De Amerikaanse presidentsverkiezingen 2004

Nog tot de presidentsverkiezingen van 2008


Home
About this weblog
Bronnen
Mail mij
Atom
This gif is freely copyable. Just right click, save Powered by
RSSify at WCC

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

zaterdag, oktober 23, 2004
Vroeg stemmen slaat aan
Wederom gepikt van Teletekst (het is natuurlijk niet zo dat jullie beter Teletekst kunnen lezen dan mijn weblog, maar dit beetje knip- en plakwerk gaat nu even sneller. Morgen weer heel vers nieuws uit eigen bakkerij):

Al 1,3 mln Amerikanen naar stembus
WASHINGTON Zo'n 1,3 miljoen Amerikanen hebben al hun stem uitgebracht voor een nieuwe president,zo meldt de Washington Post.In 30 staten is dat mogelijk om de drukte van 2 november te vermijden.
Nog nooit eerder hadden tien dagen voor de eigenlijke verkiezingsdag al zo veel mensen hun stem uitgebracht.In totaal zijn in de VS meer dan 200 miljoen kiesgerechtigden.
In de VS staan tienduizenden Amerikanen in twee staten als kiezer geregisteerd, zo meldde de Orlando Sentinel.Zo zijn in de staat Florida 46.000 inwoners van New York en 68.000 uit North-Carolina en Georgia geregisteerd.

(Dat laatste is natuurlijk oud nieuws van de New York Post dat nog een keer wordt opgewarmd).De onzekere factor: nieuwe kiezers
Vooral in de swing states lukt het de Democraten beter om nieuwe kiezers geregistreerd te krijgen. Hun get out the vote acties in Arizona, Iowa, New Mexico, Nevada en New Hampshire zijn een groter succes dan die van de Republikeinen. In Florida gaat de registratiewedstrijd tussen Democraten en Republikeinen gelijk op. Uit de staten waarin het heel erg spannend belooft te worden, Pennsylvania en Ohio, zijn geen cijfers te melden. Ohio registreert niet op partij-identificatie en de gegevens uit Pennsylvania zijn niet genoeg om tot een conclusie te komen.
Of die vers geregistreerde kiezers ook daadwerkelijk gaan stemmen op 2 november is nog niet duidelijk en komen we eigenlijk pas te weten op de verkiezingsdag zelf.
Wat cijfers: In New Hampshire hebben de Democraten 6814 meer nieuwe kiezers geregistreerd dan de Republikeinen. Het verschil in de verkiezingen van 2000, in het voordeel van Bush, 7211 stemmen. In Iowa registreerden de Democraten 42.074 meer aanhang dan de Republikeinen. Bush verloor in 2000 in die staat met slechts 4000 stemmen verschil.
Het levert de staten in ieder geval een enorme berg papierwerk op. In twee counties in Nevada kwamen er 231.688 nieuwe kiezers bij. In 38 counties in Florida tot nu toe 633.132 nieuwe kiezers. In sommige staten zijn uitzendkrachten ingehuurd om door de berg registratieformulieren heen te werken.TV-stations offeren zich op
In de Broadcasting & Cable van 4 oktober stond wat de Amerikaanse networks hebben opgegeven om hun burgerplicht te doen: het uitzenden van de presidentiële debatten. Omdat de debatten anderhalf uur duurden en niet onderbroken werden door reclame, leverden de tv-zenders flink aan inkomsten in. NBC zou op de dag van het eerste debat The Apprentice en ER hebben uitgezonden, goed voor reclame-inkomsten ter waarde van 32,5 miljoen dollar. CBS met CSI en Without a Trace had 20,1 miljoen kunnen binnenhalen.. ABC, met Life as we know it en Primetime Thursday (5,2 miljoen) en Fox offerde 3,6 miljoen dollar op door Tru Calling niet uit te zenden. Fox haakte overigens het laatste debat af en cashte aardig met een honkbalwedstrijd.Het weblogvirus woekert in medialand
Marc Chavannes (NRC), Jeroen Wielaert (Radio 1), de jongens van het Journaal, en nu ook journalist Chris Kijne namens het radioprogramma De Ochtenden: allemaal met een weblog begonnen. Knap hoor, een paar weekjes wat stukjes op een website zetten. Niemand die er op kwam om dat meer dan een jaar voor de verkiezingen al te doen? Behalve ik dan? Ik bedoel maar.
Kijne presenteert vanuit Washington D.C. op 1, 2, 3 en 4 november De Ochtenden, rechtstreeks, met studiogasten, reportages en live-schakelingen met verslaggevers bij de Los Angeles Times (wat is er zo bijzonder aan die krant?) en elders in Amerika. Een beetje Nova New York, maar dan vanuit D.C. en op de radio. De enige reden dat ik hem noem is omdat hij uitzendt vanaf de campus van mijn oude universiteit, American University, waar radiostation WAMU is gevestigd. Oh, en hij kan ook op papier redelijk uit zijn woorden komen. Niet onbelangrijk als je ook een weblog moet vullen.
Mijn tips voor Kijne: Breadsticks bij de afhaal Pizza Hut vlakbij metrostation Tenley Town en supermarkt Fresh Fields, oook vlakbij de metro.Jeb Bush: Ik heb geen plannen voor 2008
Gouverneur Jeb Bush van Florida heeft aangekondigd dat hij zich niet kandidaat zal stellen voor het presidentschap voor 2008: "I'm not going to run for president in 2008. That's not my interest. I'm going to finish my term."
Maar ja, het is een beetje een half antwoord. De termijn van gouverneur Bush eindigt 2006. Dan heeft hij 2 jaar om zich voor te bereiden op de verkiezingen van 2008. Lijkt me meer dan genoeg. Broer Bush, riep toen hij nog gouverneur van Texas was, en net herkozen, dat hij gene interesse had in de functie van president van de Verenigde Staten. Mooi dat hij nog geen twee jaar later zijn kandidatuur aankondigde en nog president werd ook. So much voor het woord van een Bush.NRA for Bush
Een echte verrassing is het niet: de National Rifle Association heeft zijn officiële steun uitgesproken voor president Bush. "Hell will freeze over" voordat ze een Democratische kandidaat zullen steunen. Wayne LaPierre van de NRA: "The Supreme Court is going to be crucial to the future of the Second Amendment, and President Bush will appoint justices that respect the Bill of Rights." In het Tweede Amendement op de Grondwet is het recht op het bezit van wapens vastgelegd.
De NRA heeft al 1 miljoen dollar uitgegeven aan advertentiecampagnes tegen John Kerry. Men is van plan om in totaal 20 miljoen dollar in verkiezingsactiviteiten, advertenties in alle media, huis-aan-huis acties en direct mail, te steken.Stemmen werven in Canada
Waar kan je op zoek naar kiezers als je ongeveer alle Amerikanen al de hand hebt geschud als kandidaat? Naar de buren. Nu is het niet zo dat John Kerry en president Bush de grens met Canada over trekken om daar de ongeveer 600.000 Amerikanen op te zoeken, maar beide partijen doen wel hun best om ook aandacht aan die redelijk grote groep kiezers te besteden. Diana Kerry, zus van, reisde al de hele wereld af op zoek naar Democraten in den vreemde. In Mexico wonen nog meer Amerikanen, dus zus Kerry zal het druk krijgen.
Volgens Kelli Wright van Republicans Abroad Canada stemmen Amerikaanse expats doorgaans Democratisch, maar helemaal in Canada: "I think this is the one country where you actually will find the majority of American voters would vote Democrat... It's easier to get members of the administration, like the president's family or whatever, to go to Europe rather than Canada." Amerikaanse Republikeinen in Canada moeten het doorgaans doen met een telefoontje uit het vaderland.Lachen om het circus
"Late Night with Conan O'Brien":
"Earlier today, John Kerry went hunting for geese in Ohio, but President Bush says Kerry only did it for the photo op. The weird part is that Bush said this while wearing a flight suit and standing on the deck of an aircraft carrier."
"In Florida, voting in the Presidential election started two weeks early. Senior citizens are already reporting problems with the voting machines. Apparently the seniors are confused because when they pull the lever, no quarters come out."

"The Tonight Show with Jay Leno":
"Neither Bush or Kerry have gotten a flu shot and both said today they won't get one. Ralph Nader also said he wasn't getting a flu shot. Though in his case he doesn't need one because he doesn't come in contact with any large crowds."
"Ralph Nader's latest complaint - he says he's being held back by special interest groups working against him. I think they're called the American people."
"The Kerry campaign announced today they will have ten thousand lawyers at the polls in battleground states. Ten thousand lawyers. Well, let's hope you don't slip and fall on the sidewalk outside a polling place. You could be buried alive in business cards."
"John Kerry went hunting today. He said he killed a goose. He didn't bring Teresa along because he was a little rusty and he was afraid he might kill the goose that laid the golden egg."

"Late Show with David Letterman":
"John Kerry went duck hunting and he's doing that to fulfill his campaign pledge to hunt down the ducks and kill them wherever they are! Kerry did pretty well; he came back with four ducks and three Purple Hearts."

"The Daily Show with Jon Stewart":
"But the administration is fighting back against the flu ... criticism. Health and Human Services Secretary Tommy Thompson, sought to pre-empt panic by noting, quote: 'We've successfully worked through vaccine supply problems in the past and we're doing so this time as well. We need all of us to take a deep breath.'
Adding, 'On second thought, make that a shallow breath. Preferably through a gauze pad.'"vrijdag, oktober 22, 2004
Robertson: Bush verwachtte geen slachtoffers in Irak
CNN had een interessant interview met religieuze tv-baas, oprichter van de Christian Coalition, Bush-aanhanger en oud-presidentskandidaat Pat Robertson. Die vertelde dat hij voor de oorlog in Irak president Bush had gewaarschuwd voor de Amerikaanse slachtoffers bij een inval. Daarop zei de president: "Oh, no, we're not going to have any casualties." Huh?
Typisch dat Bush momenteel juist Kerry neerzet als iemand die geen idee heeft wat de risico's zijn bij een oorlog: "The next commander in chief must lead us to victory in this war and you cannot win a war when you don't believe you're fighting one."
Robertson had van God zelf gehoord dat de oorlog vies en bloederig zou worden, vandaar zijn uitingen van bezorgdheid aan het adres van de president. Maar hij sprak tegen een muur. Robertson: "He was just sitting there, like, 'I'm on top of the world,' and I warned him about this war. […] I had deep misgivings about this war, deep misgivings. And I was trying to say, 'Mr. President, you better prepare the American people for casualties.' 'Oh, no, we're not going to have any casualties.' 'Well,' I said, 'it's the way it's going to be.' And so, it was messy. The Lord told me it was going to be, A, a disaster and, B, messy."
De Bush-campagne ontkent natuurlijk dat Bush iets dergelijks heeft gezegd. Robertson heeft inmiddels ook uit betrouwbare bron vernomen dat Bush met een miniem verschil in het kiescollege de verkiezingen zal winnen.

UPDATE: toegevoegd dat Robertson fervent Bush-aanhanger is. Dat maakt zijn opmerking alleen maar opmerkelijker.Hoe overleef ik de vrijdag?
Een lichte dag vandaag, want er komen nog genoeg zware dagen, de komende anderhalve week. Dit keer wat aardige filmpjes opgezocht en de quote van de week van president Bush.
Om met de laatste te beginnen:

George Bush op een campagnestop in Daytona Beach, Florida.
Bush: "After standing on the stage, after the debates, I made it very plain we will not have an all-volunteer army."
Publiek: "No, we're not!"
Bush: "We WILL have an all-volunteer army."
Oeps.

Leuke videobeelden van Democratisch vice-president John Edwards, die voor een tv-optreden wel heel erg druk is met zijn haar. Exclusief geluid, maar inclusief haarlak en een kapster.

Licht blasfemisch, als dat al bestaat, maar toch een aardige parodie op een campagnespot van de Republikeinen, met Jezus als de tegenkandidaat van president Bush. Campagnestrategie op zijn best. [De site waarop het filmpje staat lijkt nu (vrijdagochtend) uit de lucht te zijn. Wie daar de hand in heeft gehad, daar kan ik alleen maar naar gissen. Misschien dat hij hier wel werkt (Quicktime vereist)]Verkiezingen op tv
Zaterdag natuurlijk weer Nova New York en De Lobbyisten met Levi en Sadeghi. Zou Twan Huys nu eindelijk een keer Pat Buchanan in de studio hebben? Driemaal is scheepsrecht.

Zondag bij de VPRO, dus op Nederland 3: Outfoxed. De documentaire die de journalistieke praktijken van nieuwszender Fox News openbaart. Fox blijkt rechtser dan het pretendeert te zijn. Het klopt dat de zender best wel rechts is. De film pretendeert helemaal geen evenwichtig beeld te geven. Dat u het weet. Liefhebbers van Michael Moore zullen het best een prettige film vinden. Tegenstanders zullen na afloop waarschijnlijk hun adrenalinespiegel gestegen zien.

Dinsdag bij RTL4 een speciale uitzending van Max in Alle Staten: Flopstaat Florida. Een extra lange reportage van RTL-correspondent Max Westerman die afgereid is naar Florida omdat de Sunshine State ook dit jaar weer de sleutel tot het Witte Huis zou kunnen zijn.

Woensdag, en dit is wel voor de echte diehard verkiezingsliefhebbers: bij de ARD een reportage over de laatste dagen in de presidentsrace: Kerry gegen Bush: Endspurt ins Weisse Haus.

Donderdag: deel twee van de documentaire With God on our side (VPRO.)Clinton to the rescue?
En als alles verloren lijkt, komt daar de ridder op het witte paard. Ok, Bill Clinton is uit zijn ziekbed gekropen en is in de laatste dagen van de presidentsverkiezingen misschien weer beperkt beschikbaar om campagne te voeren voor John Kerry. Begin volgende week zal Clinton verschijnen in battleground state Pennsylvania. Ik hou mijn hart vast. En Clinton vermoedelijk ook, na zijn viervoudige bypass. Ok, en zijn artsen ook, vandaar dat zij in alle voornemens worden gekend.
Kerry heeft al regelmatig contact met Clinton via de telefoon. Een conversatie met de oud-president haalde een toespraak van Kerry: "And Bill Clinton and I were talking, and he said, `You know, when the other guy wants you to stop thinking and he's trying to scare you into not thinking, and you want Americans to think about their future, it's pretty clear who you ought to be voting for.'"Een prikje
Soms lijkt het dat er vooral niet gesproken dient te worden over echte issues maar vooral over bijzaken. Dus een boottocht in Vietnam, de seksuele voorkeur van de dochter van Cheney en nu ook de griepprik zijn opeens enorm belangrijk. De griepprik kwam opeens naar voren in het laatste debat. Er blijkt een enorm tekort aan griepvaccin te zijn in de VS. President Bush offerde zich in het debat op en besloot dit jaar af te zien van zijn jaarlijkse griepprik. Niet lang na het debat wist de regering te melden dat er opeens 2,6 miljoen doses vaccin boven water waren gekomen, die in januari beschikbaar komen (alleen als Bush herkozen wordt? Of denk ik nu te negatief). Overigens moeten we het probleem niet overdrijven. Voor de meeste kwetsbare Amerikanen is het flu shot wel beschikbaar.
Een van de kwetsbare Amerikanen blijkt vice-president Dick Cheney te zijn (al komt hij er gezien zijn gezondheid gewoon voor in aanmerking). En voor de leden van het Congres is het vaccin "rijkelijk" aanwezig. Een shot is natuurlijk genoeg. Saillant is dat twee dagen nadat bekend werd dat er een enorm tekort aan vaccin is, ieder Congreslid een griepprik heeft ontvangen.Verkiezingen VS zijn duurste ooit
Gepikt van Teletekst:
De Amerikaanse verkiezingen voor een nieuwe president en een nieuw Congres
zijn de duurste in de historie van de VS. Volgens een schatting van het
Center for Responsive Politics gaan ze 3,9 miljard dollar kosten.Dat is
circa 30% meer dan de stembusgang in 2000.
De strijd om het presidentschap kost alleen al 1,2 miljard dollar,aldus de
berekeningen van het instituut.Vier jaar geleden was dat ongeveer de helft. Dat geld wordt gespendeerd door de campagneteams van George Bush en John
Kerry en door talrijke,al dan niet politiek geörienteerde organisaties die
ijveren voor een van de kandidaten.Congres ongerust
Volgens de Government Accountability Office (GAO), het onafhankelijke onderzoeksbureau van het Congres, is de Amerikaanse overheid slecht voorbereid op mogelijke beschuldigingen van stemfraude, mochten die komende maand de kop op steken. Het ministerie van Justitie kent geen procedures voor het vastleggen van onregelmatigheden of kiezersintimidatie en kent geen helder beleid om op zulke beschuldigingen te reageren. In 2000 kwamen meer dan 11.000 klachten binnen.
Democraten reageren vanzelfsprekend getergd op de uitkosten van het onderzoek. Afgevaardigde John Conyers van Michigan zei dat het gebrek aan voorbereiding door het ministerie kan leiden tot een post-verkiezings crisis: "In what appears to be another razor-thin election, the Justice Department appears woefully unprepared, and once again has left us vulnerable to another crisis in democracy. The fundamentals of election protection are clearly not being met."Peilgeil in Amerika
Nationaal: Bush: 48, Kerry: 48, Nader: 1 (NBC/Wall Street journal)
Nationaal: Bush: 47, Kerry: 47, Nader: 1 (Pew Research Center)
California (55 kiesmannen): Kerry: 58, Bush: 40
Colorado (9 kiesmannen): Bush: 49, Kerry: 43, Nader: 1
Florida (27 kiesmannen): Bush: 48, Kerry: 45, Nader: 1
Missouri: (11 kiesmannen): Bush: 49, Kerry: 44
New Hampshire (4 kiesmannen): Bush: 47, Kerry: 46, Nader: 1 (ARG)
New Hampshire: Bush: 48, Kerry: 45 (Mason-Dixon)
New Mexico (4 kiesmannen): Kerry: 48, Bush: 46, Nader: 1
North Carolina (15 kiesmannen): Bush: 51, Kerry: 43
Ohio (20 kiesmannen): Bush: 46, Kerry: 45
West Virginia (5 kiesmannen): Bush: 49, Kerry: 44
Wisconsin (10 kiesmannen): Bush: 47, Kerry: 47, Nader: 2 (ARG)
Wisconsin: Bush: 50, Kerry: 44, Nader: 3 (CNN/USA Today/Gallup)Kerry in de senaat: wat hij niet vertelt
In Newsweek een verhaal waarin redelijk overtuigend wordt uitgelegd waarom John Kerry maar zo stil blijft over wat hij allemaal bereikt heeft in 20 jaar Senaat. Hij heeft niet, zoals het duo Bush en Cheney probeert duidelijk te maken, helemaal niks gedaan of alleen maar belastingen verhoogd en op defensie bezuinigd. Kerry is juist druk geweest met zaken die je niet in twee minuten of 15 woorden kunt uitleggen. Hij heeft zich ingespannen voor onderzoek naar de krijgsgevangenen in Vietnam, heeft uitgebreid onderzoek gedaan naar het bankschandaal rond de Bank of Credit and Commerce International (BCCI), hij zette zich in voor het milieu, hij hield zich bezig met het bestrijden van drugshandel en was actief in het buitenlands beleid. Allemaal zaken die de gemiddelde burger niet zoveel aanspreken of helemaal niet begrepen worden.
Kerry schreef 376 wetten en kreeg er 56 aangenomen in de Senaat. 11 werden er ook daadwerkelijk wet, hoewel er wel wat ceremoniële wetten tussen zaten (bijvoorbeeld twee om World Population Awareness Week af te kondigen).
Bush hield het in een aanval op Kerry bij 300 wetten waarvan er maar 5 werden aangenomen.
Kerry stemde in de 20 jaar meer dan 6300 keer. Van de presidentiële kandidaten uit de Senaat stemden alleen Bob Dole en Gerald Ford vaker dan Kerry. Volgens de berekeningen van Bush stemde Kerry maar liefst 350 keer voor hogere belastingen. Maar daar rekende Bush een aantal verhogingen verpakt in één wet (dus in één stem) allemaal los. Als je de methode consequent zou doorvoeren, dan kwam Kerry ook op 640 stemmen tegen een belastingverhoging. Een detail dat Bush maar voor het gemak weglaat. OP defensie hetzelfde verhaal. Kerry wordt door de Republikeinen geportretteerd als een vredesduif, maar hij stemde in de periode-Reagan mee met al zijn defensiebudgetten (hoewel hij tegen de MX-raket was en tegen Star Wars) In de jaren negentig steunde hij bezuinigingen op defensie omdat de Koude Oorlog er op zat, maar sinds 1998 is de enige defensiewet waar hij tegenstemde die van de 87 miljard steun voor Irak en Afghanistan geweest. En ik heb al eerder geschreven dat dat kwam door de 20 miljard door de president vrij te besteden fondsen, die Kerry eigenlijk liever geoormerkt zag.
Meer bij Newsweek.Lachen om het circus
"The Tonight Show with Jay Leno":
"Sparks were flying again today. Al Gore accused President Bush of using religion to support his presidency. And George Bush fired back that 'Al Gore's just mad because God made me president.'"
"Al Gore also said in a speech yesterday ... that 'President Bush governs from a love of power.' You know as opposed to Gore's old boss who governed from the power of love."
"In an interview in USA Today, Teresa Heinz Kerry said she didn't think Laura Bush, who was a public school librarian for nine years, had ever held a 'real job.' Let me tell you something, if you're a librarian married to George W. Bush, there is no harder job on earth."
"Teresa Heinz Kerry's defenders said, 'Oh, she just says those things once in a while because she's eccentric.' You know what eccentric means? It's when someone is crazy, but they're rich. Like, you never see an eccentric homeless guy."
"The Cheneys announced that for the final two weeks of the campaign, their daughter will be straight."
"If Bush has a second term, Dick Cheney could be a candidate in 2008. A lot of people forgot about that. But Cheney says he has no intention of running for president for three reasons. One: He'll be too old. Two: He's had health problems. And three: He's already been president."
"Early voting began in Florida this week and guess what? There are already problems! After waiting two to three hours many Florida voters are shocked to get to the front of the line and find out — 'What? No flu shot?'"
"You know why Florida has started voting this week? See primitive places like Florida and Afghanistan need longer to count the votes."
"Here's some good news. Federal officials say they found another 2.6 million doses of flu vaccine, which they will be able to distribute in January. That is, if Bush wins. If he doesn't, they might accidentally lose it."

"Late Night with Conan O'Brien":
"In a new poll, Nickelodeon asked children who they would vote for in the presidential election and the kids picked John Kerry. Bush was so angry he told the kids tonight they would get a visit from the 'Boogie-Cheney.'"
"Yesterday, one of Iran's top leaders announced that he wants President Bush to win the election. After hearing this, President Bush said, 'You know, for an evil doer, he's not such a bad guy.'"donderdag, oktober 21, 2004
Op tv vanavond
Veel te laat, zoals alle interessante documentaires, zendt de VPRO vanavond deel 1 uit van de documentaire "With God on our side." Dat wordt of met kleine oogjes op het werk morgen of de video mee laten lopen (mijn optie).
Uit de programmagids:

2-delige Amerikaanse (USA) documentaireserie die stil staat bij de rol van religie in de Amerikaanse politiek. Wat drijft George W. Bush? Waar haalt hij zijn zekerheden vandaan, zijn retoriek en grenzen tussen Goed en Kwaad? De serie beantwoordt deze vragen door een onderzoek naar de macht en invloed van de Amerikaanse Evangelisten op het presidentsbeleid. Afl.1. Dit deel belicht de geschiedenis van religieus rechts van naoorlogs Amerika tot het Clinton tijdperk. De keuze voor een president en de politieke agenda van diens beleid is niet los te zien van de lobby van religieuze groeperingen. Regelmatig botsten hun idealen met de door compromissen bepaalde politiek. Regie: David Van Taylor.

Waarschijnlijk erg interessant om achter de rol van het geloof in de Amerikaanse politiek te komen.
Nederland 3, 23.45 uur.Hoe gaat het vroege stemmen?
Er was niet aan te ontkomen in de media: in Florida zijn de stembureaus al open. Foto's van rijen stemcomputers met braaf wachtende mensen, in de rij om de rijen op 2 november te ontlopen. Only in America.
De vroege openstelling veroorzaakte geen grote problemen: hier en daar crashte een computer, hier en daar waren er klachten over een onvolledig stembiljet, maar uit de counties waar de nieuwe touch screen stemcomputers werden gebruikt werd geen onregelmatigheid gemeld. Er waren zelfs complimenten: een kiezer in Palm Beach county: "It tells you exactly what to do. It's idiot-proof." Hmm. Als de computer maar niet zegt: "U dient op president Bush te stemmen." Maar bejaarden hadden meer moeite met de nieuwe apparaten. Ze wisten niet op welke knop ze moesten drukken en staarden dus maar naar het scherm, hopend op een wonder.
Ook in Texas, Colorado en Arkansas is men alvast begonnen met stemmen. En dan bedoel ik niet het inleveren van de absentee ballots, maar het echte stemmen, in een stemhokje. In Texas leverde het vroege stemmen in ieder geval twee stemmen op: pa en ma Bush maakten gebruik van de verruimde openingstijden. Barbara: "We love voting for our son." (We hebben het vandaag al vier keer gedaan.)Quote of the day
"Public split on whether Bush is a divider" (uitslag van een peiling, liep onder het beeld door in de ticker van CNN op 15 oktober 2004) De vraag stellen is hem beantwoorden.Portret: de zekerheid en het godsvertrouwen van Bush
Bruce Bartlett, een van de adviseurs voor binnenlands beleid onder president Reagan verwacht een "burgeroorlog" binnen de Republikeinse partij als Bush herkozen wordt, ene strijd tussen de modernisten en de fundamentalisten, tussen de pragmatisten en de ware gelovigen, russen rede en religie. Dat schrijft Ron Suskind, die Bartlett kortgeleden interviewde, in de New York Times.
Bartlett: "Just in the past few months," Bartlett said, "I think a light has gone off for people who've spent time up close to Bush: that this instinct he's always talking about is this sort of weird, Messianic idea of what he thinks God has told him to do. This is why George W. Bush is so clear-eyed about Al Qaeda and the Islamic fundamentalist enemy. He believes you have to kill them all. They can't be persuaded, that they're extremists, driven by a dark vision. He understands them, because he's just like them…"
Bartlett gaat verder: "This is why he dispenses with people who confront him with inconvenient facts. He truly believes he's on a mission from God. Absolute faith like that overwhelms a need for analysis. The whole thing about faith is to believe things for which there is no empirical evidence. But you can't run the world on faith."
Leeft de president in een eigen wereld. Suskind denkt dan wel. Hij ontmoette een keer na een kritisch verhaal over de president een van diens assistenten:

The aide said that guys like me were "in what we call the reality-based community," which he defined as people who "believe that solutions emerge from your judicious study of discernible reality." I nodded and murmured something about enlightenment principles and empiricism. He cut me off. "That's not the way the world really works anymore," he continued. "We're an empire now, and when we act, we create our own reality. And while you're studying that reality -- judiciously, as you will -- we'll act again, creating other new realities, which you can study too, and that's how things will sort out. We're history's actors... and you, all of you, will be left to just study what we do."

Suskind verderop in zijn stuk, over de verkiezingscampagne: "George W. Bush and his team have constructed a high-performance electoral engine. The soul of this new machine is the support of millions of likely voters, who judge his worth based on intangibles -- character, certainty, fortitude and godliness -- rather than on what he says or does. The deeper the darkness, the brighter this filament of faith glows, a faith in the president and the just God who affirms him."

Meer over de wereld van de president hier in het stuk van Suskind.Meesurfen met de hype
Alles en iedereen heeft nu wel een site die inhaakt op de laatste hype, de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Zo ook Lycos, dat een domein kocht (Wiewordtdenieuwepresident.nl), en daarna niet verder kwam dan een internetpeiling (Wie wordt de nieuwe president?) John Kerry staat enorm voor, maar dat toont aan dat de bezoekers van de site volgens mij geen antwoord hebben gegeven op de genoemde vraag, maar op de vraag: wie wil je dat de nieuwe president wordt?
Ik heb president Bush maar aangeklikt, omdat hij zo zielig achter stond.Peilgeil in Amerika
Nationaal: Bush: 47 procent, Kerry: 45, Nader: 2 (CBS/New York Times)
Nationaal: Bush: 49 procent, Kerry: 42, Nader: 2 (Fox News)
Colorado: Bush: 51 procent, Kerry: 45, Nader: 1
New Hampshire: Kerry: 46 procent, Bush: 41, Nader: 1

Florida: Kerry: 45 procent, Bush: 44, Nader: 2
New Jersey: Kerry: 49 procent, Bush: 45, Nader: 1 (Quinnipac)
New Jersey: Kerry: 51 procent, Bush: 38, Nader/anderen: 2 (Rutgers)
Ohio: Kerry: 50 procent, Bush: 47, Nader: 2 (ABC News)
Ohio: Kerry: 48 procent, Bush: 46, Ander/onzeker: 6 (University of Cincinnati)
Oregon: Kerry: 53 procent, Bush: 45 (CNN/USA Today/Gallup)
Oregon: Kerry: 50 procent, Bush: 44 (Portland Tribune)
Tennessee: Bush: 50, Kerry: 39Actiegroepen blijven actief
Wie dacht van de Swift Boat Veterans for Truth af te zijn, heeft het mis. De groep heeft zijn naam veranderd in Swift Vets and P.O.W.'s for Truth en heeft de afgelopen maanden weer miljoenen dollars binnen gehaald. Eind september was dat al weer 9 miljoen, maar de groep zegt daarna nog meer miljoenen te hebben ontvangen. De komende weken zullen dus weer vele tv-spotjes tegen John Kerry van deze 527-groep op tv verschijnen, daarmee de toch al felle strijd nog meer vervuilend.
Er worden ook nog spotjes verwacht van Clubforgrowth.net, de 527-groep opgericht door de Club for Growth. De eerste van de groep is geregisseerd door David Zucker, bekend van "Airplane!" en "The Naked Gun", waarin John Kerry wordt neergezet als iemand die steeds maar van mening verandert: "If you thought you could trust John Kerry, you may want to change your mind, too."
Ook de Progress for America Voter Fund heeft weer voor 14 miljoen dollar reclamezendtijd gekocht en is van plan ook weer flink naar Kerry uit te halen.
Om het goed te maken hebben ook de Democratische 527-organisaties (America coming Together, The Media Fund) weer flink veel geld binnen gehaald en zullen de komende weken ook weer niet van de tv-schermen af te branden zijn.
De spotjes van vrijwel alle 527's zullen worden uitgezonden in de swing states, die daardoor mogelijk aan een overdosis zullen overlijden.Schoppen en slaan
Al Gore over president Bush: "I'm convinced that most of the president's frequent departures from fact-based analysis have much more to do with right-wing political and economic ideology than with the Bible. […] It is love of power for its own sake that is the original sin of this presidency."
TV-spot van Bush: "John Kerry and his liberal allies ... are they a risk we can afford to take?"
Kerry: "The administration was warned about the shortage of flu vaccines three years ago, and they didn't act. […] We'll crack down on the price-gouging that's putting vaccines out of reach for people who need them today."Lachen om het circus
"The Tonight Show with Jay Leno":
"Candidates are using a lot of boxing metaphors. President Bush kept quoting boxer Joe Louis 'You can run but you can't hide.' John Kerry quoted Muhammad Ali, 'Is that all you got?' And today Ralph Nader quoted Mike Tyson, 'I'm broke.'"
"Now they say the campaigns are going to get even more negative. Is that possible? One side is calling the president 'a complete idiot.' The other side is calling a war hero with a chest full of medals from Vietnam a 'coward.' How do you get more negative than that?"
"The rumor is that it'll be like the last time. Kerry will win the popular vote and Bush will win the electoral votes. And they say Americans could spend weeks not knowing who's really president, Bush or Kerry. Hey, is that so bad? We spent the last four years not really knowing who's president, Bush or Cheney."
"Well today is October 19th, which means there are only 15 voting days left in Florida. Have you heard Florida's new slogan? 'Hey, let's screw this one up early.'"
"Ralph Nader said he has no intention of leaving the presidential race. It's not so much he wants to stay in the race. It's just that he has nowhere else to go."
"Over the weekend, President Bush told a crowd of supporters in Florida that he is the best protection from the draft. That's not true. Bush's dad was the protection from the draft."
"I always love when politicians try to be all things to all people. This week, John Kerry bought a hunting license in Ohio to appeal to gun owners and hunters. Then he went to a Catholic Mass to appeal to Catholics. He also campaigned in Appalachia. He told the crowd that his wife Teresa was his first cousin."

"Late Show with David Letterman":
"Because of the flu vaccine shortage, President Bush says he will not get a flu shot. And Kerry says that he'll just get an extra shot of Botox."
"They're doing the early voting in Florida and there are already irregularities in the early Florida voting. You know it's sad when the voting goes smoother in Afghanistan than it does in Florida."
"But down in Florida in the early voting, there were computer glitches, confusing ballots, long lines and chaos. And when President Bush heard about this, he said, 'Mission accomplished!'"

"Late Night with Conan O'Brien":
"John Kerry is being accused of using bad grammar to appeal to uneducated voters because yesterday he stopped in a store and asked, 'Can I get me a hunting license here?' After hearing about it President Bush said, 'It should be 'Can me get me a hunting license here?'"
"California Governor Arnold Schwarzenegger says that after he gave a speech at the Republican Convention, his wife, Maria Shriver, was so mad, she wouldn't have sex with him for 14 days. Schwarzenegger said things got so bad he had to call up Bill O'Reilly."woensdag, oktober 20, 2004
Anti-Kerry docu niet helemaal uitgezonden
Het recht heeft toch weer gezegevierd in de Verenigde Staten. Het recht van de sterkste in ieder geval. De anti-Kerry-documentaire die uitgezonden zou worden op de tv-stations van Sinclair Broadcast zal maar gedeeltelijk te zien zijn, en wel als onderdeel van een programma over het gebruik van dergelijke documentaires om verkiezingen te beïnvloeden. De aankondiging kwam een paar uur nadat aandeelhouders in opstand waren gekomen tegen de plannen om de documentaire uit te zenden, met als argument dat de uitzending hun investering zou kunnen schaden.
Dus ging Sinclair wel heel makkelijk overstag. Het nieuwe programma heet: "A POW Story: Politics, Pressure and the Media." Er waren al meer klachten ingediend tegen uitzending, onder andere door de Democratische partij, en een medewerker van Sinclair op het kantoor in Washington was al ontslagen omdat hij zich kritisch had uitgelaten over de plannen met de docu. Er was ook al opgeroepen de adverteerders van Sinclair te boycotten.
Joe DeFeo, vice-president van de nieuwssectie van Sinclair zegt heel stoer: "We have not ceded, and will not in the future cede, control of our news reporting to any outside organization or political group." Maar als de aandeelhouders roepen: "Zit!" dan gaan ze zitten. En geven een poot.Stemcomputerfraude in Florida?
Erg leuk animatiefilmpje van Boom Chicago, waarin een kiezer het op een stemcomputer in Florida wel heel lastig wordt gemaakt om te stemmen op wie hij wil. De stemcomputer is overigens van het bedrijf Diebold, dat eerder deze campagne in het nieuws kwam doordat een van hun directeuren zich inzette om president Bush herkozen te krijgenOm welke staten gaat het de komende weken?
Het is goed mogelijk dat in acht staten, goed voor 99 kiesmannen, de verkiezingen beslist gaan worden. De beide kandidaten richten zich in hun campagne vrijwel exclusief op die staten: Florida, Ohio, Pennsylvania, Wisconsin, Iowa, Nevada, New Hampshire en New Mexico. De belangrijkste van die acht zijn weer Florida, Ohio en Pennsylvania, omdat die goed zijn voor 68 van de 99 kiesmannen die het rijtje kan opleveren.
Democratisch consultant Greg Haas uit Ohio: "Whoever wins two of those three wins the White House — and I hope to God it's my guy."
De staten waar een kandidaat een ruime marge heeft zijn redelijk netjes verdeeld tussen beide kandidaten. Bush staat er goed voor in 26 staten (222 kiesmannen) en Kerry in zestien staten en Washington D.C., goed voor 217 kiesmannen. De president heeft 48 kiesmannen nodig om te winnen, Kerry 53 om Bush in de wielen te rijden.
Staten die nog op het spel staan, maar momenteel nog naar een van de kandidaten neigen zijn: Minnesota, Michigan, Maine en misschien zelfs New Jersey (neigen naar Kerry) en de naar Bush neigende staten Colorado, West Virginia en misschien Arizona, als Kerry op stoom komt.
De grote onzekere factor in alle dit jaar is de opkomst. Beide campagnes zijn druk geweest met het registreren van nieuwe kiezers, maar de vraag is of die nieuwe kiezers ook daadwerkelijk naar de stembus gaan en dus zeker onduidelijk is wat dat voor gevolgen gaat hebben voor de uitkomst. Volgens sommige analisten uit beide kampen zijn de Democraten er beter in geslaagd om in de swing states de meeste nieuwe kiezers te registreren. Maar wie weet of zij ook gaan stemmen op 2 november?
Dus opletten op verkiezingsnacht en vooral op de uitslagen in Ohio, Pennsylvania en Florida.Veel Amerikaanse waarnemers tijdens verkiezingen
De Amerikaanse overheid plant om veel meer eigen verkiezingswaarnemers in te zetten dan vier jaar geleden. Toen liepen er bij de stembureaus door het hele land 516 waarnemers rond, nu zijn er zo'n 1000 gepland. Dat heeft de burgerrechtenafdeling van het ministerie van justitie bekend gemaakt. Woordvoerder Eric Holland: "[The department] has employed a robust and effective civil rights monitor and observer program to ensure compliance with federal voting rights."
Er zullen twee types waarnemers zijn: "observers" en "monitors." Observers hebben autorisatie via de Voting Rights Act uit 1965 en hebben het recht om stembureaus binnen te gaan en de ruimtes waar de stemmen worden geteld. Monitors hebben minder wettelijke macht, maar kunnen overal heen gestuurd worden waar onderzoek wordt gedaan naar mogelijke overtredingen van het kiesrecht en waar eerder dergelijke overtredingen zijn begaan.Arabieren neigen naar Kerry
De Amerikanen van Arabische afkomst verliezen hun vertrouwen in president Bush. In vier battleground states met een grote populatie Arabish-Amerikanen staat de president onder die groep achter in de peiling op zijn rivaal John Kerry. Zij geven Bush de schuld van de chaos en dodelijke aanslagen in Irak, terwijl zij na de "bevrijding" van Irak stonden te juichen in de straat voor de president.
Er wonen ongeveer 1,1 miljoen Arabische Amerikanen in Michigan, Florida, Ohio en Pennsylvania en kunnen dus een belangrijk stemblok vormen. 47 procent van hen geeft de voorkeur aan Kerry en 31,5 procent aan Bush. 9 procent is overigens voor Nader, die een Libanese achtergrond heeft.Verkiezingsfolder Oregon incompleet?
Boze telefoontjes aan het adres van het kiescomité van Oregon. In een pamflet dat voor de kiezers in de staat is gemaakt, mist namelijk een foto en omschrijving van vice-president Dick Cheney. Veel bellers zagen daar weer vuil spel in, aangezien de Secretary of State Bill Bradbury, onder wie de verkiezingen vallen, een Democraat is en al vaker beschuldigd werd van partijdig gedrag.
Maar de voorzitter van de Republikeinse partij in Oregon, Kevin Mannix, schoot de Democraat te hulp: "There was no funny business on their part. The secretary of state's office did their job." De Republikeinen zelf hadden besloten dat het genoeg was om de president in het boekje op te nemen en de 1000 dollar die nodig was om ook Cheney opgenomen te krijgen hield men liever op zak. Het was zelfs zo dat medewerkers van de kiescommissie contact hadden opgenomen met de Republikeinse partij van Oregon om ze op de omissie te wijzen.Oregon zweert bij stemmen via de post
In Oregon wordt niet gestemd met prachtige nieuwe stemcomputers. Sinds de staat in 1998 het stembureau afschafte wordt er in Oregon alleen nog maar via de post gestemd. Oregon kent daarom ook niet een verkiezingsdag, maar verkiezingsweken. Vanaf vrijdag 15 oktober worden de stembiljetten verstuurd naar alle geregistreerde kiezers en die sturen ze dan voor 2 november weer terug. Overigens is het wel mogelijk dat kiezers hun stembiljet op 2 november afgeven op bepaalde verzamelpunten.
De kiezers zijn redelijk tevreden met het systeem, maar voorlopig is geen andere staat van plan om het voorbeeld van Oregon te volgen. De andere staten zijn bang voor fraude en stemmen onder dwang van huisgenoten of vrienden.
De kiescommissie van Oregon vindt het een prachtig system. De Secretary of State van Oregon, Bill Bradbury: "People can actually study their voting materials, and they can mark their ballots at the kitchen table. It's a wonderful recognition of people's busy lives." Maar beter nog: de opkomst is hoger sinds de stemming via de post gaat en de kosten van de verkiezingen in Oregon zijn een stuk lager geworden.
In Washington State hebben de kiezers de mogelijkheid om "permanent absentees" te worden en kunnen daarom via de post stemmen. 70 procent van de kiezers in die staat doet dat al.Lachen om het circus
"It's the last minute of the campaign and both candidates are using fear tactics. And honest to God, my fear is that one of them will actually get elected." --David Letterman
"Today they began early voting in Florida and once again Al Gore lost." --Jay Leno
"On a Bush/Cheney billboard in New Jersey, Dick Cheney's name is spelled wrong -- an 'A' instead of an 'E'. So, apparently Bush really is in charge of his own campaign." --Jay Leno
"John Kerry is now blaming President Bush for what is happening with the flu. Well, Bush shot right back and said, Well. It's pronounced 'Fallujah.'" --Jay Leno
"Kind of a scary thing on the campaign trail on Friday in Cleveland. John Edwards' plane, the take off was aborted because of an indicator light. Apparently there wasn't enough electricity for both the indicator light and John Edward's hair dryer." --Jay Leno
"I'll give you an idea of how cold it is here in New York City. The Bush twins switched from Margaritas to Irish Coffee." --David Lettermandinsdag, oktober 19, 2004
Kerry staat er goed voor, vindt zijn team
Volgens de Kerry-campagne staat hun kandidaat helemaal niet achter in de peilingen. Daarvoor voeren ze drie argumenten aan:
1. Volgens Bush-peiler Matthew Dowd eindigen presidenten doorgaans op hetzelfde percentage als hun waarderingscijfer. Volgens de meeste peilingen is het waarderingscijfer van president Bush onder de 50 procent (47 bij Zogby, 49 bij Time).
2. Onder geregistreerde kiezers is de stand een statistisch gelijkspel (een kwestie van de foutmarge meerekenen)
3. Kerry staat voor in de peilingen in de battleground states, en dat is waar de overwinning vergeven wordt. Volgens Electoral-vote.com staat Kerry inderdaad voor op Bush wat kiesmannen betreft: Kerry: 257, Bush: 247. Maar het is vrijwel zeker dat daar de komende dagen weer veel aan gaat veranderen (overigens niet noodzakelijk in het nadeel van Kerry. Maar ook weer niet noodzakelijk in zijn voordeel).

Om Kerry nog meer gerust te stellen, kwam er een peiling uit van het Democracy Corps. Een statistisch gelijkspel, maar met een voorsprong voor Kerry van 3 punten: 50-47 procent. Genoeg voor opiniepeiler Stan Greenberg en Communicatieman Joe Lockhart om een persconferentie te beleggen om de uitslag te vieren.
Lockhart greep de gelegenheid meteen aan om andere peilingen te bekritiseren. Vooral die van Newsweek moest het ontgelden: "It's just not credible. The electorate has not swung 20 percent, from 13 down to one up to eight down. It's just not what's happening in the electorate, so it's just not something we take very seriously."
Lockhart wees er ook op dat in 2000 peilingen onder geregistreerde kiezers betrouwbaar waren dan peilingen onder waarschijnlijke kiezers.
En nog een keer Lockhart: "This election is not going to take place nationally. It's going to take place in the battleground states." En dat lijkt me goed gezien.
Nog even een interessant scenario van Slate: Bush wint Ohio, Florida, Colorado en de staten waar hij veilig staat. Kerry wint de rest van de battleground states: Iowa, Minnesota, Nevada, New Hampshire, New Mexico, Pennsylvania, en Wisconsin. Dan is de eindstand… 269-269. Een gelijkspel, en dan mag het Huis van Afgevaardigden de president aanwijzen. In het Huis is een veilige meerderheid voor de Republikeinen (alle Afgevaardigden moeten nog gekozen worden, maar de zittende kandidaat wint vrijwel altijd, dus het is een veilige gok). Dan wordt Bush herkozen. Dan wordt Kerry de sneuste verliezer ooit. Nog erger dan Al Gore vier jaar terug.Vroeg stemmen in Florida
Stembureaus in heel Florida gingen afgelopen maandag al open om de kiezers de mogelijkheid te geven om vroeg te stemmen. Interessant, want de kandidaten toeren nog met veel geestdrift door de staat die zichzelf op de wereldkaart zette in 2000 door een potje te maken van de verkiezingen.
Er zijn actiegroepen die de kiezers aansporen om vooral van deze vroege kiesmethode gebruik te maken (via absentee ballots), om zo ene nieuw controverse te voorkomen. Zij hebben namelijk helemaal geen vertrouwen in de nieuwe stemcomputers die in het geval van hertellingen voor problemen kunnen gaan zorgen. Andere groepen pleiten ook voor vroeg stemmen, al was het alleen maar dat drukke mensen de lange rijen op 2 november kunnen voorkomen.
De verkiezingssupervisor van Palm Beach County, Theresa LePore, ontving een record aantal aanvragen voor absentee ballots. Zij was de ontwerpster van de verwarrende stembiljetten (Butterfly ballots) vier jaar geleden, waardoor veel kiezers op de verkeerde persoon stemden. Haar reactie op het vroege stemmen: "As long as people vote, we're happy. But if something really bad happens about a candidate two days before an election, you can't change your vote."
De verkiezingen in Florida werden vier jaar door 537 stemmen (en de bereidwillige hulp van het Amerikaanse Hooggerechtshof) beslist in het voordeel van George W. Bush.
In ongeveer de helft van de staten kunnen kiezers overigens nu al hun stem uitbrengen.Peilgeil alle kanten op
Het is een heerlijke tijd voor beide kandidaten. Ze kunnen elk in die opiniepeiling geloven die min of meer in hun voordeel uitvalt. President Bush en zijn getrouwen zullen staan juichen bij de USA Today/CNN/Gallup-peiling, die de president een voorsprong van maar liefst 8 procent geeft op John Kerry (52-44 procent). OK, de foutmarge is plus of min 4, dus in het ergste geval staan de kandidaten gelijk, maar die acht punten voorsprong ziet er veel mooier uit. En het is dezelfde stand als die Gallup voor de debatten opgemeten had, dus dat zou betekenen dat Bush niets verloren heeft in de drie schermutselingen met Kerry.
John Kerry klampt zich vast aan de Reuters/Zogby tracking poll. Drie dagen terug stond Bush nog met 48-44 procent voor, twee dagen terug met 46-44 en gisteren was de stand gelijk: 45-45 procent. Dat zou betekenen dat de kiezer eindelijk beseft hoe goed Kerry het heeft gedaan in het laatste debat.
Mooi hè, opiniepeilingen? Alleen word je er niet veel wijzer van.Duur feestje in New York
Nog even wat mosterd na de maaltijd: de Republikeinse conventie in New York heeft ongeveer 150 miljoen dollar gekost. Dat blijkt uit cijfers van het organiserend comité. Uitgaven zijn onder andere 5 miljoen dollar om Madison Square Garden af te huren, 11 miljoen dollar om de zal te renoveren en 1 miljoen dollar voor 13.298 kaartjes voor Broadway shows voor gedelegeerden.
De federale overheid droeg 50 miljoen dollar bij aan de kosten voor de beveiliging van het evenement. De stad New York stak 7,9 miljoen in veiligheid, brandweer, transport en het schoonhouden van de stad.
Het organiserend comité zamelde 85,6 miljoen dollar in van private donoren (waaronder 7 miljoen dollar van burgemeester Bloomberg). Alles opgeteld hield men 4 miljoen dollar over, die overgemaakt al worden aan de stad New York.Onoverzichtelijke boel in Pennsylvania
Mocht op verkiezingsdag de uitslag in Pennsylvania een verschil van minder dan een half procent aangeven tussen president Bush en John Kerry, dan kunnen de juristen van beide partijen vol aan de bak.
De verkiezingen in de staat zijn namelijk zo gedecentraliseerd dat chaos om de hoek ligt. Men heeft moeite om de nieuw geregistreerde kiezers te verwerken, de regels voor voorwaardelijke stemmen zijn te ingewikkeld en er kan dit jaar op vijf manieren gestemd worden. Vooral dat laatste kan problemen geven bij hertellingen. De vijf manieren zijn: papieren stembiljetten, prikkaarten, mechanische stemmachines (met een hendel), optische scanmachines en stemcomputers. Prikkaarten zijn veel makkelijker te hertellen dan stemcomputers zonder papieren controlespoor.
De juristen staan overigens in het hele land klaar.Exit polling in de herkansing
De tv-networks gaan een nieuw exit-polling systeem gebruiken op de verkiezingsdag. In 2000 en 2002 zaten de exit polls van de Voting New Service er zo erg naast, dat de dienst is opgeheven en vervangen door de National Election Pool. De deelnemers zijn gelijk gebleven: ABC, CBS, NBC, CNN, Fox News Channel en Associated Press.
De deelnemende tv-zenders hebben beloofd voorzichtig te zijn met het verklaren van winnaars dit jaar. Dat ging in 2000 goed mis toen Al Gore tot winnaar werd verklaard in Florida, maar een deel van de stembussen nog open was in de staat. Daarna moest men de staat weer tot "too close to call" terugdraaien. Genante vertoning was dat.
Maar er zal toch competitie blijven tussen de zenders wie het eerste de nieuwe president bekend kan maken. Al bestaat de kans dat dat wederom niet op de verkiezingsdag zelf zal zijn.
Met nieuwe technieken en zeer ervaren opiniepeilers hoopt men de fouten uit het verleden niet te herhalen.Lachen om het circus
"We finally have a scandal in this election: lesbogate. Bob Schieffer asked a question about is homosexuality a choice, and Kerry mention Cheney's daughter. The Cheneys are now furious at him. Lynne Cheney says he's a 'bad man.' See, once again, John Kerry hurts people's feelings." –Bill Maher
"They say they are very proud of her daughter. They say they are so proud, she should never ever be mentioned in public." –Bill Maher
"Dick Cheney wouldn't even confirm that she's gay. She just says that she touches her roommate in an undisclosed location." –Bill Maher
"Dick Cheney feels responsible for his daughter being a lesbian because growing up, she heard him say 'go f--k yourself' so many times, she finally tried it." –Bill Maher
"We still don't know what the deal is what that thing in Bush's back, but I tell you, if God has a sense of humor, it is something that can only be cured with stem cell research." –Bill Maher, over de bobbel onder het jasje van Bush tijdens de debattenmaandag, oktober 18, 2004
Kerry echt de grootste liberal?
De president blijft het volhouden, de vice-president laat het niet na om te zeggen en ook in een recente tv-spot van de Republikeinen wordt het weer duidelijk gemaakt: John Kerry is de grootste Liberal van de hele Senaat.
De Democraten ontkennen het natuurlijk. Maar wie heeft er gelijk? De Republikeinen, als je puur naar de letter kijkt. De Democraten, als je naar de werkelijkheid kijkt.
In 2003 stond, volgens de National Journal (een tijdschrift uit Washington D.C.), John Kerry bovenaan in het lijstje van "liberal" Senatoren. John Edwards stond in de buurt van Kerry, op plaatsje vier. Duidelijk dus, Kerry jokt en de Republikeinen hebben gelijk. Of toch niet?
Het gebruik van het jaar 2003 is niet representatief. Zowel Kerry als Edwards voerden toen al flink campagne en misten dus veel stemmingen in de Senaat.
Het tijdschrift kijkt voor zijn berekeningen maar naar een beperkt aantal stemmingen namelijk die over economisch, sociaal en buitenlands beleid. Dat waren in 2003 maar 63 van de honderden stemmingen in de Senaat. Maar mist een Senator meer dan de helft van de stemmingen op een van de drie terreinen, dan wordt het terrein niet meegeteld. Omdat Kerry en Edwards veel stemmingen misten, werd de waardering voor Kerry alleen berekend op zijn stemmen op buitenlands terrein en die van Edwards juist alleen op die van economische en sociaal terrein.
Is Kerry een liberal? Echt wel. Is hij de grootste liberal van de Senaat. Echt niet. Kijken we naar de jaren 2003 en ervoor, dan zien we het volgende:

2003: Kerry - 1st (96.5) Edwards - 4th (94.5)
2002: Kerry - 9th (87.3) Edwards - 31st (63.0)
2001: Kerry - 11th (87.7) Edwards - 35th (68.2)
2000: Kerry - 20th (77) Edwards - 19th (80.8)
1999: Kerry - 16th (80.8) Edwards - 31st (72.2)

Kijken we naar de hele carrière van de nog zittende senatoren dan zien we het volgend lijstje:
1. Mark Dayton, D-Minn. (90.3)
2. Paul Sarbanes, D-Md. (89.4)
3. Jack Reed, D-R.I. (89.3)
4. Jon Corzine, D-N.J. (88.8)
5. Edward Kennedy, D-Mass. (88.6)
6. Barbara Boxer, D-Calif. (88.5)
7. Tom Harkin, D-Iowa (87.6)
8. Richard Durbin, D-Ill. (87.3)
9. Frank Lautenberg, D-N.J. (86.2)
10. Patrick Leahy, D-Vt. (86.0)
11. John Kerry, D-Mass. (85.7)
12. Carl Levin, D-Mich. (85.5)
13. Hillary Rodham Clinton, D-N.Y. (83.9)
14. Patty Murray, D-Wash. (83.8)
15. Debbie Stabenow, D-Mich. (83.8)
Edwards komt in dit rijtje helemaal niet voor.

Dick Cheney gaat overigens met deze cijfers meerdere malen aan de haal. Zoals blijkt in dit citaat:
"John Kerry is, by National Journal ratings, the most liberal member of the United States Senate. Ted Kennedy is the more conservative of the two senators from Massachusetts. It's true. All you got to do is go look at the ratings systems. And that captures a lot, I think, in terms of somebody's philosophy. And it's not based on one vote, or one year, it's based on 20 years of service in the United States Senate."
Dat laatste klopt dus zeker niet. De cijfers zijn gebaseerd op het atypische 2003 en dus niet op de hele carrière van Kerry.Peilgeil in Amerika
Nationaal: Bush: 48 procent, Kerry: 48, Nader: 1 (Washington Post)
Nationaal: Bush: 46 procent, Kerry: 44 (tracking poll Reuters-Zogby)
Arkansas: Bush: 46 procent, Kerry: 45, Nader: 2
Indiana: Bush: 53 procent, Kerry: 40
Michigan: Kerry: 48 procent, Bush: 43, Nader: 2
Vermont: Kerry: 53 procent, Bush: 40, Nader: 3
http://www.cbsnews.com/stories/2002/02/26/politics/main502099.shtml
Iowa: Bush: 47 procent, Kerry: 45, Nader: 1
Minnesota: Kerry: 45 procent, Bush: 43, Nader: 2
Ohio: Kerry: 49 procent, Bush: 45
Wisconsin: Kerry: 47 procent, Bush: 43, Nader: 2
Er is nog steeds een aardig percentage ondervraagden dat het nog niet weet, variërend van 6 procent in bijvoorbeeld Ohio tot 10 in Minnesota. Genoeg ruimte om te schuiven dus. En de foutmarge schommelt tussen de plus en min 3 en 4.Kranten steunen kandidaten
Wat interessantere endorsements ditmaal. Een aantal niet de minste kranten heeft zijn voorkeur voor een van de kandidaten bekend gemaakt. De Chicago Tribune heeft zijn hoofdredactionele gewicht achter president Bush gezet: "There is much the current president could have done differently over the last four years. ... But for his resoluteness on the defining challenge of our age — a resoluteness John Kerry has not been able to demonstrate — the Chicago Tribune urges the re-election of George W. Bush as president of the United States."
Als eerste grote krant heeft de New York Times zijn voorkeur bekend gemaakt. Die zal voor rechts Amerika niet als een verrassing komen (zij vinden de NY Times een enorm linkse krant): John Kerry: "We have been impressed with Mr. Kerry's wide knowledge and clear thinking — something that became more apparent once he was reined in by that two-minute debate light. He is blessedly willing to re-evaluate decisions when conditions change. ... He strikes us, above all, as a man with a strong moral core."
Maar ook de Boston Globe, toch een argwanend volger van de kandidaat uit hun thuisstaat Massachusetts (reporters van de krant schreven een kritisch boek over Kerry, waarin hij toch vooral als een opportunist werd afgeschilderd), gaat voor de Democratische kandidaat: "These are challenging times for any leader. On the signal issues of this campaign — the Iraq war and terrorism — Kerry is up to the challenge. ... He is best suited to heal our painful rifts now — not just with the community of nations but within this nation, rent by social, ideological, economic and religious diversions. These sap the strength of America. We are confident a Kerry presidency will restore both unity and strength."Presentator Daily Show bekent kleur
Jon Stewart, de presentator van het vooral onder jongeren zeer populaire programma The Daily Show (Comedy Central), heeft bekend gemaakt op wie hij zal stemmen in de verkiezingen. De Daily Show is voor veel kijkers het belangrijkste programma voor politieke informatie. Dat is opvallend, want het is een satirische show. Stewarts keus gaat naar John Kerry. Hij zei: "I'd be stunned if something happened to change my mind."
Stewart vindt Bush een nette man, maar begrijpt niet dat de president zonder blikken of blozen kan beweren dat hij geen enkele fout heeft gemaakt in de laatste vier jaar: "He can't think of one? I got a list."
Stewart neemt de laatste tijd dagelijks het laatste politieke nieuws door op een zeer onderkoeld ironische manier. Hij is met een samenvatting van zijn show te zien op CNN (op vrijdag en zaterdag, veel te laat) en op zijn website.
Opvallend afgelopen week was zijn optreden in CNN's Crossfire, waarin hij de presentatoren ervan (maar ook de meeste andere discussieprogramma's) beschuldigde de berichtgeving over de verkiezingen te vergiftigen met het partijdige gebekvecht.FCC kan niets doen aan uitzending
De Federal Communications Commission (FCC) heeft niet de macht om de anti-Kerry-film Stolen Honor van de tv-schermen te houden. De Sinclair Broadcast Group wil op zijn meer dan zestig tv-zenders vlak voor de verkiezingen de felle anti-Kerry documentaire uitzenden en de Democraten zijn daar zeer verontwaardigd over.
Michael Powell, voorzitter van de FCC en zoon van minister van buitenlandse zaken Colin Powell: "Don't look to us to block the airing of the program. There is no rule that I'm aware of that would allow the commission, nor would it be prudent, to prevent the airing of programing."
Volgens de Democraten is de film een politiek statement, dat gebracht wordt als nieuwsitem en is dus tegen de regels. 85 Democratische Afgevaardigden schreven de FCC-voorzitter: "The American public, which owns the airwaves that Sinclair would use for its partisan political purposes, expects the FCC to uphold the basic principle of fairness which is at the root of our democracy."
Sinclair is in het bezit van 62 zenders in 39 tv-markten, waaronder battleground states Ohio en Florida, dus de Democraten hebben recht om ongerust te zijn over de uitzending. De zenders bereiken ongeveer 24 procent van de tv-huishoudens. Sinclair heeft de laatst 11 jaar flink gedoneerd aan Republikeinse kandidaten (309.000 dollar) en ook wat aan de Democraten (72.000 dollar).
Sinclair heeft Kerry uitgenodigd om deel te nemen aan de discussie na het programma, maar dat heeft Kerry vooralsnog afgeslagen.Debat nummer laatst: de kijkcijfers
Ondanks concurrentie van twee aantrekkelijke honkbalwedstrijden (waarvan Boston Red Sox tegen de New York Yankees de aantrekkelijkste was) op Fox, wisten toch een niet onaanzienlijke 51,2 miljoen kijkers het laatste debat tussen John Kerry en president Bush te vinden.
Sinds 1992 hebben er niet meer zoveel mensen gekeken naar de debatten tussen de kandidaten. In dat jaar streden Bill Clinton, Bush sr. en Ross Perot en haalden recordaantallen kijkers over de drie debatten opgeteld, in het tweede debat destijds zelfs 70 miljoen. Recordhouder is nog altijd het debat tussen president Jimmy Carter en Ronald Reagan, maar die hielden in 1980 slechts één debat.
De meeste Amerikanen stemden af op de coverage van ABC, zo'n 14,5 miljoen kijkers en had het voordeel een kijkcijferhit (het drama "Lost") voorafgaand aan het debat geprogrammeerd te hebben. Van de kabelzenders was Fox News wederom het meest succesvol, met 6,9 miljoen kijkers.Schoppen en slaan
John Kerry: "After four years of falling wages, losing jobs, losing health care, is that all you've got, Mr. President? George, is that all you've got?"
Kerry: "The president has proven beyond a doubt that he's out of touch with the average middle-class family, he's out of ideas and he's unwilling to change course. The good news is that is in 19 days we can change all of this, we can leave it behind us. Our moment is now."
President Bush over Kerry als liberal: "Now he dismisses that as a label. Must have seen it differently when he said to a newspaper, 'I'm a liberal and proud of it.'"
Elizabeth Edwards, over Lynne Cheney: "She's overreacted to this and treated it as if it's shameful to have this discussion. ... I think that it indicates a certain amount of shame with respect to her daughter's sexual preferences."zondag, oktober 17, 2004
De potentiële puinhopen van de voorwaardelijke stem
Het mocht nooit meer gebeuren: de chaos zoals we die na de verkiezingen van 2000 in Florida zagen, maar vooral de enorme hoeveelheid kiezers die door onduidelijke stembiljetten hun stem vergooiden, of zelfs helemaal niet aan stemmen toe kwamen omdat hun stemrecht ten onrechte was ingetrokken. Er moest dus een backupsysteem komen, zodat iedereen de kans zou krijgen om te stemmen.
Er kwam dus wetgeving waarin werd vastgelegd dat elke kiezer recht had op een voorwaardelijk stembiljet (provisional ballot) wanneer zijn of haar naam niet op de lijsten in het stembureau voor zou komen. Hoe de voorwaardelijke stemmen geëvalueerd moeten worden, stond niet in de wet. En dat kan wel eens voor nieuwe problemen zorgen.
Elke staat hanteert nu andere regels en standaarden, en in sommige staten veranderen die regels nog tot op de dag van vandaag. Soms zijn er zelfs verschillende regels binnen een staat. De kiezer weet dus vrijwel nooit waar hij aan toe is.
De strengste regels zijn vastgelegd in staten waar de race het spannendst is, zoals in Florida en Ohio. Dat de beide kandidaten hun juristencorps al in hoogste staat van paraatheid hebben gebracht, is dus eenvoudig te verklaren.
In Washington D.C. is een voorwaardelijke stem alleen geldig als die is uitgebracht in het eigen stembureau van de kiezer. Als de kiezer verkeerde informatie heeft gekregen over de locatie van zijn stembureau of wanneer zijn stembureau is verhuisd, kan hij dus zomaar zijn stemmogelijkheid kwijt raken. Andere staten hebben in dergelijke gevallen beslist dat de stem voor ene landelijke kandidaat op zo'n voorwaardelijk stembiljet wel telt, maar die voor lokale functies niet, wanneer er in het foute district is gestemd.
Het is allemaal niet nieuw. Bijna de helft van de staten had een voorziening voor voorwaardelijke stemmen in 2000. De kans is groot dat er veel voorwaardelijke stembiljetten zullen worden ingevuld. In 2000 gebeurde dat bijvoorbeeld in Los Angeles County (het grootste kiesdistrict van de VS) 101.000 keer. Daar werden er 61.000 van alsnog goedgekeurd.
Wat cijfers:
- Voorwaardelijke stem goedgekeurd alleen als ze in juiste kiesdistrict zijn uitgebracht: 26 staten en Washington D.C. (vijf staten daarvan zijn swing state)
- Staten waar de regels voor voorwaardelijk stemmen in de rechtbank worden uitgevochten: Colorado, Florida, Ohio, Michigan, Missouri (allemaal swing states).
- Deadline om voorwaardelijke stemmen mee te tellen in Michigan: 9 november, dus zeven dagen na de verkiezingen.Mobieltjes en de opiniepeilingen
Veel opiniepeilingen worden telefonisch afgenomen. Omdat vrijwel iedereen een telefoon heeft, is dat niet zo'n probleem voor de nauwkeurigheid van een peiling. Een toenemend aantal mensen (momenteel ongeveer 5 procent van de huishoudens) heeft alleen nog maar een mobiele telefoon. Dat zou ook niet erg hoeven zijn, ware het niet dat mobiele nummers niet worden gebeld bij een peiling omdat in de VS vaak de gebelde ook moet betalen als hij gebeld wordt en het is opiniepeilers niet toegestaan ondervraagden "op kosten te jagen."
De peilers waren er niet ongerust over, omdat de bezitters van mobieltjes vaak jonge mensen zijn, en deze groep stemt traditioneel weinig. Maar met de enorme groei van kiezersregistratie, vooral onder diezelfde jongeren, bestaat de kans dat de opiniepeilingen minder precies worden omdat deze groep dus niet meegepeild wordt. Dat kan er dus voor zorgen dat de peilingen die we de laatste weken gaan zien niet zo precies zijn als we wel zouden willen. Dat kan dus ook betekenen dat de verkiezingsuitslag zeer verrassend kan zijn. Dat maakt de verkiezingsnacht er overigens alleen maar leuker op.Ophef over voorgenomen uitzending anti-Kerry film
De Democraten zijn boos op de Sinclair Broadcast Group, die van plan is een zeer kritische documentaire over de anti-Vietnam-tijd van John Kerry uit te zenden vlak voor de verkiezingsdag. De Democraten vinden die uitzending een illegale campagnecontributie aan president Bush door het bedrijf. Het bedrijf vindt de klacht onzin: "This is news. It is what it is." Nieuwsverhalen vallen buiten de regulering van de Federal Election Commission of zelfs van de Federal Communications Commission. De Democraten vinden het geen nieuwsuitzending, maar een vieze aanval op hun kandidaat.
De documentaire heet "Stolen Honor: Wounds that never heal". Sinclair bezit veel tv-stations, een groot deel in wat dit jaar swing states zijn. De documentaire zou door 25 procent van de Amerikanen te zien kunnen zijn. Dat Sinclair zoveel tv-stations kan hebben (62 in totaal, geen bedrijf bezit er meer) heeft het bedrijf te danken aan de versoepelde regels rondom mediaconcentratie onder president Bush. Het bedrijf heeft al vaker zijn sympathie voor de Republikeinen niet onder stoelen of banken gestoken.
FCC commissielid Muchael J. Copps noemt de poging van Sinclair Broadcasting om de documentaire op zijn 62 tv-stations uitgezonden te krijgen "an abuse of the public trust." Verder: "And it is proof positive of media consolidation run amok, when one owner can use the public airwaves to blanket the country with its political ideology -- whether liberal or conservative." Hij uitte ook zijn bezorgdheid over de trend dat mediaconglomeraten steeds groter en dus machtiger kunnen worden tegenwoordig.
De voorgenomen uitzending van Fahrenheit 9/11 van Michael Moore op betaal-tv, vlak voor de verkiezingen, lijkt overigens van de baan.Laura breidt beleidsterrein uit
Als president Bush herkozen wordt dan zal zijn vrouw Laura zich voor nieuwe zaken gaan inzetten, met name hulp aan jonge delinquenten die met drugs en alcohol in aanraking zijn gekomen. Dat vertelde ze toen ze te gast was in het CNN-programma Larry King Live. In de eerste termijn van president Bush spande zij zich vrijwel exclusief in om jeugd aan het lezen te krijgen.
Laura Bush: "And I just would be interested to see if there is something we could do for those young people who get in trouble. Some sort of recovery method ... that would let them have a more normal life after that."
Mocht Bush niet herkozen worden dan zou ze wel weer voor de klas willen gaan staan, aldus de first lady.Financiën campagnevoeren via web moet onder controle FEC
Een recente beslissing van een federale rechtbank draagt de Federal Election Commission (FEC) op om de regulering van de fondsenwerving en campagne-adverteren via internet ter hand te nemen. De landelijke financieringslimieten op politieke activiteiten moeten ook gelden voor het web.
De FEC heeft er niet zo'n zin in (hoop werk, dat monitoren van het internet) en denkt erover na om in beroep te gaan tegen de uitspraak. Aan de andere kant beseft de FEC dat er niet ontkomen zal kunnen worden aan aandacht aan het internet: vice-voorzitster Ellen Weintraub van de FEC: "I don't think anybody here wants to impede the free flow of information over the Internet. The question then is, where do you draw the line?"
Op het internet kunnen belangengroepen doen wat ze op tv nu niet meer mogen doen: reclame maken voor kandidaten, met geld van bedrijven. Op tv mag dat tot twee maanden voor de verkiezingen, voor het internet geldt een dergelijke ban niet. Dus zijn groepen als de National Rifle Association en The November Fund (tegen trial lawyers als John Edwards), beide zwaar gefinancierd door het bedrijfsleven druk in de weer om op internet de publieke opinie "te sturen."
De rechtszaak was aanhangig gemaakt door campagnewaakhond Democracy 21. Volgens de organisatie gaat er inmiddels zoveel geld om in de campagne op internet dat de campgnefinancieringswetgeving ook moet gelden voor dat internet.Waar blijven die VN-waarnemers?
Hoewel de Verenigde Naties niet ingaan op verzoeken om het sturen van onafhankelijke waarnemers voor de verkiezingen in de VS als de vraag niet van de regering zelf komt, hebben 7 Amerikaanse groepen toch weer om waarnemers gevraagd. Een aantal leden van het Congres had eerder gevraagd om waarnemers, maar dat had Secretaris-Generaal van de VN Kofi Annan al afgekeurd.
Momenteel lopen er wel al waarnemers van de OVSE rond in de VS, maar hun status is nihil. Ze hebben geen enkele sanctiemogelijkheid indien er onregelmatigheden worden waargenomen.
Het lijkt erop dat de groepen met deze actie vooral aan hun naamsbekendheid werken. Wie kent de Independent Progressive Politics Network uit New Jersey?
© Marc van Gestel 2003 - 2004