De Amerikaanse presidentsverkiezingen 2004

Nog tot de presidentsverkiezingen van 2008


Home
About this weblog
Bronnen
Mail mij
Atom
This gif is freely copyable. Just right click, save Powered by
RSSify at WCC

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

zaterdag, oktober 02, 2004
Wat vinden de deskundigen? Niet veel
CBS News deed een rondje deskundigen met de vraag: hoe ging het debat? De antwoorden liepen wel uiteen, maar gemiddeld vonden de wetenschappers het een gelijkspel. Shanto Iyengar, professor in Amerikaans politiek aan Stanford University, ziet lichte winst voor John Kerry: "Given the fact that this was President Bush’s home turf -- national security and terrorism -- he should have dominated. He didn’t. It’s a positive outcome for Kerry."
Larry Sabato, directeur van het Center for Politics van de University of Virginia: "Anyone who declares a winner in this debate is a predictable partisan. They both did beautiful." Meerdere deskundigen vonden dat Kerry er presidentieel uit zag. Dat was dus weer een pluspunt voor Kerry, vooral omdat hij uitdager is van de zittende president. Maar ja, volgens de meesten was ook Bush presidentieel (kan haast niet anders, als je de president bent).
Politiek wetenschapper William Galston, van de University of Maryland, tenslotte: "On the strategic level, going into the debate the flow of the debate was in President Bush’s direction. Kerry's goal was to disrupt and reverse that flow. I’m not sure he accomplished this. Going into tonight, President Bush won if he didn’t lose."
Over een paar dagen weten we meer (om maar af te sluiten met de dooddoener van de week).Peilgeil in vijf staten
Ik laat de nationale peilingen maar een keer voor wat ze zijn, want die wil ik pas zien als het debat is meegerekend. Kijken of de verschillende peilingen dan wat meer bij elkaar in de buurt komen. Nu is het maar een rommeltje.
Maar op state-niveau is er wel weer wat binnen.
Connecticut: Kerry: 50%, Bush: 44, Nader: 2
Michigan: Kerry: 48%, Bush: 46, Nader: 2
Nevada: Bush: 47%, Kerry: 42, Nader: 2
North Carolina: Bush: 52%, Kerry: 43
Virginia: Bush: 49%, Kerry: 43, Nader: 1
(met de bekende foutmarges van plus of min 3,5 tot plus of min 4)Geld voor hertellingen
De hertellingen komen eraan. Tenminste, daar houden beide campagnes druk rekening mee. En een stapel juristen om op die hertellingen te zetten, mochten ze zich voordoen, dat is duur. Dus vragen beide campagnes zich af of zij apart fondsen mogen werven voor de juridische rompslomp rond hertellingen en wat de regels dan zijn.
In 2000 mochten Al Gore en George W. Bush ongelimiteerde donaties aannemen voor de bekostiging van hun inspanningen rond de hertelling in Florida. Zij mochten geen donaties aannemen van bedrijven of vakbonden. Bush beperkte vrijwillig het bedrag tot 5000 dollar per donateur, Gore nam alles aan. Bush haalde 14 miljoen dollar binnen en Gore 3,2 miljoen. Daaruit zou je al kunnen afleiden wie het hardst wilde dat Bush zou winnen.
In 2002 werd de nieuwe campagnefinancieringswet aangenomen, dus de situatie is nu anders. De Federal Election Commission moet zich er dus over buigen. Hun juristen zijn met een voorstel gekomen: de campagnes mogen gelimiteerde individuele donaties binnenhalen om de kosten van de hertellingen voor de campagnes te kunnen bekostigen.
John Kerry had al zoiets soortgelijks voorgesteld in zijn vraag hierover aan de FEC. De Bush-campagne had liever gezien dat er ongelimiteerde individuele donaties worden toegestaan, en gezien de verschillen in de fondsen van vier jaar terug die hierboven staan, zou ik dat ook gevraagd hebben.
De FEC moet nog een beslissing nemen.Kort nieuws
Het hooggerechtshof van de Wisconsin heeft opdracht gegeven onafhankelijk kandidaat Ralph Nader aan het stembiljet toe te voegen. De Democraten in die staat hadden geprobeerd om hem via een rechtszaak tegen te houden, maar volgens het hof voldeed Nader aan alle eisen om als presidentskandidaat erkend te worden.

Een internetverkoper van kostuums en Halloween-maskers zegt dat hij met hulp van de verkoopcijfers van de kandidatenmaskers kan voorspellen wie de verkiezingen gaat winnen. Het bedrijf Buycostumes.com telt sinds 2000 de verkoop van de presidentiële maskers, maar zegt sinds Ronald Reagan al met de verkoopcijfers de juiste voorspelling te kunnen doen. Momenteel is 55 procent van de verkochte maskers er een met de smoel van president Bush en 45 procent met het lange gelaat van John Kerry.
Niet iedereen is overtuigd van de methode. Een andere maskerverkoper, Jeff Campbell van de Joke Shop in Waukesha, Milwaukee: "If that's true, then in all honesty Richard Nixon will win again." Het masker van oud-president Nixon is al jaren een bestseller.

De Federal Election Commission heeft inmiddels de campagnes van president Bush en John Kerry nog een extra mogelijkheid gegeven om bij een hertelling na de verkiezingen aan fondsen te komen. De FEC had al een regeling mogelijk gemaakt van gelimiteerde fondsen van individuen, die nog geworven mogen worden, maar nu is het ook toegestaan om te putten uit hun eigen fonds voor juridische kosten. Ook daar mag apart geld voor ingezameld worden. In het potje van Bush zit momenteel 6 miljoen dollar en Kerry heeft 3,4 miljoen te besteden.

De kandidaten die het hele jaar van hot naar her reizen in zoveel mogelijk steden en dorpjes hun kop willen laten zien (het liefst in swing states), brengen de gemeentes die ze aandoen soms in de problemen, vooral financiële. John Kerry kwam langs in Cloquet, Minnesota, een stadje met ongeveer 11.000 inwoners. Het praatje van de Democratisch kandidaat kostte de gemeenschap 10.000 dollar. Een tegemoetkoming in de kosten kregen ze niet. Een bezoek van de president aan York, Pennsylvania, op 9 juli kostte maar liefst 21.000 dollar, vooral vanwege ordehandhavingskosten en beveiliging. De burgemeester was niet blij. Van dat geld had hij heel wat leuks kunnen doen voor zijn stad.

Een rechter van het Superior Court van Alaska heeft opgedragen om de stembiljetten van de staat opnieuw te drukken. De tekst van een initiatief dat ook op het stembiljet staat, zou niet accuraat en bevooroordeeld zijn. Die moet dus herschreven worden. Het gaat om 517.000 stembiljetten en om de vraag met welke procedure de staat vacante zetels in de Senaat opvult. Nu nog gaat dat door aanwijzing door de gouverneur, de initiatiefnemers willen een speciale verkiezing. De gouverneur had de samenvatting van het voorstel geschreven dat op het stembiljet werd gezet en was naar zijn eigen mening toegeschreven.Lachen om het circus
"The security at the debate, you can understand this, was very tight. They even searched the bags under Jim Lehrer's eyes." --David Letterman
"Bush wants to show that John Kerry is confused. You know you're in trouble when you're running against George Bush and you're the one who looks confused." --David Letterman
"A rule that Bush and Kerry wanted is that you can't move from your position behind the podium, they can't move. Which made it tough on Kerry, you know, not being allowed to change positions." --Jay Leno
"A lot of people underestimate President Bush when it comes to a debate. He's pretty good at it. You know back in college he was able to argue both sides of that 'Taste great, less filling' debate." --Jay Leno
"Kerry's people have been advising him to keep it simple. They say Kerry always gets the biggest pay off when he uses the shortest sentences. Like when he said 'I do.'" --Jay Leno
"President Bush's hometown newspaper in Crawford, Texas, has endorsed John Kerry. Well President Bush doesn't know about it, cause it was in his newspaper." --Jay Lenovrijdag, oktober 01, 2004
Debat nummer 1: kort nieuws
Na afloop van de debatten konden we weer kennis maken met een prachtig fenomeen: de instant poll. Een aantal zenders kwam direct met peilingen waaruit zou moeten blijken wie het debat had gewonnen. Instant polls zijn niet betrouwbaar te noemen, maar beïnvloeden wel latere peilingen, omdat op een of andere manier ondervraagden van vorige peilingen soms hun mening hebben gevormd door die eerste peilingen. Wonderlijk. Maar weest u gerust: alle peilingen vonden dat John Kerry het eerste debat had gewonnen (CBS: 44-26%, ABC: 45-36%, CNN/Gallup: 53-37%).

Goed voor het trekken van vrouwelijke kiezers is het noemen van de familie. Dus zei president Bush in het debat aardige dingen over de dochters van John Kerry (omdat ze zo aardig waren tegen zijn dochters), waarop Kerry zijn complimenten terug gaf. Hij had een paar keer moeten grinniken over wat opmerkingen van Jenna en Barbara. Bush zei dat hij ze probeerde aan te lijnen, waarop Kerry antwoordde dat hij dat al had opgegeven. Het was met afstand het lichtste moment van de avond.

U heeft er niets van gemerkt, maar rond de campus van de University of Florida, waar het eerste presidentieel debat werd gehouden, is flink gedemonstreerd. Er werden 76 met vlaggen overdekte doodskisten in de demonstratie meegedragen, 1 voor elke gedode Amerikaan afgelopen maand. De meeste demonstranten waren Kerry-aanhangers. Slechts drie Bush-supporters wisten de demonstratie te vinden en zwaaiden met een Bush-Cheney-bord.

Voorafgaand aan het debat had de campagne van John Kerry nog één verzoekje aan de organisatie: kunnen die lampjes niet van de spreekgestoeltes af? Ze leiden enorm af. Daar hadden ze een punt, want ik zat, vooral wanneer het groene lampje niet aanging terwijl de spreker begon met zijn antwoord, meer te kijken naar het groene lampje dan op te letten op wat er gezegd werd (leve de videorecorder). Maar in plaats van dat er iets aan gedaan werd, bleven de lampjes op hun plek. Raar, want tegenover de kandidaten en onder de tafel van Jim Lehrer waren grotere lampen zichtbaar, en lichtjes waren er toch vooral voor de kandidaten en iet voor de kijker.
De Bush-campagne riep meteen dat Kerry graag lange antwoorden wilde geven en daarom van de tijdsregels en -signalering af wilde. Maar Kerry bleek een voorbeeld van kort en bondig. Ik heb alleen Bush een keer door het rode lampje heen horen praten.

John Eisenhower, de 82-jarige zoon van de Republikeinse oud-president Eisenhower, heeft aangekondigd op 2 november op John Kerry te zullen stemmen. Hij zoekt maar zelden de publiciteit, maar in een column in de Union Leader uit Manchester, New Hampshire, zei hij dat hij na 50 jaar Republikein te zijn geweest zich nu heeft laten registreren als onafhankelijke kiezer. Hij is teleurgesteld in zijn voormalige partij, vooral vanwege fiscale onverantwoordelijk beleid en de inval in Irak. Eisenhower over Kerry: "Senator Kerry, in whom I am willing to place my trust, has demonstrated that he is courageous, sober, competent, and concerned with fighting the dangers associated with the widening socio-economic gap in this country."
Doet het altijd goed zo'n steunbetuiging, maar de invloed ervan op de kiezers is niet echt te achterhalen.Debat nummer 1: het commentaar van vier grote kranten
Volgens de Los Angeles Times heeft John Kerry het debat met een comfortabele voorsprong gewonnen. Maar kiezers kunnen nog steeds beslissen dat president Bush het best de rotzooi in Irak kan opruimen. "In contrast to the president, who at times seemed tired and annoyed at having to share the stage, Kerry's command of the facts didn't get in the way of his being lucid and direct. The senator and former prosecutor delivered a powerful indictment of Bush's foreign policy record."

De New York Times vond inhoudelijk het debat een gelijkspel. Maar John Kerry wist zich presidentieel te gedragen, bracht zijn standpunten helder en kort en hield president Bush in het defensief. Wat dat betreft won Kerry alsnog. " Mr. Kerry found the most effective line of argument when he told the audience that "Iraq was not even close to the center of the war on terror" and that the president had "rushed the war in Iraq without a plan to win the peace." It is the strongest and most sensible critique of the administration's actions." En de Times concludeerde: " Before last night's debate, we worried that the long list of rules insisted on by both camps would create a stilted exchange of packaged sound bites. But this campaign was starved for real discussion and substance. Even a format controlled by handlers and spin doctors seemed like a breath of fresh air."

USA Today wil geen winnaar van het debat aanwijzen. Dat laat de krant aan de kijker over. Maar uit het debat werd wel duidelijk dat de Amerikanen echt wat te kiezen hebben over een maand: " In shorthand, the choice is this: A president who will act independently and quickly, even at the risk of alienating allies or making a grievous mistake. Or one who will proceed more deliberately in concert with allies, potentially at the price of missing a crucial opportunity. […] The difference can affect every American. The debate left every voter with a choice."

De Washington Post begon al helemaal niet aan het aanwijzen van een winnaar, maar ging in zijn commentaar uitgebreid op de verschillende standpunten in. Volgens de krant scoorden beide kandidaten punten. De krant kijkt in ieder geval uit naar het volgende presidentieel debat: " In the end the candidates drew sharply distinct portraits of themselves and each other. Mr. Bush stressed his own resoluteness, which Mr. Kerry suggested included a dangerous tendency to be divorced from reality. Mr. Kerry stressed his commitment to alliances and patient leadership, which Mr. Bush suggested could mean weakness. Both performed credibly enough to keep voters tuned in for the next debate."Debat nummer 1: Wat gebeurde er allemaal?
Het was allemaal iets minder star dan waar ik rekening mee had gehouden. Zeker, in het begin was het duidelijk dat er voornamelijk uit het hoofd geleerde standaardantwoorden gingen komen, maar in het verloop van het debat gingen president Bush en John Kerry toch echt in op elkaars uitspraken, maar alleen wanneer ondervrager Jim Lehrer (PBS) na de 2 minuten eerst antwoord en de anderhalve minuut reactie nog ruimte gaf om nog extra te reageren. Wat mij daarbij opviel, is dat Bush ene aantal keren de mogelijkheid tot reactie opeiste, terwijl dat aan de vragensteller is om te beslissen. Het was duidelijk in die ogenblikken dat Bush zich ergerde aan een opmerking van Kerry.
Het onderwerp was dus buitenlands beleid en vanaf het begin was het duidelijk dat Irak een centrale rol zou gaan spelen deze avond, net als de bestrijding van het terrorisme. Maar Noord-Korea en Darfur kregen ook aandacht.
Duidelijk was ook dat Kerry heel duidelijk in de aanval ging. Daar reageerde Bush vanzelfsprekend op door te melden wat er allemaal geslaagd was aan zin beleid in de afgelopen vier jaar, hoewel ik soms het gevoel kreeg dat hij een beetje in de verdediging moest schieten. Maar goed, je krijgt als president niet altijd een grote terroristische aanslag op je bord en ook niet een oorlog, al ben je die zelf begonnen.
Kerry stond op het podium alsof hij er thuis hoorde. Of hij een natuurtalent is weet je natuurlijk niet (want hoeveel zou hij hiervoor geoefend hebben?) maar dat hij de kunst beheerst is een feit. Hij kreeg en nam de ruimte om zijn verschillen in beleid duidelijk te maken, net als Bush dat deed. Geen opvallende versprekingen, geen grove leugens, geen gezucht of gesteun, helaas ook weinig humor. Dat zit er bij zo'n onderwerp natuurlijk ook niet echt in. Bush impliceerde nog wel dat hij Irak binnen viel omdat zij begonnen waren, maar Kerry antwoordde daar adequaat op: er is geen band tussen 9/11 en Irak. Maar dat was niet iets waar hij enorm mee gaat winnen.
Een net debat, vol respect gevoerd en de verschillen in beleid lijken me duidelijk voor de kijkers. Ik persoonlijk denk dat Kerry net heeft gewonnen. Hij heeft een aantal "beschuldigingen" van het Bush-kamp weten te neutraliseren, in ieder geval voor de korte termijn. Bush was na een vraag soms op zoek naar woorden, alsof hij in de kaartenbak in zijn hoofd een poging deed het juiste antwoord te vinden. Dat waren geen sterke momenten. Kerry had altijd op elke moment een antwoord klaar, maar niet op de belerende encyclopedische manier die vier jaar terug irritatie opwekte bij Al Gore.
Ik verwacht dat de campagne die Bush voert helemaal niets zal veranderen vergeleken met die voor het debat. Het Bush-kamp zal aanvoeren dat ze Kerry nog steeds een flipflopper vinden, dat ze hem nog steeds geen standvastig leider vinden en dat zullen ze tot in lengte van dagen volhouden. Kerry en zijn team zullen blijven herhalen dat Bush een verkeerde oorlog voert, dat Kerry wel een standvastig leider is, bovendien met een plan op buitenlands gebied.
Het volgende presidentieel debat heeft geen thema. Dat is goed, want voor de Amerikanen die zich niet echt interesseren in buitenlands beleid (hoezeer ze zich ook zorgen maken over hun veiligheid) was dit debat van de drie de minst interessante. Debat nummer twee kent het town hall format, waarin een groep twijfelende kiezers over elk onderwerp mogelijk een vraag mogen stellen. Dat vereist dus een instant antwoord op een veel bredere variëteit aan vragen. Dat wordt dus stampen voor beide kandidaten.

En wel heel erg snel: de transcriptie van het debat staat al hier op de website van de Commission on Presidential Debates.

UPDATE: Ik heb een paar nuances in mijn oorspronkelijke reactie aangebracht over het verschil in optreden tussen beide kandidaten.Debat nummer 1: wat nu?
Veel minder belangrijk dan wat de kijker van het debat vindt lijkt volgens de deskundigen te zijn wat de media er achteraf van vindt. Daar wil ik eigenlijk niets van begrijpen, want het kan toch niet zo zijn dat de media beslissen wat de Amerikanen er van vinden? Maar het hangt er helemaal vanaf wat de media uit het debat van anderhalf uur pikken en dan onophoudelijk gaan draaien. Net zolang totdat de kijkers, maar vooral de niet-kijkers, de overtuiging krijgen dat wat zij herhaald zien door de media overeenkomt met hun eigen mening. Hebben die media zo'n invloed? Je zou het haast gaan denken.
Wie het debat echt heeft gewonnen (als er al een ware winnaar is aan te wijzen, vaak is het verschil nihil) kan je meestal zelf beslissen. Maar hou er rekening mee dat elke partij bij hoog en bij laag zal beweren dat hun kandidaat toch echt gewonnen heeft. En als zij dat niet doen, dan zullen de journalisten en deskundo's u wel proberen te overtuigen dat kandidaat x het toch echt niet goed heeft gedaan en dat kandidaat y misschien op de issues verloor, maar in het overbrengen van zijn boodschap toch duidelijk als eerste uit de bus kwam.
Hou in het achterhoofd dat de luisteraars van het debat tussen Richard Nixon en John F. Kennedy de eerste als winnaar uitriepen en de kijkers naar het debat de laatste. Waar had iedereen het na afloop alleen maar over: het beeld en dus over de winst van Kennedy.
Ik geloof er niets van dat de Amerikanen zich helemaal laten leiden tot wat de media vinden dat hij moet denken. Mijn vermoeden is dan ook dat na alle debatten en nadat al het stof is gaan liggen de verschillen in de peilingen gelijk blijven of minder worden.Quote of the day
"You know, back in 2000 a Republican friend warned me that if I voted for Al Gore and he won, the stock market would tank, we'd lose millions of jobs and our military would be totally overstretched," he writes. "You know what: I did vote for Al Gore, he did win, and I'll be damned if all those things didn't come true." – James Carville, politiek adviseur van onder andere Bill Clinton en medepresentator van Crossfire van CNNNetworks boos om gebruik fragmenten
Televisienetworks zijn niet blij met het gebruik van fragmenten uit hun tv-programma's voor campagnespotjes. Vooral interviews met kandidaten worden regelmatig gebruikt voor tv-spots uit beide kampen en onafhankelijke groepen die spotjes maken. Volgens de networks zitten er auteursrechten op de interviews en mogen dus niet zonder toestemming gebruikt worden. Sommigen zijn daarom gestopt met het gebruik van de clips, maar anderen vinden dat het gebruik valt onder het "fair use"-beleid van de auteurswet. Die staat gebruik van fragmenten toe voor kritiek, rapportage van nieuws, onderwijs en onderzoek. Volgens deskundigen bevindt die bewering zich in een grijs gebied. Maar van een rechtszaak komt het zelden om reden van tijdgebrek en geld.
Het grote probleem is natuurlijk dat citaten uit interviews gebruikt kunnen worden om zo'n beetje alles te bewijzen, afhankelijk in wat voor context je de quotes in het spotje plaatst. Dát is de werkelijk zorg van de networks, want daarvoor zijn de interviews nooit bedoeld.Kansen Democraten voor congreszetels afgenomen
Nu president Bush weer aan de leiding gaat in de meeste opiniepeilingen, of op zijn minst weer positieve waarderingscijfers weet te krijgen, ziet het er slecht uit voor de kansen van de Democraten in het Congres op 2 november. Twee maanden geleden zag het er wat beter uit, maar uit een recente peiling van Ipsos-Public Affairs blijkt dat weer een meerderheid van de ondervraagde Amerikanen voor de congreszetels kiest voor een Republikein boven ene Democraat: 47-45 procent. In mei was dat nog 50-41 procent in het voordeel van de Democraten.
Mocht John Kerry de verkiezingen winnen, dan kan zijn overwinning misschien nog wat extra Democraten over de streep trekken voor het congres. Maar een meerderheid in het Huis van Afgevaardigden is vrij onwaarschijnlijk en ook in de Senaat zijn de kansen niet rooskleurig. Volgens analisten zijn maar 33 races om een Huis-zetel competitief en 10 Senaatsraces, de meeste in staten waar de Republikeinen in het voordeel zijn. Sinds 1998 zijn maar 16 zittende Afgevaardigden verslagen. Verlies van zetels door Senatoren is nog zeldzamer.Veel nieuwe kiezers
Een groot verschil vergeleken met de laatste paar verkiezingen is dat zich dit jaar heel erg veel nieuwe kiezers hebben aangemeld. Elke verkiezingen zijn er wel get-out-the-vote-acties, maar zelden heeft dat al zoveel nieuwe registraties opgeleverd als nu. Een teken dat deze verkiezingen door veel mensen toch belangrijker worden gevonden dan eerdere. 11 september en de Irak-oorlog lijken mobiliserende factoren.
Uit verschillende staten komen berichten van een verhoogd aantal registrerende kiezers. In Cleveland, Ohio, hebben bijna twee keer zoveel mensen zich als kiezer aangemeld dan vier jaar terug. In Philadelphia worden uitzendkrachten ingehuurd om de stroom van nieuwe registraties te verwerken. De grootste groei is in de verstedelijkte gebieden, maar hier en daar is ook op het platteland het aantal registraties gestegen. De deadlines voor registratie zijn pas in oktober, dus er kunnen nog steeds meer kiezers bijkomen. De Democraten hebben veel nieuwe partijgenoten geregistreerd in swing states Florida en Ohio. In sommige regio's in Ohio was de stijging vergeleken met 2000 zelfs 250 procent. Maar ook Republikeinen zijn overal actief bezig geweest met het registreren van kiezers.
Of deze flinke groei in registraties ook gevolgen heeft voor de opkomst is overigens niet te zeggen. Juist omdat de nieuwe kiezers nieuw zijn, hebben zij nog geen stemtraditie en het kan dus goed zijn dat ze helemaal niet op komen dagen. Maar ik verwacht persoonlijk dat de opkomst in ieder geval hoger is dan vier jaar geleden, toen niet minder dan de helft van de stemgerechtigde kiezers de moeite nam om te gaan stemmen, wat resulteerde in een president die door minder dan een kwart van de stemgerechtigden gekozen werd.Voorverkiezingen California terug naar juni
California geeft zich gewonnen. Inspanningen om de invloed van de staat te vergroten in het voorverkiezingsproces door de datum ervan naar voren te schuiven, worden na acht jaar opgegeven. In die acht jaar schoof de datum van juni naar maart. Maar omdat veel andere staten ook hun voorverkiezingsdatum naar voren schoven schoot California er niets mee op en was dit jaar de race al beslecht voordat de inwoners van California mochten stemmen. Gouverneur Arnold Schwarzenegger heeft een wet ondertekent die de voorverkiezing weer terugschuift naar juni. Eveneens heeft hij een wet getekend die het gebruik van stemcomputers zonder papieren spoor na te laten verbiedt. Beide maatregelen gaan overigens pas in 2006 in.Lachen om het circus
"Of course you know, President Bush has been taking a couple days off this week to prepare for the debates. In fact, he's having a microchip implanted in his ear. This will allow Dick Cheney to speak to him directly. 'It's pronounced 'Fallujah' 'Abu Ghraib.'" --Jay Leno
"The debate deal for three debates almost fell apart because John Kerry did not want a light to flash when his time was almost up. And George Bush didn't want a light to flash because he's easily distracted." --Jay Leno
"All the experts have been on TV saying the one thing that each candidate must do to win. Like Kerry can't look like a know-it-all. And Bush can't be too simplistic. So basically the entire presidential race comes down to this, the smart guy has to look a little dumber, and the dumb guy has to look a little smarter. To win, each guy has to pretend to be more like the other guy." --Jay Leno
"Each candidate has agreed to 32 pages of rules. I'm telling you, it's like being a J. Lo husband." --David Letterman
"They say this debate is already helping the economy. In fact, millions of people are buying large-screen TV sets so they can see Kerry's entire head." --Jay Leno
"This just in -- CBS says it can no longer vouch for the authenticity of John Kerry's tan." --David Lettermandonderdag, september 30, 2004
Vannacht nummer 1: het debat over buitenland en veiligheid
De kans dat president Bush voor het debat zijn teenslippers meeneemt omdat ze hem zo aan John Kerry doen denken is klein. Het is de kandidaten namelijk absoluut niet toegestaan om attributen mee te nemen. Dus ook niet al die Vietnam-medailles die Kerry niet uit protest heeft weggegooid. Jammer, want ze zouden een beetje sjeu aan het eerste debat kunnen geven, vanvond in het stormachtige Florida.
Elke keer dat een van de kandidaten de vooraf opgestelde regels overtreedt, komt hem dat te staan op een reprimande van de vragensteller. Daar zullen de kandidaten diep van onder de indruk zijn. Zouden ze hun best doen om langs de betonnen regeltjes te schuren? Ik hoop van wel, maar verwacht dat als eerste toch bij de president, wiens adviseurs tot nu toe hebben aangetoond het spel het best te spelen.
De networks hebben al besloten om zich niets aan te trekken van de regeltjes omtrent de cameravoering. Officieel mogen wanneer een kandidaat spreekt geen shots gemaakt worden van de andere kandidaat (hard gapend) of van het publiek (kruiswoordpuzzel oplossend). Maar daar hebben de networks niets mee te maken: "The campaigns have agreed to this. We haven't," aldus Princell Hair, general manager van CNN.
De moderators, de vragenstellers dus, hebben wel moeten beloven zich aan de 32 pagina's vol regeltjes (klinkt meer dan het is: regelafstand 2 en gigantische marges. Had zo op een velletje of tien gepast) te houden. Anders werden ze vervangen, en dat konden hun ego's niet aan.
Ik schreef eerder dat er van een debat eigenlijk geen sprake zou zijn. Dat is grotendeels waar, maar de kandidaten mogen in principe best op elkaar reageren, een voorwaarde voor een debat. Maar omdat er toch veel afhangt van de debatten zullen de antwoorden op de vragen gerepeteerd zijn, de antwoorden op de reacties van hun tegenstander en staan er nog willekeurige sound bites in beider geheugens klaar om in de laatste uitwisseling van spervuur nog punten te halen.
Maar al met al blijft er nog genoeg reden over om toch elk debat te kijken. Kerry krijgt namelijk de grote kans om zich zij aan zij met de president te profileren. Hopelijk grijpt hij de kans om een aantal aanvallen uit het Republikeinse kamp te pareren. En zou het hem lukken om wat gaten te schieten in de verdediging van president Bush voor diens buitenlandbeleid? En dat zonder door Bush uitgescholden te worden voor negatieveling en doemdenker? Irak, Al Qaida en 11 september zijn onderwerpen die vrijwel zeker aan bod zullen komen. Daar is genoeg over te zeggen.
Humor. Beide kandidaten zullen zeker proberen om met humor de sympathie van de kijkers en toeschouwers in de zaal te winnen. Volgens de regels mag het publiek niet applaudisseren, spreken of op andere wijze participeren in het debat, maar valt lachen daar ook onder? Het staat niet duidelijk in de regels.
En dan als laatste is het voor de beter geïnformeerden onder u nog interessant of een van beide kandidaten aan het jokkebrokken slaat. Dat herkent u als de ander in een reactie gaat roepen dat de bewering helemaal niet klopt. Maar degene die bij een vraag het laatste woord krijgt kan er nog snel even een halve waarheid tegenaan gooien. Beide kandidaten acht ik er toe in staat. Aan de andere kant, soms is men zo geconcentreerd bezig te wachten tot men zelf weer mag spreken, dat de overdrijving en de leugen van de nader helemaal over het hoofd wordt gezien. Niemand zal ze dan helpen, de vragensteller al helemaal niet, want daar wordt hij niet voor betaald. Het is aan de kijker of aan de spindoctors aan het eind van het debat om die zaken op te pakken. Vier jaar geleden kwam Bush nog weg met de opmerking dat hij in de campagne "outspent' was door Al Gore. Niemand die er iets over zei.Boze Boss en vrienden
Komende twee weken zijn artiesten op tour door Amerika in 36 steden, in negen swing states. Laatste optreden: 11 oktober in Washington D.C. En dat allemaal omdat ze tegen de herverkiezing zijn van president Bush. Deze Vote for Change tour is van start gegaan en er doen grote namen aan mee: Bruce Springsteen, R.E.M., de Dixie Chicks (onder vuur gekomen omdat ze tijdens een optreden vlak na de inval in Irak gezegd hadden zich te schamen uit dezelfde staat te komen als president Bush), Pearl Jam, Jackson Browne en Bonnie Raitt.
De opbrengsten van de optredens gaat naar America Coming Together (ACT), dat probeert om de kiezers tegen Bush te laten stemmen op 2 november.Texaanse Krantensteun voor Kerry
John Kerry heeft een krantenendorsement binnen, in de hol van de leeuw nog wel. Een plaatselijke krant in Crawford, Texas, de Lone Star Iconoclast, bracht in een hoofdredactioneel artikel zijn steun uit aan Democratisch kandidaat Kerry. Of het de lezers zal beïnvloeden is al de vraag, maar zelfs als dat zo is, de krant heeft een oplage van 425, dus de kans dat de steun enig gewicht in de schaal legt is nul. Zeker in Texas. De krant zegt vier jaar geleden, toen die werd opgericht, de steun aan Bush te hebben gegeven. Maar na Irak voelde de redactie zich genomen: "Instead we were duped into following yet another privileged agenda."Peilgeil in Amerika en in vijf staten
Daar gaan we weer. De Pew-peiling laat net als de andere nationale peilingen een voorsprong voor president Bush op John Kerry zien: 48-40 procent, met Ralph Nader op 2.
Interessanter natuurlijk de staten. In Arizona heeft Kerry zijn campagne teruggeschroefd. De peiling lijkt te verklaren waarom: Bush: 48, Kerry: 38 procent.
Dan Michigan: Kerry: 45 en Bush 43 procent (binnen de foutmarge). In de thuissstaat van John Edwards, North Carolina, lijkt er weinig aan de hand voor Bush: 50-44 procent. In Oregon gaat Kerry aan de leiding met 50 tegen 43 procent en in Pennsylvania ook, maar dan met minder verschil: 49-46 procent, binnen de foutmarge.
Wat in ieder geval in vrijwel alle staten opvalt is dat er nog een ruime hoeveelheid twijfelende kiezers is. Minimaal vijf procent, soms wel meer.Speel Kerry's Vietnam-oorlog na
Binnenkort is het mogelijk om de Swift boat-missie van John Kerry ten tijde van de Vietnam-oorlog na te spelen. Er is namelijk een computerspel gelanceerd waarmee dat kan. Het is een variant van "Kuma War" dat normaal gesproken veldslagen uit de Irak-oorlog na laat spelen. Er zijn binnen het spel steeds nieuwe veldslagen of gevechten te downloaden en het swift boat-gevecht van Kerry is er een van. Op 30 september is de download beschikbaar, zegt fabrikant Kuma Reality Games. Het Vietnam-gevecht is gebaseerd op de beschikbare gegevens van 28 februari 1969, toen Kerry als kapitein van een snelboot op de Mekong Delta voer.
John Kerry heeft geen commentaar. Hij speelt geen videospelletjes. Bush zal wel graag Doom spelen. Of Myst.Hoe staat het er voor in de swing states?
Bij CBS News een overzicht van de stand van zaken bij alle swing states. Vroeg in de campagne was een lijst met swing states gemaakt, waarin de campagnes dachten dat de verkiezingen beslist zouden gaan worden. Op dit moment is er wel wat veranderd. Zo zijn Washington State en Maine vrij weker in het Kerry-kamp terecht gekomen en Arizona en New Hampshire gaan vrijwel zeker naar Bush.
Maar hoe gaat het verder in de volgende 14 swing states op basis van de recentste peilingen?
Gelijkopgaand: Florida, Pennsylvania, Minnesota, Wisconsin, Colorado, New Mexico, Oregon, West Virginia
Neigt naar Bush: Ohio, Missouri, Iowa, Arkansas, Nevada
Neigt naar Kerry: Michigan
Kortom: er is nog niets zinnigs over te melden. Voor meer uitleg per staat, klik hier.Lachen om het circus
“The fourth hurricane this year is hitting Florida. Jeb Bush said if the state were any more devastated, his brother would declare it a complete success.”--Bill Maher
"The first presidential debate is Thursday in Florida. I think it's Bush's way of saying thank-you for that last crooked election." --David Letterman
"Before the debate, Bush is concerned about the lectern, he's worried about the room temperature and the lighting. Kerry is making the mistake of worrying about the issues." --David Letterman
"Everyone is talking about the ground rules. Kerry wants his podium to be tall enough so he can rest his hands. And President Bush wants it to be wide enough to hide Dick Cheney." --Conan O'Brien
"Debates experts say President Bush could win if he doesn't get off message. But John Kerry could win if he gets a message." --Jay Leno
"Problems at Kerry debate prep: They keep trying to tell him he doesn't talk like a regular average Joe and he said, 'Au contraire!"' --Jay Leno
"During a speech this week John Kerry said if President Bush is re-elected he might bring back a military draft. When asked, Bush said, 'Trust me, even if I bring back the draft there are plenty of ways to get around it.'" --Conan O'Brien
"A New York company has made a video game that re-enacts John Kerry's war career. Players pretend they're Kerry on a swift boat in Vietnam. Wasn't there already some game based on John Kerry's life? Oh, yeah, 'Who Wants to Marry a Millionaire?"' --Jay Lenowoensdag, september 29, 2004
Wisselend success voor Nader
Onafhankelijke kandidaat Ralph Nader heeft nog maar één kans om in Oregon op het stembiljet te komen: een gang naar het Amerikaanse Hooggerechtshof. Omdat de tijd dringt zijn de aanhangers van Nader in Oregon van plan om het gerechtshof te vragen het drukken van stembiljetten zonder Naders naam erop uit te stellen. Het Supreme Court van Oregon was het eens met de beslissing van de verkiezingsambtenaren die vonden dat een aantal petitieformulieren niet goed waren ingevuld en daardoor had Nader te weinig handtekeningen. Volgens de advocaat van Nader waren de toelatingsregels van Oregon niet duidelijk genoeg. Rechter Sandra Day O'Connor is op de zaak gezet en zij moet als eerste beslissen of uitstel van het drukken van stembiljetten gegeven moet worden. Uitspraak wordt snel verwacht.
Helemaal slecht ziet het er voor Nader nog niet uit: het Hooggerechtshof van New Mexico heeft opdracht gegeven om hem op het stembiljet van de staat te zetten. De Democraten hadden zijn kandidatuur in New Mexico betwist. In Maine viel een soortgelijke beslissing ook in het voordeel van Nader uit.Feiten zijn vervelende dingen
In zijn strijd tegen John Kerry neemt president Bush het niet al te nauw met de feiten. Iets wat je in mindere mate ook omgekeerd kan zeggen, maar de verdraaiing van de feiten door Bush is doorgaans iets brutaler. Zoals toen Bush afgelopen week beweerde dat Kerry had gezegd dat "he would prefer the dictatorship of Saddam Hussein to the situation in Iraq today." Bush zei dat hij het niet met Kerry eens was, maar dat is Kerry zelf ook niet, want Kerry had iets dergelijks helemaal niet gezegd. Hij noemde Saddam "a brutal dictator who deserves his own special place in hell." Daar voegde hij aan toe: "The satisfaction we take in his downfall does not hide this fact: We have traded a dictator for a chaos that has left America less secure."
Bush viel Kerry ook aan omdat hij de coalitie er een noemde van "the coerced and the bribed." Dat kwam inderdaad van John Kerry, die verwees naar de bereidheid van Bush om steun te geven aan naties om zo hun steun voor de strijd in Irak te krijgen. Maar Kerry had vooral kritiek op de regering, die niet probeerde een bredere internationale basis te krijgen en niet op de landen van de huidige coalitie. Maar ja, dat is nuance en dus niet lekker scoren.Peilgeil in Amerika
De 13 procent voorsprong die president Bush twee weken geleden had in de laatste Gallup-peiling is kleiner geworden. Met een voorsprong van 52 procent tegen 44 voor John Kerry is het verschil nog steeds ruim, want 8 procent. Dit is de stand onder waarschijnlijke kiezers. Onder geregistreerde kiezers doet Bush het nog steeds beter: 54-41 procent. U mag deze cijfers nu weer uit uw geheugen wissen.Eerlijk delen
Samen met de presidentsverkiezingen mogen de inwoners van Colorado ook stemmen in een interessant referendum, dat nog leuker blijkt nu bekend is geworden dat als het wordt aangenomen het voorstel ook meteen ingaat.
Colorado heeft negen kiesmannen te verdelen en hanteert een winner takes all principe. Maar daar kan dat referendum dus verandering in brengen. Wordt Amendement 36 aangenomen dan worden de kiesmannen proportioneel verdeeld over de kandidaten. Dat kan dus op 2 november weer een heleboel extra tellen gaan opleveren. Eigenlijk kunnen de kiesmannen pas vergeven worden als bekend is of het amendement is aangenomen.
In de peiling in Colorado gaat president Bush licht aan de leiding, maar er zijn volgens een andere peiling meer voorstanders dan tegenstanders voor het referendum. Dus een overwinning kan Bush 5 kiesmannen opleveren, maar John Kerry ook nog eens 4. En wordt het amendement aangenomen, dan ben ik heel benieuwd of dat nog inspiratie oplevert voor andere staten.Stemcomputers blijven zorgenkindje
Op 2 november zal 29 procent van de geregistreerde kiezers stemmen met een stemcomputer, dat was 12 procent in 2000. In 29 staten en Washington D.C. zijn dat opgeteld meer dan 45 miljoen Amerikaanse kiezers. Maar de verkiezingsofficials zijn er nog steeds niet gerust op. Zij zijn bang dat de stemcomputers meer problemen zullen opleveren dan oplossen.
En de zorgen zijn niet academisch. In Ft. Lauderdale vorige herfst won Ellyn Bogdanoff een state senaatzetel met slechts 10 stemmen verschil. Een automatische hertelling bleek niet mogelijk omdat de stemmen op de harde schijf van de stemcomputer waren opgeslagen. Er was geen papieren spoor en bij hertelling kwam dus gegarandeerd hetzelfde aantal stemmen uit de bus (computer in dit geval). Fouten zijn niet te controleren, het hele principe van hertelling is een wassen neus geworden. Daarom neemt de druk toe om aan alle stemcomputers printers te hangen, die een papieren bewijs van de juiste stemming kan geven. Maar in de meeste staten met stemcomputers komen die printers er voor de verkiezingen niet. Volgens de Florida Department of State is dat allemaal onzin. Printers zijn te duur en de mensen die de stembureaus bemannen kunnen ze niet onderhouden. "Creating a paper trail for each voter is unnecessary except to eliminate the paranoia of the critics," aldus de conclusie van een beleidsstuk van het departement over dit onderwerp.Nieuwe regels campagnefinanciering (maar niet voor nu)
John McCain en Russell Feingold, respectievelijk Republikeins en Democratisch senator en opstellers van de campagnefinancieringswet die kortgeleden is aangenomen, hebben samen met andere volksvertegenwoordigers een aanpassing van hun oude wet voorgesteld, waarin de "soft money"-financiering van actiegroepen als de Swift Boat Veterans for Truth en MoveOn.org beter wordt geregeld.
Die groepen kunne namelijk nu onbeperkte donaties aannemen en de Federal Election Commission mag dat nu niet controleren. In de nieuwe wetgeving mogen de groepen die zich bij de belastingdienst melden als partijdige organisaties (de zogenaamde 527-organisaties) alleen nog maar beperkte donaties accepteren en zij moeten hun donatielijsten overdragen aan de Federal Election Commission.
Het ligt niet in de lijn der verwachtingen dat de wetgeving er al voor de verkiezingen doorkomt, maar McCain hoopt dat begin volgend jaar, met en nieuw congres, wel gaat lukken.
Het is eigenlijk een reparatiewet, want de FEC kon de vorige wet zo interpreteren dat al die 527-groepen vrij baan kregen om keiharde spotjes tegen Bush en Kerry te maken.Lachen om het circus
"Both candidates now are trying to lower expectations for how they'll do on the debates. For example, Kerry tried to lower expectations for himself by saying Bush has never lost a debate and that he is a formidable opponent. Then Bush lowered expectations for himself when he said, 'Hey, what does "formable" mean?'" --Jay Leno
"Well, the first Kerry-Bush debate between President Bush and John Kerry takes place Thursday in Miami. And today, thousands of local residents began evacuating." --David Letterman
"The ground rules for the debates: The candidates must remain at least 10 feet apart, and they cannot talk directly to one another. It's actually based on the John Kerry-Teresa Heinz Kerry pre-nup agreement." --David Letterman
"Despite Hurricane Jeanne, this Thursday's presidential debate in Miami is still on. Is that a good idea with a hurricane going? Do you realize if both candidates were to drown, we could be looking at President Ralph Nader?" --Jay Leno
"Ralph Nader says he is going to participate in the presidential debates. OK, he'll be at home yelling at the screen." --Jay Leno
"Teresa Heinz Kerry predicted at a fund-raiser the other day that Osama bin Laden will be captured just before the election. Of course when President Bush heard he was furious. He said, 'How did she find out?'" --Jay Lenodinsdag, september 28, 2004
Vroeg opstaan voor debatten
Er zijn verschillende opties om de presidentiële debatten te kijken. De duurste is naar de VS vliegen en daar in een hotel gaan zitten kijken, of bij kennissen. Meer voor de hand ligt om de debatten hier op tv te volgen en dan zijn de opties minder. CNN is altijd mogelijk, maar wie graag een Nederlandstalige voor- en nabeschouwing (met CDA-politicus en politiek strateeg Hans Hillen in de rol van Johan Cruyff) wil zien en ondertiteling, die kan terecht bij de NOS, die op Nederland 2 het zaakje uitzendt.
Op elke debatnacht begint de uitzending om 2.45 uur 's ochtends en gaat door tot 4.45 uur. Ferry Mingelen is de presentator in Hilversum en Charles Groenhuijsen doet zoals verwacht verslag vanuit Washington. Voor de vaste slapers is er een herhaling van de uitzending, maar dan zonder voor- en nabeschouwing op de ochtend na de debatten, van 9.10 uur tot 10.40 uur.
Het eerste debat vindt plaats op donderdagnacht (de nacht van 30 september op 1 oktober) en de derhaling dus op vrijdagochtend 1 oktober. Onderwerp is buitenlandse politiek en binnenlandse veiligheid.
Het debat tussen de vice-presidentskandidaten vindt in de nacht van 5 op 6 oktober plaats met een herhaling op 6 oktober. Dick Cheney en John Edwards beantwoorden vragen van zwevende kiezers.
In de nacht van 8 op 9 oktober is het tweede presidentieel debat, waarin weer zwevende kiezers vragen mogen stellen aan de kandidaten. Het derde presidentieel debat tenslotte vindt plaats in de nacht van 13 op 14 oktober. Onderwerp: economisch en binnenlands beleid.

CORRECTIE: Ik had de onderwerpen omgewisseld (ze stonden verkeerd in het NOS-persbericht. Al dat belastinggeld en nog kunnen ze zoiets simpels niet goed overtypen. Het is wat.)Carter ongerust over Florida
Oud-president Jimmy Carter schrijft in de Washington Post in een commentaar dat hij bang is dat de verkiezingen in Florida nog steeds niet goed zullen verlopen. Aan een aantal internationale basisvoorwaarden wordt niet voldaan.
Er zijn in Florida nog steeds geen onpartijdige verkiezingsambtenaren, er is nog steeds geen uniformiteit in stemprocedures die geen verschil maakt in de sociale of financiële status van de kiezer.
Ook dit jaar zijn er weer pogingen ondernomen om 20.000 zwarten (waarschijnlijke Democratische stemmers) van verkiezing uit te sluiten wegens vermeend misdadigerschap, en maar 61 Hispanics (waarschijnlijke Republikeinse stemmers).
Carter is zeer ontevreden: "It is unconscionable to perpetuate fraudulent or biased electoral practices in any nation. It is especially objectionable among us Americans, who have prided ourselves on setting a global example for pure democracy."Kiesrecht kwijt
Komende verkiezingen zullen miljoenen Amerikaanse burgers, waaronder een onevenredig grote groep zwarte kiezers, niet de mogelijkheid krijgen om te stemmen. Dat komt door wettelijke beperkingen, ondeugdelijke procedures of smerige trucs, volgens juridische en burgerrechten-deskundigen.
De grootste categorie is de groep van bijna 5 miljoen voormalige misdadigers, die inmiddels hun straf er op hebben zitten en zijn vrijgelaten. In de meeste staten worden dan hun burgerrechten, waaronder het kiesrecht, hersteld, maar in sommige staten is daar een ingewikkelde procedure voor, zoals in Florida, waar een verzoek aan de gouverneur ingediend moet worden. Verder zijn de lijsten met ex-gedetineerden vaak vervuild en mogen dus mensen die geen strafblad hebben toch niet stemmen omdat ze volgens die lijst niet mogen. Iets dergelijks trof veel kiezers in Florida vier jaar terug.
In de demografische groep gedetineerden zitten meer zwarten dan blanken, en statistisch gezien stemmen zwarten sneller Democratisch en dus is het in het belang van Democraten dat zij hun stemrecht weer snel terugkrijgen. Jessie Allen van het Brennan Center for Justice: "This has a huge effect on elections but also on black communities which see their political clout diluted. No one has yet explained to me how letting ex-felons who have served their sentences into polling booths hurts anyone."
Conservatieven zijn het daarmee niet eens. Volgens Roger Clegg van de Center for Equal Opportunity: "Society is not required to turn a blind eye to the fact that someone has a criminal record. Someone who was not willing to follow the law and was sent to prison should not be in a position to make the law for others by electing lawmakers."
Ook op andere manieren worden groepen armen en zwarten tegengewerkt om te gaan stemmen. In Baltimore in 2002 en in Georgia in 2003 werden brochures uitgedeeld aan zwarte kiezers dat wie zijn elektriciteitsrekening of parkeerbonnen niet had betaald, zou worden gearresteerd bij het stembureau. Zoiets gebeurt bij vrijwel alle verkiezingen. Soms vragen medewerkers van een stembureau om een rijbewijs. De kans dat zwarten een identiteitsbewijs met foto hebben is vier of vijf keer kleiner dan bij blanken. Het kunnen tonen van identificatie is geen plicht.
De verhoudingen van kiezers zonder stemrecht is scheef: in Florida is 7 procent van de inwoners zijn stemrecht kwijt, maar van de zwarten in de staat is dat 16 procent. In New Mexico bijvoorbeeld is dat veel erger: van 6,2 procent van de inwoners is het stemrecht ontnomen, maar bij de zwarten is het 25 procent.Twee kandidaten, één leermeester
Professor Rollin G. Osterweis gaf les op Yale University. Het vak: History of American Oratory. Twee van zijn bekendste studenten: John F. Kerry en George W. Bush. Osterweis was niet alleen docent oratie, maar ook debating coach op Yale. Kerry was zelfs een van de sterren van het Yale debate team. Ziehier de basis voor het eerste presidentieel debat. De kandidaten hebben hun debating skills geleerd van dezelfde professor. Osterwies stierf in 1982, dus hij kan de belangrijke strijd tussen zijn leerlingen alleen maar vanaf een wolk gadeslaan.
Wat hebben zij van hem geleerd? David Boren, een van zijn andere leerlingen die het tot senator wist te schoppen, omschreef de wijze lessen als volgt: "First, you have to have substance - values and principles that are worth conserving. Then you have to communicate them in a way that makes the audience feel that they have ownership of the ideas. It's almost like you have to become part of the crowd, and have them go away adopting the ideas as their own."
Volgens Boren, een Democraat, is president Bush vooral goed in les 2: "Bush puts himself inside the head of the person listening to him." Kerry is een en al beleid en deskundigheid.
Maar goed, donderdag is geen debat zoals die op universiteiten wordt gevoerd. Er hoeven geen studenten omver geblazen te worden met welbespraaktheid. Deze debatten zijn er voor de gewone Amerikaan. En president Bush heeft aangetoond dat hij zeer goed in staat is om de gewone Amerikaan toe te spreken. De vraag is of Kerry dat ook voor elkaar krijgt.Quote of the day
"His hands are very soft. He must use some powerful lotion." – Jessica Dorau (17 jaar) uit Kenosha, Wisconsin, nadat ze president Bush de hand had geschud.Droogzwemmen met Kerry
John Kerry is neergestreken in Spring Green, Wisconsin, om zich voor te bereiden op de debatten die komende weken op het programma staan. Als hij niet aan het voorbereiden is, bezoekt hij kiezers in deze swing state, dus de locatie is niet vanwege de rust gekozen. Er zal geoefend worden op het town hall meeting format en eerder in Boston heeft Kerry al geoefend op het gewone debat met sparring partner en vriend Greg Craig.
De campagne is zich zeer bewust van de lessen die getrokken konden worden uit de debatten van 2000. Daarin wisten de Republikeinen Al Gore neer te zetten als iemand die de neiging heeft alles te overdrijven. Volgens het Kerry-team won de Bush-campagne toen de "spin war" na het debat.Waarom eerste debat in Coral Gables is
Dat het eerste presidentieel debat gehouden zal worden op de University of Miami in Coral Gables, Florida, is te danken aan de president van die universiteit, Donna Shalala. Zij was onder president Clinton de minister van "health and human services." In 2001 werd zij er de baas en vanaf het begin startte zij al een lobby om een van de debatten naar haar universiteit te halen, met het argument dat Florida een top swing state was, die in 2000 de beslissing in de verkiezingen bracht. Logisch. Maar goed, het is haar gelukt, en de campus ademt nu presidentsverkiezingen. Meer politieke activiteiten staan gepland.Peilgeil in Illinois en Maine
John Kerry gaat nog stevig aan de leiding in Illinois. De stand is er volgens de laatste peiling 49 procent voor Kerry en 40 voor president Bush. Het verschil wordt er overigens wel kleiner. Al Gore won in 2000 met 12 procent verschil.
In Maine is het spannend: 45 procent voor Kerry en 42 procent voor Bush. Ralph Nader staat hier op 3 procent. Maine is een van de weinige staten waar het winner takes all principe niet geldt. De winnaar krijgt een meerderheid van de kiesmannen, maar niet noodzakelijk allemaal.maandag, september 27, 2004
Peilgeil met Bush en Kerry
Volgens CBS News is de voorsprong van president Bush op John Kerry nog steeds ruim. Elke peiling geeft wel weer een ander beeld, dus laten we deze maar weer voor kennisgeving aannemen: Bush op 49 procent en Kerry op 41 procent. Bij CBS had Bush vorige week een puntje meer.Wat we nog niet wisten over de VS, in De Balie
De Balie in Amsterdam staat aanstaande zaterdag, 2 oktober, vanaf 14.00 uur, in het teken van Amerika. Dit staart erover op hun site:
"De Balie is een dag lang het terrein van onderzoek, onder de titel ‘Behind the Bushes’. Via lezingen, debatten, talkshows, komedie, theater en film krijgt u de gelegenheid iets meer te weten te komen van het object van uw haat en liefde. Er komen Amerika-kenners, Nederlandse politici en niet-westerse Amerika-critici. We geven twee korte colleges ‘leer Amerika begrijpen’. En we stellen de beeldvorming aan de orde. Amerikaanse en overige Amsterdammers gaan met elkaar in debat over die beeldvorming. De avond wordt afgesloten door een comedyshow van het beroemde Boom Chicago duo Jon Rosenfeld en Greg Shapiro. Tevens is er de presentatie van een speciaal tijdschrift over Amerika: Amerikaanse toestanden, een samenwerking van Eutopia, Tijdschrift voor de Sociale Sector en de Helling."

's Ochtends is er in Amsterdam op de Dam een demonstratie tegen het regeringsbeleid. Die heeft natuurlijk niets met de activiteit van de Balie te maken. Maar het zou een gevuld dagje Amsterdam kunnen worden voor de activistische bezoeker.Voor liefhebbers: Nova New York en De Lobbyisten
Ik heb er een favoriet programma bij: Nova New York. Ik moet zeggen dat ik van tevoren niet helemaal overtuigd was dat het iets zou worden, maar het was een leuk programma, lekker vol, en redelijk evenwichtig.
Dat Twan Huys er eigenlijk niet aan te pas komt wanneer hij Amerikaanse gesprekspartners in de hand moest houden, dat had ik al voorspeld. Ann Coulter krijgt vrij spel, een blonde glimlach was voldoende. Ze krijgt zonder weerwoord de ruimte om te roepen dat de Amerikaanse media links zijn, terwijl daar wel wat op af te dingen valt. Maar ik kan me ook voorstellen dat Twan zijn vingers niet aan een getergde welbespraakte blonde Republikeinse stoot wil branden, zeker niet nadat ze heeft gezegd dat Nederlandse mannen zo knap zijn. Maar goed: ze heeft een nieuw boek uit en Nova New York krijgt de première van de promotietour. Het boek heet: "How to talk to a liberal… if you must."
De uitslag van de opiniepeiling onder de Nederlandse bevolking ("Op wie zou u stemmen in de Amerikaanse presidentsverkiezingen") verbaasde mij meer dan Coulter. Kerry zou 50 procent van de stemmen krijgen, Bush 9 en de rest, 41 procent, had geen mening. Volgens Coulter kwam dat ongetwijfeld door de linkse media ook in Nederland, maar mij verbaasde het hoge percentage weet niet. In het programma van de VPRO dat op NNY volgde (De Lobbyisten) kwam Maurice de Hond met volstrekt andere cijfers, daarmee de beperkte waarde van de opiniepeiling aantonend: 70 procent voor Kerry en 15 procent voor Bush. Zoveel verschil zouden peilingen niet mogen uitmaken.
Daarna volgden een reportage over de linkse demonstranten die de Republikeinse conventie waren binnen geraakt, een item over slipjes met dubbelzinnige opdruk (Expose Bush, weapons of mass seduction, Ballot Box, My cherry for Kerry) waarvan denk ik niet alle kijkers de subbelzinnigheid door heeft, en een reportage uit California over kruisen op het strand van Santa Barbara, een voor elke gesneuvelde Amerikaan in Irak.
Daartussen gaf politiek wetenschapper Hans Anker zijn mening over de peilingen in de VS (het verschil loopt weer terug, maar trouwe lezers van mijn weblog wisten dat al) en hij zal volgende week zijn mening over het eerste kandidaatsdebat geven. Handig, want dan kunt u die toetsen aan die van mij:^) Ook besteedde Anker aandacht aan de tv-spot van Bush over de met alle winden meedraaiende Kerry en de pijlsnelle reactie van de Kerry-campagne daarop.
Hoogtepunt van de uitzending was het afsluitende debat tussen de leiders van de College Republicans (Eric Hoplin, al eerder gevolgd door Nova) en de College Democrats (Evan Leberman). Verbaal begaafde jongemannen, die uiterst professioneel alle talking points van hun kandidaten uit het hoofd hadden geleerd, Twan Huys geen seconde ruimte meer gaven, en enorm door elkaar heen schreeuwden, elk woord van hun opponent tegensprekend. Een debat zoals we aanstaande donderdag zeker niet zullen zien, merkte Huys terecht op.
Ik kijk volgende week zeker weer.
Ook naar De Lobbyisten van de VPRO overigens, al is het wel een hele kluif, zoveel verkiezingen achter elkaar. Ik kan me voorstellen dat veel kijkers na Nova afhaken. Maar dat is niet terecht, want ook het programma van Levi en Sadeghi is interessant, alleen al vanwege de invalshoek: de presentatoren werpen zich op als lobbyisten voor president Bush, vooral omdat volgens hun alle Nederlanders voor John Kerry zijn. Gezien de peilingen van Nova en de hond klopt die veronderstelling ook wel. Zij zijn aanwezig bij de Republikeinse conventie, spreken met de Democrats Abroad en worden helemaal weggeluld door Noam Chomsky, taalwetenschapper en links activist. Hier wreekt zich de taal (Chomsky spreekt gewoon beter Engels dan onze twee Nederlandse presentatoren) en de ervaring: Chomsky debatteert al eeuwen over dit onderwerp en daar valt niet tegenop te argumenteren.Stemmenwinst door moeder natuur
De orkanen die het zuidoosten van de Verenigde Staten teisteren kunnen in het voordeel uitpakken van president Bush op 2 november. Niet alleen leveren de bezoekjes mooie foto's en videobeelden op, maar de federale steun aan de getroffen staten kunnen ook stemmen opleveren, vooral als het om een swing state gaat. Florida is zo'n swing state die noodhulp van Bush heeft ontvangen, maar ook Pennsylvania, dat met overstromingen te kampen kreeg vanwege orkaan Ivan.
Ook is er sprake van dat een deel van de olievoorraden van de Strategic Petroleum Reserve aangesproken gaat worden. Dat kan ook een stemmenwinnaar zijn, aangezien de brandstofprijzen op recordhoogte staan. Maar de orkanen zijn in ieder geval een mooie aanleiding.Baptisten bekeren en registreren
De Nationale leider van de Southern Baptists, Bobby Welch, toert door 50 staten om mensen te bekeren. Daarbij zal hij iedereen die hij tegenkomt ook aanraden om vooral te gaan stemmen. Hoewel hij welf een voorstander is van president Bush zegt hij het belangrijker te vinden om mensen te overtuigen om toch vooral te stemmen dan om ze zijn kandidaat op te dringen.
De Republikeinen proberen de Southern Baptists actief in hun kamp te "lokken" maar een keus voor een andere kandidaat zal niet tot problemen leiden in deze grote religieuze congregatie, die heel veel gelijke normen en waarden heeft met de Republikeinse partij. 16,3 miljoen Amerikanen zijn lid van deze grootste protestantse groep van Amerika.Belastingverlaging nummer 4
Het congres heeft een belastingverlaging van 146 miljard dollar (over tien jaar) er door gedrukt. Dat is in een verkiezingsjaar wat makkelijker, want wie tegenstemt en in de race is voor herverkiezing op 2 november, brengt zijn eigen campagne in gevaar. Dus veel Democraten stemden ook voor. Zowel president Bush als John Kerry waren voor deze verlaging (want hij komt ten gunste aan de middle class), maar sommige economen waren zeer kritisch (want nog groter overheidstekort). Het voorstel was overigens een compromis: het vervallen van de oude regeling werd uitgesteld en bedrijfsbelastingverlagingen werden verlengd. Het was de vierde grote belastingverlaging tijdens de presidentstermijn van Bush.zondag, september 26, 2004
Gratis muziek voor registratie
Een interessant initiatief om jongeren te registreren komt van MustVote.com. Die gooit muziekdownloads in de strijd in de hoop op meer geregistreerde jonge kiezers. Voor elke geregistreerde kiezer via de site kan de registreerder een gratis download verdienen van een selecte groep liedjes op Napster. Verschillende popgroepen dragen bij aan het project door zeldzame liedjes ter beschikking te stellen voor een download. De vrolijke jongens van Radiohead en de band Pearl Jam hebben liedjes afgestaan. De site hoopt zo 100.000 nieuwe kiezers te kunnen verwelkomen. Het mooie is dat je geen 18 hoeft te zijn om kiezers geregistreerd te krijgen en die gratis downloads kunnen helpen om zowel potentiële kiezers als jonge recruteerders te trekken.Ruil je stem
Interessant initiatief op internet: VotePair.org. Die probeert koppels te maken van kiezers, een Democraat in een "veilige" staat (dus waar Kerry zeker gaat winnen), en een Naderstemmer of stemmer op andere derde partij in een battleground state. De bedoeling is dat het bijeen gebrachte koppel van stem wisselt. De Democraat in de voor Kerry veilige staat stemt op derde partij en de ander stemt op Kerry in de battleground state. Zo gaat de stem van geen van beiden verloren en heeft Kerry er nog wat aan (er vanuit gaand dat een stem op Nader of een andere derde partij alleen maar een stem uit principe is). De derde partij-kandidaat krijgt evenveel stemmen als anders en Kerry wint misschien de verkiezingen. Klinkt interessant, maar ik vermoed dat het allemaal niet veel zal uitmaken. Hoewel, met het verschil in Florida van vier jaar terug had het de winst van Al Gore kunnen betekenen.
De organisatie achter de website zegt dat het ruilen legaal is, maar sommige verkiezingsambtenaren twijfelen daar aan. Maar ja, hoe controleer je of een stem een geruilde is? Voer voor juristen, mochten die zin in zo'n kwestie hebben.
Het ruilen gebeurde in 2000 ook al. Toen ruilden 36.000 stemmen van eigenaar. Maar veel heeft het niet geholpen.Kandidaat bij daklozen
Terwijl de kandidaten van de twee grote partijen heerlijk slapen in suites van dure hotels terwijl zijn door het land reizen, brengt de vice-presidentskandidaat van de Green Party, Pat LaMarche, haar nachten door in opvangcentra voor daklozen. Niet dat zij geen eigen huis heeft, maar zij doet haar "Left Out Tour" van 14 nachten om de aandacht te richten op de positie van de daklozen, arme werkenden en burgers zonder ziektekostenverzekering. Dat zie ik Bush of Kerry van hun leven nog niet doen. Maar ja, LaMarche en haar partij zijn daarentegen weer meer dan kansloos op 2 november. Tot groot verdriet van de armen en daklozen, die door Bush en Kerry vrijwel genegeerd worden in deze campagne.Republikeinse groep aangeklaagd
De Democratische groep Citizens for Responsibility en Ethics in Washington heeft bij de FEC een klacht ingediend tegen de Republikeinse groep The November Fund wegens een tv-spotje van de laatste groep gericht tegen vice-presidentskandidaat John Edwards. De Republikeinse groep heeft volgens de Democraten een donatie ontvangen van 500.000 dollar van de Amerikaanse Kamer van Koophandel (wat door de KvK wordt bevestigd) en die donatie zou niet volgens de regels zijn. Verder mag twee maanden voor de verkiezingen geen tv-spot tegen een kandidaat gemaakt worden als het met geld van een bedrijfsdonateur gebeurt. In een verdere klacht roept de Democratische groep dat The November Fund zijn acties coördineert met de Bush-campagne en dat is niet toegestaan.
De Republikeinen roepen natuurlijk dat het een stomme aanklacht is die het papier waarop die geschreven is niet waard is. Maar helemaal uit de duim gezogen is de aanklacht niet. De regels zijn op dit gebied niet zo vaag als andere FEC-regels.Kiezersinfo Pentagon meer opengesteld
Een website van het Pentagon waarop informatie staat over hoe Amerikaanse militairen en burgers die in het buitenland wonen of werken kunnen stemmen, zal iets minder sterk beveiligd worden. Er waren klachten gekomen dat de site van het Federal Voring Assistance Program van buiten de VS nauwelijks was te benaderen. Die was namelijk stevig dichtgespijkerd om hackers geen kans te geven. Maar in minstes 24 landen was de site daarom niet te benaderen. Dat was toch ook weer niet de bedoeling. De site is nu wat meer open gezet zodat meer Amerikanen in het buitenland informatie kunnen vinden over hoe zij hun absentee ballot kunnen krijgen en opsturen.
Een garantie dat nu 100 procent van de bezoekers op de site kunnen komen kon het Pentagon niet geven. Een miljoenenexperiment om Amerikaanse militairen de mogelijkheid te geven om via internet te stemmen werd begin dit jaar afgeblazen omdat de site niet goed te beveiligen bleek.Lachen om het circus
"Republicans are now saying that Dan Rather should lose his job because he misled the country with bogus information. Which is odd because the Democrats are saying the exact same thing about President Bush." --Jay Leno
"John Kerry will debate President Bush in Florida. Right now Kerry has a bad cold, you can barely understand what he's saying, so it looks like it should be a fair fight. In fact his voice is so bad, doctors have advised him to rest his throat and only give one position on each issue for awhile." --Jay Leno
"They've scheduled the presidential debates. It'll be John Kerry and George Bush. There's going to be three debates. And there's going to be categories. Each debate will have a separate category. First category is domestic policy. Second category is foreign policy. The third category will be girl groups from the '60s." --David Letterman
"The new rule for the debate this year: candidates can't touch each other. ... This is the result of a last series of debates where Al Gore tried to get George Bush to dirty dance." --David Letterman
"John Kerry says if he's elected president, he will go to the U.N. and persuade the other nations to help fight the war on terror. We can't get them to pay their parking tickets. Why don't you start with that?" --Jay Leno
© Marc van Gestel 2003 - 2004