De Amerikaanse presidentsverkiezingen 2004

Nog tot de presidentsverkiezingen van 2008


Home
About this weblog
Bronnen
Mail mij
Atom
This gif is freely copyable. Just right click, save Powered by
RSSify at WCC

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

zaterdag, mei 08, 2004
Huh? Waar?
Net The West Wing gezien op RTL4. Ondertitels zijn van Leo Reijnen. Hij werkt bij Taalgevoel. Met zijn taalgevoel zit het inderdaad wel goed. Maar zijn kennis van geografie is minder. De aanslag op de president vond niet plaats in Roslind (nooit van gehoord), maar in Rosslyn, net over de Potomoac in Virginia. Bovendien is het Maine, de staat, en niet Main. Ik doe graag moeilijk over dit soort zaken. Sorry, Leo, niets persoonlijks.



Bush gaat voor gulle lach
President Bush begeeft zich op gevaarlijk terrein. Hij gooit namelijk humor in de strijd om het Witte Huis en politici en humor, eigenlijk gaan ze zelden goed samen. Toegegeven: onder partijgenoten zal hij ongetwijfeld voor elke grap een bulderende lach ontvangen, maar of de twijfelende kiezer de als grap verpakte steken onder water zal waarderen is nog maar de vraag. En laten we eerlijk zijn: daar moet Bush punten scoren, want zijn aanhang stemt toch wel op hem.
Een ander probleem is dat humor wel om te lachen moet zijn, want een stilte waar een lachsalvo was verwacht, doet het slecht.
Een voorbeeld: Bush haalt Kerry aan die vertelde dat hij de buitenlandse politiek leiders die zeggen liever Kerry als president te zien, soms in restaurants ontmoet. Bush: "I got a hunch this whole thing might be a case of mistaken identity," zei Bush, en hij kwam met de uitsmijter: "Just because somebody has an accent and a nice suit and a good table at a fancy restaurant in New York, doesn't make them a foreign leader." Tsja, is dat een dijenkletser? Ik denk van niet. Hier komt nog een extra probleem om de hoek kijken wat betreft politici en humor: ze verzinnen de grappen niet zelf, daar zit een heel team achter. De kans is redelijk dat de enige grap die Bush zou vertellen als hij niet gescript was, zou zijn: "trek eens aan mijn vinger." Doet het ongetwijfeld goed bij de gemiddelde Amerikaan, maar is natuurlijk niet presidentieel. Humor was eigenlijk alleen op zijn plaats bij Ronald Reagan, al was zijn testen van de microfoon ("My fellow Americans, I am pleased to tell you I just signed legislation which outlaws Russia forever. The bombing begins in five minutes.") wel weer punten.



Bus van buren
Niet alleen president Bush rijdt met een bus door de VS, ook John Kerry maakt met enige regelmaat gebruik van een bus. Typisch iets dat politici alleen maar doen tijdens een campagne. De rest van hun bestaan houden ze zich zo afzijdig mogelijk van deze vorm van personenvervoer. Vliegtuigen en auto's zijn dan de vervoersmiddelen die de voorkeur krijgen. Maar met een bus bereik je de kiezers beter. Zegt men.
Wat opviel aan de bus waarin Bush en Kerry door de regio's reden die veel te lijden hadden onder de uitvoer van banen naar het goedkope buitenland, was dat beide voertuigen van Canadese makelij waren. Dat doet het vooral niet goed in Michigan, waar traditioneel veel auto's en bussen vandaan komen, maar waar de hardste klappen zijn gevallen in die tak van industrie. Al jaren overigens, Bush is daar niet de hoofdschuldige. De Kerry-campagne had nog wel even een grote mond over de buitenlandse bus van Bush: "The problem isn't the bus he's riding on. It's the failed economic policies he's driving," zei woordvoerder Phil Singer. Maar toen bleek date en in Ohio gehuurde bus voor de Kerry-campagne eveneens uit Canada afkomstig. En daar dook het Bush-team dan weer op, met even misplaatste verontwaardiging.
In Nederland zou het niet zo snel een issue zijn, vermoed ik.



Stern steunt Kerry
Howard Stern is een in de VS wereldberoemd radiopresentator. Sterker nog hij is een shock jock, een dj met een grote mond. Die grote mond heeft hem al dikwijls in problemen gebracht, meestal met de Federal Communications Commission, die hem regelmatig beboette wegens het in de ether slingeren van allerhande vunzigheden. Dat laatste gebeurde overigens tot groot genoegen van de meer dan 8,5 miljoen luisteraars. Maar de laatste boete van de FCC zit Stern dwars. Zijn baas, Clear Channel Communications moest 495.000 dollar aan boete betalen en Stern verdween van zes radiostations die zijn programma doorgaven. De hoge boete was weer het gevolg van de opengesprongen bovenkleding van Janet Jackson, in prime time tv, in de rust van de Super Bowl. Daarna werd de FCC nog puriteinser dan die al was.
Maar wat heeft dat met de verkiezingen te maken? Stern is na de boete groot supporter van John Kerry geworden en steekt dat niet onder stoelen of banken tijdens zijn radioshow. Hij houdt president Bush verantwoordelijk voor het moralistische optreden van de FCC (die overigens geleid wordt door de zoon van Colin Powell). Maakt dat wat uit? Mogelijk, want de gemiddelde luisteraar van de show van Howard Stern is typisch "swing voters"-materiaal, en zou dus best eens beïnvloed kunnen worden door het voortdurende afgeven op president Bush en het ophemelen van Kerry. 8,5 miljoen luisteraars zijn namelijk potentieel 8,5 miljoen kiezers. En Stern wil dat ze gaan stemmen ook.



Kosten verkiezingen dit jaar 1 miljard dollar
Volgens mij is dit al weer oud nieuws, maar ik kan zo snel niet vinden wanneer het al eerder is gemeld, maar rekenaars van de Los Angeles Times hebben alle campagnemiljoenen opgeteld en komen tot de conclusie dat de presidentsrace van dit jaar bij elkaar 1 miljard dollar kan gaan kosten. Dat zou voor het eerst zijn in de geschiedenis. Zelfs als de 1 miljard niet gehaald wordt is het eindbedrag hoogstwaarschijnlijk het hoogste bedrag besteed aan de presidentsverkiezingen ooit, want zowel bij de Democraten als bij de Republikeinen wordt record na record gebroken. Samen hebben John Kerry en George W. Bush geld mogen ontvangen van meer dan 700.000 individuele donateurs meer dan in de gehele campagne van 2000. De kandidaten voor de voorverkiezingen (dus inclusief de negen andere Democraten) hebben tot nu toe 400 miljoen dollar ingezameld, meer dan het dubbele van het bedrag dat rond deze tijd in 2000 was opgehaald. Nu maar hopen dat de verkiezingen dubbel zo spannend worden als in 2000, en dat lijkt moeilijk.



Lachen om het circus
NBC's "The Tonight Show with Jay Leno":
"You know the difference between 'Friends' and the John Kerry campaign? 'Friends' has a theme."

CBS's "Late Show with David Letterman":
"Yesterday, in a Cinco de Mayo celebration John Kerry spoke in Spanish, so he has now failed to articulate his messages in two languages."



vrijdag, mei 07, 2004
Lieve spotjes van Kerry
Er worden niet alleen negatieve campagnespotjes gemaakt, al lijkt dat wel het geval als je op de reactie in de media afgaat. John Kerry's nieuwste twee spotjes zijn positief en houden zich redelijk aan de feiten. Redelijk, want Kerry doet niet zijn best om volledig te zijn. In het spotje waarin zijn Vietnam-verleden wordt genoemd, wordt nauwelijks gerept over zijn anti-Vietnam-protesten na terugkeer in de VS: "Then he came home, determined to end that war." Dat klinkt erg mooi.
Aanvallen op Bush zijn impliciet: de spotjes melden dat Kerry naar Yale University ging en vrijwillig in militaire dienst ging om naar Vietnam uitgezonden te worden. De kijker mag zelf verzinnen wie er ook naar Yale ging maar daarna zorgde onder de dienstplicht uit te komen. Kery: "I thought it was important if you had a lot of privileges as I had had, to go to a great university like Yale, to give something back to your country."
Verder claimt Kerry dat het economische plan van president Clinton zorgde voor 20 miljoen nieuwe banen, maar de economische groei van de jaren '90 had vele oorzaken, niet alleen het plan van Clinton. Maar toch, dit zijn wel de spotjes zoals de critici van negatieve spotjes ze graag zien. Of ze ook daadwerkelijk Kerry helpen om stemmen te winnen is niet duidelijk.



Soms is Bush aardig op weg
President Bush heeft zijn strippenkaart gepakt en heeft de bus genomen op een tour langs steden en dorpen in Michigan en Ohio. De bus, voorzien van de slogan "Yes, America Can", is uitgerust met tv's en dure leren fauteuils en andere luxe, voor het broodnodige contrast met de situatie van veel inwoners van beide staten, waar de recessie hard heeft toegeslagen. De meeste van de drie miljoen werklozen die er onder Bush zijn bijgekomen, wonen in Michigan en Ohio.
Bush reist zijn Democratische tegenstrever John Kerry achterna, die vorige week langs ging in beide staten en Bush flink aansprak op zijn falen in het creëren van nieuwe banen. Het enige dat Bush hoeft te zeggen is: "Wat die man zei die hier vorige wek was: is helemaal niet waar." Of dat helpt is een tweede. Ook is Bush in de tegenaanval gegaan. Hij diskwalificeerde Kerry's inspanningen voor het milieu door te refereren aan de verzameling auto's van Kerry. Stil bleef het over zijn eigen prestaties waar het om milieu gaat, want op dat gebied heeft hij de regie van vervuiling vrijwel helemaal in handen gegeven van de vervuilers zelf, onder het mom van zelfregulering.



Lobbycenten
Toen John Kerry een paar maanden geleden begon over de invloed van lobbyisten op de politiek in de VS, haalden tegenstanders en de media vrij snel naar boven dat hij ook geld ontving van lobbyisten. Kerry werd afgedaan als hypocriet, maar uit donaties blijkt dat hij toch wel een beetje in de buurt zat. Weliswaar ontving hij 305.000 dollar van lobbyisten, maar dat valt in het niet bij de 1,1 miljoen dollar die minstens 704 lobbyisten de Bush-campagne toeschoven. Dat blijkt uit cijfers van het Center for Public Integrity. Daarbij komt nog de 6 miljoen die vijftig lobbyisten inzamelden voor de Republikeinse campagne. Elke lobbyist had toegezegd minstens 50.000 dollar bijeen te harken. Uit de papieren van Kerry blijkt dat vier lobbyisten elk 100.000 dollar voor hem inzamelden. 21 lobbyisten gaven zowel aan Bush als aan Kerry.
Maar als je even serieus kijkt naar de totale hoeveelheid donaties, dan vallen de bedragen van de lobbyisten eigenlijk in het niet. Bush heeft bijna 200 miljoen dollar verzameld en Kerry loopt tegen de 100 miljoen. Wie windt zich dan enorm op over 1,1 miljoen?



Morgen kijken
Zaterdagavond, na de laatste poging om op tv nog wat geld uit de Idols te persen, is het eindelijk weer tijd voor kwaliteit op RTL4. Om 22.00 uur de eerste twee afleveringen van seizoen 2 van deze parachtige serie over de staf van president Bartlet van de VS. Hoofdrollen voor ondermeer Martin Sheen, Rob Lowe, Richard Schiff, Jane Moloney en Allison Janney. Goede websites zijn de officiële en die van fans.



Buttons doen het weer goed dit jaar
Optimisme in South Carolina. Op de Democratische conventie van de staat waren de Kerry-Edwards buttons in een mum van tijd uitverkocht. Kerry is nog druk bezig met het antecedentenonderzoek naar al zijn potentiële running mates. Misschien worden de buttons collector's items en dan zou de aanschaf ene goede investering zijn. Voor de verzamelaar althans, want wie loopt er nog met een button op zijn jas? Of heb ik alweer een retrogolf gemist?



Nepagenda conventie via e-mail verspreid
Humor. Niet iedereen kan er altijd om lachen. Generaal George W. Keefe, de baas van de National Guard in Massachusetts, verstuurde een e-mail met daarin een gefingeerde agenda voor de Democratische conventie in Boston. De festiviteiten worden geopend met het verbranden van vlaggen, daarna is het tijd voor het weggooien van medailles, gevolgd door de "Free Saddam" pep rally. De nepagenda telt maar liefst vier toasts door Edward Kennedy. Verder staan op de agenda een eerbetoon aan Frankrijk en Duitsland en ceremonies voor homohuwelijken met speciale aandacht voor "threesomes, mixed, same sex, farm animals."
De generaal kreeg de mail van iemand anders en stuurde hem door. Nu het is uitgekomen heeft hij er spijt van. Beetje laat. Maar verder gaat dit mailtje natuurlijk nergens over. Slechte smaak wellicht, en dom van een generaal van de National Guard, maar de opwinding is net zo misplaatst.



Lachen om het circus
NBC's "The Tonight Show with Jay Leno":
"It's May sweeps, which is a big dilemma for the White House, I mean should they bring out Osama bin Laden now, or wait till November?
"I'm sure you know President Bush has been driving across Ohio in a huge campaign bus with 'Bush-Cheney' written on the side of it; and I guess yesterday the president really got startled when another bus went by, and he said 'Hey, is there some guy called Greyhound in this race?"'

CBS's "Late Show with David Letterman":
"President Bush by the way ... he was interviewed on Arabic television. His interview went very well, lasted about five minutes, he raised $3 million.
"And then, John Kerry spent the day reading to preschoolers ... and the kids said Kerry actually lacked warmth and failed to articulate a clear message.
"And then, Bush also read to preschoolers and he raised over $3 million."



donderdag, mei 06, 2004
Moore gemuilkorfd?
Documentaires leiden meestal een kwijnend bestaan aan de randen van de nacht. Duur om te maken en maar dertig kijkers. Elke publiciteit is daarom welkom. Ik kan me daarom ook niet aan de indruk ontrekken dat Michael Moore kwijlde van geluk toen hij hoorde dat Miramax, een dochterbedrijf van Disney, niet van plan was zijn nieuwe documentaire – "Fahrenheit 9/11" – te distribueren. Aandacht! Gratis aandacht! Optredens in talkshows, in nieuwsprogramma's en dat allemaal om zijn documentaire te promoten. Heerlijk.
De documentaire is kritisch over president Bush. Wat heet, kritisch. Als ik de verhalen van Moore zelf mag geloven blijft er geen spaan heel van Bush. Dat zal Bush ongetwijfeld niet leuk vinden, maar de vrijheid van meningsuiting waarborgt dat Moore gehoord kan worden, ook in dit verkiezingsjaar. Totdat Disney daar een stokje voor probeerde te steken. Die ziet allemaal belastingverlagingen en –vrijstellingen voor haar park in Florida in gevaar komen (broer en gouverneur Jeb Bush zou daar de hand in kunnen hebben) en dat miljoenenrisico wilde het mediabedrijf niet lopen. Althans, dat is de lezing van Moore, Disney legt de accenten ergens anders. Zo zou het bedrijf er niets in zien om een partijdige documentaire uit te brengen in een verkiezingsjaar. Tsja, had die docu dan niet gefinancierd.
Moore zoekt een andere distributeur, maat reist momenteel rond in het tv-circuit om zijn beklag te doen.



Symposium: De Nederlandse media en de Amerikaanse presidentsverkiezingen
Op zaterdag 22 mei 2004 wordt in Utrecht het symposium met bovenstaande titel gehouden. Alles en iedereen die iets voorstelt op Amerikagebied zal er spreken of luisteren (behalve ik, want ik zit in de VS. Ook niet vervelend). Sprekers zijn onder andere Tim Overdiek (Radio 1 Journaal), de onvermijdelijke Maarten van Rossem, Ruth Oldenziel, Willem Post, Maarten Huygen (oud-NRC-correspondent in de VS) en de eveneens onvermijdelijke Frans Verhagen. Dat kan dus zeer interessant worden.
Het symposium wordt georganiseerd door de Utrechtse Alumnivereniging Amerikanistiek in samenwerking met de Netherlands American Studies Association (NASA) en het Roosevelt Study Center (RSC). Het symposium wordt mede mogelijk gemaakt door de Amerikaanse ambassade in Den Haag.
Naast het centrale thema "De Nederlandse media en de Amerikaanse presidentsverkiezingen" zal een aantal sprekers ook ingaan op aspecten als: de (vermeende) Amerikanisering van de Nederlandse politiek; de beeldvorming rondom presidentskandidaten; de relatie tussen media en politiek in Nederland en de VS;
de rol van "De Amerika-deskundige"; moderne campagnetechnieken, etc.
Het symposium kost 15 euro voor studenten en 20 euro voor overige deelnemers; koffie/thee, lunch en symposiumbundel inbegrepen (borrel na afloop niet). Vooraf aanmelden is verplicht en kan tot uiterlijk maandag 17 mei a.s. Vermeld in de aanmelding s.v.p. duidelijk naam, postadres, telefoonnummer en e-mailadres. Voor meer informatie en/of aanmelding: Gonny Pasaribu (gonny.pasaribu@let.uu.nl)(coördinatie/organisatie), tel. 0118-631590. Het symposium wordt gehouden in zaal 0.32 aan Drift 21 in Utrecht.



Goedkeurende blik Dole
Bob Dole is terug! Ditmaal snelt de koene Republikein en oorlogsheld John Kerry te hulp. Wat is dat toch altijd met Republikeinse oorlogshelden die hun politieke tegenstanders te hulp schieten? Eerst John McCain en nu Dole weer. Gevraagd naar zijn reactie op Kerry's weggooien van zijn oorlogslintjes zei Dole: "I don't think it matters," als het aankomt op de keuze voor een president. "I think some of the things he said were probably not very good judgment, but he was a much younger man then without much experience in public life."
Over de al vroeg oververhitte campagne zei Dole: "It ought to slow down, cool off a while." Zit er denk ik niet in dit jaar.



Voorbarige stoelendans
Als John Kerry het tot het Witte Huis schopt, dan valt er een senaatszetel vrij voor de staat Massachusetts. Die zetel heeft al gegadigden. Maar gouverneur Mitt Romney heeft het eerste woord. De zetel van Kerry komt namelijk pas weer vrij in 2006, dus bij tussentijds vertrek mag de gouverneur van de staat iemand aanwijzen. Romney is Republikein, dus dat zou heel goed kunnen betekenen dat de senaatszetel die al vele jaren in Democratische handen is naar een Republikein zou gaan.
Maar in de Congres van de staat ligt een wetsvoorstel klaar waarin wordt voorgesteld om voor een openvallende senaatszetel een speciale verkiezing te houden. Een aantal leden van het Huis van Afgevaardigden van Masachusetts (in die groep is iedereen Democraat) lijken zich voor te bereiden op zo'n verkiezing om Kerry zetel in te nemen, namelijk Stephen Lynch, Edward J. Markey en Martin T. Meehan. Bekende namen zijn handig in zo'n race, want de campagne voor een speciale verkiezing zal kort zijn en dan helpt naamsbekendheid en een goed gevulde campagnekas. Afgevaardigden van Massachusetts, voldoen beter aan die voorwaarden dan willekeurige andere kandidaten uit de staat zelf. Maar het wetsvoorstel moet eerst nog aangenomen worden. De gouverneur is vanzelfsprekend voorstander van het oude systeem, waarin hij mag aangeven wie Kerry opvolgt. Republikein en oud-gouverneur van de staat William F. Weld zei te verwachten dat Kerry nog wel een tijdje zijn senaatszetel zou warm houden. Een charmante voorspelling dus dat Kerry de presidentsverkiezingen zal verliezen.



Dean op tv
Howard Dean kijkt vooruit naar een nieuwe carrière, namelijk die van tv-presentator. Larry Lyttle, een bekend producent in Hollywood, gaat de tv-zenders af om een praatprogramma te promoten waarin Dean de beoogd presentator is. Lyttle is voormalig hoofd van producent Big Ticket Television, dat verantwoordelijk is voor Judge Judy, en The Jamie Kennedy Experiment.
Gevraagd om commentaar zegt de woordvoerder van Dean Jay Carson dat de oud-kandidaat naar alle opties kijkt. Dat is een variant op "No comment." Het gerucht gaat dat het programma moet gaan draaien op de nieuwszender, maar het moet geen politieke talkshow worden. Integendeel, zegt Lyttle: "The last thing we're going to talk about is politics. He'd look at things like: What happens if you lose a sibling? What about when you're victimized by not having health care?"
Ik ken spannender tv-programma's. Bill Clinton is ook al eens een talkshow aangeboden, net als voormalig onafhankelijk kandidaat voor het presidentschap en oud-gouverneur van Minnesota Jesse Ventura. Clinton wees het aanbod af, Ventura presenteerde kort voor MSNBC.



Lachen om het circus
NBC's "The Tonight Show with Jay Leno":
You know President Bush is on a bus tour right now visiting small towns in Michigan and Ohio because he said and I quote "I find it really fun to go to a place where people don't expect the president to come." The next place he's going ... a bookstore.

CBS's "Late Show with David Letterman":
Remember Howard Dean, the guy who went nuts in the middle of the campaign, the former governor from Vermont, well it turns out that Howard Dean might get his own television talk show. It's my fault. I lowered the standard.



woensdag, mei 05, 2004
Indiana, may we have your votes, please
Gisteren waren de Democratische voorverkiezingen in Indiana. De uitslag was wederom verre van verrassend, maar in een poging tot compleetheid volgen hier de cijfertjes:

John Kerry: 73% (24 gedelegeerden)
John Edwards: 11
Howard Dean: 7
Wesley Clark: 6
Dennis Kucinich: 2
Lyndon LaRouche: 1



Daar heb je flipper!
Overal waar Dick Cheney een bezoek brengt om het beleid van Bush te verdedigen en John Kerry aan te vallen, komt een in kippenkostuum geklede persoon opdagen, die een bord "Where's W?" ophoudt. De implicatie is duidelijk: durft Bush niet in eigen persoon Kerry te kritiseren?
De Democratische kandidaat heeft zo zijn eigen volgelingen uit het dierenrijk. Waar Kerry spreekt is meestal een man in dofijnenpak aanwezig: Flipper, om maar weer eens duidelijke te maken dat Kerry zich bezondigt aan flip flops (volgens de Republikeinen wisselt de Democraat veel te vaak van standpunt, net hoe het uitkomt). De dolfijn heeft zijn eigen persafdeling die ruimhartig met persberichten smijt. Zoals deze: "Flipper to Join Kerry at Harrisburg Visit," waarin de voorzitter van de Republikeinse partij in Pennsylvania aankondigt dat de inwoners van Harrsiburg moeten uitkijken naar een " flip-flopping Presidential candidate from Massachusetts."
En dit is al jaren het niveau van beide partijen. Een lange traditie van "hecklers," verstoorders van campagnestops, het liefst vermomd als dieren en dan bij voorkeur "chickens." Want chicken betekent ook bang, schijterig. En een platgetreden woordgrap laat geen Amerikaan passeren. Beide partijen hopen ongetwijfeld op hoge temperaturen tijdens toespraken van hun kandidaten. Dat zal die pakkendragers leren.



Wie zei wat?
Joe Lieberman testte in een quiz zijn toehoorders van het Brookings Institution over het standpunt van John Kerry over de oorlog in Irak. Hij las twee statements voor. Eén was van Kerry en een van president Bush. De toehoorders moesten raden van wie welke uitspraak was. Nummer 1: "We have to succeed in Iraq. We simply can't allow it to become a failed state." En nummer 2: "America's commitment to freedom in Iraq is consistent with our ideals and required by our interests." Een stilte volgde. Beide opmerkingen waren gelijkelijk vaag over de oorlog. De eerste kwam van Kerry, de tweede van de president. Volgens Lieberman het bewijs dat de verschillen tussen beide kandidaten over de oorlog in Irak vrijwel niet van elkaar verschilden.



McCain tegen de FEC
Nog iemand die weigert uit het spotlicht te vertrekken is John McCain, Vietnam-held, voormalig Republikeins presidentskandidaat en voortrekker in de roep om hervorming van de campagnefinanciering. Zijn wet op dat gebied, de McCain-Feingold bill, is nog maar net geratificeerd, maar de problemen zijn al niet meer op een hand te tellen. De Federal Election Committee, de FEC, die moet toezien op het rechtmatig verloop van de verkiezingen, heeft moet juist dat te doen. Volgens McCain omdat de voorzitter, Republikein Bradley Smith (overigens door president Clinton aangesteld), niet in staat blijkt om zonder zijn persoonlijke oordeel opzij te zetten de wetten uit te voeren. Smith is ongelukkig met de hervormingswet van McCain en laat dat blijken. McCain vindt daarom dat Smith zijn voorzitterschap van de FEC maar moet opgeven. Maar waar het volgens veel Congresleden op neer komt is een verschil in interpretatie van de wet tussen McCain en anderen. Knelpunt is de legitimiteit van de 527-groepen, die vrijstelling van belasting hebben en vrij zijn in het inzamelen van grote hoeveelheden geld ten behoeve van hun doelen, in meerderheid, zo blijkt nu, pro-Democratische doelen. Het verbod op "soft money" voor Political Action Committees wordt nu omzeild door de 527-organisaties, zoals MoveOn.org en The Media Fund. De FEC wil dit gat in de wetgeving sluiten, en McCain vindt dat waarschijnlijk een directe aanval op "zijn" wet.



Cheney's diensttijd
Het was te verwachten. Nadat Dick Cheney in een toespraak de aanval opende op John Kerry's kritiek op de Vietnam-oorlog in de jaren zeventig en zijn ongeschiktheid op gebied van veiligheidsbeleid, slaat Kerry terug met een verwijzing naar de militaire dienst van Dick Cheney. Beter gezegd, het gebrek aan militaire dienst van Dick Cheney, want dankzij vijf keer uitstel van militaire dienst heeft Cheney geen moment in militair uniform doorgebracht. Cheney zei in 1989: "I had other priorities in the '60s other than military service." In de periode 1963 tot en met 1966 kreeg Cheney vijf keer uitstel voor studie en omdat hij vader was geworden. Daarna was hij te oud voor militaire dienst.
Kerry: "I think a lot of veterans are going to be very angry at a president who can't account for his own service in the National Guard, and a vice president who got every deferment in the world and decided he had better things to do, criticizing somebody who fought for their country and served. I think it's inappropriate. I think it shows how desperate the Republicans are. They don't have a record to run on. They have a record to run away from."
Cheney is dus niet de aangewezen persoon om Kerry op zijn militaire dienst aan te vallen, maar desondanks is hij wel aangesteld om Kerry zo veel mogelijk en zo hard mogelijk te bekritiseren. In dit geval werkt dat dus niet.

Charles Groenhuijsen gaat ook in op de diensttijd van Republikeinen en democraten. Zijn nieuwste column staat hier.



Protesten in Boston
De Bush-campagne vraagt zich af of New York nou wel zo'n geschikte locatiekeuze was voor de Republikeinse conventie. Maar ook de Democraten mogen zich inmiddels achter de oren krabben met de keus voor Boston. De Republikeinse gouverneur van Massachusetts, Mitt Romney, doet hard zijn best om het de voorbereiders van de Democratische conventie in de stad moeilijk te maken en de extra aandacht die zo'n conventie met zich meebrengt oefent ook aantrekkingskracht uit op andere groepen. Zo waren de transportbonden (buschauffeurs, metrobestuurders) al van plan om actie te voeren en nu dreigt ook de politiebond (die in haar politieke voorkeur neigt naar de Republikeinen, maar ook wel eens Kerry heeft gesteund voor het senatorschap) de conventie aan te grijpen om actie te voeren tegen de lage beloning door de stad. Dat dat de aandacht afleidt van het feestje van de Democraten is alleen meegenomen. Maar ook de Republikeinse conventie in New York zal niet zonder demonstraties verlopen, dus wat dat betreft zal het niet veel uitmaken.



Lachen om het circus
NBC's "The Tonight Show with Jay Leno":
Senator John Kerry... fell off his bicycle. Luckily he landed on his wallet so he was fine. Last month he fell down while snowboarding. This month he falls off his bicycle. Last year Bush choked on a pretzel and fell off a Segway scooter. Are these guys running for president or president of sixth grade?

CBS's "Late Show with David Letterman":
President Bush, he's out campaigning. He's taking a two-day bus ride through Michigan this week and I was thinking, well, in Michigan he's probably going to get a pretty good turnout since nobody in Michigan has a job to go to.



dinsdag, mei 04, 2004
Boem is ho
Je kon er op wachten. De 60-jarige John Kerry is zo'n fanatiek sporter en zo hard bezig om aan te tonen dat hij een sportieve jonge God is, dat er wel een keer iets mis moet gaan. Duikelde hij afgelopen winter al meerdere malen van zijn snowboard, ditmaal viel hij van zijn fiets, terwijl hij door Concord, Massachusetts fietste. Niks gekneusd, hoogstens zijn ego. Over de gesteldheid van zijn fiets worden geen mededelingen gedaan.



25 miljoen aan spotjes
John Kerry is er van overtuigd dat nog te weinig Amerikanen hem goed kennen. Daarom lanceert zijn campagne weer een stroom aan tv-reclames voor de hele maand mei. Kosten van deze actie: 25 miljoen dollar. Doel: het beïnvloeden van de kiezers in de 17 staten waar het in de verkiezingen waarschijnlijk om zal gaan. Bovendien zullen de spotjes draaien in Louisiana en Colorado, staten die toch als Republikeins bekend staan. De spotjes zullen waarschijnlijk ook op de nieuwszenders te zien zijn.
Het gaat om twee spotjes, een over Kerry's standpunten met betrekking tot alle belangrijke verkiezingsonderwerpen, en een over zijn leven, waarbij Vietnam zeker genoemd zal worden.



Buffett schuift aan
Zijn inzichten zouden best van pas kunnen komen als er over grote bedragen gepraat moet worden. Wiens inzichten? Die van Warren Buffett, die heeft toegezegd John Kerry van economisch advies te voorzien. Buffett is een miljardair en een van de rijkste Amerikanen op aarde. De investeerder was ook al economisch adviseur van Arnold Schwarzenegger toen die nog kandidaat was voor het gouverneurschap van California. Buffet is groot tegenstanders van de belastingverlagingen van president Bush die alleen de rijkste Amerikanen ten goede komen. Nog een adviseur voor Kerry: Steve Jobs van Apple.



Open deur
In de New York Times bijlage van Le Monde (2-3 mei) werd een aantal Europese politici gevraagd hoe zij dachten over de verkiezingen in de VS. Als het aan de ondervraagden ligt maakt president Bush weinig kans (maar het ligt natuurlijk niet aan de ondervraagden. Dat was bekend). Bush heeft echt wel supporters in de Oude Wereld, maar toch is de teneur dat John Kerry waarschijnlijk beter is voor goede relaties tussen de VS en Europa dan president Bush. Nick Clegg, een Britse Europarlementariër en Liberal Democrat vindt het "difficult to exaggerate" de hoop in Europa dat Bush de verkiezingen verliest. Clegg: "Kerry's greatest attraction is that he is not George Bush."



Kerry tweede Gore?
Eigenlijk zijn de Democraten maar voor één ding erg bang: dat John Kerry door de Republikeinen wordt neergezet als een tweede Al Gore. Tony Coelho, die in 2000 de Gore-campagne leidde, ziet het voor zijn ogen gebeuren: "What the Kerry people don't understand is, it's succeeding." En Donna Brazile, ook actief voor Gore in 2000: "Every Sunday, Team Bush goes in overdrive by outlining the upcoming week's attacks on Kerry. It's followed by paid advertisements and assigning top-notch surrogates. This is the exact moment in 2000 when Gore was seriously damaged as the Bush team painted the former vice president as a 'serial exaggerator.'"
Maar Kerry geeft de Republikeinen dan ook genoeg om op te schieten. Kerry stemde in 1991 tegen de Golf-oorlog, in 2002 voor, en daarna weer tegen 87 miljoen dollar voor de wederopbouw in Afghanistan en Irak. Over dat laatste zei Kerry: "I actually did vote for the $87 billion before I voted against it." De Republikeinen zouden gek zijn als ze niet met die quote aan de haal gingen. En vorige week was er nog het gedoe rond de benzineslurpende SUV-terreinwagen van de vrouw van Kerry, terwijl Kerry net zo zijn best doet om auto's zuiniger te maken. Hij heeft op zijn minste de schijn van inconsistentie tegen. Daar moet de campagne dus als de bliksem iets aan gaan doen. En aan alle andere voorbeelden van inconsistentie die de Republikeinen ongetwijfeld nog in voorraad hebben. Want een ding is duidelijk, met de woorden van Waring Howe Jr. een Democratische leider uit Souths Carolina: "I do think Republicans are trying to Gore him."



Verrassend inzicht: het wordt spannend in november
Zo mogelijk nog overbodiger dan het bespreken van de opiniepeilingen voor de verkiezingen, die beide kandidaten in een nek-aan-nek-race verwikkeld tonen, is de nogal gratuite constatering dat de strijd in de verkiezingen wel eens net zo spannend kan worden als in 2000. De politieke landschap is gepolariseerd, beide kampen hebben ongeveer evenveel die-hard aanhangers, dus het wordt spannend? Ik geloof dat de uitdrukking "Duh!" op zijn plaats is. Ik kan nauwelijks voorstellen dat analisten hier langer dan een ademcyclus over hebben moeten nadenken. Elke detail wordt belangrijk, volgens diezelfde deskundigen. Zelfs de keuze van running mate kan de doorslag geven. Ik geloof er niks van. Dat is een opmerking die altijd waar en dus ook altijd onwaar is. De invloed van de running mate is niet te meten en dus irrelevant.



maandag, mei 03, 2004
Ingrijpen in tv-programmering door Bush-donateur
ABC zond vrijdag in het programma Nightline een opsomming uit van alle Amerikaanse slachtoffers die zijn gevallen in de oorlog tegen Irak. De uitzending wordt gezien als een klap in het gezicht van president Bush, die liever zomin mogelijk aandacht aan de slachtoffers van de oorlog wil zien. Sinclair Broadcast Company is eigenaar van acht ABC-affiliates, lokale zenders die de programmering overnemen van ABC, met uitzondering van het lokale nieuws en de reclame. Die acht affiliates hebben Nightline niet overgenomen. Sinclair is een gulle donor van de president. Voor Democraten is de optelsom eenvoudig: censuur door een donateur van president Bus. Schande. De baas van Sinclair Broadcast Company vindt de uitzending anti-oorlogspropaganda. Daarvoor dienen zijn zenders niet.
John McCain, daar is hij weer, vindt het een schande en schrijft dat in een brief aan het bedrijf: "Your decision to deny your viewers an opportunity to be reminded of war's terrible costs, in all their heartbreaking detail, is a gross disservice to the public, and to the men and women of the United States Armed Forces. It is, in short, sir, unpatriotic."



Stemcomputers verboden in California
Het is er door. De stemcomputers geproduceerd door Diebold Election Systems mogen in California niet meer gebruikt worden. Dus ook niet voor de verkiezingen in november. De minister van binnenlandse zaken van California, Kevin Shelley, heeft dat bekend gemaakt. Het gaat om 14.000 apparaten, type AccuVote TSX, die om redenen van veiligheid en betrouwbaarheid buiten gebruik worden gesteld. Shelley vraagt aan de advocaat van de staat om te onderzoeken of er een rechtszaak tegen Diebold opgestart moet worden wegens "fraudulent actions by Diebold." De kiezers in de vier districten waarin de computers gebruikt werden zullen weer ouderwets handmatig mogen stemmen. In tien andere counties blijven de stemcomputers, die niet van Diebold komen, gewoon in gebruik.
Diebold blijft vertrouwen hebben in haar technologie en is het niet eens met de uitspraken van Shelley.



Peilgeil in Arizona en Wisconsin
En daar zijn ze weer: peilingen uit "battleground states" Arizona en Wisconsin, alleen interessant omdat ze uit een voor de verkiezingen spannende staat komen. Vroege peilingen hebben immers alleen amusementswaarde. Voor de journalisten althans. In Arizona gaat president Bush aan de leiding met 41% tegen 38 voor Kerry. Een gelijkspel dus, met nog heel veel kiezers die het nog niet weten: 18%. Drie procent kiest voor Ralph Nader.
In Wisconsin geven twee peilingen twee verschillende uitkomsten, wat maar weer de enorme waarde van peilingen bewijst. Een Badger-peiling ziet Bush aan de leiding met 50% tegen 38 voor Kerry. Maar een St. Norbert College/WI Public Radio peiling ziet een voorsprong voor Kerry, die met 46 tegen 40 leidt. Drie keer raden welke partij domineerde in de groep ondervraagden van beide peilingen. Erger is dat beide peilingen toegeven dat in de ene peiling meer Republikeinen meededen en in de andere meer Democraten. Zou het samenvoegen van de populaties van beide peilingen misschien een idee zijn? Of het zoeken van een evenwichtiger steekproef? Hallo?



Arabische Amerikanen veranderen van voorkeur
Een peiling onder Amerikanen van Arabische afkomst laat zien dat die groep voornamelijk zal stemmen op John Kerry. Ralph Nader is ook relatief populair. Dat blijkt uit cijfers van Zogby. Wanneer er maar twee kandidaten zijn, wint Kerry met 49-30% van president Bush en met Nader toegevoegd wordt de uitslag Kerry 45%, Bush 28 en Nader 14. Dat is veel meer dan het landelijk gemiddelde voor Nader, die een Libanese achtergrond heeft. Addetje onder het gras van deze peiling is dat die is gedaan onder Arabische Amerikanen uit vier swing states, namelijk, Florida< Michigan, Ohio en Pennsylvania. Dus representatief voor de Arabische Amerikanen in hele VS is het niet. Maar het geeft wel aan dat in die vier staten werk ligt voor de kandidaten om het kiezersblok van Arabische afkomst te lokken. In 2000 versloeg George W. Bush in die vier staten nog Al Gore onder deze bevolkingsgroep. Het blijkt dat de Arabische Amerikanen nu erg teleurgesteld zijn in Bush, maar ze staan overigens niet te juichen over Kerry, die de oorlog tegen Irak steunde en ook meer aan de kant van Israël staat in het conflict met de Palestijnen (teer punt bij de Arabische bevolking).



Hoge opkomst zwarten voorspeld
De voorzitter van de Congressional Black Caucus, Democratisch Afgevaardigde Elijah Cummings, heeft voorspeld dat de opkomst van zwarte kiezers in november hoog zal zijn. Wat hen betreft zal een tweede Florida althans niet meer voorkomen: "We're not going to allow ourselves to be divided or depressed into staying home on Election Day. This year, Americans of color — and all Americans — are going to vote in record numbers."
Ook Cummings zal het onmogelijke gaan proberen, namelijk vragen aan Ralph Nader of hij zijn kandidatuur wil intrekken. Alles voor de goede zaak.



zondag, mei 02, 2004
Kerry-campagne zoekt lijken in kast
De campagne van John Kerry doet achtergrondchecks van drie potentiële vice-presidentskandidaten: afgevaardigde Dick Gephardt van Missouri, senator John Edwards van North Carolina en gouverneur van Iowa Tom Vilsack. De checks zijn overigens al een paar weken aan de gang (men houdt niet van half werk), maar het nieuws komt nu pas naar buiten. Bovendien wordt de achtergrond van nog anderen nagegaan, maar de bronnen wilden de namen van die personen niet bekend maken. De drie genoemde kandidaten staan bij veel deskundigen hoog op het lijstje, maar dat wil niet zoveel zeggen: Al Gore en vooral Dan Quayle waren eerder verrassende keuzes. De zoektocht naar de Democratische kandidaat voor het vice-presidentschap is in handen van een oude vriend van Kerry, Jim Johnson. Mensen die met hem gepraat hebben noemen ook nog de namen van senator Evan Bayh van Indiana, senator Bob Kerrey van Nebraska (Kerry-Kerrey op de ticket, dat levert teveel verwarring op. Ik zou die naam maar doorstrepen) en senator Sam Nunn van Georgia. Gezien de status van het achtergrondenonderzoek bij Gephardt, Edwards en Vilsack, mag geconcludeerd worden dat het bekendmaken van de vice-presidentskandidaat nog wel even op zich laat wachten.



Peilgeil in de VS
De Amerikanen zijn nog steeds verdeeld. Geen van beide kandidaten neemt een duidelijke voorsprong. Tot die weinig verrassende conclusie komt de laatste (was het maar de laatste) peiling van De New York Times en CBS News. 70 procent van de ondervraagden weet al zeker op wie ze gaan stemmen, maar de stemming is met 46% tegen 44 voor president Bush nog steeds netjes verdeeld. Foutmarge plus of min 3.



Meer minderheden
Volgens sommige Democraten heeft John Kerry te weinig Hispanics en zwarten in de top van zijn campagne aangenomen. Zijn groep van getrouwen is vrijwel helemaal blank. Daar moet veranderingen in komen, vinden die Democraten, want dat zou wel eens stemmen uit die twee voor Democraten belangrijke groepen kunnen gaan kosten.
Van de zeven belangrijkste stafleden (Mary Beth Cahill (campagnemanager), Steve Elmensdorf (vice-campagnemanager), Marcus Jadotte (vice-campagnemanager), Stephanie Cutter (hoofd communicatie), Jill Alper (campagnestrateeg), Art Collins (senior adviseur) en Paul Rivera (senior adviseur)) zijn er overigens twee zwart (Jardotte en Collins) en een Hispanic (Rivera). Tel daarbij op drie vrouwen en dan lijkt het groepje helemaal niet absurd traditioneel. Maar veel andere adviseurs, zoals speechschrijver Bob Shrum, verkiezingsplanner Tad Devine en hoofd van Kerry's brain trust John Marttila zijn weer blank. Genoeg voor een aantal zwarte politici en onafhankelijke analisten om te roepen dat het team van Kerry niet divers genoeg is.
Jardotte vond het allemaal onzin: "It really is odd to read any suggestion that a national campaign is being run by the media consultants and the pollsters and excluding the other folks. Throughout the primary process, we've had a very diverse campaign. Now we are building a general election system that is diverse." Ik zie ook geen reden tot opwinding. In Nederland is de regering ook verre van een afspiegeling van de samenleving. Wat dat betreft doet Kerry het al veel beter. Maar ja, ik ben blank en man. Ik heb geen recht van spreken.
Overigens won president Clinton in 1992 83 procent van de zwarte stemmen en 84 procent in 1996. Al Gore kreeg zelfs 90 procent van de zwarte stemmen in 2000. Bij de Hispanics waren de verhoudingen als volgt: Clinton in 1992: 61 procent, in 1996: 72 en Gore in 2000: 62 procent.



Werklozen voor Kerry
John Kerry trekt momenteel het land door met zijn "Jobs First Express", een mooi ingepakte verkiezingstour. De beste manier om dan gratis publiciteit te genereren is een mooi "moment." En wat is dan mooier dan een werkloze die de kandidaat omhelst? En zo geschiedde. In Ohio was daar Alvie Hurst, die Kerry een knuffel gaf en vertelde over zijn ontslag en zijn leven zonder ziektekostenverzekering. Hij ging zeker stemmen op Kerry: "I just want to feel like there is some hope. And I feel like you have character. You've already proved that in your service and the way you speak so eloquently so I'm proud to stand here even though I'm in a hard way. ... I feel that you are the man that we need."
Lief hoor. Op elke stop op de tour staan trouwens werklozen klaar om hun verhaal te vertellen. Ze worden netjes uitgenodigd door de campagne. De bustour werd geïntroduceerd (of waarschijnlijk geherintroduceerd) door Bill Clinton, die daar enorm veel succes mee oogstte. Elke ijsjeswinkel was een ongeplande, maar dankbare halte voor Clinton, al is het nooit helemaal duidelijk geworden waarom hij stopte: voor het spreken van gewone burgers of voor het ijsje.



Lachen om het circus
NBC's "The Tonight Show with Jay Leno":
"According to a new Gallup poll out today, 61 percent of Iraqis believe the war to remove Saddam Hussein was worth any hardship. ... The problem is, the other 39 percent are shooting at us."
"Yesterday, the Treasury Department unveiled the new fifty dollar bill. You know who's on the 50-dollar bill? Grant. Grant was a Republican president, who was a total failure in school, bankrupted his businesses and somehow wound up as president. Bush calls him a role model, a trailblazer -- a leader."




© Marc van Gestel 2003 - 2004