De Amerikaanse presidentsverkiezingen 2004

Nog tot de presidentsverkiezingen van 2008


Home
About this weblog
Bronnen
Mail mij
Atom
This gif is freely copyable. Just right click, save Powered by
RSSify at WCC

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

zaterdag, juli 10, 2004
Deja vu all over again
In Crossfire, het bijterige politieke programma van CNN, mogen een linkse en rechts gastheer hun ongezouten partijdige mening geven en hun gasten afkatten danwel ophemelen. Toen bekend werd dat John Edwards de Democratische nummer twee werd, ging het programma natuurlijk alleen daar over. Voor rechts was daar Tucker Carlson, die net als zijn links co-presentator Paul Begala niet in zijn eerste populistische uitspraak gestikt is. Maar in het begin van de show ging hij volgens mij toch een beetje de mist in. Wat zei Carlson?
"Here's the bad news. Edwards is also inexperienced, he's grating, overly ambitious and completely ignorant of the world beyond our borders. A hypocritical neophyte, his primary campaign was wholly owned by lobbyists and special interest groups."
Ga vier jaar terug en lees dit stukje dan met George W. Bush in plaats van Edwards. Klinkt bekend hè?
En iets heel anders uit de show. Een van de kijkers vergeleek het komende debat tussen Dick Cheney en John Edwards als de strijd tussen Darth Vader in Luke Skywalker. Mooie vergelijking.Presidential Games
Leuk artikel in de New York Times over de opkomst van politieke computerspelletjes, al dan niet via het internet te spelen. Sommige spelletjes proberen de echte verkiezingen na te bootsen, in andere mag je je uitleven op de kandidaten (zoals een Bush Game gericht op het South Park-publiek, dus pubers en studenten met een typisch gevoel voor humor). Voor elk wat wils dus.Boze Baptisten
De Southern Baptist Convention is boos op De Bush-Cheney campagne. Het conservatieve kerkgenootschap is ontstemd over pogingen van Bush-Cheney om de adreslijsten van kerkgemeenschappen te gebruiken om kiezers te winnen.
Richard Land, de president van de Ethics & Religious Liberty Commission van de Southern Baptists: "The bottom line is, when a church does it, it's nonpartisan and appropriate. When a campaign does it, it's partisan and inappropriate. I suspect that this will rub a lot of pastors' fur the wrong way."
De Bush-campagne vindt date r niets mis is met de actie, maar critici vinden het allemaal onbehoorlijk en sommigen menen dat door zo'n actie de belastingvrije positie van de kerk in gevaar komt, omdat ze zich dan zouden inlaten met partijpolitiek. De scheiding tussen kerk en staat wordt zo wel een heel wassen neus. President Bush heeft de afgelopen vier jaar in daden al meerdere malen laten zien dat in zijn visie kerk en staat zeer nauw verbonden dienen te zijn, bijvoorbeeld met zijn voorstel om het homohuwelijk in een constitutioneel amendement te verbieden en om het recht op abortus weer terug te draaien.
De Southern Baptists zijn doorgaans trouwe supporters van het beleid van president Bush.Nader achter de tekstverwerker
Geen presidentiële campagne zonder campagneboek van de kandidaat. Vier jaar geleden "schreef" George W. Bush (maar eigenlijk zijn communications director Karen Hughes) "A charge to keep", dat tegenwoordig in de fictiesectie in de betere boekhandel te vinden is. Dit jaar heb ik mij al heen gewerkt door Winning back America van Howard Dean (vurig), A call to service van John Kerry (geheel conform de uitstraling van de kandidaat) en Four Trials van John Edwards (origineel en aangrijpend. Het enige boek dat je uit wil lezen).
Na de verkiezingen van vier jaar terug kwam Ralph Nader met het aardige Crashing the party, waarin hij op luchtige wijze beschreef hoe hij tegengewerkt werd door het poitieke establishment maar met hulp van duizenden aanhangers aan de basis toch nog een statement heeft kunnen maken. Dezelfde Nader komt nu met een boek voordat de verkiezingen worden gehouden, in de hoop dat het stemmen en aandacht trekt. De titel is "The Good Fight: Declare Your Independence & Close the Democracy Gap." Het zal wel een groot boek zijn, anders past de titel niet op de voorkant. Onderwerpen in het boek zijn zijn stokpaardjes: de macht van de grote bedrijven, de tol die het land betaalt voor de witteboordencriminaliteit, belastingverlaging voor de rijken en de daardoor toegenomen druk op de werkende klasse in de VS. Nader gaat op boekpromotietour. Binnenkort in een onafhankelijke boekhandel bij u in de buurt, want ik vermoed dat hij Borders en Barnes & Noble wel over zal slaan (dat zijn die verschrikkelijke grote bedrijven waar hij zo tegen tekeer gaat).Democratisch platform afgetimmerd
De Democratische partij heeft zijn partijprogramma (party platform) bekend gemaakt. Daarin bekritiseert de partij het buitenlands beleid van president Bush en neemt het een harde positie in tegen terrorisme.
Het platform is een soort partijbeginsel van het moment. De presidentskandidaat voelt zich doorgaans vrij om het te negeren, al is het ook gebruik om het platform tijdens de Democratische conventie aan te nemen. Dat kan dan toch nog leiden tot verhitte discussies, die als het tegenzit op de conventievloer of door de uitgenodigde sprekers wordt uitgevochten. Dat komt de eenheid in de partij doorgaans niet ten goede.
De belangrijkste punten in het programma:
- De Democraten zullen niet weglopen van de verantwoordelijkheid in Irak, het liefst met hulp van de NAVO.
- Geld vrijmaken voor meer troepen, die overigens niet noodzakelijk naar Irak hoeven af te reizen.
- Nieuwe allianties vormen in de post-9/11 wereld.
- Steun voor een onafhankelijke Palestijnse staat en tegelijk veiligheidsgaranties voor Israel (Bush heeft hetzelfde standpunt).
- Meer geld naar de ontwikkeling van alternatieve energiebronnen om de afhankelijkheid van olie te verminderen.
- Herroepen van de belastingverlagingen van Bush voor families die 200.000 dollar of meer verdienen. Een verantwoordelijker budget is het einddoel.
- Belastingvoordeel om gezondheidszorg, collegegeld en het opvoeden van kinderen betaalbaar te maken.
- Terugdraaien van de beperking van stamcelonderzoek (handig partij gekozen van Nancy Reagan, die voor dat onderzoek is omdat die kan bijdragen aan de genezing/voorkoming van Alzheimer, waaraan oud-president Reagan leed).
- Tegen privatisering van Social Security en Medicare. Geen oplossing voor de lange-termijn voortbestaan van deze voorzieningen (die biedt de Republikeinse partij overigens ook niet en aan deze tikkende tijdbom moet echt wat gedaan worden volgens mij).
- Tegen een constitutionele ban op het homohuwelijk. Staten moeten zelf het huwelijk definiëren.vrijdag, juli 09, 2004
Achterste van de tong van Bush
De fluwelen handschoenen gaan eindelijk uit. Bij president Bush tenminste. Bush blaakt nog steeds van zelfverzekerdheid. Op campagne in North Carolina kondigde hij aan waarom hij het zuiden zou winnen: "When they go to the polls to vote for president, they'll understand the senator from Massachusetts doesn't share their values. I'm going to carry the South because the people understand that they share — we share values."
Een journalist vroeg hoe Dick Cheney een vergelijking aankon met Edwards, die volgens de journalist werd omschreven als "charming, engaging, a nimble campaigner, a populist and even sexy", waarop de president antwoordde met: "Dick Cheney can be president. Next?"Peilgeil met Edwards
Daar zijn ze: de eerste peilingen over de keus van Kerry. Volgens een CNN/USA Today/Gallup-peiling heeft 54 procent van de geregistreerde kiezers een positief beeld over John Edwards als vice-presidentskandidaat. Slechts 16 procent heeft een negatief beeld over hem.
Volgens een peiling van CBS News was 53 procent van de kiezers tevreden over de keus voor Edwards, 19 procent was enthousiast, 12 procent ontevreden en 1 procent boos (de aanhang van Howard Dean?)
Maar in een peiling van NBC News dacht 63 procent van de ondervraagden dat de keus voor Edwards hun stem niet zou beïnvloeden (Gallup dacht tweederde van de kiezers). Maar van de ondervraagden die dachten dat de keus hun stem wel zou beïnvloeden dacht 24 procent dat ze eerder op Kerry zouden stemmen en maar 7 procent dacht dat ze nu minder waarschijnlijk op Kerry zouden stemmen.
Ook werd gevraagd of Edwards klaar zou zijn voor het presidentschap wanneer dat nodig zou zijn: 57 procent (Gallup) vond van wel (evenveel als wat men vier jaar terug over Cheney dacht).Vissen in de bankafschriften van Edwards
In plaats van uit te zoeken hoe John Edwards de afgelopen zes jaar in de Senaat heeft gestemd, vindt Associated Press, in een apart soort journalistieke benadering, het in eerste instantie vooral belangrijk om te melden dat John Kerry toch wel heel erg rijk is. En dat hij een flinke hoeveelheid aandelen bezit. Geld is volgens dit persbureau toch een stuk interessanter dan beleid.
Dus wat weten we nu: Edwards is een multimiljonair met aandelen in veel grote Amerikaanse bedrijven en met financiële belangen in onderwijs- en overheidsorganisaties in North Carolina. In 2003 verhandelde hij wel 200 keer aandelen en obligaties, zelfs tijdens zijn campagne voor de Democratische nominatie. Zo verhandelde hij tijdens de voorbereiding van de inval in Irak aandelen van Lockheed Martin, dat veel klussen in opdracht van defensie uitvoert. Met het kope nen verkopen van die aandelen Lockheed verdiende hij minder dan 5000 dollar, maar dat is waarschijnlijk genoeg om een hysterische Republikeinse jurist een miljoenen verslindend onderzoek daarna te laten doen, tegen de tijd dat Edwards hjet tot president geschopt heeft (het Whitewater-onderzoek tegen de Clintons (die aan de hele Whitewater-handel gene cent overhielden) is daarvan het voor de hand liggend voorbeeld).
Edwards kocht ook aandelen Microsoft en nam belangen in een aantal fondsen. Het ging bij alle handelingen om redelijk forse bedragen, maar ja, bij een multimiljonair ligt dat toch anders.
Allemaal hoogst interessant. Maar ik blijf er bij: zou AP niet ook eens kunnen uitzoeken waar Edwards allemaal voor en tegen heeft gestemd? Dat kost ze waarschijnlijk teveel moeite. De financiën kunnen ze tenminste zo overtypen uit de verplichte financiële rapporten die alle kandidaten moeten inleveren bij de Federal Election Commission, en die daarna openbaar worden gemaakt.Peilgeil in Pennsylvania
Ondanks dat Al Gore vier jaar geleden met 5 procent verschil Pennsylvania won, en ondanks dat Teresa, de vrouw van John Kerry, er vandaan komt en miljoenen aan goede doelen in de staat schenkt, moet Kerry vooral niet denken dat hij de staat in zijn broekzak heeft. 21 kiesmannen en daarom een belangrijke staat voor beide kandidaten. President Bush heeft al 7,5 miljoen dollar aan reclame in Pennsylvania gestoken en is er sinds hij president is al 29 keer op bezoek geweest.
In de recentste peiling gaat Kerry nog wel aan de leiding met 49 tegen 43 procent, maar doet onafhankelijk kandidaat Nader mee (u kent het riedeltje inmiddels al) dan is de strijd weer open. Uit verschillende peilingen door het hele land komt een ding duidelijk naar voren: de kiezer zegt John Kerry nog steeds niet goed te kennen. Misschien moet de kiezer dan maar eens met zijn dikke achterwerk van de tuinstoel afkomen en pogingen ondernemen om die kandidaat beter te leren kennen. Dus ook niet wegzappen als er een politiek spotje op tv langskomt, en niet alleen het sportkatern van de krant lezen, want zo leer je Kerry inderdaad nooit kennen. Hoewel de opmerking ook gewoon kan betekenen dat de kiezer nog niet de moeite heeft genomen om na te denken over de verkiezingen maar dat niet durft te zeggen. De komende maanden zullen de meeste kiezers de kandidaten waarschijnlijk meer zien dan ze lief is.Amerikanen in Berlijn
Afgelopen zondag, bij de viering van de fourth of July in Duitsland, waren de Democratische en Republikeinse Amerikanen die in Duitsland wonen en werken actief. Bij de Brandenburger Tor voerden Amerikaanse en Duitse aanhangers van John Kerry actie en deelden folders uit met de oproep om toch vooral te registreren en te stemmen. Veel anti-Bush-posters. Vlakbij de Bondsdag waren de Amerikaanse Republikeinen (Republicans Abroad) in Duitsland druk met het registreren van kiezers. Zij houden er rekening mee dat in een heel spannende verkiezingsstrijd de uitslag beslist kan worden door de stemmen overzee. De Democraten geloven dat overigens ook.Lachen om het circus
"John Kerry announced that his running mate would be North Carolina senator John Edwards. It's already getting nasty. After Kerry selected Edwards the Republicans immediately denounced Edwards as disingenuous. When he heard this President Bush said I didn't know this guy was a foreigner." —Conan O'Brien

"If anything, Kerry's decision only cements his reputation as a flip-flopper. First he doesn't have a running mate, now he has a running mate. C'mon man, make up your mind." —The Daily Show's Rob Corddry

"As you know John Edwards is a former trial lawyer. Which is a smart move considering the last election was decided in court. Kerry may need him to step in and sue or something." —Jay Leno

"John Kerry said I can't tell you how proud I am to have John Edwards on my team, especially after John McCain turned me down." —Jay Leno

"Political strategists thought Kerry was going to chose an older, more successful running mate. You know, like when he picked his wife." —Jay Leno

"John Edwards earned a fortune from medical malpractice. So he and Dick Cheney have something in common. They both know what it's like to chase an ambulance." —Jay Leno

"The attacks have already started. John Edwards is too inexperienced to be president, he's too flashy, he's not up to the job. And those are just the things John Kerry said in the primary." —Jay Leno

"As soon as Edwards was announced the Republicans put out a new attack ad calling him unaccomplished. He was born poor and became a multi-millionaire. To Republicans isn't that the definition of accomplished?" —Jay Leno

"The New York Post made a major mistake. They said Kerry chose Dick Gephardt. Ladies and gentlemen this is not the only mistake the New York Post has made lately. Take a look at this headline, 'Dick Cheney Wins New York Marathon.'" —Conan O'Briendonderdag, juli 08, 2004
Domeineigenaar vraagt veel geld voor KerryEdwards.com
John Kerry heeft besloten dat hij de prijs voor het internetdomein KerryEdwards.com te duur te vinden. De huidige eigenaar van het domein, de heer Kerry Edwards (34 jaar), wilde het domein wel van de hand doen voor een bedrag van vijf cijfers. Hij zegt al een bod van 15.000 dollar te hebben ontvangen.
Kerry is dus niet bereid om zoveel geld voor het domein op tafel te leggen. Dus voorlopig blijft de officiële site Johnkerry.com (of een variatie daarop die wel in het bezit van de campagne is).Bush laat reacties over aan anderen
Hoe aardig de nietszeggende reactie van president Bush op John Kerry's keus voor John Edwards ook was eergisteren, van de Republikeinse partij kwamen andere woorden, zoals ik gisteren al even aanstipte. Binnen de kortste keren stond er een 26 pagina lang document online onder de titel "Edwards In Depth" (de researchers van de Bush-campagne hebben overuren gemaakt, want van de andere kandidaten hadden ze ongetwijfeld even lange beschrijvingen. Chapeau). In het document wordt Edwards "phony" (nep), "disingenuous" (oneerlijk) en "unaccomplished" (niets bereikt) genoemd. Ook heel slim is het quoten van Kerry toen hij in de voorverkiezingen nog tegenstander van Edwards was. Kerry noemde hem toen onervaren en vond zijn populistische plattelandsboodschap "just a gimmick."
President Bush werd om zijn mening gevraagd over het document en ontweek een antwoord. Maar zijn woordvoerder Scott McClellan kon zich duidelijk vinden in de mening van het RNC, daarmee ongetwijfeld de mening van het Witte Huis verwoordend.
Karl Rove, de belangrijkste politiek adviseur van Bush deed ook nog een duit in het zakje. Volgens hem is Edwards nog linkser dan Edward Kennedy. Daarover verschillen de meningen.Democraten nu actief in N.C.
North Carolina is gewoonlijk een staat die kat in het bakkie is voor een Republikeinse kandidaat. Maar omdat John Edwards senator is van de staat en zoals inmiddels wel bekend de Democratisch vice-presidentskandidaat, zal de Kerry-Edwards-campagne meer geld uittrekken voor de campagne in de staat. Er staan al een paar spotjes gepland.
Bush won North Carolina in 2000 met een comfortabele 13 procent verschil. Er zijn 15 kiesmannen te winnen.Verhagen is stellig: Kerry wint
Ik word altijd blij van mensen die zeker van hun zaak zijn. Die staan ergens voor en durven op hun bek te gaan. En als ze gelijk hebben, dan hebben ze dat altijd al gezegd. Zo iemand is Amerikadeskundige Frans Verhagen. Hij is er al langer van overtuigd dat John Kerry de verkiezingen gaat winnen, maar na de keus voor John Edwards als running mate weet Verhagen het zeker: Kerry wordt de nieuwe president van de VS: "Ja, u hoort het goed: dit worden geen close verkiezingen maar, zoals ik eerder al aankaartte, het wordt een dikke overwinning voor de Democraten. Niet alleen gaan ze meer dan 350 kiesmannen halen, ze zullen ook de meerderheid krijgen in de Senaat en een aardige gooi naar het Huis van Afgevaardigden doen."
Wat de keus voor een voor de hand liggende maar inderdaad goede vice-presidentskandidaat allemaal kan losmaken. Nog nooit eerder heeft de keus voor een VP de verkiezingsuitslag beïnvloed (al begeef ik me natuurlijk of glad ijs, want er valt ongetwijfeld altijd wel een redenatie te verzinnen waarmee juist de keuze van de running mate de doorslaggevende reden tot winst is geweest). Ik haal graag Dan Quayle aan als voorbeeld hoe verschrikkelijk een vice-presidentskandidaat er niet toe doet. Dus nu ook weer.
Is de landslide die Verhagen voorspeld mogelijk? Ja hoor. Ligt de landslide voor de hand? Niet echt. Mijn vermoeden is dat John Kerry de komende weken in de peilingen redelijk los zal komen van president Bush, zeker na de Democratische conventie (waarom dat opmerkelijk is vertel ik dan wel). Maar na de Republikeinse conventie komt Bush weer dichterbij en dan trekt de bekendmaking van het structureel groeien van de werkgelegenheid de peilingen weer gelijk, of in ieder geval binnen de foutmarge. Deelname van Ralph Nader in swing states wordt een factor, maar iets zegt mij dat zijn deelname dit jaar niet de beslissing gaat brengen in de verkiezingsuitslag. Kerry wint als de economie blijft sputteren en als het een rommeltje blijft in Irak, Bush wint in alle andere gevallen. Edwards kan niet meer doen dan zijn best, zijn selectie voor plekje nummer 2 op de Democratische ticket maakt niets uit.Wie is Edwards?
Mocht iemand wat meer te weten willen komen over John Edwards, koop of leen dan zijn net-geen-camagneboek Four Trials, waarin hij vertelt over zijn carrière als trial lawyer, dus letselschadeadvocaat. Hij verdedigde zaken van ouder wier kinderen verminkt raakten of overleden als gevolg van laks handelen van bedrijven, en van en jongen die om dezelfde reden beide ouders in een verkeersongeluk verloor. Tussen de rechtszaken door lees je over het leven en de carrière van Edwards, en hoe hij leerde leven met het eigen drama in zijn leven: hij verloor zijn zoon in een auto-ongeluk. Ontroerend verhaal en met veel meer flair verteld (OK, Edwards riep de hulp in van een schrijver om het verhaal beter te laten lopen) dan het campagneboek van John Kerry – A call to service.

Een kort biografisch overzicht:
John Edwards
Geboren: 10 juni 1953 (51 jaar dus)
Geloof: Methodist
Opleiding: BA North Carolina State University (1974), meester in de rechten University of North Carolina (1977)
Carrière: Senator vanaf 1998, advocaat in Nashville, Tennessee en in Raleigh, North Carolina gedurende 20 jaar.
Gezin: echtgenote Elizabeth, kinderen: Cate, Emma Claire, JackFout geld
Kleine ophef ruim een week geleden toen bleek dat de zoon van de oud-president van Zuid-Korea geld had gegeven aan de campagne van John Kerry. De man bleek een strafblad te hebben en geen Amerikaan te zijn. De donatie was daarom illegaal. De Kerry-campagne heeft de check teruggestuurd toen men van dit nieuws op de hoogte werd gesteld.
Maar de campagne bleek nog een cheque te hebben ontvangen, wederom van een Zuid-Koreaan zonder Amerikaans paspoort, en wederom via dezelfde fondsenwerver als die van de eerstgenoemde cheque, Rick Yi. Daarop heeft Yi ontslag genomen als fondsenwerver voor Kerry.woensdag, juli 07, 2004
McCain in campagnespot Bush
Hoe probeer je de aandacht af te leiden van het allesoverheersende nieuws van de keus voor Democratische vice-presidentskandidaat? Je gooit een tv-spot de ether in. Wie geef je daar de hoofdrol in? John McCain, waarvan de media een tijdje hoopten dat hij de tweede man naast John Kerry zou worden. En wat is de boodschap? McCain staat helemaal achter president Bush en John Edwards is maar tweede keus. Subtiliteit werkt niet op tv, dus daar is het spotje vanzelf van gespeend. Vandaar de naam van het spotje: First Choice. Desondanks blijft McCain respect hebben voor John Kerry, al zal hij dat pas na de verkiezingen weer hardop zeggen.
De Republikeinen hebben inmiddels aangekondigd dat ze verwachten dat de populariteit van John Kerry de komende maand flink zal stijgen, ze zeggen zelf met zo'n 15 procent. Als reden voeren zij aan de bekendmaking van de running mate en de sprong die traditioneel na een conventie optreedt. Maar daarna zal de voorsprong weer slinken, zeker wanneer de Republikeinse conventie is geweest.
Die 15 procent slaat natuurlijk nergens op. Die is alleen bedoeld om te kunnen roepen dat de Democraten het helemaal niet zo goed doen, als bijvoorbeeld de groei maar tussen de vijf of tien procent zit. De plotselinge groei, de bounce, is een bekend fenomeen, maar er wordt nergens een garantie afgegeven voor die bounce, en zeker niet voor het percentage van de groei. Vier jaar geleden viel de bounce na beide conventies best tegen en kwam in de verste verte niet in de buurt van de door de Republikeinen uit de duim gezogen 15 procent.Blunder van de week
Leukste misser was gisteren de voorpagina van de conservatieve New York Post, krant uit het concern van mediamagnaat Rupert Murdoch. Daarin stond onder de vette kop (met grotere chocoladeletters dan de Telegraaf in de letterbak heeft liggen) "KERRY'S CHOICE" een exclusief verhaal hoe Kerry's keuze was gevallen op niemand minder dan Dick Gephardt. Oeps.
Verwacht binnenkort een foto van John Edwards, die triomfantelijk deze New York Post boven zijn hoofd houdt, te vergelijken met de pas gekozen Harry Truman, die in 1948 op de foto ging met de Chicago Daily Tribune met daarop de vette kop Dewey defeats Truman. Dat was toen nog een beetje te verdedigen, want het zag er heel lang naar uit dat Dewey inderdaad zou gaan winnen: het was een enorm spannende race. De kop van de Post is gewoon heel erg slordig. Lijkt een beetje op de blunder van de Telegraaf, die huilende fans aan het woord liet na het verlies van het Nederlands elftal afgelopen EK tegen Duitsland. Behalve dan dat Nederland niet verloor. "Het stond in de krant, dus het is waar" gaat helaas al heel lang niet meer automatisch op.Calculated Risk
In de media werd meteen de vraag gesteld: neemt John Kerry geen groot risico met de keus voor John Edwards? Tsja, dat is zo'n vraag waar je echt helemaal niets mee kan. Met elke keus had Kerry namelijk een risico genomen. Met een conservatieve Democraat, met een uit het noordoosten, met een gouverneur, met een centrist, met een vrouw, met een Jood, met nog een Katholiek, met een Republikein, voor elke keus is wel een bezwaar te verzinnen. Een beetje zinloze vraag dus.
Edwards is ergens in de vijftig, ziet er jonger uit dan hij is, heeft charisma (of toch op zijn minst 'southern charm'), kijkt blij, is enthousiast, een echte campagnevoerder, is op politiek gebied wat onervaren (buitenlands beleid, binnenlandse veiligheid), kortom: hij vult op vrijwel alle punten John Kerry aan. En Kerry is zelfverzekerd genoeg om iemand met zo'n uitstraling naast zich te kiezen, dat vind ik persoonlijk ook veel zeggen.
Moet Kerry bang zijn dat zijn tweede man afgaat tegen oude rot in het van Dick Cheney, tijdens hun debat? Ik denk dat dat wel losloopt. Hoewel is in te calculeren dat Cheney zonder naar de vragen te luisteren continu zal blijven hameren op zijn eigen ervaring op buitenlandse gebied en het gebrek aan ervaring van Edwards, is Edwards verbaal begaafd genoeg om Cheney het hoofd te bieden, vooral als hij gaten weet te prikken in het schild van geheimzinnigheid in het Witte Huis, waarvan Cheney een exponent van is. Cheney is sowieso geen spreker, dus het vuurwerk komt ongetwijfeld van Edwards.
Zowel de presidentiële als de vice-presidentiële debatten beloven in ieder geval een stuk spannender te worden dan die van vier jaar geleden.Big Business is niet blij
Het bedrijfsleven heeft niet al te enthousiast gereageerd op de keus voor vice-president van John Kerry. John Edwards staat bekend als criticus van de vrijhandelsverdragen en de export van banen naar lage-lonenlanden. Ook nam hij het als letselschadeadvocaat in zijn praktijk altijd op voor slachtoffers van nalatigheid van grote bedrijven. Dat deed hij overigens zo goed dat die grote bedrijven meer dan dikwijls de rechtszaak verloren en met miljoenen over de brug moesten komen ter compensatie van de slachtoffers. Het maakte van de niet bepaald in een welvarend gezin opgegroeide Edwards een multimiljonair, maar tegelijkertijd tot held van de middenklasse, omdat hij het voor ze opnam en nog steeds opneemt tegen big business.
Dat de grote bedrijven niet blij zijn is wellicht jammer voor Kerry-Edwards, maar verandert niet veel. De meeste donaties uit die hoek gingen toch al naar president Bush, dus de keus voor Edwards zal Kerry niet veel schade brengen. Het alternatief, Dick Gephardt, de grote steun en toeverlaat van de Amerikaanse vakbonden, was nog veel slechter gevallen bij het zakenleven.De eerste reacties
Het was te verwachten: zodra John Kerry zijn running mate bekend heeft gemaakt, duiken alle media naar de telefoon om van alles en iedereen een reactie te vragen. Dus op de dag na de bekendmaking kan ik natuurlijk niets anders doen dan een selectie van reacties over te nemen;^)

President Bush: "I welcome Senator Edwards on the ticket. The vice president called him earlier this morning, after the announcement was made, to say he welcomed him into the race, as do I. I look forward to a good, spirited contest."

Onze lollige vrienden van het Republican National Committee: "John Kerry was against John Edwards before he was for him. But now he's his running mate. Who is John Edwards? A disingenuous, unaccomplished liberal and friend to personal injury trial lawyers." Een onoprechte liberal die niets gepresteerd heeft? Dat doet weer denken aan de aanvallen op Clinton, de antichrist van de Republikeinse partij. Het moet niet gekker worden.

Gouverneur van Iowa Tom Vilsack, stond ook op de VP-shortlist: "This is going to be an election about the future of our country, going to be an election about how we make America stronger, an election about how we are going to make America better respected around the world. I know of no two greater persons to carry that message to the Democratic team than John Kerry and John Edwards."

Afgevaardigde Dick Gephardt, oud-kandidaat bij de Democraten en ook op de shortlist: "This is a ticket that can excite, motivate and, most importantly, defeat George Bush and Dick Cheney in November. I will continue to work hard for their election and look forward to campaigning with them and for them in the months ahead in our efforts to move America forward."

Oud-gouverneur van Vermont en oud-kandidaat voor de Democratische nominatie Howard Dean, niet op de shortlist: "A Kerry-Edwards ticket will bring energy, commitment and a new vision for America. I will be working hard over the next few months to get them both elected."

Oud-vice-president Al Gore: "This team combines John Kerry's courage and record of outstanding leadership and John Edwards' inspiring struggle on behalf of middle class Americans and those working to reach the middle class."

Marc Racicot, voorzitter van de Bush-Cheney campagne: "I welcome Senator Edwards to the race as Senator Kerry's running mate. Senator Edwards is a committed liberal and spirited messenger for his party in an election that will decide the course our nation takes in turning a recovery into prosperity for all Americans, and in the War on Terror."

Majority leader van de senaat, de Republikeinse senator Bill Frist: "John is a very good senator, and I think will make a very strong vice presidential nominee. I wish him the best of luck. I think John Edwards is a man of high character, strong integrity and will be a very good vice presidential candidate."

Jerry Jasinowski, president van de National Association of Manufacturers, een werkgeversverbond: "Kerry has chosen a running mate ... whose voting record in Congress demonstrates conspicuous hostility to manufacturing and business. As a trial lawyer, Edwards brings to his job an inherent bias against innovation and the American entrepreneurial spirit that is essential to compete and create jobs."

Wallace Edwards, de vader van John Edwards: "It makes us feel real proud and his mother and I are real humble. He's worked hard all his life. He's the type of person America needs in government, because he doesn't have any agenda for himself."Kerry's meetlat
In een door Associated Press verkregen memo van John Kerry staan de vijf criteria waaraan volgens de kandidaat een vice-presidentskandidaat moet voldoen:
- A proven leader with sound judgment on national security, economic prosperity and social justice.
- Committed to Kerry's issues and vision for the country.
- Capable of inspiring confidence in voters from all parts of the country and all walks of life.
- Compatible with Kerry "on every level."
- "Ready at any moment to assume the awesome responsibility of president."
Volgens ingewijden heeft Jim Johnson, die namens Kerry het proces van de keuze voor een VP leidde, met meer dan 300 personen gepraat, niet allemaal Democraten. Kerry zelf heeft volgens dezelfde bronnen 25 kandidaten overwogen.dinsdag, juli 06, 2004
Kerry's e-mail
Dit is de tekst waarmee John Kerry zijn vice-presidentskandidaat John Edwards aankondigde:

KERRY-EDWARDS
A NEW TEAM FOR A NEW AMERICA

Dear JohnKerry.Com,

In just a few minutes, I will announce that Senator John Edwards will join me as my runningmate on the Democratic ticket as a candidate for vice president of the United States. Teresa and I could not be more excited that John and Elizabeth Edwards will be our partners in our journey to make America stronger at home and respected in the world.

You are the heart and soul of our campaign. You've shattered records and expectations every step of the way. Every time someone said you couldn't do it, you proved them wrong. Because of your incredible grass roots energy and commitment, I wanted to make the first official announcement of my decision to you -- more than one million online supporters at johnkerry.com.

I want you to know why I'm excited about running for president with John Edwards by my side. John understands and defends the values of America. He has shown courage and conviction as a champion for middle class Americans and those struggling to reach the middle class. In the Senate, he worked to reform our intelligence, to combat bioterrorism, and keep our military strong. John reaches across party lines and speaks to the heart of America -- hope and optimism. Throughout his own campaign for president, John spoke about the great divide in this country -- the "Two Americas"that exist between those who are doing well today and those that are struggling to make it from day to day. And I am so proud that we're going to build one America together.

In the next 120 days and in the administration that follows, John Edwards and I will be fighting for the America we love. We'll be fighting to give the middle class a voice by providing good paying jobs and affordable health care. We'll be fighting to make America energy independent. We'll be fighting to build a strong military and lead strong alliances, so young Americans are never put in harm's way because we insisted on going it alone.

I can't tell you how proud I am to have John Edwards on my team, or how eager I am for the day this fall when he stands up for our vision and goes toe-to-toe with Dick Cheney.

This is the most important election of our lifetime, and a defining moment in our history. With you by our side every day of this campaign, John and I will lead the most spirited presidential campaign America has ever seen and fight to lead our nation in a new and better direction.

Thank you,

John KerryKerry's Keus: John Edwards
Op 2 november zullen de twee Johnnen, Kerry en Edwards, het gaan opnemen tegen president Bush en vice-president Dick Cheney.
Kerry heeft zijn keuze via een e-mail aan zijn aanhang bekend gemaakt. Associated Press kreeg het nieuws te horen via bronnen uit de campagne. Wat mij nou interesseert is of dat campagnevliegtuig inderdaad al aangepast is aan de keuze voor Edwards (zie eerdere posting).
Voor zover de keuze voor een vice-presidentskandidaat iets uitmaakt (daarover verschillen de meningen, maar ik denk dat het voor geen enkele kiezer de doorslaggevende reden bij het stemmen zal zijn), heeft Kerry met Edwards een weliswaar jonge, maar zeer bekwame en integere running mate gekozen. Ik ben benieuwd naar de reacties van alle deskundo's, die ongetwijfeld weer de enig juiste beweegreden van Kerry's keus uit de hoge hoed zullen toveren.
Vandaag is de dag
Volgens bronnen uit de campagne van John Kerry zal hij toch echt vandaag, om 9.00 uur lokale tijd, in Pittsburgh, Pennsylvania zijn running mate bekend maken. Zoals ik al eerder op dit log schreef, ligt het voor de hand dat Kerry hiermee vrijwel verzekerd is van alle media-aandacht tot en met zondag. Of president Bush moet een andere mooie actie uit zijn mouw schudden, die de aandacht volledig van de bekendmaking van de Democratische vice-presidentskandidaat afleidt.

UPDATE: Het gerucht gaat dat het campagnevliegtuig van John Kerry al is voorzien van de naam John Edwards. Het gaat hier natuurlijk om zeer onbekende bronnen op een discussieforum voor vliegtuigliefhebbers. Als het niet waar is, blijft het een leuk gerucht.

LAATSTE UPDATE: Het gerucht klopte. Kerry's campagnevliegtuig werd inderdaad voorzien van de naam John Edwards.Van de penningmeester
Juni was wederom een goede maand voor de schatkist van John Kerry. Hij haalde ongeveer 34 miljoen dollar op en kwam daarmee op het totaalbedrag, wederom een record, van 180 miljoen ingezamelde dollars. Hij heeft nog een paar weken over en dan is het afgelopen met inzamelen voor Kerry. President Bush kan dan nog vijf weken door.Stem weg die kandidaat
1 augustus, op kabelzender Showtime: "American Candidate." Idols voor presidentskandidaten. Ik heb er al vaker over geschreven. 12 kandidaten spleen presientskandidaatje en worden een voor een weggestemd tot de beste kandidaat overblijft. Die wint 200.000 dollar en een optreden op nationale tv, waarop hij of zij de ruimte krijgt om zijn of haar politieke mening te verkondigen.
Het doel, zegt de producent, R.J. Cutler, is om aandacht te geven aan het politieke proces en om mensen in politiek te interesseren die anders aan de zijlijn zouden blijven staan. Maar ja, het is commerciële televisie, dus hij bedoelt te zeggen: het doel is om zoveel mogelijk kijkers te trekken zodat we zoveel mogelijk geld aan advertentie-inkomsten kunnen binnenhalen. Maar inderdaad klinkt het argument dat Cutler gebruikt een stuk mooier.
De kandidaten zijn al druk bezig met de voorbereiding voor de show. Onder leiding van Carter Eskew, Democratisch consultant, hebben de kandidaten al een politieke tv-spot gemaakt, die daarna meteen aan een focusgroep werd getoond. Het moet zo veel mogelijk op een echte campagne lijken.
Ook andere grote namen uit de politieke wereld, aan beide kanten van het politieke spectrum verlenen hun diensten aan de show.Boston opgepoetst
Het kost een hoop geld, gastheer zijn van een politieke conventie, maar de stad doet er zijn voordeel mee. In Boston is men druk in de weer met het opkalefateren van de binnenstad, om er tijdens de Democratische conventie zo mooi mogelijk uit te zien. Nieuwe lantaarnpalen, herstel van wegen, aanleggen van bloemperken, herstel van schilderingen en monumenten alles krijgt een opknapbeurt. Standbeelden die hun zwaard kwijt zijn krijgen en nieuw zwaard. Al met al zo'n honderd herstelprojecten, kosten 6,5 miljoen dollar (inderdaad ongeveer evenveel als de lening die Kerry op zijn huis nam).
Oh, en de stad beweert bij hoog en bij laag dat de herstelwerkzaamheden helemaal niets met de conventie te maken hebben. Maar alle projecten zijn wel allemaal tussen nu en twee weken klaar. Telt u maar op. De 35.000 verwachte bezoekers zullen er overigens blij mee zijn. En de inwoners van Boston ook. De meeste klussen waren jarenlang genegeerd, maar dankzij de deadline van de conventie zal Boston er opeens weer heel mooi uitzien.Cheney op pad gestuurd
Dick Cheney mag zich verheugen in de aandacht. Niet alleen bij zijn politieke tegenstanders, die in de vice-president de verpersoonlijking van de kwalijke invloed van het bedrijfsleven op het Amerikaanse beleid zien en hem dus graag afbeelden als de grote boeman. Ook de Republikeinen schuiven hem steeds vaker naar voren. De man, die nog monotoner is dan de klok op de Waalsdorpervlakte, wordt op belangrijke plekken ingezet, zoals in belangrijke staten als Ohio, west Virginia en Pennsylvania. Cheney moet de conservatieve basis van de partij mobiliseren.
Het gebruik van Cheney is niet zonder risico's. Als kiezers al iets van hem vinden (de meeste vinden helemaal niets) dan is dat iets negatiefs. Uit een recente peiling van CBS News en de New York Times blijkt dat 22 procent een positief beeld van hem heeft en 31 procent is negatief.
De voortdurende aanvallen van de Democraten op Cheney, niet alleen door anti-Bush-groepen, maar ook door Kerry zelf, kunne ner ook toe leiden dat de conservatieve kiezersbasis nog eensgezinder achter de president en zijn running mate gaan staan, omdat zij de aanvallen op de twee meer dan zat zijn. Het blijft lastig om een goede tussenweg te vinden tussen niet aanvallen en het afvuren van een verbaal kanon. Ron Kaufman, een Republikeins strateeg, reageert op de Democratische aanvallen met: "I hope they spend a lot of time on this. Nobody cares."Harde kantjes weggevijld op Republikeinse conventie
Kenners was het al eerder opgevallen: de sprekerslijst van de Republikeinse conventie in New York bevat een overdosis aan gematigde Republikeinen. McCain, Schwarzenegger, Giuliani, Bloomberg, allen geen die-hard rechtse houwdegens.
Vier jaar geleden had men al geleerd van de invloed die zeer conservatieve sprekers op de conventie hadden in 1996. Toen werd het sprekersveld gedomineerd door dominee Pat Robertson en ex-kandidaat Patrick Buchanan. Die conventie straalde geen eenheid en harmonie uit.
In 2000 was het thema diversiteit en eenheid, een dwarrelden de madeliefjes nog net niet naar beneden. Ook nu weer wordt de partij geportretteerd als de gematigde partij net iets rechts van het midden, terwijl volgens velen, de Democraten natuurlijk voorop, van het uitgedragen compassionate conservatism de laatste vier jaar helemaal niets is gebleken.
Democratisch senator Barbara Boxer: "This is not the face of the Republican Party we deal with every day. But that's the face they want to put out.''
Maar strategisch gezien hebben de Republikeinen natuurlijk groot gelijk. 200 zenders en op een daarvan spreekt Arnold Schwarzenegger en op ene andere dag de held van 11 september Rudolph Giuliani. Lijkt me een korte discussie geweest, toen de Republikeinse partij het sprekersschema moest invullen.
Over de sprekers bij de Democratische conventie zal ook nog wel gediscussieerd moeten worden. Want wat voor plek in het feest krijgen Howard Dean, Al Sharpton, Dennis Kucinich? Krijgt deze linkervleugel van de Democratische partij (of zoals Dean het noemde: de "Democratic wing of the Democratic Party") prominente spreektijd, of moet alles opgeofferd worden aan de links-centristische benadering die Clinton al zoveel kiezers opleverde? We wachten af.maandag, juli 05, 2004
Zwarte lijsten kiezers in Florida openbaar
Een steeds groter worden aantal mensen is er inmiddels van overtuigd dat de verkiezingsuitslag in Florida er vier jaar geleden anders had uitgezien als de staat het opschonen van de kiezerslijsten zorgvuldig en zelf had gedaan in plaats van grof en uitbesteed. Daarom konden vier jaar terug duizenden mensen, veelal zwart of arm en blank, niet stemmen, terwijl zij wel stemrecht hadden. Het opschonen van de lijst was nodig om misdadigers die hun burgerrechten nog niet terug hadden gekregen van stemmen uit te sluiten in Florida. Maar het bedrijf aan wie deze opschoningsactie was uitbesteed deed dat niet erg goed. Er werden namen verwisseld en mensen met een bekeuring werden ingedeeld bij de lijst misdadigers, terwijl zij hun stemrecht met het ontvangen van de bekeuring niet kwijt raken. Het kiezerssmaldeel dat door die actie ten onrechte in groten getale het stemrecht ontnomen werd stemt doorgaans Democratisch. Zonder deze actie was Al Gore dus zonder problemen tot president gekozen, of een stembiljet nou wel of niet goed geperforeerd was.
Onder druk van een rechter moet de staat Florida dit jaar de lijst met kiezers die niet mee mogen doen openbaar maken, zodat iedereen kan zien of hij wel of niet mag stemmen en zodat bij fouten nog beroep kan worden aangetekend.
De rechtszaak was aanhangig gemaakt door ondermeer CNN, ABC en burgerrechtenbewegingen, die al weer zagen gebeuren dat hetzelfde zou gebeuren als in 2000.
Florida is een van de weinige staten waar misdadigers niet automatisch hun burgerrechten terug krijgen als zij hun straf hebben uitgezeten. Daarvoor moeten zij een verzoek tot herstel indienen bij de gouverneur van de staat, Jeb Bush.
De Department of Elections van Florida heeft een lijst samengesteld van 47.763 personen die geen stemrecht hebben. Volgens een wet van 2001, aangenomen dus na het verkiezingsdebacle, mag de lijst alleen gegeven worden aan de kandidaten, aan politieke partijen en aan ambtenaren. Anderen mogen de lijst zien, maar krijgen geen kopie en mogen zelfs gene namen op de lijst noteren. De rechter vond dat onderdeel van de wet onconstitutioneel, want nergens werd gemeld waarom die beperking noodzakelijk was.
Een eerste onderzoek van de openbaar gemaakte lijst heeft al aangetoond dat meer dan 2100 inwoners van Florida op de lijst voorkwamen van wie de burgerrechten al lang weer waren hersteld. Dat maakte dagblad Miami Herald bekend, na een computeranalyse van de lijst.
Maar volgens de Florida Department of Law Enforcement moet dat resultaat nog gelegd worden naast hun eigen bestanden, want het kan zijn dat die mensen inmiddels weer de wet hebben overtreden. De krant blijft bij de genoemde cijfers. Van de 2119 mensen die ten onrechte op de lijst stonden was 62 procent geregistreerd Democraat, voor de helft zwart en minder dan 20 procent geregistreerd Republikein. De krant deed een steekproef van 36 mensen op de lijst en die bleken allemaal weer hun burgerrechten terug gekregen te hebben.
Het verweer van het Department of Elections is dat de lijst een eerste schifting is, een database met potentiële kandidaten om afgevoerd te worden. Het departement heeft toegezegd de lijst zorgvuldig op fouten te controleren.Kerry praat langer en langer
CBS News heeft de stopwatch weer eens ter hand genomen en is er achter gekomen dat de speeches die John Kerry geeft weer langer en langer worden. Het record stond op de speech die Kerry gaf op Drake University in Iowa op 16 december 2003: 47 minuten. "En waar ging de speech van Kerry afgelopen week over?" Vroeg de redactie van CBS News. Waarop de vermoeide reporter antwoordde: "51 minuten en 34 seconden", waarna hij weer een beroep deed op de zuurstoffles.Lening terugbetalen?
Aan het begin van de Democratische campagne stak John Kerry zich flink in de schulden om zijn team aan het werk te houden. Hij sloot een lening voor 6,4 miljoen dollar af met als onderpand zijn huis in Boston. Nu hij inmiddels bakken vol met geld heeft, kan hij zijn schuld afbetalen. Dat is volgens de verkiezingswet gewoon toegestaan. Maar hij moet dat geld halen van het bedrag dat hij heeft binnengehaald in de periode voor de Democratische conventie. Kiest Kerry daarvoor, dan heeft hij 6,4 miljoen minder te besteden en dan komt er ook nog een periode van 5 weken (tussen Democratische en Republikeinse conventie) waarin Bush nog gewoon geld mag uitgeven uit zijn voorverkiezingskas, en Kerry alleen gebruik mag maken van het vaste bedrag dat kandidaten krijgen om de nationale campagne te voeren.
Maar Kerry kan het natuurlijk ook van de andere kant bekijken: zonder die 6,4 miljoen was hij op dit moment misschien helemaal niet de gedoodverfde kandidaat voor de Democraten geweest, dus dat geld heeft zijn waarde al bewezen. Gewoon afbetalen die lening dus. Een simpele optelsom maakt de beslissing nog makkelijker. Betaalt Kerry binnen 20 dagen na de conventie het bedrag niet terug met geld uit de voorverkiezingskas, dan moet hij dat bedrag uit eigen zak betalen. En daar heeft de kandidaat het geld helemaal niet voor. Elke maand moet hij 16.600 dollar aan de bank betalen, en hij verdient als senator 154.700 dollar. Dat wordt dan allemaal een beetje krap. En nee, zijn vrouw Teresa (goed voor een miljard dollar aan vermogen) mag de lening niet betalen, want dat zou een illegale donatie aan de campagne zijn.Optochten in New York
De stad New York heeft toestemming gegeven voor 10 demonstraties tijdens de Republikeinse conventie eind augustus, begin september. Over een grote anti-oorlogsdemonstratie waarbij 250.000 demonstranten worden verwacht, wordt nog onderhandeld (bijvoorbeeld over de locatie – het stadsbestuur wil geen toestemming verlenen voor Central Park)
Onder de goedgekeurde demonstraties zijn die van de Central Labor Council (een coalitie van vakbonden), de Christian Defense Coalition, Planned Parenthood en People for the American Way.Het grote geld voor Nader
Richard J. Egan is miljardair en trouw donateur voor de Republikeinse partij. Zo trouw dat zijn fondsenwerfactiviteiten voor vader Bush hem een ambassadeurschap in Ierland opleverde. Hij is een voorbeeldige Republikein.
Behalve dan dat hij dit jaar erg ruimhartig de portemonnee heeft getrokken voor een andere kandidaat. Er ging 2000 dollar, het toegestane maximum, naar onafhankelijke kandidaat Ralph Nader. Zijn zoon en schoondochter volgden met ieder hetzelfde bedrag. Het bedrijf Capital, eigendom van de familie Egan, wordt genoemd als een van de belangrijkste donateurs van de Nader-campagne.
Ruikt dit naar een vuil spelletje? Maar natuurlijk. De Egans (en alle andere Republikeinen die Nader wat geld toestoppen) zien graag een sterke kandidaat ter linkerzijde van John Kerry, eentje die Kerry er van weerhoudt om tot president gekozen te worden. En Ralph Nader neemt al het geld aan. Natuurlijk, hij weet ook wel dat hij voor dat geld niet meer hoeft te doen dan campagne te blijven voeren. Mocht hij het schoppen tot president, dan weten zijn Republikeinse donateurs ook wel dat ze van president Nader geen gunsten hoeven te verwachten. Maar Nader wordt helemaal geen president. Hij kan wel Bush wel helpen president te worden.
Een verkiezingswaakhond in Washington heeft een klacht ingediend bij de FEC, omdat de Republikeinen de verkiezingswetten zouden overtreden met de financiële hulp aan Nader. Beiden ontkennen dat er iets illegaals gebeurt.Lachen om het circus
"Dick Cheney was at the ball game last night. During the 7th inning they showed him on the jumbotron at Yankee Stadium and everyone started booing him. You know Dick Cheney has a temper. He went a little crazy and went around the stadium and grabbed everyone that booed him and then he ran them all around naked on a leash." —David Letterman
"Interrogators say that Saddam is arrogant. He's defiant. He thinks he's still popular and that people love him and he thinks he's still president — no, wait that's Bush." —David Letterman
"Rumors are Britney Spears is pregnant. Boy, you go to one Bill Clinton book signing..." —Craig Kilborn
"The Republican National Convention is coming up at the end of August here in New
York City. Here's what's happening. Hundreds of strippers and hookers from all over the world are coming to New York City for the Republican National Convention. Well President Bush said he was going to create jobs, so that's pretty good." —David Lettermanzondag, juli 04, 2004
Achterhoedegevechten
Nieuws van het derde kandidatenfront: Ralph Nader heeft woensdag 29.000 handtekeningen nodig in Indiana om daar op het stembiljet te kunnen staan. De Nader-campagne heeft al bekend gemaakt dat aantal niet te halen.
Nog meer Nader: De kandidaat heeft zijn poging om in Arizona op het stembiljet te komen opgegeven. De Democraten in die staat hadden aangekondigd elke dan de duizenden handtekeningen uitgebreid te zullen controleren. Met steun van de Democratische partij van Arizona waren twee Democraten een rechtszaak begonnen tegen Nader. 22.000 handtekeningen hadden de vrijwilligers van Nader in Arizona verzameld, ruim meer dan de noodzakelijke 14.694. De Democraten beargumenteerden dat 70 procent van de handtekeningen niet geldig waren. Toen de rechter de zaak wilde beginnen, meldde de advocaat van de Nader-campagne dat er technische fouten bij het houden van de stembiljet-petitie waren gemaakt en zei dat Nader zich in de uitspraak van de rechter zou schikken. Daarop besliste de rechter dat Nader niet op het stembiljet van Arizona mocht komen te staan. De zoveelste tegenvaller voor Nader, maar o, o, o, wat laten de Democraten zich weer van hun kleuterigste kant zien.
Ander nieuws. De kandidaat voor het vice-presidentschap van de Green Party is Pat LaMarche. Zij heeft gemeld dat haar prioriteit is om Bush te verslaan, niet om het tot vice-president voor haar partij te schoppen. Zij heeft al aangekondigd niet te stemmen op de kandidaat van haar eigen partij, maar op degene die het best in staat is om Bush te verslaan: “I love my country. Maybe we should ask them that, because if (Vice President) Dick Cheney loved his country, he wouldn’t be voting for himself.”
De Green Party heeft als strategie aangenomen om in staten waar het er om gaat spannen niet actief campagne te voeren, zodat ze zo min mogelijk de Democraten in de weg zitten.
Wie wordt het nou?
Democraten kan het niet zoveel schelen wie de vice-presidentskandidaat van John Kerry wordt, zolang president Bush maar verdwijnt. Maar onder onafhankelijke en gematigde kiezers zal de keus zwaarder kunnen tellen.
Kandidaat Kerry is inmiddels druk in de weer met zijn conventiespeech en moet ook nog op de proppen komen met een vice-presidentskandidaat. Die moet tussen nu en twee weken bekend worden, zodat beiden voor de Democratische conventie nog lekker langs alle battleground states kunnen trekken, hopelijk gepaard met een goede stapel gratis publiciteit. Er hangt dus toch wel wat af van de keus, hoewel een positief effect van de keus voor een specifieke vp-kandidaat op de verkiezingsuitslag nog nooit is bewezen.
In een peiling van USA Today, CNN en Gallup zijn John Edwards en daarna Dick Gephardt en Wesley Clark onder Democraten populair voor plaatsje nummer twee op de ticket. Vooral Edwards blijft de laatste weken erg zichtbaar door het land en geldt echt als de grootste kanshebber. Ook bij mij. Degelijke kandidaat die geloofwaardig is voor de functie die een "heartbeat away" is van het presidentschap. Hij heeft ontegenzeggenlijk uitstraling (wat natuurlijk tegen hem kan werken bij de charisma-arme Kerry), hart voor de zaak, geen extreme standpunten en aantrekkingskracht in het zuiden. We weten het binnenkort.Burgemeester Boston boos op Kerry
Thomas Menino, de burgemeester van Boston, en John Kerry, beiden Democraten, zouden goede vriendjes moeten zijn. De Democratische conventie zit er aan te komen en Menino heeft hard zijn best gedaan om die conventie naar Boston te halen en is daar met hulp van Edward Kennedy in geslaagd.
Maar nu is Menino boos op Kerry en vice versa. Alles draait om een toespraak die John Kerry zou houden voor een groep burgemeesters. Voor de zaal waar de the U.S. Conference of Mayors werd gehouden demonstreerde de politievakbond van Boston en Kerry besloot de picket line (de rij demonstrerende agenten) niet te doorkruisen, uit solidariteit met de agenten, die al tijden geen contract meer hebben gekregen van de stad Boston.
Burgemeester Menino dus boos, want het is zijn stad die een dispuut heeft met de politievakbond en een beetje solidariteit van Kerry had hij toch wel verwacht. Kerry daarentegen is boos dat Menino de telefoon ophing toen Kerry hem wilde uitleggen waarom hij tot zijn beslissing was gekomen. Menino ontkent dat gedaan te hebben.
Als ik nou Caroline Tensen bel, van "Het Spijt Me", en ze vliegt snel naar de VS, zou het dan allemaal nog opgelost kunnen worden voor de aanvang van de conventie? Ah?Moore doet het leuk
Het gaat goed met de felle anti-Bush-documentaire "Fahrenheit 9/11" van filmmaker Michael Moore. Conservatieven zorgen voor ruime promotie door publiekelijk actie te voeren tegen de film. In het eerste weekend haalde de documentaire 23,9 miljoen dollar binnen en dit weekend is de film al in 1700 bioscopen te zien, vergeleken met 868 doeken in de eerste week. De film doet het goed in progressieve steden als New York en Los Angeles, maar heft ook succes in het archetypische behoudende en kleinsteeds Peoria, Illinois, wat zou kunnen duiden op een potentieel breder publiek dan de Democraten en Greens.
De grote vraag is: mocht Kerry in november winnen, is dan aan te tonen dat de documentaire aan de overwinning heeft bijgedragen? Het antwoord zal waarschijnlijk nee, zijn, maar Moore heeft geen antwoord op die vraag te hebben: als Kerry wint, wint hij ook.Sharpton als carrière-adviseur
Democratisch oud-kandidaat Al Sharpton is niet alleen weer actief als activist voor minderheden, als dominee en als road manager voor soulzanger James Brown, hij zal ook op tv te zien zijn als arbeidsadviseur in het programma "I hate my job" van Spike TV. In acht afleveringen worden mannen gevolgd die hun baan hebben opgezocht en drie maanden de tijd krijgen om hun droombaan te vinden. Sharpton zal ze hierin begeleiden. Gezien het aantal droombaantjes dat hij nu al heeft is hij voor het programma natuurlijk de aangewezen persoon. Spike TV is een kabelzender die zich vooral op mannelijke kijkers richt.
© Marc van Gestel 2003 - 2004