De Amerikaanse presidentsverkiezingen 2004

Nog tot de presidentsverkiezingen van 2008


Home
About this weblog
Bronnen
Mail mij
Atom
This gif is freely copyable. Just right click, save Powered by
RSSify at WCC

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

zaterdag, januari 03, 2004
Nieuwe lezers
Welkom, nieuwe lezers. Dankzij het weblog van Wim de Bie zag ik een flinke groei in lezers. Als u een beetje rond kijkt op mijn site zult u zien dat ik al een aantal maanden druk bezig ben met het bijhouden van het Amerikaanse verkiezingsnieuws. Vooral omdat ik dat leuk vind om te doen, maar ook om de lezers van mijn log op de hoogte te houden van alle ontwikkelingen. Ik zal niet alleen kranten en websites bijhouden, maar ook uit mijn boekenkast putten en de verslaggeving van radio en tv tegen het licht houden. Mochten er dingen onduidelijk zijn, laat dan niet na om mij te mailen. Ik probeer dan zo goed als ik kan zaken te verhelderen. Ik hoop dat ik uw aandacht tot en met de verkiezingen in november vast kan blijven houden. En bij voorbaat excuses dat u vrijwel nooit plaatjes of andere grafische opvrolijkers op dit log zult aantreffen. Het gaat mij puur om inhoud.
Bush-campagne: Dean is mooi doel
De adviseurs die de herverkiezingscampagne van president Bush voorbereiden, houden al rekening met de nominatie van Howard Dean. Zij verschillen nog van mening over wanneer ze met de aanval op de Democratische kandidaat zullen beginnen, nog in de voorverkiezingsperiode of pas daarna, maar ze zijn wel blij met alle aanvallen van de andere Democratische kandidaten op Dean. Dat maakt hun campagne alleen maar eenvoudiger. Volgens Bush-adviseur Matthew Dowd: "Voters don't normally vote for an angry, pessimistic person to be president of the country. They want somebody, even if times are not great, to be forward looking and optimistic."
Naast een negatieve campagne tegen de Democratische kandidaat zal het Bush-team de nadruk leggen op positieve thema’s (dat het bijvoorbeeld economisch weer beter gaat), beginnend in de State of the Union, de toespraak die Bush op 20 januari in het Congres zal houden.Clinton & Clark
Wesley Clark, de oud-generaal en kandidaat bij de Democraten, heeft als eerste Bill Clinton gebruikt voor een tv-spotje. Het is een duidelijke poging van Clark om zijn naam te verbinden aan de nog steeds populaire oud-president. Gezien de samenstelling van de staf van Clark is het ook niet verwonderlijk, want daar zijn vooral veel oud-medewerkers van Clinton te vinden. De beide Clintons hebben gezegd pas de uiteindelijke Democratische kandidaat te officieel te steunen, maar duidelijk is dat zij niet onwelwillend tegenover de oud-generaal staan, die net als Clinton uit Arkansas komt.
De clip van Clinton in de reclame toont de president in het witte Huis terwijl hij de presidentiële Medal of Freedom om de nek van Clark hangt, ter ere van zijn werk in Kosovo. Een mooi beeld en inderdaad zonde om niet te gebruiken. Of het de kiezers opeens van gedachten zal doen veranderen is de vraag, maar alle beetjes helpen, zal de Clark-campagne vermoedelijk denken.Onderweg met Dean
Reena Singh van ABC News volgt Howard Dean on the road en interviewde hem. Wat citaten:

Singh: If you go into this election facing a president with a high approval rating, with the economy … turning around, and people still for the most part think[ing] he is doing OK with the war and … $200 million in his bank account, how do you fight that?"
Dean: Well, first of all, we think we're the only campaign that can match that $200 million. We're going to get 2 million people to give us $100 and I think there are probably 2 million people that would part with a one-way ticket to Crawford, Texas. Collectively we can do that. Secondly, I think that political campaigns are not just about saying whatever it takes to win, which is what most Washington folks like to do. I think political campaigns are about building a consensus for a different agenda. If you don't talk about the agenda you never get it. I think we can get it by laying out a positive agenda, by pointing out many of the things that the president has said and were not true. Perfect example: cutting off unemployment benefits for people who have run out of their unemployment during the week of Christmas. That's kind of the hallmark of what I see as the Bush administration philosophy about ordinary Americans. And I think there are a lot of people out there who agree with me.

[…]

Singh: When can we see Al Gore campaigning with you?
Dean: I don't have the answer to that.
Singh: But you do expect to see him out there campaigning?
Dean: If the schedules work out, then yes.Peilgeil met Dean
Een peiling van ABC News en de Washington Post laat een tendens zien die al langer bekend is: Howard Dean is de lijstaanvoerder bij de Democraten, maar tegen president Bush blijft hij de underdog. 31 procent van de Democraten in de peiling steunde Dean. De rest van de kandidaten bleef onder de tien procent, met Joe Lieberman en Dick Gephardt op 9 procent , John Kerry op 8 en Wesley Clark op 7. 14 procent van de kiezers had nog geen keuze kunnen maken.
In een hypothetische rechtstreekse strijd tussen Bush en Dean leidt Bush met 55 tegen 37 procent. De meeste ondervraagden wisten iets te vertellen over Dean en zijn plannen.Belastingplan Edwards
Democraat John Edwards heeft in Iowa een nieuw belastingplan gelanceerd die in twee jaar vijf miljoen nieuwe banen zou moeten opleveren. Bovendien zou het plan een eind maken aan de “Two Americas” die er onder president Bush zouden zijn ontstaan. Zijn voorstellen houden onder andere in:

- Belastingvoordeel voor bedrijven die hun productie in de VS handhaven.
- Gerichte belastingverlaging voor de middenklasse.
- Belastingverlaging voor starters op de koopwoningmarkt.
- 2500 dollar belastingverlaging voor elk nieuwgeboren kind, zodat een van de ouders makkelijker voor het kind kan zorgen.

Dat klinkt allemaal mooi, maar in Nederland worden zulke voorstellen altijd meteen doorberekend door het Centraal Planbureau. Dat gebeurt in de VS nooit. Daar wordt alleen door de andere kandidaten geroepen dat opstellers van het plan niet kunnen rekenen. Punt.Dean en het internet
Op Bieslog een verwijzing naar een Wired-artikel waarin wordt betoogd dat het internet de Democratische kandidaat Howard Dean heeft uitgevonden. Een beetje overdreven kop, maar het trekt natuurlijk wel lezers;^) Lees zelf maar.vrijdag, januari 02, 2004
Mobiel probleem
Een bericht uit USA Today toont maar weer eens aan dat opiniepeilingen niet zo betrouwbaar zijn als de peilers zelf beweren. Steeds meer Amerikanen hebben alleen nog maar een mobiele telefoon en zeggen hun vaste lijn thuis op. Mobiele nummers staan niet in een telefoonboek en dus is deze hele groep Amerikanen onbereikbaar geworden voor de opiniepeilers, die veelal via lijsten telefoonnummers hun peilingen verrichten. Als de peilers al aan lijsten van mobiele nummers kunnen komen dan nog moeten ze zich houden aan regels en beperkingen. De beller mag namelijk nooit betalen voor een telefoontje van opiniepeilers, en gebeld worden kost voor vrijwel alle mensen met een mobiele telefoon geld. Ook mogen belcomputers (opiniepeilingen gaan vaak geautomatiseerd) niet naar mobiele telefoons bellen van de Federal Communications Commission, die de regels heeft opgesteld. Bijkomend probleem is het nummerbehoud, zodat sinds vorige maand ook telefoonnummers die vroeger duidelijk aan een vaste lijn behoorden nu voor een mobiele telefoon kunnen worden gebruikt. De boetes op het onreglementair bellen van mobiele telefoonnummers door peilingbureaus zijn minstens 500 dollar per incident. Een groeiend probleem dus voor de peilers.
Als een steeds grotere groep Amerikanen niet in de peilingen worden meegenomen, is een peiling dan nog wel representatief? (Dat er altijd al mensen waren die helemaal geen telefoon hebben, is blijkbaar nooit een probleem geweest).Kas opmaken
De cijfers van het vierde kwartaal zijn binnen: wie heeft er de meeste dollars weten binnen te halen? Howard Dean heeft alweer het hoogste bedrag mogen bijschrijven op zijn bankrekening, meer dan 14 miljoen dollar. Dat brengt zijn totaal op 40 miljoen dollar. Maar koploper Dean wordt dit kwartaal op de voet gevolgd door Wesley Clark, die tussen de 10 en 12 miljoen dollar ophaalde en in januari de overheidssubsidie voor zijn campagne mag ontvangen, zo’n 3,7 miljoen. Het totaal in kas van de oud-generaal is nu bijna 15 miljoen dollar. Dat maakt Clark in geld uitgedrukt de kandidaat die kan concurreren met Dean. Maar Dean kan, omdat hij afziet van overheidssubsidie, in de lente en de zomer doorgaan met het inzamelen van fondsen. Clark is daarin beperkt.

De andere kandidaten in het vierde kwartaal:
Dick Gephardt: ongeveer 3,8 miljoen dollar. Totaal 17,7 miljoen dollar. Te verwachten overheidssteun: meer dan 3 miljoen dollar.

John Kerry: minder dan 4 miljoen dollar. Totaal: meer dan 20 miljoen. Geen overheidssubsidie, wel lening van 6,4 miljoen op eigen naam.

John Edwards: Campagne geeft geen cijfers derde kwartaal. Verwacht schatkist met 20 miljoen dollar tegen de tijd van de Iowa Caucus. Overheidssubsidie: 3,4 miljoen dollar.

Joe Lieberman: Geen cijfers voor vierde kwartaal, maar minder dan 3,6 miljoen uit derde kwartaal. Totaal tot vierde kwartaal: 11,7 miljoen. Overheidssubsidie: 3,6 miljoen dollar.

Dennis Kucinich komt in het vierde kwartaal nog boven de miljoen aan donaties (1,5 miljoen om precies te zijn), maar de rest haalde niet maar dan enkele honderdduizenden op. Hun overheidssubsidie is dan ook proportioneel minder.Every inch a president
Washington Post-journalist Jay Mathews voorspelde tot 2000 altijd de verkiezingen door de campagnes van de kandidaten te bellen met de vraag hoe lang is uw kandidaat? De langste won altijd. Tot in 2000, het jaar waarin Al Gore in alle opzichten neerkeek op George W. Bush, maar wel verloor. Tot 2000 hadden slechts twee kortere kandidaten de verkiezingen gewonnen – Nixon in 1972 en Carter in 1976. Onderzoek van Mathews in 1990 wees bovendien uit dat in de senaatsverkiezingen kleinere kandidaten slechts 8 van de 31 opengevallen zetels wonnen. De journalist leed in 2000 dus een vernederende nederlaag tegenover zijn wijsneuzerige collega’s. Maar Gore kreeg in ieder geval de meeste stemmen.
Dat neemt niet weg dat Mathews nog steeds denkt dat kleine kandidaten gediscrimineerd worden. De maatschappij kijkt het liefst op naar zijn idolen. Maar hij vroeg zich toch af of 2000 een keerpunt zou zijn. Zou in 2004 weer een kortere kandidaat kunnen winnen? John Kerry is de langste kandidaat, maar hij leidt niet in de peilingen. Koploper Howard Dean is op Dennis Kucinich en Carol Moseley Braun na de kortste kandidaat. Dick Gephardt is 2 inch (5 centimeter) geslonken sinds 1988. Een veeg teken.
Wat Mathews overigens ook ontdekte is dat de vijf rechters van het hooggerechtshof die Bush in 2000 het Witte Huis in hielpen vijf centimeter langer waren dan de vier rechters die tegen Bush stemden. Zouden die lange rechters zich geschaamd hebben voor het jarenlang bevoordelen van lange kandidaten en door de keuze voor George W. Bush iets hebben willen goedmaken? We zullen het waarschijnlijk nooit weten.Edwards’ eerste stem?
Volgens Democraat John Edwards heeft hij de eerste stem in New Hampshire al binnen. Volgens zijn campagne leverde een van zijn aanhangers, studente Elizabeth Brown van Tulane University, haar “absentee ballot” (stemformulier dat je invult en opstuurt als je op de verkiezingsdag niet kunt stemmen) afgelopen maandag als eerste in. Het kantoor van de city clerk van Concord, New Hampshire is verbaasd over deze claim, aangezien absentee ballots al sinds half december binnen komen op kantoor. De verwarring is waarschijnlijk ontstaan omdat op de website van de secretary of state van de staat, is vermeld dat absentee ballots ingestuurd kunnen worden vanaf 30 dagen voor de voorverkiezingen, terwijl het moet zijn “minstens dertig dagen” voor de voorverkiezingen. De absentee ballots die binnenkomen worden verzegeld en worden pas op de verkiezingsdatum geopend en geteld.Peilgeil in New Hampshire
Howard Dean is dan wel koploper bij de Democraten, dat betekent niet dat hij zonder slag of stoot de nominatie zal krijgen. Hoewel hij nog ruim aan de leiding gaat in New Hampshire, wijst een peiling van de American Research Group uit dat zijn voorsprong slinkt. Dean staat op 37 procent, op eerbiedwaardige afstand gevolgd door John Kerry met 19 procent en Wesley Clark met 12 procent. Maar in het midden van december stond Dean met 45 procent aan kop en met Kerry op 20 procent. Clark zat toen nog onder de tien procent. Er zit dus nog genoeg beweging in de Democratische kiezers in New Hampshire. Dat weten alle campagnes dondersgoed. De strijd gaat dus gewoon door.donderdag, januari 01, 2004
Power to the weblogs
De journalisten en columnisten die altijd de campagne volgden, al dan niet door achter e kandidaten aan te reizen, waren vroeger de mensen die de meeste invloed hadden op wat kiezers over de kandidaten te weten kwamen. Maar daar kwam met de opkomst van het internet verandering in. Webloggers krijgen steeds meer invloed. Zij kunnen vrijwel gratis hun mening op internet verkondigen en dwingen met hun verhalen vaak de reguliere journalisten om die ook te volgen. Al voor 2000 was Matt Drudge al een voorbeeld van deze tendens. Drudge, auteur van de website Drudgereport.com, publiceerde roddels zoals hij ze hoorde, zonder de moeite te nemen ze te controleren.
De kracht van de weblogs is dat iedereen ze kan bijhouden. Webloggers kunnen hun mening verkondigen zonder het filter van een krant of ander groot medium. Ze werken zo eenvoudig om de politieke journalistiek heen. Webloggers zijn geen journalisten. Zij zijn niet objectief en pretenderen dat vaak ook niet te zijn (ik ben dat natuurlijk wel;^))

Bekende weblogs over politiek zijn:
GOPUSA.com, dat gerund wordt door Republikein Bobby Eberle, een technicus uit Houston, Texas. Hij kreeg het voor elkaar een interview te mogen houden met Karl Rove, de topadviseur van president Bush.
Democraat Markos Moulitsas Zuniga, een 32-jarige “political junkie” die de site DailyKos.com, volschrijft, werd uitgenodigd mee te reizen met Democraat Howard Dean.
Er moet natuurlijk wel gezegd worden dat de webloggers nog lang niet zo’n publiek hebben als de journalisten van de reguliere media. Maar zij hebben wel invloed op die journalisten, en zo indirect ook op de lezers van die journalisten.
Webloggers van populaire sites weten zelfs geld uit hun weblog te halen. Met de vraag om geld voor een nieuwe webserver kreeg Moulitsas binnen 12 uur 4000 dollar van lezers binnen. Andrew Sullivan, columnist van The New Republic en Time en ook weblogger zamelde vorig jaar 100.000 dollar in om zijn weblogactiviteiten te financieren.
Er zijn intussen miljoenen webloggers. Blogspot (waar ik ook mijn weblog host) heeft er inmiddels 1,5 miljoen.
Volgens de voormalige New York Times-medewerker Christopher Lydon van het weblog The Blogging of the president 2004 (www.bopnews.com): "In my own humble observation, what's happening out there is the start of a fundamental reordering of democratic energy and political influences."

Andere blogs die genoemd zijn in het artikel van USA Today:
Kausfiles.com
Dneiwert.blogspot.com
RealClearPolitics.com
Instapundit.comPeilgeil met George en Hillary
Volgens een recente CNN-USA Today-Gallup-peiling zijn president George W. Bush en Hillary Clinton de meest bewonderde man en vrouw in de VS. Een aardig contrast, maar alleen de verkiezing van Hillary Clinton is nieuws. Als Clinton de populariteit nog vier jaar weet vast te houden is en blijft zij de meest interessante Democratische kandidaat voor het presidentschap. De populariteit van de president toont nog eens aan hoe moeilijk de Democratische tegenstrever (wie dat ook moge zijn) het in november zal krijgen.
Achter Bush (29 procent) eindigden Colin Powell en verrassend genoeg de paus met vier procent en oud-president Clinton met 3 procent. Hillary Clinton (16 procent) werd gevolgd door Oprah Winfrey met 7 procent, Laura Bush met 6 procent en veiligheidsadviseur Condoleezzaa Rice met 4 procent.
Het is niet ongewoon om in dergelijke peilingen de president als meest bewonderde man op te geven, maar meestal is de first lady daarbij de populairste vrouw. Nu is dat een ex-first lady.Howard Dean calling
In een poging om nog meer geld binnen te halen organiseerde de campagne van Howard Dean afgelopen dinsdag meer dan 1300 huisfeestjes door het hele land. De kandidaat zou niet persoonlijk aanwezig zijn maar wel elk feestje opleuken met een conference call, dus een telefoontje tussen hem en alle huizen waar de feestjes werden gehouden. Dean, onderweg van South Carolina naar Vermont, werd telefonisch ingeleid door Al en Tipper Gore, die in Tennessee waren.woensdag, december 31, 2003
2004
Aan al mijn lezers wens ik een spannend 2004 met mooie Amerikaanse verkiezingen toe. Als u zich voorneemt te blijven lezen, beloof ik te blijven posten;^)De beste van de wereld
Soms vraag ik me wel eens af wat je als presidentskandidaat moet doen om niet in het nieuws te komen. Het Bush-Cheney-team heeft toegezegd om de best georganiseerde verkiezingscampagne in de geschiedenis van Amerika te gaan houden. Ze bedoelen natuurlijk dat ze de best gefinancierde campagne in de geschiedenis hebben, maar wat dachten de journalisten nou anders dat ze zouden horen? “Ach, we rommelen maar wat aan en dan hopen we weer dat broer Bush in Florida de benodigde kiesmannen veilig stelt”? Maar ja, toch weer een post op mijn weblog.Wie wordt het?
Ook de landelijke krant USA Today mengt zich in de strijd om wie het best de verkiezingen kan voorspellen. Maar echt hardop zeggen wie zij denken dat er gaat winnen, durven ze bij die krant ook weer niet. Maar hun troef is de job approval rating, het percentage Amerikanen dat zegt tevreden te zijn over het werk dat de president verricht. Volgens de krant is met uitzondering van Jimmy Carter elke president na Franklin Roosevelt herkozen wanneer hij zijn derde jaar afsloot met een job approval boven de 50 procent. En die uitzondering zegt het eigenlijk al genoeg over de waarde die aan deze theorie gegeven kan worden, namelijk: geen. Theorieën moeten geen uitzonderingen toelaten. Prullenbak.Overdosis kandidaat op tv
Een aantal Democratische kandidaten klaagt dat het ze niet lukt om hun posities op gebied van buitenlandse politiek, gezondheidszorg of nationale veiligheid duidelijk te maken in debatten met wel negen kandidaten. In hun reclamespotjes van 30 seconden lukt dat ook al niet en ook in de krant worden hun toespraken ingekort tot sound bite-niveau. Dus kopen sommige kandidaten programmablokken van een half uur in, vooral in de markten van de vroegste voorverkiezingen. Howard Dean heeft tijd ingekocht in Wisconsin, New Mexico en Iowa. Joe Lieberman is een half uur te zien geweest op tv in New Hampshire, in een forum-achtige setting. Datzelfde format heeft John Kerry in Iowa gebruikt en is van plan dat ook weer in New Hampshire te doen.
De vraag is of de kijkers wel kijken. Volgens politicoloog Darell West van Brown University is dat doorgaans niet het geval, maar omdat de verkiezingen momenteel zo gepolariseerd zijn, denkt hij dat meer kijkers blijven hangen bij de door de kandidaat ingekochte halve uren zendtijd dan in eerdere verkiezingsperioden.
Is het duur? Dat hangt er van af. Deans halfuurtje in Wisconsin was spotgoedkoop: 2100 dollar. Maar dat was een proefballon in een goedkope markt. Liebermans forum op een tv-station in New Hampshire kostte hem een aardige 15.000 dollar, en Kerry’s uitzending in Iowa was maar liefst 28.000 dollar (waarbij Kerry nog de pech had dat op de dag van uitzending Saddam Hussein net opgepakt was). De kandidaten zijn er vast van overtuigd dat de methode effectief is.Southerner Clark
Oud-generaal Wesley Clark tourt momenteel door acht zuidelijke staten in de hoop dat zijn afkomst (hij komt net als Bill Clinton uit Arkansas) hem daar stemmen gaat opleveren. Dat zal allemaal best, maar de meeste van de acht staten hebben pas over een paar maanden voorverkiezingen en dan is de kandidaat voor de Democraten waarschijnlijk al lang gekozen. De “True Grits Tour” is dus vooral van symbolische aard. De staten die zich mogen verheugen in een bezoek van de oud-generaal zijn Arkansas (maar dat is logisch), Mississippi, Louisiana, Alabama, Florida, Tennessee, Georgia en South Carolina.Lokale radio speerpunt Bush-campagne
President Bush zal voorlopig alle belangrijke politieke programma’s op tv aan zich voorbij laten gaan. Dus geen bezoeken aan "Hardball With Chris Matthews," "Inside Politics" of "Face the Nation." Daar worden allemaal lastige vragen gesteld. En Bush heeft (een vrij natuurlijke houding) een hekel aan lastige vragen. Maar zet binnenkort een lokale radiozender op en u heeft een goede kans dat u daar de president zult horen, terwijl hij over de telefoon het opneemt voor alle lokale economieën. De perssecretaris van zijn verkiezingscampagne Terry Holt ging hem voor.
Radio wordt doorgaans pas later in de campagne ingezet en dan wordt meestal gebruik gemaakt van de talk radio-programma’s, waar vaak miljoenen naar luisteren.Kerry spendeert bakken vol geld
John Kerry geeft inmiddels koortsachtig grote bedragen uit voor reclamezendtijd. Zijn hypotheek is weer met 470.000 dollar geslonken, dankzij nieuwe reclamespotjes in Iowa (320.000 dollar) en New Hampshire (150.000 dollar). In beide staten zal hij 50 procent meer uitgeven dan hij gewoonlijk doet. De caucus in Iowa komt snel dichterbij: 19 januari, en ook de voorverkiezingen in New Hampshire laten niet lang meer op zich wachten, maar het is afwachten of Kerry dan nog geld over heeft.dinsdag, december 30, 2003
Achter gesloten deuren
Het volgende relletje, of wat daar voor moet doorgaan. Het mikpunt is natuurlijk Howard Dean, de kansrijkste Democratische kandidaat. Hij blijkt toen hij gouverneur was een geheim overleg te hebben gevoerd over het energiebeleid. Niks aan de hand, zou u kunnen denken, maar Dean is zeer kritisch over de energy policy task force van president Bush, die net zo geheim was en waar het Witte Huis tot op de dag van vandaag geen openheid van zaken wil geven. Tsja, en dan is de wereld dus te klein. In 1999 reageerde Dean als volgt op de kritiek: "The governor needs to receive advice from time to time in closed session. As every person in government knows, sometimes you get more open discussion when it's not public."
Deans task force was een inspanning over de partijlijn heen, waarbij niet alleen geluisterd werd naar directies van energiebedrijven, maar ook naar milieugroeperingen. Deans task force heeft in ieder geval één openbare hoorzitting gehouden en heeft na afloop bekend gemaakt met wie allemaal gesproken is. De taskforce van president Bush, voorgezeten door vice-president Dick Cheney, bestond uit vertegenwoordigers uit de bedrijfstak en werd gebruikt om die bedrijfstak zo veel mogelijk te laten profiteren van het energiebeleid van Bush. Niets publiek, en deelnemers aan de task force zijn tot op heden geheim. Kortom, de bedrijfstak maakte zijn eigen beleid. Tenminste, zo heb ik het begrepen. Bush zou mij volledig tegen spreken, als hij mij interessant genoeg vond om mee te communiceren.
Een rel om retoriek dus, en niet om inhoud.Strrrrrrrrrrrike!!!
Wat je als kandidaat allemaal moet doen om aan stemmen te komen. John Kerry ging met zijn vrouw bowlen in New Hampshire. Hij gooide een niet onverdienstelijke 144, wat mij doet vermoeden dat hij zijn eigen bal en schoenen heeft meegenomen naar de bowlingbaan. Zijn echtgenote Theresa mikte voornamelijk op de goten.
Joe Lieberman heeft waarschijnlijk geen zin in dat gekegel (hoewel hij vast strikes gooit als hij de pins namen geeft van zijn Democratische concurrenten en Al Gore). Hij dook op in een bingohal. Hij gaat blijkbaar vooral voor de wat oudere stemmer. En een mooie handdoekenset.Dean: Democraten kansloos zonder mij
Howard Dean is maar weer eens in de tegenaanval gegaan. Hij kwam met de prikkelende stelling dat de Democraten juist zonder zijn kandidatuur tot verliezen zijn gedoemd. Want als hij niet genomineerd wordt zullen al zijn nieuw geactiveerde supporters thuis blijven bij de verkiezingen in november volgend jaar, waarna president Bush eenvoudig herkozen zal worden. Dean zegt: "If I don't win the nomination, where do you think those million and a half people, half a million on the Internet, where do you think they're going to go? I don't know where they're going to go. They're certainly not going to vote for a conventional Washington politician."
Het heeft een hoog “Wat als?”-gehalte, maar ook zijn Democratische tegenstanders zullen binnenskamers moeten toegeven dat het vooral Dean is geweest die nieuwe Democratische stemmen trekt, en zij het zelf vooral moeten hebben van de traditionele basis.Computerprogrammeurs voor Clark
Goed nieuws voor de geeks en nerds onder u: Democratisch kandidaat Wesley Clark is op zoek naar een paar goede programmeurs en ontwerpers. Zijn technologieteam lanceerde namelijk Clark TechCorps, een initiatief om gratis open source campagne- en verkiezingssoftware te ontwikkelen. De software moet voor de Clark-campagne geschreven worden en dan via een open-source licentie uitgegeven worden, zodat ook anderen er gebruik van kunnen maken. Zelfs Republikeinen.
Aan wat voor software heeft Clark behoefte? Bijvoorbeeld een tool waarmee aanhangers met elkaar in contact kunnen komen, op de Friendster-manier (www.friendster.com) en software waarmee de campagne mailings donaties en deur-aan-deur-bezoeken kunnen bijhouden. Verder moet bestaande software uitgewerkt worden, zoals software om campagnedata bij te houden en de software die de Clark-gemeenschap ondersteunt. Mailen, die campagne! En als je daar niet welkom bent, dan mail je naar de soortgelijke open-source software community die Howard Dean al lang heeft opgericht: www.deanspace.org.Graham neemt het voor Dean op
Terwijl Howard Dean weer eens werd aangevallen door zijn Democratische tegenstrevers, ditmaal over zijn positie ten aanzien van de oorlog in Irak, kreeg hij steun uit onverwachte hoek, namelijk van zijn voormalige concurrent Bob Graham, de senator uit Florida die zijn kandidatuur al heeft ingetrokken. Graham noemde Deans buitenlandse agenda niet minder dan visionair en deed meteen een oproep aan de kandidaten om nou eens op te houden met het gekijf onderling. Graham deed zijn uitspraak en oproep op een fondsenwerfavondje waar hij samen met Hillary Clinton 1 miljoen dollar binnenhaalde voor het Democratic National Committee. En wat vragen de journalisten zich nu dus af? Wordt Bob Graham Deans kandidaat voor het vice-presidentschap? Clark lijkt dat niet te worden (over de vraag wordt in ieder geval fiks geruzied tussen de Dean- en Clark-campagne), maar een andere kandidaat voor die functie zou ook nog John Edwards, de kandidaat uit South Carolina kunnen zijn. Lijkt mij samen met Graham een leefbaarder optie voor Dean dan Clark, al heeft die zijn vermeende buitenlandse politieke ervaring mee (maar wat is dan de definitie van buitenlandse politieke ervaring?).Graaf je eigen graf: go negative
In een commentaar analyseert het linkse tijdschrift The Nation de gevolgen van de aanvallen op Democratisch koploper Howard Dean. Terecht wijst de redactie er op dat de aanvallen dubbel negatief werken. De aanvallen op Dean geven de Republikeinen een aantal hapklare brokken om na het voorseizoen in de aanval te gaan, terwijl de aanvallen de aanvallers, Joe Lieberman, John Kerry en Dick Gephardt, geen enkel goed doen. Met elke aanval worden ze bij de kiezer een minder aantrekkelijk stemobject. Ze zouden er beter aan doen om zich uitsluitend op de aartsvijand de president te richten. Maar ze graven liever hun eigen graf en dat van de Democratische partij. Ok, een voor de hand liggende analyse, maar die wordt in de VS veel te weinig gemaakt.maandag, december 29, 2003
Gephardt: Bush slechtste van laatste vijf presidenten
Democratische kandidaat Dick Gephardt vindt de huidige president de slechtste van de laatste vijf presidenten. Dat zei hij tegen een groep enthousiaste vakbondsleden in Oklahoma. Die staat en de vakbonden zijn volgens Gephardt zijn sleutel naar het Witte Huis. "I'm going to win the Democratic nomination and I'm going to beat George Bush," sprak hij vol zelfvertrouwen.
George W. Bush deed Gephardt terug verlangen naar Ronald Reagan, een opmerking die tot luid gelach leidde, want onder Reagan steeg het overheidstekort tot recordhoogte. President Clinton had er jaren voor nodig om dat tekort weg te werken. Gephardt zit al vijf presidenten lang in het Congres.Peilgeil in Arizona en Oklahoma
De aandacht van de opiniepeilers en kandidaten gaat momenteel net zo hard naar Iowa en New Hampshire als naar de zeven staten waar op 3 februari gestemd gaat worden. Zoals ik al eerder schreef wordt dat waarschijnlijk een dag waarop enkele kandidaten tot de conclusie zullen moeten komen dat hun campagne tot mislukken gedoemd is, waarna zij snel daarna uit de race zullen stappen.
Recente peilingen wijzen uit dat Howard Dean het nu steeds beter gaat doen in Arizona en Oklahoma. In Arizona peilt de American Research Group Dean op 26 procent onder de Democratische kiezers en Clark op 15 procent. De rest komt niet boven de tien procent. In Oklahoma is het al niet anders: Dean op 24 procent, Clark een stuk dichterbij op 21 procent en de rest weer niet boven de tien. In beide staten heeft een derde van de kiezers nog geen beslissing genomen. De indruk bestaat dat die hun stem laten afhangen van de resultaten in Iowa en New Hampshire.Kandidaten te laat
Dennis Kucinich en Carol Moseley Braun, beiden Democratisch kandidaat die het in de peilingen niet zo goed doen, zijn te laat om zich in te schrijven voor de voorverkiezingen in de staat Delaware. Zij kregen niet genoeg handtekeningen bij elkaar. Alleen als zij kunnen aantonen dat zij recht hebben op overheidssubsidie voor hun campagne, maken ze nog kans om aan de stembiljetten toegevoegd te worden. De deadline voor die “matching funds” is 7 januari, dus de kandidaten hebben nog even de tijd.AP interviewt Dean
Koploper Howard Dean is geïnterviewd door Associated Press. In het interview valt hij president Bush aan omdat de president te alarmistisch reageert op de uitbraak van gekke koeienziekte in de VS. Dean vindt dat de vleesindustrie overheidssteun verdient om deze crisis te kunnen doorstaan.
Verder reageert Dean op de meldingen in een krant in New Hampshire dat hij niet bij voorbaat overtuigd zou zijn van de schuld van Osama Bin Laden. Dean zei nu: "As a president, I would have to defend the process of the rule of law. But as an American, I want to make sure he gets the death penalty he deserves." Niet zo’n heel absurde verklaring. Maar dat is een nuance die doorgaans verloren gaat in de media. Dat zou hij toch inmiddels moeten weten.Kerry: Dean zal nooit winnen
Democraat John Kerry is met zijn zoveelste aanval op Howard Dean begonnen. Dean staat in veel peilingen aan de leiding en is dus de te kloppen man. Volgens Kerry heeft Dean geen enkele kans tegen president Bush. De Democraten hebben een centrist nodig en dat is natuurlijk Kerry zelf. Dean is veel te links (dat valt overigens te bezien). Volgens Kerry is de aanval geen voorbeeld van negatief campagne voeren: "All I'm trying to do is point out clear, real differences that matter to people who vote." Natuurlijk. De campagne van Joe Lieberman reageerde op Kerry’s opmerkingen met: “Dat zeggen wij al maanden.” De campagne van Dean heeft nog niet gereageerd, maar zal roepen dat het onzin is wat Kerry beweert.zondag, december 28, 2003
Dean-Clark for president?
Er wordt al maanden in de Amerikaanse pers over gepraat: een mogelijk ticket met Howard Dean en Wesley Clark samen. Beiden zijn anti-oorlogskandidaten en Clark zou om meer redenen een strategische partner van Dean zijn: hij komt uit het zuiden van de VS en hij heeft ruime internationale ervaring. Maar beide kandidaten vissen dus wat aanhang betreft voor een deel uit dezelfde vijver en dus kruisen zij meer en meer de wapens, wat een mogelijke samenwerking moeilijker maakt.
Volgens Clark heeft Dean hem al eens gepolst voor het vice-presidentschap en Dean ontkent dat in alle toonaarden. Daarop volgde een langdurige twist over wie nu de waarheid sprak. Dean heeft wel gezegd dat Clark een goede running mate zou zijn, maar dat hij dat nooit rechtstreeks zo gevraagd heeft, zeker niet omdat hij hij zo’n vraag nog veel te vroeg vindt om aan de orde te zijn. Clark beweert dat Dean de vraag wel heeft gesteld en dat hij daarop geantwoord heeft dat hij op dit moment voor het presidentschap gaat en niet voor het vice-presidentschap. Dean heeft toegegeven iemand met internationale ervaring naast zich te willen hebben: "I need to plug that hole in the resume. And I'm going to do that with my running mate."
We wachten rustig af.Nieuwe plannen campagnefinancieringshervorming
Terwijl de inkt van de ene campagnefinancieringswet nog nauwelijks droog is, gaat men in het Congres al weer aan de slag met de volgende. Niet direct overigens, want ze zijn met winterreces, maar verschillende Congresleden hebben er wel al ideeën over.
Kernpunt is de overheidsfinanciering van campagnes, die op zijn gat lijkt te liggen nu president Bush, Howard Dean en John Kerry hebben besloten om uit dat systeem te stappen. Opties zijn het verhogen van het bedrag dat campagnes kunnen ontvangen en het vervroegen van de stortingsdatum, zodat de kandidaten er eerder in hun campagne een beroep op kunnen doen. Het overheidsgeld wordt ingezameld via het belastingformulier, waarop de belastingbetaler kan aangeven of hij drie dollar wil oormerken voor deze financiering. Negentig procent van de Amerikanen vinkt deze optie niet aan.
De verwachting is dat in het Congres weer voornamelijk senatoren John McCain, R-Ariz., en Russ Feingold, D-Wis., en Afgevaardigden Christopher Shays, R-Conn., en Marty Meehan, D-Mass. Zich zullen storten op deze zaak. Zij zijn de grote voorverchters van veranderingen in het systeem. De beide senatoren gaven hun naam aan de jongste campagnehervormingswet.Dean: "Als ik journalist was" en andere zaken
Howard Dean werd geïnterviewd door Newsweek. Op de vraag hoe hij als hij journalist was over de verkiezingen zou schrijven zei hij het volgende:
“I would try something new if I were a journalist. I think a lot of journalism is gotcha — can you find something that I said in 1985 that contradicts a position now. A lot of it is Senator So-and-So said something about Senator So-and-So and there is a lot of back and forth. You know that doesn't really contribute much to the debate. It is entertaining, but it's not very serious. The things that I would like write about if I were a reporter is policy differences. Go into the policy. First of all, ask the tough questions about policy. How are they really going to finance this? Get everybody's health-care plan side-by-side and find out what it costs from an analyst and that is an interesting story. Here is a story I would like to do if I were a reporter. I would like to take everybody's proposals for spending money and add them up and see how big the deficit is going to be by the Democrats who are running against the president and see how do they plan to pay for it. That would be a very interesting thing to do and I think people would be impressed. Ok, Senator So-and-So has 14 billion dollars worth of spending here and 106 billion dollars there. Let's see what Senator So-and-So has on the tax revenue side. Those are the kinds of things that don't get done in journalism that should that require some resources and investigative capacity. Instead, what often gets done is General Clark said this and Howard Dean said that, John Kerry said this about each other. It is not very informative.”

Mijn idee.

En over zijn beleidsplannen zegt Dean:

“The plan I enjoy the most is health care because I know a lot about it. I am a doctor and governor and we have done a lot on it. So I know the details and it is very fun for me to talk to audiences about it because I know the details although I can get kind of policy-wonkish because it is an area I know a lot about. I like everything. I love policy. I like education, I like jobs, I love foreign policy. I know all the other candidates are saying he doesn't have any foreign policy experience. The truth is I have as much as Bill Clinton did and Ronald Reagan did and Jimmy Carter. So, I spend a lot of time on foreign policy. I read about it. I talk to people about it all the time. I have been to 50 countries. So I like foreign policy a lot.”Kort nieuws
Dick Gephardt heeft een nieuw spotje gelanceerd waarin hij zichzelf aankondigt als "the Democrat Republicans fear most." Het spotje zal alleen in Iowa draaien en noemt president Bush "a miserable failure" en eindigt met de slogan: “Stop George Bush and fight for America's middle class." Briljant. Geen enkele andere kandidaat heeft zo’n spotje.

Zangeres Bonnie Raitt zal begin 2004 optreden op een fondsenwerfconcert ten behoeve van kandidaat Dennis Kucinich. Daarnaast zijn optredens gepland van Willie Nelson, Tim Reynolds en Michelle Shocked, die alledrie de kandidaat steunen. Raitt heeft nog aan geen kandidaat haar steun toegezegd. Ze komt gewoon opdraven omdat ze geboekt is.

Democratisch kandidaat Wesley Clark probeert voor het einde van het jaar nog even snel een miljoen dollar binnen te halen via de "Clark04 $1 Million Challenge." Wie 100 dollar doneert mag deelnemen aan een conference call met de oud-generaal en contributies van 250 dollar mogen rekenen op een persoonlijk telefoontje van Clark.Kucinich vreest dienstplicht
Misschien ziet Dennis Kucinich spoken, maar je weet het niet: volgens de Democratische kandidaat zal de regering-Bush de militaire dienstplicht weer invoeren. Dat lijkt hem onontkoombaar met het buitenlandse beleid dat de president nu voert. Kucinich zei dat in Des Moines, Iowa, waar hij nog steeds actief campagne voert. Volgens hem waren er in Irak nu Amerikaanse reservisten gelegerd die nooit hadden gedacht dat ze ooit opgeroepen zouden worden, behalve wanneer de VS rechtstreeks aangevallen zou worden. Tegelijkertijd wordt er volgens de kandidaat geroepen dat Amerika nog steeds niet genoeg soldaten heeft. Dan kan er maar één conclusie worden getrokken: de dienstplicht moet opnieuw ingevoerd, aldus Kucinich, die zei dat dat onder zijn presidentsschap nooit zal gebeuren.
Volgens minister van defensie Donald Rumsfeld is de dienstplicht nog niet aan de orde. Er zijn volgens hem momenteel genoeg vrijwilligers en als defensie betere arbeidsomstandigheden kan aanbieden, dan zal de rekrutering geen probleem zijn.Edwards is Iowa rond
John Edwards is de tweede Democratische presidentskandidaat die alle 99 counties in Iowa heeft bezocht. Of je daar de verkiezingen mee wint is een tweede, maar het is een hele prestatie. Hij doet me (op kleine schaal) denken aan Richard Nixon, die als presidentskandidaat tegen John F. Kennedy alle staten van de VS langs ging en zichzelf daarmee zo uitputte dat zijn fysieke gesteldheid daar onder leed. Bovendien won JFK, die er van af zag om alle Amerikaanse staten te bezoeken.
Aan de andere kant, die andere Democraat was Howard Dean, en hij gaat op dit moment aan de leiding.
© Marc van Gestel 2003 - 2004