De Amerikaanse presidentsverkiezingen 2004

Nog tot de presidentsverkiezingen van 2008


Home
About this weblog
Bronnen
Mail mij
Atom
This gif is freely copyable. Just right click, save Powered by
RSSify at WCC

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

zaterdag, oktober 16, 2004
Peilgeil in Amerika
Ondanks dat velen (waaronder ikzelf) van mening waren dat John Kerry beter uit de debatreeks kwam dan de president, blijkt daar op dit ogenblik in de peilingen (de eersten na de debatten) weinig van. Kerry had zijn achterstand van voor de debatten aanvankelijk goed gemaakt, nu lijkt de president weer iets uit te lopen. Volgens een Reuters/Zogby-peiling is Bush van een gelijke stand weer uitgelopen naar een voorsprong van 4 punten: 48-44 procent. Zijn winst haalde hij volgens de peiling bij de twijfelaars en bij de basis van zijn Republikeinse supporters. Kery heeft nog steeds niet zoveel steun bij de Democraten als Bush bij zijn Republikeinen heeft. Dat is zorgelijk voor Kerry, zeker zo vlak voor de verkiezingen.
De tracking poll van Rasmussen laat een vergelijkbare voorsprong voor Bush zien: 49-46 procent in het voordeel van de president.



Registratiefraude in Nevada
Rel! Volgens CBS-affiliate tv-zender KLAS in Las Vegas heeft kiezersregistratiebedrijf Voters Outreach of America, ook bekend onder de naam America votes, honderden en misschien wel duizenden registraties in de prullenbak gegooid. Gevolg daarvan is dat kiezers op de verkiezingsdag er achter kunnen komen dat ze helemaal niet geregistreerd staan. Dat is vooral sneu voor Democratische kiezers, want van de opgehaalde registraties zijn juist die van de Democratische kiezers weggegooid door het bedrijf. Het was ze er om te doen om Republikeinen te registreren.
Het bedrijf kwam van buiten Nevada om bij winkelcentra en zelfs in overheidsgebouwen kiezers te registreren. Bijna 300 tijdelijke werknemers werden in gehuurd voor het registreren. Twee daarvan zeggen gezien te hebben dat supervisors persoonlijk de Democratische registraties doorscheurden en weggooiden.
Registratiebedrijven zoals deze bestaan er meer, maar ze zijn wettelijk verplicht om alle registraties aan te melden bij de kiescommissie van de county waarin ze registreren.
Voters Outreach is alweer uit Las Vegas vertrokken en registreert nu in Oregon kiezers. Het bedrijf wordt voor een deel gefinancierd door het Republican National Committee.
Dat u een idee heeft hoe de verkiezingsstrijd er ook aan toe gaat.



Poging tot ontnemen stemrecht in Nevada
Naast het verscheuren van Democratische registraties van kiezers uit Nevada door een registratiebedrijf betaald door de Republikeinse partij, is een andere poging van de Republikeinen om een groot aantal Democratische kiezers van de kieslijsten af te voeren, mislukt.
Nevada is een battleground state en een voormalige Republikeinse official in de staat probeerde 17.000 Democraten het stemrecht te ontnemen. Dan Burdish, voormalig baas van de Republikeinse partij van Nevada had een verzoek bij de kiescommissie ingediend om de 17.000 af te voeren omdat het inactieve kiezers zouden zijn. De Registrar of Voters van Clark County, bij wie het verzoek was ingediend, keurde dat af. Burdish mocht alleen kiezers uit zijn eigen district aanbrengen en dan alleen diegenen van wie hij persoonlijk wist dat ze inactieve kiezers waren. De lijst waarmee Burdish aan kwam zetten was uit een database getrokken: "I don't think pulling names off a database equates to personal knowledge," aldus de Registrar.
Inactieve kiezers zijn kiezers die verhuizen en niet binnen 30 dagen hun adreswijziging doorgeven.
Leden van de Republikeinse partij in Nevada hebben zich gedistantieerd van Burdish, die overigens blijft beweren dat hij te goeder trouw bezig is.



Outsourcen fact of life
Ondanks de verkiezingsretoriek rond het outsourcen van arbeid naar lage-lonenlanden, zit het er dik in dat ook onder president John Kerry de stroom van banen naar vooral Aziatische landen gewoon door zal gaan. Volgens vertegenwoordigers van de IT-bedrijven in India, de National Association of Software and Service Companies (NASSCOM), zal het bij retoriek blijven. Woordvoerder Kiran Karnik: "If you know the track history of Senator Kerry he is a supporter of free trade. Kerry must address the issue of unemployment and job-creation (but) his focus will not be at our cost. […] Recent research has shown that job loss due to outsourcing in the US is very small and it benefits all the corporations who outsource."
Mukul Aggarwal, vice-president van Unisys India, dat veel werk voor Amerikaanse bedrijven doet: "The US is the biggest votary of free trade and free economy. They just cannot close the tap. The other fact is that in the US there is a shortage of trained manpower. […] Long-term demographics is in favour of India and China."
Volgens onderzoeksbureau Forrester Research zullen in de komende 15 jaar meer dan 3 miljoen Amerikaanse banen naar Azië verdwijnen.
Volgens de regering van India is het ook helemaal geen probleem voor de VS. "For every dollar that is outsourced by US business to India, the US insources at least 10 dollars of business from India," aldus de minister van financiën van het land.



Noren adverteren
In de Washington Post van afgelopen dinsdag stond een opvallende politieke advertentie, waarin een groep Noren, onder wie politici en kunstenaars schrijven dat de oorlog tegen het terrorisme van president inmiddels averechts werkt. 4000 mensen gaven geld om de advertentie van de Noorse groep www.tellhim.no te financieren. Volgens de advertentie is 80 procent van de inwoners van NATO-lid Noorwegen tegen de oorlog in Irak. De regering van Noorwegen steunt die oorlog wel, onder andere met 180 militairen. Maar of de Amerikanen een groep serieus nemen met een woordvoerder die Torgeir Knag Fylkesnes (dat kunnen de Amerikanen echt niet uitspreken) heet, lijkt me onwaarschijnlijk. Maar de advertentie lijkt ook bedoeld om de discussie over de oorlog in Noorwegen op gang te brengen. De groep heeft niet de illusie dat de advertentie ook maar iets uitmaakt bij de Amerikaanse verkiezingen.



Geanimeerd filmpje
Het eerste Jibjab-animatiefilmpje was erg leuk, op de wijs van "This land is your land" (Woody Guthrie) zagen we de kandidaten voorbij komen, zingend over hoe geweldig ze wel niet waren, of beter hoe verschrikkelijk dom en ongeschikt hun tegenstanders toch zijn. Het filmpje vond zijn weg in no time over de hele wereld dankzij een van de "internets" waar president Bush het in het tweede debat nog over had.
Instant succes voor de makers van het filmpje, media-optredens en een bezoek aan Jay Leno. Daar beloofden ze een nieuw filmpje te maken en die in de show van Leno te lanceren. En het nieuwe filmpje is er. Het heet "Good to be in D.C." en het is eigenlijk hetzelfde filmpje als het eerste. Kerry, Bush, Cheney, Edwards en zelfs Bill Clinton komen weer langs en vertellen hoe prachtig het wel niet is om de macht te hebben in Washington D.C. Grappig allemaal, maar de verrassing is er een beetje af.



Lachen om het circus
"Late Show with David Letterman":
"I thought it was a pretty good debate. Both candidates got to dodge a range of issues."
"The only thing that Kerry and Bush agreed on was that there are too many 'C.S.I.' shows."
"At one point I was concerned about Bush ... Did he seem a little confused to you? Because at one point, he called out, 'State capitals for $200, Alex!'"

"Late Late Show with Craig Ferguson":
"The third and final debate was held Wednesday night in Arizona, with both candidates talking about the economy. ... Bush's solution for unemployment? He says sooner or later everyone will have a chance to host the Late Late Show."
"Some charge George Bush of being fed answers through a secret earpiece. There may be something to it. Every time he answered a question, my garage door went up."

"The Tonight Show with Jay Leno":
"There's a new three strikes and you're out policy. But enough about President Bush in the debates. Let's move on."
"President Bush and Senator Kerry had their final debate last night. They were going after the undecided vote. Unfortunately the undecideds were watching baseball."
"In the debate, stern-faced John Kerry looked like he was at a funeral while smiling President Bush just looked giddy. It was like a before-and-after ad for Prozac."
"I think, even if you're not a fan you must admit, President Bush did a little better in the third debate. Like last night he spoke from the heart. See the last two debates he's tried speaking from the brain. And you see how that works."
"John Kerry's a little carried away. Today he blamed the eruption of Mount St. Helens on President Bush. He said when he's president, he'll hold a summit of all the volcanoes in the world — Mount Fuji, Mount Etna, Mount Vesuvius — and build a coalition of volcanoes. They will pass a volcano test."
"President Bush's approval rating has now dropped down to 47 percent. You know that lump on his back? Well, it's moved to his throat."
"Bush said to help with the flu vaccine shortage this year, he's not going to get a flu shot. Then he coughed and shook John Kerry's hand four times."
"Bill Clinton is taping a phone message that will be sent to voters' homes asking to vote for Kerry. Though it's a recorded message, just like Bill Clinton, if a man answers, it hangs up."

"Late Night with Conan O'Brien":
"After the debate, Dick Cheney's wife, Lynne, was upset that John Kerry brought up their lesbian daughter. She said, 'The only thing that upsets me more is the fact that I brought up a lesbian daughter.'"



vrijdag, oktober 15, 2004
Alle dertien fout!
De onjuistheden in veel beweringen die beide kandidaten het laatste debat wisten op te lepelen, behoren inmiddels tot de classics van het misleidend repertoire en zijn al op zoveel plaatsen weerlegd dat ik me alleen maar afvraag waarom ze dan koppig weer gebruikt worden in het debat. Beide kandidaten geloven nog steeds heilig in herhaling, ook al is het herhaling van halve waarheden of gewoon leugens.
Kerry had het weer over de 1,6 miljoen verloren gegane banen en Bush riep maar weer eens dat Kerry maar liefst 98 keer voor een belastingverhoging had gestemd in de senaat.
Bush ontkende dat hij ooit had gezegd dat Osama Bin Laden hem niet zoveel interesseerde, toen de terrorist minder makkelijk bleek te vinden dan gedacht. Bush: "I just don't think I ever said I'm not worried about Osama bin Laden. It's kind of one of those exaggerations." Maar wat zei Bush in maart 2002: "I truly am not that concerned about him. I know he is on the run. […] I just don't spend that much time on him."
Kerry beweerde verder dat Bush nooit de black congressional caucus had ontmoet, terwijl Bush die groep al binnen twee weken na zijn inauguratie had gesproken.
Verder was er onenigheid over Kerry's plan om alle Amerikanen verzekerd te krijgen (dat zullen ze toch echt niet allemaal zijn na uitvoering van de plannen van Kerry), over de Pell Grants (beurzen voor armen, die volgens Kerry eerst gekort waren (niet waar), daarna minder verhoogd dan beloofd (wel waar)), over de slecht gecontroleerde cargo in de havens (95 procent wordt niet gecontroleerd. Klopt, maar die worden al wel gecontroleerd als ze elders in de wereld op de boot gaan. Dat gezegd blijft volgens het departement van binnenlandse veiligheid nog veel aan controle te wensen over), en over nog veel meer.

Hier meer uitleg en ook hier.



Mevrouw Cheney boos op Kerry
Lynne Cheney, de echtgenote van vice-president Dick Cheney, was niet te spreken over het feit dat John Kerry in het laatste debat bij de vraag over homoseksualiteit de lesbische dochter ban de Cheneys ter sprake bracht. Ze noemde dat een "cheap and tawdry political trick" (een goedkope en smakeloze politieke truc). Kerry antwoordde op de vraag of homoseksualiteit een keuze was en hij zei dat als je die vraag aan de dochter van Dick Cheney zou stellen, ze zou zeggen dat ze zo geboren was. Kerry: "We are all God's children."
Lynne Cheney vond dat haar privacy was aangetast. Nou kan ik voor een groot deel met haar meegaan, maar toen John Edwards een soortelijke opmerking maakte tijdens het debat tussen hem en vice-president Cheney, was Cheney geraakt door de aardige woorden van Edwards over zijn familie en na afloop hoorde je Lynne nergens over.

UPDATE: Dit had Andrew Sullivan op zijn weblog te melden over de boosheid van mevrouw Cheney, en daarmee moet de discussie, mocht die er al zijn, over het onderwerp maar ten einde zijn:
I keep getting emails asserting that Kerry's mentioning of Mary Cheney is somehow offensive or gratuitous or a "low blow". Huh? Mary Cheney is out of the closet and a member, with her partner, of the vice-president's family. That's a public fact. No one's privacy is being invaded by mentioning this.
When Kerry cites Bush's wife or daughters, no one says it's a "low blow." The double standards are entirely a function of people's lingering prejudice against gay people. And by mentioning it, Kerry showed something important.





Peilgeil in de staten
Nationaal: Bush: 48 porcent, Kerry: 48, Nader: 1 (ABC News)
Arizona: Bush: 49 procent, Kerry: 44
Iowa: Bush: 47 procent, Kerry: 47, Nader 2 (American Research Group)
Iowa: Bush: 47 procent, Kerry: 45, Nader: 1 (Market Shares Corp.)
Minnesota: Kerry: 45 procent, Bush: 43, Nader: 2
Ohio: Kerry: 49 procent, Bush: 45,
Oregon: Kerry: 49 procent, Bush: 44, Nader: 2
Wisconsin: Kerry: 47 procent, Bush: 43, Nader: 2



Edwards in vorm bij Leno
John Edwards was afgelopen week te gast bij Jay Leno, waar natuurlijk de bobbel op de rug van president Bush tijdens het eerste debat ter sprake kwam. Volgens Kerry was het de batterij van de president, en hij stelde voor dat Kerry de president voor het debat eerst zou fouilleren.
Leno vroeg Edwards nog of hij van de president zou winnen in een hardloopwedstrijd. Edwards was als student football-speler, terwijl Bush in zijn studententijd lid van het cheerleading-team was. Edwards: "[Bush] was on the side, with his pompoms. I don't know, can you run fast with those cheerleading outfits on?"
En over het feit dat zijn baas graag op de surfplank staat: "If I had to spend 90 minutes on a stage with George Bush, I'd want to clear my head too."
Goede grappenschrijvers deze keer.



Referendum Colorado op de tocht
In Colorado staat een heel interessant referendum op het stembiljet. Tegelijk met de presidentsverkiezing kunnen de inwoners van Colorado stemmen over Amendement 36. Daarin wordt voorgesteld om de verdeling van de kiesmannen van de staat voortaan proportioneel te doen, in plaats van via het "winner takes all"-principe. Het amendement zou bij goedkeuring meteen uitgevoerd worden, zodat de kiesmannen al meteen anders verdeeld zouden kunnen worden.
Maar er dreigt een kink in de kabel te komen. Jason een Napolitano, een geregistreerd kiezer, is een rechtszaak begonnen om het referendum over amendement 36 te verbieden. Het amendement zou namelijk onconstitutioneel zijn. De volksvertegenwoordigers van de staat mogen volgens hem alleen beslissen hoe kiesmannen verdeeld worden, en niet de burgers.
Volgens rechtsgeleerde Robert Hardaway van de University of Denver heeft Napolitano gelijk: "Amendment 36 says people have the power to pass legislation, it says people are the Legislature. The notion that unelected citizens constitute the Legislature and people are the General Assembly is a real stretch. On its face, Amendment 36 is unconstitutional."
De rechter zal over de zaak moeten beslissen.



Bush niet op bezoek bij gepensioneerden in Las Vegas
De AARP, de belangenbehartigingsorganisatie van gepensioneerde Amerikanen, komt deze week bijeen in Las Vegas. Er worden 25.000 man verwacht. De AARP steunde vorig jaar de Medicare prescription drug law. Daar was president Bush erg blij mee en aangezien hij deze week in Las Vegas is, zou een toespraak voor de hand liggen. John Kerry spreekt er ook.
Maar de president heeft geen tijd. De wet voor goedkopere medicijnen voor ouderen bleek toen hij was aangenomen helemaal niet zo voordelig voor senioren als Bush wel had doen voorkomen. De AARP is nu van mening veranderd en probeert door lobbyen wijzigingen in de wet opgenomen te krijgen. De wet was in twee debatten tussen Bush en Kerry onderwerp van gesprek, want de Democraat wil, net als de AARP nu, de mogelijkheid om goedkopere medicijnen uit Canada te importeren en toestemming voor Medicare om met de fabrikanten te onderhandelen over de prijs.
Ed coyle, directeur van de Alliance for Retired Americans, ook aanwezig in Las Vegas, begrijpt wel dat de president niet langs komt: "No presidential candidate wants to risk being booed off stage by thousands of seniors. This drug benefit is not the victory for seniors the president plugs it to be and the president and his handlers know that to be true."



Nog meer kranten spreken steun uit
De golf van endorsements van regionale en locale kranten voor de presidentskandidaten gaat door. Zowel John Kerry als president Bush ontvangen dagelijks meerdere steunbetuigingen, al lijkt het erop dat er op dit moment iets meer kranten voor Kerry kiezen. Een verband tussen endorsements en de uiteindelijke keus voor een president is niet aangetoond. Het is net een beetje als endorsements van vakbonden tijdens de Democratische voorverkiezingen.
Kerry: The Oregonian (Oregon), Seattle Post-Intelligencer (Washington), Atlanta Journal-Constitution (Georgia), The Albuquerque Tribune (New Mexico),
Bush: Tulsa World (Oklahoma), The Leaf-Chronicle (Tennessee), Savannah Morning News (Georgia), The Daily Oakland Press (Michigan)
En daar wilde ik het bij laten. Als de echt grote kranten met een endorsement komen dan meld ik dat wel weer.



Peilgeil in Arizona
Volgens een peiling in Arizona heeft John Kerry weer een kans in die staat, mede dankzij zijn optreden in de drie debatten. De Kerry-campagne had de staat al bijna opgegeven, maar de ruime voorsprong van president Bush (11 procent) is teruggelopen naar 5 procent en de staat is weer "competitief." Bush leidt met 49 tegen 44 procent. De kandidaat voor de Libertarian Party, Michael Badnarik, heeft er één procent. Maar de foutmarge is een flinke plus of min 5 procent. Dat is niet gering.



Nader haalt het niet in Pennsylvania en Hawaii
Onafhankelijk kandidaat Ralph Nader heeft weer wat tegenslagen moeten verwerken. In Pennsylvania en Hawaii heeft de rechtbank besloten hem niet op de stembiljetten van die staten toe te laten. In Pennsylvania waren er teveel valse handtekeningen, waaronder "Mickey Mouse" en "Fred Flintstone", terwijl iedereen weet dat die in Disneyland wonen. Minder dan 19.000 van de door het Nader-team aangeleverde 51.000 handtekeningen in Pennsylvania werden goedgekeurd. Nader had er minstens 25.697 nodig om toegelaten te worden.
Ook in Hawaii werden zoveel handtekeningen afgekeurd dat Nader niet de benodigde 3711 handtekeningen (1 procent van het aantal kiezers van de afgelopen verkiezingen) wist te halen.



Lachen om het circus
"I thought George Bush looked great. He was wearing his three-piece bulge. ... They have a picture of George Bush from the first debate and on his back there's a big, lumpy bulge. People were saying that's a radio receiver and someone is feeding him answers to questions. It turned out tonight, the first thing George W. did was show everyone that the bump in his jacket was just his flask." --David Letterman
"I watched the debate, and I'll tell you George Bush did look confused. At one point he tried to buy a vowel." --David Letterman
"The third presidential debate asked the most important question of all – which of these guys do I hate the least?" --Jay Leno
"Interesting fun fact, Bob Schieffer, the moderator of tonight's presidential debate, says that for the past couple of weeks people have been coming up to him in airports and suggesting questions. Which explains why Schieffer's first question tonight was, Would you like to become a hari krishna?" --Conan O'Brien
"Bad news for Ralph Nader. Today the state of Ohio rejected Ralph Nader's attempt to get on the ballot. Experts say this will hurt Nader's chances of losing all 50 states." --Conan O'Brien
"Boy it's getting nasty. I don't know if you've seen these latest ads, Democrats are calling Bush a child of privilege, and labeling him the 'fortunate son' because his dad was rich. Not to be confused with Kerry, the fortunate husband." --Jay Leno
"President Clinton plans to tape a phone message that will be sent to voters' homes urging people to vote Democrat. Apparently you'll know it's Clinton's message because it starts with, What are you wearing?" --Conan O'Brien
"Florida Governor Jeb Bush announced that to avoid any election return problems in Florida this year, this time he is going to announce the results before people go into vote." --Jay Leno
"President Bush and Vice President Cheney have officially conceded that Saddam Hussein did not have weapons of mass destruction. And today the soldiers in Iraq said, uh, can we come home now?" --Jay Leno



donderdag, oktober 14, 2004
Debat nummer 3: hoe ging het?
Er waren vannacht momenten dat ik dacht dat er best een debat minder gehouden had mogen worden. Hele flarden van de vorige twee debatten tussen de presidentskandidaten vlogen weer door het beeld en ik vond het opvallend hoe vaak de situatie in Irak langs kwam in een debat dat toch over het binnenlands beleid zou gaan. Maar het geeft eens te meer aan hoe belangrijk een buitenlands thema dit jaar is.
Van tevoren wekken veel commentatoren verwachtingen die achteraf soms helemaal niet terzake lijken te doen. Ik hoorde bijvoorbeeld op CNN dat het voor beide kandidaten een heel belangrijk debat zou worden. Voor president Bush omdat binnenlands beleid zijn zwakke punt wordt gedacht te zijn en voor John Kerry omdat hij duidelijk moet winnen om electoraal voordeel uit de debatten te halen. Ik hoorde zelfs ene van de commentatoren zeggen: het zou goed zijn als hij ook het derde debat zou winnen, daarmee aangevend dat Kerry volgens hem de eerste twee debatten had gewonnen. Daarover zijn de geleerden het nog steeds niet eens (ik waardeerde beide debatten als een gelijkspel met iets meer punten voor Kerry, vooral in het eerste debat).
Wat blijft er achteraf van al die hoge verwachtingen over? Het zou makkelijk zijn om het debat wederom op een gelijkspel te zetten. En ik kies vandaag lekker voor de gemakkelijke weg. Een gelijkspel, waarbij beide kandidaten sterke momenten hadden, waar weer veel onnavolgbare cijfertjes langs schoten die geen kijker zal onthouden. Een gelijkspel, waar Bush sterk uit de startblokken kwam, maar waar Kerry in de loop van het debat netjes en duidelijk langszij kwam. Een gelijkspel, waarin weinig nieuws was te vinden, of je moet voor het eerst inschakelen (en ik vermoed dat er in de Verenigde Staten ongetwijfeld veel mensen voor het eerst hebben ingeschakeld, dus het debat zal zeker zijn nut hebben). Een gelijkspel dus, waar ik stiekem toch weer Kerry iets meer punten geef, domweg omdat hij een presidentiële uitstraling blijft hebben en van de twee het best bleef profiteren van het platform dat hem aangereikt was. Weliswaar dreef hij Bush minder in het defensief dan de vorige keren, maar waar hij dat deed was de defensie van Bush blij vlagen toch zwak. Aan de andere kant, mensen die het eerste halfuur hebben gekeken en daarna lekker zijn overgeschakeld naar het honkbal dat op Fox werd uitgezonden, zouden wel eens de impressie kunnen hebben dat Bush het debat heeft gewonnen. Maar hoe dan ook: netto kom ik niet verder dan een gelijkspel.
Kijkers zijn in ieder geval over veel onderwerpen iets te weten gekomen: de reikwijdte van de vragen was groot. Of elke voorgesteld plan ook duidelijk was waag ik te betwijfelen en ook vandaag hoorde ik weer ene aardig aantal feiteninterpretaties die de feitencheckers in de media en bij Factcheck.org op het puntje van hun stoel zullen krijgen. In de loop van de dag zullen we daar meer over weten.
Omdat ik zoveel bekends langs hoorde komen is het en beetje lastig om nieuwe inzichten uit het debat te halen. President Bush legde de nadruk op de toekomst: het was belangrijk om banen te creëren die banen van de 21ste eeuw zouden zijn, hij bleef hameren op het belang van onderwijs, om de Amerikanen de basis voor een betere toekomst te geven. Kerry bleef herhalen wat zijn plannen waren voor de gezondheidszorg en Social Security.
Wat viel er verder op:
- Michael J. Fox was te gast bij het Kerry-kamp. Er kwam slechts één vraag waar stamcelonderzoek (waar Fox zich hard voor maakt) werd genoemd en Kerry ging er niet op in.
- In het begin werd ik afgeleid door de afwezigheid van de lampjes. Niks geen groen licht, oranje licht en rood wanneer de tijd erop zat. Daar ging mijn houvast.
Mooie quote van Kerry: "Being lectured by the president on fiscal responsibility is a little bit like Tony Soprano talking to me about law and order in this country." (Verwijzing naar de maffia-tv-serie The Sopranos)
- Hoogtepunt van het debat was de lichte vraag aan het eind over de rol die een sterke vrouw in het leven van beide kandidaten heeft gespeeld. Hoogtepunt omdat het momenten opleverde die herhaald en herhaald zullen worden op tv en waarop beide kandidaten punten scoorden. Kijkers zien hun politici graag als mensen, met gevoel, en met gevoel voor humor. Op deze laatste vraag kregen beide kandidaten de kans om te scoren. Bush had van zijn sterke vrouw geleerd om te luisteren. Hij had geleerd om rechtop te staan en om niet stuurs te kijken. Dat leverde hem een lach uit de zaal op. Verder kwam het de president goed uit dat zijn vrouw beter Engels sprak dan hij. Die hadden we eerder gehoord, maar zelfspot doet het goed. En dat realiseerde Kerry zich ook. Vandaar dat zijn antwoord drie keer gelach opleverde:

"Well, I guess the president and you and I are three examples of lucky people who married up."
(LAUGHTER)
"And some would say maybe me more so than others."
(LAUGHTER)
"But I can take it."
(LAUGHTER)


Kerry refereerde voor het eerst aan het feit dat hij met een zeer rijke vrouw is getrouwd en dat deed hij op een ontwapenende manier. Dit kan nog wel eens de deal breaker worden wanneer er toch een winnaar van het debat moet worden aangewezen.

Een eerste peiling onder twijfelende kiezers door CBS News geeft het volgende beeld: Kerry won: 39 procent, Bush won: 25 procent, gelijkspel: 36 procent. Voor wat het waard is. Naar internetpeilingen kijk ik maar helemaal niet.

Meer inzichten komen in de loop van de dag. Een transcript van het debat is hier te vinden.



Wie heeft hele debatreeks gewonnen?
Het lijkt me relevant om je af te vragen wie nu als winnaar uit de reeks debatten naar voren is gekomen. Vooraf wil ik nog even kwijt dat zoals verwacht het debat tussen de vice-presidentskandidaten Dick Cheney en John Edwards geen enkele rol heeft gespeeld in deze campagne. Ze deden netjes hun kunstje en iedereen is het weer vergeten. Maar met eenmaal winst voor Kerry en waarschijnlijk twee gelijke spelen met een lichte voorkeur voor Kerry kan je niemand anders als winnaar aanwijzen dan John Kerry. Het meest tastbare bewijs kan gevonden worden in de opiniepeilingen. Ook al blijf ik mijn twijfels houden over de accuratesse van peilingen, kan je ze heel goed gebruiken om trends waar te nemen. Tussen de Republikeinse conventie en het eerste debat in keek Kerry in de peilingen continu tegen een achterstand aan. Vooral na het eerste debat steeg Kerry flink en vielen de uitslagen weer makkelijk binnen de foutmarge.
Nou zou je kunnen beweren dat Kerry er niet in is geslaagd om de leiding over te nemen (tenminste niet significant) en dat zijn missie voor de debatreeks dus niet is geslaagd, maar zo wil ik het niet omschrijven. Kerry was volgens veel peilingen tot de debatten de grote onbekende bij de Amerikanen. Tijdens de debatten heeft hij zich voor het eerst kunnen presenteren als een kandidaat met presidentiële uitstraling en een die zich kon meten met de zittende president. Dat het een gelijkopgaande race zou worden heb ik al maanden geleden voorspeld en de race zal tot en met de verkiezingsdag enorm spannend blijven (onder voorbehoud van een nationale ramp).
Volgens een aantal peilingen was de stand voorafgaand aan dit laatste debat weer gelijk of stond Kerry op een lichte voorsprong. Hoe de kiezer uiteindelijk over het laatste debat zal oordelen weet ik nu nog even niet, maar dat het min of meer een gelijkspel zal blijven lijkt me zeer voor de hand liggen.



Pentagon mobiliseert soldaten (om te gaan stemmen)
Het Amerikaanse ministerie van Defensie is nog nooit zo actief geweest om de soldaten onder zijn hoede aan het kiezen te krijgen als dit jaar. De aanleiding is natuurlijk vier jaar geleden, toen er veel ophef was over stembiljetten van militairen die niet meegeteld dreigden te worden, omdat ze te laat waren gearriveerd of omdat ze niet volledig waren ingevuld.
Dat gaat dus dit jaar anders. Minister van Defensie Donald Rumsfeld en generaal Richard B. Myers, voorzitter van de Chefs van Staven, roepen hun manschappen op om toch vooral te gaan stemmen. Ze hopen zelfs op een opkomst onder de militairen van 100 procent. De generaal en de minister verschenen in tv-spotjes om de militairen aan het stemmen te krijgen, en ook dat is nooit eerder gebeurd.
Republican Abroad, de organisatie die Republikeinen die in het buitenland verblijven wil laten stemmen, adverteerde al in de Stars and Stripes, de krant die op Amerikaanse legerbases wordt verspreid. De Republikeinen hopen dat de meeste militairen op de president zullen stemmen, en met de verwachte spannende races hopen ze dat de stem van de soldaten de doorslag kunnen leveren.
De Democraten zeggen dat die hoop misplaatst is. Volgens hen zullen dit jaar veel meer militairen Democratisch stemmen dan anders, uit ongenoegen over het buitenlands beleid van Bush.
Alle militairen in het buitenland moeten via een absentee ballot stemmen. Die moet doorgaans op een bepaalde datum binnen zijn, in sommige staten maximaal een paar dagen na de verkiezingsdag.



Nieuwe toeristische film Alexandra Pelosi
Het succes van "Journeys with George" achtervolgt Alexandra Pelosi. Haar video-documentaire werd zo goed ontvangen dat dit jaar werkelijk elk tv-station een jonge reporter met videocamera achter elke kandidaat had aangestuurd. John Kerry zag daarom een jaar geleden haar meereizen met zijn campagne helemaal niet zitten: "She's going to lampoon all of us. She's going to have us all do stupid things."
Toch kwam er een nieuwe film, "Diary of a political tourist," waarin Pelosi niet alleen Kerry, maar ook andere kandidaten, zoals Howard Dean, volgde. Maar daar waar toen nog kandidaat Bush met groot succes zijn charmes in de strijd gooide, leverden haar ontmoetingen met Kerry minder vuurwerk op: "I don't think if I spent six more months on his lap was he going to reveal any more than he did. He was who he was. I wasn't going to crack the code of understanding John Kerry."
Bij een van de eerste ontmoetingen pakte Kerry de camera af, filmde Pelosi, en vroeg haar: "Are you a caricature of this whole process?" Dat vroeg hij dus niet zonder reden, want hij had al die mediamensen met hun handycams al gezien. Daar hield hij haar verantwoordelijk voor. Dankzij haar waren alle kandidaten gedwongen om met geforceerde vrolijkheid en goed humeur te beseffen dat zij altijd "on the record" waren.
Pelosi beseft de invloed van de media tijdens de verkiezingen. Zij gelooft dat de media zelfs de democratie ondermijnen: "It's not John Kerry's fault that he's not a good television personality. It's television's fault that we expect them to be performers. But that's the age we live in."



Moore's film op 1 november op tv?
Michael Moore is van plan om zijn film Fahrenheit 9/11 via betaal-tv vlak voor de verkiezingen uit te laten zenden. De film zou volgens de eerste plannen onderdeel moeten vormen van een drie uur durende uitzending onder de naam "The Michael Moore Pre-Election Special," uitgezonden door betaal-tv-aanbieder iN Demand Networks.
Uitzenddatum zou 1 november moeten worden en de kijker zou er via pay-per-view 9,95 dollar voor moeten neertellen om de drie uur tv te mogen zien. Maar er is nog geen deal, de gesprekken zijn nog bezig.
De pas verschenen DVD van de film zou al 2 miljoen keer over de toonbank zijn gegaan op de eerste dag dat die in de winkel lag. Dat is erg goed, en ongeëvenaard voor een documentaire.
Moore hoopt ook nog dat een open-net zender zijn film voor de verkiezingen laat zien.



Iran positief over voorstellen Kerry
Feest bij de Kerry-campagne, want een van zijn plannen wordt gunstig ontvangen in het buitenland. De regering van Iran reageerde positief op een voorstel van John Kerry om het dispuut over de nucleaire activiteiten van Iran op te lossen. Als Iran de eigen productie van atoomenergie zou stopzetten (en dus ook de mogelijkheid om een atoombom te maken), dan zou het land daarvoor in ruil nucleaire brandstof voor het opwekken van energie krijgen. Iran wil overigens zijn nucleaire activiteit niet helemaal stopzetten: "Our legitimate right of pursuing peaceful nuclear technology should be considered," aldus Hossein Mousavian, hoofd van de commissie van buitenlands beleid van de Iranese regering. Het is een verandering in beleid van de regering in Iran, want eerder waren ze tegen ene dergelijk voorstel om zich afhankelijk te maken van buitenlandse energiebronnen.
Overigens willen de Iraniërs zich niet mengen in de verkiezingscampagne: "If it is part of Kerry's election campaign ... we do not want to be part of it," he said. "Let the Americans play their game themselves."
Zeg dan niets, als je dat serieus meent.



Techneuten controleren verkiezingen
Niet alleen verkiezingscontroleurs uit de heel wereld letten op of de verkiezingen in de VS wel goed verlopen. Ook de Verified Voting Foundation zal goed opletten, vooral op de stemcomputers. Voor het project TechWatch heeft de foundation computerdeskundigen ingehuurd die voorafgaand aan de computer tests zullen uitvoeren maar ook op verkiezingsdag een oogje in het zeil zullen houden. Via een website kunnen de controleurs problemen met stemmen meteen melden. Daarnaast is een hotline beschikbaar gesteld zodat kiezers ook zelf incidenten kunnen melden.
Praktijkervaring hebben ze al, want tijdens de voorverkiezingen in Florida is het zaakje uitgeprobeerd. Er kwamen 296 telefoontjes binnen, waarvan 18 te maken hadden met een stemcomputer.
Een andere groep, Votewatch, zal statistische gegevens verzamelen over de verkiezingen. De cijfers die men verzamelt bij stembureaus vergelijken met de onofficiële cijfers die op verkiezingsavond voor het hele gebied bekend worden gemaakt. Zijn de cijfers niet gelijk (u raadt het) dan is er wat mis met de stemcomputers. En dan? Gedoe! Chaos! Ruzie! Feest!



Democraten lonken naar gelovigen
De Democraten zijn een website begonnen om religieuze kiezers te trekken. Hij is te vinden op KerrySharesOurValues.org. De Democraten hopen gelovigen te trekken met hun plannen: "John Kerry and John Edwards have a plan for America that puts these core values into action: valuing families, jobs with dignity, stewardship, concern for the poor, caring for the sick, feeding the hungry, respect for the environment and just war."
Een meerderheid van de zeer gelovigen stemt op president Bush (Methodist): 59 procent tegenover 35 procent voor Kerry (Katholiek).



Lachen om het circus
"There are photographs of President Bush from the first debate and he's got some kinda lump in the back of his coat, and the rumors are flying that he had a special radio receiver and he was getting answers from someone off stage. Wow, it's like he's back at Yale." —David Letterman
"I tell you President Bush been practicing hard for this (debate). All day long he's been walking around saying, 'Internet, internet, internet.'" --Jay Leno
"There are going to be three debates. We've had two already and the final debate is going to be tomorrow night. You remember the first debate it was behind podiums, the second debate was the town hall format, and tomorrow's debate will be Karaoke format." --David Letterman
"So now everyone's going crazy about the bulge in his jacket. Something like this hasn't happened in a debate since 1996. Remember that when Clinton had the intern under his podium?" --David Letterman
"There's a lot of talk in political circles about an amendment to the U.S. constitution so people born in other countries can run for president. Apparently this is part of Bush's plan to outsource the presidency." --Jay Leno



woensdag, oktober 13, 2004
Wint Bush nu al de verkiezingen?
Eventjes leek het erop alsof WBAY TV, de CBS-affiliate in Wisconsin, als eerste tv-zender de winnaar van de verkiezingen van 2 november al bekend had gemaakt. Zou het dan allemaal toch doorgestoken kaart zijn? Op de website van de zender stond het bericht van Associated Press dat president Bush de verkiezingen gewonnen had met 47 tegen 43 procent voor John Kerry. Volgens het bericht won Bush 324 kiesmannen in 33 staten, terwijl pas 51 procent van de stemmen was geteld.
U hoorde het hier dus het eerst. Of toch niet? Het weblog Boingboing.net (ik had toch een andere naam verzonnen als ik hun was) ontdekte het bericht en maakte snel een screenshot van het nieuwsbericht. Dat was maar goed ook, want niet vele later stond op dezelfde pagina een andere tekst, met excuses voor het plaatsen van een testbericht van AP. Volgens de zender was het bericht er doorgelipt omdat het plaatsen van nieuws van de newsfeed van AP een geautomatiseerd proces is. AP verstuurt volgens WBAY wel vaker testberichten, maar die halen de website niet. Op dit moment is de bewuste nieuwspagina overigens leeg, dus zonder uitleg.
Natuurlijk is het een slordigheidje van niks. Maar tegenwoordig kunnen slordigheidjes van niets dankzij internet opgeblazen worden tot iets heel groots. En dat er iemand bij AP nepberichtjes schrijft waarin hij of zij maar vast de herverkiezing van president Bush aankondigt zegt misschien ook wel wat over de journalistieke instelling van het persbureau.
Boingboing.net heeft screenshots en een reactie van WBAY op de site.



Debat nummer laatst: de feiten op een rijtje
Komende nacht is het tijd voor het laatste debat. De kandidaten zullen voor de laatste keer mogen proberen elkaar zo zwart mogelijk af te schilderen. Plaats van handeling is Arizona State University in Tempe, Arizona. Prettige bijkomstigheid wederom dat de staat een battleground state is, dus direct voor en na het debat valt er in de buurt flink wat campagne te voeren. Net als alle andere debatten begint deze voor ons Nederlanders ook weer om 3 uur 's nachts.
Alle grote tv-networks zullen er weer live bij zijn, met uitzondering van Fox, dat een honkbalwedstrijd zal uitzenden. Het onderwerp van het debat is dit keer uitsluitend binnenlands beleid, dus veel vragen over economie, werkgelegenheid, gezondheidszorg en eigenlijk alle zaken waar de kandidaten zich over hebben uitgelaten de afgelopen tijd. Het debat wordt geleid door Bob Schieffer van CBS News, die naar het zich laat aanzien zo tussen de 15 en 20 vragen zal stellen. De heren nemen net als het eerste debat weer plaats achter een spreekgestoelte.
Zou de hamvraag gesteld worden aan president Bush? Heeft u een oortje in?



Stampwerk voor het laatste debat
Terwijl president Bush zich geestelijk voorbereidt op het laatste debat (zenderbatterijtjes opgeladen? Check. Knipoog geoefend? Check) op zijn ranch in Texas, is John Kerry afgereisd naar New Mexico, de derde battleground state, waar hij gaat warmdraaien voor het debat. Als hij niet achter het oefenkatheder spart met een oefen-Bush, zal hij nog wat campagnestops maken in de staat. Deze week wordt het trouwens druk in New Mexico, want ook president Bush zal zijn hoofd meermalen laten zien. Het debat vindt woensdag plaats in Tempe, Arizona, de meest westelijke locatie voor een debat dit jaar, maar nog steeds met begintijd 9.00 Eastern, dus 3.00 uur 's nachts.
Vier jaar geleden verloor Bush de staat met 366 stemmen (dus met minder verschil dan in Florida!).



Peilgeil in Amerika
Een tracking poll is een doorlopende dagelijkse peiling waarbij de cijfers van de oudste dag altijd worden vervangen door de jongste waarna de cijfers van de drie dagen worden gemiddeld. Zogby maakt graag gebruik van die methode omdat het peilingbureau denkt dat het een preciezere uitslag oplevert. Volgens Zogby heeft John Kerry nu een voorsprong van drie procent op president Bush: 47-44 procent. In de laatste dagen steeg de voorsprong van Kerry met een punt, hetzelfde punt dat Bush moest inleveren. Het begint er een beetje op te lijken dat Kerry toch voorzichtig heeft geprofiteerd van het gelijkspel van het tweede kandidatendebat. Andere interessante ontwikkelingen na het debat zijn de kleine toename van jonge kiezers voor Bush en het feit dat Kerry bij de vrouwen weer aan het uitlopen is op de president. Het leek er een tijd op dat Kerry de vrouwenstem aan het verliezen was. Doorgaans haalt de Democratische kandidaat meer stemmen van vrouwen.
Nog steeds denken de ondervraagden meer dat het met Amerika de verkeerde kant op gaat dan omgekeerd: 48 tegen 45 procent. Niet eens zo'n groot verschil dus.
Een gewone peiling van Reuters en Zogby zet beide kandidaten zo vlak voor het laatste debat overigens op een gelijkspel. Minstens een van de peilingen zit er dus naast.



Het wegen is begonnen
De vonken vlogen er vanaf, die dagen voor het laatste debat. President Bush probeert John Kerry af te spiegelen als een gevaarlijke linkse gek: "Much as he tried to obscure it, on issue after issue, my opponent showed why he earned the ranking of the most liberal member of the United States Senate." Dat zou inderdaad "verschrikkelijk" zijn, waren het niet dat Kerry helemaal niet de meest "liberal" senator zou zijn. Dat is maanden geleden al weerlegd, maar Bush gaat er waarschijnlijk vanuit dat de meeste kiezers de weerlegging niet meegekregen hebben en dat de pers geen zin heeft om het verhaal weer helemaal op te rakelen.
Maar waarom doet Kerry dat dan zelf niet? Waarschijnlijk omdat hij het helemaal geen probleem vindt om door Bush voor liberal uitgemaakt te worden. Want dan kan hij Bush weer neerzetten als iemand met een overdosis aan hokjesgeest. Dus kaatst Kerry de bal terug: "I mean, compassionate conservative? What does that mean? Cutting 500,000 kids from after-school programs? Cutting 365,000 kids from health care? Running up the biggest deficits in American history? Labels don't mean anything." Of dit niet een te verfijnd antwoord is voor de kiezer zal blijken.
Thema van het laatste debat is binnenlands beleid. Bush heeft de peilingen waarschijnlijk ook gezien en die tonen aan dat Kerry op het gebied van gezondheidszorg en economie sterker scoort dan de president zelf. Dus is hij druk in de weer om de kiezers voor te schotelen hoe erg de plannen van Kerry eigenlijk zijn. Hij zal het land te gronde richten, denkt Bush: "That's what liberals do: they create government-sponsored health care. Maybe you think that makes sense; I don't. Government-sponsored health care would lead to rationing. It would ruin the quality of health care in America." De pannen van Bush hebben tot nu toe geleid tot een overheidstekort van hier tot Jupiter en weer terug en minder banen dan toen hij aantrad. De angst die de Democraten vier jaar geleden hadden is intussen werkelijkheid geworden.



Kranten scharen zich achter Kerry
Krant na krant komt momenteel met zijn endorsement van zijn favoriete kandidaat. John Kerry heeft inmiddels steun gekregen van niet de minste kranten: deze maand alleen warne dat al The Arizona Daily Star, The Detroit Free Press, The Atlanta-Journal Constitution, The Seattle Post-Intelligencer, The St. Louis Post-Dispatch, The Portland Press Herald, The Philadelphia Inquirer, en The Oregonian.
Niet dat alle lezers slaafs de redactie van de kandidaat volgen, maar de meeste kranten gebruiken redelijke argumenten om hun keus te verantwoorden.
De Atlanta Journal-Constitution is hard over de president: "That concern goes beyond mere differences about policy to questions about basic competence. Too often, Bush has seemed to disdain rational analysis of a situation in favor of a rigid, unbending ideology that recognizes no shading of gray. The world that Bush describes, and the world as it exists, are often two different places." De krant vindt het hoog tijd om competentie een kans te geven, dus John Kerry.
De Arizona Daily Star haalt econoom Milton Friedman aan: "A tax cut that adds to the deficit today is just a tax hike on future taxpayers." Friedman is niet op het feestje van Bush uitgenodigd wanneer mocht hij herkozen worden. Dat is duidelijk.




Debat nummer 2: de kijkcijfers
Het tweede debat tussen de presidentskandidaten, afgelopen vrijdag, heeft minder kijkers opgeleverd dan debat nummer één. In Florida keken 62,6 miljoen Amerikanen, maar bij debat nummer 2 waren dat er "slechts" 46,7 miljoen. Nog altijd stukken meer dan het tweede debat tussen Al Gore en George W. Bush vier jaar geleden. Toen hadden veel Amerikanen wel wat beters te doen en stemden 37,6 miljoen kijkers op de kandidaten af.
De meeste kijkers trok NBC, met 12,3 miljoen geïnteresseerde kijkers, gevolgd door ABC met 10,3 miljoen, CBS met 8,1 miljoen en Fox met 3,8 miljoen. Van de kabelzenders was Fox News Channel wederom de meest bekeken zender: 7,1 miljoen kijkers. CNN had 3,4 miljoen kijkers en MSNBC 1,7 miljoen.
Nu maar kijken of Amerikanen binnenlandse politiek echt belangrijker vinden dan buitenlandse: het laatste debat zou dan meer kijkers moeten trekken. Of zijn die de onophoudelijke beschuldigingen heen en weer inmiddels zat?



Lachen om het circus
"There is a rumor going around that during the first debate, President Bush had some kind of listening device that was feeding him answers to the questions for the debate. They actually had a photo of him and there was a bulge in his jacket. Well, it's still an improvement over the last guy who had a bulge in his pants." --David Letterman
"The first debate they were all at the podiums. In the second debate, at the request of President Bush, it was in the town hall format. Also, at the request of President Bush, the next one will be in the happy hour format." --David Letterman
"The third debate is Wednesday night. This is going to be an exciting one, because the jackpot is up to $250,000." --David Letterman
"On Saturday, there were free elections in Afghanistan. That's pretty good. But already there are charges of fraud in Broward and Dade County." --David Letterman
"President Bush and Vice President Dick Cheney have now come forward and officially conceded that Saddam Hussein did not have weapons of mass destruction. In fact, feeling the tremendous relief that came from admitting this, they also said there's no Santa Claus, O.J. did it, and Al Gore had really been president for the last four years." --Jay Leno
"Ralph Nader has criticized both Bush and Kerry for belonging to a secret organization when they went to Yale. Is Nader one really to criticize? You know, he belongs to a secret organization. It's called Nader for President." --Jay Leno
"I guess you heard about the big presidential election chaos over there in Afghanistan. Given how badly they screwed up over there, Bush declared Mission Accomplished." --Jay Leno



dinsdag, oktober 12, 2004
De werkgelegenheidscijfers: nog steeds te weinig banengroei
Eind vorige week kwamen de laatste werkgelegenheidscijfers binnen. Tot de verkiezingen komen er gen nieuwe, dus met deze getallen mogen de campagnes aan de gang. En wat de Bush-regering ook mag jubelen. De cijfers zijn niet zo indrukwekkend. De VS heeft nog steeds 585.000 minder banen dan toen de president het Witte Huis in trok. Pas twee jaar nadat de economie zich herstelde begon het aantal banen pas weer te groeien. Het effect van de drie belastingverlagingen tot begin 2003 was gering en veel minder dan wat de regering-Bush voorspelde. In het voorjaar van 2003 voorspelde de White House Council of Economic Advisers elke maand 306.000 nieuwe banen. De belastingverlagingen alleen zouden al zorg dragen vooreen miljoen nieuwe banen.
Economen voorspellen dat de VS ongeveer 150.000 nieuw banen per maand moet krijgen om de groei van het aantal mensen dat kan werken bij te houden. Dat aantal werd de laatste maanden zelden gehaald en het lijkt alsof er weer een dip zit in de banengroei. De laatste drie maanden was de banengroei niet hoger dan 100.000 per maand, en dat is niet normaal voor de herstelperiode na een recessie, zegt Nigel Gault Econoom van Global Insight, een bedrijf dat economische voorspellingen doet: "At some point in a recovery you really get going with the expansion. You don't want to have this pattern, where you have three or four really good months and then just fizzle again.''
Maar het Witte Huis blijft positief: het werkloosheidspercentage is gedaald van 6,3 procent in juni 2003 naar 5,4 procent in September. Maar dat cijfer houdt geen rekening met de miljoenen Amerikanen die gestopt zijn met het zoeken naar werk. Waarom die mensen zijn gestopt, blijft onduidelijk. Redenen kunnen zijn dat ze weer zijn gaan studeren of dat ze niet meer kunnen werken omdat ze ziek zijn of in de gevangenis zitten. Momenteel werkt 62,3 procent van de Amerikanen die arbeidsgeschikt zijn. Toen Bush president was, was dat percentage 2,1 procent hoger. De enige demografische groep waar een hoger percentage werkt dan toen Bush aan de macht kwam zijn mensen van 65 en ouder. Zij besloten langer te blijven doorwerken. Arbeidsparticipatie onder jongeren, Hispanics en zwarten is het meest afgenomen.
Probleem voor de nieuwe president is dat die niet veel kan doen aan het verlies van de meeste banen de afgelopen tijd. Die zijn namelijk verdwenen in de productiehoek, meer dan 2 miljoen banen in de laatste drie jaar. De meeste van die banen komen niet meer terug en het aantal banen in de productiesector daalt nog steeds. Andere productie beperkende factoren waar de president weinig aan kan doen zijn de prijs van olie en rentepercentage.



Dringen voor Amerikakiest.nl
Van 8 september tot en met 8 oktober zijn er 1,4 miljoen pageviews opgevraagd. Helaas niet van mijn site, maar van het samenwerkingsproject van de publieke omroep: Amerikakiest.nl. Het aantal unieke bezoekers was 275.000. Twee daarvan vonden gisteren diep weggestopt op de site van Amerikakiest.nl een link naar mijn website. Ik had stiekem gehoopt op iets meer doorklikbezoek, maar aan de andere kant, de laatste tijd heb ik dagelijks meer dan 300 pageviews. Dat is 2100 pageviews per week en bijna 10.000 per maand. Daar ben ik zeer tevreden mee.
Volgens mij heb ik een flink aantal zeer trouwe bezoekers en die tellen voor mij even zwaar als die duizenden bezoekers bij grote "broer". Ik hoop dat u allemaal op mijn site blijft terugkomen. Voor u steek ik namelijk dagelijks veel tijd in het weblog. Met veel plezier trouwens.
275.000 bezoekers. Jemig.



Weer gedoe in Florida
Democraten in Florida zijn weer in het geweer gekomen tegen de Secretary of State Glenda Hood. Zij heeft namelijk opgeroepen om onvolledige kiezersregistratieformulieren niet toe te laten. Het gaat dan specifiek om formulieren waarin niet is aangekruist dat de ondertekenaar van het formulier Amerikaans staatsburger is. De Democraten zeggen dat op hetzelfde formulier ook nog een eed getekend moet worden waarin de ondergetekende juist moet zweren dat hij Amerikaans staatsburger is. Zij zien de actie van de Republikeinse Hood weer als een poging om kiezers het stemrecht te ontnemen.
De Democraten moesten Hood wel vaker hebben het laatste jaar. Tweemaal eerder dienden ze een aanklacht in tegen haar, de laatste keer, onsuccesvol, om haar Ralph Nader van het stembiljet te laten weren.



Nader: Ik win nergens
In een vlaag van helderheid heeft onafhankelijk kandidaat Ralph Nader bekend gemaakt dat hij niet denkt in ook maar één staat te zullen winnen. Bravo. Zelf met mijn gebrekkige geloof in opiniepeilingen had ik toch wel de gok durven nemen dat Nader kansloos zou zijn. Zijn aanhang schommelt in de peilingen tussen de 1 en vier procent.
Maar maakt hij dan echt geen enkele kans? Nader: "Of course not, the system is rigged." Of zou hij stiekem het zaakje slechter voor proberen te doen, zodat de winst toch onverwacht komt? ;^)



In de ring met Bush en Kerry
De VARA komt naar aanleiding van de Amerikaanse verkiezingen met een online spel: West Wing Boxing. Het lijkt op het spel de Torentjesrace, dat ten tijde van de Nederlandse verkiezingen erg succesvol was op de website van de VARA.
Het is de bedoeling dat de deelnemers in de huid kruipen van achtereenvolgens Kerry, Cheney, Edwards en Bush: "Aan de hand van vragen in categorieën als ‘Know your enemy’ en ‘Me, myself & politics’ ontdekken ze of ze geschikt zijn voor het presidentsschap van Amerika. Iedere ronde eindigt in de virtuele boksring, waar begin november de finale plaats zal vinden. Wie de meeste stemmen haalt, dingt mee naar één van de tientallen prijzen." Aldus de wervende tekst in het persbericht. Ik zou zeggen: probeer het. Erger dan kijken naar een boksende Emile Ratelband kan het onmogelijk zijn.



Opnieuw naar de drukker
In een van de counties van Missouri worden de absentee ballot stembiljetten opnieuw gedrukt. Ze hadden wel een goede reden voor deze drastische actie: president Bush en vice-president Cheney stonden er niet op. Whoops. Het was geen opzet zei de county clerk van Carter County. Dat moest er nog bijkomen. Minder dan 500 absentee ballots waren opgestuurd en iedereen krijgt een nieuw stembiljet toegestuurd.



Nader in de problemen in Pennsylvania
Tienduizenden handtekeningen in Pennsylvania moeten worden gecontroleerd op deugdelijkheid. Het gaat om de handtekeningen die campagnevoerders voor onafhankelijk kandidaat Ralph Nader hebben ingezameld om hun chef op het stembiljet in swing state Pennsylvania te krijgen. De rechter is tot nu toe niet blij met wat hij ontdekt heeft. Een vader en zoon die samen 60 keer hun handtekeningen hebben gezet, namen gekoppeld aan adressen die niet bestaan, of er zouden handtekeningenzetters in het midden van de Delaware rivier moeten wonen.
De rechter verwacht dat ongeveer 70 procent van de handtekeningen zal worden afgekeurd. Maar om een eerlijk proces te garanderen moeten hij en zijn staf nog door 25.000 handtekeningen heen. 10.000 zijn er al afgekeurd.
Om in Pennsylvania op het biljet te komen zijn 25.697 handtekeningen nodig. Dat lijkt een probleem te worden voor Nader. Ook al omdat twee van zijn advocaten zijn opgestapt en hij eigenlijk van rechtenstudenten afhankelijk is om zijn zaak rond te krijgen.



Lachen om het circus
"During the debate, Bush was asked by a lady to name three mistakes he's made. And Bush responded, this debate, the last debate and the next debate." --Bill Maher
"This was the town hall debate, and Bush says he likes the personal feel of a town hall. There's something about getting out there and lying directly to people's faces." --Bill Maher
"There was one awkward moment where a black man stood-up to ask a question and out of habit, Bush said 'Clemency denied.'" --Bill Maher
"I don't know what's worse -- watching Bush try not to scowl, or watching him scowl for 90 minutes." --Bill Maher
"Tonight was the 2nd presidential debate, which was in a town hall format. That's where everyday Americans and not just journalists get a chance to have their questions avoided." --Jay Leno
"Tonight's debate was what they called the town hall debate. Both candidates were seated on stools. It was funny, from force of habit, Bush said 'Scotch and water, hold the ice.'" --David Letterman
"The second presidential debate was tonight. It was a town hall meeting. Sure you all watched that. Last time John Kerry did a town hall meeting, true story, a woman in the audience told him he was 'hot.' Yeah, then she told Kerry she needs healthcare so she can afford a pair of glasses." --Conan O'Brien
"Interesting tidbit for you, over half of the adults in the United States say they get their news about the presidential election from the Internet. Not surprisingly, the most popular website is Swift Boat Veterans for Paris Hilton." --Conan O'Brien



maandag, oktober 11, 2004
Bush in actie na het debat
President Bush is na het debat weer op campagnepad doorgegaan met het bekritiseren van de plannen van John Kerry. Nog helemaal hyper van het herstel dat hij had getoond in het tweede debat met Kerry ging hij flink in de aanval. Wel weer de bekende stokpaardjes zoals het draaikonten van de Democratisch kandidaat en het herhalen van oneliners als "You can run, but you cannot hide", waarvna ik me nog steeds afvraag wat daar de bedoeling van is. Het is toch niet zo dat Kerry zich ergens verstopt heeft? Ik zie hem regelmatig op tv.
Bush, op campagne in Iowa: "With a straight face he said, 'I have only had one position on Iraq," I could barely contain myself. He must think we've been on another planet." Leuk, want dat is precies de locatie waar Kerry denkt dat de president zich bevindt. Vandaar dat ze elkaar de laatste dagen zo vaak tegenkomen.
Bush rekent overigens ook nog op een SM-act volgende maand: "We're not going to let (the) senator tax you. We're going to whip him in November."
Op campagne werd Bush ook gevraagd of hij de belasting zou verhogen van de middle class: "I am not going to raise taxes. I have a tax cut." OK, is dat een belofte? Want als Bush wordt herkozen is de kans dat hij een of andere belasting zal moeten heffen vrij waarschijnlijk. Dus ik vermoed dat hij hier niets heeft beloofd.
Karl Rove, topadviseur van Bush, heeft aangekondigd dat de president tijdens het laatste debat zal blijven inhakken op de standpunten van Kerry van de laatste 20 jaar en zal de senator afschilderen als een liberal die het contact met doorsnee Amerika is kwijtgeraakt.



Kerry in actie na het debat
John Kerry is na het debat weer op campagnepad doorgegaan met het bekritiseren van het beleid van president Bush. In zijn eerste toespraken kwam debat nummer twee vanzelfsprekend ter sprake. In Ohio viel Kerry de president aan op Irak, belastingen en het niet vinden van Osama Bin Laden: "For me, the most stunning moment of the whole evening was when George Bush was asked to name three mistakes that he has made ... and the President couldn't even name one mistake."
Ook kwam Kerry nog terug op de zeer grote assertiviteit van de president tijdens het debat: "I was a little worried at one point, I thought the President was going to attack Charlie Gibson."



Peilgeil in swing states
Het zal vast een keer gaan voorkomen dat u hier een peiling leest en denkt: hé, daar heeft die jongen van de week ook al over geschreven. De peilingen komen nu op zo'n hoog tempo binnen dat het haast niet meer is te volgen, dus bij voorbaat mijn excuses als ik ene keer iets dubbel doe.
De nationale peilingen van voor het tweede presidentskandidatendebat laat ik even voor wat ze zijn. Die zullen over een dag of wat toch oud nieuws zijn (zoals, ik moet het toegeven, vrijwel alle andere peilingen ook). Maar om toch een beeld te geven van hoe de ontwikkelingen zijn, hier wat tussenstanden van de race op state-niveau.
In Colorado is de stand gelijk: beide kandidaten staan op 49 procent (onder waarschijnlijke kiezers). In Wisconsin staat president Bush met drie procent voor op John Kerry: 49-46 procent. In september stond de president nog 8 procent voor. In New Mexico tenslotte, laat de laatste peiling zien dat Bush ook daar met 3 procent voor staat: 50 tegen 47 procent onder waarschijnlijke kiezers. Onder geregistreerde kiezers is daar het verschil maar 1 procent: 47 tegen 46 procent voor Bush. Dit speciaal om de Kerry-supporters van nog meer hoop te voorzien. Maar met de foutmarge van plus of min vier kunnen die zichzelf toch al rijk rekenen met deze uitslagen.



Weblog van het Journaal
Onder de kop Dwars door Amerika kan je op de website Amerikakiest.nl van de publieke omroep verslagen lezen van journalisten die namens de omroep door de Verenigde Staten trekken. Jeroen Wielaert trekt door de staten, maar ook de Journaalploeg, die met Wouter Kurpershoek aan kop op tv en in een weblog verslag doet van de eigen reis van Midland, Texas naar Boston, Massachusetts. Ze zijn net begonnen, dus de woonplaats van president Bush hebben ze nog nauwelijks verlaten. Maar elk beeld vanuit een ander perspectief dan dat van Washington of New York is natuurlijk een aanvulling op het beeld dat wij hier meestal over Amerika te zien krijgen.



O'Reilly wil Kerry
Bill O'Reilly, presentator van het bijzondere programma The O'Reilly Factor op Fox News Channel, wil heel graag een interview doen met John Kerry. De presentator staat bekend als een fel interviewer, die zijn linkse gasten het liefst het woord ontneemt en de rechtse gasten de hemel in prijst. En toch is John Kerry een fan van O'Reilly's show. Tenminste, dat zei hij in de TV Guide, de grootste tv-gids in de VS: "I like Bill O'Reilly. I think he does a terrific job. I think he's got a very good show."
Mocht Kerry met een interview instemmen, dan kan hij rekenen op een publiek dat hem zelden ziet of hoort en hem zeker niet gunstig is gezind. Volgens een Pew-onderzoek zegt 72 procent van de kijkers naar de O'Reilly Factor dat hij of zij conservatief is. Slechts vier procent zeg zich liberal te voelen.
Kerry heeft gezegd positief te staan tegenover een interview, als zijn agenda het toelaat tenminste.
O"Reilly: "I think Kerry's an honest guy. You ask him a question and he tells you what he thinks. He's not a weasel. I just hope he's calling the shots in his campaign."
Kerry zei in hetzelfde interview voor de TV Guide dat hij vindt dat Fox News hem doorgaans eerlijk heeft behandeld, met uitzondering van de Swift Boat Veterans-hype: "I think during (the Swift Boat controversy) everybody got a little carried away."



Hij loopt alweer
Bill Clinton is zo goed en kwaad als het gaat na zijn hartoperatie weer begonnen met campagnevoeren voor John Kerry. Lekker het land door zit er nog niet in, maar met een telefoon is veel te bereiken: "He's obviously on the phone, he's offering advice, he's talking to the campaign and to supporters across the country," aldus Hillary, die op CNN werd geïnterviewd. Ze had vlak na het tweede kandidatendebat al met haar man gesproken: "Certainly the debate performance tonight, just like the one last Thursday, will speed his recovery, because Senator Kerry did so well." Hillary spint al even goed als haar echtgenoot.



Fahrenheit op DVD
Michael Moore blijft in het nieuws. Zeker nu de DVD uitkomt van Fahrenheit 9/11. Moore prijst zijn eigen film aan in een e-mail. Iedereen moet dat ding kopen of huren en gebruiken "as your own personal weapon of George Bush's mass defeat."
De film leverde in de Amerikaanse bioscopen al 120 miljoen dollar op. Moore heeft ook nog snel twee boeken gemaakt: "The official Fahrenheit 9/11 reader", als begeleidend schrijven voor de film en een verzameling brieven die Moore ontving vanwege de documentaire: "Will They Ever Trust Us Again? Letters From the War Zone."
Moore heeft ook besloten een mogelijke tweede Oscar aan zich voorbij te laten gaan: hij wil de film op tv uitgezonden zien te krijgen op de dag voor de verkiezingen. Dan voldoet de film niet meer aan de eisen voor een Oscar-nominatie.
In de DVD-versie van Fahrenheit 9/11 zijn ook beelden opgenomen van de Abu Graib-gevangenis in Irak, volgens Moore: "footage so frightening you will understand why the networks never showed it to you."
De Republikeinen reageerden snel: op dezelfde dag als de lancering van Moore's film kwam op de markt: "Fahrenhype 9/11" die vragen stelt over de feiten zoals die gepresenteerd zijn in de film van Moore en de achterliggende redenen waarom Moore de film heeft gemaakt.



zondag, oktober 10, 2004
Opmerkelijk
In het tweede presidentieel debat: antwoord van president Bush op de vraag welke rechter hij zou benoemen in het hooggerechtshof indien er een plekje vrij kwam:
"I'm not telling."
[Gelach]
"I really don't have -- haven't picked anybody yet. Plus, I want them all voting for me."
En dat van een president die gekozen is omdat het Hooggerechtshof hem het Witte Huis in stemde.



Debat nummer drie: de kneedbare waarheid van Bush en Kerry
Ook bij debat nummer drie lijken de kandidaten niet te kunnen zonder de werkelijkheid en beetje op te leuken. Positief is dat na afloop sites als Factcheck.org netjes met een opsomming komen van wie er nu weer met de werkelijkheid aan de haal ging. Negatief is dat je als je naar het debat luistert vrijwel nooit weet of een van de kandidaten wel de waarheid spreken.
Maar goed, hier een aantal draaien aan de feiten:

President Bush was zeer verbaasd toen John Kerry zei dat hij geld had verdiend aan een houtbedrijf: "I own a timber company? That's news to me." Tsja, met zoveel geld vergeet je het kleine grut wel eens. Bush heeft een aandeel in LSTF, LLC, en dat bedrijf verbouwt bomen voor de verkoop. Deze gegevens staan op belastingpapierwerk dat Bush in 2003 openbaar maakte. De precieze werkelijkheid ligt nog iets gecompliceerder, want de bomenteler is weer onderdeel van ene oliebedrijf waar Bush aandelen in heeft. Maar het komt er op neer dat Bush 84 dollar verdiende aan het bomengedoe (maar officieel aan zijn oliebelangen) en dat hij daardoor in zijn eigen definitie van "small business" een kleine zelfstandige is, en zo kan je Bush toch echt niet omschrijven. Maar al met al is het natuurlijk gepietlut over niks van Kerry, ondanks dat hij gelijk heeft. Het effect was wel dat Bush de enige keer in het debat sprakeloos was (hij nam zijn aandelenportefeuille razendsnel door. Uit het hoofd).

Kerry beweerde dat Bush de No Child Left Behind Act van te weinig fondsen had voorzien: maar liefst 28 miljard dollar. Feit is dat het ministerie van onderwijs 2,7 miljard dollar meer kon uitgeven aan programma's die onder de wet vallen. Waar Kerry op doelt is dat het Congres meer geld reserveerde voor de wet dan dat Bush er in stak. Volgens de Democraten had Bush toegezegd alle fondsen te gebruiken. Hij beloofde slechts "[to] provide the resources necessary." En de meeste Bush-critici hebben het over 27 miljard dollar en niet 28. Overigens roepen veel onderwijsdeskundigen en -ambtenaren dat er meer geld in het programma moet.

Bush zegt dat bejaarde Amerikanen goedkopere medicijnen kunnen krijgen wanneer ze een kortingskaart aanvragen: "get our seniors to sign up to these drug discount cards, and they're working." Maar ze werken niet. De kaarten zijn vreselijk ingewikkeld en van de 7 miljoen arme bejaarden die er recht op hebben (naast nog een 600 dollar subsidie), meldden zich slechts 1,3 miljoen aan. De kaart is dus geen succes.

Kerry wist te melden dat de stafchef van het leger, generaal Eric. Shinseki, met pensioen was gedwongen omdat hij vond dat er in Irak meer grondtroepen moesten komen dan de regering wilde. Die dwang is er nooit geweest. Hij had zijn pensionering al veel eerder aangekondigd. Maar in beperkte kring was zijn kritiek wel bekend en omdat zijn opvolger al vroeg naar de media werd gelekt, werd zijn autoriteit wel aangetast. Een halve waarheid van Kerry dus.

Bush claimde dat de angst voor rechtszaken er voor zorgt dat medici patiënten defensief behandelen, waardoor de medische kosten tot 28 miljard dollar stijgen. Hij stelt daarom voor om beperkingen op te leggen aan financiële claims van gedupeerden. Maar daar valt geen 28 miljard mee te bezuinigen. De overall kosten van medische behandelingen zullen maar miniem dalen.

Kerry hanteerde weer eens een halve waarheid toen hij het had over het verlies van 1,6 miljoen bananen in de private sector. Dat klopt wel, maar als daar de bannen in de publieke sector bij worden gerekend komt het aantal verloren banen op 821.000 onder het presidentschap van Bush. Dat is nog aanzienlijk en zoals Kerry correct beweerde, kan het heel goed dat Bush de eerste president is onder wiens regering het aantal banen is afgenomen. Bush heeft tot en mat januari 2005 om daar iets aan te doen.

Verder herhaalde Bush de claim dat Kerry 98 keer voor belastingverhoging heeft gestemd. Dat is al eerder gefalsifieerd.
De 900.000 "small businesses" die volgens Bush onder Kerry meer belasting zouden moeten gaan betalen zijn er in werkelijkheid 471.000.
Kerry concludeerde dat het Duelfer-rapport aantoonde dat sancties hadden gewerkt. Dat is zijn eigen conclusie, want het rapport hield dat in het midden.
Bush claimde dat hij het belastingvoordeel voor een kind met 1000 dollar had verhoogd. Maar dat moet zijn tot 1000 dollar had verhoogd. Het was voor zijn aantreden al 500 dollar, en zijn belastingverlaging verdubbelde dat.
In de afsluitende rede zei Kerry dat hij een plan had voor ziektekostenverzekering voor iedereen. Dat "iedereen" klopt niet. Zijn plan rekt het percentage verzekerden op van 86 procent naar 92 procent.

Er werd nog meer gejokt, maar daarvoor kijkt u het beste bij Factcheck.org.



Cheney ziet zonnige kant Duelfer-rapport
In het debat werd het rapport van Charles Duelfer al even genoemd. Daarin staat wat iedereen behalve het Witte Huis al wist: dat er in Irak geen massavernietigingswapens waren aangetroffen. John Kerry riep daarom tijdens het debat: zie je wel? De sancties werkten!
Maar Dick Cheney ziet het rapport als bewijs dat president Bush terecht de oorlog met Irak is ingegaan. Het rapport laat zien dat "delay, defer, wait wasn't an option." Allemaal een kwestie van selectief lezen van het rapport. Cheney ging verder: "The headlines all say no weapons of mass destruction stockpiled in Baghdad. We already knew that." Hmmm. Maar waarom zei het Witte Huis dan dat de aanwezigheid van massavernietigingswapens de reden was voor de aanval? Soms lijkt het alsof Bush en Cheney in een parallel universum verkeren, waarin zij helemaal gelijk hebben. Maar waarom horen we hun rechtvaardiging dan in dit universum?



De mening van drie kranten
Boston Globe:
"By far the most striking aspect of this Missouri debate was Bush's clear determination to make up for his lackluster performance last week in Florida. At one point Bush overtalked moderator Charles Gibson to insist -- with anger that seemed like it might have been rehearsed -- that he was not "going it alone" in Iraq. The more aggressive performance had an odd reverse resonance with Al Gore's first two debates against Bush in 2000, when Gore came on too strong in the first debate and overcorrected in the second."
[…]
"Kerry talked time and again of the plans he has for his administration, since as the challenger, he can only offer his vision. Bush's appeal for trust was based on the harder evidence of his performance, but he can't seem to tell -- or won't tell -- when things are going poorly."

New York Times:
"Both men seemed overly defensive at times, as if they were fighting shadow opponents that were not even in the hall."
[…]
"Mr. Kerry demonstrated, at the very minimum, a stature that was equal to the president's. If Mr. Bush was hoping to recover all the ground he lost last week, he failed in his mission.
The president seemed to fall back frequently on name-calling, denouncing his opponent as a liberal and a tool of the trial lawyers. "The president's just trying to scare," Mr. Kerry said. It will be another few weeks before we see how well that works."

Washington Post:
"The questions were often better than the answers."
"Mr. Bush described himself as a "good steward of the land," but his description did not match his record of opening federal lands to oil and gas exploration, retreating from action on climate change and weakening regulation on clean air."
[…]
"The toughest questions, about the looming costs of Social Security and, even more, of Medicare, were left unasked, and deserve some rigorous examination next week."



Het moet vooral niet makkelijker worden met campagne voeren
Op dit log heb ik het meerdere malen gehad over de inspanningen van zogenaamde 527-groepen, die ongehinderd door de nieuwe campagnefinancieringswetgeving met veel ingezameld geld het leven van de kandidaten zuur maken. De bekendste voorbeelden zijn MoveOn.org en de Swift Boat Veterans for Truth. Ze heten 527-groepen naar de paragraaf in de belastingwetgeving waar in hun status is omschreven.
Ik wil het niet moeilijker maken dan het is, maar de laatste weken doen er nog andere groepen mee in de strijd en dat zijn geen 527-groepen. En die groepen vallen onder nog minder regels. Ik stel aan u voor de 501c-groepen (Citizens United en Project Vote). En binnen de 501c's zijn nog subgroepen (3, 4, 5, 6) die allemaal verschillende dingen mogen en niet mogen. Voor een geïnteresseerde buitenstaander ingewikkeld genoeg om zijn interesse meteen te verliezen. De bottom line is dat die groepen nog minder aan te pakken zijn met de huidige regelgeving dan die 527's. Wie het naadje van de kous wil weten, surft naar de Washington Post, waar het toch min of meer duidelijk staat uitgelegd. Sterkte ermee.




© Marc van Gestel 2003 - 2004