaat in de rug hebben geschoten. Die actie was de basis voor de toekenning van de medaille, en is nu dus strijdpunt geworden. Volgens Kerry en zijn crew schoot Kerry de soldaat niet in de rug, was die niet gewond maar wel een gevaar voor hun leven. Luitenant commandant George Elliott betreurt het nu dat hij de verklaring heeft getekend. Hij gelooft niet meer dat Kerry de Vietnamees in de rug heeft geschoten, en hij gelooft dat Kerry de Silver Star heeft verdiend. Hij tekende de verklaring omdat de makers van het boek aan een deadline waren gebonden. Dat vindt hij zelf nu ook een zwak excuus.
Komende week verschijnt het anti-Kerry-boek: "Unfit for Command: Swift Boat Veterans Speak Out Against John Kerry," in de winkels. Achterhaald voordat het is verschenen, maar ongetwijfeld een hit bij vele Republikeinen. De tv-spots draaiden in verschillende belangrijke battleground states. Meer informatie over en van de Swift boat Veterans for Truth bij Swiftvets.com.
Voor een inhoudelijke afbraak van het spotje, surf naar de linkse waakhond-website Mediamatters.org.



Peilgeil in Amerika
Voor wat het waard is: een peiling in opdracht van Fox News laat John Kerry landelijk aan de leiding zien: 47 procent tegen president Bush met 43 procent. Onafhankelijk kandidaat Ralph Nader staat op 2 procent, met 8 procent die het nog niet weet. Doet Nader niet mee, dan staat Kerry 48 tegen 43 procent voor.



Nu ook plannen voor linkse tv-zender
Begin dit jaar vond links Amerika het nodig een links radiostation te beginnen. Dat werd Air America, waaraan onder andere Al Franken zijn medewerking verleent. Een echt succes is het initiatief nog steeds niet te noemen, want het station is maar in een klein aantal steden te horen en de financiële aanloopproblemen zijn nog steeds niet helemaal opgelost. Maar nu zou dan toch de tijd rijp moeten zijn voor een linkse tv-zender. Een nieuwszender het liefst die tegenwicht kan bieden tegen het rechte Fox News en het niet rechtse, maar volgens de Democraten toch naar rechts overhellende CNN.
Het wordt een nog progressievere zender dan die Al Gore al van plan volgend jaar is te lanceren. De naam van het nieuwe network zou New Media moeten gaan zijn, maar dat is op dit moment alleen de werktitel. Progressieve journalisten worden aangeschreven net als linkse internetpublicisten. De lat moet hoog gelegd worden, vinden de organiseerders, waaronder de producenten van de Clinton-documentaire The Hunting of the president en de schrijver van het boek The Best Democracy Money can Buy. Linkse bloggers en het voormalig hoofd van de Dean Media Team Network verlenen ook hun medewerking.
Maar het grote probleem zal niet het verzamelen van journalisten en ander productievolk zijn, maar het toegang krijgen tot de kabel. Als bedrijven als Cox Communications, een grote kabelboer, niets zien in de zender, dan komt hij niet op hun netwerken. De kans dat Al Gore dat wel lukt is in ieder geval groter.



Meer actiebereidheid in New York
Het lijkt erop alsof het in New York tijdens de Republikeinse conventie wat drukker zal zijn op het demonstratiefront. Activisten roepen hun achterban nu al op voor het houden van sit-ins in hotels waarin gedelegeerden gehuisvest zijn, ze willen kruispunten bezetten, kantoordeuren blokkeren en infiltreren in conventiefeestjes. Maar alles zonder geweld te gebruiken. De district attorney van Manhattan verwacht 1000 arrestaties per dag, en in tegenstelling tot Boston, waar de demonstraties tot maar twee arrestaties leidden, is nu wel te verwachten dat het wat onrustiger zal zijn.
Burgerlijke ongehoorzaamheid zal groot zijn, mede omdat de toegestane demonstraties zo ver uit de buurt van de conventie gepland zijn dat er gene lol meer aan is om daar braaf aan mee te doen. Maar met de dreiging van aanslagen in New York zal de beveiliging zo hoog zijn dat elke rel waarschijnlijk in de kiem gesmoord zal worden.



Nancy blijft goede zaak steunen
Al meer dan eens is president Bush vergeleken met oud-president Ronald Reagan, omdat hun stijl van regeren enigszins overeen lijkt te komen. Er zal dus een zekere teleurstelling van de president meester hebben gemaakt toen hij vernam dat de zoon van de oud-president, Ron Reagan, zich op de Democratische conventie druk maakte over de beperkingen die Bush op had gelegd op stamcelonderzoek, een onderwerp waar zowel Ron als zijn moeder zich flink druk over maken.
Maar terwijl Ron opriep om toch maar tegen president Bush te stemmen, lijkt Nancy Reagan nog veilig in het Republikeinse kamp. Dat zegt haar woordvoerster Joanne Drake in ieder geval: "The campaign is certainly about more than one issue." Nancy is volgens haar in "full and complete support of President Bush's candidacy."
Ook Nancy Reagan mijdt de publiciteit en zal de Republikeinse conventie in New York daarom niet bijwonen. Maar als ze op een of andere manier de zittende president kan helpen, dan zal zij dat doen, aldus alweer haar woordvoerster.



vrijdag, augustus 06, 2004
Nog meer politiek op celluloid
Politieke films zijn in. Na het doorslaand succes van Fahrenheit 9/11 van Michael Moore (waarvan de Republikeinen vinden dat hij succesvol is doorgeslagen) is er een stroom aan films met een politiek thema uitgebracht.
Zo is daar de remake van "The Manchurian Candidate" uit 1962, een thriller waarin de communistische partij de macht in de VS probeert te grijpen door middel van hersenspoeling en moord in plaats van het gebruik van traditionele strijdmiddelen zoals karaktermoord door tv-spotjes.
Verder binnenkort Silver City, met in de hoofdrol een domme presidentskandidaat, een politieke satire Team America: World Police, vande makers van South Park. Subtiliteit en smaak zullen dus woorden zijn die niet op deze film van toepassing zijn.
Een kijkje in de keuken van de Arabische nieuwszender Al Jazeera is de documentaire Control Room en een kijkje in de keuken van Fox News Network, een nieuwszender die de schijn van neutraliteit ophoudt (zij gebruiken als ondertitel "Fair and balanced" maar dat is ongetwijfeld ironisch bedoeld). "Outfoxed: Rupert Murdoch's War on Journalism" heet de documentaire, dus dan is de insteek wel duidelijk. Andere titels die op de rol staan zijn: "Bush's Brain", over de topadviseur van president Bus, Karl Rove, en "The hunting of the President" over de jarenlange samenzwering van rechts om Bill Clinton uit het Witte Huis te verdrijven. Die laatste film wordt gemaakt door Harry Thomason, een goede vriend van, inderdaad, Bill Clinton.
Hebben de Republikeinen nog een antwoord? Tsja, eigenlijk alleen "Michael Moore hates America." Jammer alleen dat die bewering aantoonbaar onjuist is. Michael Moore is dol op Amerika, maar op een heel ander Amerika dan die de Republikeinen voorstaan. En die hebben niet het alleenrecht om Amerika te definiëren. Tenminste dat is mijn bescheiden mening. Laat ze nou maar een heleboel films maken, want zo te zien lopen ze een beetje achter de feiten aan.



Valse bedelbrieven via internet
Internetoplichters doen zich voor als de Kerry-campagne en proberen donaties los te troggelen. Dat nieuws komt van SurfControl, een bedrijf dat contentfilters maakt voor internet. De Democraten het ministerie van justitie gevraagd de zaak te onderzoeken
De oplichters sturen een verzoek tot campagnedonatie als spam rond en verwijzen naar sites die het geld naar India en Texas doorsluizen. Die sites hebben met de Democratische campagne niets te maken. De activiteit heet "Phishing". Dat is het op een goed moment misbruik maken van de goedgelovige surfer. Die denkt dat alle mailtjes die om campagnedonaties vragen, juist op dit moment, bona fide zijn.
De Kerry-campagne is overigens aan de nationale etappe begonnen en neemt geen donaties meer aan, omdat het een beroep op overheidssteun doet. Dus verzoeken tot overmaking van geld aan Kerry zijn sinds kort per definitie verdacht.
In juni werden 1422 gevallen van fraude gemeld.



Kerry halveert tekort, echt waar
Zoals hij al aankondigde in zijn speech op de Democratische conventie, heeft John Kerry een plan om het begrotingstekort in vier jaar te halveren. "We can do this. We can return to the days where we balanced the budget, grew our economy and spent your money responsibly. We can balance our federal budget so you can grow yours."
Daarvoor zegt de Democratische kandidaat wel de vetomacht over individuele uitgaven van het Congres nodig te hebben en bovendien wil hij maxima voor budgetten voeren, gecombineerd met automatische beperkingen in de uitgaven.
President Bush roept nu dat hij het begrotingstekort in vijf jaar zal halveren. Dat gaat hem niet lukken, want in dat laatste jaar is hij zeer zeker niet meer aan de macht. Maar het is wel slim, want nu kan hij tenminste beweren dat het weinig verschil maakt of je op Kerry of op hem stemt. Het scheelt maar een jaar en verder weet je tenminste wat je aan hem hebt.
Het begrotingstekort voor dit jaar is het recordbedrag van 445 miljard dollar, zo meldt het Witte Huis.



Edwards onder Cubanen
De meeste Latino's stemmen Democratisch, behalve een specifieke groep: de Cubanen, die traditioneel Republikeins stemmen. Toch dook John Edwards op in Florida, waar de Cubaanse gemeenschap zich voor het grootste deel ophoudt.
In 2000 stemde vier van de vijf Cubanen op George W. Bush, maar ze zijn niet allemaal meer onverdeeld gelukkig met die keuze. De president heeft de voorwaarden waaronder zij naar Cuba mogen reizen beperkt zodat de Cubanen nog maar één keer in de drie jaar hun familie mogen opzoeken, in plaats van één keer per jaar. Verder zetten de Cubanen in de VS vraagtekens bij het "Wet foot, dry foot"-immigratiebeleid, dat inhoudt dat vluchtelingen die op zee worden onderschept, terug moeten naar Cuba en dat degenen die het vaste land van de VS weten te bereiken, mogen blijven.
Daar speelt de Kerry-campagne met veel plezier op in, vandaar het bezoek van Edwards, die een reclamepraatje kwam maken voor zijn baas: "I can tell you, John Kerry will keep the pressure on Castro and support those in the fight for freedom." Met nadruk op zaken als buitenlands beleid en economie en gezondheidszorg proberen Kerry en de zijnen een voet aan de grond te krijgen in de Cubaanse gemeenschap.



Bush net niet ter communie
Daar waar John Kerry probeert een gat te slaan in het Cubaanse bastion, daar is president Bush druk om de katholieken te paaien. John Kerry, zelf katholiek, heeft niet al zijn geloofsgenoten achter zich, vooral vanwege zijn standpunt wat betreft abortus (persoonlijk tegen, maar politiek voor). Bush probeert nu alle katholieken in het Republikeinse kamp te krijgen door zich voor te doen als de kandidaat die het beste voor heeft met alle gelovigen. Zo was hij bijvoorbeeld onlangs in Dallas, Texas, om te spreken met de Knights of Columbus, een charitatieve instelling voor Katholieke mannen.
In 2000 verdeelden Bush en Al Gore de katholieke stemmen. Maar Bush is al jaren driftig op de versiertoer. Zo bezocht de president een paar maanden terug de paus voor de derde keer in zijn ambtstermijn.



Loyaliteitsverklaring verplicht bij campagnestops Bush-Cheney
Om te voorkomen dat bij campagnebijeenkomsten opeens aanhang van de Democraten de zaak komt verstoren, gaan ze bij de Bush-Cheney-campagne wel ver.
Bij een stop van vice-president Dick Cheney in New Mexico, moest iedereen die aanwezig wilde zijn maar niet duidelijk identificeerbaar waren als Republikein een briefje ondertekenen met daarop de tekst: "I, (full name) . . . do herby (sic) endorse George W. Bush for reelection of the United States." Het formulier stelt verder dat de ondertekenaars" are consenting to use and release of your name by Bush-Cheney as an endorser of President Bush."
De organisatie was bang voor een groep Democraten die de zaak zou komen verstoren en dat kon men toch echt niet hebben. Er zou toch iemand "Boe!" of "Weg met Bush" roepen. Levensgevaarlijk. Onafhankelijke kiezers die nog geen keus hadden gemaakt werden bij de toespraak van Cheney weggestuurd. Die stemmen nu zeker niet meer Republikeins.
De Kerry-campagne valt niet terug op dit soort maatregelen. Vandaar dat Kerry een paar weken geleden in New Mexico warm werd ontvangen door een groep jongemannen die met flipflops (teenslippers) stonden te zwaaien en die tijdens diens toespraak vol overgave "Viva Bush!" riepen (iets wat de kandidaat die ze aanriepen zelf al nauwelijks zou verstaan). Kerry zal vermoedelijk gedacht hebben dat het kinderdagverblijf een excursie had.



donderdag, augustus 05, 2004
Johnnen te land, ter zee en in de lucht
De Democraten zijn op tour en dat zal iedereen weten ook. De "Believe in America Tour" gaat met de bus, de boot, de trein en het vliegtuig langs 22 staten in 15 dagen. Er reizen 11 familieleden mee, een filmster (Ben Affleck. Die gaat zich binnenkort nog eens ergens kandidaat voor stellen. Hij is niet meer bij de campagne weg te slaan) en 17 voertuigen, waaronder 5 bussen vol met de pers. 50 haltes zijn gepland. Om er voor te zorgen dat er veel gratis aandacht wordt gegenereerd zijn er mooie landschapjes geselecteerd als achtergrond voor een campagnepraatje en gaat de reis vanzelfsprekend langs alle staten waar het begin november om gaat spannen.
Affleck introduceert Kerry en is het gewillige slachtoffer van Kerry's grappen. Op een regenachtige stop in Pennsylvania wijst Kerry, terwijl iedereen een regenjas aanheeft naar Affleck: de enige "standing out here in his T-shirt to show you how macho he is." Op hetzelfde moment steekt Affleck een paraplu op. Kerry: "He turned wuss on me all of a sudden." Kerry-humor. Affleck pakt Kery terug door op een andere stop het team aan te kondigen als het "Kennedy-Edwards Ticket," al kan dat ook een verspreking geweest zijn.
Hoogtepunten tot nu toe
Beste interactie met de menigte: Kerry in Harrisburg, Pennsylvania: "It's a perfect night except for that guy right here wearing a New York Yankees hat," zei hij, wat beantwoord werd met het schreeuwen van "Phillies, Phillies". "See, I've invited an insurrection now. This is democracy at its best."
Beste excuus om niet op het podium te staan: Emma Claire and Jack Edwards, 6 en 4, die in de campagnebus naar Scooby-Doo kijken. Vader John Edwards: "They'd love to see you, but right now Scooby-Doo is winning."
Beroemdste dier: Licorice, de ongetwijfeld zwarte familiehamster van Kerrys, die Kerry redde van een verdrinkingsdood toen de kooi met beest en al in het water viel. Omdat de journalisten er van overtuigd zijn dat de kijkers niet geïnteresseerd zijn in politiek, was er veel aandacht voor dit verhaal. Fox News opende het interview met Kerry als volgt: "Sen. Kerry, let's start with health care. How do you give CPR to a hamster?"
"I started out pushing very gingerly with my fingers," antwoordde Kerry.
De Amerikaanse burgers verdienen betere media.



Dubbelbezoek in Iowa
Gezellige boel in Davenport, Iowa. De staat ging vier jaar geleden met miniem verschil (5000 stemmen) naar Al Gore en president Bush komt dus regelmatig langs om de kiezers daar van mening te doen veranderen. Davenport is het stadje dat cruciaal zou kunnen zijn op 2 november in de staat. Geen wonder dus dat op woensdag zowel president Bush als John Kerry het plaatsje aandeden, daarmee de naam van het stadje in de vaart der volkeren opstuwend.
Volgens de peilingen is de stand in Iowa al maanden gelijk. De ondergemiddelde werkloosheidscijfers zouden in het voordeel van de president kunnen werken. Maar het is toch nog een niet onverdienstelijke 4,3 procent in juni (het gemiddelde cijfer landelijk is 5,6 procent).
Saillant detail is dat op de dag dat de twee kandidaten in Davenport op bezoek kwamen, er maar liefst drie bankovervallen werden gepleegd. De boeven moeten gedacht hebben dat de politie vast met zijn hoofd ergens anders was (wat natuurlijk klopt). Oh, en er was ene jaarmarkt aan de gang. Voor een paar jaar genoeg opwinding in Davenport dus.



Springsteen speelt voor Democraten
In de eerste week van oktober zullen grote namen uit de muziekwereld, van Bruce Springsteen tot de Dixie Chicks onder de naam "Vote for change" een reeks optredens verzorgen in verschillende battleground states. Alles wordt in het werk gesteld om president Bush uit het Witte Huis te verdrijven. Bruce Springsteen over zijn reden om mee te doen: "I felt like I couldn't have written the music I've written, and been on stage singing about the things that I've sung about for the last 25 years, and not take part in this particular election."
De optredens zijn georganiseerd door MoveOn.org, de naar links overhellende actiegroep die het al maanden Bush zo lastig mogelijk probeert te maken. Maar de opbrengsten gaan naar weer een andere actiegroep: "America Coming Together" (ACT), die registratie van kiezers nastreeft.
Andere grote sterren die optreden zijn Pearl Jam, R.E.M., de Dave Matthews Band, James Taylor en John Mellencamp.
Van de actie om Bruce Springsteen in New Jersey, net tegenover Madison Square Garden, waar de Republikeinse conventie wordt gehouden, te laten optreden en zo de conventie te overstemmen, is niets meer vernomen.



Bush is back
Na een week van rust is president Bush weer helemaal terug. Reizend door stad en land leest hij zonder mededogen zijn Democratische rivaal de les, tot genoegen van zijn toehoorders. Zo is volgens de president de politieke carrière van John Kerry maar middelmatig. Kerry had "no signature achievements" in al die jaren in de senaat. Geen grootse wetgeving die zijn naam droeg.
Verder zat Kerry er weer helemaal naast door belastingen te gaan verhogen (het terugdraaien van belastingverlaging is een verhoging). En wat nog erger is: "They [de Democraten] somehow believe the heart and soul of America can be found in Hollywood." Voor Republikeinen is Hollywood de bron van alle kwaad, waar geweld en seks worden verheerlijkt en losbandigheid als norm wordt getoond. Anti-familie, anti-normen-en-waarden.
"They don't have a record to run on, so all they can do is attack," aldus Bush. Tsja, en wat is dit dan?
President Bush, in zijn "Heart and Soul of America Tour," binnenkort bij u in de buurt.



Teresa slaat (weer) terug
Teresa Heinz Kerry heeft weer van zich laten horen. Toen zij bij een campagnestop werd overschreeuwd door enkele mensen in het publiek, die "Four more years! Four more years!" riepen, reageerde zij daarop door te zeggen: "They want four more years of hell." Het publiek haakte daarop in door te roepen: "Three more months! Three more months." Zo lang mag Bush nog verder, vinden de Democraten. John Kerry herhaalde nog maar eens dat hij het altijd fijn vindt dat zijn vrouw zegt wat ze denkt.
En het bleef nog land onrustig in Milwaukee.



Quote of the Day:
"Don't vote for Nader. I know him. He's an asshole." - Bob Weir van de verlopen hippieband de Grateful Dead maakt duidelijk waar zijn politieke sympathieën niet liggen, tijdens zijn optreden in Boston.



woensdag, augustus 04, 2004
Nog een boek
In de aanloop naar de verkiezingen schreven de Johnnen ieder een campagneboek: Kerry "A call to service" en Edwards "Four trials", waarvan ik de laatste een aanrader vindt. Maar dat is niet genoeg. Kerry en Edwards hebben besloten nóg een boek te schrijven, de blauwdruk voor hun presidentscampagne. Daar worden meer dan 250 pagina's voor uitgetrokken. Titel: "Our plan for America : stronger at home, respected in the world" (mijn suggestie: "John & John are on the way" werd afgekeurd). Het boek is overigens gratis te downloaden op de Kerry-Edwards website.
Eén hoofdstuk zal gewijd worden aan hun plannen om de binnenlandse veiligheid te verbeteren en om het terrorisme te bestrijden. President Bush hoeft daar niet meer over te schrijven, hij heeft in Washington, New Jersey en New York de alarmfase verhoogd. Toch makkelijk als je president bent. Democraten klagen dat de president het terreuralarm en de andere antiterroristische maatregelen gebruikt voor politiek gewin. Het zal best zijn dat kiezers door alle maatregelen van de president en het ministerie van binnenlandse veiligheid het idee krijgen dat Bush beter voor de veiligheid van het land kan zorgen dan Kerry, maar dat is natuurlijk ook zo. Het zou veel erger zijn als Bush uit angst voor beschuldigingen van opportunisme dat hele alarmsysteem maar laat verslonzen. Als er dan iets mis gaat, heeft hij het helemaal gedaan. Er IS een terreurdreiging en de politieke tegenstanders van de president kunnen wel roepen dat hij de zaak overdrijft, maar ze kunnen zich wat dit betreft geen sterke aanval veroorloven. Ze zullen Bush gewoon op zijn woord moeten geloven.



Nader wil dat Kerry zijn aanvalstroepen terugtrekt
Ralph Nader blijft last hebben van Democraten die door het hele land het de onafhankelijke kandidaat zo lastig mogelijk maken om op de stembiljetten in een aantal staten terecht te komen. In principe ben ik het helemaal eens met Nader (het doet aan het geklier van kleuters denken), maar dan moet hij ook afzien van de hulp die hij van de Republikeinen krijgt. Nu vind ik het gezeur. Nader schuwt de grote woorden niet en spreekt van "Stop encouraging these dirty tricks or you will be held responsible" (wooooh!) en vraagt aan verse Democratisch kandidaat John Kerry: "call off your dogs." Ondanks de tegenwerking van de Democraten verwacht Nader toch in 43 staten en Washington D.C. op het stembiljet te komen.
Nader blijft er bij dat zijn naam op het stembiljet vier jaar geleden niet de reden was dat de Democraten de verkiezingen verloren. Daar is nog steeds veel voor te zeggen. Maar de hoeveelheid stemmen die hij in Florida kreeg waren in handen van Al Gore genoeg geweest om die staat en dus het presidentschap te winnen. Maar zo werkt het natuurlijk niet helemaal. Die stemmers hebben niet voor niets op Nader gestemd.
Nader heeft overigens ook Kerry uitgedaagd tot een een-op-een debat, waarbij het onderwerp beperkt zou mogen blijven tot de resultaten van vier jaar Bush. Ik heb nog geen reactie van het Kerry-kamp gezien, maar ik gok op: "Laten we dat maar niet doen."



FEC keert geld uit
De Federal Election Commission zal 74,4 miljoen dollar overmaken aan de campagne van John Kerry. Met zijn nominatie voldoet Kerry aan de eisen voor overheidssteun voor zijn nationale campagne. Kerry mag nu geen zelf ingezameld geld uitgeven voor de nationale campagne. 1976 was het eerste jaar dat de nationale campagne werd betaald door de belastingbetaler. De kandidaten kregen toen ieder 20 miljoen dollar en wat geld voor kost en inwoning. In 2000 was het bedrag inmiddels gestegen tot 67,56 miljoen dollar en dit jaar dus om precies te zijn 74,69 miljoen dollar voor de Democratische en Republikeinse kandidaat elk.



Persbureau peilt stemming in Europa
Associated Press peilde de stemming in Europa over de Amerikaanse presidentsverkiezingen en concludeert dat de Europeanen zeer te spreken zijn over John Kerry als kandidaat. Het persbureau ging op onderzoek in Parijs, Londen en Berlijn. Met wat vragen aan vier man en het lezen van wat hoofdredactionele commentaren in Engelse kranten wist AP precies wat er in de hoofden van alle Europeanen omging. Een opmerkelijke prestatie: opiniepeilingen hebben doorgaans iets meer massa om tot een enigszins betrouwbaar beeld te komen. Maar wie ben ik om aan de kwaliteiten van AP te twijfelen. Wel wat aardige quotes, ik vermoed dat het ze daar vooral om ging.
Daniel Thouw uit Berlijn: "Everyone is better than Bush."
Bruno Tertrais, onderzoeker van de Foundation for Strategic Research in Parijs (die foundation heeft vast en prachtige Franse naam) was voorzichtig: "The French and the Europeans should not expect a Kerry president to change everything. I would caution about expectations on both sides." Dat is denk ik een zeer correct inzicht.
In een opiniestuk in het Britse dagblad The Times: "He lacks vision, he inspires nobody — and let's face it, it doesn't matter." Want Kerry heeft een groot voordeel boven de president: hij is niet George W. Bush.



Ticket zonder gouverneur heeft minder kans op overwinning
Kiezers blijken graag op (oud)gouverneurs te stemmen in de presidentsverkiezingen. Gouverneurs hebben namelijk ervaring met het dagelijks bestuur van een staat. Dat missen senatoren en afgevaardigen. In de afgelopen 36 jaar won maar één ticket zonder ervaring als gouverneur (Bush-Quayle). Twee winnende senatoren? 1962, Kennedy en Johnson. Dus John Kerry en John Edwards hebben de statistiek tegen zich. Maar volgens de 32 Democratische gouverneurs zijn dit bijzondere tijden, en maakt een senatorenkoppel op de ticket een serieuze kans. Bill Richardson, Democratisch gouverneur van New Mexico: "[T]his is an extraordinary year, with an extremely volatile electorate, and a volatile and unpredictable foreign policy. You're going to see foreign policy as one of the main issues." En met buitenlands beleid hebben senatoren in potentie weer veel meer ervaring.



Inzepen, uitspoelen, herhalen
Crossfire van CNN had een John Kerry-imitator op bezoek:

GASTHEER PAUL BEGALA: Do you have any words of wisdom for our audience here?
TOM DICESARE, JOHN KERRY-IMITATOR: Oh, I do have words of wisdom.
I'm John Kerry, and I'm reporting for duty. Three little words, I was recently asked to describe my wife in three words. Saucy, sexy, and brilliant, I said. Three words can say a lot. United we stand, axis of evil. But the most powerful three, the three that we should all use every day, the three that are going to bring John Edwards and myself to the White House, lather, rinse, repeat.
God bless America.



dinsdag, augustus 03, 2004
Economische cijfers ondersteunen optimisme president niet
Volgens president Bush gaat het nog steeds goed met de economie, ondanks de trage economische groei en het record-begrotingstekort. Dat zei hij in de staten waar hij doorheen reisde ten behoeve van zijn presidentscampagne. Veel van die staten (zoals Ohio en Pennsylvania) zijn zwaar getroffen door de recessie en zagen veel banen verdwijnen.
Het begrotingstekort zal dit jaar het recordbedrag van 445 miljard dollar bedragen, voorspelde het Witte Huis afgelopen vrijdag. Dat is meer dan het tekort van 374 miljard uit 2003 maar lager dan een eerdere inschatting.
De president hoopt dat de kiezers van de door werkloosheid getroffen staten hem op zijn woord willen geloven. Maar de staten neigen ernaar resultaten te willen zien, en geen mooie woorden. Bush heeft nog een paar maanden voor een eigen Wirtschaftswunder, die overigens binnen de grenzen van het mogelijke ligt.



Nog steeds geen bounce?
Nee, ook een nieuwe peiling van CBS News toont aan dat dit jaar de Democraten niet uitlopen in de peilingen na hun eigen conventie. John Kerry leidt met 49 procent tegen 43 voor president Bush. Begin juli had Bush nog een procentje meer. Bounce van niks dus. De verklaring is al eerder gegeven (vrijwel alle kiezers hebben hun keus al gemaakt), maar dat kan pas echt aangetoond worden als na de Republikeinse conventie, einde deze maand in New York, ook geen bounce optreedt.
Voor het eerst sinds 1972 heeft de Democratische kandidaat voor het presidentschap geen winst gehaald in de peilingen na de eigen conventie. Niet historisch, wel bijzonder.



Gaan we nu naar huis?
Niet iedereen was onder de indruk van de slotdag van de Democratische conventie, afgelopen donderdag. Na de toespraak van John Kerry, het voortdurende applaus, de muziek, de ballonnen en de confetti, vroeg Emma Claire Edwards, de zesjarige dochter van de vice-presidentskandidaat, net wanneer iedereen van het podium is vertrokken: "Dad, is the meeting over?"



Obama's ster is rijzende
Leg je oor te luisteren in Chicago en iedereen is het er over eens: de speech op de Democratische conventie was briljant. Ze hebben het dan over de key note speech van Barack Obama, de Democratische kandidaat voor een van de senaatszetels van Illinois. Ondanks dat Republikeinen te onpas openbaren dat Obama echt veel te links is voor de kiezer uit Illinois, vieren zijn aanhangers de laatste dagen feest alsof hij al is gekozen.
Ontegenzeggelijk heeft de zwarte kandidaat indruk gemaakt in Boston, maar hij blijft zelf zeer voorzichtig: "I don’t know how this plays out, but there is definitely a novelty aspect to it all. The novelty wears off, and it can’t stay white hot like it is right now." Maar de Democraten in de staat zien nu een winnaar in hem en de opkomst tijdens zijn tour door Illinois na de conventie is verbijsterend. Er komen meer Democraten opdagen dan er ooit in de senaatsvoorverkiezingen op hem hebben gestemd.



Van wie is deze tekst?
Wie sprak de volgende woorden?

"Our nation's capital, has become the seat of a buddy system that functions for its own benefit – increasingly insensitive to the needs of the American worker, who supports it with his taxes. Today, it is difficult to find leaders who are independent of the forces who have brought us our problems – the Congress, the bureaucracy, the lobbyists, big business, and big labor."

Oplossing: Ronald Reagan in 1976, tijdens zijn kandidatuur voor de Republikeinse nominatie. Typische taal van een outsider, overigens. Eenmaal opgenomen in het wereldje van Washington gaan de meeste politici overstag, de rest wordt doorgaans niet herkozen.




Top-10 waarom Cheney gedumpt wordt
OK, het lijstje is al een paar dagen oud, maar niet minder leuk. Uit de late night show van David Letterman (CBS):

Top Ten Signs Bush Might Be Getting Ready To Dump Cheney
10. Cheney's official white house parking space is now in West Virginia
9. Latest bumper stickers read: "vote for Bush and (to be determined)"
8. CIA says it has indisputable evidence that Cheney will remain on the ticket
7. Cheney's been asking crooked oil companies if they have any job openings
6. All the white house defibrillator stations have been removed
5. Cheney's new I.D. card reads "valid through next Tuesday"
4. G.O.P. has spent 20 million dollars on campaign commercials giving exact location of Cheney's undisclosed location
3. Rumsfeld keeps jumping out at him from behind doors yelling, "boo!"
2. As with all major decisions, he's asked Cheney to figure out the best way to terminate the Vice President
1. Bush asked his dad if he still has Quayle's number



maandag, augustus 02, 2004
Angst oproepen is psychologisch slim
De nadruk van de campagne van president Bush op 11 september is een goede zet volgens onderzoekers. In het Personality and Social Psychology Bulletin staat dat praten over de dood bij mensen de noodzaak voor psychologische veiligheid kan oproepen. Het oproepen van angst doet mensen grijpen naar het zekere, houvast, en dat is in dit geval president Bush. Volgens Jeff Greenberg, hoogleraar psychologie aan de University of Arizona: "A lot of leaders gain their appeal by helping people feel they are heroic, particularly in a fight against evil. Sometimes that may be the right thing to do. But it is a psychological approach, particularly when death is close to peoples' consciousness."
Dat kan dus nog een vrolijk feestje worden die laatste paar maanden op campagne. Zeker als John Kerry hetzelfde tijdschrift leest.



"Berecht Bin Laden in Amerika"
John Kerry wil dat, mocht Osama Bin Laden levend in handen komt van de Amerikanen, dat hij berecht wordt in de Verenigde Staten: "I want him tried for murder in New York City, and in Virginia and in Pennsylvania," de staten waar de vliegtuigen door de terroristen gebruikt werden. De kandidaat vond dat Bin Laden de doodstraf verdient. Dat zei Kerry in zijn eerste interview als officieel kandidaat van de Democraten. Verder was zijn reactie op het plan van Bush voor de oprichting van een veiligheidsdienst van moslims in Irak: "Great idea. Should have been done from the very beginning." Dat was niet de enige aanval op de campagne van Bush: "They don't have a record to run on so all they can do is attack." Hij kondigde ook aan met kritische tv-spotjes te komen als de Republikeinen Kerry aanvallen in hun spotjes: "I'm going to certainly reserve the right to respond to these people if they continually hack away."
Tot slot nog een duidelijk standpunt over abortus, waarbij hij aantekende dat het leven voor hem begint bij de conceptie. Maar hij vindt ook dat abortus legaal moet blijven, hoe hij er ook zelf over denkt: "I don't believe personally that it's the government's job to step in and take my article of faith and transfer it to somebody who doesn't share that article of faith." Een abortus is volgens Kerry de eigen verantwoordelijkheid van de moeder.



Democraten stuiterend het land in
Meesurfend op de hopelijk aardige bounce van de Democratische conventie hebben de twee Johnnen hun campagnevliegtuigen weer opgezocht en zijn zij druk in de weer met het geven van speeches door het hele land. 2 weken, 21 staten en 5600 kilometer: de "Believe in America"-tour.
De bounce is een vreemd fenomeen. Na de conventie stijgt een kandidaat altijd aardig in de peilingen terwijl niet veel mensen kijken naar de conventie. Wie er kijkt is meestal voor de partij die de conventie organiseert, dus is het kleine restje verantwoordelijk voor soms wel meer dan 5 procent stijging in de peilingen. Bijzonder. Vooral bijzonder onwaarschijnlijk. Bovendien treed de bounce doorgaans op na de conventies van beide partijen, en is meestal ongeveer even groot, dus het netto resultaat is nihil, maar het is inmiddels een integraal onderdeel van de verkiezingsfolklore geworden, dus elke zichzelf respecterende krant wijdt wel een artikel aan dit ongrijpbare fenomeen. Het was dit jaar zelfs zo dat de Republikeinen voorspelden dat de bounce na de Democratische conventie wel 15 procent zou zijn. Gelukkig nam geen enkel medium deze doorzichtige poging van de Republikeinen over om de daadwerkelijke bounce te laten tegenvallen. Maar het was het proberen waard.
Ook George W. Bush dook weer vol enthousiasme in zijn campagnebus ("Wanneer stijgt dit ding nou op?") die hem door Missouri, Michigan, Ohio en Pennsylvania vervoerde.
Tijdens de Democratische conventie zijn Bush en zijn team druk in de weer geweest met het maken van nieuwe tv-spots die binnenkort zullen worden uitgezonden. De Democratische partij heeft 6 miljoen dollar uitgetrokken om deze spots van repliek te dienen. De Kerry-campagne zelf wil geld besparen door in augustus geen enkele spot uit te zenden. Bush kan in tegenstelling tot Kerry nog vijf weken geld inzamelen en uitgeven voor zijn voorverkiezingscampagne, tot en met de laatste dag van de Republikeinse conventie.



Kerry blijft Liberal, vinden Republikeinen
De Republikeinen stoffen hun bekende anti-Kerry-riedeltjes weer af voor de komende Republikeinse conventie, eind deze maand. John Kerry is een verschrikkelijke liberal die al uw geld wil hebben. Te verwachten zijn ontelbare verwijzingen naar Kerry's stemgedrag als senator. De Republikeinen kennen inmiddels elke stem uit het hoofd en als die stem niet per se liberal is te noemen, dan draaien ze net zo lang totdat het label er toch nog op kan worden geplakt. Alle mooie woorden van Kerry over een sterk leger, en het verkleinen van het overheidstekort zijn volgens de Republikeinen precies dat: mooie woorden. Kerry is links en probeert dat nu te ontkennen. De Republikeinen zullen zorgen dat de kiezer dat toch te weten komt, in speeches en tv-spots. Thema: Kerry probeert een extreme makeover. En dat zal hem niet lukken, als dat aan de Republikeinen ligt.
Ach, en het werkte goed tegen de laatste Democratisch presidentskandidaat uit Massachusetts: Michael Dukakis.



Kerry belooft veel
Voor wie nog steeds denkt dat John Kerry in zijn speech werkelijk helemaal niets heeft gezegd over zijn plannen, hier een overzichtje van wat hij heeft toegezegd:
- Internationale steun zoeken om Irak te helpen met de wederopbouw
- 40.000 extra troepen naar Irak, inclusief een verdubbeling van het aantal special forces om het terrorisme te bestrijden
- De aanbevelingen van de September 9/11-commissie direct implementeren
- Social Security zal niet worden geprivatiseerd en uitkeringen worden niet verlaagd
- Steun voor initiatieven om productie in de VS te houden en investeringen in technologie en innovatie die nieuwe banen opleveren
- Belastingvoordeel voor bedrijven die banen overzee verschepen worden stopgezet. Bedrijven die banen in de VS behouden en creëren krijgen wel voordeel
- Handhaven van de rechten van de Amerikaanse arbeiders die in de handelsovereenkomsten staan
- Halveren van het begrotingstekort in vier jaar
- Belastingverlaging voor middle class en kleine bedrijven
- Terugdraaien van de belastingverlaging van Bush voor de Amerikanen die 200.000 dollar per jaar verdienen
- Nieuw onderwijsplan met hoge standaarden, kleinere klassen en verantwoording van ouders, leraren en scholen
- Belastingvoordeel ten behoeve van collegegeld
- Ziekenfonds herstructureren zodat premies omlaag kunnen, patiënten de mogelijkheid geven hun eigen dokter te kiezen, Medicare mag lagere prijzen voor medicijnen uitonderhandelen met fabrikanten, medicijnen op recept mogen ook in buitenland (indien goedkoper) gekocht worden
- Investeren in ontwikkelen van voertuigen die op alternatieve energiebronnen rijden en ontwikkelen van andere energiebesparende technologie
En dat alles in een speech van ruim drie kwartier. Geen slechte score.

De volledige speech is overigens hier terug te lezen.



Lachen om het circus
"At the convention John Kerry showed up with all his Vietnam crewmates. And not to be outdone, next month at the Republican Convention George W. Bush is going to show up with all his college drinking buddies." —David Letterman
"Last night, wow, John Edwards delivered a positive message to America that hope is on the way, hope is on the way! And today, Dick Cheney replied, 'That is a lie. The world is a pit of misery and despair.'" —Craig Kilborn
"The Democrats have pledged to spend over $250 million to get rid of Bush, and that to me seems excessive. I mean really, all they need is a mountain bike and a pebble." —Craig Kilborn
"Did you see any of that convention? Oh, my God. Wow! For that kind of excitement you had to go back to the Gore/Lieberman era." —David Letterman
"John Kerry earlier tonight accepted the nomination, and out of habit, Al Gore demanded a recount." —David Letterman



zondag, augustus 01, 2004
Peilgeil na de conventie
Nog belangrijker dan de toespraak van John Kerry op de Democratische conventie vinden de Amerikaanse media de bounce, de stijging in de peilingen nadat de kandidaat zijn nominatie heeft geaccepteerd. De peilingen zijn daaro mdruk in de wer om zo snel mogelijk met een zo min mogelijk onbetrouwbare peiling te komen.
Op zaterdag kwam Newsweek al met een peiling waarin een kleine bounce werd ontdekt, van een paar procent. Kerry stond op 49 procent (was 47 begin juli), president Bush op 42 procent (was 44) en Nader op 3 (bleef gelijk). Een bounce van niks dus.
CNN/USA Today/Gallup komen net met een peiling die een dag langer heeft doorgelopen. De uitslag daarvan is duidelijk: geen bounce. Onder geregistreerde kiezers staat Kerry 50-47% voor op president Bush maar bij waarschijnlijke kiezers is de uitslag net omgekeerd (niet alle geregistreerde kiezers gaan ook daadwerkelijk stemmen). Dat betekent dat een hogere opkomst in novemeber goed is voor Kerry. Maar het betekent ook dat wat al eerder door commentatoren werd gezegd, namelijk dat de stellingen al zijn ingenomen en er dus weinig verschuiving zal optreden, wel eens waar zou kunnen zijn. De Democraten waren al verenigd en met hun neuzen de goede kant op gezet voor de Democratische conventie van afgelopen week. Maar wat de conventie ook voor elkaar heeft gekregen is dat de Republikeinen ook geactiveerd zijn door de conventie. Dat is in ieder geval volgens Bill Schnieder, politiek analist van CNN, de verklaring voor het feit dat de stand gelijk is, terwijl een voorsprongetjes voor Kerry normaal gesproken voor de hand zou liggen.
Dit zijn vast niet de enige peilingen. Meer volgt komende week.



Meeste kijkers voor Kerry
Zoals verwacht leverde de speech van John Kerry het hoogste aantal tv-kijkers op van de hele conventie. Meer dan 24 miljoen Amerikanen zagen hem de nominatie van zijn partij accepteren. Dinsdag en woensdag lieten de kijkers het overigens flink afweten. Dinsdags vooral omdat de grote networks niets rechtstreeks uitzonden.
Maandag, de avond van de speech van Bill Clinton, keken 18,5 miljoen Amerikanen en John Edwards werd woensdagavond gezien door ongeveer 17,9 miljoen man.
In 2000 keken 21,8 miljoen mensen naar de toespraak van toenmalig kandidaat Al Gore.
Het aandeel van de grote networks in het kijkersaantal kromp overigens vergeleken met vier jaar geleden. In 2000 keken er naar ABC, CBS, NBC en Fox bij elkaar 18,5 miljoen van het totaal. Dit jaar was dat 3 miljoen minder: 15,6 miljoen. Wat betekent dat? Dat er steeds meer mensen kijken naar de nieuwszender wanneer zij de conventies willen zien, en dat er momenteel meer interesse is voor de verkiezingen dan vier jaar geleden. Jammer dat er niet is gekeken naar hoeveel van de kijkers per avond er meerdere avonden keek en wat dus het totale bereik van de conventie was. Ik vermoed dat die niet boven de 35 miljoen kijkers komt.



Commentatoren blij met speech
De politieke journalisten en commentatoren van de Amerikaanse tv-zenders waren onder de indruk van de speech van nu officieel Democratisch kandidaat John Kerry.
Reacties varieerden van "the best speech I ever heard John Kerry ever make" tot "There was no Bush bashing tonight."
Maar er was natuurlijk ook kritiek. Jeff Greenfield van CNN vroeg zich af waarom Kerry nauwelijks zijn Senaatstijd sprak: "I've never heard an acceptance speech where 20 years of a person's life has been kissed off in three sentences."
Maar het oordeel over de speech was over het algemeen lovend. Sommige Nederlandse kranten wisten het natuurlijk beter. Correspondent Marc Guillet van het Algemeen Dagblad vond dat Kerry een kans miste in zijn belangrijke speech. Kerry klonk volgens hem niet overtuigend. Ik vraag me af hoe Guillet zich Kerry's speech had voorgesteld, met verbale salto's en visionaire plannen voor de toekomst van de wereld, maar Kerry presteerde beter dan heel veel commentatoren en journalisten van tevoren hadden gedacht. Veel meer kan hij op zo'n conventie niet voor elkaar krijgen. Benieuwd of Kerry tijdens de debatten wel kan voldoen aan de hoge eisen van het AD.



Boston: bezem erdoor en weer zo goed als nieuw
Boston haalt weer opgelucht adem. Met het eind van de conventie normaliseerde het (openbaar) vervoer in de stad zich namelijk weer. Wegen waren niet langer afgesloten voor delen van de dag en het metrostation onder het FleetCenter was ook weer open. Boston was vorige week, op de conventiegangers na, voor het grootste deel leeg. Dat verklaarde het uitblijven van al te grote overlast, maar gaf de stad toch een vreemde aanblik. Er was geen rekening mee gehouden dat de bevolking massaal uit de stad zou wegblijven. Dat zal in New York wel anders lopen tijdens de Republikeinse conventie.



Zeer rustig verlopen conventie
Ondanks al het onheilspellende nieuws dat er wel eens een aanslag kon komen op de Democratische conventie bleef het erg rustig. Ook de demonstraties verliepen vrijwel vlekkeloos. Er was van tevoren rekening gehouden met 2500 arrestaties en dat werden er vier. Echt veel protestanten kon men ook niet op de been krijgen. De ergste actie was wat duw- en trekwerk van 400 demonstranten op donderdag, die wel enig gemep met de wapenstok nodig had, maar snel resultaat had. De rust keerde weer. De grootste demonstraties waren op de zondag voor de conventie: toen leverde een anti-oorlogsdemo ongeveer 2000 man op en tegelijkertijd een anti-abortusdemonstratie 1000 man/vrouw. Maar dat waren geen aantallen die de geschiedenisboekjes ingaan.
Drukker had de explosievenopruimingsdienst het: 56 verdachte pakjes. Allemaal vals alarm.
Nog meer goed nieuws: het Congres had 50 miljoen dollar uitgetrokken voor de beveiliging van de conventie. Zij krijgen binnenkort weer 10 miljoen teruggestort. De kosten bleken mee te vallen.



Peilgeil tijdens de conventie
Een peiling die tijdens de Democratische conventie is uitgevoerd door Zogby geeft aan dat het verschil tussen John Kerry en president Bush vijf procent is. Kerry is in die peiling weliswaar geen procent opgeschoten, maar Bush is wat precent kwijtgeraakt aan kiezers die het nu even niet meer weten. Het wachten is op een peiling van na de conventie, want iedereen is nieuwsgierig naar het effect van de speech van Kerry. Volgens Zogby was de stand voor Kerry's speech 48 procent voor Kerry, 43 voor Bush en 8 procent onbeslist. Foutmarge plus of min 3,2 procent (foutmarges achter de komma slaan volgens mij helemaal nergens op, maar dit terzijde. Het klinkt allemaal wel heel precies en wetenschappelijk verantwoord).




© Marc van Gestel 2003 - 2004