De Amerikaanse presidentsverkiezingen 2004

Nog tot de presidentsverkiezingen van 2008


Home
About this weblog
Bronnen
Mail mij
Atom
This gif is freely copyable. Just right click, save Powered by
RSSify at WCC

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

vrijdag, november 21, 2003
Dean wint Amerika terug
Het teken dat een kandidaat wel vertrouwen er in heeft is als hij al voor het binnenhalen van de nominatie aan komt zetten met een boek. Wesley Clark ging Dean voor, met een boek over al zijn militaire heldendaden. Howard Dean volgt nu met Winning back America, dat begin december in de boekhandels zal liggen. Het internettijdschrift Slate heeft het alvast gelezen en samengevat, zodat niemand het boek meer hoeft te lezen. Van de jeugd van Dean (hij groeide op in New York City), zijn vakantiebaantjes, zijn studietijd op Yale University (waar president Bush ook rond heeft gelopen en waar beiden niet zoveel uitvoerden). Zijn medische opleiding aan de universiteit van Vermont, het ontmoeten van zijn toekomstige vrouw Judy en het begin van zijn politieke carrière en zijn gouverneursschap in Vermont tot het politiek manifest waar het boek mee eindigt en dat natuurlijk de hele opzet is van deze publicatie.
Lijkt me typisch een boek dat ik wil hebben. De “auto”biografie van George W. Bush (geschreven door zijn toenmalige perschef Karen Hughes) las heerlijk weg, want er stond nauwelijks wat in, en wat er in stond bleek voor een deel nog onjuist ook. Een historisch document dus.



Kucinich gokt op twee paarden
Dennis Kucinich is niet alleen Democratisch presidentskandidaat, maar ook lid van het Huis van Afgevaardigden. Ook zijn zetel daar staat weer ter verkiezing en Kucinich is realist genoeg om te zien dat zijn kandidatuur voor het presidentsschap nogal een gok is. Vandaar dat hij zich tegelijkertijd weer kandidaat stelt voor zijn zetel in het Congres. Ook al geloof ik niet hard in opiniepeilingen, de positie die Kucinich in die peilingen inneemt doet vermoeden dat hij zich beter kan richten op zijn Congreszetel, die hij waarschijnlijk gewoon zal weten te behouden.



Dean spot met Gephardt
In de jongste reclamespot van Democraat Howard Dean neemt de kandidaat zijn concurrent Dick Gephardt op de korrel. Centraal staat het standpunt dat Gephardt innam in de aanloop naar de oorlog in Irak: hij was voor en hielp in de senaat mee om steun voor die oorlog te verkrijgen. Dean was vanaf het begin tegen de oorlog. De spot is de eerste Democratische campagnespot die direct tegen één kandidaat gericht is. Hij zal veel gedraaid worden in Iowa, waarin volgens de laatste opiniepeilingen Gephardt leidt voor Dean. Dus over het waarom van deze spot hoeven we niet lang na te denken.



Peilgeil in New Hampshire
Democraat Howard Dean staat in New Hampshire nog steeds ruim voor op zijn naaste concurrent John Kerry: 39 – 23 procent. Wesley Clark staat nog verder achter. Ondanks dat hij Iowa laat schieten om zich op New Hampshire en latere voorverkiezingen te richten, krijgt de ex-generaal maar 4 procent in deze peiling van USA Today.



donderdag, november 20, 2003
Dean wil meer regulering
Howard Dean kwam langs in het hol van de leeuw. Hij reisde af naar Texas, als onderdeel van zijn nationale campagne. In Houston haalde hij uit naar president Bush en naar de te ver doorgevoerde deregulering van de energiemarkt, telecommunicatie, luchtvaartmaatschappijen en andere grote industrieën. Het instorten van de energiemarkt, vanwege de chaos bij energiebedrijf en Bush-supporter Enron aan het begin van de ambtsperiode van Bush spreekt volgens Dean boekdelen. Hij roept op tot herregulering. Daarmee zou de Amerikaanse consument weer vertrouwen moeten krijgen in de Amerikaanse industrie. De nadruk bij de herregulering zou moeten komen te liggen bij nutsbedrijven, grote mediabedrijven en bedrijven die aandelen uitgeven. Ook herregulering van de telecomsector sloot hij niet uit. Dit allemaal in het belang van de gemiddelde Amerikaan, de arbeider: "In order to make capitalism work for ordinary human beings, you have to have regulation. Right now, workers are getting screwed." Daaraan voegde hij toe: "California is proving it does not work. I think the reason the grid failed is because of utility deregulation."



Peilgeil met grote verschillen
Een van de vele zaken die om de haverklap gepeild wordt is de “job approval” van president Bush: hoe vinden de Amerikanen dat hij het doet? Tijdens de oorlog in Irak ging het erg goed met die job approval, soms wel tegen de negentig procent. Toen de economie maar niet wilde herstellen en toen er dagelijks Amerikanen werden vermoord in Irak, begon dat cijfer flink te dalen. Vandaag staat Bush er niet zo goed voor, als we de peiling van USA Today/CNN/Gallup mogen geloven. De helft van de Amerikanen vindt dat Bush het goed doet, 47 procent vindt van niet. Zo diep is Bush in de peilingen van USA Today en CNN nog niet eerder gezakt. Vooral vrouwen lijken het vertrouwen in hem te verliezen. Vorige maand vond 53 procent dat Bush het goed deed, nu is dat nog maar 44 procent. Maar ook bij mannen en onafhankelijke kiezers (dat zijn natuurlijk mannen en vrouwen) is een daling waar te nemen.
Karlyn Bowman, een opiniepeilingsexpert van de conservatieve denktank het American Enterprise Institute, zegt dat de cijfers nog niet dramatisch zijn: "The presidency is a performance-based office. But in elections, strong personal characteristics are bound to help in some way. I would say the president is weakened, but not yet weak."

En om aan te geven hoe vreselijk betrouwbaar al die peilingen zijn: volgens een peiling van ABC News en Washington Post is de job approval van president Bush momenteel een stabiele 57 procent. En dan mag u dus zelf uitmaken wie er gelijk heeft (voor zover en in de natte-vinger-industrie van opiniepeilingen zoiets bestaat als “gelijk”, natuurlijk).



Homohuwelijk op de politieke kalender
Analisten verwachten dat het homohuwelijk een verkiezingsonderwerp zal worden. In Massachusetts heeft het hooggerechtshof het homohuwelijk namelijk wettig verklaard en het zit er dik in dat president Bush en zijn conservatieve aanhang daar problemen mee hebben. Daarmee staan ze waarschijnlijk lijnrecht tegenover het standpunt van de meeste Democraten. Conservatieve Congresleden hebben bij monde van Tom DeLay, leider van de Republikeinse meerderheid in het Huis van Afgevaardigden al aangekondigd een amendement op de grondwet te willen opstellen die het homohuwelijk verbiedt. Daarmee komt het huwelijk prominent op de politieke agenda. In een opiniepeiling van Pew Research Center for the People and the Press verklaart 59 procent van de ondervraagden tegen het homohuwelijk te zijn.
We wachten af.



Peilgeil bij de Democraten
USA Today en Gallup hebben ook gepeild wie de populairste Democraat is van het land. Geen verrassing hier want Howard Dean en Wesley Clark leiden in dit lijstje samen met 16 procent. Goed nieuws voor Clark, want zowel in Iowa (waar hij geen campagne voert) als in New Hampshire (waar hij steeds actiever wordt) komt hij in de peilingen nauwelijks voor. Iedereen is overmatig gefixeerd op die twee staten, omdat zij als eerste een caucus en een voorverkiezing zullen houden van alle staten, maar dat betekent niet dat de andere staten er verder niet toe doen. De mening van de rest van de Amerikaanse Democraten geeft Clark dus hoop.



Eenzame "boy on the bus"
Nieuw voer voor campagnejunkies zoals ik: het boek One-Car Caravan: Running for President Before America Tunes In, door Walter Shapiro. In het boek beschrijft Shapiro zijn belevenissen in het kielzog van de Democratische kandidaten voor de verkiezingen van volgend jaar. Hij is de eerste met een dergelijk boek dit jaar, maar er zullen er ongetwijfeld veel volgen. De Amerikanen hebben overigens voor het grootste deel nog steeds niet “ingeschakeld” en de trouwe lezers van dit weblog zijn nu meer op de hoogte van wat er speelt bij de verkiezingen dan het gros van de Amerikanen.



woensdag, november 19, 2003
Ruilhandel in Florida
Eerder op dit weblog meldde ik dat de Democraten in Florida van plan waren om “strootje te trekken” tijdens hun conventie van 5 tot 7 december. Ze wilden een Democratische kandidaat kiezen, maar zonder dat er gevolgen aan verbonden waren, want de officiële voorverkiezingen zijn pas in maart. De meeste kandidaten, die van plan waren om naar de conventie te gaan, vonden die verkiezing om de kat z’n *** niet zo’n goed plan, omdat de uitslag toch van invloed zou zijn op de voorverkiezingen. Alle kandidaten besloten daarop de conventie in Florida te boycotten. Die boycot heeft zijn effect gehad, want in ruil voor het afvoeren van de “straw poll” hebben de negen kandidaten toegezegd allemaal acte de presence te geven. Zo is de conventie gered, want zonder de kandidaten wilde ook geen enkele andere spreker van naam de reis naar Florida maken.



Edwards: Iets is veel beter dan niets
En zo houdt Democraat John Edwards de moed er in, naar aanleiding van peilingen die hem voorgelegd werden door Wolf Blitzer, presentator van Late Edition van CNN:

”Blitzer: In this Gallup poll, you're only at 7 percent nationally as far as registered Democrats' choice for a nominee. In Iowa, as far as the Iowa caucus is concerned, you're at 5 percent, well behind Dick Gephardt and Howard Dean, as you can see on the screen there. And in New Hampshire, the most recent WMUR poll shows you also only at 5 percent, way behind Howard Dean and John Kerry.

Why are you doing so poorly in all these respective polls?

EDWARDS: Oh, I don't think I'm doing poorly. I think I'm doing very well.

First, to put this in historical context, I think in all of those places, including the national polls, if you go back to 1991, when Bill Clinton was running -- who, we all know, won the nomination and became president -- he was actually in worse shape in most, if not all these polls, than I am now.”



Clark op pakjesavond in Den Haag
In december gaat kandidaat Wesley Clark er even tussenuit. Niet om vakantie te houden (dat is meer de stijl van president Bush), maar om te getuigen in de rechtszaak van Slobodan Milosevic bij het Internationaal Gerechtshof in Den Haag. Reden daarvoor is omdat de toenmalige NAVO-generaal Clark destijds baretten had uitgewisseld met Bosnisch-Servische generaal Mladic, en ook cadeaus van hem had aangenomen. Van “onze” overste (Majoor? Luitenant? Mineur?) Karremans weten we wat voor prachtige cadeaus Mladic doorgaans uitdeelt: een bureaulamp en een staartklok. Binnenkort komen we dus te weten wat voor pakjes Clark heeft mogen ontvangen. Spannend, zeker in december (niet waar: een fles brandewijn en een pistool met inscriptie, in Cyrillisch).



Vriendelijke woordenwisseling
Intussen in de Senaat waren de Democraten bezig om te voorkomen dat vier aartsconservatieve Republikeinen werden toegelaten als rechter. De emoties liepen daar soms hoog op, zoals bleek uit de woorden van senator Edward Kennedy:
KENNEDY: This chapter in the effort of our Republican friends of the judicial nominations has ended with these hours of filibuster. But what has not ended is the resolution and the determination of the members of the United States Senate to continue to resist any Neanderthal that is nominated by this president of the United States for any court -- federal court in the United States.

Wat de presentatrice van Inside Politics, Judy Woodruff met enige ironie deed verzuchten:
”So I guess the word "Neanderthal" is a negative term?“



Geen medelijden met Kerry
John Kerry heeft zoals bekend het voorbeeld van Howard Dean gevolgd om geen beroep te doen op de publieke fondsen die voor presidentskandidaten beschikbaar zijn, in ruil voor een beperking van te verzamelen donaties. Het maximum onder die regels is 45 miljoen dollar en Kerry heeft beloofd om qua uitgaven niet boven die 45 miljoen uit te komen en hij heeft Dean gevraagd dat ook niet te doen. Maar in noodgevallen kan Kerry terugvallen op meer geld, zo vond het programma Inside Politics van CNN uit:
“Here is what we know, that [Kerry’s] wife's money, the Heinz money, which is estimated at anywhere over $150 million or so, we're told that that money cannot be tapped. There are regulations, there are laws that prohibit tapping that money. She would be restricted as any other donation of some $2,000.

So he would not have access to that money. What he does has access to, though, is anything that they both own jointly. And those numbers are anywhere from $300,000 to $600,000, we're told. Some of that money is from artwork that they both own.

John Kerry himself, though, has some money as well. And once again, we don't have all the numbers, but it's any about from $1.8 million to over $2 million, we've heard. So he does have a little bit of money. His campaign said he wouldn't do this if he didn't have the money, if didn't want to spend all the money. He certainly expects to do that.

And he wants to be able to have the freedom to answer any kind of attack that may come, specifically in New Hampshire. If Dean were to launch an attack there, he wants to be able to spend whatever money he has in order to counter it .”



dinsdag, november 18, 2003
Hart op de tong
De laatste tijd zegt Howard Dean wel eens dingen waar hij later spijt van heeft. Hij heeft een soms botte manier van zich uiten, maar de campagne is niet van plan om deze karaktertrek van de Democratische kandidaat onder het tapijt te schoffelen. Sterker nog, ze proberen zijn directheid in hun voordeel uit te buiten: “Kijk eens, onze kandidaat is echt. Hij zegt soms stomme dingen.” Of zoals campagnemanager Joe Trippi zei: "Not every word that Howard Dean says is written for him. In fact, almost no words are written for him. He doesn't speak from a teleprompter because you don't say anything when you run that way. He's running for president saying things."
Maar Dean oefent stiekem toch een beetje om zich in te houden. Directheid is niet overal gewenst. De Democratische afgevaardigde Jerrold Nadler verdedigde Dean: "The alternative is to be very guarded, very careful about what you are saying. That may be safer, but it also won't excite people and win elections."



Meeliften op oude succes McCain
De wat conservatieve Democratische kandidaat Joe Lieberman doet ook nog steeds mee. Hij kwam afgelopen week met een nieuwe campagnespot, waarmee hij zich richtte op de issues en de stem van de onafhankelijke kiezers. In de spot zit Lieberman aan het buffet van een eetgelegenheid en zegt dat het niet goed is “to have raised a divisive symbol like the Confederate flag. Or to give up on principles
like limiting the amount of money in campaigns, as John McCain and I have fought
for.” Beide opmerkingen zijn gericht aan het adres van Howard Dean en de laatste ook nog aan John Kerry. Met het noemen van John McCain hoopt Lieberman de onafhankelijke kiezers voor zijn kandidatuur te interesseren. McCain deed het vier jaar geleden in New Hampshire erg goed, en Lieberman probeert van die populariteit te profiteren.



Saving Private Clark
Meer reclamespotjes. Ditmaal de eerste van kandidaat Wesley Clark, die – hoe kan het ook anders – werk maakte van zijn status als oorlogsheld en als voormalig NAVO-bevelhebber. De spot duurt een minuut en het centrale thema is dat Clark het best gekwalificeerd is om president en dus bevelhebber van alle Amerikaanse troepen te zijn. Geen verrassing hier. Maar het begin van de spot gaat gepaard met schoten op de achtergrond en een voice over verhaalt hoe Clark zijn Silver Star-medaille verdiende in Vietnam. "As he fell to the jungle floor, he continued giving commands to his troops and rallied their courage. He refused to be evacuated until his troops were safe." Saving Private Ryan maar dan in Vietnam. Vandaag gaat de spot in première in New Hampshire.



Kerry: Ik begin nu pas echt
Met de recente personeelswisselingen kan Democratische kandidaat John Kerry niet zo zitten. Zegt hij. Maar hij heeft inmiddels de drie vertrokken campagnemedewerkers gebeld om te zeggen dat het hem spijt dat hij heeft gezegd dat hij “better off” was zonder hen. Verder blijft Kerry erbij dat het vertrek van de drie niet vreemd is:"When you change one person, it is not at all unusual that a couple of people that person hired, that I barely know, who are not really involved with me, decide to go," zei Kerry. En daar zit wat in.
De kandidaat heeft er nog steeds zin in en is er van overtuigd dat de wisseling zijn campagne ten goede zal komen: "It's time for this campaign to get really real and focused. It's been frankly very superficial in many ways, and I hope voters are now beginning to really focus."



Is er een dokter in de zaal?
En ja hoor, Howard Dean, niet alleen kandidaat maar ook arts, kon zijn levensreddende werk doen, tijdens een campagnestop in Des Moines, Iowa. Het slachtoffer was een lid van Deans campagnestaf die een hartaanval kreeg, en daardoor op zijn hoofd viel met een bloeding als gevolg. Dean twijfelde geen moment en schoot direct in E.R.-modus. Het staflid en Howard Dean maken het goed. Dit is goud voor de persmedewerkers en imago-beheerders van een kandidaat.



Lieber geen debat
Democraten Wesley Clark en Joe Lieberman hebben al besloten om de caucus in Iowa aan zich voorbij te laten gaan. Clark richt zich liever op de daarop volgende staten, waaronder New Hampshire. Maar waarom hij dan afzegt voor een kandidatendebat in die staat, zoals al eerder gemeld, is een raadsel (het antwoord had ik ook al gegeven: geld. Hij gaat zijn financiën bijwerken in New York).
Joe Lieberman had toegezegd om op 24 november aan een debat in Iowa deel te nemen, maar omdat hij toch niet van plan is om daar aan de strijd mee te doen, heeft hij maar afgezegd. Hij besteedt zijn tijd liever in een staat waar hij wel meedoet.



maandag, november 17, 2003
Voert Bush vicepresident Cheney af?
Op www.amerika.nl een “thought-provoking” opiniestuk van Frans Verhagen, dat ook in de Volkskrant verscheen. Kern van zijn betoog is dat president Bush Dick Cheney zal dumpen ten gunste van de meer gematigde senator Richard Lugar, omdat Cheney de schietschijf van de Democraten zal worden. Lees maar en kijk dan of u het met mijn twijfels eens bent.
Ik denk dat het zo’n vaart niet zal lopen. Wie gaat nou de vice-president aanvallen wanneer je je als kandidaat kan richten op de president? Geeft niet dat Cheney de invloedrijkste vice-president ooit is (wat denk ik klopt). Bush is de eindverantwoordelijke en zal dus het leeuwendeel van de Democratische aanvallen op moeten vangen. Zijn vader heeft ook nooit overwogen om zijn vice-president Dan Quayle te vervangen, hoe zeer de beroepsdeskundigen daar ook om vroegen. Sterker, ik denk dat hoe harder de roep komt om Cheney te vervangen, hoe halsstarriger Bush jr. aan zijn keus zal vasthouden. Zondagochtend bij de BBC stelde de Engelse interviewer David Frost aan Bush de vraag wie er van zijn huidige team door zou gaan voor de tweede ronde. Bush liet er geen twijfel over bestaan dat Cheney mee ging en verder zou hij wel zien. Die opmerking kan je natuurlijk weer op twee manieren uitleggen, maar tegen mijn gevoel in ben ik momenteel geneigd om Bush op zijn woord te geloven.
Mocht ik het helemaal mis hebben, en Verhagen helemaal gelijk hebben, dan is zijn kostje gekocht en vertrekt hij ongetwijfeld naar de States om als senior political analyst aan het werk te gaan bij CNN.



Clark in, Kerry out
Twee andere Democratische kandidaten hebben een beslissing genomen om wel of niet publieke financiering voor hun campagnes aan te vragen. Vorige week besloot Howard Dean als eerste de publieke zak met geld aan zich voorbij te laten gaan, gevolgd door grote kritiek van zijn concurrenten, omdat Dean in het vroege begin van de campagne had toegezegd om zich netjes aan de ongeschreven regels te houden. Zijn succes in het inzamelen van geld deed hem zijn mening bijstellen. Daarop overwogen ook Wesley Clark en John Kerry uit het systeem te stappen. Oud-NAVO-topman Clark keek even in zijn schatkist en kwam tot de voor de hand liggende conclusie dat hij de publieke financiering helemaal niet kon missen ondanks de beperkingen die er aan het zelf inzamelen van geld waren verbonden wilde hij voor dat publieke geld in aanmerking komen. Maar Clark heeft geen kritiek op Democraten die het systeem laten voor wat het is: "We are staying within the system, but we will not criticize our fellow Democrats for opting out. Let us be clear: It is George W. Bush who is running around the country raising hundreds of millions of dollars for a nonexistent primary, when he should be running the war in Iraq. It is George W. Bush who wrecked the public financing system, not the Democrats."

De grote mond van Kerry ten aanzien van de beslissing van Dean was iets te vroeg opgezet, want dit weekend besloot ook John Kerry af te zien van de campagnesubsidie. Kerry’s verdediging voor de beslissing was dat Dean de spelregels had veranderd en dat hij wel moest meegaan om zicht te houden op de Democratische nominatie. Slap excuus, want het was eigenlijk president Bush die al in 2000 de spelregels had veranderd door toen al af te zien van de subsidie. Het is natuurlijk wel zo dat Kerry mee moet gaan met Dean om de concurrentie aan te kunnen blijven gaan. Vooral in New Hampshire heeft Kerry het geld hard nodig tegen Dean. Beiden komen uit New England en hebben hun zinnen gezet op de overwinning in die staat.



Graham for VP
De eerste afvaller bij de Democraten, de senator van Florida Bob Graham, zegt dat hij in is voor een functie in de regering van de volgende president, zolang die maar Democraat is. Het vice-presidentschap beschouwt hij als een realistische mogelijkheid, maar hij is wel zo verstandig om nog geen van de overgebleven Democratische kandidaten te steunen. Howard Dean heeft al verklaard dat Graham een optie is voor het vice-presidentsschap. Dean zei: "The truth is that I told Bob Graham the day he made his decision to drop out that he was on the short list and he is on the short list. He’s one of the finest public servants in this country."



Onderwijsplannen Dean
Democraat Howard Dean heeft zijn onderwijsplannen bekend gemaakt. Die voorziet in financiële steun van 10.000 dollar per jaar aan studenten die buiten de traditionele route van college of universiteit om zich willen voorbereiden op een carrière. Daarvoor maakt Dean 7,1 miljard dollar vrij, te bekostigen uit het intrekken van de belastingverlagingen van president Bush.
Daarnaast zegt Dean toe dat afgestudeerden nooit meer dan 10 procent van hun salaris hoeven te betalen aan het afbetalen van studieleningen. Afgestudeerden die gaan werken in de sectoren onderwijs, (gezondheids)zorg, politie en brandweer hoeven maximaal 7 procent van hun salaris aan de afbetaling van die leningen te besteden. Na tien jaar worden alle nog openstaande bedragen kwijtgescholden.



Bush paait gepensioneerden
President Bush was op bezoek in Florida, de staat waarin zijn broer gouverneur is en waarin gepensioneerd Amerika woont. Hij was daar om zijn toch al ruime campagnekas te spekken met wat fondsenwerfactiviteiten (Bush heeft al ruim boven de 100 miljoen dollar binnengehaald en streeft er naar om 170 miljoen dollar binnen te halen in de voorverkiezingsperiode), en om de bejaarden er van te overtuigen dat ze op hem moeten stemmen omdat hij er voor kan zorgen dat het Congres een wet aanneemt die hun medicijnen betaalbaar maakt. In november 2004 weet Bush of de gepensioneerden hem wel goed verstaan hebben.



Clark afwezig in New Hampshire op 9 december
Op 9 december is een debat gepland in New Hampshire tussen de Democratische presidentskandidaten. Het is inderdaad debat nummer ben-de-tel-kwijt en het lijkt erop dat niet alle kandidaten meer even enthousiast zijn. Wesley Clark heeft bijvoorbeeld aangegeven dat hij een geldinzamelingsavond in New York belangrijker vindt dan het debatteren met zijn collega’s. Money rules. Zeker wanneer je zoals Clark nog een inhaalslag te maken hebt. En voor de inwoners van New Hampshire die te weten hadden willen komen waar de ex-generaal voor staat, die kijken maar op zijn website.




© Marc van Gestel 2003 - 2004