De Amerikaanse presidentsverkiezingen 2004

Nog tot de presidentsverkiezingen van 2008


Home
About this weblog
Bronnen
Mail mij
Atom
This gif is freely copyable. Just right click, save Powered by
RSSify at WCC

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

zaterdag, januari 10, 2004
Het Democratisch dilemma
Omdat ik een groot voorstander ben van hergebruik, hier een stuk dat ik vorige week schreef voor www.allesamerika.com:

Het duurt niet lang meer en dan zijn de eerste voorverkiezingen in de Verenigde Staten. Te beginnen de caucus in Iowa en daarna de eerste primary in New Hampshire. De Republikeinse kandidaat is al een paar jaar bekend, want ze zijn daar niet zo gek dat ze de zittende president uitdagen. Dus het wordt George W. Bush tegen… Tegen wie?
Het zal u niet verbazen dat in de Nederlandse pers vooral de naam van Democraat Howard Dean rondzingt. Wat de Nederlandse pers namelijk doet, is het volgen van de Amerikaanse media en de Amerikaanse media hebben besloten dat zij Dean, oud-gouverneur van de vrij inwonersarme staat Vermont, de interessantste vinden. Dean is een outsider in Washington. Hij heeft nooit rondgelopen in het Amerikaanse Congres en buitenstaanders zijn nu eenmaal leuker om te volgen dan de politieke hoofden die de politieke pers soms al decennialang volgt. Dus Dick Gephardt, Joe Lieberman, John Kerry, John Edwards: seen that, done that. En kijk maar naar de uitslagen van de laatste decennia. In het rijtje Carter, Reagan, Bush Sr., Clinton en Bush Jr. heeft alleen Bush senior een verleden in het Amerikaanse Congres.
Of Congresleden het slecht doen bij de Amerikaanse kiezer en daarom gewantrouwd wordt door de media, of omgekeerd, het doet er eigenlijk niet toe: kandidaten met een Congresverleden hebben het moeilijk.
Daarmee is niet gezegd dat de race een uitgemaakte zaak is. Dean is dan wel koploper, maar een verrassende uitslag in een van de vroege staten (bijvoorbeeld een onverwacht goed resultaat voor oud-NAVO-generaal Wesley Clark), kan de dynamiek van de voorverkiezingen veranderen. Daarbij komt nog dat Dean momenteel door een aantal van zijn Democratische rivalen wordt uitgemaakt voor alles wat vies en vuil is, daarmee de Republikeinen alvast van ammunitie voorziend voor de nationale campagne, mocht Dean toch als Democratische winnaar uit de bus komen. Wat er nu aan de gang is, lijkt voor een buitenstaander onbegrijpelijk. Het is alsof kandidaten als Lieberman en Kerry roepen: “We hebben Dean inmiddels zo zwart gemaakt dat die kansloos is geworden als kandidaat tegen president Bush. Kies ons dus maar.” De kiezer ziet dat allemaal ook gebeuren, en er is goede kans dat zij een dergelijke negatieve kandidaat helemaal niet willen.
Wat de uitkomst ook zal zijn, na de nominatie van de kandidaat zal de Democratische partij veel werk moeten doen om de eenheid te herstellen. Daar hebben ze eigenlijk helemaal niet de tijd voor, want tegenover hen staat de Republikeinse partij, in wiens harnas geen deukje is te ontdekken. De Democraten staat een formidabele strijd te wachten, wie ook de kandidaat is.



Clark wil vrouw als VP
Volgens CBS News is Wesley Clark op zoek naar een vrouw als vice-presidentskandidaat naast hem. Succesvolle vrouwelijke politici waren volgens hem Carol Mosley Braun, Dianne Feinstein, Nancy Pelosi, Hillary Clinton en Barbara Boxer, en daar voegde hij de onbekende namen van de vrouwelijke gouverneurs van Arizona en Michigan aan toe, er in de geestdrift aan voorbijgaand dat Jennifer Granholm, gouverneur van Michigan, geboren is in Canada, en dus helemaal geen vice-president mag worden (alleen mensen die geboren zijn in de VS mogen dat. Vandaar dat "president Schwarzenegger" geen optie is).



"Wij willen je vrouw zien"
Een aantal Dean-aanhangers vraagt zich af waarom de echtgenote van Democratisch kandidaat Howard Dean – Judy, arts met eigen praktijk – niet deelneemt aan de campagne. Blijkbaar vindt men dat zij zich als brave potentiële first lady dient te gedragen en dus aan het circus mee moet doen. Judy Dean heeft zich altijd afzijdig gehouden van de politieke activiteiten van haar echtgenoot. Ze zal de komende tijd toch iets meer gaan doen in de campagne, zoals een tv-interview hier en daar, zolang zij maar geen rekwisiet van de campagne hoeft te worden. Mocht Dean de nominatie winnen, dan zal Judy zich weer grotendeels wijden aan haar medische carrière en de opvoeding van hun zoon. "We support each other's goals in life. Her goal is to be a good doctor and a good mom. I think that's a pretty good goal and I support that," zei Dean.
Ik denk dat ik niet de enige ben die het vreemd vindt dat vaak verwacht wordt dat de echtgenotes van kandidaten zich maar op commando in een bepaalde traditionele rol laten duwen. Het zal wel weer een zaak van “family values” zijn. Blijkbaar kan je als kandidaat je geloofsbrieven op dat gebied alleen maar tonen door je vrouw een rol in de campagne te geven.
Zijn beide kinderen – zijn dochter is al het huis uit – zal Dean in de hele campagne afschermen van media-aandacht.



Dean, the Game
Op de website van Howard Dean is een hoop te beleven, zoals bijvoorbeeld de in Flash gebouwde en daarom online te spelen "Howard Dean for Iowa Game." Daarin kun je jezelf virtueel in Iowa voor de campagne voor Howard Dean inzetten. Je kan samen met je vrienden de dorpen en steden van Iowa onveilig maken terwijl je pamfletten uitdeelt en met Dean for America-borden zwaait. Tsjonge, het moet niet spannender worden. Helaas kun je geen tegenstander treiteren en snorren op posters van Bush tekenen in dit computerspel, zodat er voor de diehard gamer niet veel te beleven is in dit spel.



vrijdag, januari 09, 2004
CNN wordt voorzichtig
Nieuwszender CNN heeft aangekondigd in november 2004 zeer voorzichtig te zijn met het gebruiken van de exit polls – peilingen waarin kiezers bij de uitgang wordt gevraagd naar zijn stem – voor het aanwijzen van de winnaar per staat. Volgens CNN-presnetator Wolf Blitzer komt er pas een uitslag voor een staat als zji het zeker weten: "If we're not confident a million percent we got it right we're not going to go on the air. ... We're going to wait and wait and wait. Only when we have every reason to believe that this is a done deal will we go on and make that exit-poll projection."
In 2000 was er zoveel misgegaan met de gezamenlijke dienst van de nieuwzenders en networks Voter News Service (ik noem een Florida), dat ze VNS maar hebben opgeheven. ABC, CBS, NBC, CNN, Fox News Channel en Associated Press hebben nu twee ervaren opiniepeilers ingehuurd om het werk van VNS over te nemen. Ik ben benieuwd (net als de eigenaren van al die zenders vermoed ik. Vier jaar terug was een blamage, die ze niet snel te boven waren).



Plaatje op de radio
Het houdt niet op met de debatten tussen de Democraten. Niet alleen op tv maar ook op de radio werden de afgelopen dagen de degens gekruist, zoals een op National Public Radio. Daarin kwam kandidaat Dennis Kucinich aanzetten met een taartdiagram, om aan te tonen hoe uitgedijd het budget van defensie wel was. Kucinich wilde Howard Dean er van overtuigen dat het budget toch echt een stuk kleiner moest. Toen de presentator zei: "Congressman Kucinich is holding up a pie chart, which is not truly effective on radio," antwoordde Kucinich met: "Well, it's effective if Howard can see it." Hij blijft een van de leukste kandidaten, Kucinich, maar president van de Verenigde Staten wordt hij niet.



Veiligheidsadviseur van Dean
Howard Dean heeft maar alvast aangekondigd wie zijn veiligheidsadviseur wordt, mocht hij het schoppen tot president. Dat is Clintons zeer ervaren voormalig wapencontrole- en non-proliferatie-expert Leon Fuerth. Hij was ook de veiligheidsadviseur van voormalig vice-president Al Gore. Fuerth zal meteen meedraaien in Dean’s team van adviseurs op gebied van nationale veiligheid en buitenlands beleid.



Partijen ook goed bij kas
Niet alleen de kandidaten zijn druk geweest met het inzamelen van geld, ook de nationale partijen hebben niet stil gezeten. De Republikeinse en Democratische “National Committees” halen geld binnen om de campagnes van de kandidaten voor het presidentschap en het Congres in algemene zin te steunen. Tot vorig jaar waren er weinig beperkingen aan het binnenhalen van geld door de partijen. Grote donaties van bedrijven en vakbonden, ook wel ‘soft money’ genoemd zijn met de nieuwe campagnefinancieringswetgeving echter verboden en dus moesten beide partijen op andere manieren aan geld komen. De Democraten waren meer afhankelijk van grote donaties, maar zij zamelden vorig jaar toch 42 miljoen dollar in, door middel van toegestane kleine donaties (meestal via direct-mail). Ze hebben nu nog 10 miljoen in kas. De Republikeinse partij, die altijd al het meeste geld via kleine donaties overgemaakt kreeg, haalde in 2003 een indrukwekkende 105,5 miljoen dollar op en heeft nu 33,1 miljoen dollar in kas.



Sound bites worden korter
Ralph Nader werd ondervraagd in Crossfire van CNN, maar gaf te lange antwoorden volgens Robert Novak, een van de presentatoren. Vooral omdat het programmaonderdeel juist korte antwoorden verlangde:

NOVAK: This is "Rapid Fire," Mr. Nader.

NADER: Oh, you moved from sound bite to sound bark. OK, let's go.

(mede-presentator Paul) BEGALA: Sound nibble

(LAUGHTER)



Spinnende Republikeinen
Ze zijn er weer: de spindoctors. Mannen en vrouwen die na afloop van een debat of na uitspraken van een politieke tegenstander driftig de feiten hun kant op proberen te boetseren. De kritiek van de Democraten op president Bush tijdens het laatste debat was volgens de Republikeinse spindoctors te eenzijdig en negeerde de positieve ontwikkelingen op economisch gebied en in buitenlands beleid. Volgens de voorzitter van het Republican National Comittee Ed Gillespie waren de Democraten over Bush "relentlessly negative and pessimistic. You'd get the impression that their dog died." Dat het niet de opzet is van de Democratische kandidaten om de president die zij willen vervangen op te hemelen, lijkt bij de Republikeinen niet helemaal aangekomen. Ik heb vier jaar geleden van de Republikeinen ook helemaal niets gehoord over het wegwerken van het overheidstekort door president Clinton. Het had me verbaasd als dat wel het geval was geweest.



Edwards gaat voor drie in Iowa
De nieuwe tactiek van John Edwards in de strijd om de Democratische nominatie is nu dat hij in Iowa derde of vierde wordt. De vierde plaats betekent dat zijn campagne in leven blijft en een derde plaats beschouwt hij als een regelrechte overwinning, omdat de strijd om de eerste plek al maanden tussen Howard Dean en Dick Gephardt lijkt te gaan. Edwards heeft zich altijd buiten het afvuren van pijlen op koploper Dean gehouden, waarmee hij zich positief onderscheidt van de meeste andere kandidaten. Edwards zegt in campagnetoespraken: "When politicians are yelling at each other about what someone said yesterday or seven years ago, I can promise you one thing - they are not listening to you." Er is nog een groot aantal zwevende kiezers in Iowa, en Edwards hoopt die met zijn positieve boodschap voor zich te winnen.



donderdag, januari 08, 2004
Opmars Clark
Uit de recentste CNN-USA Today-Gallup-peiling blijkt dat generaal Wesley Clark flink inloopt op Howard Dean. Op nationaal niveau zegt 24 procent Dean te steunen en 20 procent Clark. Met een foutmarge van plus of min 5 procent betekent dat dus een gelijke stand. Verrassend nieuws misschien voor iedereen die Dean al als gedoodverfde winnaar bij de Democraten zag. Minder dan een maand geleden stond Dean nog 21 procent voor op Clark. Maar het is een nationale peiling en de voorverkiezingen gaan van staat tot staat. Dean kan weer een voorsprong opbouwen wanneer hij in Iowa 1 of 2 wordt en New Hampshire wint. Verrassend positieve uitslagen voor Clark daarentegen kunnen de voorverkiezingen op hun kop zetten. Ik hoop op het laatste.



Boze brief
Inside Politics achterhaalde een mailingbrief van de campagne van Howard Dean. Koploper Dean had kort geleden nog geklaagd over de negatieve campagne die enkele van zijn Democratische collega’s tegen hem aan het voeren waren. Maar volgens het CNN-programma kan Dean er zelf ook wat van.
Direct mail is want minder zichtbaar dan tv-spotjes, dus vaak veroorloven politieke campagnes zich wat meer in brieven dan in die spotjes. In de bewuste brief wordt John Kerry aangepakt. In Massachusetts, de thuisstaat van Kerry, blijken de Democratische kiezers voor Dean en niet Kerry te kiezen. Citaat uit de brief: "Democrats who know John Kerry best have made their decision: They're supporting Howard Dean. If Kerry can't win his own home state, he'll never beat Bush across America." Lijkt me niks mis mee, al hoort iedereen te weten dat je niet op peilingen af moet gaan. Maar Inside Politics maakt er een punt van, in het kader van: “Dean is koploper. Alles is nieuws.” Dean reageerde met de hem bekende nuchterheid: "Oh, I don't see the mailings. […] God knows what's going on in the mailings."



Dokken voor tv
Met uitzondering van Iowa geeft Wesley Clark meer geld uit aan reclamespotjes op tv dan alle andere Democratische kandidaten. De oud-generaal voert geen campagne in Iowa omdat hij darvoor te laat in de race om de nominatie stapte. Om kans te maken in het caucus-systeem van Iowa had hij daar een veel uitgebreidere voorbereiding moeten treffen dan nu mogelijk was.
4,7 miljoen van zijn campagnekas heeft Clark inmiddels in tv-spotjes in New Hampshire gestoken en in de staten die in februari een voorverkiezing houden.
Als Iowa niet wordt meegeteld heeft Howard Dean inmiddels 3,5 miljoen aan tv-spotjes uitgezonden, John Edwards 2 miljoen en John Kerry 1,5 miljoen.



Kaskraker Bush
De herverkiezingscampagne van president Bush blijkt inmiddels nog meer geld te hebben binnengehaald dan waar Teletekst eerder deze week melding van maakte: 130,8 miljoen dollar, vergaard in minder dan 7 maanden. Daar doen u en ik een paar jaar langer over. Het bedrag waarover hij na aftrek van kosten de beschikking heeft is per 31 december 2003 99 miljoen. Bush plant uiteindelijk 170 miljoen binnen te halen.
Bij winst van Bush in november zullen we smalen dat hij zijn herverkiezing heeft gekocht. Maar gezegd moet worden dat Bush het bedrag vooral via kleine donaties heeft vergaard. Veel geld kwam wel binnen door cheques van 2000 dollar, uitgeschreven door redelijk welvarende burgers (die dankzij Bush een flinke hoeveelheid belasting minder hoeven te betalen), maar het is ook zo dat de gemiddelde donatie in het vierde kwartaal van 2003 slechts 146 dollar was en dat van de 494.000 donors er 415.000 minder dan 200 dollar doneerden.
Howard Dean blijft ver achter lopen op de president. In het hele vorig jaar haalde Dean minder op (40 miljoen) dan Bush in de laatste drie maanden (47 miljoen). Maar elk jaar halen de Republikeinen meer geld binnen dan de Democraten en het is niet zo dat er in het Congres alleen nog maar Republikeinen zitten. Geld zegt dus niet alles. En dat is de strohalm waaraan de Democraten zich vast klampen.
Bush zal zijn 170 miljoen opmaken in het voorverkiezingsseizoen tot en met de Republikeinse conventie begin september. Hij zal wachten met grote uitgaven tot maart, als duidelijk wordt wie zijn Democratische tegenstrever wordt. Na de voorverkiezingen zal hij een beroep doen op de overheidssubsidie voor de nationale verkiezingen, waar een bedrag van 75 miljoen dollar voor staat.



Rove is gewaarschuwd
Als een van de eerste Democratische kandidaten richtte Wesley Clark zich in een toespraak rechtstreeks tot Karl Rove, de Republikeinse mannetjesmaker die verantwoordelijk was voor de opkomst en verkiezing van George W. Bush. Volgens Clark is Rove ook verantwoordelijk voor zo'n beetje het hele beleid in het Witte Huis, vandaar dat hij hem noemde en niet president Bush: “So if Karl Rove is watching today, Karl, I want you to hear me loud and clear: I am going to provide tax cuts to ease the burdens for 31 million American families. You don’t have to read my lips. I’m saying it.”
Daarnaast zei de oud-generaal dat hij trots is om een Democraat te zijn. Zijn tegenstanders zeggen namelijk dat hij geen echt partijlid is, omdat hij heeft toegegeven op Nixon en Reagan gestemd te hebben. In januari 2002 schreef het tijdschrift Newsweek dat hij een Republikein was geweest, “if Karl Rove had returned my phone calls.”



Clark: het gaat tussen mij en Dean
Volgens oud-NAVO-generaal Wesley Clark gaat het in de strijd om de Democratische nominatie eigenlijk alleen tussen hem en Howard Dean. Dat concludeerde hij op basis van de cijfers wat betreft de fondsenwerving in 2003, en de indruk die hij kreeg van de menigten die naar hem kwamen luisteren tijdens zijn tour door het zuiden van de VS afgelopen weken. Een peiling van de American Research Group geeft hem een beetje gelijk, want Dean blijft hangen op 37 procent en Clark loopt met 13 procent in op John Kerry, die met 15 procent op de tweede plek in de peiling staat. Clarks uitspraken passen geheel in het beeld dat hij van zichzelf probeert te schetsen als enige alternatief voor Dean. Joe Lieberman en Kerry doen hetzelfde (wat het beeld natuurlijk wat minder sterk maakt: drie man die zeggen: "Wij zijn het enige alternatief voor Dean.")



Dean: ze pesten mijn staf
Medewerkers van Howard Dean zeggen dat ze het afgelopen weekend tientallen malen zijn lastig gevallen door gecomputeriseerde telefoontjes van twee rivaliserende kandidaten, namelijk Dick Gephardt en John Kerry. Dean-adviseur Joe Trippi, ging zover om van een “dirty trick” te spreken, bedoeld om de campagne van Dean te verstoren door de onophoudelijke stroom van telefoontjes.
De teams van Gephardt en Kerry ontkenden in alle toonaarden. Een woordvoerder van Gephardt noemde de aanklacht paranoïde. De Gephardt-campagne telefoneert alleen via de computer met mensen van wie duidelijk is dat zij Gephardt-supporters zijn. Leden van het Dean-team worden dus niet gebeld. Trippi bleek niet in staat met een lijst “slachtoffers” over de brug te komen.
Een woordvoerder van Kerry noemde de aanklacht een afleidingsmanoeuvre om de negatieve direct-mail-actie van Dean zelf in Iowa (zie ander bericht) te verdoezelen. Gezellig hoor, die voorverkiezingen.



Peilgeil met Bush
President Bush blijft er goed voor staan in de peilingen. USA Today, CNN en Gallup melden dat de president dankzij economische groei en grote steun van de conservatieven mag rekenen op een meerderheid van de stemmen. Van Howard Dean zou Bush met 59 tegen 37 procent winnen. Tegen een generieke Democraat met 55 tegen 38 procent. De verkiezingen zijn pas over tien maanden. Er kan en zal ongetwijfeld nog vele gebeuren.
Feit is wel dat Bush er nu beter voorstaat dan president Clinton in 1996 (die herkozen werd) en dan zijn vader in 1992 en Carter in 1980, die beiden verloren. Een betere vergelijking is die met Ronald Reagan in 1984, die toen maar liefst 49 staten won. De huidige president van de VS heeft dus naast de “approval rating” en de economie ook het statistische tij mee.
Toch verwacht Republikeins campagnestrateeg Matthew Dowd dat de kandidaten met een verschil van niet meer dan 4 à 5 procent van elkaar zullen eindigen. Een “landslide” zoals de winst van Reagan met die 49 staten zit er tegenwoordig niet meer in. De verschillen zullen kleiner worden zodra de Democratische kandidaat genomineerd is en de Amerikanen hem beter zullen leren kennen door een nationale campagne.
Maar volgens Stuart Rothenberg, hoofdredacteur en uitgever van het neutrale Rothenberg Political Report, draait het bij de verkiezingen slechts om één ding: verdient de zittende president het om weer opnieuw aangenomen te worden: “The question is, are voters ready to fire George Bush? And the answer so far is that they're not," aldus Rothenberg.



woensdag, januari 07, 2004
Komische humor van Clark
Ze hadden hem allemaal verkeerd begrepen. Hij was een oud-generaal en geen komiek. Aan het woord was Democratisch kandidaat Wesley Clark. Onderwerp van gesprek zijn opmerking dat zijn concurrent Howard Dean in de jaren zestig lekker aan het skiën was in Aspen, Colorado, met geblesseerde rug, terwijl Clark op hetzelfde moment lag te herstellen van de wonden die hij opliep tijdens de oorlog in Vietnam. Dat bleek een grap van Clark te zijn. Een grap die hij in november vertelde. En pas nu, tijdens een interview met Tim Russert van NBC, legde hij de grap uit. Of niet, want veel viel er aan de humoristisch bedoelde opmerking niet uit te leggen. Conclusie van Clark: "Politics is easy, but humor is tough." Politiek eenvoudig? Is dit weer een voorbeeld van Clark-humor?



Dean stelt vragen
Op de website van Howard Dean staat een lijstje van 16 harde vragen die Dean wil stellen aan president Bush. De vragen draaien allemaal om verantwoording die de president zou moeten afleggen op zijn uitspraken die bijdroegen aan de beslissing in te grijpen in Irak. Ik denk dat Bush zich bij het lezen van deze vragen net zo voelt als ik, toen ik op de middelbare school de vragen voor mijn wiskundeproefwerk een dag van te voren wist te bemachtigen (9,5).

Bijvoorbeeld:
1. Mr. President, beyond the NSC and CIA officials who have been identified, we need to know who else at the White House was involved in the decision to include the discredited uranium evidence in your speech, and, if they knew it was false, why did they permit it to be included in the speech

12. Mr. President, we need to know why your Administration has never told the truth about the costs and long-term commitment of the war, has consistently downplayed what those would be, and now continues to try keep the projected costs hidden from the American people.



Kerry schiet met scherp
John Kerry heeft de aanval geopend op de NRA, de National Rifle Association, meldt het tijdschrift Broadcasting & Cable. Deze organisatie die fungeert als de officiële wapenlobby in de VS is namelijk van plan om een tv- of radio-station te kopen. Als eigenaar zouden zij uitgezonderd zijn van de nieuwe campagnefinancieringswet, die lobbygroepen beperkt in het kopen van reclamezendtijd in de periode voor de voorverkiezingen en verkiezingen. John Kerry, die zich inzet voor strengere wapenwetgeving, heeft een de Federal Election Commission (FEC) gevraagd die plannen te verbieden, maar de FEC kan niets doen omdat de NRA nog geen zender heeft gekocht en omdat er niemand officieel een klacht heeft ingediend. Woordvoerder Andrew Arulanandam van de NRA zei over de plannen: “We don’t want to be censored and shut down during the most critical periods before an election.” De NRA is de grootste en een van de machtigste lobby-organisaties in de VS.



Professors for Dean
Uit de financiële gegevens van het Center for Responsive Politics (een neutrale organisatie die donaties aan kandidaten onderzoekt) blijkt dat professoren en ander onderwijzend personeel Dean verkiezen boven alle andere kandidaten. Ook geven zij meer geld aan de campagne van Dean dan aan die van anderen. Uit de hoek van de “onderwijsindustrie” is een totaalbedrag van 2,4 miljoen dollar in de zakken van Dean terecht gekomen. Waarschijnlijk zien zij de kandidaat als degene met het beste onderwijsbeleid. Een andere reden kan zijn dat Deans campagne veel jonge mensen onder wie veel studenten aan de basis trekt, en dat zij hun docenten weten over te halen. Nattevingerwerk, maar het zou natuurlijk kunnen. Een laatste reden zou Deans tegenstand tegen de oorlog in Irak zijn. Docenten zijn meer dan gemiddeld geïnteresseerd in buitenlandse politiek.
In absolute bedragen heeft president Bush overigens meer geld ontvangen van professoren dan Dean, bij wie de groep professoren een hoger percentage van het geheel zijn.



Smalhout revisited
Het is duidelijk: in Amerika kijkt men stiekem naar Paul de Leeuw. Anders kan ik niet verklaren dat de linkse activisten van MoveOn.org een spotje in hun anti-Bush-wedstrijd online hebben gezet waarin president Bush verandert in Adolf Hitler. Smakeloos is een woord dat in me opkomt, hoewel ik vind dat er een hoop mag. De Republikeinde partij probeerde er meteen garen bij te spinnen door te roepen: "This is the worst and most vile form of political hate speech." MoveOn.org verklaarde dat men had gepoogd dit soort spotjes er uit te filteren. Zulke spotjes zou men nooit uitzenden, aldus de organisatie.



Bijwerking opeengepakte Democratische voorverkiezingen
De Democratische partij heeft met opzet de voorverkiezingen in de verschillende staten dichter op elkaar gepland. Dan zou er sneller een nominatie zijn en het geruzie tussen de verschillende kandidaten beperkt blijven. Dat laatste is niet helemaal gelukt. Dat er snel een winnaar zal komen lijkt gene probleem te zijn, in februari en op zijn laatst begin maart is er wel duidelijkheid over wie de handschoen opneemt tegen president Bush. Maar de ruzie tussen da kandidaten is er niet minder om. Sterker nog, vanwege de kortere voorverkiezingsperiode lijkt die ruzie alleen maar geïntensiveerd te zijn. Dat was zeker niet de opzet van de Nationale Democratische partij. Nadat bekend is geworden wie de nationale Democratische kandidaat zal zijn, zal het veel moeite kosten om de dan inmiddels gespleten partij weer tot een eenheid te smeden, willen de Democraten een kans maken tegen de zittende president. Over vier zal de partij de strijdplannen weer moeten herzien.



Tom Daschle: mij niet gezien
De leider van de Democraten in de Senaat, Tom Daschle, heeft gezegd dat hij zich waarschijnlijk nooit kandidaat zal stellen voor het presidentschap. De Democraat uitte tegelijkertijd kritiek op de Democratische campagne om de presidentskandidatuur. Die is volgens hem veel te negatief en kan de kansen van de uiteindelijke Democratische kandidaat alleen maar verkleinen. "The Republicans oftentimes say they have the 11th commandment: 'Never criticize publicly a fellow Republican.' And I think that's a commandment that both parties ought to adhere to," zei Daschle.



Dean verkoopt aandelen
Weer nieuws over de Democratische koploper Howard Dean dat ongetwijfeld rechtstreeks in de anti-Dean-database op het hoofdkwartier van de Bush-campagne zal verdwijnen: Dean verkocht na zijn aantreden als gouverneur van de staat Vermont zijn aandelen in vijf bankinstellingen in Vermont toen hij een intern rapport over de banken op tafel kreeg. Hij vermoedde dat als hij meer van dit soort rapporten zou krijgen hij van belangenverstrengeling zou kunnen worden beschuldigd, waarna hij zijn aandelen verkocht, die bij aankoop een waarde van ongeveer 15.000 dollar hadden.
Hoe de Bush-campagne dit tegen Dean zou kunnen gebruiken, mocht die de Democratische opponent van Bush worden, weet ik nog niet, maar reken maar dat bij de politieke consultants nu al de hersens kraken.



dinsdag, januari 06, 2004
Bradley steunt Dean
De geruchten werden al iets sterker, maar Associated Press komt nu met het bericht dat Bill Bradley oficieel al zijn politieke gewicht inzet voor Democratisch koploper Howard Dean. Bill wie? Bill Bradley was in de aanloop naar de verkiezingen van 2000 een verrassende Democratisch kandidaat naast de gedoodverfde winnaar want vice-president Al Gore. De ex-basketballer en oud-senator voor New Jersey noemde Dean "one of the best things to happen to American democracy in decades." Bradley sprak zijn steun uit omdat veel kiezers in Iowa en New Hampshire hem hadden gevraagd op wie hij zou gaan stemmen. Bradley vertegenwoordigde destijds een nieuw geluid in de Democratische partij, net als Dean, maar moest in de voorverkiezingen het onderspit delven tegen Gore (die het partij-establishment achter zich wist).

De andere kandidaten probeerden de "endorsement" van Bradley te trivialiseren, net zoals zij dat bij de steunbetuiging van Gore aan Dean hadden gedaan. John Kerry zei: "I think endorsements are dubious." En Wesley Clark stelde onderweg in New Hampshire vast: "The people in New Hampshire pick presidents. They don't need people to tell them what to do."

Wat hadden ze graag de steun van Gore en Bradley gekregen.



Bush is binnen
Soms is het makkelijker om een stukje van NOS Teletekst te pikken:

"President George Bush heeft voor zijn herverkiezingscampagne al ruim 120 miljoen dollar binnengehaald. Dat is een verbetering van zijn eigen record uit 2000,toen hij 100 miljoen beschikbaar had voor zijn campagne.

Het Bush-team hoopt 170 miljoen dollar in te zamelen,een bedrag waar geen van zijn democratische tegenstanders aan kan tippen. In de Republikeinse Partij zijn er geen tegenkandidaten voor Bush.

Zeven van de negen Democraten die Bush in november willen uitdagen hebben hun eerste debat van 2004 gehouden.Op de vraag of Howard Dean Bush kan verslaan, antwoordde alleen Dean bevestigend."

Is dat een hoop geld? Ja, dat is een hoop geld. Maar bedenk wel dat geld niet de enige factor is in de verkiezingen (als is het wel een dominante factor. Vier jaar geleden haalde Bush ook al tientallen miljoenen dollars meer binnen dan zijn Democratische tegenstander Al Gore en die wist toch meer kiezers aan zijn zijde te krijgen. De illustere ontwikkelingen in Florida in 2000 hielden Gore uit het Witte Huis, een plek waarvan ik weet dat veel Nederlanders vinden dat Gore daar nu had moeten zitten. Water under the bridge.



Prijsuitreiking
Het internettijdschrift Slate is weer diep gedoken in het laatste debat tussen de Democratische kandidaten in Iowa. Zij deelden virtuele prijzen uit in een aantal categorieën, waaronder:

Slechtste vraag
Moderator Paul Anger to Kucinich: "Given your personal decision not to consume animal products, how can you assure livestock producers you will be an advocate for them as president?" (Hypothetical follow-up to Lieberman: "Given your personal decision not to accept Jesus as your savior, how can you assure Christians you will be an advocate for them as president?")

Beste vraag
[Panellid] Norris to Dean: "A hallmark of your campaign has been the pledge to repeal the Bush tax cuts across the board. Does this include tax cuts that are intended to provide some measure of relief for the middle class--the child tax credit or the lifting of the marriage penalty? And specifically, what kind of tax relief are you proposing for middle-class and working-class families?"

Dapperste antwoord
[Panellid] Anger: "How do you ensure national security if you succeed in your plan to cut the defense budget by 10 percent?" Kucinich: "Well, actually, I called for the defense budget to be cut by 15 percent."

Beste antwoord
[Panelist] David Yepsen: "I talked to a lot of Democrats who say they really like what you have to say, but they don't think you're electable." Kucinich: "Well, you know, I'm electable if you vote for me."

Meest verrassende openheid
John Edwards: "Everybody on this stage is talking about spending money. They're talking about spending money on education. They're talking, in varying degrees, about spending money on health care. … There is a tension between spending money and reducing the federal deficit."

Beste excuus
Howard Dean on why he won't unseal all his gubernatorial records: "If somebody is gay and they write me that, and they don't care to have that information disclosed to the public, that's their right."



Clark: ik word nooit Cheney
Democratisch kandidaat Wesley Clark is niet van plan om de Dick Cheney van Howard Dean te worden. "We've already tried that model of government," zei Clark in Concord, New Hampshire, "That's what's misled America thus far."
Bush was een gouverneur zonder buitenlandervaring, die zich omringde door experts op buitenlands gebied, inclusief vice-president Dick Cheney. De parallellen met ex-gouverneur Dean waren volgens Clark duidelijk. Een vergelijking met Bill Clinton (een gouverneur zonder buitenlandervaring) ging volgens de ex-generaal niet op, want Clinton was president in een ander tijdperk, waarin de verhouding met de buitenlandse bondgenoten nog niet was verknold.



Peilgeil met Dean
Time en CNN hebben gepeild hoe Democratisch kandidaat Howard Dean het zou doen als hij in de strijd om de Democratische nominatie maar één tegenstander zou hebben. Hij zou op nationaal niveau al zijn concurrenten verslaan:

Dean – Wesley Clark: 46 - 32 procent.
Dean – Lieberman: 50-32.
Dean – John Kerry: 51-29.
Dean – Dick Gephardt: 53-28.
Dean – John Edwards: 53-24.

Drie maren: de voorverkiezingen gaan per staat en niet nationaal. En er zijn niet maar twee kandidaten. Tegen Bush zou Dean het nog steeds net afleggen. Weer een peiling voor de vergetelheid.



FEC deelt uit
De Federal Election Commission (FEC) zal 15,4 miljoen dollar aan voor dit doel geoormerkt belastinggeld verdelen onder de presidentskandidaten die daarvoor in aanmerking komen. In 2000 was meer dan het dubbele bedrag beschikbaar (34 miljoen voor acht kandidaten). President Bush, en Democraten Howard Dean en John Kerry hebben afgezien van deelname in de overheidspot.
Wesley Clark krijgt het meeste: 3,7 miljoen dollar, gevolgd door Joe Lieberman, die een cheque van 3,6 miljoen in de bus kan verwachten. De andere bedragen heb ik vorige week al genoemd (blader maar even terug). Opvallend is de cheque van 839.000 dollar die eeuwige kandidaat en eeuwige randfiguur Lyndon LaRouche ontvangt.
Om te kwalificeren voor de overheidssubsidie moet de kandidaat minstens 5000 dollar in donaties van 250 dollar of minder in minstens 20 staten ontvangen. Bovendien moeten van de donateur naam, adres en werkgever gedocumenteerd zijn.



Niet weer die vraag
In een interview voor het programma Meet the Press van NBC heeft Wesley Clark verklaard alleen te gaan voor het presidentschap. Hij is niet geïnteresseerd in het vice-presidentschap. De opmerking is waarschijnlijk meer dan alleen waar. Het is natuurlijk voor een kandidaat helemaal niet leuk om overal te moeten lezen hoe ideaal hij wel zou zijn als vice-presidentskandidaat onder Howard Dean. Maar daar voert de generaal geen campagne voor. "I've said I am not going to be the vice president, and that's what I stand by. I am not going to accept that nomination. I can't make it any clearer than that." Er zullen nu vast krantenartikelen verschijnen waarin men uitzoekt hoe hard het “nee” van de oud-generaal is. Ik ben bang dat Clark geen punt achter deze zaak kan zetten. Mocht Dean de nominatie winnen dan rent de hele pers rechtstreeks naar Clark met de vraag of hij op zijn uitspraak terug wil komen.



maandag, januari 05, 2004
Debat in Iowa
Op zondag ondergingen de Democraten in Iowa een zoveelste debat, gesponsord door de Des Moines Register, een lokale krant. Al Sharpton en Wesley Clark lieten verstek gaan, maar Joe Lieberman, die eigenlijk helemaal geen campagne heeft gevoerd in Iowa, was wel van de partij. Zoals te verwachten werden de meeste pijlen weer gericht op koploper Howard Dean, een taktiek die volgens mij zijn tegenstanders niet zal helpen.
De strijd in de staat lijkt te gaan tussen Dick Gephardt en Howard Dean, dus voor hen is er in dit debat veel te verliezen. De peilingen laten een gelijkspel zien tussen beide kandidaten. Ook de strijd om de derde plaats (die door geen enkele Amerikaan interssant wordt gevonden, maar door de kandidaten die derde kunnen worden wel) woedt nog hevig.
Het debat werd door verschillende tv-zenders rechtstreeks uitgezonden, onder ander door CNN, C-SPAN en Fox News. Ook een aantal lokale zenders rukt uit.

UPDATE: Een lezer uit de VS maakt me er op attent dat Wesley Clark helemaal niet aanwezig was bij het debat. Fout van mij. Ik heb de post daarom aangepast.



President krijgt 'endorsement' van boven
De televisie-evangelist en voormalig Republikeins presidentskandidaat Pat Robertson vertelde afgelopen vrijdag dat hij geloofde dat God hem had verteld de president Bush in november zou worden herkozen met een “knal”. "I think George Bush is going to win in a walk," zei Robertson in zijn "700 Club"-programma op het Christian Broadcasting Network. "I really believe I'm hearing from the Lord it's going to be like a blowout election in 2004." Ik onthou me maar van commentaar.



Caucus moeilijk te peilen
De Democratische partij in Iowa heeft de nationale media gewaarschuwd dat hun peilingen voor de Iowa Caucus (19 januari) wel eens erg onbetrouwbaar kunnen zijn. Vooral de peilingen bij de ingangen van de caucussen in de staat zullen niet betrouwbaar zijn, zegt de partij. De grote nationale zenders beweren dat hun peilingen wel betrouwbaar zullen zijn, omdat zij een goed peilingbureau in de arm hebben genomen. De partij kan de networks niet verbieden om te peilen, maar de getrapte manier van stemmen via plaatselijke caucussen tot en met de staatcaucus geeft veel ruimte tot onzekere uitslagen. De enige betrouwbare uitslag is die van de Democratische partij zelf. De partij is bovendien bang dat de vroege peilinguitslagen de stemmer zullen beïnvloeden en daarmee het caucus-proces verstoren.
Bij de caucus moeten de deelnemers opstaan en bekend maken aan welke kandidaat zij hun steun geven. Krijgt een kandidaat minder dan 15 procent steun, dan moet de stemmer op die kandidaat een tweede keus maken. Dus als iemand bij binnenkomst zijn stemintentie doorgeeft aan een opiniepeiler kan binnen wel eens op heel iemand anders moeten stemmen. Genoeg ruimte voor verwarring dus.
Maar de tv-zenders willen een snel resultaat kunnen melden, en zullen in eerste instantie dus niet gebruik maken van de officiële uitslag maar van hun eigen peilingen. Die kunnen er flink naast zitten.



Dean: It's Osama, stupid
De dag nadat Howard Dean riep dat met de arrestatie van Saddam Hoessein het land niet noodzakelijk veiliger was geworden werd de binnenlandse veiligheidscode opgeschroefd naar oranje. Het heeft in elke krant gestaan. Het was voor mij meteen het bewijs dat Dean gewoon gelijk had. Zijn Democratische concurrenten vonden van niet en vielen hem met overgave aan op wat hij had beweerd. Zoals zij dat inmiddels doen bij alles wat hij zegt. Maar zo moeilijk is het toch niet om in te zien wat er aan de hand is. Dean, die volgens zijn tegenstanders een nul is op buitenlands gebied (net als president Bush vier jaar geleden, maar dit terzijde), reageerde als volgt op de aantijgingen: "They got all excited, but here we are. We've lost 10 more troops and F-16s are escorting foreign passenger jets into our air space because we're now more worried than we were before. […] I can assure you it's not Saddam who's threatening to bomb airplanes. It's al-Qaida. We've not paid attention to al-Qaida. We've spent $160 billion, lost over 400 servicemen, and wounded and permanently maimed over 2,000 people because we picked the wrong target."



Nucleair gevaar onder Dean
Zoekt en gij zult vinden. Associated Press dook een rapport op waarin staat dat onder Howard Dean als gouverneur van Vermont meerdere malen de binnenlandse veiligheid van de staat in gevaar is gekomen. De problemen waren allemaal terug te herleiden tot een gebrekkige beveiliging bij de Vermont Yankee kerncentrale, waar een aantal studenten in 1991 in een ruimte in de centrale waren toegelaten terwijl zij niet afdoende waren gescreend. Verder wordt in het rapport melding gemaakt van het binnensmokkelen van een wapen en het binnenkomen van nep-terroristen. Het rapport concludeert dat Vermont onder gouverneur Dean slecht was voorberied op een ramp in de kerncentrale.
Wat ik me dan meteen afvraag, is of er elders in de VS soortgelijke rapporten bestaan, met dezelfde verontrustende inhoud. Na 11 september 2001 is overigens elke kerncentrale waar ook in de VS een topdoel voor terroristen. Dean beweert dat hij na 11 september de veiligheid rond de centrale heeft aangepakt. Ik ben benieuwd hoe lang dit relletje weer voortduurt.



Buiten plassen?
De inwoners van Iowa zijn bang dat de journalisten en experts bij de caucus op 19 januari weer een stortvloed aan Iowa-clichés door de ether zullen slingeren. Zoals wij Nederlanders in de VS voor eeuwig verbonden zijn aan windmolens, klompen en tulpen, zo ontkomt Iowa niet aan het cliché van het buitentoilet in elk huishouden. Inwoners van Iowa zijn het een beetje zat, want slechts minder dan een procent van de huizen in de staat voldoet aan het cliché. Er zijn 38 staten in de VS met slechtere sanitaire voorzieningen dan Iowa (een complete sanitaire voorziening is koud en warm stromend water, bad of douche en een toilet, allemaal binnenshuis). Dus als u op tv inwoners van Iowa ziet die protesteren tegen de media, dan weet u waar dat door komt.



Ook Dean gelooft
In CNN’s Crossfire vraagt conservatief commentator zich af waarom Howard Dean van religieuze denominatie is veranderd:

BOB NOVAK: I was told he switched from Episcopalian to Congregationalist because the parking spaces were better. Is that true?

(LAUGHTER)



zondag, januari 04, 2004
AD fundum
Zoveel deskundigen, zoveel meningen. Op de opiniepagina van het Algemeen Dagblad van zaterdag 3 januari een column van Joshua Livestro en een opiniestuk van Willem Post. Van Joshua Livestro heb ik nog nooit gehoord en dat zal ongetwijfeld mijn verlies zijn, maar hoe hij in de eerste alinea al Howard Dean tot extreem-linkse presidentskandidaat kan verklaren, doet veel over zijn inzicht in de Amerikaanse politiek vermoeden. Hij verklaart verder alvast president Bush tot man van het jaar en daar kan ik eigenlijk pas in december van dit jaar op terugkomen.
Willem Post, Amerika-commentator voor diverse media, kopt zijn artikel met “Howard Dean kan winnen van Bush.” Ik kan de hoofdprijs van de staatsloterij winnen. Dat wil nog niet zeggen dat het gebeurt. Nu lult Post niet uit zijn nek, al vertelt hij mij meestal niets nieuws, maar hij stapt in het AD met zoveel enthousiasme over de grootste “als” heen (“Als de oorlog in Irak is afgelopen, of wat meer naar de achtergrond verdwijnt…”) dat hij Dean al het Witte Huis ziet binnen marcheren. Zo snel gaat dat natuurlijk niet. Ten eerste moet hij een felle voorverkiezing zien te overleven, waarbij zijn Democratische collega’s zoveel landmijnen zullen leggen dat het moeilijk zal worden om daar zonder kleerscheuren uit te komen. Mocht Dean de nominatie winnen, dan zal hij de rest van het jaar druk bezig zijn te strijden tegen een Democratische partij die moet wennen aan alweer een outsider als kandidaat, tegen de te verwachten negatieve campagne van Bush en tegen de veel meer dan 100 miljoen dollar in de campagnekas van de president, tegen een niet onverdienstelijke 40 miljoen dollar van Dean. Dat Post schrijft dat Dean nu met Bush lijkt te kunnen concurreren is dan oko een veronderstelling die ik niet zou durven maken op basis van de campagnedonaties.
Post denkt bovendien dat Wesley Clark de ideale vice-president van Dean zou zijn, omdat hij de veiligheidsagenda voor zijn rekening zou kunnen nemen. Bovendien komt Clark uit het zuiden van de VS, uit het Arkansas van Bill Clinton. De vraag is of Clark wel van plan is om tweede viool te spelen en of er niet een geschiktere kandidaat uit het zuiden, laten we zeggen John Edwards (South Carolina), rondloopt tussen de overige kandidaten. Clark heeft wel weer mee dat hij gesteund wordt door allemaal aanhangers van Clinton, waar we uit op zouden kunnen maken dat de oud-president achter Clark staat. Ik kan u alvast verklappen dat Clinton achter iedere Democratische kandidaat zal staan, zodra die kandidaat genomineerd is. Daar zal Clinton helemaal geen hoge prijs voor vragen (“namelijk een meer op het midden gerichte politieke agenda”), zoals Post beweert, omdat Dean na de nominatie heel rustig naar het politieke midden zal schuiven, waar hij zich overigens op veel standpunten al bevindt. Daar heeft hij de druk van Clinton niet voor nodig. Maar in een pak van negen Democratische kandidaten moet je nou eenmaal geen middenpositie innemen, wil je kans maken op de nominatie. Dus mijn korte-termijn-voorspelling, ijs en weder dienende, is dat Dean de Democratische nominatie krijgt. Wie zijn vice-president wordt is anybody’s guess, maar ik vermoed niet dat hij zich zal laten leiden door een Amerikadeskundige uit Nederland.



Wachten in de Oval Office
Afgelopen weer eens gekeken naar meer dan 29 uur afleveringen van The West Wing, de mooiste serie die er ooit is gemaakt in de VS. Dat vind ik tenminste, dus stuur geen boze mailtjes. Voor iemand die in de Amerikaanse politiek geïnteresseerd is, is er geen mooier vermaak dan die serie. Jammer alleen dat momenteel alleen serie 1 en 2 uit zijn op dvd, zodat ik minstens een jaar zal moeten wachten op de uitkomst van de cliffhanger van seizoen nummer 2. Mocht er iemand zijn die serie drie (of nog meer) op redelijke kwaliteit heeft binnengehaald via Kazaa of zo, dan ben ik zeer geïnteresseerd.



Vragen om aandacht
In de slipstream van de kandidaten die zich door de sneeuw in New Hampshire ploeteren, op zoek naar kiezers, reizen lobbyisten mee. Beter gezegd, ze reizen de kandidaten vooruit, want meer dan eens krijgen de kandidaten vragen onderweg, die overduidelijk zijn ingefluisterd door lobbyisten van de een of andere goede zaak. Zo mocht bijvoorbeeld John Edwards vragen van verontruste kiezers beantwoorden over de legalisering van marihuana voor medicinaal gebruik. Met dank aan de Marijuana Policy Project, die achter de vragensteller stond voor te zeggen. De reden dat belangenbehartigers mee reizen ligt voor de hand: aandacht. Veel kandidaten, dus relatief veel aandacht en een potentieel nationaal podium voor hun lobby.




© Marc van Gestel 2003 - 2004