De Amerikaanse presidentsverkiezingen 2004

Nog tot de presidentsverkiezingen van 2008


Home
About this weblog
Bronnen
Mail mij
Atom
This gif is freely copyable. Just right click, save Powered by
RSSify at WCC

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

vrijdag, december 12, 2003
Geen voorverkiezingen in Washington State
In de staat Washington is eindelijk besloten om de 6 miljoen dollar kostende voorverkiezingen in de staat voor deze keer over te slaan. De Republikeinen hebben hun kandidaat al en de Democraten zullen die van hun in Washington kiezen via een caucus-systeem en niet via voorverkiezingen. Zes andere staten gingen Washington reeds voor, namelijk Michigan, Colorado, Kansas, Maine, North Dakota and Utah. In Arizona en Missouri werden ook pogingen tot afblazen van de voorverkiezingen ondernomen, maar de Democratische gouverneurs van die twee staten vaardigden een veto uit.



Wie voert waar campagne?
Ook zo benieuwd waar al die kandidaten elke dag toch uithangen? CBS News houdt bij wie waar is in hun campagneoverzicht.



Dean wil stemmers uit zuiden nog steeds
Howard Dean wil stemmen in het zuiden van de Verenigde Staten winnen door de nadruk te leggen op economische zaken niet op sociale issues als abortus en religie. "There is nothing black or white about having to live from one paycheck to the next," zei Dean onlangs op campagne in het zuiden.
"Why can't we talk about jobs, health care and education, which is what we all have in common, instead of allowing the Republicans to consistently divide us by talking about guns, God, gays, abortion and all this controversial social stuff that we're not going to come to an agreement on?" vroeg hij zich ook af. Om zijn standing bij de zwarte bevolking in het zuiden een zetje te geven reisde Afgevaardigde Jesse Jackson Jr. (zoon van Sr.) met Dean mee door South Carolina.



Vage cijfers lijken in voordeel van Clark
Uit het zicht van koploper bij de Democraten Howard Dean, blijft ook Wesley Clark het goed doen. In New Hampshire haalt hij net als Dean winst en komt dichterbij John Kerry, die procenten aan Clark verliest. Een derde of misschien wel tweede plaats in New Hampshire geeft zijn campagne weer ruimte om te ademen.
Clark is inmiddels via tv-reclames campagne gaan voeren in South Carolina, Arizona en Oklahoma, en in de laatste staat is inmiddels gepeild dat hij achter Joe Lieberman tweede staat. Maar de voorverkiezingen daar zijn nog ver weg. De staf van Clark hoopt dat een goed resultaat in New Hampshire de weg zal openen voor Clark als enige alternatief voor Howard Dean.
Maar er zijn kapers op de kust. In South Carolina is Clark zijn voorsprong kwijtgeraakt aan niemand minder dan Howard Dean. De Zogby-peiling heeft Dean op 11 procent, op de voet gevolgd door Clark en Joe Lieberman op 9 procent. Daarbij moet gezegd worden dat de peilingen in South Carolina de laatste maanden alle kanten op draaien, dus echt betrouwbaar zijn de cijfers waarschijnlijk niet. Bovendien vallen de verschillen binnen de foutmarges.
National Journal houdt al een paar maanden een regelmatige Democratic Insiders Poll en, voor wat die waard is, daarin staat Dean aan de leiding, gevolgd door Gephardt. Maar Clark heeft stuivertje gewisseld met John Kerry en staat nu derde. Maar ik moet zeggen, die peiling is echt alleen voor de leuk, en kan glimlachend terzijde worden geschoven.
En het laatste punt dat de rijzende ster van Clark bevestigt: de verwachting is dat hij in het laatste kwartaal meer dan 10 miljoen dollar binnen haalt. Dean lijkt zijn record uit het derde kwartaal, 15 miljoen dollar, niet te kunnen evenaren. Maar ook in deze cijfers kan deze laatste maand nog een hoop veranderen.



Lastig kiezen
In principe leek het eenvoudig. Het Congres moest een verkiezingsadviescommissie – de Election Assistance Commission – instellen die de miljarden dollars mocht gaan verdelen die door het Congres waren vrijgemaakt om de verkiezingen in de VS voortaan goed te laten verlopen. Ik schreef er eerder over. Maar ja, voor een commissie moeten leden aangewezen worden en dat leverde meer dan een jaar gerommel op tussen de Democraten en Republikeinen. Elke scheet werd aangewend om de benoemingen te frustreren. Wat was het doel van de commissie? Het adviseren van de staten en lokale kiesdistricten over hoe zij de integriteit van de verkiezingen konden verbeteren, dus door betere stemmachines, training, standaarden etc. Vier leden moest de commissie tellen, twee Democraten en twee Republikeinen. Maar op de laatste dag van het Congresjaar 2003 is de beslissing eindelijk gevallen, op nog geen jaar van de presidentsverkiezingen was dat ook hoog tijd. De gelukkigen:
- Paul DeGregorio van de International Foundation for Election Systems
- Gracia Hillman, voormalig coördinator van international vrouwenzaken van het ministerie van buitenlandse zaken
- Raymundo Martinez III, presidentieel assistent voor intergouvernementele zaken uit de regering-Clinton
- Deforest Soaries Jr., voormalig minister van binnenlandse zaken van de staat New Jersey
Vier namen om weer snel te vergeten.



Gewapende generaal
Hij zal ze in de voorverkiezingen niet kunnen gebruiken, maar oud-generaal Wesley Clark heeft thuis een indrukwekkend wapenarsenaal in bezit. De Republikeinen hoeven zich desondanks geen zorgen te maken. Zo bezit Clark een Duitse Luger, die door een familielid is opgeraapt uit de loopgraven in de Eerste Wereldoorlog en een flink aantal (automatische) geweren en pistolen.
Zijn Democratische concurrenten kunnen daar niet tegenop. John Kerry is een fazantenjager, maar hij bezit maar een paar geweren, de rest zegt ongewapend te zijn. Iedereen, inclusief de generaal, is overigens een voorstander van redelijk strenge wapenwetten. Populair in de voorverkiezingen, maar vaak blijkt dat wapenbezitters traditioneel Republikeins stemmen. Dus het standpunt zal ze in die groep geen nieuwe kiezers opleveren.



donderdag, december 11, 2003
En dat is zes…
Het zesde debat, in New Hampshire tussen de Democratische kandidaten, zit er weer op. Het is meteen de laatste van dit jaar en past netjes in het rijtje voorafgaande debatten wat betreft nietszeggendheid en voorspelbaarheid. Dus wie werd er door de anderen aangevallen? Inderdaad, koploper Howard Dean. En waar werd meteen maar neerbuigend over gedaan? Inderdaad, de steun die oud-vice-president Al Gore gaf aan Dean. Dat president Bush werd aangevallen op zijn beleid viel ook eigenlijk niet meer op.
Dean reageerde fel maar vaardig op de aanvallen. Zo verdedigde hij Gore: "If you guys are upset that Al Gore is endorsing me, attack me, don't attack Al Gore. ... I don't think he deserves to be attacked by anybody up here. He doesn't; he's not a boss. He's a fundamentally decent human being. We share a lot of values."
Overigens zorgde alle aandacht voor Gore er voor dat Dean minder lang werd doorgezaagd over zijn beleid of misstappen. Dus hij zal niet ontevreden zijn geweest. Op de vraag van gespreksleider Ted Koppel (van tv-station ABC) of iemand dacht dat Dean president Bush zou kunnen verslaan stak alleen Dean zijn hand op. Dit valt in de categorie domme vragen waarin de Nederlandse media afgelopen dagen in grossierden rond de geboorte van het Oranje-hummeltje. Wat dacht Koppel nou dat de concurrenten van Dean zouden zeggen? Duh.
Wat was er nog meer interessant? Niet veel, of het moet zijn dat Joe Lieberman zelf probeert te geloven dat het “verraad” van voormalige vriend Gore zijn kansen hebben vergroot. Dream on, Joe.



Luisteren naar Gore
Toch zou het slim zijn als de Democratische kandidaten wat beter naar Al Gore zouden luisteren, in plaats van vol te houden dat zij allemaal wat te zoeken hebben in deze presidentsverkiezing. Wat zei Gore ondermeer in de speech waarin hij officieel zijn steun aan Howard Dean gaf? "We don't have the luxury of fighting among ourselves." Dat is erg waar. Onenigheid binnen de partij is geen teken van kracht. Dat moeten die kandidaten toch ook weten. Maar ja, ze willen hun supporters niet teleurstellen. Dus zullen ze doorgaan totdat het geld op is of totdat de voorverkiezingsresultaten zo slecht zijn dat de illusie geen stand meer kan houden.
Ook Dean maakte een overtuigend punt: "We lost of lot of races in 2002 because we decided to go to swing voters and the base would come along later." Zijn hele campagne toont aan dat hij deze les ter harte heeft genomen.



Sharpton feels good on SNL
Het optreden van dominee Al Sharpton in het beroemde comedy-tv-programma Saturday Night Live was een doorslaand succes. In de show imiteerde hij James Brown (“I feel good”, inclusief de danspasjes), wiens tourmanager Sharpton ooit geweest is. Verder imiteerde Sharpton met veel succes OJ Simpsons advocaat Johnny Cochran, de vader van Michael Jackson en een van de drie wijzen uit het oosten.

Veel lokale NBC-stations zonden de show niet uit, omdat ze bang waren dat andere Democratische kandidaten ook hun plekje in de show zouden gaan opeisen. Maar mensen als Lieberman, Kerry, Gephardt en Clark zullen zich wel twee keer bedenken voordat zij aan een comedyshow mee gaan doen. Dean en Kucinich zie ik er nog wel voor aan, al lijkt me dat in het geval van Dean een domme zet. Van geen enkele Democraat staat overigens een optreden in SNL gepland.



Stadsraad steunt Dean
Howard Dean bezocht de stad New York en dat leverde hem direct de steun op van 23 Democraten die zitting hebben in de gemeenteraad van de stad. Dat legt misschien landelijk geen enkel gewicht in de schaal, maar in het kader van “All politics is local” was het toch weer een aardige dag voor Dean. Hoewel, hij mocht direct kritiek in ontvangst nemen voor zijn beslissing geen beroep te doen op de gebruikelijke overheidssubsidie voor zijn presidentscampagne. De New Yorkers hebben daar eerder hun burgemeester, miljonair Michael Bloomberg op aangevallen en zij zijn consequent.



Vloekende Kerry
Democratisch kandidaat John Kerry krijgt kritiek van het Witte Huis omdat hij het “F-word” heeft gebruikt in relatie tot president Bush: “Did I expect George Bush to f—- it up as badly as he did? I don't think anybody did." Wat een enorme hoop opwinding over niets. Hier in Nederland wordt in ieder geval niemand meer wakker van een fuck meer of minder, en het Witte Huis heeft zich al helemaal van commentaar te onthouden. Was het niet Bush die journalist Adam Clymer een “major league asshole” noemde? Stafchef van het Witte Huis Andrew Card zei dat hij Kerry zo niet kende en dat hij hoopte dat die zich zou verontschuldigen, toch op zijn minst tegenover zichzelf. Kerry is dat niet van plan. Zijn woordvoerdster Stephanie Cutter: "I think the American people would rather Card and the rest of the White House staff spend more time on fixing Bush's flawed policy in Iraq than on Sen. Kerry's language."




Kandidaten halen oud zeer boven in Florida
Alle Democratische presidentskandidaten kwamen bijeen bij de conventie van de Democraten van Florida. Er was geen straw poll om de populairste kandidaat te selecteren, want anders waren de kandidaten weggebleven. En wat was men weer eensgezind, die avond. De favoriete onderwerpen: de verkiezingschaos in de staat in 2000 en president Bush. Kom op jongen, dat weten we nu wel. Terugkijken in wrok heeft erg weinig zin. De kiezer zit daar volgens mij ook niet op te wachten. Maar de strijdlust was er niet minder om. Dick Gephardt: "I have served with five presidents. This one is by far the worst,"
Wesley Clark: "We've got a president today who is so deeply divisive, so carelessly indifferent, so incredibly lacking in judgment, wisdom and leadership that this ship of state is about to capsize."



woensdag, december 10, 2003
You can call me Al
Eindelijk weer eens echt groot nieuws: oud-vice-president en presidentskandidaat Al Gore heeft zijn steun officieel gegeven aan Howard Dean. Het is een soort bezegeling van zijn status als koploper. Politcsnh.com, een politieke website uit New Hampshire, noemede de steun al de “Rolls Royce of endorsements.” En het is denk ik inderdaad op dit moment een belangrijke steunbetuiging. De Clintons zullen hun steun waarschijnlijk pas uitspreken nadat de definitieve Democratische kandidaat bekend is. Gore zal ook per se iemand willen steunen waarvan hij de overtuiging heeft dat die president Bush uit het witte Huis kan krijgen. De verkiezingen van 2000 zullen vast op zijn netvlies geëtst zijn.
Het is nu dus duidelijk: Dean is de te kloppen man. Waarom? Daarom. De media zien de presidentsrace als, inderdaad, een race, een wedstrijd, en volgt het liefst de koplopers, of nog liever, de koploper. Met de steun van Gore, partij-establishment bij uitstek, lijkt Dean nu ook geaccepteerd door de Democratische partijbonzen. Voor de media is er daarom geen twijfel meer. De camera’s en microfoons zullen nog meer gericht zijn op de oud-gouverneur van Vermont.



Joe can't call me. Al.
Joe Lieberman blijft beteuterd achter. Hij had, waarschijnlijk niet als enige, gedacht dat hij als vice-presidentskandidaat van Al Gore vier jaar geleden verzekerd was van zijn steun. Niets was minder waar. Gore koos voor Dean en Lieberman pinkte een traantje weg, net als zijn collega-kandidaten die misschien ook een heel klein beetje hoop hadden. Gore vergat overigens zijn oude maatje Lieberman van tevoren op de hoogte te stellen van zijn beslissing achter Dean te gaan staan. Lieberman was daarom zeer verrast door het nieuws. In een reactie in het NBC-programma “Today” liet Joe zijn teleurstelling duidelijk merken: "I'm not going to talk about Al Gore's sense of loyalty this morning.” En hij zei ook: " [...] Al Gore has to explain why he's endorseing somebody who I think will take our party and our country backward.” Toch zal hij altijd dankbaar blijven voor Gore’s keus voor hem in 2000. Vorige week zei Lieberman nog dat hij van plan was Gore een hoge positie in zijn kabinet te geven als hij president zou worden. Dat zit er niet meer in: "I'd say that's less likely this morning."



Peilgeil met Dean
Volgens CNN wijst een peiling uit dat nu 25 procent van de geregistreerde Amerikaanse Democraten de nominatie van Howard Dean steunt, dat was vorige maand nog 8 procent minder. De cijfers zijn nog van voordat Al Gore besloot Dean te steunen, dus misschien zijn de cijfers al weer achterhaald. Maar misschien maakt het gebaar van Gore helemaal niets uit. We wachten af.



Quote of the Day
"Howard's strategy is to knock me out in Iowa and knock Kerry out in New Hampshire. If that happens, it's over." -- Dick Gephardt in Time Magazine over de succesvolle campagne van Howard Dean.



Green is the color
Nog-steeds-geen-kandidaat van de Green Party Ralph Nader bezoekt tegenwoordig wel fondsenwerfevenementen. Donderdag mag je hem in New Jersey voor 100 dollar de hand schudden. Misschien staan er ook nog wel wat knabbelnootjes. De campagne zal ongetwijfeld een stuk goedkoper zijn dan die van president Bush of de Democratische uitdager, maar de schatkist zal toch gevuld moeten worden. En dan maar op de door Nader niet echt geliefde fondsenwerfavond-manier.



Peilgeil met Bush
President Bush is volgens een CNN-peiling weer wat populairder geworden bij de Amerikanen. Zijn “Job approval” is nu 55 procent, een stijging van 5 procent vergeleken met eind november. De verbeterde economie draagt aan zijn gestegen populariteit bij.



Sukkelig relletje
Zoals gewoonlijk blijkt ook de hele rel over de documenten die Howard Dean aan het eind van zijn gouverneurschap heeft laten verzegelen, weer minder spannend dan hij werd gemaakt. Van alle documenten is 60 procent al lang openbaar en de rest wordt door een rechter beoordeeld. Dean kan namelijk wel zeggen dat de documenten openbaar gemaakt moeten worden, maar daar heeft hij inmiddels niets meer over te zeggen. De zaak zal nog wel een tijdje doorsudderen, er komt vast een klein oneffenheidje aan het licht waar Deans concurrenten iets heel groots van proberen te maken en daarna implodeert de zaak wegens grote oninteressantheid.



Peilgeil in New Hampshire
En nog is het niet genoeg met al die peilingen in New Hampshire. Een opiniepeiling van dit keer het Franklin Pierce College zet, net als alle andere peilingen, Howard Dean ruim aan de leiding, met 39 procent tegen de 14 procent van John Kerry. Dat is een stijging van 11 procent vergeleken met dezelfde peiling twee maanden geleden. Maar genoeg over New Hampshire. Wist u dat Franklin Pierce (1853-1857) de slechtste Amerikaanse president wordt gevonden door veel historici? En dat Franklin Pierce verre familie is van president Bush? Die twee feiten hebben overigens niet noodzakelijk iets met elkaar te maken. Maar dit terzijde.



dinsdag, december 09, 2003
Niet weer Florida 2000!
Joe Lieberman is niet jarig. Dus het is lastig voor hem om mensen ertoe te verleiden om zijn leeftijd in dollars over te maken naar zijn campagne, zoals Dennis Kucinich en Howard Dean hebben gedaan. Maar Lieberman heeft een lucratiever plan: hij nodigt aanhangers uit om 1000 dollar voor elke 538 stemmen die Al Gore en hij in Florida te kort kwamen in te zamelen. Overigens zal hij zijn supporters niet boos aankijken als zij maar 53,80 dollar overmaken, of 5,38 dollar. President Bush won overigens met 537 stemmen verschil, maar wat maakt het uit?



Oh Klahoma!
Op 3 februari zijn de voorverkiezingen in Oklahoma. Het belooft een spannende strijd te worden, want peilingen geven aan dat alle kandidaten nog dicht op elkaar zitten. Een peiling van de Oklahoma Opinion Quarterly op 18 november geeft aan dat Joe Lieberman leidt met 10 procent, gevolgd door Wesley Clark en Howard dean met 9, Dick Gephardt met 8 en vervolgens John Kerry met 5 procent.
Uit de cijfers wordt duidelijk dat Joe Lieberman op dit moment de enige is die al persoonlijk campagne in Oklahoma heeft gevoerd. Maar kortgeleden zijn de eerste tv-spotjes van Clark gelanceerd. Hij kwam met een biografische spot van 60 seconden. John Edwards heeft ook al 50.000 dollar aan reclame gespendeerd en Gephardt komt deze week met een eerste advertentie op tv. Persoonlijke bezoeken van de kandidaten zullen niet lang op zich laten wachten.



Edwards: weg met de lobbyisten
Democraat John Edwards is van plan om de mogelijkheden in te perken voor lobbyisten om invloed op beleid uit te oefenen door campagnedonaties aan congresleden. Ook mogen lobbyisten niet van hun baan overstappen op een overheidspost, vanwege de belangen die een lobbyist had in die functie. Edwards kwam met dat plan tijdens een speech voor Iowa State University. De invloed die kleine groepen belanghebbenden hebben vanwege hun financiële mogelijkheden is afgelopen als Edwards tot president wordt verkozen.
Republikeinen bekritiseerden de plannen van Edwards omdat die volgens hen een uitzondering maakten voor advocaten. Edwards was zelf jarenlang advocaat. Edwards sprak de beschuldiging direct tegen. Zijn plan maakt voor geen enkele lobbygroep een uitzondering, zei hij na de beschuldigingen in een telefonisch interview.



Joe naar New Hampshire
Democraat Joe Lieberman is van plan om zijn hele familie te verhuizen naar Manchester, New Hampshire, tot aan de voorverkiezingen in de staat op 27 januari 2004. Lieberman is er van overtuigd dat hij de Democraten in de staat nog op andere gedachten kan brengen door er tijdelijk te gaan wonen. Zoals ik al eerder schreef lijkt New Hampshire al in de zak te zitten van Howard Dean. Lieberman moet meer dan 35 procent goedmaken op Dean.



Conservatieven spotten met Dean
De Club for Growth, een conservatieve politieke organisatie, heeft een tv-reclame gelanceerd tegen Democraat Howard Dean. Daarin wordt de kandidaat vergeleken met George McGovern, Walter Mondale en Michael Dukakis, drie onsuccesvolle Democratische presidentskandidaten die net als Dean de belastingen wilden verhogen, aldus de Club for Growth. De spot zal twee weken in Iowa te zien zijn en kost ongeveer 100.000 dollar.
De campagne van Dean reageerde met een eigen tv-reclame waarin de kritiek werd tegengesproken en waarin president Bush er van werd beschuldigd zich achter negatieve reclame door conservatieve groeperingen te verschuilen. Volgens campagneleider van Dean, Joe Trippi, zijn de conservatieven bang geworden van de grote steun die Dean heeft opgebouwd aan de basis. Dean afschilderen als “tax-and-spend Democrat” is onterecht, vindt Trippi.



maandag, december 08, 2003
Peilgeil in New Hampshire
De Democratische voorverkiezingen in New Hampshire lijken steeds meer een prooi te worden voor Howard Dean. Eerdere peilingen gaven nog een kans voor John Kery, maar de laatste Zogby-peiling geeft Dean zo’n voorsprong (42 procent tegen 12 procent voor Kerry) dat er een wonder moet gebeuren tussen nu en januari wil Dean de voorverkiezingen hier niet winnen. Dat wonder kan komen van de twijfelaars, waarvan er nog 19 procent rondlopen in New Hampshire.
De peiling van de American Research Group geeft Dean 45 procent van de stemmen, met 13 procent voor Kerry, en 11 voor Wesley Clark. Dus Kerry is nog niet eens zeker van de tweede plaats. En die denkt hij nodig te hebben voor een toekomst als Democratisch kandidaat.
Nog meer goed nieuws voor de Dean-campagne: het Democratisch partij-establishment lijkt schoorvoetend zijn kandidatuur te gaan steunen. Bruce Babbit, minister van binnenlandse zaken onder Clinton en voormalig gouverneur van Arizona, zal binnenkort officieel zijn steun uitspreken.
Kerry reageerde strijdlustig op de uitkomst van de peiling: "I don't think I've yet been able to communicate as much there as I have [in Iowa]. I will be over the next weeks. I'm very confident about my ability to move New Hampshire. I intend to win New Hampshire."



Clark zoekt al 'running mate'
Ex-generaal en Democratisch kandidaat Wesley Clark denkt al na over een eventuele vice-president aan zijn zijde. De attorney general van New York – zeg maar de minister van justitie van de staat – is Eliot Spitzer en volgens Clark bij uitstek geschikt voor de functie van vice-president. Clark vindt hem overigens geschikt voor tal van functies binnen zijn eventuele regering. Spitzer heeft zich de laatste opgeworpen als voorstander van regulering van de spaarfondsenmarkt en andere financiële instellingen die de kleine investeerde veel geld hebben gekost. General Clark zei over Spitzer: "He's a very smart, capable guy and he's multi-dimensional. He could fulfill many different roles."



Medewerker Gephardt ligt dwars
Een nieuw relletje. De leiders van de twee grote vakbonden die Howard Dean steunen, de American Federation of State, County and Municipal Employees en de Service Employees International Union, melden dat een hoge campagnemedewerker van Dick Gephardt heeft gedreigd om te lobbyen tegen het recht van de vakbonden om collectief over arbeidscontracten voor overheidspersoneel te onderhandelen in Missouri, de thuisstaat van Gephardt. Dat zou de medewerker doen als zou blijken dat de vakbonden in Missouri campagne zouden gaan voeren ten gunste van Dean, de grote concurrent van Gephardt. De bedreiging zou zijn geuit door de vice-voorzitter van Gephardt’s nationale campagne, Joyce Aboussie. De campagne van Gephardt weigert zich te distantiëren van de opmerking van Aboussie, maar benadrukt dat Gephardt sterk voor het recht van collectief onderhandelen door vakbonden is. Aboussie heeft haar excuses voor de opmerkingen aan Gephardt aangeboden. Die lijken me aan het verkeerde adres.



Democratische tv-oorlog in Iowa
De Democratische kandidaten overspoelen Iowa met politieke spotjes op tv. Je kunt de tv niet aanzetten of je ziet John Kerry langskomen die over zijn prostaatkanker praat, of Dick Gephardt die belooft te vechten voor de middenklasse, of Howard Dean die weer eens benadrukt dat hij tegen de oorlog in Irak was en nog steeds is. Nooit eerder zijn de inwoners van Iowa zo overspoeld met spotjes, zeker niet zo vroeg in de campagne. Blijkbaar zijn flink wat campagnes er van overtuigd dat winnen of hoog eindeigen in Iowa cruciaal is voor de toekomst van hun kandidaat. De vier volgens de opiniepeilingen grootste kandidaten in de staat – Dean, Gephardt, Kerry, en John Edwards – hebben bij elkaar minstens 4450 spotjes laten uitzenden alleen al in hoofdstad Des Moines. De tv-stations in Iowa vinden het best. Gouden tijden voor de verkopers van reclamezendtijd. De trend is landelijk. In de 75 grootste mediamarkten hebben de Democraten al minstens 12.700 spotjes uitgezonden. Media-experts zijn verbaasd. Zij hadden gedacht dat het gebruik van internet en de verspreiding van de tv-kijkers over steeds meer zenders er voor zou zorgen dat er juist minder geld aan tv-reclame werd uitgegeven. Maar het werkt niet voor iedereen. Het Advertising Project, een groep die de media-uitgaven van politieke kandidaten in de gaten houdt, zegt dat Edwards al 1 miljoen dollar in reclame in Iowa heeft gestoken. Maar hij staat in de peilingen ruim achter op de drie andere belangrijke kandidaten in de staat.



Het geheim van Clark
Op de campus van Daniel Webster College in New Hampshire melde Democratische kandidaat Wesley Clark dat hij een strategie heeft om Irak veilig in handen van de democratie te houden en om tegelijkertijd de Amerikaanse soldaten weer thuis te krijgen. Tegelijkertijd bekritiseerde hij president Bush dat hij nog geen tijdlijn heeft voor de terugtrekking van de soldaten. Jammer genoeg was Clark zelf niet van plan details over zijn strategie betreffende Irak te geven. Zo blijft zijn stoere mededeling een beetje in de lucht hangen. Zelf zegt hij dat hij pas als hij alle details over de interventie in Irak heeft (dus wanneer hij tot president is verkozen) meer kan vertellen over zijn plannen.



Meer geld voor betere verkiezingen
Het Amerikaanse Congres heeft besloten nog eens 1 miljard dollar te steken in hulp aan staten om hun verkiezingsinstrumentarium zo aan te passen dat disputen als in 2000 niet meer voor kunnen komen. Eigenlijk was er geen geld meer vanwege de dure interventie in Irak.
De staten zullen het geld vooral gaan uitgeven aan stemcomputers, het trainen van medewerkers van stemlokalen en het toegankelijk maken van het stemlokaal voor minder validen. Dus geen prikkaarten meer om te stemmen, het systeem dat vier jaar geleden in Florida voor zoveel onenigheid zorgde. Het extra geld was alleen mogelijk door de inspanningen van de invloedrijke Republikein Mitch McConnell en Democraat Christopher Dodd in de Senaat en Steny Hoyer (Dem.) en Dennis Hastert (Rep.) in het Huis van Afgevaardigden.




© Marc van Gestel 2003 - 2004